Головна Статті Бізнес економіка Гірше нікуди: в ООН вважають, що коронакриза відправить за межу бідності 9 млн українців
commentss Cтатті Всі новини

Гірше нікуди: в ООН вважають, що коронакриза відправить за межу бідності 9 млн українців

У той час як зарубіжні експерти лякають нашу країну найважчою за останнє десятиліття рецесією, українські економісти вважають, що ці прогнози ще цілком оптимістичні

18 листопада 2020, 13:48
Поділіться публікацією:

Днями експерти Організації об'єднаних націй (ООН) дали невтішний прогноз по Україні. На їхню думку, через пандемію COVID-19 нашу країну чекає найгірша за десятиліття рецесія, у результаті якої на межі бідності опиняться понад 9 млн осіб.

Гірше нікуди: в ООН вважають, що коронакриза відправить за межу бідності 9 млн українців

Тисяча гривень. Фото з відкритих джерел

У своєму огляді гуманітарної ситуації в Україні експерти ООН нагадали, що з початку пандемії понад 80% українських сімей втратили доходи, а в чотирьох з десяти домогосподарств хоча б один член сім'ї залишився без роботи. Також збільшується частка сімей, що мають борги — з 11% на початку пандемії до 15% у вересні. Експерти вважають, що хоча окремих даних про ситуацію на сході України поки немає, можна прогнозувати, що соціально-економічні наслідки цього спаду для постраждалого в результаті конфлікту регіону будуть руйнівними.

"Коментарі" разом з економістами розбиралися, чи не занадто згущують фарби в ООН і чи дійсно нас чекає озвучений "апокаліпсис".

Страх  як стримуючий фактор

Аналітик "Центру біржових технологій" Максим Орищак вважає, що, даючи негативні прогнози, експерти опираються на декілька факторів: падіння споживчої активності протягом 2020 року через пандемію, падіння економічної активності всередині країни, неготовність бізнесу брати нові кредити, нездатність населення і бізнесу розплачуватися за раніше взятими борговими зобов'язаннями.

"Страх, в якому живе населення, стає сильним стримуючим фактором для відновлення економічних процесів, — вважає Максим Орищак. — Вже зараз ми чуємо про те, що бізнес переглядає свої плани діяльності, маючи намір скоротити поставки імпортної продукції в Україну. Причина цього криється в тому, що українці, перебуваючи в постійному страху втрати роботи та падіння доходів, стали набагато більш економними та знизили свої витрати до мінімуму".

Обсяг зовнішньої торгівлі товарами в січні-жовтні 2020 року склав 82,673 млрд доларів, продовжує експерт. Це на 9% менше, ніж за аналогічний період минулого року, коли обсяг зовнішньої торгівлі товарами становив 90,68 млрд доларів. І, вважає Орищак, говорити про відновлення економічної активності поки рано – принаймні, до тих пір, поки не проясниться ситуація з карантином та масовою ізоляцією людей по всьому світу.

"Сьогодні ми спостерігаємо значний перехід населення України в приватний сектор з міста, що знову ж таки викликано страхом втрати роботи та зниження доходів, — говорить Максим Орищак. — Чимало українців переходять на самозабезпечення продуктами харчування, щоб бути впевненими хоча б у тому, що їжі в кризу їм вистачить. При цьому можна прогнозувати істотне зростання заборгованості за комунальні послуги. Тим більше, що прогнози на 2021 рік не райдужні: наприклад, з наступного року тарифи на воду можуть зрости більш ніж на 20%, ціна буде залежати від регіону".

Якщо порахувати

9 мільйонів людей на межі бідності – це фактично кожен четвертий-п'ятий українець. Аналітик Олексій Кущ пропонує порахувати, чи не багато це.

"Близько 10% українців у кризу мало що втрачають, — зазначив експерт у бесіді з "Коментарями". — Це люди, у яких є валютні запаси або робота за кордоном, а також, наприклад, ті, хто здає в оренду нерухомість. Який би Апокаліпсис не відбувався в країні, на цих людях він практично не позначається".

Що стосується решти 90%, то, продовжує Кущ, їх можна розділити приблизно навпіл. Половина (тобто близько 45% населення України) фактично перебувають у трудовому рабстві, з місяця в місяць ледь дотягуючи від зарплати до зарплати. Ця частина населення завжди в кризі, так що їм за великим рахунком все одно, зростає економіка чи падає – і в тому, і в іншому випадку вони живуть однаково погано.

Інша частина (тобто решта 45%) живуть трохи краще — у них виходить їздити у відпустку раз на рік і навіть, можливо, потроху робити заощадження. Ось саме по цій групі рецесія і вдарить найбільш відчутно — близько половини цих людей мають всі шанси скотитися в групу найбідніших.

Фактично ми виходимо на цифру 20-25% населення України, тобто, ті ж плюс-мінус 9 мільйонів осіб, про яких і говорять в ООН.

І це ще оптимістично

Цікаво, що експерти, опитані "Коментарями", не схильні вважати прогноз ООН песимістичним і навіть навпаки – вважають його цілком оптимістичним.

Зокрема, економіст Владислав Банков вважає, що песимістичним прогноз можна було б назвати в тому випадку, якби він включав заворушення з можливими зіткненнями біля продуктових складів і магазинів, що при нинішньому зубожінні населення абсолютно не виключено.

Економіст Олександр Гаврутенко також говорить про те, що даний прогноз можна назвати швидше втішним, ніж лякаючим. Хоча б тому, що виходячи з оцінок експертів ООН, можна зробити висновок: наслідки нинішньої кризи будуть менш значними, ніж, скажімо, наслідки кризи 2008-2009 років.

В оптимізмі зарубіжних експертів впевнений і Олексій Кущ.

"В ООН говорять про найгіршу за 10 років рецесію, а вона за минуле десятиліття була у нас одна – у 2014-2015 рр., коли економіка сумарно скоротилася на 15%, — нагадав експерт в бесіді з "коментарями". — За підсумками 2020-го економіка впаде на 5-6%, можливо, через карантин вихідного дня трохи більше. Але, роблячи свої прогнози, експерти ООН мають на увазі не порівняння конкретних індикаторів – інфляція, девальвація, доходи, падіння ВВП і т.д., а, скоріше, говорять про відмирання "економічної тканини", вимирання підприємництва, націленого на європейський ринок, малого і середнього бізнесу".

Словом, резюмував Олексій Кущ, мова йде в цілому про глибину збіднення населення, і в цілому з цими висновками цілком можна погодитися: українців дійсно чекає різке падіння рівня життя, порівнянне з падінням у 2014-2015 роках.

Раніше "Коментарі" писали, як змінилася ситуація в Україні та світі за рік життя з коронавірусом



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини