Головна Статті Бізнес економіка Глобалізація жива і процвітає: як світова економіка оживає в кінці 2020 року
commentss Cтатті Всі новини

Глобалізація жива і процвітає: як світова економіка оживає в кінці 2020 року

Експерти відзначають, що світова економіка відновлюється набагато швидше, ніж вони очікували ще кілька місяців тому

3 грудня 2020, 01:40 comments1272
Поділіться публікацією:

Передбачалося, що пандемія COVID-19 заб'є останній цвях в кришку труни глобалізації та підштовхне до відступу в нову еру протекціонізму. Замість цього відбуваються процеси, через які деякі економісти називають кризу великим прискорювачем.

Глобалізація жива і процвітає: як світова економіка оживає в кінці 2020 року

Світова економіка

Швидке відновлення на світових ринках

Видання Bloomberg пише, що падіння міжнародної торгівлі було швидким і різким під час перших локдаунів на тлі пандемії коронавірусу, але подальше відновлення на тлі надзвичайних податкових і грошово-кредитних стимулів виявилося майже таким же стрімким. У підсумку, світова торгівля завершує рік на сильному підйомі.

Після двох років тарифної війни між США і Китаєм, торгівля, яка здійснювалася в основному через мережі постачальників, лякала прихильників протекціонізму. Але зараз саме ця торгівля стала рятівним колом для споживачів і стала тим засобом, що пом'якшує удар для багатьох підприємств. Зараз багато компаній зміцнюють свої джерела виробництва за кордоном замість того, щоб йти зі світових ринків.

"Ми дізналися, що ланцюжки поставок є гнучкими й адаптуються. Торгівля стала величезною частиною розв'язання проблеми", — зазначає головний економіст Світової організації торгівлі Роберт Купман.

Кінець 2020 року став періодом відновлення торгівлі, про що свідчать останні новини з Азії. Так, Південна Корея заявила, що її експорт повернувся до зростання минулого місяця, в основному завдяки американському і європейському ринкам. Крім того, індекс ділової активності в обробній промисловості Китаю Caixin Media PMI злетів до десятирічного максимуму минулого місяця, і окремий офіційний індикатор промислового виробництва Китаю в понеділок показав, що експорт підживлювався швидше, ніж очікувалося в листопаді. Водночас індекс ділової активності на японських фабриках повернувся до свого докризового рівня, в той час, як на Тайвані він виріс до найвищого рівня з 2018 року.

Глобальний керівник відділу торгового фінансування HSBC Holdings Plc Наталі Блайт заявила, що поки не бачить, як компанії повертають ланцюжка поставок на свої внутрішні ринки, щоб захистити себе від нових ризиків. Разом з тим вона дотримується думки, що пандемія діє як великий прискорювач, коли мова заходить про торгівлю, особливо за допомогою технологій. За її словами, це відбувається через те, що компанії зміцнюють регіональні бази, спостерігаючи за зростаючим середнім класом, який налічує близько трьох мільярдів споживачів по всій Азії.

Все не так погано, як очікувалося

На початку року Світова організація торгівлі (СОТ) прогнозувала, що глобальні торговельні потоки можуть скоротитися на цілих 32%, що перевищило б найгірший спад часів Великої депресії.

Якщо поточні показники збережуться до кінця четвертого кварталу, то за прогнозами СОТ глобальна торгівля товарами впаде тільки на 9,2% у 2020 році, що менше, ніж падіння світової торгівлі на 12% у 2009 році в розпал фінансової кризи.

У відповідь на пандемію коронавірусу транснаціональні компанії розробляють нові способи та знаходять нові місця для виробництва своєї продукції.

Як приклад Bloomberg пише про американського виробника і продавця різних сумок і валіз Samsonite, яка за останні три роки пережила два потрясіння в торгівлі: зростання податкових зборів і заборони на поїздки. Ланцюжок поставок Samsonite тепер поширюється на Таїланд, В'єтнам і Камбоджу. Генеральний директор компанії відзначає, що його команда виконала величезну роботу для того, щоб вижити в кризу. Для цього довелося шукати нові ринки збуту замість китайського, який раніше був для них основним. Виявилося, що за межами Китаю теж можна пристойно заробляти.

Старший віце-президент Archer-Daniels-Midland Co. Грег Морріс відзначає, що з боку Китаю спостерігається великий попит на сільськогосподарські товари, такі як кукурудза, соя, пшениця і сорго. Таким чином, за його словами, навіть незважаючи на пандемію, глобальні торговельні потоки дійсно збільшуються в цьому році в порівнянні з попередніми роками.

Слідом за торговельною війною, шок від пандемії коронавірусу посилить тиск на диверсифікацію і локалізацію ланцюжків поставок. Рік, проведений в режимі реагування на надзвичайні ситуації, — це не той рік, коли можуть бути здійснені проекти, які потребують детального планування, значного капіталу і зосередженої уваги керівництва, пише Bloomberg.

Колективне протистояння протекціоністським інстинктам

Ще одним ключовим фактором стійкості світової торговельної системи було рішення країн колективно протистояти своїм самим протекціоністським інстинктам, тенденція, яка може посилитися після того, як обраний президент США Джо Байден пообіцяє відновити багатосторонні зусилля.

"Для мене буде головним пріоритетом в перші тижні мого президентства спробувати повернути нас на одну сторінку з нашими союзниками", — зазначив Байден в інтерв'ю для New York Times.

На цьому тижні Європейський Союз дав зрозуміти, що готовий до поліпшення відносин з новою адміністрацією США.

"Ця об'єднана сила і вплив необхідні для закріплення глобального співробітництва в 21 столітті", — йдеться в опублікованому в середу, 2 грудня, стратегічному документі Європейської комісії, виконавчого органу ЄС з 27 країн.

Під час першої хвилі вірусу уряду в цілому дотримувалися своїх зобов'язань в СОТ і підтримували відкриту і поточну торгівлю, згідно з останньою доповіддю СОТ про "Торгових обмеженнях G-20". Серед цих країн обсяг торгівлі, що зазнала обмежувальних заходів щодо імпорту, не пов'язаним з пандемією коронавірусу, скоротився до 42,9 млрд дол. у період з середини травня до середини жовтня — з 417,5 млрд дол. за попередній п'ятимісячний період.

Економіст СОТ Роберт Купман зазначає, що уряду винесли уроки з минулого досвіду щодо того, що зупинити торгові потоки проблематично. На його думку, у глобалізації можуть бути проблеми, але вона сприяє відновленню економіки.

Роль вакцини проти COVID-19

Швидкий розвиток вакцин сам собою є продуктом глобалізації, коли інвестиції та наукові знання передаються через кордони, а виробничі центри та канали розподілу формуються по всьому світу.

Купман вважає, що урядам необхідно буде прийняти подальші фіскальні та монетарні заходи, щоб пом'якшити удар для компаній і працівників, які знову бачать, що їх життєдіяльність порушена.

З іншого боку, якщо вакцина пройде, і перспективи проясняться, а споживачі стануть оптимістичними та почнуть витрачати, фіскальні стимули можуть виявитися не такими необхідними, підсумував Купман.

Нагадаємо, "Коментарі" писали про те, як працюють вакцини проти COVID-19 від різних виробників. Глобальний виробник вакцин AstraZeneca повідомляє, що його вакцина запобігає зараженню коронавірусів в 62% випадків, в разі дворазового вакцинації за місяць. Але в підгрупі добровольців, які отримали половину дози, а потім повну дозу через місяць, вакцина виявилася ефективною на 90%. В середньому це становить 70% ефективності. Вакцини, вироблені Pfizer Inc і біотехнологічної компанією Moderna, захищають від симптоматичної інфекції в 95% випадків. У вакцинах Pfizer і Moderna використовується дуже схожа технологія, в той час, як AstraZeneca використовує інший підхід. Pfizer і її німецький партнер BioNTech використовують новий підхід до створення вакцин, в якому використовується інформаційна РНК або мРНК.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

sexx

3 грудня 2020, 08:42

CEKC Знaкoмствa - здеcь все девки дaют в пoпу и бepут в pот, бeз дeнeг и oтношeний, все бeсплатнo и анoнимнo! Зaxоди и выбeрай дeвку ----- http://bit.do/resoo


Новини