Головна Статті Бізнес економіка Грошові заощадження в Україні: покупцям у всьому світі витрачати нікуди, а українцям - нічого
commentss Cтатті Всі новини

Грошові заощадження в Україні: покупцям у всьому світі витрачати нікуди, а українцям - нічого

Здатність до постійного довгострокового накопичення має лише кожен 20-й українець

28 квітня 2021, 19:06 comments1195
Поділіться публікацією:

За час пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 споживачі по всьому світу накопичили додатково 5,4 трлн дол. Такі дані оприлюднило Міжнародне рейтингове агентство Moody's, уточнивши, що ці "додаткові заощадження" еквівалентні 6% глобального ВВП.

Грошові заощадження в Україні: покупцям у всьому світі витрачати нікуди, а українцям - нічого

Куди витрачають накопичення українці

При цьому стрімке зростання споживчої довіри передбачає, що покупці почнуть витрачати накопичене, як тільки магазини, бари та ресторани відновлять роботу після зняття карантинних обмежень.

Експерти агентства прогнозують: якщо споживачі у всьому світі витратять лише третина додаткових заощаджень, вони збільшать світовий обсяг виробництва на 2 п.п. і в цьому році, і в наступному.

Xто в такому випадку буде з інфляцією? І чи вистачить в українців заощаджень для того, щоб оживити вітчизняну економіку зростанням власного споживання? Ці питання "Коментарі" обговорили з експертами.

Накопичення грошей: реалії розвинених

Проблема нинішньої кризи була викликана штучними обмеженнями державних чиновників, через що люди не могли витратити частину своїх коштів, особливо в сфері послуг, вважає аналітик Данило Монін.

"Розвинені держави буквально заливали криза грошима, з яких тільки мала частина дійшла до домогосподарств, — зазначив аналітик в бесіді з виданням" Коментарі ". — А основна частина цих коштів пішла на фінансові ринки і ринки криптовалюта, піднявши ці активи до небес. У такій ситуації цілком природно, що у домогосподарств збільшилися суми накопичень, які вони, ймовірно, витратять в найближчому майбутньому. Це реалії розвиненого світу".

Водночас реалії країн, що розвиваються, до яких, безумовно, можна віднести і Україну, зовсім інші, продовжує Монін. Заборона друкувати гроші і нові кредити держав цілком очікувано позначилися на доходах громадян, які багато втратили від кризи взагалі і неможливості працювати зокрема. В таких умовах невизначеності при падінні рівня доходів природною відповіддю є зниження рівня споживання. Ситуацію посилює і невпевненість в завтрашньому дні.

"Не дивно, що накопичення в Україні, зроблені під час кризи, завжди йдуть в мінус, — говорить експерт. — Цьому ж сприяє і політика Нацбанку і банків. Фінустанови різко знижують відсотки за депозитами, які вже зараз очевидно нижче інфляції ".

чекаємо відновлення світової економіки

Зараз зі змінним успіхом починається процес відновлення світової економіки і поступово зростає споживання, продовжує Монін. У зв'язку з цим в 2021 році очікується зростання світової економіки на рівні 5% в рік. Цьому, в тому числі, допоможуть і заощадження, зроблені під час кризи в розвинених країнах.

"З іншого боку, з пожвавленням економіки ми бачимо збільшення вартості енергоресурсів, так що інфляція в світі буде досить високою, — вважає експерт. — Так, в США вона очікується на рівні 4-5%, в Європі — 3-4%, в Україні, ймовірно, інфляція перевищить позначку 10%. З огляду на, що ресурс у українців в 2021 році буде тільки один — доходи, які вони зможуть отримати, і держава їм навряд чи допоможе, можна прогнозувати, що рівень накопичень в 2021-м в нашій країні буде низьким. Життя дорожчає разом з номінальних зростанням доходів ".

На думку керівника компанії Perfomance Management Сергія Сарояна, про темпи зростання накопичень українців говорити складно, так як, звертаючись до офіційної статистики по банківському сектору країни, ми дізнаємося про відтік коштів з початку пандемії.

"Не дарма НБУ зараз кредитує банки, — звертає увагу Сароян. — Буквально в 20-х числах квітня повідомлялося, що для підтримки ліквідності банків НБУ надав чотирьом з них рефінансування на суму 405 млн грн за ставкою 7,5% на термін 84 дня. Заборгованість платоспроможних банків перед НБУ по тендерним кредитам до 90 днів становить 3,4 млрд грн, за довгостроковими кредитами від 1 до 5 років — 68,8 млрд грн. А з інформації про те, що не платять банки, можна зробити висновок про те, що їм самим не платять ".

Правда, продовжує експерт, тут буде неправильно вимірювати "середню температуру по лікарні". Як і раніше є частина населення, якому затримують зарплати, є пенсіонери, які елементарно не справляються з оплатою за комунальні платежі навіть при наявності субсидій. Крім того, слід врахувати велику різницю в доходах населення в областях і мегаполісах. І в той же час є частина населення, хто працює фрілансом на західні компанії, не платить податки і, природно, накопичує заощадження відносно високими темпами.

Словом, резюмував Сароян, в Україні спостерігається неймовірно величезний перекіс по доходах населення: переважно люди заробляють дуже мало. Це означає, що "з кожного по рублю" збирати вже не виходить.

Накопичення українців: що там у нас під матрацами

Перекоси в доходах дійсно в наявності. У той час як одні скаржаться, що в період коронакризи їм абсолютно нікуди витрачати гроші, інші зізнаються, що їм витрачати годі й вони ледве зводять кінці з кінцями. А де ж середній клас?

Аналітик Олексій Кущ пояснює: соціально-демографічна структура населення в Україні досить специфічна, і середнього класу у нас практично немає. За словами експерта, все населення країни можна структурувати і виділити кілька основних груп.

"Якщо відсікти" верхню "10%-ву частину населення (це багаті люди і обслуговуючий їх персонал, доходи якого мало залежать від кризи), що залишилися 90% діляться приблизно навпіл, — каже Кущ. — З них "нижня половина" живе від зарплати до зарплати, фактично перебуваючи в трудовому рабстві. Втрата роботи для цих людей означає повну убогість, і на цей день залишиться лише надія на субсидії. "Верхні" 45% — це ті, хто, купує товари тривалого користування, подорожує і навіть робить мінімальні накопичення, але криза безжально виснажує їх заощадження і запаси. У цю ж групу входять так звані "наслідувачі" — люди, старанно роблять вигляд, що живуть не в самому низу. Одні пускають оточуючим пил в очі за рахунок взятих кредитів, інші — за рахунок дісталася в спадок від бабусі квартири. Але під час кризи такі трюки не проходять, і вони різко падають вниз — до "нижнім" 45% ".

У березні 2021-го компанія Research & Branding Group провела опитування і з'ясувала: 30% українців не мають ніяких заощаджень, а більш ніж чверті (27%) вистачить накопичених грошей не більше ніж на місяць. Лише 2% опитаних відзначили, що наявних заощаджень їм вистачить на рік і більше.

У тому, чому в українців погано виходить збирати гроші, допомагає розібратися показник граничної схильності до накопичення, який показує, яка частка додаткових одиниць реального готівкового доходу спрямовується на додаткове заощадження.

"Максимальне значення цього показника — одиниця: це означає, що абсолютно весь додатковий дохід йде на поповнення заощаджень, — говорить Олексій Кущ. — І в той час як в розвинених багатих країнах цей показник становить 0,8-0,9, в нашій країні він прагне до нуля. Оскільки в цілому українці не досягли базового рівня споживання, будь-яке підвищення доходу приводить до зростання витрат — тобто, кажучи простою мовою, гроші тут же витрачаються. Здатність до постійного довгострокового накопичення має лише кожен 20-й українець ".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини