Головна Статті Бізнес економіка Кінець терпіння: бідність працюючих, протести бізнесу, страйки найманих робітників
commentss Cтатті Всі новини

Кінець терпіння: бідність працюючих, протести бізнесу, страйки найманих робітників

Підсумки радикальних трансформацій ділового світу очима журналістів порталу "Коментарі"

10 квітня 2021, 14:40 comments1159
Поділіться публікацією:

Поки уряди провідних економік думають, що компенсують витрати постраждалим від пандемії, постраждалі якраз цим не задоволені. Середній та малий бізнес хоче заробляти, а не отримувати подачки. Наймані робітники не хочуть сидіти на допомозі, яке обмежує їх у виборі можливостей конкурентного працевлаштування. А тим, кому ще везе залишатися в строю працюють, грошей вистачає тільки на їжу.

Кінець терпіння: бідність працюючих, протести бізнесу, страйки найманих робітників

Радикальні протести в Римі 6 квітня (Фото з відкритих джерел)

Таке поняття, як бідність працюючих, стає незаперечною одиницею в статистиках рейтингових агенств. Але визнання цієї правди не полегшує наслідків — фактор людського терпіння залишається вирішальним. І блокувати його тривалий час за допомогою поліції не вийде.

Перед якими радикальними рішеннями варто діловий світ — у ділових підсумках минулого тижня.

 Субота-Неділя

 (3-4 квітня) 

Французькі кур'єри готуються до страйку

У неділю, 4 квітня в Ренні страйкують кур'єри Uber Eats і Deliveroo.

"З нами поводяться як з собаками. Ми сучасні раби", — розповідають хлопці. Люди зібралися вперше, і їх небагато. Але все кур'єри міста Ренне обговорюють загальний страйк колег. Скоро можна буде почути про зупинку доставки замовлень в період локдауна у Франції.

 

У Болгарії буде дві біржі природного газу

Щойно стартувала державна біржа природного газу "Газовий Хаб Балкан" тут же обзавелася конкурентом в Болгарії. Це "Болгарська енергетична торгова платформа". Обидві біржі працюватимуть через одну і ту ж платформу. Тепер справа за конкуренцією.

 

Телевізор трубочкою

LG представила в Ізраїлі згортається телевізор Signature OLED R. за 332 тисячі шекелів.

Скручується телевізор не можна просто купити в магазині. Замовлення необхідно розмістити на сайті компанії, і виробництво телевізора для покупця почнеться тільки після оплати.

Екран Signature OLED R має розмір 65 дюймів по діагоналі. Дозвіл складає 3840 × 2160 пікселів, що відповідає формату 4К. Інноваційний пристрій володіє високою частотою оновлення — 120 Гц. Завдяки своїй гнучкості, дисплей може скручуватися в рулон і повністю ховатися усередині бази, виконаної у вигляді прямокутного паралелепіпеда. LG заявляє, що механізм розрахований на 50 000 циклів згортання — цього вистачить на 17 років, якщо вмикати й вимикати його по вісім разів на день.

Телевізор дає змогу спілкуватися з інтелектуальним голосовим асистентом. Є контролери бездротового зв'язку Wi-Fi 802.11ac і Bluetooth 5.0.

 

Вінницький хакер вкрав дані 20 тисяч осіб 

Поліція викрила 30-річного жителя Калинівки, який на хакерських форумах продавав паролі доступу до платіжних систем громадян.

База налічувала близько 20 тис. Облікових даних. Під час обшуків за місцем проживання чоловіка поліцейські вилучили комп'ютерну техніку та носії інформації, яку направили на експертизу.

Правоохоронці розслідують кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361-2 — несанкціонований збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп'ютерах автоматизованих систем, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації. Хакеру загрожує до двох років позбавлення волі.

 

Bloomberg Economics прогнозує

На думку аналітиків, що представляють Bloomberg Economics, Китайська народна республіка і Сполучені штати Америки зможуть раніше за інші країни повернутися до "допандемійних" економічних показників та продовжать їх покращувати.

Економіки таких країн як Франція, Німеччина, Італія, Великобританія і Японія продовжать скорочуватися. Також поступатися "лідерам постпандемійного світу" будуть Бразилія, Індія і Росія.

В цілому світова економіка, згідно з прогнозом, буде відновлюватися рекордними темпами, які будуть досягати 6,9 відсотка річних.

 

Понеділок, 5 квітня

 

Мільйонери Нью-Йорка заплатять

Мільйонерів Нью-Йорка чекає підвищення сукупної ставки місцевого податку в розмірі від 13,5% до 14,8%. В цей час штат і так вже має найвищу ставку прибуткового податку в країні (дохід — 13,3%, що перевищує 1 млн. Доларів).

Згідно з планом, індивідуальні заявники, повідомляють про дохід понад 1 млн дол. І спільні заявники, що повідомляють про понад 2 млн, побачать збільшення ставки прибуткового податку з 8,82% до 9,65%.

Це також призведе до створення двох нових податкових категорій. Одна, де дохід складає понад 5 млн, буде обкладатися податком за ставкою 10,3%, а інша, з доходом понад 25 млн —  податком у 10,9%.

У доповіді говориться, що до 2023 року державний податок на франшизу також виросте з 6,5% до 7,25%.

Додаткові податкові надходження будуть використані для збільшення витрат на школи, надання коштів для нелегальних працівників, а також для малих підприємств і орендарів, які не можуть оплатити оренду.


Німеччина працевлаштує грузин

Державне агентство сприяння працевлаштуванню Грузії і Федеральне агентство праці Німеччини підписали угоду, згідно з яким до 5 тис. громадян Грузії зможуть знайти тимчасову легальну роботу в Німеччині.

Уже почалися тренінги, де кожен претендент отримує інформацію про умови працевлаштування і соціальні гарантії. За даними агентства, є вакансії від роботодавців в регіонах Штутгарт, Дюссельдорф і Бранденбург. Надалі ж планується розширення територій регіонів.

На даному етапі для тимчасового легального працевлаштування в Німеччині на наявні 5 тис. вакансій зареєструвалося 97 тис. 682 особи. Послуги з працевлаштування для шукачів безкоштовні.

 

LG згортає виробництво смартфонів 

Південнокорейський виробник споживчої електроніки LG Electronics Inc. до кінця липня вийде зі збиткового бізнесу з виробництва смартфонів і сфокусується на більш перспективні напрямки.

Бізнес по виробництву смартфонів був збитковим з другого кварталу 2015 року, а загальний розмір його операційного збитку за цей час склав понад 5 трлн південнокорейських вон (4,4 млрд доларів), відзначає агентство Dow Jones.

Серед секторів, на яких збирається сконцентруватися LG, компанія назвала випуск компонентів для електромобілів, пристроїв з доступом в інтернет, систем "розумних" будинків, робототехніки.

Складські залишки смартфонів LG розпродаватимуться і після 31 липня. І протягом деякого часу компанія продовжить сервісне обслуговування пристроїв, а також оновлення програмного забезпечення.

 

Катар бере в концесію порт "Ольвія"

Катарська компанія QTerminals підписала договір зі своєю дочірньою компанією в Україні ТОВ "Кютерміналз Ольвія" про внесення додаткового вкладу за проектом концесії спеціалізованого морського порту "Ольвія" на суму 140 млн. Дол.

У ході офіційного візиту української делегації на чолі з президентом Володимиром Зеленським у Катар підписано 13 документів і два комерційних контракти.


Вівторок, 6 квітня

 

Кому — ганьба, а кому — безсмертя

Не минуло й тижня, як судноплавна компанія Sharaf Group повідомила, що рух в Суецькому каналі знову було зупинено. Bloomberg звинуватив в цьому італійський танкер Rumford і процитував агентство Sharaf Shipping Agency. У його записці для клієнтів повідомлялося, що судно "заблокувало всі судна, що проходять через канал".

Дивно, що про Ever Given говорили всі. Про Rumford — тільки одне видання.

 

Пекін — мільярдер

Пекін вперше став містом з найбільшою у світі кількістю мільярдерів. За підсумками 2020 року тут проживало 100 мільярдерів, на одного більше, ніж в Нью-Йорку. За рік в китайській столиці з'явилося 33 нових мільярдерів. У Нью-Йорку — тільки сім. При цьому населення Пекіна становить 21 млн осіб, у 2,5 раза більше, ніж в Нью-Йорку (8,4 млн).

Найбагатший житель Пекіна —  Чжен Імінь, засновник компанії ByteDance, власника TikTok. Його стан —  35,6 млрд доларів. У Нью-Йорку найбагатшою людиною визнаний екс-мер міста і бізнесмен Майкл Блумберг. Його стан —  59 млрд доларів.


Звільнення в H & M

Цього вівторка H & M поінформувала профспілки про свій намір ініціювати справу про припинення зайнятості (ERE), яке торкнеться близько 1100 осіб. Шведська компанія планує закрити 30 магазинів, ще 94 торкнуться звільнення, а також "істотною зміною умов праці", яке торкнеться 24 магазини й близько 50 співробітників.

H & M виправдовує це рішення тим, що в роздрібному секторі відбулися великі зміни в результаті оцифровки і збільшення онлайн-покупок, викликаних пандемією Covid 19.


Радикальний протест бізнесу в Італії

Криваві зіткнення між поліцією і демонстрантами сталися на площі Монтечиторіо в Римі, біля Палати депутатів. 

Там зібралися ресторатори, власники магазинів і тренажерних залів, сфери обслуговування та туристичного бізнесу.

Спочатку протестувальники пішли на площу Колона, що перед резиденцією прем'єр-міністра. Але на їх шляху встала потужним заслоном поліція. В ході зіткнень багатьом стало погано. Деякі поліцейські отримали серйозні поранення в результаті пляшок, які полетіли у їхній бік. Одного поліцейського доставили в лікарню з серйозною травмою обличчя. 

Серед натовпу протестуючих були люди з блакитними прапорами руху Italexit (ратує за вихід Італії з ЄС), очолюваного колишнім сенатором партії "5 зірок" Джанлуїджі Парагоном. Також був помічений чоловік, одягнений як член руху Q-Anon, Джейк Анджелі, що зробив набіг на Конгрес США у Вашингтоні. Його образ розійшовся по всьому світу, і зараз використовується у багатьох радикальних протестах бізнесу.

Потім протестувальники намагалися прорвати оточення перед парламентом за допомогою піротехніки. Багатьох заарештували. Нагадаємо, що жорсткий локдаун продовжений в Італії на весь квітень.

Однак самі учасники протесту пояснюють своє обурення не тільки локдауном, а й тим, що обіцяна (в 5 млрд євро) урядом допомога ремісникам, малому і середньому бізнесу на ділі виявилася лише сумою в 1 млрд євро. А штраф, який накладають на бізнес, що працює під час пандемії досягає 20 тис. євро (з господаря і з відвідувача закладу окремо).

 

Що ви знаєте про польську рекламу?

Жінка в калюжі крові, але в хороших колготках — це свіжа скандальна реклама від виробника колготок Adrian. І придумала її президент компанії —  Малгожата Поморського.

На рекламних щитах виробника вже були зображені найменша жінка в світі, жертви домашнього насильства (в тому числі й колишня дружина одного сенатора),  відсилання до політики, до місцевих виборів і навіть до трансгендерів.

Це виправдовує девіз компанії: "Adrian любить всіх жінок".

Свіжий плакат — жінка в калюжі крові й, звичайно, в колготках Adrian from Zgierz. Напис  "Всі чули, але ніхто не слухав" —  відсилає до проблеми суїциду серед зневірених жінок.

Рекламні щити можна побачити у Варшаві, Катовіце, і на дорозі на Підлісся.


Угорщина минулого року зняла ліміт на доходи інвалідів

Раніше посібники отримували по інвалідності або реабілітації тільки ті інваліди, чия місячна заробітна плата не перевищувала 150 відсотків мінімалки протягом трьох місяців поспіль, що торік становило 241 500 форинтів. У 2019 році в Угорщині було 315 тисяч інвалідів, які отримують допомогу. За даними HR-компанії, в країні налічується близько 8 500 компаній з більш ніж 25 співробітниками, в яких працюють люди з обмеженими можливостями.

 

Середа, 7 квітня

 

Найбагатший в ОАЕ?

Засновник соціальної мережі "ВКонтакте" і месенджера Telegram Павло Дуров проживає в Дубаї, і тому в світовому рейтингу мільярдерів Forbes він зазначений як представник ОАЕ. У новій версії щорічного світового рейтингу мільярдерів росіянин очолив список найбагатших бізнесменів Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ).


Болгарський Техномаркет протестують

Власники болгарських продовольчих магазинів — Техномаркет, Технополіс, Зора, Практіс, Mr. Bricolage, Aiko, Carpet Max, Praktiker, HomeMax, TechMart, Domko, Decathlon, Меблів Віденов, Jysk, SportDepot — написали відкритого листа міністру економіки з вимогою дати їм право працювати в локдаун. 

"Ситуація, що склалася завдає надзвичайно великої шкоди нашому бізнесу, тому ми очікуємо адекватної підтримки з боку держави. Ми вважаємо, що абсолютно необхідно припинити застосування всіх тих дискримінаційних заходів, які грубо порушують правила рівності та конкуренції між окремими операторами, і забезпечити рівне ставлення до всіх учасників ринку. 

В іншому випадку ми будемо змушені вжити активних заходів щодо масового відображення нашої позиції, не виключаючи можливості організації протестів і різних форм громадянської непокори ", —  йдеться в листі.

 

Франція вводить обов'язкові алкотестери

У закладах, де можна купити алкоголь на винос, і в закладах харчування онлайн (виноторговці, гіпермаркети, продуктові магазини і т. д.) потрібно продавати алкотестери. Цей захід торкнувся майже 50 000 торгових точок, повідомляє служба безпеки дорожнього руху AFP. Власники-збирачі, що пропонують напої з власного врожаю, і тимчасові питні заклади (шоу і ярмарки) звільняються від сплати податку, оскільки на них не поширюється ліцензія на вивезення.

 

Stella Artois роздає чайові

Пивна компанія роздасть чайові британському персоналу індустрії гостинності в розмірі 500 000 фунтів стерлінгів в рамках нової рекламної кампанії за підтримки знаменитостей.

Співробітникам пабів, які підписалися на кампанію, буде запропонований 1 фунт стерлінгів за кожну пінту пива Stella, яку вони випили.

Паби можуть подати заявку на участь у місячній кампанії Stella Tips, яка стартує 12 квітня, коли паби відновлять роботу на відкритому повітрі.  

Цю ініціативу буде супроводжувати телевізійна рекламна кампанія, в якій керівники Stella Artois заявили, що очікують, що виграють до 12 000 нових точок продажів у сфері гостинності. 

 

 Четвер, 8 квітня

 

Рівень бідності працюючих українців перевищив 42%

За результатами першого півріччя 2020-го рівень бідності за абсолютним критерієм (витрати, нижчим за фактичний прожитковий мінімум) серед працюючого населення становить 42,4%. Тобто така частка працездатного населення не могла забезпечити гідне життя собі та своїй сім'ї. 

Завідувач сектору досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Людмила Черенько зазначила, що у 2021 році поліпшення ситуації не очікується.

 

Про корпоративний податок

Пропозиція міністра фінансів США Джанет Йеллен ввести мінімальну ставку корпоративного податку на міждержавному рівні попередньо отримало підтримку міністрів фінансів країн G20.

Йеллен запропонувала встановити мінімальну ставку у 21%, що відповідає корпоративному податку при адміністрації Дональда Трампа. Але Джо Байден підніме його до 28%.

Підвищення ставки підтримав міністр фінансів Франції (ставка корпоративного податку 28%), проти виступила Ірландія (ставка корпоративного податку 12,5%).

Всесвітній поріг повинен знизити мотивацію компаній США до переїзду в інші (офшорні) юрисдикції. Але також він призведе до того, що корпорації рівня Facebook і Alphabet почнуть більше ділитися прибутками не тільки в США, але і в інших країнах.

Однак, згідно з новим дослідженням Національної асоціації виробників (NAM), якщо ставка корпоративного податку збільшиться до 28 відсотків і наберуть чинності супутні заходи, протягом перших двох років буде втрачено один мільйон робочих місць.


Мед без бджіл

Каліфорнійський стартап MeliBio, що виробляє "мед без бджіл", нещодавно закрив 850 тис. Доларів в рамках попереднього раунду фінансування. Компанія, заснована минулого року доктором наук Аароном Шаллер і Дарко Мандичем, запатентувала технологію, яка замінює бджіл як продуцентів меду.

Висновок на ринок першого продукту намічений на кінець 2021 року.

MeliBio зі своїм новим і стійким способом виготовлення справжнього меду без бджіл володіє реальним потенціалом змінити не тільки категорію меду, але і всю галузь підсолоджувачів і засобів по догляду за шкірою

 

Прощай, хутро 

Мережа розкішних універмагів Saks Fifth Avenue заявила, що всі її хутряні салони закриються до кінця +2021 фінансового року, а виробництво всіх продуктів, що містять хутро тварин, буде припинено як в Інтернеті, так і в магазинах до кінця 2022. 

В рамках своїх планів Saks відмовиться від продажу виробів, зроблених з тварин, вирощених для використання їх хутра, або виробів, зроблених з хутра диких тварин, але продовжить продавати коротку шерсть, козячу шкуру, шкіру великої рогатої худоби, пух, пір'я, вироби зі шкіри та штучного хутра.

У цьому контексті Saks приєднується до таких відомих мереж магазинів як Macy's, Versace і Prada. 

Каліфорнія в 2019 році стала першим штатом США, який заборонив продаж виробів з хутра тварин, в тому числі одягу, сумок, взуття та інших предметів. При цьому порушники підлягають цивільним санкцій. 

Закон Каліфорнії повинен набрати чинності в січні 2023 року. Заборона на хутро також розглядається в Нью-Йорку і на Гаваях. 

 

 П'ятниця, 9 квітня

У гірників увірвалося терпіння

На Львівщині застрайкували гірники шахти "Степова" державного підприємства "Львіввугілля". Вимагаючи погасити їм борги із зарплати, шахтарі під час третьої зміни відмовилися спускатися під землю. Загальний борг по оплаті праці на підприємстві ДП "Львів-вугілля" —  понад 200 млн гривень.

За пару днів до того, як у гірників "Степовий" увірвався терпець, на території шахти "Нововолинська №9" (Волинь) обірвалася ліфтова кабіна. За попередніми даними, аварія сталася в результаті поломки гальмівної системи. 11 гірників, які в той момент спускалися в лаву, отримали тілесні ушкодження.

Також компанії ТОВ "Укрвуглезбагачення Груп" з "Львівської вугільної компанії" було відвантажено вугілля на суму 80 млн грн, Але оплату львівська компанія не отримала.

Гірники підприємства готові піти на голодування і радикальні протестні дії. Зараз вони дають владі тиждень терміну по виплатах. 

 

McDonald's закриває свої ресторани в Walmart

Протягом багатьох років Walmart Inc. (оптова і роздрібна торгівля) і великі мережі ресторанів, такі як McDonald's Corp., підтримували взаємовигідні відносини. Роздрібний торговець забезпечував постійний потік відвідувачів, а закусочні — прибуток від оренди та можливість залишатися покупцям ситими.

Пандемія заборонила обіди в приміщенні, що прискорило розкол між цими партнерами.

У підсумку тільки близько 150 магазинів McDonald's залишаться в місцях розташування Walmart в США після чергової хвилі запланованих закриттів, які завершаться до літа цього року. Для порівняння — на піку партнерства в магазинах Walmart було близько 1000 ресторанів McDonald's.

До речі, франчайзі Subway, однією з найбільших мереж швидкого харчування у світі з філіями в магазинах Walmart, також заявляють, що їх в цьому році закривають, посилаючись на зниження відвідуваності та прибутку.

 
Витік з LinkedIn 

Деякі призначені для користувача дані, зібрані з 500 мільйонів профілів LinkedIn, були виставлені на продаж на популярному хакерському форумі. LinkedIn відмовився надати більш детальну інформацію про інцидент, включаючи кількість порушених користувачів.

 

Фермери в Данії отримають компенсації за знищення норок 

Представники Єврокомісії схвалили намір влади Данії виділити 1, 74 млрд євро власникам норкових ферм, які змушені були вбити тварин, щоб запобігти ризику поширення COVID-19.

Зокрема, за вимушене припинення роботи ферм в умовах пандемії COVID-191 буде виділено  1,2 млрд євро компенсації.

Ще 538 млн євро отримають фермери, які планують передати свій бізнес з розведення норок під контроль держави.

У листопаді-грудні минулого року влада Данії зобов'язали фермерів знищити все поголів'я норок після того, як нібито було зафіксовано не менше 214 випадків інфікування коронавірусів у цих тварин.

 

Приватбанк дозволив SWIFT-перекази через мобільний додаток 

Відзначається, що відправити кошти можна в будь-який з більш 120 світових валют як по повній, так і за скороченою формою. Для відправки SWIFT-переказу можна скористатися як валютним, так і гривневим рахунком.

 

Пригальмувати Паризьку хартію 

Український бізнес звернувся до влади з проханням відхилити умови Паризької угоди по НОВ2 (внеску в Паризьку хартію по скороченню CO2). На думку бізнесу, оновлений показник викидів CO2 (65% до 2030 року щодо 1990 року) викликає питання з точки зору врахування соціально-економічних чинників.

Автори звернення стурбовані припущенням, зробленим в інформаційно-аналітичному огляді НОВ2, про те, що "при встановленні нових потужностей відновлюваних джерел енергії, витрати на виробництво електроенергії зростуть на 70% в порівнянні з сьогоднішнім днем".

Реалізація цілей по декарбонізації економіки України потребує залучення значного обсягу інвестицій —  102 млрд євро інвестицій до 2030 року. Шукати ці гроші доведеться самому українському бізнесу. 

 

Реклама —  ніщо, логістика —  все 

Власник модного бренду Gucci — Kering group (виробник товарів преміумкласу) створює логістичний центр в Італії. Kering завершив першу фазу свого нового глобального логістичного центру на північному заході Італії, допомагаючи збільшити складські приміщення французької групи предметів розкоші і прискорити глобальні поставки. Причина —  в переході покупок в онлайн і прямій доставці покупцям.

Центр також стане першим промисловим комплексом в Італії, який буде виробляти більше енергії, ніж споживає, завдяки одній з найбільших в Європі сонячних систем на даху.

"Надмірна електрика буде подаватися в розподільну мережу Італії для використання в магазинах Kering і корпоративних офісах в країні", —  сказав представник власника бренду Gucci.

 

BlaBlaCar розширюється в Україні

Платформа для пошуку попутників BlaBlaCar запустить в Україні інжиніринговий хаб, який займеться розвитком і масштабуванням автобусного маркетплейса. 

Сьогодні українська команда розробників BlaBlaCar складається з близько 20 осіб, а до кінця 2021-го року компанія планує збільшити це число до 50. З їх допомогою BlaBlaCar планує масштабувати продукт на інші країни та регіони, в тому числі на країни Латинської Америки.

BlaBlaCar — платформа для пошуку попутників на далекі відстані, а також для бронювання та покупок квитків на автобусні поїздки. Кількість користувачів перевищує 100 млн осіб у 22 країнах світу, більше ніж 20 млн з яких здійснюють поїздки щоквартально.

В кінці 2019 року BlaBlaCar закрив операцію з купівлі Busfor агрегатора автобусних поїздок в Центральній і Східній Європі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини