Головна Статті Бізнес економіка Кому - санкції, кому - преференції. Тренди економічного виживання в ділових підсумках минулого тижня
commentss Cтатті Всі новини

Кому - санкції, кому - преференції. Тренди економічного виживання в ділових підсумках минулого тижня

Головні ділові новини світу очима журналістів порталу "Коментарі"

1 березня 2021, 14:00 comments1560
Поділіться публікацією:

Світ бізнесу і доля середнього класу в багатьох країнах постали перед дилемою трансформації і виживання.

Кому - санкції, кому - преференції. Тренди економічного виживання в ділових підсумках минулого тижня

Джордж Клуні і партнери погоджуються продати лінію Casamigos Tequila Line (Фото з відкритих джерел)

Боротьба за імпортозамінність виробництва і внутрішні ланцюжки поставок все частіше стає трендом здорових економік, або тих, які знаходяться на шляху одужання. Але не завжди і не скрізь.

І лише ставлення держави до середнього і малого бізнесу демонструє головну орієнтацію постковідного світу — глобалізм або економічний націоналізм.

Неділя, 21 лютого

Польські торгові неділі

Попри обмеження Польща відновлює свої традиційні торговельні неділі.

Це коли, незважаючи ні на що, відкриті всі магазини. 

Але це не означає, що буде дозволено торгувати щонеділі. Уряд складає спеціальні списки на кожен місяць.

У 2021 році повномасштабна торгівля буде дозволена тільки в сім обраних неділь. Наприклад, неділя, яке припадає на 21 лютого, не є торговою. А ось 28 березня можна буде торгувати. Щоб поповнювати запаси та мати все необхідне в шафах і холодильнику, людям необхідно запланувати як мінімум один великий купівельний день в тиждень. Тому Польща і встановлює такі "комерційні календарі". 

Санкції проти "Спортмастера"

Компанія Sportmaster Operations Pte. Ltd (Сінгапур), якій безпосередньо належить ТОВ "Спортмастер-Україна" —  найбільша роздрібна мережа торгівлі спорттоварами в Україні —  рішенням РНБО і указом президента України від 19 лютого 2021 року включена до списку санкцій.

Згідно з ним, щодо сінгапурської Sportmaster Operations на три роки вводиться повна заборона торгових операцій, транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України. Крім того, забороняється ввезення її продукції безпосередньо компанією або представниками іноземних держав, і застосовуються санкції щодо запобігання виведення капіталів за межі України. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

За інформацією на сайті "Спортмастер-Україна", в мережу входять близько 30 магазинів в 15 містах України загальною площею 50 тис. кв. м, які щорічно відвідують близько 10 млн осіб. Всього ж в компанії зайнято понад 1 тис. працівників. 

Крім цього, "Спортмастер-Україна" розвивала мережу дилерських і франчайзингових магазинів, яка на території України включає понад 150 торгових точок (в тому числі франчайзингові Columbia, Sportlandia, Weekender, B2G) загальною площею понад 16 тис. кв. м в більш ніж 30 містах по всій країні.

Компанія утворена в пострадянський період братами Миколою та Володимиром Фартушняками, уродженцями міста Кривий Ріг. Вони ж і відкрили в 1996 році представництво спочатку в Києві, а потім і по всій Україні, відзначається на сайті.

У держреєстрі брати Фартушняки й раніше вказані бенефіціарами "Спортмастер-Україна" з частками 30,79%. Таку ж частку контролює їх партнер Олександр Михальський. У всіх у них в держреєстрі зазначено громадянство Мальти, а адреса проживання —  у Швейцарії.

Брати Фартушняки і Михальський через сінгапурську Ostin Operations Pte. Ltd. є також бенефіціарами роздрібної мережі торгівлі одягом "O`stin", яка, згідно з інформацією на її сайті, включає 39 магазинів в різних містах України.

Загалом мережа "Спортмастер" представлена майже 500 магазинами в Росії, Україні, Білорусі, Казахстані. Також вона намагалася вийти й на ринок Китаю, а в другій половині 2019 року оголосила про покупку великих торгових мереж спорттоварів в Польщі та Данії. Компанія, за її даними, входить в топ-10 світових спортивних рітейлерів, і є найбільшою у Східній Європі.

Підприємці проти звільнень

Провідні підприємці Італії звернулися до нового уряду Маріо Драгі з вимогою продовжити заборону на звільнення.

У відповідь на це новий міністр економічного розвитку Джанкарло Джорджетті не дав жодних гарантій, але сказав, що хотів би негайно організувати стіл переговорів з Міністерством праці, щоб знайти рішення. Про це заявила національний секретар Fiom-CGIL (Союзу металістів Італії), Барбара Тібальді.

Термін дії положення про заборону звільнень, у зв'язку з пандемією, закінчується 31 березня, але його продовження стає все більш нагальним.

Переговори активно ведуться між лідерами політичних партій Парламенту: секретарем Демократичної партії Нікола Зінгаретті та секретарем Ліги Півночі Маттео Сальвіні. Також відбуваються консультації з новим міністром праці Андреа Орландо.

Підприємці заявляють, що в країні потрібно перезапустити ринок праці. Але без зростання ВВП це зробити неможливо.Про звільнення ж через пандемію не може бути й мови. 

Понеділок, 22 лютого

Британцям заплатять за відмову від особистих автомобілів

У програмі братимуть участь автомобілі з дизельними та бензиновими двигунами, випущені до 2016 і 2006 року. Компенсації (близько 4 тис.дол) їх власники зможуть отримати, якщо відмовляться від своєї машини на кілька років. Отримані гроші можна буде використовувати для оплати проїзду на громадському транспорті, таксі, в каршерінгу, а також для оренди велосипедів або електроскутерів. 

Пілотну програму запустять цієї весни в місті Ковентрі. Місцева влада розраховує, що поступово зможе залучити для програми не тільки кошти платників податків, а й інвестиції приватних компаній.

Думка жителів Великобританії з приводу нової екологічної ініціативи розділилися. У соцмережах реакція, скоріше, негативна. Багато британців вважають, що програма не враховує потреб жителів сільської місцевості, у яких просто немає альтернативи їхньому транспорту. А деякі схиляються до думки, що краще витратити ці гроші на якнайшвидше введення електромобілів, зокрема, на розвиток мережі електричних заправок, яких поки що дуже мало.

"Левіафан" подасть газ у Європу

Міністр енергетики Ізраїлю Юваль Штайніц і його єгипетський колега Тарік аль-Мулла узгодили план підключення газового родовища "Левіафан" за допомогою трубопроводу до єгипетських заводів зі зрідження природного газу.

Зріджений природний газ (ЗПГ) буде поставлятися танкерами в європейські країни. В ході зустрічі, що відбулася у Єрусалимі  міністри обговорили розвиток співробітництва в галузі енергетики між Ізраїлем і Єгиптом. 

У січні минулого року Ізраїль почав експортувати газ, видобутий з родовища "Левіафан", в Єгипет по трубопроводу EMG, проведеному між ізраїльським Ашкелон і єгипетським Ель-Аріш. Експерти оцінюють запаси природного газу в родовищі в 535 млрд кубометрів.

На зустрічі піднімалося і питання про підвищення енергетичної незалежності палестинців. Серед іншого обговорювалися проекти розробки прибережних родовищ в Газі та будівництво електростанції в Дженіне.

McDonald's —  за гендерну рівність

Американська McDonald's Corp., найбільша у світі мережа ресторанів швидкого обслуговування, анонсувала комплекс заходів, спрямованих на розширення різноманіття в компанії на найближчі п'ять років.

До кінця 2025 року McDonald's має намір збільшити частку жінок на посадах старших директорів до 45% або вище. Це приблизно на 8 процентних пунктів перевищує показник 2020 року.

McDonald's поставила перед собою мету досягти гендерної рівності на керівних посадах до кінця 2030 року.

Крім того, компанія розраховує довести до кінця 2025 року частку керівників в США з недостатньо представлених груп до 35%, що приблизно на 6% вище показника за 2020 рік.

Починаючи з 2021 року виконавчі віце-президенти компанії отримуватимуть винагороду за досягнення цих "кількісних показників, пов'язаних з управлінням людським капіталом", наголошується в офіційному повідомленні компанії. 

Hyundai виділить Україні $ 2 мільйони на євроколію 

Південнокорейська компанія Hyundai виділить $ 2 млн грантових коштів на розробку попереднього технічно-економічного обгрунтування (пре-ТЕО) будівництва швидкісної залізничної мережі європейського формату (1435 мм).

Про це заявив міністр інфраструктури Владислав Криклій в ході всеукраїнського форуму "Україна 30. Інфраструктура".

Міністерство інфраструктури планує приступити до роботи над проектом створення мережі європейського формату (1435 мм) зі швидкістю руху поїздів понад 250 км / год вже у 2021 році.

"Це чотири ділянки залізничної колії загальною протяжністю майже 2 тис. Км. Перша ділянка — це Київ-Львів і кордон, 896 км, й один із цих етапів ми вже починаємо будувати та підготовлювати  в цьому році", — сказав міністр.

За його словами, цей проект планується реалізувати із залученням міжнародного партнера, водночас міністр не вказав, хто саме готовий профінансувати його реалізацію.

Криклій зазначив, що в рамках проекту з будівництва євроколії в Україні планується також закупівля 39 високошвидкісних поїздів.

Своєю чергою віце-президент підрозділу комерційного транспорту і енергетики Hundai Corporation Юн Сук Чой в ході форуму зазначив, що компанія зацікавлена в участі у цьому проекті.

Село в Нормандії проти антени Маска

Селище Сен-Сеньер-де-Беврон було обране для розміщення одного із сайтів компанії Starlink. Але жителі Сен-Сеньер-де-Беврон (Манш) вступили в конфлікт з компанією Starlink Ілона Маска, яка хоче "підселитися" на сільськогосподарських землях містечка. Офіційно компанія отримала право на розробку системи високошвидкісного супутникового Інтернету у Франції. Для реалізації проекту було обрано чотири наземних майданчики для установки ретрансляційних антен. Три з них були попередньо затверджені, вони знаходяться в Манші, Жиронді та на Півночі. Ділянка Сен-Сенье охоплювала б усю північно-західну частину Франції.

Крім того, що жителі наводять приклади негативного впливу Starlink на їх самопочуття, вони щиро здивовані: навіщо намагатися встановити цю систему в зоні, вже підключеній до оптоволокна.  

3D-м'ясо "входить" в ресторани

Попит на альтернативне м'ясо привертає венчурних інвесторів, й навіть таких харчових гігантів, як McDonald's і Nestle. Нові стартапи переходять від штучних гамбургерів і курячих нагетсів до м'яса, надрукованого на 3D-принтері.

Минулого тижня ізраїльська компанія Redefine Meat зібрала 29 мільйонів доларів США на будівництво великомасштабної пілотної фабрики, яка буде виробляти роздруковані на 3D-принтері висівки з яловичини  —   від крупа до грудинки.

"Ми хочемо змінити уявлення про те, що смачне м'ясо може бути отримане лише з тварин. У нас є всі будівельні блоки, щоб зробити альтернативу реальністю", —  сказав генеральний директор Ешар Бен-Шитріт.

Redefine Meat використовує запатентовані 3D-принтери та рослинне "чорнило" для "друку" складного шару м'язів і жиру для виробництва м'яса, яке має той самий смак і текстуру, що і яловичина.

Стартап, націлений на стейк-хауси та ресторани в Ізраїлі, Європі та Азії, заявив, що планує розпочати продаж наприкінці цього року. Представники компанії також відзначили, що підписали договір з партнерами по збуту в Ізраїлі, Німеччині, Сінгапурі та Швейцарії.

Згідно з даними Dealroom(провідний сайт даних про стартапи), останній раунд фінансування Redefine Meat серії A, який очолювали Happiness Capital і Hanaco Ventures, є найвищим для будь-якого стартапу, що займається альтернативним м'ясом.

Redefine Meat —  не єдиний стартап, який підтримав ідею виробництва м'яса на рослинній основі. 

Минулого тижня ізраїльський стартап Aleph Farms оголосив, що успішно вирощує перший у світі стейк рибай без забою, але синтезований не з рослинної основи, а з клітинної натуральної лінії.

Тим часом генеральний директор Novameat Tech з Барселони Джузеппе Скіонті нещодавно оприлюднив плани зі збору коштів для збільшення в цьому році виробництва і продажу веганского м'яса, надрукованого на 3D-принтері, ресторанам Європи.

Побоювання з приводу навколишнього середовища і здоров'я сприяли буму попиту на штучне м'ясо.Тому виробники намагаються максимально поліпшити смак альтернативних білкових продуктів і зробити їх більш конкурентоспроможними у порівнянні зі звичайним м'ясом, кажуть спостерігачі за ринком. 

Бруно Ле Мер витрусить кишені французів

За даними опитування OpinionWay, проведеного для Meilleurplacement.com, з початку кризи в галузі охорони здоров'я французи відкладали в середньому 276 євро на місяць.

Якщо люди й зуміли зробити такі заощадження, то це тому, що держава штучно зберегла їх доходи.

За попередніми оцінками Банку Франції, у 2020-2021 роках на банківських рахунках домогосподарств збереться ще  200 млрд євро, з яких  130 млрд євро були відкладені тільки минулого року. Таким чином за ці два роки заощадження французів росли удвічі швидше, ніж зазвичай. 

Уряд вважає, що для того, щоб економіка відновилася, податкові надходження поновилися, а держава почала поступово виходити з боргів, в найближчі місяці домогосподарства, "як зразкові громадяни", повинні повернути ці мільярди євро на рахунки компаній. Домогтися цього можна за допомогою споживання або вкладення коштів у фінансові продукти бізнесу.

Міністерство фінансів кілька місяців тому рішуче взялося за розв'язання питання про переорієнтацію заощаджень французів. У жовтні минулого року було створене маркування "Перезапуск", яке можуть отримати інвестиційні фонди та інвестори, що вкладають кошти в певний тип акцій. Щоб стати володарем цього маркування, інвестиції повинні бути частково вкладені в підприємства середнього і малого бізнесу і відповідати набору екологічних, соціальних та управлінських критеріїв.

Вівторок, 23 лютого

Roshen збільшить капітал на мільярд 

ПрАТ "Київська кондитерська фабрика" Рошен "планує збільшити розмір статутного капіталу на 1 млрд грн, або в три рази —  до 1,51 млрд грн —  шляхом розміщення додаткових акцій.

Як повідомила компанія в системі розкриття інформації НКЦПФР, відповідне рішення планується розглянути на позачергових зборах акціонерів 11 березня.

Зокрема, буде вирішуватись питання додаткової емісії 4 млрд штук простих іменних додаткових акцій товариства, існуючого номіналу 0,25 грн і загальною номінальною вартістю 1 млрд грн (без здійснення публічної пропозиції).

Після збільшення статутний капітал "Київської кондитерської фабрики" Рошен" складе 1,51 млрд грн.

Як бенефіціарний власник фабрики з листопада 2019 року вказаний Олексій Порошенко, син п'ятого президента Петра Порошенка, який значився кінцевим власником підприємства раніше.

Корпорація Roshen входить в топ-30 найбільших виробників кондитерських виробів у світі. Вона включає Київську, Кременчуцьку, дві Вінницькі кондитерські фабрики та Вінницький молочний завод, Бісквітний комплекс в Борисполі (Київська обл.), Клайпеди кондитерську фабрику (Литва) і фабрику Bonbonetti Choco (Угорщина). Виробництво Липецької фабрики (РФ) зупинено з 1 квітня 2017 року.  

Кінець бізнесу гостинності Ірландії

Прем'єр Ірландії Майкл Мартін підтвердив в суботу, що бари, кафе, готелі та ресторани Ірландії не працюватимуть до середини літа.

Індустрія гостинності країни була закрита протягом більшої частини останніх 12 місяців.

Ірландія займає 16-е місце за рівнем захворювання Covid-19 серед 30 країн, що розглядаються Європейським центром з контролю за захворюваннями. Офіційні особи країни особливо стурбовані появою в Ірландії британської мутації вірусу Covid.

"Будь-яке ослаблення обмежень має бути повільним і обережним через загрозу з боку нових варіантів хвороби", — додав він.

В Ірландії зареєстровано 4 135 випадків смерті від коронавірусу. 

Amazon збільшить робочу силу в Ірландії до 5000 осіб

Одночасно з пандемічними обмеженнями для бізнесу-офлайн, штат Amazon в Ірландії збільшиться до 5 000 осіб, оскільки платформа для онлайн-покупок оголосила про наймання ще 1 000 співробітників.

Десять відсотків усіх робочих місць в Ірландії припадає на високотехнологічні компанії Apple, Google і Facebook через низьку ставку корпоративного податку, що стягується з транснаціональних корпорацій.

Amazon буде прагнути, щоб у цю тисячу нових робочих місць  увійшли інженери з програмного забезпечення і мережевих ресурсів, які працюють в Amazon Web Services.

Представники компанії також заявили, що Amazon відкриє центр доставки в Ірландії у 2021 році.

В цей час Amazon використовує британські відділення для відправки посилок до Ірландії. Однак це стане складніше через вихід Великобританії з Європейського Союзу, в результаті чого Amazon перенесе частину інфраструктури в Ірландію.

Stadler Rail приходить в Україну

Представники швейцарського виробника рухомого ж/д складу Stadler Rail AG відвідали Київський електровагоноремонтний завод. Компанія вивчає можливості локалізації виробництва в Україні, повідомляє прес-служба АТ "Укрзалізниця".

В УЗ розглядають Stadler як потенційного постачальника рухомого складу для залізничного проекту City-Express, який анонсував президент Володимир Зеленський. 

У липні 2020 року заступник голови Офісу президента Ігор Жовква обговорив з віце-президентом Stadler Rail перспективи модернізації української ж/д і рейкового транспорту. У тому ж місяці керівництво АТ "Укрзалізниця" провело переговори зі Stadler Rail про можливість використання її електро- і дизель-поїздів в Україні. 

29 січня 2021 року Україна і Stadler Rail AG обговорили можливості співпраці в модернізації рухомого складу української ж/д. Тоді Stadler Rail були зацікавлені в роботі на українському ринку і створенні виробництв з українськими компаніями.

ЄС поновив чорний список

Рада Європи оновила чорний список країн, які не бажають співпрацювати з Європейським Союзом у сфері податкової звітності. Список розширено до 12 юрисдикцій. У нього повернувся карибський острів Домініка, який був виключений з чорного списку в червні 2019 року.

Також в списку знаходяться Американське Самоа, Ангілья, Фіджі, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Тринідад і Тобаго, Американські Віргінські острови, Вануату, Сейшельські острови.

Вперше список був складений в грудні 2017 року, і в нього входило 17 офшорів. Список переглянули в березні 2019 роки після ретельного аналізу виконання зобов'язань, прийнятих юрисдикціями третіх країн, які є частиною цього процесу.

В ЄС постійно моніторять близько 70 юрисдикцій. Як відзначають в Раді Європи, вже 49 країн провели необхідні податкові реформи, щоб відповідати критеріям ЄС.

Відносно юрисдикцій з чорного списку можливе застосування санкцій, зокрема, заборона на отримання грантів ЄС і фінансування програм з коштів Євросоюзу.

АЗС продовжили підвищувати ціни на автогаз

Про це повідомляє галузеве видання еnkorr з посиланням на дані цінового моніторингу ринку "Консалтингової групи" А-95".

Так, роздрібна ціна автогазу в мережі SOCAR виросла відразу на 50 копійок за літр  —  до 16,48 грн/л, що є найвищою ціною серед українських операторів.

Ціна цього виду палива в інших представників преміум-сегмента —  WOG і ОККО —  встановлена на рівні 15,98-15,99 грн/л.

Крім того, ціну на автогаз на 10 копійок за літр також підвищили BVS, "Фактор", "Авантаж 7" і "Катрал".

На станціях AMIC, Shell і "БРСМ-Нафта" ресурс подорожчав в межах 3-12 коп.

Консолідована мережа АЗС "Привату", що володіє найбільшою кількістю газових модулів, відкоригувала ціни до 14,70 грн/л.

Джанет Йеллен розкритикувала біткоїн

Біткоїн в останні місяці демонструє різкі зростання і падіння. з 27 січня по 21 лютого біткоїн стрімко подорожчав більш ніж на 90%: з 30 до 58 тисяч доларів, і тому важко сказати, чи можна вважати обвалом для настільки волатильного активу падіння на 17% за добу (з майже 55 тисяч доларів до майже 45 тисяч).

Цікаві причини зростання і падіння ціни. Якщо активне зростання спостерігалося багато в чому завдяки заявам Ілона Маска і повідомленням про покупку компанією Tesla біткоїнів на 1,5 млрд доларів для "подальшої диверсифікації та збільшення прибутку", то останні падіння пояснюються, принаймні частково, різкою критикою біткоїну з боку нової голови мінфіну США Джанет Йеллен.

Виступаючи на заході DealBook DC Policy Project, Йеллен назвала біткоїн "екстремально неефективним засобом платежу", що вимагає "гігантських" енерговитрат для проведення транзакцій. Голова мінфіну пообіцяла, що цифровий долар, який готує ФРС США, буде "швидшим, безпечнішим і дешевшим", при цьому зазначивши, що на шляху цього проекту залишається "багато питань, які треба буде розв'язати". У їх числі —  боротьба з відмиванням грошей і потенційний ефект на банківську систему, що оперує традиційними доларами.

Ще будучи кандидатом у міністри фінансів США, Джанет Йеллен заявляла, що законодавцям слід обмежити використання такої криптовалюти як біткоїн, у зв'язку з тим, що, на її думку, вона в основному використовується для незаконної діяльності.

Космічний блокчейн від JPMorgan

Керівництво банку повідомило, що фінансовий холдинг JPMorgan Chase & Co нещодавно протестував блокчейн-платежі між супутниками, що обертаються навколо Землі, продемонструвавши, що цифрові пристрої можуть використовувати для транзакцій технологію, що лежить в основі віртуальних валют. 

Так званий Інтернет речей (IoT), за допомогою якого пристрої підключаються один до одного, найбільше асоціюється з побутовою електронікою, включаючи розумні динаміки, такі як Amazon Echo і Google Home, і банки хочуть бути готові обробляти такі платежі. Умар Фарук, генеральний директор блокчейн-бізнесу Onyx JPMorgan, подумав, що космос —   відмінне місце, щоб випробувати цей процес.

"Ідея полягала в тому, щоб досліджувати платежі Інтернету речей повністю децентралізовано", -  сказав Фарук. "Немає нічого більш децентралізованого та відірваного від землі, ніж космос".

Щоб запустити космічний експеримент, команда блокчейнів банку не відправляла власні супутники в космос, а працювала з датською компанією GOMspace, яка дозволяє третім сторонам запускати програмне забезпечення на своїх супутниках.

Фарук сказав, що супутникові випробування показали, що мережі блокчейнів можуть забезпечувати транзакції між повсякденними об'єктами.

Тест також показав, що можна створити ринок, на якому супутники будуть відправляти один одному дані в обмін на платежі, оскільки все більше приватних компаній запускають свої власні пристрої в космос, сказав Тайрон Лоббан, голова відділу запуску блокчейнів в Onyx.

"Повернувшись на Землю, приклади платежів IoT, зможуть включити розумний холодильник, який замовляє та оплачує молоко на сайті електронної комерції, або безпілотний автомобіль, який заплатить за газ", — сказав Фарук.

Поляков протестує космічне сміття

Американська компанія General Atomics, що спеціалізується на виробництві електромагнітних пускових систем, підписала контракт з техаською Firefly Aerospace, засновником і головним інвестором якої є українець Макс Поляков.

Згідно з контрактом, ракета Alpha Firefly Aerospace доставить в космос експериментальний орбітальний супутник з встановленим на ньому ширококутним реєстратором частинок забруднень в повітрі від NASA. Запуск ракети планується у 2022 році з бази ВПС Ванденберг в США.

"Дані з MAIA допоможуть виявити взаємозв'язок між кількістю зважених твердих частинок в атмосфері та розвитком серцево-судинних і респіраторних захворювань в 12 цільових регіонах по всьому світу", — повідомив Макс Поляков.

"Комбінуючи унікальну специфіку Firefly в області запуску ракет з нашим новим підходом до проектування та розробки супутників, General Atomics може гарантувати, що такі проекти як MAIA від NASA, спрямовані на геонаукові дослідження, виконуються передовими методами", — заявив Скотт Форне, президент General Atomics. 

General Atomics —  американська група компаній, яка спеціалізується на дослідженнях, розробці та виробництві передових електромагнітних і електричних пускових систем. Розробки та технології компанії використовуються в авіаційній, оборонної, енергетичній та інших сферах.

Український “Шторм” в Еміратах

Український інженер Олександр Кузнєцов представив на виставці в Об'єднаних Арабських Еміратах IDEX-2021 розробку своєї команди — гусеничний броньований електромобіль "Шторм", який здатен плавати. Творці машини відзначають, що "Шторм" почали створювати в Києві, але свого остаточного вигляду він набув уже в ОАЕ, де Кузнєцов знайшов інвестора і можливості для реалізації. "Ми не змогли зробити все це в Києві. Нашу ідею в Україні сприймали як дивину. Не було підтримки та фінансів", — пояснив конструктор.

Електромобіль має фінську броню, гібридну силову установку у вигляді електродвигуна, який може працювати за допомогою дизельного двигуна, а також австралійські амортизатори, здатні витримати навантаження в 65 тонн. Акумулятори створені за кресленнями української команди на китайському заводі, що виробляє також батареї Tesla.

Бронемашину укомплектували міцними гумовими гусеницями, котрі легко ремонтувати, замінюючи пошкоджену ланку на нову. Це здешевлює машину майже на 70% в порівнянні з іншими світовими зразками, зазначає Кузнєцов. Крім того, команда планує встановити на "Шторм" обладнання, яке дозволить занурюватися під воду і бойові модулі "Сармат" розробки ДККБ "ЛУЧ".

Середа, 24 лютого

Мацуда втомився

91-річний голова ради директорів Suzuki Motor Corporation Осаму Судзукі залишить посаду після зборів акціонерів в червні, повідомляє агентство Kyodo з посиланням на прес-реліз компанії.

Після кадрових перестановок японський бізнесмен стане в компанії старшим радником. Після відходу Осаму Судзукі компанією керуватиме його син — Тосихиро Судзукі, який у 2015 зайняв посаду президента групи, 

За 43 роки, протягом яких Осаму Судзукі керує компанією, Suzuki стала глобальним гравцем серед автовиробників.

Осаму Судзукі приєднався до Suzuki Motor Corporation в 1958 році, працював на різних посадах, в тому числі на молодших керівних. Після одруження на Шоко Судзукі —  внучці засновника компанії Suzuki Motor Corporation Мічіо Судзукі —  він узяв прізвище дружини. Це сталося через те, що в родині Судзукі не було спадкоємця чоловічої статі. До цього його звали Осаму Мацуда.

У 1963 році Осаму Судзукі дослужився до посади директора. Через чотири роки став молодшим керуючим директором, а в 1972 році — старшим керуючим директором. У 1978 році він був підвищений до посади президента і головного виконавчого директора корпорації. У 2000 році залишив посаду генерального директора та очолив раду директорів Suzuki Motor Corporation.

Раніше Осаму Судзукі заявив, що 100-річний ювілей компанії, що відзначався у 2020 році, спонукав його прийняти рішення піти з поста голови.

Згідно з планом, компанія має намір досягти продажів в 4,8 трлн ієн (46 млрд дол) у 2025 фінансовому році в порівнянні з 3,49 трлн ієн у 2019 фінансовому році, а з 2025 року, значно розширити процес електрифікації автомобілів. 

Перша фаза курорту в Славському почнеться тільки через два роки 

Перша фаза будівництва всесезонного курорту в смт Славське (Львівська обл.) Почнеться у 2022 році, повідомив перший віце-президент холдингу OKKO Group Василь Даниляк.

"Першу фазу будівництва ми сподіваємося почати вже в наступному році, навесні. Це буде орієнтовно 20 км трас з базової житловою інфраструктурою", — розповів Даниляк в ході всеукраїнського форуму "Україна 30. Інфраструктура" в середу.

За його словами, окупність інфраструктури гірськолижних курортів в Україні займає вдвічі довше, аніж в європейських країнах, тому важливо розвивати курорти і в літній період.

Як повідомлялося, комплекс буде включати до 65 км гірськолижних трас. Загальний термін реалізації проекту становить три-п'ять років, обсяг інвестицій —  до 500 млн дол. 

За уйгурів

США ввела санкції щодо китайських виробників бавовняної пряжі з Сіньцзяну через нелюдське поводження з уйгурами. Це нині дуже впливає на економічне зростання бавовняних компаній.

Минулого місяця китайський виробник бавовняної пряжі Huafu Fashion направив інвесторам попередження. "Кілька американських брендів скасували замовлення", — сказав Хуафу в заяві фондової біржі Шеньчженя, посилаючись на санкції США.

Компанія Huafu, яка заявила, що втратила не менше 54,3 мільйона доларів США минулого року проти чистого прибутку в 62,5 мільйона доларів США у 2019 році, є одним з небагатьох постачальників, публічно визнали наслідки санкцій.

Тисячі компаній у всьому світі постраждали після того, як Сполучені Штати,  пославшись на порушення прав людини в відношенні уйгурів-мусульман в північно-західному регіоні Китаю Синьцзян, занесли в чорний список 87% врожаю бавовни в Китаї, що становить одну п'яту світових поставок. Санкції США були викликані жорсткою кампанією китайського уряду по перевихованню уйгурів, тюркської етнічної меншини. Деякі уйгури, затримані в таборах для інтернованих в Сіньцзяні в останні роки, заявили, що їх катували та заради звільнення  примушували працювати на текстильних фабриках.

Бартер такий бартер

Філіппінська влада має намір запропонувати Великобританії та Німеччині кілька тисяч своїх медпрацівників, в першу чергу медсестер, якщо ці країни погодяться надати Філіппінам вакцину від COVID-19. 

На Філіппінах діє обмеження на виїзд медпрацівників для роботи за кордоном —  не більше 5000 осіб в рік. У Міністерстві праці відзначили, що готові зняти це обмеження в обмін на безкоштовні поставки вакцин. Всього Філіппінам необхідна вакцина для 70 млн дорослих, для цього влада хоче забезпечити наявність 148 млн доз. На цьому тижні в країну вже надійдуть перші партії, які безкоштовно надав Китай.

Позиція філіппінського уряду не зустріла широкої підтримки у самих медпрацівників країни. "Просто огидно, що уряд поводиться з медсестрами та працівниками системи охорони здоров'я, як з якимось сировиною або експортним товаром", — заявила Reuters глава організації Filipino Nurses United Джоселін Анд. Влада Німеччини та Великобританії поки не відреагували на цю ініціативу. 

Exxon Mobil розпродається 

Exxon Mobil Corp продасть неопераційну частку у своїх активах по розвідці і видобутку в Великобританії та Північному морі фонду прямих інвестицій HitecVision за більш ніж 1 мільярд доларів. Це пояснюється тим, що нафтова компанія прагне вивільнити грошові кошти і зосередитися на деяких мегапроектах. 

Угода охоплює володіння 14 видобувними родовищами, що експлуатуються переважно Shell, а також частки у відповідній інфраструктурі. Exxon також може отримати близько 300 мільйонів доларів у вигляді умовних платежів у зв'язку з ростом цін на сировину.

Exxon заявила в середу, що HitecVision, яка купила норвезькі активи Exxon в Північному морі за 4,5 мільярда доларів у 2019 році, здійснює покупку через своє британський підрозділ Neo.

Частка Exxon у видобутку на родовищах, яка у 2019 році становила близько 38000 барелів нафтового еквівалента на добу (бне на добу), більш ніж подвоїть видобуток NEO до приблизно 70 000 бне на добу, що зробить її одним з п'яти найбільших виробників нафти та газу в Великобританії.

Exxon заявила, що збереже свою не експлуатаційну частку в видобувних активах в південній частині Північного моря, а також свою частку в газовій і рідинній інфраструктурі Shell Esso.

Спочатку Exxon сподівалася отримати понад 2 мільярди доларів від продажу в Північному морі, яка була запланована на кінець 2019 року. У червні 2020 року портфель, швидше за все, принесе від 1 до 1,5 мільярда доларів, з огляду на слабкі ціни на нафту минулого року.

Білорусь заморозила ціни на соціалку

Уряд Білорусі вирішив фактично заморозити ціни на продукти харчування, товари та лікарські засоби першої необхідності.

Постанова Радміну №100 прийнято для стабілізації цінової ситуації на соціально значущі товари першої необхідності та насичення ними споживчого ринку. Документ опублікований на національному правовому інтернет-порталі, в переліку соціально значущих товарів 62 позиції. Зокрема, до переліку включені рис, борошно, манка, гречка, вівсянка, перловка, хліб, яловичина, свинина, кури, деякі ковбаси, риба, молоко, кефір, сметана, сир, деякі фрукти та овочі, цукор, мило, туалетний папір, підгузники, сірники. У список лікарських засобів включено 50 позицій.

Документом передбачено, що юрособи та індивідуальні підприємці, які виробляють, ввозять, реалізують на внутрішньому ринку соціально значущі товари першої необхідності, повинні зафіксувати ціни на ці товари в період з 24 по 28 лютого. З 1 березня 2021 року зміна цін на соціально значущі товари першої необхідності не може перевищувати 0,2% на місяць до ціни на ці товари, що склалася на останній день попереднього місяця.

Уряд вирішив, що вище встановленої межі ціна на соціально значущі товари може вирости тільки після узгодження зі спеціальною комісією з питань державного регулювання ціноутворення при раді міністрів.

У Білорусі триває зростання споживчих цін. У січні інфляція збереглася на високому рівні й склала 1,1% проти 1,2% в грудні попереднього року. Річна інфляція в січні (до січня 2020 року) продовжила рости та досягла 7,7% проти 7,4% в грудні і 6,6% в листопаді.

У 2021 році уряд і Нацбанк мають намір забезпечити зниження інфляції до 5%.

Deutsche Bank і Mastercard поглиблять співпрацю у сфері платежів

Deutsche Bank і Mastercard заявили в середу, що вони будуть поглиблювати свою співпрацю, оскільки німецький кредитор прагне збільшити частку в платіжному бізнесі.

За їх словами, партнерство буде спрямовано на спільну розробку рішень для цифрових платежів компаній.

Аналітичне агентство McKinsey і Capgemini прогнозують зростання доходів і транзакцій від цифрових платежів, і Deutsche Bank сподівається, що цей сегмент принесе йому додатковий дохід, оскільки він ще більше знизить витрати.

Річка як фізособа

Муніципалітет канадського міста Мінгані та місцева рада корінних народів присвоїв річці Мегпай статус фізичної особи, щоб протистояти планам енергокомпанії Hydro-Quebec будувати нові дамби.

"Тепер до річки необхідно ставитися як до особистості, а не як до об'єкта", — пояснила агентству Йенні Вега Карденас, президент екозахисних організацій International Observatory on the Rights of Nature.

В як фізична особа річка отримала дев'ять прав, найбільш важливі з яких — бути стороною судового процесу і мати законних опікунів. Також річку не можна трактувати як "джерело природних ресурсів".

Це перший випадок в Канаді, коли екосистема отримала легальні права.

Новий юридичний статус позбавляє можливості Hydro-Quebec на свій розсуд будувати нові ГЕС на річці, про що вона заявляла в презентації свого 10-річного плану розвитку. У 2007 році Hydro-Quebec відкрила одну гідроелектростанцію на річці Мегпай. У 2013 році станція була продана невеликої компанії Innergex, яка поставляє поновлювану енергію місцевим муніципалітетам.

У 2017 році в Новій Зеландії річка Уонгануі стала першою рікою у світі, яка була оголошена живою істотою з відповідними правами. Незабаром після цього річки Ганг і Ямуна в Індії отримали аналогічний статус.

На сьогодні екосистеми с легальними правами існують  в 14 країнах.  

Четвер, 25 лютого 

Лондон без квітів? 

Продавці на найбільших оптових ринках Лондона попередили, що вони не переживуть пандемію, якщо не отримають термінової підтримки

від уряду.

Нові ринки Ковент-Гарден, Нью-Спіталфілдс і Західний міжнародний ринок поставляють квіти та свіжі продукти в кращі столичні

ресторани та готелі, а також в їдальні та школи. Але в порівнянні з рівнем до COVID, торгівля впала на 90%, і власники кіосків кажуть, що їм відмовили у фінансовій підтримці, яку пропонує деяким з їхніх клієнтів в індустрії гостинності.

Асоціація орендарів Ковент-Гардена закликала до фінансової підтримки, в тому числі до поширення податкових пільг на їхні ринки, податкових пільг і субсидій для компаній, яким довелося позбуватися свіжих запасів за короткі терміни через обмеження локдаунів.

Голова асоціації Гері Маршалл сказав: "Те, як уряд керує зниженням ставок для бізнесу, несправедливо. Паби,ресторани і готелі отримали підтримку, і це правильно. Пільги по тарифах отримали й всі супермаркети, які як ніколи зайняті рекордними продажами і прибутком. А ми чомусь —  ні". Він також закликав дозволити оптовим квітковим ринкам відкритися для особистої торгівлі до Дня матері, 14 березня. Це свято є найбільш завантаженою датою в календарі флористики.

"Новий світ"

Міжнародна асоціація авіаційного транспорту (IATA) заявила, що розгорне новий додаток для подорожей (під назвою Travel Pass) для управління тестами на COVID-19 і сертифікатами вакцин. IATA — провідна глобальна торгівельна організація авіакомпаній, що налічує 290 членів.  Розробка програми відбувалася спільно з авіакомпаніями і урядами, щоб перезапустити авіаційну галузь.

Після авіакомпаній уряди можуть використовувати нові паспорти здоров'я для права відвідування продуктових магазинів, концертів і спортивних ігор, поїздок у громадському транспорті й навіть отримання допомоги з безробіття.  Іспанія, Естонія, Ісландія, Данія, Швеція, Польща і Бельгія вказали, що паспорти імунітету будуть використовуватися для транскордонної діяльності.  

Колишній прем'єр-міністр і глобаліст Тоні Блер нещодавно сказав, що "світ рухається в цьому напрямку", додавши, що він не бачить іншого

шляху для цього, маючи на увазі паспорти імунітету.  Блер раніше говорив, що паспорти вакцини неминучі, і що "це буде абсолютно новий світ". 

Полювання на олігархів 

Латвійський олігарх Айварс Лембергс засуджений на п'ять років за фінансові злочини. Після 12 років запеклих судових суперечок латвійський суд оголосив свій вирок по судовому процесу над Айварсом Лембергсом, одним з найбагатших людей країни, впливовим політиком і колишнім мером Венспілс, портового міста на північному заході Латвії.

22 лютого Ризький окружний суд засудив Лембергса до п'яти років тюремного ув'язнення, конфіскації майна і штрафу в розмірі 20 000 євро. 

Його співвідповідачі, син Анрійс Лембергс і діловий партнер Ансіс Сормуліс, також були визнані винними за низкою взаємопов'язаних звинувачень і засуджені до двох років позбавлення волі.

Попри те, що Лембергса судили за звинуваченням у хабарництві та відмиванні грошей у великих розмірах, він продовжував діяти і як політичний авторитет у місті Вентспілс, де він був мером протягом двох десятиліть, і як ключова фігура руху зелених і політичної сили "Союз фермерів", яку він фінансує. Він навіть брав участь в урядових зустрічах з Міжнародним валютним фондом і допомагав вибирати кандидатів на пост президента Латвії.

Що стосується майбутніх муніципальних виборів в Латвії, Лембергс сказав, що рішення про участь в цих виборах буде приймати його

регіональна партія "За Латвію і Вентспілс", але його можливу участь у виборах в цей час не є його головним пріоритетом. 

Підтримати картоплю

Фінансування запланованої на 2021 рік програми держпідтримки картоплярства складе 6,04 млрд грн, в тому числі 1,37 млрд грн буде виділено на чотири основні напрямки розвитку, повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тарас Висоцький в ході 11- го голландсько-українського форуму з професійного картоплярства, що відбувся в четвер.

"Є чотири напрямки, які критично важливі для розвитку галузі картоплярства —  це доступ до якісних насіння, зберігання продукції, тобто будівництво картоплесховищ, а також підтримка покупки устаткування для доопрацювання і переробки картоплі", —  сказав він. 

За даними Висоцького, площа під посадку картоплі в нинішньому році складе в господарствах населення 1,29 млн га, а у промислових підприємств —  15,8 тис. га. Врожайність картоплі очікується 23,6 тонни/га, і 15,6 тонни/га відповідно. Тому потреба в місткостях картоплесховищ складе 1,15 млн тонн при нині існуючих 0,35 млн т.

Висоцький повідомив, що програма Мінекономіки до 2025 року передбачає допомогу виробникам картоплі у вигляді оплати 25% вартості картоплесховищ. Гроші будуть виділені з держбюджету. Відомство планує підтримати будівництво 45 сховищ загальною місткістю 207,8 тис. тонн. Сума підтримки даної програми складе 491 млн грн. Згідно з озвученими в ході голландсько-українського форуму даними облдержадміністрацій України, у 2020 році виробництво картоплі склало 20,71 млн тонн, з яких частина промислового виробництва —  1,8%.

7 мільярдів боргів за офіси та магазини

Британська федерація власності повідомила, що за її оцінками загальна невиплачена орендна плата за комерційну нерухомість у Великобританії в період з кінця березня 2020 року кінець червня 2021 року становитиме до 7 мільярдів фунтів стерлінгів. І якщо урядовий мораторій на виселення за несплату буде продовжений, то поточна ставка невиплати орендної плати збережеться і примножиться.

Мораторій був введений у квітні, щоб допомогти фірмам пережити вірусну кризу. Власникам магазинів, рестораторам і готельним підприємствам і далі буде наданий захист від виселення до кінця червня, що на три місяці пізніше запланованого терміну.

Nestle запускає в Україні продаж альтернативного м'яса

Корпорація Nestle починає в Україні продаж лінійки рослинних продуктів Garden Gourmet, нагадують м'ясо на смак, зовнішнім виглядом і текстурою. Як повідомила прес-служба компанії в четвер, лінійка продуктів Garden Gourmet представлена в Україні рослинними котлетами для бургера Sensational Burger, рослинними сосисками Sensational Sausage, рослинними фрикадельками Vegan Meatballs і вегетаріанськими нагетсами Vegetarian Nuggets.

Поставки нової продукції будуть здійснюватися в ряд ресторанів Києва і Львова, при цьому в мережі рітейлу лінійка Garden Gourmet надійде в кінці 2021 року. При цьому відпускні ціни нових продуктів не розголошуються.

За даними компанії, Garden Gourmet —  популярний в Європі бренд рослинної їжі, виробничі потужності якого знаходяться в Чехії Nestle —  один з найбільших у світі виробників продуктів харчування зі штаб-квартирою у Веве (Швейцарія). Компанія має 376 фабрик у 84 країнах, і випускає шоколадні та кондитерські вироби, готові сніданки, корма для домашніх тварин, дитяче та лікувальне харчування, кава, мінеральну воду та ін. Її портфель включає понад 2 тис. брендів, в тому числі марки Nestle, Nescafe, KitKat, Gerber, Maggi.

Бізнес Nestlé в Україні представлений такими напрямами: кава та напої, кондитерські вироби, кулінарія (холодні соуси, приправи, супи, продукти швидкого приготування), дитяче та спеціальне харчування, готові сніданки, корма для домашніх тварин. Найбільш відомі українські бренди компанії —  "Світоч", "Торчин" і "Мівіна". 

Найбільша іспанська група по ВДЕ оголосила про банкрутство 

Колись улюблена галуззю поновлюваних джерел енергії компанія Abengoa, зуміла уникнути банкрутства у 2016 році, реструктурувати близько 9 мільярдів євро боргу.  У серпні 2020 го Abengoa уклала угоду зі своїми кредиторами про реструктуризацію боргу та отриманні додаткової ліквідності.

Угода розвалилася після того, як регіональний уряд Андалусії відмовив компанії в підтримці відсутніх 20 мільйонів євро. Близько 19% з 13 500 Співробітників Види компанії базуються в Іспанії. 

П'ятниця, 26 лютого

Джанет Йеллен проти транснаціоналів

Джанет Йеллен, міністр фінансів США, в п'ятницю, 26 лютого, на зустрічі G20 зняла мораторій США на переговори про оподаткування цифрових гігантів і транснаціональні корпорації. Переговори ведуться в рамках Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, зібрані суми складуть в сукупності 100 мільярдів доларів на рік, або 0,11% світового валового внутрішнього продукту Америки. 

JPMorgan допоможе бідним студентам

JPMorgan і благодійна організація Sutton Trust запускають стипендіальний фонд в розмірі 4,8 млн фунтів стерлінгів, щоб допомогти малозабезпеченим студентам досягти успіху в працевлаштуванні.

Протягом найближчого десятиліття фонд банку прагне допомогти 350 британським студентам, 60% яких будуть з-поміж чорношкірих і етнічних меншин. Крім оплати освіти, це будуть витрат на проживання за кордоном і пошук роботи.

Ідея полягає в тому, щоб допомогти молодим людям з різних верств суспільства знайти найбільш затребувану і високооплачувану роботу в Великобританії. Фонд стипендій буде перебувати у віданні Sutton Trust безкоштовно управлятися JP Morgan Private Bank "з метою створення довгострокового капіталу не менше 20 років".

Згідно з останніми дослідженнями благодійної організації, з моменту пандемії кількість студентів, які не мають досвіду роботи або навчаються за кордоном, зросла з 23% до 37%.

Єпископи вимагають додрукувати гроші

Конференція католицьких єпископів США та альянс релігійних груп Jubilee USA Network закликали президента Джо Байдена підтримати значне збільшення надзвичайних резервних фондів Міжнародного валютного фонду (МВФ) для допомоги бідним країнам, спустошеним пандемією коронавірусу.

У листі пану Байдену керівництво церкви заявило, що Сполучені Штати повинні підтримати свої власні економічні інтереси й розширити торгівлю зі світом, що розвивається. Байден — лише другий католик, обраний президентом США, але його підтримка прав гендрених меншин призвела до натягнутих зв'язків з консервативною конференцією єпископів.

У листі єпископи та Jubilee USA Network заявили, що адміністрація Байдена повинна "очолити світ" в новій емісії власної валюти МВФ або спеціальних прав запозичення, як це було під час глобальної фінансової кризи 2008-2009 років.

Підтримка США має вирішальне значення для будь-якого збільшення резервів, оскільки країна є найбільшим акціонером МВФ. Італія, нинішній голова G-20, заявляє, що відновлює зусилля з випуску емісії на 500 мільярдів доларів —  крок схожий на той, коли центральний банк друкує гроші.

Єпископи і Jubilee USA Network заявили, що вітають  консенсус, котрий формується щодо емісії в розмірі 500 мільярдів доларів США. Але необхідний більший пакет для задоволення величезних фінансових потреб, викликаних пандемією і роками зростаючої заборгованості в бідних країнах. Вони закликали Байдена працювати з Конгресом і МВФ над випуском грошей на суму 3 трильйони доларів США, з яких 1 трильйон доларів США буде доступний для країн, що розвиваються.

За класичною схемою

В п'ятницю Міжнародний валютний фонд закликав Туніс скоротити фонд заробітної плати і обмежити енергетичні субсидії, щоб скоротити

бюджетний дефіцит, що надасть більший тиск на і без того крихкий уряд в умовах серйозної фінансової та політичної кризи.

У зв'язку з пандемією коронавірусу, політичною боротьбою і протестами  з приводу соціальної нерівності, Туніс вже має дефіцит бюджету в розмірі 11,5% ВВП у 2020 році.

Бюджетні прогнози Тунісу на 2021 рік вимагають запозичень в розмірі 7,2 мільярда доларів, включаючи близько 5 мільярдів доларів зовнішніх позик. У заяві МВФ говориться, що владі слід зосередити увагу на інфляції, регулюючи короткострокові процентні ставки, і зберігаючи при цьому гнучкість обмінного курсу.

За даними МВФ, виплати за боргом у цьому році складуть 16 мільярдів динарів у порівнянні з 11 мільярдами динарів у 2020-му. МВФ заявило, що фонд оплати праці становить близько 17,6% ВВП, що є одним з найвищих показників у світі.

eBay навчить грецьких підприємців

Enterprise Greece —  нова освітня програма, спрямована на відкриття міжнародних ринків для грецьких компаній за допомогою електронної комерції для збільшення експорту. Enterprise Greece, використовуючи своє стратегічне партнерство з eBay, провідною компанією електронної комерції зі 183 мільйонами активних покупців по всьому світу і присутністю в 190 країнах, пропонує спеціалізовану програму навчання. Вона супроводжується персоналізованими консультаційними послугами та технічною підтримкою для успішного цифрового

присутності бізнесу на глобальних електронних платформах і на міжнародному споживчому ринку. Програма націлена на будь-який бізнес, що працює в секторі споживчих товарів і бажає отримати або розширити свій доступ до міжнародних ринків за допомогою електронної комерції, незалежно від досвіду. Бажаючі отримати інформацію про цілі, структуру та очікувані результати освітньої програми можуть відвідати онлайн-захід "Академія електронного експорту від Enterprise Greece у співпраці з eBay". 

Епіцентр запустив лінію кераміки

Група компаній "Епіцентр К" запустила на модернізованому заводі "Карпатська кераміка" в Калуші (Івано-Франківської обл.) нову виробничу лінію керамічної плитки. Потужність лінії — 2,5 млн кв. м в рік.  Навесні 2021 року планується запуск другої черги заводу в Київській області з лінією потужністю 3 млн кв. м/рік.

Після завершення всіх етапів модернізації заводу в Калуші його потужності складуть 8,5 млн кв. м/рік. Фінансування на обладнання для заводу частково профінансував "Правексбанк" шляхом акредитива на суму EUR3,2 млн.

Частка експорту керамплити "Епіцентр К" у 2020 році склала 29%, продукція експортується у 25 країн. Крім того, компанія веде переговори про постачання в країни Перської затоки і США.

За даними Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, учасниками ТОВ "Епіцентр К" є Олександр Герега (51,3%), Галина Герега (47,97%) і Тетяна Суржик (0,73%). Статутний капітал ТОВ "Епіцентр К" становить 158,6 млн грн. 

 Субота, 27 лютого

Постмолочне виробництво

Компанії в усьому світі готуються на переорієнтацію беззабійного виробництва продуктів клітинного тваринного та аналогового рослинного походження.

Бренд вівсяного молока планує вихід на фондовий ринок США. Деякі аналітики вважають, що розміщення може коштувати швидкозростаючою компанії до 10 млрд доларів (7,1 млрд фунтів). 

"А ось і постмолочне виробництво"  —  це слоган, що красується на бортах електричних вантажівок альтернативного молочного бренду Oatly.

Гонетт. Тренд на місцеві валюти

В мегаполісі Ліона пандемія викликала підвищений інтерес до gonette, який забезпечує швидкі розрахункові платежі на локальній території. Подейкують навіть про виплату цією валютою забезпечення виборним посадовцям.

Крім гонеток в банкнотах, цифровий додаток дозволяє здійснювати транзакції з розрахунку 1 гонет = 1 євро. Цю валюту вже прийняли близько 330 фахівців в області.

Місцева валюта має місце не тільки в Ліоні. Її називають bizh (затока Морбіан), cairn (Ізер), лелека (південна половина Ельзасу), eusko (Країна Басків), тирлич (басейн Annecy) або навіть stück (Bas-Rhin). Ці поетичні назви малюють картину всієї карти Франції. На сьогодні у Франції використовуються 82 місцеві валюти. У Ліоні це називається gonette, жіночий рід — gones (в Ліоні так називають дітей). 

У цій валюти 1500 користувачів, розташованих в зоні охоплення, яка простягається від півночі Ізера до півдня Айна.

Криза в області економіки та охорони здоров'я викликає відновлення інтересу до коротких і демократичним схемами. І це ознака часу, коли обрані посадові особи метрополії Ліон під головуванням Бруно Бернара (EELV) зможуть отримати свою компенсацію в гонетах, якщо вони будуть добровільними. Ця тема запланована для обговорення на наступному засіданні постійного комітету столичного округу Великого Ліона на початку березня. Деякі виборні посадові особи навіть хотіли б розширити функцію гонетки до видачі зарплати столичних агентів. Ще одна ознака часу: кількість реєстрацій на навчальні курси по грошово-кредитних питань, що пропонуються асоціацією La Gonette. Таким чином компанія займається обміном цієї місцевої валюти, який за рік збільшився втричі. 

Зараз доступна валюта віртістю 1, 2, 5, 10, 20 або 49 гонет. На захищеному папері зображені портрети знаменитих ліонців таких як абат П'єр або Люсі Обрак. Принцип простий: 1 гонетка = 1 євро. Все, що вам потрібно зробити, щоб приєднання до асоціації La Gonette —  це отримати еквівалент в одному з шістдесяти пунктів обміну. 

Менш як 5000 гривень зарплати

У 2020 році 1,127 млн працюючих українців отримували офіційну зарплату нижче 5000 грн, свідчать дані Пенсійного Фонду України (ПФУ).

Загальна кількість офіційно зареєстрованих найманих працівників, які платили Єдиний соціальний внесок, у 2020 році становило 9,948 млн осіб.

У Києві таких співробітників було 229 000 осіб (кількість офіційно працевлаштованих або застрахованих — 2,030 млн осіб). Разом з тим середня зарплата в столиці — найвища по країні, і перевищує 19 000 гривень.

Понад сто тисяч осіб отримували менш як 5000 грн в Харківській і Дніпропетровській областях — 103 000 і 116 000 осіб відповідно. Середня зарплата в цих регіонах — 11 000 і 13 000 гривень.

Байден за національний ланцюжок поставок

Щоб зменшити залежність Сполучених Штатів від імпорту сучасних акумуляторів, фармацевтичних препаратів, найважливіших мінералів і напівпровідників, які можуть представляти потенційний ризик для національної безпеки і економіки, президент Джо Байден підписав указ про збільшення виробництва і робочих місць шляхом зміцнення ланцюжків поставок цих товарів в США.

Команда Байдена відмовилася коментувати, скільки виробничих робочих місць може бути створено, але зазначила, що вигоди будуть поширюватися і на заводську роботу.

Адміністрація Байдена, яка прагне працювати з міжнародними партнерами, щоб гарантувати стабільний і надійний ланцюжок поставок, сподівається вирішити цю проблему зростаючої залежності від імпорту в ході запланованої 100-денної перевірки і шляхом збільшення внутрішнього виробництва.

За даними Бюро статистики праці, в обробній промисловості США налічується 12,2 мільйона робочих місць в порівнянні з 17 мільйонами у 2000 році. У той час як офіційні особи Білого дому підтвердили, що цей наказ допоможе створити більше робочих місць в цій промисловості, Саміра Фазілі, заступник директора Національної економічної ради Білого дому, підкреслила, що це, своєю чергою, призведе до розвитку наукових досліджень і збільшення кількості робочих місць в секторі послуг. 

British Gas поплатилася за підвищення цін

Торік компанія British Gas, зіткнувшись з критикою за підвищення цін і конкуренцією втратила 164 000 клієнтів.

Прибуток материнської компанії British Gas — Centrica впала на 31% до 447 мільйонів фунтів стерлінгів, оскільки скорочення витрат не змогло компенсувати вплив дефолтів клієнтів і більш широкого поширення COVID-19.

Генеральний директор Centrica Кріс О'Ші сказав, що відповідно до плану скорочення витрат, буде закрито понад 3000 робочих місць.

Число клієнтів впало нижче 7 мільйонів через підвищення тарифів. Centrica також зіткнулася зі страйком.

Профспілка GMB заявив: "Близько 7000 інженерів British Gas відключать поставку на чотири дні з п'ятниці, 26 лютого, до понеділка, 1 березня, через план компанії звільнити їх всіх і повторно найняти на гірших умовах".

Акції Centrica сьогодні впали ще на 3 пункти до 50 пунктів. 

Результати показали, що прибуток енергетичного бізнесу British Gas впав на 35%  — до 80 мільйонів фунтів стерлінгів. 

Боротьба за перли

П'ять компаній подали пропозиції про придбання перловою компанії Majórica, однією з небагатьох, що залишилися галузей на Майорці. Компанія знаходиться в стані банкрутства через борги, накопичені за ці роки в результаті втрат від продажів продукції. Економічна пропозиція, представлена компаніями, коливається від 9,7 мільйона у французького бізнесмена Грегорі-Агустіна Бонту-Галлея до 7,5 мільйона в інших чотирьох пропозицій, одне з яких надійшло від Perlas Orquídea, головного конкурента Majórica.

Щоб вирішити, кому буде присуджена компанія, арбітражний суд, який розглядає справу, вирішив, що будуть братися до уваги два фактори: фінансова пропозиція по виплаті накопичених боргів і кількість збережених робочих місць. Саме тут французький бізнесмен представляє найменш вигідну пропозицію, оскільки пропонує зберегти тільки 96 з 275 поточних робочих місць.

Пропозиція, що забезпечує найбільшу кількість робочих місць, представлено конгломератом Майоркских бізнесменів Nova Mallorca Inversiones, в якому також беруть участь співробітники Majórica. Його очолює Габріель Угует, голова лікарні Llevant. Ця фінансова пропозиція складає 7,6 мільйона євро. Компанія зобов'язується підтримувати 174 робочих місця, 114 з яких знаходяться на Майорці. Це єдина пропозиція, де представлений бізнес-план, в якому пояснюється, що компанія буде підтримувати виробництво на Майорці не менше 10 років. 

Каталонія готується до протестів

Велика демонстрація Протест готується до 4 березня. Дві асоціації каталонських роботодавців —  Foment del Treball і Pimec —  братимуть участь разом з іншими представницькими організаціями каталонського економічного світу, такими як Cercle d'Economia або UFEC, Unió de Federacions Esportives.

Мета полягає в тому, щоб висловити протест недостатній увазі уряду до компаній, які можуть зникнути через коронавірус. Останньою краплею стали нещодавні напади на магазини, особливо в центрі Барселони. Президент Foment Хосеп Санчес Л”їбре оцінив завдані збитки приблизно у 2 мільйони євро.

Санчес Л”їбре оголосив, що цей "мирний бунт" ділових кіл відбудеться, якщо в Каталонії не буде сильного і згуртованого нового уряду, яке цінує продуктивну економіку. Він також зажадав, щоб майбутній уряд управляв усіма каталонцями та вирішив політичний конфлікт між Каталонією та іншою частиною Іспанії.

Лідер роботодавців зазначив, що Foment готовий очолити цей рух разом з іншими організаціями, щоб захистити цивільне суспільство і змусити уряди спрямувати всі свої зусилля на подолання серйозної економічної ситуації.

"Ми не можемо залишатися вдома, ми не можемо залишати економіку в руках політиків, —  сказав він. —  Робочі місця створюють підприємці, уряд не створює робочі місця. Якщо буде необхідно провести цей мирний бунт на захист економіки, секторів економіки та свобод, ми це зробимо".

Що стосується допомоги в розмірі 11 мільярдів доларів, оголошеної президентом уряду Педро Санчесом, він оцінив суму як недостатню, і зажадав "швидко" прояснити, як вони дійдуть до секторів, які перебувають в кризі. 

"Ми продовжимо вимагати близько 40 мільярдів доларів у вигляді прямої допомоги, яку отримали компанії з таких країн, як Франція та Італія", —  сказав активіст, попередивши при цьому про ризик потоку банкрутств.

Зірки вкладають в алкоголь

Зоряні актори і співаки теж мають потребу в грошах після кризових локдаунів. Вони виявили нову золоту жилу: алкоголь. Для каліфорнійської "зоряної системи" інвестиції в вина і спиртні напої —  не новина. Спочатку багато хто з них, швидше за з примхи, аніж з реальної грошової необхідності, вирішили зробити невелику ставку на деякі бренди в секторі "міцних напоїв".

Джордж Клуні першим перетворив хобі —  чарку спиртного з друзями —  в бізнес. Він купив місцевий лікеро-горілчаний завод і запустив текілу Casamigos. Згодом коло клієнтів і ентузіастів розширився. Бренд з'явився в наймодніших барах Каліфорнії. І текіла, породжена для розваги, виявилася в центрі аукціону серед великих імен галузі. Транснаціональна компанія Diageo викупила текілу, заплативши Clooney & C. за рахунком.

Репер Jay-Z зробив ставку на шампанське. Бренд, який він купив ще 2014 році, постійно перевищує 500 тисяч продажів пляшок, попри ціну кожної від 250 євро і вище. А тепер прийшов час поправити фінансове становище і реперу, який продав 50% своєї імперії "домашніх бульбашок" —  LVMH, французькому гігантові Бернара Арно, колишньому власнику Moet Hennessy.

Канадський актор Райан Рейнольдс продав свій джин Aviation Gin за 600 мільйонів доларів. Текіла 901 Джастіна Тімберлейка отримала визнання більше, ніж однієї транснаціональної компанії. І навіть відзначена нагородами фірма Brangelina, також відома як пара Бред Пітт — Анджеліна Джолі, зростає, завдяки етиловому бізнесу. Попри те, що пара розлучилася, загальний бізнес триває. Після запуску свого французького рожевого вина, зробленого в Провансі, Пітт і Джолі тепер перейшли на шампанське. Їх бренд "Fleur de Miraval" вже кілька місяців продається в найшикарніших винних магазинах планети. Базова ціна —  близько 350 євро за пляшку. Але попри ціну, шампанське все одно розпродається. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини