Головна Статті Бізнес економіка Кому належать бренди молочних продуктів і хто заробляє на українській молочці
commentss Cтатті Всі новини

Кому належать бренди молочних продуктів і хто заробляє на українській молочці

За 2022 рік виробництво молока в Україні впало, а поголів'я великої рогатої худоби знизилося на 13,5%.

26 жовтня 2023, 23:00 comments1117
Поділіться публікацією:

Молоко це один із небагатьох натуральних та корисних продуктів у природі, який до того ж може бути перероблений у не менш смачну та корисну їжу. Тому немає нічого дивного у тому, що молочні продукти займають важливе місце у раціоні харчування сучасних українців.

Кому належать бренди молочних продуктів і хто заробляє на українській молочці

Молочні продукти в Україні (фото з відкритих джерел)

І "Коментарі" вирішили розібратися, хто ж володіє найбільшими виробництвами молочної продукції та торговими марками, які вважають за краще купувати українці.  

Падіння на ринку молока почалося до війни

Останнім часом український молочний ринок мав проблеми, які й без війни робили становище на ньому досить непростим. Так, за підсумками 2021 року обсяги виробництва молокопродуктів упали на 7,5% порівняно з 2020 роком.

З початком бойових дій втрати зросли, як за рахунок прямого знищення деяких підприємств, так і за рахунок їхньої окупації. У зв'язку з цим за 2022 рік виробництво молока знову впало, а поголів'я великої рогатої худоби знизилося на 13,5%.

Проте в Україні залишилися виробники, які намагаються створювати конкуренцію імпортній продукції, насамперед із Польщі. Отже, хто володіє найвідомішими торговими марками молочної продукції в Україні.

Молочний альянс – Олександр та Андрій Шпіг, Олександр Деркач

ТМ — Яготинське", "Яготинське для дітей", "Славія", "Пирятин", "Хопсі" та Златокрай".

На молочному ринку України група компаній "Молочний альянс" з'явилася у 2006-му році після вдалої угоди з продажу банку "Аваль" — отримані від продажу кошти його співвласники Олександр Деркач, Сергій Вовченко та Федір Шпіг вклали у виробництво молочних продуктів, насамперед сирів. І інвестиція виявилася дуже вдалою.

В результаті компанія розрослася до цілого холдингу, до складу якого увійшли заводи з вирощування великої рогатої худоби, збирання молока, його переробки та виробництва продуктів харчування, насамперед у сир. Загалом до "Молочного альянсу" входять 67 компаній, а її ключовими фігурами є Олександр Деркач, Андрій та Олександр Шпіг, сини померлого у 2020 році Федора Шпіга.

Оскільки група компаній налічує десятки фірм, складно порахувати, скільки ж заробляють власники "Молочного альянсу", але деякі дані все ж таки знайти можна. Наприклад, Яготинський маслозавод отримав у 2022 році дохід у 3,7 млрд грн. (3,1 млрд грн 2021-го), Пирятинський сирзавод – 1,75 млрд грн. (1,4 млрд грн 2021-го). А ось дохід Баштанського сирзаводу впав із 826 до 142 млн грн, що пояснювалося боями, що йшли у Миколаївській області, на території якої знаходилося підприємство.

Терра-фуд – Станіслав та Андрій Войтовичі

ТМ — "Ферма", Premialle, "Тульчинка", "Біла лінія", "Золотий резерв", "Вапнярка", "Лауреат", "Щедра долина", "Сорочинське" та "Любий край".

Біля витоків створення "Терра фуд" стоїть 58-річний підприємець Станіслав Войтович, який започаткував бізнес у 1999-му році покупкою Тульчинського маслосирзаводу. Пізніше число підприємств зростало, і в результаті 2006 року виникла "Терра фуд", яке об'єднує 11 підприємствами із заготівлі та переробки молока. Загалом до холдингу входять 57 різних фірм.

Ключовою структурою групи є ТОВ "Терра фуд", яке принесло своєму власнику у вигляді доходу в 2022 році 5,4 млрд грн, що правда на 700 мільйонів менше, ніж роком раніше. Але водночас, наприклад, Рожищенський сирзавод "Терра фуд" збільшив свій виторг за військовий рік на 105 млн грн до 752 мільйонів. Тобто справи у дітища Станіслава Войтовича йдуть непогано, оскільки всі його виробничі галузі зосереджені у Полтавській, Київській, Волинській та особливо Вінницькій областях.

Danone Україна – французька компанія Danone

ТМ — "Простонаше" (раніше "Простоквашино"), "Смішарики", "Активіа", "Актуаль", "Даніссімо", "Веселий Пастушок", "Живинка", "Маша і Ведмідь" та "Ростішка".

Довоєнний лідер ринку молочних продуктів України, що належить французькому харчовому холдингу Danone, компанія Danone Україна працює в нашій країні з 2001 року та володіє двома великими заводами – у Кременчуці та Дніпрі (останній зараз не працює). Усього ж у групу компаній входять 12 фірм.

Минулий рік для компанії виявився далеко не найкращим – найбільший актив завод "Данон Дніпро" практично зупинився, тому його дохід упав з 4 млрд грн у 2021-му році до 2,76 млрд грн, а завод у Кременчуці хоч і працює, але також знизив виторг на 200 мільйонів – до 1,56 млрд грн.

Весь 2022 рік компанію звинувачували у співпраці з російськими окупантами, адже підприємства материнського Danone не поспішали йти з Росії ( Danone залишив РФ лише через 8 місяців після масштабної агресії).

Ще 10 місяців знадобилося на те, щоб перейменувати один зі своїх найвідоміших брендів "Простоквашино", під яким продукція Danone продається в Росії, на "Простонаші".

Чи допоможе це Danone Україна у її діяльності на території нашої країни – покаже час.

Комо – група компаній "Континіум" сімей Івахів та Єремєєвих

Безперечно, багато хто бачив рекламу сирів торгової марки "Комо" по телевізору, які активно рекламували з подачі її власника – компанії "Континіум", створеної у Львівській області. Хоча найбільш відома компанія своєю мережею АЗС WOG та паливним бізнесом, її творці свого часу подбали і про випуск продуктів харчування. І слід сказати, що зробили це успішно.

Хоча сир у "Континіумі" виробляє лише один завод у місті Дубно, компанія залишає далеко позаду багатьох конкурентів. Так, за 2022 рік підприємство зуміло наростити свій дохід на 122 млн грн. — До 2,55 млрд грн.

Приносить же дохід "Дубномолоко" її формальним власникам – Світлані Івахів, екс-дружині нардепа 7-9 скликань Степана Івахіва, який стояв біля витоків створення "Континіуму", Роману та Софії Єремєвим – дітям загиблого у 2015-му році Ігоря Єрема співласника групи компаній.

"Галичина" – сім'я Сівуляк

Початок діяльності компанії "Галичина" припадає на 1998 рік, коли львівські бізнесмени Сергій Гібай та Андрій Король створили на базі Радехівського заводу ПрАТ "Галичина", яке пізніше увійшло до складу групи компаній "Континіум" Івахіва та Лагура. Але в результаті компанія збанкрутувала, не зумівши 2015 року віддати кредит.

Друге народження компанія отримала в особі ТОВ "Молочна компанія "Галичина", 50% якої належить Назару Сівуляку, львівському підприємцю. Ще 40% володіє львівський підприємець Ігор Міщук, а 10% – інвестиційний фонд "Ейм капітал", яким керує Андрій Міщук (син Ігоря Міщука).

Про власників "Галичина" у її нинішній іпостасі відомо вкрай мало – і Міщук та Сивуляк – люди непублічні, а про Назара Сівуляка відомо, що починав він у 1998 році адвокатом.

2022 виявився для "Галичина" успішним. Так, її виручка з 2,37 млрд грн у 2021 році зросла до 3,17 млрд грн. Таке зростання стало можливим завдяки вдалому розташуванню компанії, чиє виробництво знаходиться далеко від передової.

"Вімм-Білль-Дан Україна" – американська PepsiCo чи російський бізнес

ТМ — "Слов'яночка", "Диво", "Веселий молочник", "Імунеле", "Ромол", "Смачненький".  

З формально американською компанією "Вімм-Білль-Данн Україна" менше ясності — за даними того ж YouControl компанія належить російській "Вімм-Білль-Данн продукти харчування ", якою володіє корпорація PepsiCo.

Водночас, навесні 2022 року російський виробник сирів "Мультіпро" купив частину активів PepsiCo, але судячи з того, що йдеться про компанію "Вімм-Білль-Данн напої", сама "Вімм-Білль-Данн продукти харчування" та її український підрозділ, як і раніше, належить американцям.

В Україні "Вімм-Білль-Дан Україна" володіє Київським міськмолокозаводом №3 і судячи з відкритих даних справи йдуть погано – у 2022-му році виручка впала вдвічі, з 582 до 278 млн грн.

"Лакталіс Україна" — французький гурт Lactalis на чолі з родиною Беньє

ТМ — President, "Дольче", "Лактонія", Lactel, "Фанні" та "ЛокоМоко", "Фанні", "Шостка" та інші. В Україні компанія розпочала роботу з 1996 року, відкривши своє виробництво на базі Миколаївського міського молочного комбінату. Потім до нього додалися підприємства у містах Павлоград та Шостка.

Бойові дії під Миколаєвом не могли не вплинути негативно на діяльність основного підприємства групи, тому Миколаївський міськмолококомбінат майже вдвічі погіршив свої показники, виручивши за 2022 рік 846 млн грн проти 1,52 млрд грн роком раніше. Трохи краща ситуація із заводом у Шостці, там падіння становило 145,5 млн грн. – до 441,1 млн. грн.

Milkiland – Анатолій та Ольга Юркевич

ТМ — "Добряна", "Коляда", "LatteR"

Як гордо говорить сайт Мілкіленд-Україна, вона є членом міжнародної групи компаній Мілкіленд Н.В., остання, щоправда, також зареєстрована в Україні. Але чого не відібрати у групи MLK Foods, так це її масштабів – 132 фірми у структурі, у тому числі 10 великих молокопереробних підприємств.

Основними власниками компанії є Анатолій Юркевич та його дружина Ольга – у молочний бізнес сімейство прийшло в середині 2000-х з IT -сектору і досягло на цьому терені чималих успіхів. Проте війна вдарила по бізнесу групи.

Так, із 10 підприємств-виробників 6 опинилися на територіях, які були окуповані або де йшли бої у Сумській та Чернігівській областях. Доходи ТОВ "Перший Київський молокозавод", який не побував під окупацією, впали зі 114 млн грн у 2021 році до 8,2 млн грн минулого року. Втім, не все так погано. Наприклад, Роменський молочний завод збільшив виторг з 10,8 млн грн у 2021-му до 232 млн грн у 2022-му, а "Мінський сир" — з 3,9 млн грн до 51,5 млн грн.

  Як неважко зазначити, зміни на молочному ринку стали результатом повноцінної війни з Росією, яка йде вже другий рік, в ході якої постраждали виробники, чиї підприємства розташовані поблизу від зони бойових дій. Дісталося також і тим, хто не захотів змінюватись і одразу йти з російського ринку, як це робили іноземні власники молочних брендів України. Але, як завжди, знайшлися й ті, кому все це зіграло тільки на руку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини