Головна Статті Бізнес економіка Кому належать найвідоміші мережі фаст-фуду в Україні
commentss Cтатті Всі новини

Кому належать найвідоміші мережі фаст-фуду в Україні

Війна стала серйозним випробуванням для закладів харчування

20 лютого 2023, 10:00 comments2574
Поділіться публікацією:

З початку війни в Україні закрилося близько семи тисяч ресторанів та кафе. Ситуація дещо покращилася з літа: почали відкриватися нові заклади громадського харчування — переважно у Києві та у західних областях. Утім точної статистики ніхто не веде. Хай там як, та це були не ті обороти, що до війни. За даними заступника голови Національного банку України Сергія Ніколайчука, станом на червень 2022 року ресторанний бізнес в Україні працював з оборотом 65–70% від довоєнних часів.

Кому належать найвідоміші мережі фаст-фуду в Україні

Ресторани швидкого харчування. Фото: https://www.gettyimages.com

На щастя, чимало серед давно знайомих ресторанів і кафе ми можемо відвідати навіть через рік війни. Ми з’ясували, кому вони належать.



Крила 


Мережа фаст-фудів “Крила” була започаткована в 2011 році українським бізнесменом, головою правління "Миронівський хлібопродукт" Юрієм Косюком. В 2015 року “Крила” відокремлюються та починають свій розвиток як франчайзингова мережа. Перший такий ресторан у липні 2015-го відкрився в ТРЦ "Гулівер". Протягом 2016-го бізнес активно розширюється — відкривається близько 30 франчайзингових ресторанів.

  

Fast Food Systems 


ТЗОВ "СИСТЕМИ ШВИДКОГО ХАРЧУВАННЯ" працює у сфері громадського харчування та розвиває франчайзингові мережі ресторанів швидкого обслуговування. Кінцеві бенефіціари компанії — Шевельов Ігор, Поздняков Олександр, Зархін Марк. 


Станом на 2018-й рік компанія об’єднувала понад 220 закладів під брендами Піца Челентано, Картопляна Хата і ЯПІ.


Pizza Celentano – найбільша мережа піцерій України. Перший заклад відкрився у Львові у 1998-му. Далі щомісяця почали відкриватися нові ресторани по всій Україні – від Львова до Донецька, від Чернігова до Криму. Формат роботи піцерії — Quick&Casual, який об’єднує найкраще з ресторану (якість їжі, обслуговування) та фаст-фуду (невеликий асортимент, демократичні ціни). 


МакДональдз

Кому належать найвідоміші мережі фаст-фуду в Україні - фото 2

Компанія МакДональдз налічує понад 40 000 закладів у більш ніж 120 країнах світу. Україна стала 102-ю країною, де з’явилася мережа МакДональдз. Перший заклад відкрився у травні 1997 року поруч зі станцією метро "Лук’янівська" у Києві. Власником ПІІ МАКДОНАЛЬДЗ ЮКРЕЙН ЛТД є компанія "ЕМСІДІ ЮРОП ЛІМІТЕД", зареєстрована у Сполученому Королівстві. Станом на 8 жовтня 2021 року, у 24 містах і чотирьох селах України діяли 106 МакДональдз.


Пузата Хата


Перший ресторан "Пузата хата" відкрився у жовтні 2003 року на першому поверсі будинку на вулиці Басейній у центрі Києва. Компанія має власну виробничу базу (первинний цикл обробки продуктів і виготовлення напівфабрикатів). Мережа співпрацює з сервісами доставки їжі Glovo та Bolt Food. Товариство з обмеженою відповідальністю "Пузата хата" належить екснардепу від партії “Народний фронт” В'ячеславу Костянтинівському і його братові Олександру.


27 лютого 2010 року було оголошено процедуру банкрутства ТОВ "Пузата хата", а в березні 2011 року Господарський суд Києва офіційно визнав товариство банкрутом. Попри позови кредиторів, мережа продовжила свою діяльність.


Tarantino


TARANTINO family налічує 28 ресторанів — Murakami — мережа ресторанів японської кухні, а також “Рукола” та “Буффаліно”, які позиціонуються із заклади італійських страв. Сервіс доставки об'єднує 10 ресторанів Києва в єдину службу доставки. Зокрема, це японські страви з “Муракамі”, італійські — з “Рукола”, піца з “Папа Джон”, грузинські страви “Хачапурі і Вино”. Восени минулого року повідомлялося, що Tarantino Family продали британським пивоварам German Kraft Brewing. Це відбулося після звинувачень власників, серед яких Дмитро Федотенков, у виведенні коштів у Росію.



Печена Картопля


Компанія ТОВ "АГРО-ДІМ" зареєстрована у травні 2000 року у Києві. Бенефіціарами є Кирпань Владислав, Чепурний Сергій, Конончук Андрій. Основою концепції закладу є велика картоплина (близько 400 г), запечена у фользі, збита з вершковим маслом і сиром у ніжне пюре з додаванням наповнювачів — від крабового салату до морепродуктів та овочей. Окрім фірмової картоплі, у ресторанах пропонують гарячі бутерброди, роли, хот-доги, супи, запіканки, десерти, напої та сезонні пропозиції. Також тут можна перекусити запеченою картоплею "фрі", приготованою за унікальною технологією. 


Salateira 


Salateira – міжнародна мережа fast-healthy ресторанів, яка пропонує можливість вибору інгредієнтів та комбінування продуктів на свій смак.  Основа меню ресторану – салати, пасти, сендвічі, равіолі, а також авторські десерти, сезонні напої та крем-супи. 


ТОВ "САЛАТЕЙРА" зареєстрована 28 квітня 2012-го, перший ресторан підприємець Олександр Савілов відкрив разом з Євгеном Рубаном, який пізніше вийшов з бізнесу. Нині бенефіціарами бізнесу значаться Іванчик Ірина та Слободянюк Павло.


KFC 
Кому належать найвідоміші мережі фаст-фуду в Україні - фото 3


Компанія KFC (скорочено від Kentucky Fried Chicken) була заснована в Америці 62-річним Харланд Сандерсом, який до того працював капітаном на поромі, страховим агентом, продавцем в магазині освітлювальних приладів, юристом, продавцем шин і навіть акушером-аматором. Основа страв ресторану — свіже охолоджене куряче м'ясо, яке поставляється тільки локальними постачальниками. В основі меню два смаки: оригінальний "11 спецій і трав" та гострий "Hot and Spicy". Оригінальна рецептура панірування курки тримається в таємниці вже багато років і відома лише декільком співробітникам компанії KFC.


В Україні перший заклад відкрився 20 грудня 2012 року у Києві в ТРЦ "Ocean Plaza". Цей KFC відкрив один з українських франчайзингових партнерів компанії Yum! Brands — ТОВ “Українська харчова компанія”, яке належить Георгію Россі. 

Загалом в Україні працює понад 50 ресторанів під брендом KFC, які розвиває кілька франчайзингових партнерів Yum! Brands Inc. 


“Тітка Клара”


Перша пекарня відкрилась у березні 2014 року. У Києві працює понад 25 точок. Кінцевий бенефіціарний власник ТОВ "ТІТКА КЛАРА" — Андрій Пінчук. У мережі “Тітка Клара” пропонують пиріжки з різними начинками, приготовані за домашнім рецептом з відкритим доступом до процесу приготування. В асортименті, окрім пиріжків, напівфабрикати, десерти, напої та салати.

Окрім пиріжкової “Тітка Клара”, у межах KLARA GROUP працюють Shibuya.sushі.kiosk, Honest.coffee.bar, Simona ristorante. 



Domino's Pizza


Domino's Pizza — міжнародна мережа піцерій, заснована в США в 1960 році. В Україні компанія працює з 2010 року. ТОВ "ДОМІНОС ПІЦЦА ЮКРЕЙН" зареєстрована восени 2009 року. Кінцевий бенефіціар -  Сліпець Петро. Основу меню складає широкий вибір піци, яку тут випікають на тонкому тісті з різними начинками. У всіх закладах мережі "Domino's Pizza" працює власна служба доставлення піци і їжі по місту.









Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбасс

20 лютого 2023, 11:04

Это война не Украинского народа, а война зеленого еврейского выблядка и его кодла, отрабатывающего американский контракт. Сделал из войны реалити шоу. Какой народ хочет воевать, тот которых по предприятиям, по квартрам, по улицам отлавливают, от светофорных столбов оттягивают, этого народа война? Не было бы зеленого еврейского выблядка, не было бы войны, не было бы разрушенных квартир, домов и городов, столько бы жизней было сохранено, а так этот выблядок... Выбляку зеленому Украина вообще пофиг, у евреев нет родины, у них есть только свои интересы, никак не касающиеся интересов народа, чем дольше война длиться, тем больше эти сволочи обогощаются. Закончиться война победой или поражением ему вообще пофиг, с награбленными деньгами свалит в теплые страны. И народу Украины тоже на все это пофиг, вместо того чтобы мочить этих зеленых тварей, народ донатит последние гривныки на нужды армии, в то время как эти зеленые твари разворовывают миллиардную помощь. Какой народ, такая и власть. В европе и в америке интересы народа стали учитывать только после того, как замочили десяток президентов, таких как зеленый еврейский выблядок.


Новини