Головна Статті Бізнес економіка Країни з найдорожчим та найдешевшим бензином у світі та чому Україна серед лідерів по дорожнечі пального
commentss Cтатті Всі новини

Країни з найдорожчим та найдешевшим бензином у світі та чому Україна серед лідерів по дорожнечі пального

Як в Україні формується ціна на бензин та чому паливо таке коштовне

26 листопада 2023, 23:55 comments1313
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Бензин став одним з основних драйверів економічного зростання в багатьох країнах світу. У сучасному взаємозалежному світі вартість бензину набула міжнародного значення як товару, якому приділяється першочергова увага.

Країни з найдорожчим та найдешевшим бензином у світі та чому Україна серед лідерів по дорожнечі пального

Країни з найдорожчим та найдешевшим бензином у світі. Фото з відкритих джерел

Розуміння динаміки світового ринку бензину є надзвичайно важливим для експертів ринку, урядовців та пересічних громадян, які покладаються на цей незамінний ресурс для заправки своїх автомобілів у  повсякденному житті.

Які фактори впливають на ціну бензину

Ціна бензину на заправці визначається складною взаємодією різних факторів, кожен з яких відіграє вирішальну роль у формуванні кінцевої вартості, яку сплачують споживачі.

Ціни на нафту

В основі розрахунку ціни на бензин лежить вартість нафти. Виробництво бензину значною мірою залежить від нафти як основної сировини, і коливання цін на неї мають негайний і прямий вплив на ціну бензину.

Геополітичні події та екстремальні погодні умови можуть порушити ланцюжок постачання нафти та нафтопродуктів, впливаючи на ціни. Такі перебої створюють невизначеність, що призводить до більшої волатильності цін. У короткостроковій перспективі на ціну нафти впливає негнучкість попиту та пропозиції через незмінні виробничі потужності та обмежені можливості для споживачів переходити на альтернативні види палива або підвищувати паливну ефективність обладнання.

Фактор попиту та пропозиції

Фундаментальні чинники попиту та пропозиції так само актуальні на ринку бензину. Сезонні зміни, перебої в постачанні та зміни споживчого попиту можуть впливати на ціноутворення бензину.

Історично ціни на бензин залежали від сезонного попиту. Зазвичай вони зростають навесні, досягаючи найвищої точки наприкінці літа, коли спостерігається сплеск автомобільної активності. І навпаки, взимку ціни на бензин мають тенденцію до зниження.

Зменшення доступної пропозиції бензину відносно фактичного або очікуваного попиту на нього призводить до підвищення цін на бензин.

Стрімкі коливання цін на бензин можуть відбуватися, коли є перебої в постачанні нафти, роботі переробних підприємств або логістиці транспортування бензину. Навіть якщо ціни на нафту залишаються незмінними, вартість бензину може змінюватися через періодичні зміни попиту та модифікації стандартів бензину.

Курс валют

Коливання валютних курсів може призвести до волатильності цін, що впливає на доступність бензину для споживачів. Коли національна валюта зміцнюється по відношенню до валюти, в якій оцінюється нафта (як правило, долар США), імпорт бензину стає дешевшим, а ціни на заправках, як правило, знижуються. І навпаки, витрати на імпорт нафти зростають, коли національна валюта слабшає, що часто призводить до підвищення цін на бензин.

Державні податки та регулювання

Країни світу встановлюють податки та регулювання на бензин для досягнення різних економічних, екологічних та соціальних цілей. Ці податки можуть суттєво відрізнятися в різних країнах і становлять значну частину кінцевої ціни на бензин. Наприклад, податок на бензин у Японії становить близько 0,50 долара за літр станом на 2023 рік, тоді як федеральні податки та інші збори на роздрібний продаж бензину в США становлять всього 0,045 долара за літр станом на 1 липня 2023 року.

Наскільки великий світовий ринок бензину

За прогнозами експертів, міжнародний ринок бензину зросте з 125,94 млрд доларів у 2022 році до 128,21 млрд у 2023 році, а середньорічний темп зростання становитиме 1,8%. Більше того, очікується, що до 2027 року він досягне 136,81 мільярда доларів, а середньорічні темпи зростання становитимуть 1,64%. Варто зазначити, що Північна Америка утримуватиме найбільшу частку ринку бензину, тоді як Азійсько-Тихоокеанський регіон буде мати найвищі темпи зростання протягом прогнозованого періоду.

В яких країнах найдорожчий у світі бензин

Середня ціна бензину у світі наразі становить близько 1,35 долара за літр.

Згідно з даними сайту Globalpetrolprices, ось десять країн з найдорожчим літром пального станом на 4 вересня 2023 року.

  • Гонконг — 3,064 доларів за літр
  • Ісландія — 2,389
  • Монако — 2,278
  • Нідерланди — 2,266
  • Ліхтенштейн — 2,266
  • Норвегія — 2,263
  • Данія — 2,257
  • Швейцарія — 2,1714
  • Греція — 2,166
  • Італія — 2,118

В яких країнах найдешевший бензин

Згідно з даними Globalpetrolprices пропонуємо вашій увазі топ 10 країн з найдешевшим бензином  у світі.

  • Венесуела — 0,004 долари за літр
  • Іран — 0,028
  • Лівія — 0,031
  • Алжир — 0,335
  • Кувейт — 0,341
  • Ангола — 0.362
  • Єгипет — 0,372
  • Туркменістан — 0,428
  • Малайзія — 0.441
  • Казахстан — 0,47

Чому ці країни мають таке дешеве пальне? По-перше, всі вони мають величезні запаси нафти. Водночас, три найдешевші країни — Венесуела, Лівія та Іран — мають труднощі з експортом своєї продукції, або через війну, або через санкції, запроваджені Сполученими Штатами. Це означає, що більша частина палива доступна для громадського споживання і не експортується.

Чому бензин у США такий дешевий

Станом на 9 жовтня 2023 року 1 літр бензину в США коштував у середньому 1,047 доларів за літр.

Як правило, багатші країни мають вищі ціни на газ, тоді як ціни в бідніших країнах або країнах, які видобувають та експортують нафту, значно нижчі. Однак США є винятком з цього правила і мають напрочуд низькі ціни на бензин, незважаючи на те, що є однією з найбагатших країн світу. Основною причиною цього є те, що податки на бензин в Америці завжди були надзвичайно низькими. Федеральний податок на бензин був вперше впроваджений у 1932 році на рівні 1 цента за галон і зараз становить 18,4 цента за галон, але цей податок залишається незмінним з 1993 року.

Чому в Україні бензин такий дорогий

Вторгнення Росії в Україну минулого року призвело до різкого зростання цін на сировинні товари. Постраждало багато товарів: пшениця, добрива і особливо нафта. Це спричинило стрімке зростання цін на бензин, які вже через 4 місяці у червні 2023 року досягнули в Україні піка у 52 грн за літр А-95, що на 65% більше, ніж було на початку року.

Основними факторами, що спричинили різке подорожчання пального стали руйнування ланцюжків поставок, та падіння національної валюти по відношенню до долара майже на 40%. Не в останню чергу на ціну бензину вплинула і зміна джерел постачання пального: якщо до початку вторгнення левова частина бензину надходила з  Білорусі, а також вітчизняних НПЗ, то з березня 2022 року весь бензин став привозитися виключно з країн Євросоюзу.

Скасування акцизу на бензин у березні 2022 року, та зменшення ПДВ з 20% до 7% допомогло стабілізувати ринок пального, і вже у вересні того ж року акцизи знов повернули, хоча і суттєво зменшили їх 100 євро за тисячу літрів для бензину, дизельного палива та біопалива, а також 52 євро за тисячу літрів для газу.

У липні 2023 року акцизи на бензин знову підвищили зі 100 євро на тисячу літрів до 213,5 євро, дизпаливо — зі 100 до 139 євро. Розмір ПДВ повернувся до довоєнного значення – 20%. Про це йдеться в законі №7668-д.

Ринок пального відреагував на підвищення податків поступовим подорожчанням – за період з серпня по жовтень поточного року, ціна А-95 виросла майже на 18%.

Наразі, станом на 21 листопада 2023 року, середня вартість бензину А-95 складає 55 грн або 1,50 долара.

Попри те, що вартість пального в Україні не найвища у світі, враховуючи рівень доходів в нашій державі, бензин нашим громадянам обходиться чи найдорожче у світі.

Бензин в Україні в найближчі роки навряд чи суттєво подешевшає. Відсутність вітчизняного виробництва, високі ціни на нафту на світовому ринку та високі податки на пальне в нашій державі не дають оптимізму сподіватися на значне полегшення для автомобілістів у найближчій перспективі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини