Головна Статті Бізнес економіка Мільярди від МВФ: чи потрібні вони нам у вересні
commentss Cтатті Всі новини

Мільярди від МВФ: чи потрібні вони нам у вересні

Економісти кажуть, що в теорії гроші фонду будуть не зайвими, а на практиці стануть черговим негативним стимулом для безглуздих витрат

22 квітня 2021, 19:04
Поділіться публікацією:

Міністерство фінансів України розраховує, що переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо надання нового траншу Україні завершаться у липні, а гроші будуть виділені у вересні 2021-го. Про це днями заявив глава відомства Сергій Марченко, додавши, що країна не може собі дозволити значне розширення дефіциту держбюджету.

Мільярди від МВФ: чи потрібні вони нам у вересні

Наскільки гроші МВФ потрібні Україні

"Після підписання меморандуму ми дали згоду на те, що у 2022 році у нас дефіцит буде 3,5%. Ми вже підготували бюджетну декларацію, де фігурує дефіцит в 3,5%. І звичайно, якщо б у нас були диверсифіковані джерела покриття дефіциту, то можна було б ставити питання про більшого дефіциту", — зазначив Марченко.

"Коментарі" разом з економістами розбиралися, чи зможемо ми обійтися без грошей кредитора і наскільки своєчасним буде транш у вересні.

Економічна доцільність або сигнал для інвесторів

Невідомо хто першим висловив цю думку, але за останні роки її багаторазово повторили найрізноманітніші експерти. Сьогодні навіть школяр знає про те, що кредит МВФ важливий не сам собою, а як певний сигнал для інвесторів про те, що з країною можна "працювати". А економічна доцільність кредиту — справа десята.

Тим часом аналітик Олексій Кущ запевняє: ніякої кореляції між співпрацею з МВФ і зростанням прямих іноземних інвестицій немає, скоріше, навпаки. І немає ніякого зв'язку між фактом співпраці з фондом і припливом вкладень в наші внутрішні борги.

"Минулого року нерезиденти пішли, але обіцяли повернутися на ринок ОВДП, скоротивши свої вкладення зі 125 млрд грн до 75 млрд, — наводить цифри експерт. — І в цьому році вони знову тут — наростили свій портфель до рівня понад 100 млрд грн, тобто 1 млрд доларів в еквіваленті. А приманила їх прибутковість ОВДП в 11%".

За словами Олексія Куща, на тренд зміцнення гривні немає сенсу брати нові кредити, адже резерви і так ростуть. Кредити МВФ потрібні на фазі девальвації національної валюти, коли резерви тануть і валюта потрібна для інтервенцій з її продажу на міжбанку.

"Брати кредит при зміцненні національної валюти означає просто покласти його в резерви мертвим вантажем і платити відсотки, — вважає Олексій Кущ. — І це при тому, що у нас і без того позамежні витрати на обслуговування боргів — понад 150 млрд грн тільки одних відсотків. Якщо ж взяти кредит МВФ для покриття дефіциту бюджету, потрапляємо в пастку "дефляції боргу", описану американським економістом Ірвінгом Фішером. Йдеться про те, що погашення кожної наступної одиниці боргу вимагає від економіки все більших зусиль".

Зайвим не буде

В Україні з її бівалютного економікою спрацьовує пастка "ревальвації боргу", продовжує Кущ. Коли гривня зміцнюється, вигідно віддавати борги, а не брати. Але якщо брати в борг на стадії ревальвації та витрачати ці гроші в економіці, то, обмінюючи валюту на гривні, ми отримуємо з кожним разом все менший і менший гривневий еквівалент. І це не кажучи про те, що продаючи 1 млрд доларів кредитних грошей на кривій зміцнення гривні, ми тим самим підстьобує процес ревальвації, попутно вбиваючи власну промисловість.

Однак у вересні півтора-два мільярди доларів від МВФ дійсно виглядають не зайвими. Справа в тому, що у вересні настає час виплати зовнішнього боргу, і покрити його можна або за рахунок ЗВР (які, відповідно, будуть зменшуватися), або за рахунок траншу. Крім того, цей транш можна буде витратити на покриття дефіциту бюджету. До вересня у нас зазвичай трапляється бюджетна діра, і напевно цей рік не стане винятком, враховуючи тривалу коронакризу.

"Гострої фінансової необхідності в кредиті безпосередньо на вересень немає, але з ним буде легше, — вважає аналітик компанії" Центр біржових технологій "Максим Орищак. — Рівень золотовалютних резервів на поточний момент становить 27 034,79 млн, що є достатнім обсягом резервів для виплат за раніше взятими борговими зобов'язаннями до кінця поточного року без кредитів. Витрачати ЗВР на валютну стабільність НБУ поки не буде, так як, підвищивши облікову ставку до 7,5%, отримав запас стабільності ринку".

За словами Орищака, в цьому році за держборгом України необхідно виплатити 585,13 млрд гривень в еквіваленті. Пік платежів припадає на вересень: 20,37 млрд гривень за внутрішнім держборгом, і 81,4 млрд гривень — за зовнішнім. При цьому ще в червні необхідно виплатити 59,7 млрд грн за внутрішнім боргом та 17,11 млрд грн — за зовнішнім.

"Тобто, навіть якщо відбудеться збій домовленостей з МВФ, Україна впорається, — резюмував Орищак. — Але далі, вже на 2022 рік, необхідно буде виплатити ще 136,2 млрд гривень за внутрішнім боргом та 129,65 млрд — за зовнішнім держборгом в еквіваленті. Оцінку економічного становища країни потрібно буде робити детально ближче до вересня, оскільки ситуація багато в чому залежатиме від зовнішніх чинників ".

Транш МВФ: могли б впоратися і самі

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що кредит МВФ нам не потрібен ні зараз, ні в вересні. Суми не настільки великі, щоб ми з ними не впоралися самостійно, впевнений економіст.

Противником співпраці з МВФ є і економіст Владислав Банков.

"Думаю якщо прибрати корупційну складову у витратах держбюджету, можна не тільки відмовитися від запозичень, а й перейти до наступного необхідного етапу — зниження податків, — зазначив Банков в бесіді з "Коментарями". — А Мінфін мені нагадує старий одеський анекдот про публічний дім, який підводить до висновку: коли падає виторг, треба не ліжка рухати, а персонал міняти".

Олексій Кущ погоджується: за великим рахунком ми, дійсно, можемо впоратися самостійно — при правильній організації бюджетного планування гроші МВФ не є для нас критичними.

"По правді кажучи, ситуація, коли кредитор дозволяє направити гроші на покриття бюджету, є для нас вкрай негативним стимулом, — зазначає експерт. — Річ у тому, що у нашої влади, як і при владі в будь-який інший корупційній країні, починається непереборна тяга до неефективних капітальних інвестицій. Якщо в тому ж Китаї будують системи, які підвищують рівень мобільного зв'язку, підсилюють енергетику, модернізують критичну інфраструктуру міст, то в Україні це призводить до безцільної і неефективної витрати грошей".

У будь-якому випадку гроші МВФ не підуть на розвиток економіки або на соціалку: серед представників нашої влади філантропів немає, та й МВФ не дозволить. Але водночас, чим менше у нас буде кредитів, тим менше "закопають" в ті ж дороги.

"Торішні 2 млрд доларів стали для нас негативним стимулом, — наводить приклад Кущ. — До 2 млрд доларів МВФ додали ще два мільярди своїх і спустили їх на "велике будівництво".

Причому більша частина цих грошей пішло на покупку імпортної техніки з Туреччини і Китаю, бітуму з Білорусі та РФ, ми примудрилися імпортувати навіть щебінь! А якби нам не дали той транш, влади б на такий крок не пішли й не "закопали" б кілька мільярдів доларів.

Словом, як би це не парадоксально прозвучало, простому обивателю кредит МВФ не вигідний, резюмував Олексій Кущ. Якщо говорити про вигоди для країни, то тут треба враховувати конкретні обставини. А ось хто виступає за кредити завжди й за будь-яких умовах, так це фінансові спекулянти: для них найголовніше — отримати свої гроші за українськими боргами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Dr Donald

26 квітня 2021, 22:44

Привет! Как поживаешь? Моя больница в настоящее время нуждается в трех (3) донорах почек для немедленной трансплантации, каждому донору почек будет выплачена компенсация в размере 550 000 долларов США. Мы несем ответственность за ваши проездные документы и все расходы, которые могут возникнуть после вашей проверки. Здоровому и здоровому телу следует обращаться по этому адресу электронной почты: [email protected] ([email protected]) Только серьезные доноры, 100% гарантия.


Новини