Головна Статті Бізнес економіка Мир - хижам, війна - палацам
commentss Cтатті Всі новини

Мир - хижам, війна - палацам

Бідним - гроші, корпораціям - податки, а середньому класу - страйки. Ділові підсумки минулого тижня очима журналістів "Коментарів"

12 червня 2021, 14:00
Поділіться публікацією:

Провідні урядові фінансисти Європи та Америки серйозно націлилися на вилучення грошей великих корпорацій. Адже їх усвідомлене рішення продовжувати експлуатувати друкарські верстати викликає зростаючу інфляцію в усьому світі, про що офіційно заявляє Deutsche Bank. Забезпечення продовольчої безпеки, який відзначали на цьому тижні стає пріоритетом розумної влади. І це не тільки продукти. Це ще й гроші, за які люди змогли б ці продукти купити. В іншому випадку доведеться боротися не тільки з глобальним потеплінням, а й з проблемою утилізацією непроданого зіпсованого товару і з убогістю найбідніших верств соціальних держав. 
І тільки середній бізнес, який сподівається тільки на себе, шукає і знаходить нові адаптивні форми росту. Які? Читайте у підсумках минулого тижня.

Мир - хижам, війна - палацам

Джо Байден та Еммануель Макрон ідуть на самміт G7 в Карбіс-Бей (Фото з інтернету)


Субота, Неділя

(5-6 червня)


Квартира за 1 мільйон завдяки вакцинації

Оскільки попит на вакцини проти Covid в Гонконзі впав, приватні компанії пропонують жителям стимули для вакцинації, які включають роздачі та призи, такі як квартира на мільйон доларів, купони на покупки і вечірка в приватному літаку.

Нові стимули оголошуються щодня. Минулого тижня деякі компанії запропонували співробітникам грошові премії, акції компанії і додаткова відпустка.

Крім того, тематичний парк Діснейленд в Гонконзі роздає сумки з подарунками на 30 доларів і ваучери для відвідувачів, які отримали хоча б одну з двох щеплень від Covid-19.

 

G7 домовилися щодо корпоративного податку

Міністри фінансів G7 досягли угоди "за принципом мінімальної глобальної ставки в 15% для оподаткування великих компаній, що застосовуються по кожній країні". Британське казначейство відразу заявило, що "посилення ухилення від сплати податків", змусить транснаціональні корпорації та Big Tech платити "свою справедливу частку" в казну кожної країни.

За даними Мінфіну, "великі світові компанії з рентабельністю не менше 10% будуть бачити, що 20% всього прибутку вище цього порогу перерозподіляються і оподатковуються в країнах, де вони здійснюють продаж".

Це "безпрецедентне зобов'язання, яке покладе край гонці в корпоративному оподаткуванні, забезпечуючи справедливість для працівників в Сполучених Штатах і в усьому світі". Про це йдеться в записці міністра фінансів США Джанет Йеллен.

 

Підводна лінія електропередач

Підводна лінія електропередачі прокладається в Італії компанією Terna і з'єднає Сардинію, Сицилію, Кампанію, а Корсику та італійський півострів.

Не менш стратегічної для національної електроенергетичної системи буде підводна лінія електропередачі, яка з'єднає Абруццо і Марке в Адріатиці. Її прокладає та ж компанія.

Terna готова вкласти понад мільярд євро інвестицій, гарантуючи участь близько 120 прямих і непрямих компаній. Протягом перших трьох місяців 2021 року група під керівництвом Стефано Доннарумма інвестувала 241,5 мільйона євро, що на 11 відсотків більше в порівнянні з першим кварталом 2020 року. Це підтверджує готовність Terna інвестувати в стійке майбутнє Італії, щоб гарантувати інтеграцію країни в непрограмовані поновлювані джерела та підвищення безпеки і стійкості національної електроенергетичної системи.

 

Tesla і громадське харчування

Виробник електромобілів Tesla подав заявку в Управління по патентах і товарних знаків США на новий товарний знак в секторі ресторанних послуг. Можливо, компанія, готується реалізувати ідею, яку генеральний директор Ілон Маск і інші керівники обговорюють як мінімум з 2017 року: відкриття ресторанів і магазинів на станціях зарядки електромобілів.

Tesla має понад 25 тисяч електронних зарядних станцій, де за 15 хвилин можна зарядити електромобіль на більш ніж 300 км. На них Tesla поки що запустила тільки зали очікування, в яких розташовані автомати з їжею.

І ось тепер, Tesla подала заявку на новий товарний знак для свого бренду у сфері ресторанних послуг. Йдеться про три нових товарних знаки, які будуть охоплювати такі категорії як ресторанні послуги, послуги ресторанів самообслуговування і на винос. Заявку планують розглянути до 27 серпня 2021 року.

 

Туреччина знайшла нові поклади газу в Чорному морі

Минулого року турки виявили 405 млрд кубометрів газу на буровому родовищі "Туна-1". Це виявилося найбільшим відкриттям газового родовища в Чорному морі. Видобуток з нього планується почати вже у 2023 році. Можливий обсяг газу поки що невідомий, оскільки незалежна експертиза ще не проводилася.

Джерела, пов'язані з паливною компанією "Tpao", кажуть, що компанія планує розробляти газ самостійно, без стороннього фінансування.

Міністерство енергетики Туреччини відмовилося коментувати це питання, але в інтерв'ю, що вийшов на цьому тижні, президент Ердоган натякнув на цю тему. За його словами, запаси газу вирішать економічні проблеми, з якими Туреччина зіткнулася останнім часом. 

 

Moody's попередило 

Міжнародне рейтингове агентство Moody's повідомило про те, що ризики відключення Росії від платіжних систем через американських санкцій існують.

Так, згідно з аналітичними матеріалами агентства, обмеження доступу до технологічних нововведень з боку Заходу перешкоджають зусиллям з модернізації та диверсифікації економіки Росії.

Уточнюється, що хоча Moody's вважає такі кроки малоймовірними, можливість нових обмежень доступу Москви до міжнародних платіжних систем посилює невизначеність.

 

Румуни "крізь Карпати"

Прем'єр-міністр Флорін Кицу заявив що за вісім років буде побудована автомагістраль, яка пройде буквально крізь Карпати.

"Ми перетнемо Карпати по шосе Сібіу-Пітешті, яке буде прокладено. Також ми побудуємо лікарні. До 2024 року у нас їх буде кілька", —   сказав Флорін Кицу в п'ятницю в раді округу Марамуреш в Бая-Маре.

 

Бджоли проти меду 

Жителі Венеції вийшли на акцію протесту проти повернення круїзних суден в місто після того, як круїзний лайнер вперше за останні місяці причалив в місті.

Як передає Укрінформ, про це інформує BBC.

Коли після пандемії перший лайнер залишав місто, деякі жителі Венеції вишикувалися на вулицях в знак протесту. Інші жителі вітали повернення туристичного сезону, радіючи поверненню робочих місць. 

У березні у зв'язку зі стурбованістю жителів через забруднення води та підводної ерозії основи міста Венеція оголосила заборону на входження в місто великих суден. Він набере чинності тільки після побудови нових терміналів, які дозволять прокладати нові круїзні маршрути навколо центру міста.

Це суперечливий протест, оскільки жителі Венеції — як приватні підприємці, так і держслужбовці —  існують внаслідок туризму. Адже бюджет міста формується з його ж безпосередніх доходів.

 

Австралія пропонує гроші за "роботу в раю" 

У регіональному Квінсленді проблема персоналу стала настільки гострою, що прем'єр-міністр Анна Палащук запропонувала 1750 австралійських доларів (1400 доларів США) кожному, хто переїде туди і почне роботу в туристичному секторі.

За прогнозами аналітиків, у зв'язку з тим, що кордони залишаться закритими ще на рік і відродиться внутрішній туризм, проблема може посилитися.

У Західній Австралії кілька гірничодобувних компаній попередили, що виробництво доведеться скоротити, а прибуток впаде, тому що посади не заповнюються.

У четвер група авіакомпаній Virgin Australia оголосила про новий прийом на роботу для заповнення сотень нових робочих місць та про запуск ще 700 рейсів щотижня.

 

 

Понеділок, 7 червня

 

День продовольчої безпеки онлайн

7 червня —  Всесвітній день безпеки харчових продуктів.

Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (ФАО) і Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) разом з секретаріатом Codex Alimentarius організували захід, який пройшов у віртуальному форматі з Риму.

У 2021 році цей день присвячений тим, хто в розпал кризи охорони здоров'я, викликаного пандемією Covid-19, підтримує безперебійні ланцюжки поставок і робить життєздатним доступність безпечних продуктів харчування, сприяючи споживанню безпечних і здорових дієт. 

Щорічно 600 мільйонів осіб, особливо малозабезпечених і молодих, хворіють 200 різними видами хвороб харчового походження, при цьому залишається близько 420 тисяч смертей.


Сальвадор зробить криптовалюту офіційною оплатою 

Сальвадор може стати першою країною, офіційно прийняла відому криптовалюта. Президент Наїб Букела сказав, що запропонує законопроект, який зробить біткоіни законним платіжним засобом поряд з доларом США. Уряд об'єднається з компанією Strike, що займається цифровими гаманцями, щоб побудувати фінансову основу навколо формату цифрових грошей.

Засновник Strike Джек Маллерс заявив, що біткоіни допоможе таким країнам як Сальвадор захистити себе від "потенційних шоків" інфляції для традиційних валют.

Законопроект, ймовірно, буде прийнятий, коли партія Букела контролюватиме Законодавчі збори Сальвадора.

Цей хід може бути не таким шокуючим, як здається. CNBC відзначає, що грошові перекази мігрантів складають близько 20 відсотків валового внутрішнього продукту Сальвадора і часто включають високі комісійні за транзакції, а також тривалі затримки.

 

Берлін — за українську трубу

У відповідь на слова президента Росії Володимира Путіна про те, що Київ повинен продемонструвати "добру волю", щоб транзит газу через Україну тривав, офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт зазначив, що центральне значення для Берліна "мало і має те, що Україна повинна зберегти за собою статус країни-транзитера газу "і після запуску" Північного потоку — 2".

"Підписавши договір про транзит газу, який був укладений за посередництва ЄС та уряду Німеччини, Росія та Україна взяли курс на це і послали важливий сигнал для забезпечення безпеки поставок газу в Європу. І ми очікуємо, що це спільна угода буде дотримуватися", —  підкреслив Зайберт. 

 
Байден готовий пробачити студентський борг

Демократи постійно тиснули на Білий дім, щоб той в односторонньому порядку пробачив федеральні студентські позики на суму 50 000 доларів на кожного позичальника відповідно до Закону про вищу освіту,  Байден погодився тільки на 10 000 доларів.

Але тиск на президента триває.

"Студентська заборгованість —  це термінологічне протиріччя. Студентам не потрібно накопичувати борги, щоб здобути освіту. Освіта повинна бути суспільним благом. Криза студентської заборгованості найсильніше вдарила по кольорових спільнотах, жінкам і сім'ям з низькими доходами —  як в окрузі, так і по всій території Сполучених Штатів", —  заявила член ради округу Колумбія  Джейніз Льюїс Джордж.

 
Допомога мікробізнесу Індії

Рада виконавчих директорів Світового банку схвалила програму на 500 мільйонів доларів США для підтримки загальнонаціональної ініціативи Індії по пожвавленню сектора ММСП, який сильно постраждав від кризи COVID-19.

ММСП —  це програма підвищення і підвищення ефективності мікро, малих і середніх підприємств (RAMP).

Згідно із заявою, опублікованою в минулу п'ятницю, програма націлена на підвищення ефективності 555000 ММСП і, як очікується, приверне фінансування в розмірі 15,5 млрд доларів США в рамках державної програми підвищення конкурентоспроможності ММСП на 3,4 млрд доларів США (Програма стійкості та відновлення після COVID (MCRRP). 

Програма підвищення і підвищення ефективності мікро, малих і середніх підприємств (RAMP) на 500 мільйонів доларів США є другим заходом Всесвітнього банку в цьому секторі. Перший з них — Програма реагування на надзвичайні ситуації для ММСП на 750 мільйонів доларів США, схвалена в липні 2020 роки для вирішення негайних потреб в ліквідності та кредитах мільйонів життєздатних ММСП, які серйозно постраждали від триваючої пандемії COVID-19.

Сектор ММСП є основою економіки країни. На його частку припадає 30 відсотків ВВП Індії та 40 відсотків експорту. З приблизно 58 мільйонів ММСП в Індії понад 40 відсотків не мають дост упа до офіційних джерел фінансування. 

 

 Вівторок, 8 червня

 

Хода штрафів Google триває

Корпорація Google досягла угоди з антимонопольним управлінням Франції про виплату штрафу у 220 мільйонів євро за зловживання своєю позицією монополіста на ринку рекламних послуг.

Проведене розслідування показало, що Google використовує свої алгоритми розміщення реклами на шкоду конкурентам і залежним від цих алгоритмів клієнтам.

Крім того, Google погодився внести зміни в роботу алгоритмів і спростить користування ними для видавництв, ЗМІ та рекламодавців. 

 

Deutsche Bank пророкує інфляційну кризу 

На цьому тижні інвестори на фінансових ринках перебувають в очікуванні статданих по інфляції в США, які будуть опубліковані в четвер. Аналітики Німеччини прогнозують прискорення річної інфляції в країні за підсумками травня до 4,7% з 4,2% місяцем раніше, при цьому квітневий показник вже був рекордним з вересня 2008 року. Економісти Deutsche Bank не вважають, що зростання інфляції має тимчасовий характер і попереджають про можливу кризу, який буде викликаний зростанням цін.

У новому огляді економістів Deutsche Bank, опублікованому CNBC. Йдеться про те, що інфляція може виглядати як проблема, яка зникне, але, швидше за все, збережеться і призведе в найближчі роки до кризи. А його наслідки будуть руйнівними.

Міністр фінансів США Джанет Йеллен, як багато американських політиків, вважає, що нинішнє зростання цін несе тимчасовий характер, оскільки прогалини в ланцюжках поставок все ще не усунуто, а економіки країн світу продовжують відновлення після пандемії.

Аналітики Deutsche Bank не згодні з таким баченням і заявляють, що агресивне стимулювання економіки призведе до інфляції, а ФРС виявиться погано до неї підготовлена. У Deutsche Bank вважають, що майбутня інфляція може нагадувати досвід 1970-х років, десятиліття, протягом якого інфляція в середньому становила майже 7% і в різний час досягала двозначних цифр. Зростаючі ціни на продовольство і енергоносії разом з закінченням контролю над цінами допомогли підштовхнути зростаючу інфляцію тієї епохи.

 

Мільярдери в США практично не платять податки

Мільярдери в США, серед них Джефф Безос, Ілон Маск і Уоррен Баффет, практично не платили податки, не дивлячись на зростання свого стану, повідомляється в статті незалежної організації журналістських розслідувань ProPublica з посиланням на дані американської податкової служби IRS, що потрапили в її розпорядження.

Як зазначає організація, з 2014 до 2018 року найбагатші 25 осіб зі списку Forbes заплатили 13,6 млрд доларів федеральних прибуткових податків, а їх загальний стан за цей час виросло на 401 млрд доларів. 

"Це вражаюча сума, але реальна податкова ставка залишила всього 3,4%", —  пише ProPublica. У доповіді, серед інших, згадуються мільярдери Майкл Блумберг, Карл Айкан, Джордж Сорос.

Глава IRS Чарльз Реттиг заявив на слуханнях в сенаті, що стосовно доповіді розпочато розслідування.

"Можу підтвердити, що йде розслідування щодо припущення, що інформація надійшла з джерела в податкову службу США", —  наводить його слова газета New York Times.

 

Італія позбавляється від Китайської експансії

Призначення Маріо Драгі главою уряду в лютому ініціювало повернення в європейське лоно з боку півострова, давно доступного для китайських поглинань через слабкість його капіталізму.

Двічі за кілька тижнів голова правління наклав вето на поглинання двох компаній.  

В кінці березня пан Драгі заблокував придбання 70% LPE Spa, міланського виробника компонентів для напівпровідникової промисловості, напівдержавною групою Shenzhen Investment Holdings. В умовах глобальної нестачі електронних чіпів він вважав цей актив "стратегічним". Водночас, за даними Bloomberg, він закликав Джона Елканн, боса сімейної холдингової компанії Agnelli, Exor, не продавати вантажівки і автобуси Iveco, дочірньої компанії італо-американської CNH Industrial, китайському автовиробникові FAW., З яких Exor володіє 27%. І знову в ім'я "національних стратегічних інтересів".

 

Ваучери для підтримки бізнесу

Муніципалітет Єрусалима випустить спеціальні ваучери, які допоможуть місцевому бізнесу впоратися з економічною кризою, викликаним пандемією коронавірусу. 

Ці ваучери будуть пропонуватися комітетам і організаціям, які зацікавлені в тому, щоб подарувати їх своїм працівникам на свята. В Єрусалимі налічується близько 30 000 малих і середніх підприємств. Разом вони є значущим двигуном економіки міста.  

 

Великобританія вимагає звільнити банки від глобального податкового плану G7 

Міністр фінансів Великобританії Ріші Сунак домагається звільнення компаній, що надають фінансові послуги, від нової глобальної податкової системи (15% корпоративного податку), яка була узгоджена на минулому тижні країнами Великої сімки (G7).

Один з офіційних осіб сказав, що Великобританія, де знаходиться найбільший фінансовий центр Європи, вирішила відмовитися від банків і інших фінансових компаній в ході технічних дискусій про те, як змусити план працювати.

Сполучені Штати виступають проти будь-якого тиску, яке конкретно націлене на технологічні компанії США, в той час, як Великобританія прагне уникнути нового удару по своїм банкам після того, як Brexit позбавив їх доступу до ринків в Європейському союзі.

Банки зазвичай платять податки на місцевому рівні з прибутку, отриманого в різних юрисдикціях, йдеться в доповіді ОЕСР у 2020 році.

Деталі угоди повинні бути обговорені в більш широкій групі 20 країн наступного місяця. 

 

Середа, 9 червня

 

Антисанкційний закон 

Всекитайські збори народних представників (парламент) сьогодні схвалив закон, який захищає вітчизняні компанії від односторонніх санкцій з боку іноземних урядів на тлі відновлення економічної, торгової та технологічної напруженості з США. Країна пішла на цей крок на фоні нових непорозумінь зі Сполученими Штатами, коли Білий дім посилив свою політику щодо Пекіна на минулому тижні, ввівши обмеження на ведення справ з 59 корпораціями, включаючи Huawei. 

Закон гарантує Пекіну сильну правову підтримку та інструменти перед обличчям дискримінаційною позицію Вашингтона та інших західних держав. Це правило звільняє фірми й приватних осіб азіатського гіганта від визнання і дотримання дій, що вважаються необгрунтованими і екстериторіальними, і полегшує подачу позовів про відшкодування шкоди в китайські суди.

Він також передбачає підтримку державою постраждалих бізнесменів і уповноважує Міністерство торгівлі оцінювати і скасовувати будь-які іноземні санкції.

Кілька місяців тому Пекін прийняв механізм покарання іноземних компаній і приватних осіб, які вважалися ненадійними за участь в діях, які порушують ринкові принципи, шляхом припинення звичайних операцій зі своїми компаніями, організаціями та громадянами.

Це буде означати, що корпорації зіткнуться зі штрафами і перешкодами для інвестування тут і в участі у зовнішній торгівлі.

Що стосується людей, їм буде заборонений або обмежений в'їзд в країну, а їх дозвіл на проживання буде анульовано. 

 

Золоті яйця

Безпосередньо перед тим, як звільнити крісло міністра сільського господарства міністр Алон Шустер (Кахоль Лаван) зажадав підняти роздрібні ціни на яйця. Міністр вимагає провести підвищення цін в прискореному режимі. Ціни будуть збільшені на 5-7%.

Міністр фінансів Ісраель Кац не був поставлений до відома про це рішення. 

 

Білорусь перекрила газ Польщі

З полудня середи білоруський менеджер нафтопроводу "Дружба" на чотири дні призупинив транспортування російської нафти в Польщу. Однак це не удару у відповідь Лукашенко, а результат планових робіт.

Російська державна компанія "Транснефть", що володіє монополією на управління російськими експортними нафтопроводами, оголосила в середу, що транспортування сирої нафти в Польщу по трубопровідній системі в Білорусі була припинена в середу на чотири дні. 

Прес-секретар "Транснефти" Ігор Дьмінь повідомив російським журналістам, що білоруська компанія "Гомельтранснафта" на 96 годин призупинить транспортування російської нафти в Польщу для проведення робіт на своїй ділянці трубопроводу "Дружба". 

 
11,2 млн євро за шахрайство з дизельним двигуном 

Колишній глава Volkswagen Мартін Вінтеркорн виплатить 11,2 млн євро компенсації за дизельну підробку. 

У вересні 2015 року Агентство з охорони навколишнього середовища США (EPA) оголосило, що Volkswagen продав у США майже півмільйона автомобілів Audi і Volkswagen з дизельними двигунами 2.0 TDI в період з 2009 по 2015 рік, які мали складне програмне забезпечення для імітації тестів на викиди і недооцінили вміст шкідливих токсинів у вихлопних газах. Німецька компанія показала, що продала у світі понад 13 мільйонів автомобілів марок Audi, Seat, Skoda і Volkswagen. 

 

100 найбагатших угорців

Попри кризу, викликану епідемією, стан 100 найбагатших угорців продовжувала зростати. Згідно з даними 20-го збірника цього року, загальні активи склали 5 586,7 млрд форинтів в порівнянні з 632,4 млрд форинтів в першому випуску 2002 року. На цей раз список очолила Лорінк Месарош, замінивши Шандора Чаньї —  це президент і головний виконавчий директор OTP Bank, який очолює компанію з 2011 року.

Стан Лерінка Месароша оцінюється в 455 мільярдів форинтів, а стан Шандора Чаньї —  у 420 мільярдів форинтів. Дьордь Гаттян був третім з 305 мільярдами форинтів, а Жолт Фелцуті був четвертим з 246 мільярдами форинтів.

Що стосується першої десятки, то тут великих змін немає:

•          Лорінк Месарош 455 мільярдів форинтів.

•         Шандор Чаньї 420 мільярдів форинтів.

•         Дьордь Гаттян: 305 мільярдів форинтів.

•         Жолт Фелцуті 246 мільярдів форинтів.

•         Тібор Верес 230 мільярдів форинтів.

•         Ласло Біге: 201 мільярд форинтів.

•         Габор Селес 181 мільярд форинтів.

•         Ласло Шіж: 177 мільярдів форинтів.

•         Даніель Еллинек: 170 мільярдів форинтів.

•         Лайош Каса: 121 мільярд форинтів.

Загальний стан першої десятки складає 2506 мільярдів форинтів. Це майже половина сукупного стану 100 найбагатших угорців.


Аромат темного лісу

Рідкісна пляшка шампанського, вироблена до того, як Титанік відправився в своє приречене перше плавання, до того, як земну кулю був охоплений Першою світовою війною і до того, як Альберт Ейнштейн опублікував свою знаменну теорію загальної теорії відносності, буде виставлена на аукціон на цьому тижні.

Acker, найстаріший і найбільший винний аукціонний будинок країни, виставив на аукціон 877 пляшок імперського брюту Moet & Chandon 1911 року.

Очікується, що вся операція, що включає понад 900 окремих лотів, буде продана за запаморочливі 10 мільйонів доларів. Вінтажі шампанського варіюються з 1911 по 1943 рік і є 323 винних напою, 10 джеровоамов, два метузела і 30 півлітрових пляшок.

Річард Джухлін, який є світовим рекордсменом по дегустації більш як 13 000 пляшок шампанського, поділився своєю дегустаційною оцінкою Moet & Chandon 1911 роки перед аукціоном.

"Смак винятковий, з чудовою тривалістю та інтенсивністю. Тут аромати темного лісу і димність супроводжуються чудовою ніжною солодкістю сухофруктів і крем-брюле", —  написав він, додавши, що мус вина був" дуже слабким, але приємним. Аромат глибокий і лісової, з прошарком вологого пня, формованими осіннім листям і чорним трюфелем Воклюз".

 

 

Четвер, 10 червня

 

МВФ не дасть новий транш 

Україна і Міжнародний валютний фонд (МВФ) як і раніше знаходяться в тісних дискусіях за програмою stand-by, спрямованих на завершення її першого перегляду і виділення другого траншу, але існуючого на даному етапі прогресу недостатньо для розгляду рішення про виділення чергового траншу.

Про це на брифінгу у Вашингтоні в четвер заявив представник Фонду Джеррі Райс.

Райс нагадав, що метою обумовлених в рамках програми заходів є, зокрема, поліпшення управління в Нацбанку і законодавства про банківський нагляд, середньострокове зниження бюджетного дефіциту, посилення антикорупційної вертикалі та судової системи.

За даними агентства, серед проблемних питань залишаються, зокрема, прийняття закону про Вищу раду правосуддя і зняття побоювань МВФ щодо втручання в роботу НАБУ і САП.

Для позитивного результату необхідно також прийняття вже внесених до Верховної Ради нових поправок до закону про Нацбанк і банках, а також велика ясність щодо бюджетних планів на 2022 рік і аудиту COVID-фонду.

 

Орбан проти корпоративного податку

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розкритикував запропонований глобальний мінімальний корпоративний податок, назвавши його "абсурдним" і попередивши, що його уряду необхідно буде розглянути плани на випадок непередбачених обставин, якщо ця концепція буде прийнята.

Знаковий крок спрямований на те, щоб змусити транснаціональні корпорації, особливо такі технологічні гіганти, як Google, Facebook і Amazon, платити більше в державні бюджети, які постраждали від пандемії.

Орбан сказав, що його уряд виступає проти цього кроку, який, за його словами, суперечить зусиллям по залученню іноземних інвестицій з низькими податками.

Ставка корпоративного податку в Угорщині в розмірі 9 відсотків є найнижчою серед 27 членів Європейського Союзу.

 
Протести в Греції з реформи трудового законодавства 

Робочі в Греції почали одноденний страйк протесту в четвер на знак протесту проти планів уряду реформувати трудове законодавство. Це реформа, яка, на думку профспілок, підірве права робітників і дозволить компаніям вводити розширений графік роботи.  Афінський же уряд переконаний, що реформа надасть робітникам більше гнучкості в їх графіку роботи та дозволить боротися з експлуатацією, неоплачуваною понаднормовою роботою та незадекларованою роботою, які підживлюють сірий сектор економіки.

Найбільш оспорювана частина законопроекту, яка повинна бути поставлена на голосування на наступному тижні, дозволяє співробітникам працювати до десяти годин в один день і отримувати вигоду від більш короткого графіка роботи в інший день. Але профспілки побоюються, що це положення змусить співробітників погодитися на розширений графік роботи.

Акції протесту, які будуть організовані найбільшими профспілками державного і приватного секторів Греції, паралізували громадський транспорт і затримали пороми. Кілька колон протестуючих зібралися в центрі Афін.

"Ця реформа не пройде", —  заявляє профспілка працівників державного сектора ADEDY.

 

300 мільйонів євро для 15 тисяч рестораторів

У четвер, 10 червня, страхова група Axa оголосила, що виділить 300 мільйонів євро для 15 000 рестораторів, щоб покрити частину їх збитків через кризу в галузі охорони здоров'я. 

Протягом багатьох місяців страховик стикався з сотнями клієнтів ресторанів, вимушених закритися на кілька місяців через епідемію Covid-19. Вони звинувачують його у відмові компенсувати операційні збитки, пов'язані з кризою в галузі охорони здоров'я, і подали на нього в суд. Зі свого боку, Axa вважає, що її контракти не покривають збитки, пов'язані з епізодом пандемії.

Група виявила менш як 1500 судових розглядів, порушених у Франції. Рішення виявилися неоднорідними. Зрозуміло, що страховик часто програвав. У травні Акса зазнав в суді в Екс-ан-Провансі своєї першої поразки в апеляції проти марсельського ресторатора. З іншого боку, Апеляційний суд Бордо закрив в понеділок місцевий ресторан. І ситуація, схоже, не покращилася для страховика: в травні Синдикат незалежних (SDI) оголосив, що подасть на нього до суду від імені десяти своїх членів в декількох судах.

 

Вперше за 20 років у всьому світі зросло число дітей, змушених працювати

У четвер ООН попередила, що мільйони дітей ризикують бути змушеними працювати через пандемію COVID-19, в той час, як кількість дітей, що працюють вперше за останні два десятиліття в усьому світі, зростає.

За оцінками спільної доповіді МОП і ЮНІСЕФ, на початок 2020 року 160 мільйонів дітей були змушені працювати. Це на 8,4 мільйона більше, ніж чотири роки тому.

Згідно з доповіддю, якщо поточні прогнози зростання глобальної бідності збудуться, ще дев'ять мільйонів дітей будуть змушені працювати до кінця наступного року.

Звіт, що публікується кожні чотири роки, показує, що половина працюючих дітей знаходиться у віці від 5 до 11 років.

Тенденція до зростання почалася до того, як пандемія повністю зруйнувала світову економіку і стала поворотним моментом для 94 мільйонів дітей, які працювали в період з 2000 по 2016 рік.

На той час, коли пандемічна криза поширилася по всьому світу, кожна десята дитина працювала.

ООН попереджає, що ситуація може погіршитися, якщо нічого не буде зроблено, щоб допомогти сім'ям, занурити в бідність.

 

Страйки "горил" у Берліні

Молодому, надшвидкому супермаркету додатків Gorillas загрожує втрата іміджу, чому сприяють його ж співробітники. У Берліні посилилася акція протесту водіїв цього додатка. Відео в соціальних мережах демонструє поліцейську операцію перед заблокованим складом доставки в берлінському районі Кройцберг. Тригером, вірогідно, стало звільнення співробітника. Хоча вимога укладення договору з Амазон теж проштовхується вже тривалий час. Мета —  підвищити зарплати.

З точки зору оплати Gorillas діють, як і інші, з погодинною ставкою, трохи перевищує мінімальну заробітну плату. Робота в Берліні, мабуть, користується популярністю серед емігрантів, оскільки спілкування в основному відбувається англійською мовою, а неповна зайнятість залишає місце для подальших проектів або мовних курсів.

Горили стали найвідомішою з нових служб швидкої доставки. Організатором протестів, по всій видимості, є група "Колектив робітників горил", яка співпрацює з гастро-профспілкою NGG і анархістською профспілкою FAU.

Засновник Gorillas Каган Сюмер хотів виділитися серед інших роботодавців у цій галузі. Він пообіцяв перетворити велокурьер на "співтовариство"  за допомогою таких речей як чорна уніформа і техно-музика.

 

G7 призначила

Посли країн "Великої сімки" (G7) вітають призначення Герхарда Бьоша на посаду голови правління державного "ПриватБанку".

Про це йдеться в заяві групи послів країн G7 щодо підтримки реформ в Україні в Twitter.

Дипломати відзначили конкурентний і професійний процес відбору, проведений наглядовою радою банку.

"Якість цього процесу, зокрема стійкість до зовнішнього тиску, свідчить про переваги належного корпоративного управління, і ми повторюємо свій заклик до якнайшвидшого прийняття комплексного законодавства щодо поліпшення корпоративного управління держпідприємствами", —  йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 28 травня наглядова рада призначила новим главою правління "Приватбанку" Герхарда Бьош. Зазначалося, що він вступить на посаду після погодження Національним банком. Вже 8 червня рішення було погоджено правлінням НБУ.


П'ятниця, 11 червня

 

Не зупиняти друкарські верстати 

Попри зростаючу інфляцію, лідери G7 погодилися продовжувати друкувати гроші для розігріву своїх економік.

Ідею додаткових стимулів підтримали всі лідери, включаючи Ангелу Меркель з Німеччини, яка традиційно виступала проти великих запозичень для стимулювання зростання, і ця позиція ослабла перед обличчям кризи COVID-19.

Особливе сприяння фіскальному проекту "гри по-крупному" висловили Байден, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і Маріо Драгі з Італії. Міжнародний валютний фонд також неодноразово закликав країни "сімки" та інші країни продовжувати заходи фіскальної підтримки.

Угода G7 з корпоративного податку все ще має бути схвалена країнами G20, перш ніж її представлять 139 країнам, які в цей час обговорюють глобальні правила корпоративного оподаткування в Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). 

Президент Європейської ради Шарль Мішель, який головує на щоквартальних самітах лідерів ЄС, сказав, що, хоча "корпоративне оподаткування є національною компетенцією", блок "рухається до гармонізації" в податкових питаннях.

Однак серед багатьох країн-членів ЄС, як і раніше існує протидія. Нідерланди та Люксембург заявили, що підтримають угоду, якщо її підтримають найбільші країни світу. А ось деякі дрібніші країни ЄС, в тому числі Ірландія, Угорщина, Мальта та Кіпр, менш зацікавлені в новому податковому правилі.

ЄС заявив, що має намір до 2023 року прийняти законодавчі акти по будь-якій угоді з ОЕСР, для чого буде потрібно одностайне схвалення всіх 27 міністрів фінансів.

 

Тестування Північного потоку-2

Будівництво морської частини першої нитки газопроводу "Північний потік — 2" по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини завершено, з 11 червня почалися пусконалагоджувальні роботи.

Це не означає, що газопровід буде найближчим часом запущений в експлуатацію. Очікується, що пусконалагоджувальні роботи триватимуть кілька місяців. Крім того, газопровід повинен пройти сертифікацію та інші процедури.

 

Обшуки в офісі "Нафтогазу" 

Як повідомляє прес-служба УКРІНФОРМ, слідчі дії проводяться в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом можливого ухилення посадових осіб "Нафтогазу" від сплати ПДВ на суму 2,7 млрд грн.

"Починаючи з жовтня 2015 року по даний час, посадові особи АТ НАК "Нафтогаз України" не завершили процедуру митного оформлення газу, придбаного у ПАТ" Газпром "(Російська Федерація), в результаті чого до державного бюджету не надійшло 2,7 млрд грн ПДВ", —  повідомляють в податковій міліції.

УКРІНФОРМ стверджує, що за період розслідування зібрала достатньо доказів, які можуть говорити про факт ухилення від сплати податків.

 

Китайські хакери атакували сайти уряду Росії 

Згідно зі звітом американської компанії SentinelOne, хакери з Китаю використовували унікальне шкідливе програмне забезпечення для злому веб-сайтів російських державних установ з метою крадіжки конфіденційних державних даних.

У звіті відзначається, як хакерська група під назвою ThunderCats (пов'язана з Китаєм) ламала сайти російських державних органів.

Експерти прийшли до висновку, що хакери з Китаю розробили унікальне шкідливе ПО (зловредів) під назвою Mail-O —  по суті, програму-завантажувач, що зовні нагадує легітимну утиліту від Mail.ru Group Disk-O. На думку експертів, кібер-злочинці діяли в інтересах іноземної держави (яке не уточнюється, а натяк на Піднебесну). Ці напади проти Росії у звіті названі "безпрецедентними".


Ріпакова Україна

Американці запустять в Канаді до 2024 р додатково 4 заводи з перероблення ріпаку сумарною потужністю 5,7 млн тонн, і Канада змушена буде зняти ці обсяги з імпорту або, висловлюючись економічною мовою, скоротити експорт удвічі.

Країна скоротить експорт в проблематичний Китай. Також ЄС буде відхиляти канадський ріпак через наявність генетично модифікованих сортів. В сумі Китай і ЄС складають 5 млн т ріпаку.

Місце Канади в ЄС займе Україна. Цього року Україна продавала Канаді ріпак, щоб перекрити її баланс. Очікувана середньорічна ціна на український ріпак буде в області 515 дол/т (у 2020 — 423 дол/т, якщо не звертати уваги на кризу неврожаю 2020 року, коли ціни злетіли). Також збільшать посіви ріпаку Росія і Казахстан.

 

Добити цифрових гігантів

Двопартійна група законодавців в Палаті представників США внесла в п'ятницю чотири законопроекти, спрямованих на приборкання мощі технологічних гігантів, один з яких може привести до їх розпаду.

Два законопроекти стосуються проблеми гігантських компаній, таких як Amazon.com Inc (AMZN.O) і Alphabet Inc (GOOGL.O) Google, які створюють платформу для інших підприємств, а потім з ними ж конкурують. Законопроект забороняє платформ володіти дочірніми компаніями, які працюють на їхній платформі, якщо ці дочірні компанії конкурують з іншими підприємствами. Адже це може змусити великі технологічні компанії продавати активи.

Торгова палата США, яка виступає за інтереси бізнесу, навпаки заявила, що "рішуче виступає проти" підходу, заснованого на законопроектах. "Законопроекти, які націлені на конкретні компанії, замість того, щоб зосередитися на діловій практиці, є просто поганою політикою... і можуть бути визнані неконституційними", —  заявив Ніл Бредлі з Палати представників.

 

Бізнес-гіганти проти підробок 

Цього тижня група американських корпорацій, торгових груп та правоохоронних органів виступила з ініціативою щодо інформування політиків і громадськості про приплив товарів з чорного ринку в США.

United to Safeguard America (проти нелегальної торгівлі (USA-IT) повідомляє, що онлайн-продажу контрафактних товарів зросли на 40 відсотків з січня 2020 року, оскільки контрабандисти мали вигоду з потреби в масках і ліках. Група заявляє, що ця діяльність шкодить економіці США, позбавляє спільноти податкових надходжень і збагачує іноземні злочинні організації, які займаються торгівлею людьми та наркотиками.

Ініціативу підтримують Procter & Gamble, фармацевтичні гіганти Merck і Sanofi, тютюнова компанія Philip Morris International і торгові групи, такі як Торгова палата США і Національна асоціація виробників (NAM). 

Минулого року торгова група виробників опублікувала звіт, в якому йдеться про те, що у 2019 році через контрафакції економіка США скоротилася на 131 мільярд доларів і скоротилася до 325 500 робочих місць. 

 

Канадські патрони в Україні 

Всесвітньо відомий виробник і постачальник обладнання для оборонної галузі Waterbury Farrel (Канада) повідомив про запуск спільного з канадською компанією GL Munitions INC, держконцерном "Укроборонпром" і ДАХК "Артем" проекту зі створення в Україні підприємства з виробництва боєприпасів для стрілецької зброї.

Компанія Waterbury Farrel заснована в 1851 році і є підрозділом Magnum Integrated Technologies Inc. Зараз Waterbury Farrel бере участь відразу в декількох великих міжнародних проектах в оборонній галузі.

Як повідомлялося, меморандум про співпрацю у сфері оборони між військовими відомствами України та Канади було підписано ще у квітні 2017 року. Документ обумовлює, в тому числі наміри сторін щодо співпраці у сфері розробки та виробництва оборонної продукції.

Влітку 2017 року британська Stiletto Systems в альянсі з канадської Magnum озвучили готовність до участі в можливому тендері Мінекономрозвитку щодо створення в Україні нового виробництва боєприпасів.

Британсько-канадський альянс був готовий забезпечити протягом двох років проектування та будівництво заводу з виробництва стрілецьких і артбоєприпасів калібром від 5,45 до 152 мм потужністю до 100 млн патронів в рік.

 
Mastercard Foundation жертвує 1,3 мільярда доларів на боротьбу з пандемією в Африці

Зокрема, група заявила, що буде працювати над отриманням вакцин як мінімум для 50 мільйонів людей і підтримає доставку щеплень по всьому континенту.

Фонд також закладе основу для виробництва вакцин в Африці з упором на розвиток людського капіталу та зміцнить Африканські центри з контролю і профілактиці захворювань (Africa CDC).

 

Не плачте про податкові притулки, Кайманові острови 

З Каймановими островами все буде в порядку. Попри те, що населення там складає менш як 65 000 осіб, близько 100 000 компаній розташовані на цій британській території в Карибському морі біля узбережжя Центральної Америки. Цей офшор пропонує значні податкові пільги для компаній і приватних осіб, включаючи відсутність зборів з доходів або прибутку для хедж-фондів або прибутку корпорацій. Також немає податку на приріст капіталу для фізичних осіб.

Але спроба світових лідерів скоротити перерозподіл прибутку і підвищити дохід після року урядових стимулів, значно загрожує офшорним територіям. Але багато хто з пільг, які острова дають своєму улюбленому сектору хедж-фондів та іншим інвестиційним фірмам, можуть зберегтися, попри прагнення змусити компанії платити більше. І пільг предостатньо, що говорить про те, що Каймани теж можуть їх знайти.

Країни вже знаходять обхідні шляхи: міністр фінансів Великобританії Ріші Сунак хоче, щоб фінансові послуги були виключені з пакту. У тому ж дусі Швейцарія прагне захистити своїх місцевих чемпіонів, таких як гірничодобувна компанія Glencore (GLEN.L). Financial Times повідомила, що швейцарські фірми отримають субсидії та інші пільги для підтримки більш низьких податкових ставок. Точно так же Китай намагається захистити свої зони з низькими зборами.

Кайманам є що втрачати. Тут зареєстровано близько 11000 інвестиційних фондів, що становить понад 60% активів індустрії хедж-фондів в розмірі 3,8 трильйона доларів США. В їх число входять Point72 Стіва Коена, Bridgewater Рея Даліо і Man Group Люка Елліса.

Проте, якщо багатонаціональний пакт не досягне своїх цілей, а це, швидше за все, відбудеться, податкові гавані, такі як Каймани, залишаться недоторканими. 

 

Україна допоможе Судану погасити борг МВФ 

Кабінет міністрів схвалив проект листа до Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо надання фінансової допомоги Республіці Судан в розмірі шести мільйонів доларів. Судан —  єдина країна, що має прострочену заборгованість перед міжнародною фінансовою організацією.

Згідно з пояснювальною запискою, позиція щодо підтримки ініціативи МВФ щодо списання боргу Судану узгоджена з Міністерством розвитку економіки, Міністерством юстиції та Нацбанком —  "в пропорційному співвідношенні до розміру квоти України в МВФ в сумі 4,2 млн СПЗ (близько 6 млн доларів)".

Поточний обсяг коштів України на рахунку в МВФ становить 16,74 млн СПЗ (близько 23,9 млн доларів). 

 

Netflix запускає інтернет-магазин 

Netflix оголосив про початок свого проекту Netflix.shop, який буде продавати ексклюзивні продукти обмеженим тиражем, натхненні шоу Netflix і створені в партнерстві з багатообіцяючими артистами.

У магазині буде продаватися одяг, іграшки та ігри. У червні в новому інтернет-магазині продаватиметься одяг і фігурки з мотивів аніме-серіалів "Ясуке" і "Едем". У цьому місяці також з'являться предмети, створені у співпраці з Musée du Louvre і натхненні оригінальним серіалом Netflix "Люпин".

У майбутні колекції увійдуть продукти, натхненні програмами Netflix, такими як "Відьмак" і "Дуже дивні справи". У магазині також буде продаватися одяг з логотипом Netflix від японського модного будинку BEAMS.

Спочатку магазин буде доступний тільки в США, а потім розшириться на інші країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини