Головна Статті Бізнес економіка Місія – утерти ніс МВФ: чи зможе Україна відновити економіку раніше 2024 року
commentss Cтатті Всі новини

Місія – утерти ніс МВФ: чи зможе Україна відновити економіку раніше 2024 року

У той час як у МВФ вважають, що Україна повернеться до докризових цифр не раніше 2024 року, українські економісти впевнені, що міжнародні експерти ткнули пальцем в небо

16 червня 2020, 20:30 comments2793
Поділіться публікацією:

Днями Міжнародний валютний фонд оприлюднив власний прогноз, згідно з яким Україна може відновлюватися від викликаного коронавірусом кризи до 2024 року. Відповідно до висновків міжнародних експертів, наша економіка буде поступово зростати у наступні роки, до 4%, з досягненням подальшого прогресу в проведенні структурних реформ. Український ВВП відновиться на 1,1% в 2021 році після прогнозованого скорочення на 8,2% в цьому році. І все це, незважаючи на фінансування від МВФ. "Коментарі" розбиралися, чи дійсно перспектива нашої країни настільки похмура в економічному плані.

Місія – утерти ніс МВФ: чи зможе Україна відновити економіку раніше 2024 року

Прогноз МВФ по Україні: песимістичний розклад

Примітно, що в швидке відновлення України міжнародний кредитор не вірить, незважаючи ні на схвалення програми фінансової підтримки на 5 млрд доларів, ні на розблокування додаткового мільярда доларів допомоги від Світового банку і 1,2 мільярда євро від ЄС. Але ж ще зовсім недавно міжнародні експерти прогнозували, що відновлення світової економіки почнеться в 2021-му, а чим ми гірші? До того ж три роки – це якось занадто песимістично, особливо враховуючи, що з досвіду українська реальність часто виявляється ще сумніше прогнозів.

Тим не менш, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що нічого дивного в новій заяві МВФ немає.

"Я з самого початку говорив, що до 2021-го у нас нічого не відновиться – на цей процес нам знадобиться мінімум три роки. Тож зараз у мене створюється враження, що аналітики МВФ регулярно читають мої пости і користуються моїми цитатами!", – сміється експерт.

У той же час більшість українських експертів не схильні вірити прогнозу кредитора, пояснюючи: все це більше схоже на гадання на кавовій гущі, ніж на серйозні прогнози, засновані на якісній економічній моделі.

Прогноз МВФ по Україні: надія на промисловість

"Проблем зараз досить багато, через що давати якісь прогнози важко, – зазначив у бесіді з "Коментарями" аналітик TeleTrade Сергій Родлер. – Після скасування карантину українська економіка почне поступово відновлюватися, але як довго триватиме цей процес, залежить від величезної кількості чинників. З очевидного можна відзначити, що сферу обслуговування було відправлено в нокдаун зусиллями уряду, який ввів карантин. Тепер ця сфера навряд чи "встане на ноги" до кінця року, оскільки населення буде уникати зайвих контактів і зайвих витрат".

На думку аналітика, вся надія на порятунок економіки лежить на промисловості, але індекс промислового виробництва неухильно знижується останні 12 років. Довгий час говорилося про необхідність збільшення ролі обробної промисловості, частка якої в країні значно нижча, ніж у Польщі, Словаччині, Туреччині та інших країнах, але до цього справа так і не дійшла.

Зрозуміло, в умовах, коли країні необхідно витратити близько 4,4 млрд доларів на виплати кредиторам, не варто очікувати якогось посилення інвестиційної активності з боку держави, продовжує Сергій Родлер. Експерт каже, що висновок з доповіді МВФ вкрай простий: Україні слід максимально зосередитися на виконанні переліку умов в частині реформ, щоб отримати черговий транш, за відсутності якого на країну чекають серйозні економічні проблеми.

У свою чергу, експерт інституту Growford Олексій Кущ впевнений: в нинішніх умовах, з урахуванням того, що ми знаходимося в точці, після якої виникне інша економічна система не тільки в Україні, але і у всьому світі, горизонт реального планування скоротився до квартальних показників. Тому, переконаний економіст, давати прогнози на 2024 рік можна з таким же успіхом, як і на 2050-й.

"Подібні прогнози варто сприймати не як конкретні горизонти, а як щось на кшталт "дуже нескоро" або навіть "не в цьому житті", – говорить Олексій Кущ. – А можна інтерпретувати і так: на цей політичний режим МВФ не покладає ніяких надій з точки зору економічного зростання, тому і дає прогнози в стилі "потім, коли-небудь".

З колегами погоджується голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко, за словами якого, сьогодні ніхто не може сказати навіть скільки триватиме криза. Ще зовсім недавно нас запевняли, що вірус піде, як тільки настане спека, але сьогодні ми бачимо, що не виправдалися навіть ці прогнози. А друга хвиля, яку економісти з побоюванням прогнозували восени, прийшла прямо в розпал літньої спеки.

Прогноз МВФ по Україні: відчуття vs реальність

Останнім часом життя в Україні і без коронавіруса було не цукор, але коронакриза звела нанівець позитив навіть затятих оптимістів. Сьогодні максимум, чого очікують багато хто – "аби не було гірше", але навіть з цим, кажуть експерти, можуть виникнути певні проблеми.

"Синоптики, прогнозуючи температуру повітря, називають дві цифри – в реальності і за відчуттями, – навів образний приклад Олексій Кущ. – І якщо в реальності температура, скажімо, мінус 5, то відчуватися може десь мінус 15 градусів. Те ж саме і з кризою: не виключено, що в реальності вона буде такою ж, як 2009-му або в 2014-2015-му, оскільки вихідна точка – падіння світових сировинних цін. А ось відчуття будуть зовсім іншими".

Експерт нагадує, що попередні кризи в Україні проходили через інфляцію. І якщо не брати до уваги гіперінфляцію 2015-го, то інфляційна модель в нашій країні найчастіше виявлялася так: у людей є гроші, ціни зростають, але при цьому між отриманням доходу і зростанням цін зберігається часовий лаг в 2-3 місяці, завдяки чому люди мають можливість робити покупки за старими цінами. У свою чергу, річна інфляція в 10-15 відсотків імпортувалася у вартість товарів, а слідом – в заробітні плати.

Сьогодні, каже Олексій Кущ, нас заганяють в інший формат. Нацбанк таргетує інфляцію, і це означає, що вона буде низькою. Відповідно, імпорт інфляції ціни буде невеликий, тобто і зарплати рости не будуть. І для українців це виявиться набагато більш токсичним варіантом. Тому що одна справа, коли у людини є гроші, але ціни йому здаються дещо зависокими, і зовсім інша справа, коли вона бачить, що ціни ті ж, але грошей у нього немає. Тож нинішня криза за відчуттями буде болючішою.

При цьому економіст радить не обнадіювати прикладом Європи та США, де люди живуть і чудово себе почувають і при низькій інфляції.

"Європейська та американська економіки досягли високих стандартів, населення там вже багате, і все, що потрібно громадянам – це зберегти своє багатство, не дати йому знецінитись інфляцією, – пояснює Кущ. – У нас ситуація зовсім інша: більшість громадян бідні, а щоб економіка вийшла на рівень якісних стандартів, вона повинна рости мінімум на 5% в рік. Річна інфляція в 10-15% як допомагає рости економіці, так і сприяє більш м'якому процесу переживання кризи".

Тому, підсумував експерт, стримування інфляції в нинішніх умовах не принесе ні економіці, ні українцям нічого хорошого. Стан соціальної фрустрації буде посилюватися, і стабільні ціни ніяк його не заспокоять.

Раніше "Коментарі" разом з експертами сформували свій прогноз по курсу долара улітку 2020 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини