Головна Статті Бізнес економіка Найбільші супермаркети України: кому вони належать
commentss Cтатті Всі новини

Найбільші супермаркети України: кому вони належать

Зібрали актуальні дані про власників та стан найбільших ритейлерів країни

20 січня 2023, 20:00 comments565037
Поділіться публікацією:

Широкомасштабне вторгнення рф не могло не позначитися на галузі торгівлі. За даними RAU, станом на 20 листопада цього року в Україні з тих чи тих причин було закрито близько 10% торгових об’єктів. Згідно з даними опитування торговельних мереж – членів Асоціації, через дев’ять місяців повномасштабних бойових дій український рітейл збільшив кількість працюючих магазинів на 20%. Тобто з 16 415 торгових об’єктів  всієї галузі наразі працює 14 892, або 90,7%. Позитивний тренд на відновлення почався вже з квітня 2022 року і продовжується досі.

Найбільші супермаркети України: кому вони належать

https://pixabay.com/


“Коментарі” поцікавилися, кому належать найбільші торгові мережі та як вони справляються із викликами сьогодення. 

Fozzy Group

Найбільші супермаркети України: кому вони належать - фото 2

У 1997 відбулося заснування Fozzy Group – відкриття першого Fozzy Cash&Carry у Вишневому Київської області, у форматі магазину-бази. За рік було відкрито перший супермаркет торговельної мережі "Сiльпо". Власники вирішили вийти на ринок магазинів-дискаунтерів, відкривши Thrash!. Його заснували у 2016-му. Фішка Thrash! — у наданні відвідувачам можливості купити товари за зниженими цінами. До війни більшість магазинів такого формату знаходилися в Запоріжжі. У 2002-му запрацював перший магазин формату біля будинку мережі "Фора”. Також у групу входять магазини електроніки Ringoo, фармацевтичні супермаркети “Біла ромашка”. У 2018 році компанія відкрила два ресторани у Києві -  Escobar та Who & Why. Drinkery. Кінцевий бенефіціар  АТ "ФОЗЗІ ГРУП" — Костельман Володимир Михайлович. Загалом Fozzy Group має близько 690 точок по всій Україні. Війна завдала шкоди об’єктам підприємства. Так, у ЗМІ писали, що в склад під Броварами влучив ворожий снаряд, нанісши збитків на десятки мільйонів євро. Попри негаразди, ПрАТ "Фоззі Груп", що входить у Fozzy Group, за підсумками 2021 року має намір виплатити акціонерам 120 млн грн дивідендів. 


АТБ


Корпорація АТБ заснована в 1993 році в Дніпрі на базі мережі "Агротехбізнес". "АТБ-Маркет" — найбільша українська мережа супермаркетів як за товарообігом, так і за кількістю крамниць, яких у 2021 році мала 1314. У корпорацію "АТБ" також входять м'ясна фабрика "Фаворит плюс" та кондитерська фабрика "Квітень". Також АТБ здійснює доставку продуктів додому. Активне розширення припало на 2010-ті. Компанія придбала мережу “Барвінок”, “Колібріс”, “555”. 


Кінцевими бенефіціарами значаться Єрмаков Євгеній Петрович, Карачун Віктор Іванович та Буткевич Геннадій Владиславович. Останній з 2015 року розвивав компанію BGV Group Management, що займалася видобутком корисних копалин. У її портфелі також активи ретейлера “біля дому”"Коло". Перший магазин такого формату відкрився в 2017 році. З часом мережа “Коло” розширилася до 250 точок в Київській та Одеській областях. Восени 2021-го почалися перемовини керівницва "Концерн Галнафтогаз", що володіє АЗС "ОККО", про купівлю мережі магазинів “Коло”, однак угода не відбулася. Підприємство “АТБ” володіє одним з найбільших в Україні логістичним комплексом з вантажообігом понад 70 тис. тон на місяць. З початком війни в пресслужбі заявили, що “АТБ-маркет" зупиняє роботу магазинів на тимчасово окупованих територіях. Деякі магазини довелося закрити через фізичні пошкодження та проблеми з логістикою. Після масованих атак на енергетичну інфраструктуру й проблеми з електроенергією, компанія закупила генератори для більш ніж 200 своїх точок. 


Епіцентр

Найбільші супермаркети України: кому вони належать - фото 3


Компанія Епіцентр К була заснована в 2003 році подружжям Олександра та Галини Герег. Перші три торгові об’єкти подружжя відкрило в Києві, після чого почали освоювати регіони. Спочатку Львів, потім Полтава і т.д. Сьогодні мережа Епіцентр налічує 75 ТЦ, в які входять 10 об'єктів мережі "Нова лінія". Від самого початку керівництво намагалося відкривати точки поряд з великими гіпермаркетами, такими як Metro чи Ашан. Це пояснюється бажанням досягти синергії торгових об’єктів, коли відвідувачі продуктових магазинів можуть також відвідати господарський торговельний центр і навпаки. 

Група компаній "Епіцентр" об’єднує торговельні мережі "Епіцентр" та "Нова лінія", мережу мультибрендових спортивних магазинів "Інтерспорт-Україна", агрохолдинг "Епіцентр Агро", заводи з виробництва плитки керамічної Epicenter Ceramic Corporation, виробництво з деревообробки — ЦБМ "Осмолода" та логістичні потужності. Внаслідок бойових дій три ТЦ “Епіцентр” у Чернігові, Маріуполі та Бучі були повністю знищені. Ще частина торгових об’єктів була змушена припинити роботу через окупацію українських територій або близькість до зон бойових дій. Для підтримки українців в умовах енергетичної кризи мережа ТЦ "Епіцентр" запустила проєкт “Ділимось світлом”. У торговельних центрах компанії по всій країні встановлено станції підзарядки гаджетів “Заряджайзери”. Також компанія відкрила безкоштовний коворкінг на понад 100 робочих місць у ТЦ “Епіцентр” на Почайній. 


ЕКО-маркет


Ця національна мережа продуктових магазинів була заснована у 2002 році Святославом Нечитайлом, племінником Наталії Бондарєвої, яка значиться кінцевою бенефіціарною власницею, яка також володіє лікеро-горілчаним холдингом "Баядера". У мережу входять 137 магазинів в 15 областях України. Перший з’явився в Чернігові. У 2020 році був запущений сервіс онлайн – замовлення та доставки у Києві, який згодом почав працювати в Івано-Франківську, Миколаєві, Полтаві, Житомирі, Борисполі, Вінниці. Також можливість замовити доставку з магазинів мережі з’явилась у користувачів Glovo та Raketa. У 2021 році у Києві та області було відкрито чотири магазини під брендом "Sympatic" у форматі "біля дому". 

Мережа ЕКО маркет – одна з небагатьох, що продовжує працювати у прифронтових містах. Основні втрати бізнесу через війну припадають на закриті магазини на окупованих територіях на півдні: Херсон, Нова Каховка. 


“Велика кишеня” та “Велмарт”


Мережі магазинів входять у  Retail Group, що належить Роману Луніну. 

“Велика кишеня” розпочала діяльність 4 червня 2000 року з роздрібної крамниці в Києві — на базі торгового оператора ТОВ "Квіза-трейд". У 2013 році Роман Лунін придбав чотири магазини "Чумацький шлях" в Олександра Маліцького та два гастрономи "Столичний" у центрі Києва. У 2012 році з’явилися магазини у форматі "магазин біля дому" — "ВК Експрес" та преміальні "ВК Select". Retail Group у 2016-му вирішила відкрити шість супермаркетів "Велмарт" шляхом ребрендингу окремих супермаркетів "Велика Кишеня". Сьогодні магазини “Велмарт” є своєрідним фуд-кортом зі стравами під замовлення, де поєднані висока швидкість приготування та низькі ціни. У зв’язку з широкомасштабною війною, компанії довелося закрити п’ять магазинів з 64. 


Ашан


Найбільші супермаркети України: кому вони належать - фото 4

Французька мережа супермаркетів та гіпермаркетів представлена в багатьох країнах світу. Перший маркет в Україні з’явився навесні 2008-го в Києві, в грудні того ж року Ашан відкрився в Донецьку. На початок 2010-го в Україні їх уже налічувалося сім. Влітку 2017-го торгова мережа "Ашан-Україна" підписала угоду з українським дистриб'ютором "Караван" щодо викупу його активів. У 2019-му стартувало закриття деяких точок. Першим став об'єкт у ТРЦ Sky Mall на лівому березі Києва, за рік — в ТРЦ "Planeta Mall" у Харкові. Протягом 2021-2022 років Ашан Україна відкрила 17 магазинів “біля дому” Ашан Pick up Point. В листопаді 2022-го ритейлер вирішив відновити роботу ТРЦ Ocean Plaza. Всього Ашан в Україні налічує 43 магазини: 22 гіпермаркети, чотири супермаркети та 17 Ашан Pick up Point. У зв’язку з війною, компанії довелося закрити чотири магазини: Ашан Фонтанка в одеському ТРЦ Рів’єра було зруйновано, два магазини у Харкові тимчасово закрили самі, а після рішення суду щодо ТРЦ Ocean Plaza, довелося закрити магазин в цьому торговому центрі. Керівником “Ашан” в Україні є Вікторія Луценко. 


МЕТРО


Міжнародна компанія METRO Cash and Carry спеціалізується на обслуговуванні індустрії гостинності та приватних підприємців і присутня у 24 країнах та має 670 точок. В Україні представлена ТОВ "МЕТРО Кеш енд Кері Україна", що входить до складу міжнародної Metro Group. Перша точка в Україні з’явилася 2003 року в Києві на Теремках під керівництвом Акселя Лухі. Станом на 2009-й мережа нараховувала вже 25, розміщувалися вони в найбільших містах по всій країні. Левову частку (90%) товарів компанія закуповує в українських виробників, дистриб'юторів та імпортерів. В 2010-х "МЕТРО Кеш енд Кері Україна почала відкривати мережу малоформатних магазинів “Бери Вези”. Концепція торгових центрів малого формату METRO передбачає повноцінне обслуговування всіх груп клієнтів, з фокусом на роздрібних торговцях та бізнесі HoReCa (готелі, кафе та ресторани).

Восени "METRO Україна" через загрозу безпеці закрила маркет в Запоріжжі. Разом з тим у столиці відкрила перше у Києві соціальне кафе-пекарню Sunshine Café, куди працевлаштувала молодь із інтелектуальними порушеннями. 


МегаМаркет


“МегаМаркет” — це локальний рітейлер, що працює в межах Києва та Київської області (Бровари,  Ходосівка, Капітанівка і Гатне). МегаМаркет засновано у Києві 2001 року колишнім партнером мережі "Фуршет" Віктором Юшковським та підприємцем Олегом Вишняковим. Гіпермаркети "Мегамаркет" розміщуються у великих торговельно-розважальних комплексах разом із кінотеатрами "Батерфляй". У 2017 році підприємці прийняли рішення розділити бізнес, тоді власником мегамаркетів став перший. Того ж року один із магазинів на Петрівці закрили. На кінець 2019 р. мережа налічувала 7 магазинів. Інший власник — Олег Вишняков заснував мережу Ultramarket. Два магазини “МегаМаркетів”, які були відділені після поділу бізнесу, отримали таку назву. 


NOVUS

Найбільші супермаркети України: кому вони належать - фото 5


Компанія ТОВ "Новус Україна" зареєстрована влітку 2008 року. Українська мережа супермаректів входить до литовської інвестиційної групи BT Invest. Кінцеві бенефіціарні власники — Марина Познякова, громадяни Литви Агне Рузгіене та Раймондас Туменас (колишній акціонер компанії “Сандора”). Станом на літо 2022-го мережа налічувала більше 90 магазинів у Києві та області, Рівному, Черкасах, Тернополі та Миколаєві. Novus розвиває в Україні торгові об’єкти різних форматів площею від 400 до 7000 кв. м, в тому числі – франчайзингові. У 2020-му компанія придбала мережу супермаркетів Billа, які продовжили роботу під брендом Novus. Восени цього року Novus відкрив у столиці на Троєщині магазин формату "біля дому" Мі Маркет. Перші такі магазини Novus почали з’являтися у 2020-му. У березні 2022 року внаслідок бомбардування торгового центру "Retroville" у Києві був знищений головний офіс Novus та флагманський супермаркет мережі. Руйнувань зазнали і об’єкти компанії у Бучі та Ірпені. Крім того, у ході бойових дій було знищено логістичний центр. Керівництво оцінило збитки від агресії рф у 500 млн грн. 






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Александр

21 січня 2023, 19:23

Торговый центр Retroville в Киеве и примыкающий к нему флагманский супермаркет Novus стоят на месте,живу рядом.Пострадало офисное здание и спортлайф


Новини