Головна Статті Бізнес економіка Отрути Bayer, виселення за борги та брак будматеріалів — «квіточки» у порівнянні з радикальною світовою відмовою від видобутку вугілля
commentss Cтатті Всі новини

Отрути Bayer, виселення за борги та брак будматеріалів — «квіточки» у порівнянні з радикальною світовою відмовою від видобутку вугілля

Ділові підсумки світу очима журналістів порталу "Коментарі"

22 травня 2021, 14:00 comments1469
Поділіться публікацією:

Подібно відпливу після повені, вихід з пандемічної кризи розкриває все те, що "погано лежало" у світовій економіці. Це, перш за все, жадібність хедж-фондів, небезпека отруйних продуктів "бігфарму" і тотальне порушення ланцюжків постачань. Галузь, яка, зазвичай, запускає економіки —  будівництво —  зазнає краху через відсутність елементарних будматеріалів. На цьому тлі провідні економіки світу вирішують відмовитися від видобутку вугілля вже у 2021 році. 
Це означає, що планету чекає вже не карантинне, а посткарантинне безробіття. 
Після того як почнуться виселення за несплату оренди, скупка нерухомості і перерозподіл землі, яку ще не затоплять льоди, що тануть в епоху глобального потепління —  виживає найсильніший.

Отрути Bayer, виселення за борги та брак будматеріалів —  «квіточки» у порівнянні з радикальною світовою відмовою від видобутку вугілля

Цього тижня відкрився найпопулярніший паб-ресторан Лондона (Фото з інтернету)


Субота, Неділя
(15-16 травня)


Фернандес умовив Георгієву

Президент Аргентини Альберто Фернандес в кінці тижня завершив своє тижневе європейське турне зустрічами в Римі в готелі Sofitel з директором Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва і колишнім держсекретарем США Джоном Керрі.

У Римі проходив семінар "Мрії про кращий перезапуску" в Папської академії соціальних наук Ватикану.

Паралельно з цією зустріччю міністр економіки Аргентини Мартін Гусман в черговий раз провів переговори із заступником директора МВФ по Західній півкулі Джулі Козак.

Аргентина повинна переглянути договір з Паризьким клубом про виплату боргу у 2,4 мільярда доларів, термін дії якого закінчується в цьому місяці, і з МВФ про позику в розмірі 44 мільярдів.

Аргентина також закликає скасувати 2% надбавку, що застосовується до країн, які мають суму, що перевищує квоту, яку вона вносить в МВФ. Нагадаємо, Україна також вносить свої кошти в цю організацію, і не тільки у вигляді виплат за кредитами.

Заборгованість Аргентини Паризькому клубу з терміном погашення 2400 мільйонів доларів 31-го травня "прив'язана до бюджету" і, отже, "є додатковою проблемою".

Після півторагодинної "конструктивної і відвертої" зустрічі Фернандес і Георгієва прийшли до єдиної думки про необхідність "якомога швидше" досягти перегляду умов боргу Аргентини, не "вимагаючи великих зусиль від аргентинського народу".

Аргентинський лідер висловив подяку прем'єр-міністру Італії Маріо Драгі, який вирішував питання послаблень в с G20, президенту Франції Макрона, який подбав про Аргентину в Паризькому клубі, прем'єр-міністру Португалії Антоніу Коста, який супроводжував делегацію Аргентини і прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса.

Наступного тижня делегація буде говорити з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, щоб охопити всю ЄС у вирішенні даного питання.

Уряд Аргентини прагне відкласти в цьому році терміни погашення боргу перед МВФ, який має виплатити в період з вересня по жовтень, в контексті труднощів, створюваних пандемією для Аргентини та всього світу, коли ресурси обмежені й потрібні більше для отримання вакцин. 

 

На лавандових полях

На українській органічній фермі Sokolovo FOOD FOREST торік висадили 2 га лаванди. Культура стала несподівано затребуваною. Стебла лаванди купують для чаїв, дизайнерських композицій і ароматичних саше. Фотосесії на сезон цвітіння замовляють за кілька місяців. На весь цей рік вже заплановані численні фотосесії на квітучих лавандових полях.

Також в Sokolovo FOOD FOREST планують запустити цілий комплекс зеленого туризму, де буде органічне кафе і будиночки для відпочинку.

Sokolovo FOOD FOREST — ферма в Дніпропетровській області, з 2016 року сертифікована по "Органік Стандарт". Вирощують овочі, зелень, птицю, виробляють продукти харчування.

 

Найкращі вина Східної Європи

Бухарестська фондова біржа (BVB) зареєструвала Purcari Wineries, найбільшого виробника вина в Центральній і Східній Європі.

Компанія базується в Румунії та Молдові, вийшла на IPO.  

В рамках угоди Purcari, перший зовнішній інвестор в капіталі компанії, придбає 10%-ву частку в бізнесі, а також отримає можливість подальшого збільшення своєї участі за заздалегідь визначеною оцінкою протягом встановленого періоду.

Інший учасник вкладень — компанія 8Wines, заснована у 2015 році Василем Динково і Сергієм Некипелова, стала провідним інтернет-магазином преміальних вин в Європі. У 2020 році виторг компанії склав 1,5 млн євро, що у 2,9 раза більше в порівнянні з минулим роком, і планує збільшити виторг до 4,5 млн євро у 2021 році.

8Wine пропонує широкий вибір вин преміум-класу, в тому числі рідкісні. Компанія здійснює поставки на більш ніж 40 ринків, в основному в Європі, але простягається до Австралії та Сінгапуру. Маючи виробничу базу в Празі, 8Wines веде ощадливу діяльність, що дозволяє їй також пропонувати споживачам привабливі ціни. 

 

Надзвичайний комітет з економіки

Міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц наказав створити надзвичайний комітет з економіки, який передасть уряду контроль над економікою країни, щоб гарантувати, що критично важливі товари та послуги можуть бути надані ізраїльтянам у воєнний час.

Відзначається, що наказ про формування подібного комітету —  рідкісний крок, зазвичай це робиться перед великою військовою операцією або після стихійного лиха.

 

Дефіцит абрикосів

Урожай абрикоса у Франції в цьому році впаде до найнижчого рівня за останні 46 років, що на 60% нижче середнього за 5 років. Причиною стали сильні весняні заморозки. Такий прогноз зробило Міністерство сільського господарства Франції.

У Європейському союзі урожай абрикоса буде найнижчим за 30 років, свідчать дані виробників.

Також наголошується, що урожай в ЄС у 2021 році впаде на 20% в порівнянні з 2020 роком, і на 40% в порівнянні з середнім показником 2015-2019 років. В Італії, Іспанії та Греції виробництво впаде відповідно на 40%, третина і чверть відповідно в порівнянні із середнім рівнем.

За окремими оцінками міністерства сільського господарства, від морозів також постраждали посіви ярих зернових, олійних культур і цукрових буряків, хоча втрати не будуть такими значними.

 

Третина ВВП

Росії визнали країною з найвищою концентрацією багатих людей щодо розміру ВВП. Зокрема, на сумарні статки російських мільярдерів припадає не менше 35% ВВП країни.

На другому місці за впливом доходу найбагатших людей на ВВП виявилася Швеція — 30%.  В Індії —  20%, в США —  19%, у Франції —  17%.

При цьому 177 млрд найбагатшої людини планети, глави компанії Amazon Джеффа Безоса становлять лише 0,8% від ВВП США.

Тоді як російський металургійний магнат Олексій Мордашов, чий статок оцінюється у 29 млрд доларів, формує 1,7% російського ВВП. Буквально за рік, частка російських олігархів в ВВП країни зросла на 10%.

 

Газа без електрики

В кінці дня, 16 травня, в Газі закінчилося паливо для електростанції.

Населення і без того отримує електрику обмежена кількість часу, а нинішня ситуація поставить жителів Гази на поріг тотального відключення світла.

З початку бойових дій ізраїльські військові закрили прикордонний перехід Керем-Шалом, заблокувавши постачання палива в Газу. В результаті електрику почали подавати населенню на 4-5 годин в день.

У неділю в Газі закінчилося паливо... 

 

Безос будує одразу дві яхти за 500 млн доларів

Засновник компанії Amazon і найбагатша людина у світі (Forbes в режимі реального часу оцінює його стан в 191,5 млрд доларів) будує собі одну з найбільших у світі вітрильних яхт. Трищоглова яхта завдовжки 127 метрів обійдеться Безос приблизно в 500 млн доларів, а в пару до неї буде побудована ще й допоміжна яхта, яка зможе приймати вертольоти.

 

Понеділок, 17 травня

 

Акції падають — золото зростає 

У понеділок фондові індекси знизилися в усьому світі, акції технологічних компаній на Уолл-стріт впали, в той час, як прибутковість казначейських облігацій США практично не змінилася навіть після звіту, що показує найвищі ціни, коли-небудь сплачені в травневому виробничому огляді штату Нью-Йорк.

Однак побоювання з приводу інфляційного тиску допомогли підняти ціни на золото до найвищого рівня за більш ніж три місяці. 

 

Овочеві аукціони

Аукціонний зал BelOrta в Бельгії щорічно продає 490 тис. Тонн фруктів і овочів. Торік його оборот склав 480 млн євро.

У BelOrta один з найбільших фруктових та овочевих аукціонних будинків у всій Європі, також він є одним з найбільших фруктових та овочевих кооперативів, з яким працює понад 1000 фермерів.

Продаж овочів і фруктів на аукціонах здійснюється з використанням шести аукціонних "годин", які відображають назву продукту, його якість і ціну для потенційних покупців. 

Покупець, першим заявив про свій намір придбати продукцію, закриває угоду. Годинники BelOrta іноді називають барометром міжнародної торгівлі свіжими фруктами і овочами.

Продаж овочів через аукціони позитивно впливає на скорочення харчових відходів. Це означає, що на наступний день тут стартують з повністю свіжої продукції, яку фермери постачають в другій половині дня.

У рідкісних випадках залишилися партії овочів BelOrta не продає на наступний день. Тоді вони передаються благодійним організаціям і продовольчим банкам.

 

Український промисловий безвіз

Перший звіт експертів місії ЄС дав позитивну оцінку по високого ступеня імплементації українського законодавства до європейського.

Про це повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства за підсумками завершилася в травні першої попередньої оціночної місії ЄС. 

Зокрема, експерти оцінили рівень транспозиції кожного з 80 нормативних актів ЄС, імплементація яких потрібна для укладення угоди про "промисловий безвіз". Перелік нормативних актів, що підлягають оцінці, було розширено на нормативні акти з екологічного маркування та екодизайну.  

 

Продається вулкан

Землю в Ісландії, на якій знаходиться прокинувся ісландський вулкан Фаградальсфьядль, виставили на продаж.

Ділянка землі з вулканом належить звичайної ісландської сім'ї, члени якої хочуть, щоб нові власники перетворили це місце на туристичну визначну пам'ятку.

Одна з власниць території Анна Тордіс Гудмундсдоттир заявила, що ділянка продається за відповідною ціною і їм вже надійшло дві пропозиції про покупку.

Крім цього, прем'єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір зазначила, що влада виділить понад 560 тисяч доларів для створення туристичної інфраструктури на цьому місці, але за умови, що ділянка залишиться відкритим для публіки.

 

Небезпека вуглецевого податку 

Вуглецевий податок на імпорт в країни Євросоюзу на першому етапі планується поширити на ввезення залізної руди, сталі, добрив і цементу.

На початковому етапі податок буде встановлений для обмеженого переліку імпортних товарів, в тому числі залізної руди, сталі, цементу і добрив і буде розраховуватися на основі еквівалентної ціни на вуглець в Європі.

Очікується, що Єврокомісія в липні озвучить детальні пропозиції за параметрами вуглецевого податку.

Як повідомлялося, в кінці 2019 року Єврокомісія представила Green Deal ("Зелена угода") — план, щоб Європа стала до 2050 року в першу "кліматично нейтральну" територію. В її рамках Євросоюз планує ввести вуглецевий податок на імпорт з країн з менш жорстким вуглецевим регулюванням, що може також торкнутися експорт української продукції. Таким чином, введення вуглецевого податку в ЄС може торкнутися український експорт руди та сталі. 

 

Німеччина дала відмашку 

Консорціум Nord Stream 2 AG зможе в травні укласти в німецьких водах два кілометри труб споруджуваного газопроводу "Північний потік-2".

Відповідний дозвіл надав Федеральне відомство з морського судноплавства і гідрографії (BSH) Німеччини в понеділок, 17 травня, передає Deutsche Welle.

Згідно із заявою відомства, компанії дозволено тільки викласти труби на дно, а монтажні роботи повинні бути проведені пізніше.

BSH підкреслило, що рішення прийнято "після ретельної оцінки всіх інтересів, які слід було взяти до уваги". При цьому були враховані й природоохоронні аспекти, зокрема гніздування птахів, яке в цей час вже завершиться.

Двокілометрова ділянка споруджуваного газопроводу "Північний потік — 2" знаходиться у винятковій економічній зоні ФРН.

 

Акції Xiaomi злетіли 

США вивели з "чорного списку" китайського IT-гіганта Xiaomi.

Але новинах про це акції Xiaomi виросли на 6,7% на торгах у Гонконгу. Аналітики Bloomberg вважають зростання виправданим —   через попередні дії Трампа щодо компанії, котирування Xiaomi впали на 15%, навіть коли американські інвестори збільшили частку володіння на 27%. 

 

"На всі випадки життя" 

Азіатська компанія Gojek, яка створила додаток на всі випадки життя (там є все — від доставки їжі та виклику таксі до замовлення експрес-масажу на будинок), і популярний стартап в галузі електронної комерції Tokopedia оголосили про злиття. Об'єднана компанія стане найбільшою в технологічному секторі Індонезії й планує вийти на біржу.

Gojek і Tokopedia домовилися, що створять холдингову компанію GoTo.

Після злиття власники Gojek отримають 58% GoTo, решта — власники Tokopedia.

В процесі переговорів про злиття обидві компанії — Gojek і Tokopedia — були оцінені в 18 млрд доларів.

Компанії роблять ставку на те, що більший розмір допоможе їм конкурувати з такими гігантами, як Sea (сінгапурський розробник ігор) і Grab Holdings (малайзійська компанія з додатком для замовлення таксі та логістичних послуг.



Вівторок, 18 травня

 

Біржі відреагували на мера-комуніста 

Фондова біржа в чилійській столиці Сантьяго-де-Чилі різко впала після того, як кандидат від комуністів Ірасу Хасслер здобув несподівану перемогу над чинним мером Сантьяго Феліпе Алессандри.

Індекс IPSA, основний індикатор 40 улюблених акцій, впав на 9,21% на початку дня, що стало найбільшим падінням з березня 2020 року, коли демонстрації тривали в зв'язку з соціальними протестами і повстанням 18 жовтня 2019 року.

Тим часом, курс чилійського песо до долара США також впав з 700 до 720 швейцарських доларів за 1 долар США.

 

Біткоїн падає

Біткоїн впав на 20% за 24 години нижче 37000 доларів, досягнувши найнижчого рівня з 3 лютого.

Криптовалюта досягла внутрішньоденного мінімуму близько 36 189 доларів о 7:30 ранку за східним часом.

Це був найнижчий рівень з початку лютого. За даними Coinbase, за останній тиждень біткойн впав більш ніж на 30%.

Це означає, що біткойн втратив всі свої доходи після оголошення Tesla про покупку криптовалюта на суму 1,5 мільярда доларів. Він також впав приблизно на 44% з рекордного рівня в 64 829 доларів в середині квітня. 

 

Перший веганський краудфандінг

Запущено  Vegan Launch — перша веганські краудфандингова платформа, яка об'єднує інвесторів і підприємців, що працюють на рослинній основі. 

Вона дозволяє широкому загалу інвестувати в широкий спектр веганських стартапів. Платформа націлена на те, щоб стати провідним постачальником етичних і веганських інвестиційних продуктів на ринок веганських роздрібних інвесторів.

При мінімальній сумі інвестицій всього 100 доларів індивідуальні інвестори можуть розподіляти свої ризики, створюючи різноманітний портфель.

За оцінками платформи, інвестори-вегани представляють 3 трильйони доларів від 100 трильйонів доларів із загальної оцінки світового фондового ринку. Додайте сюди ще такі групи як "Здоровий і зелений спосіб життя" і "екологів", у яких є ще близько 27 трильйонів доларів. Vegan Launch прагне вийти на ринок веганських роздрібних інвесторів, пропонуючи дійсно веганські інвестиційні продукти.

Багато рослинні бренди останнім часом успішно проводять краудфандингові кампанії: британський бренд альтернативного м'яса Better Nature досяг своєї первісної мети в 1,35 мільйона фунтів стерлінгів всього за три години після запуску. Датська компанія Simple Feast, яка виробляє продукти харчування на рослинній основі, підвищила планку в 1 мільйон євро, а краудфандингова кампанія ще не закінчилася.

 

Криза молодих працюючих італійців

Молодим італійцям (молодше 35 років) потрібно близько трьох з половиною років після закінчення навчання, щоб знайти роботу. 37,2% з них мають стабільну роботу, 26% —  нестабільну роботу з терміновим контрактом, 23,7% —  безробітні, 13,1% —  студенти. Тільки чотири з десяти працювали 80% часу, тобто з "низькою переривчастістю". 

54,6% від загальної вибірки працювали принаймні один раз на брудних роботах, 61,5% погоджувалися на низькооплачувану роботу, 37,5% отримали виплати нижче, ніж ті на які погодилися, 32,5% не отримали виплати взагалі. 13,6% заявили, що піддавалися переслідуванням або утискам. Що стосується мобільності, то 27,1% переїхали в інший регіон на роботу, 28% — в інший муніципалітет, і тільки 8,2% відмовилися від пропозицій про роботу за межами свого муніципалітету.

 

Мальдіви зникнуть?

Всесвітній економічний форум підрахував, що до 2050 року 80% людей у світі будуть порушені зміною клімату. Тим часом вчені припускають, що до 2100 року рівень моря може піднятися на цілих 1,1 метра.

Виступаючи у вівторок на CNBC, міністр навколишнього середовища, зміни клімату і технологій країни Аминат Шона заявила: якщо екологічний збиток буде тривати в нинішніх темпах, і світ не діятиме швидко і злагоджено для боротьби зі зміною клімату, то Мальдіви до 2100 року зникнуть. 

 

McDonald's збільшує зарплату

Корпорація McDonald's оголосила, що збільшить середню погодинну оплату у своїх 660 корпоративних ресторанах в США на 10%, довівши заробітну плату працівників громадського харчування до 11-17 доларів за годину.

Крім того, оплата менеджерів збільшиться до 15-20 доларів за годину.

Підвищення заробітної плати розглядається, як спосіб спокусити працівників подавати заявки на вакантні посади.

Однак підвищення погодинної оплати не поширюється на співробітників більше ніж 13 000 ресторанів McDonald's в США, що належать франчайзі. Представники компанії заявили, що в цей час існує 10 000 вакансій для співробітників з погодинною оплатою.

Крім McDonald's, Chipotle Mexican Grill, Taco Bell і інші мережі підвищили погодинну оплату.

 

Італійські докери відмовилися обслуговувати ізраїльське судно

Комітет портових робітників італійського міста Ліворно відмовився брати участь в обслуговуванні контейнеровоза Asiatic Island, що прямував в порт Ашдод. Італійська профспілка заявила, що судно перевозить в Ізраїль зброю, яке буде використано проти палестинців під час операції в секторі Газа.

Організація Weapons Watch відстежує партії зброї, призначених для Саудівської Аравії, але після початку конфлікту між Ізраїлем, ХАМАСом і Ісламським джихадом Weapons Watch стала підозрювати, що поставки зброї до Ізраїлю здійснюються через італійські порти. Новина про відмову італійських робітників обслуговувати ізраїльський контейнеровоз негайно розтиражували новинні канали, пов'язані з Іраном і Катаром. Було заявлено, що в середу, Asiatic Island пришвартувалося в ашдодському порту.

Національна федерація ізраїльських робітників у відповідь повідомила: "Голова Гистадрута (ізраїльська профспілка) Арнон Бар-Давид доручив міжнародного відділу федерації негайно зв'язатися з профспілками Італії, щоб обговорити ситуацію, що склалася і вжити всіх необхідних заходів".


Земля на електронних торгах 

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №2195 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок, що перебувають у державній і комунальній власності, або прав на них через електронні аукціони.

Закон передбачає введення обов'язкового продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них через електронні аукціони.

Також публікація всіх документів, що стосуються торгів і земельних ділянок, буде в загальнодоступній і відкритої електронній торговій системі.

 

Податкова декларація Байденів

Президент США Джо Байден і перша леді Джилл Байден оприлюднили спільну податкову декларацію за 2020 рік, в якій відзвітували про річний дохід сім'ї. Він склав 607 тисяч доларів, з яких 157 тисяч були сплачені  як федеральні податки.

У повідомленні, опублікованому прес-службою Білого дому, наголошується, що ставка прибуткового податку склала 25,9%. Крім того, близько 28 тисяч доларів було сплачено як податки в штаті Делавер, де у президентського подружжя є сімейний будинок.

Президент і перша леді пожертвували близько 5% свого доходу на благодійність: це близько 30 тисяч доларів.

 

Лукойл розлився

Розлив нафти російською нафтовою компанією "Лукойл", який через місцеві річки попрямував в сторону Баренцевого моря, в п'ять разів більше, ніж передбачалося спочатку.

Спочатку Лукойл заявляв, що розлилося 20 тонн нафтопродуктів, але тепер повідомляється, що витік наблизилася до 90-100 тоннам. Дев'ять тонн вже потрапили в місцеву річку Колва, яка впадає в Арктичне Баренцове море.

Якщо цифра в 100 тонн підтвердиться, то цей розлив буде в п'ять разів більше, ніж торішній розлив гірничодобувного гіганта "Норільський нікель", що отримав назву Exxon Valdez в Росії.

 

Перші неполадки в Дубаї

Будівельна компанія Jabal Omar Development Co. повідомила про зростання збитків в першому кварталі, оскільки готелі в Мецці були змушені закритися через пандемію.

Будівельні роботи зі зведення ланцюжка готелів охоплюють два квадратних кілометри, де близько 40 веж знаходяться на різних стадіях будівництва.

Забудовник, який очолює масштабну реконструкцію землі навколо Великої мечеті у священному місті, заявив, що збитки збільшилися на 45% до 345,3 мільйона рінггітів (92 мільйони доларів). Продажі впали на 89% до 21,6 мільйона шилінгів, — йдеться в повідомленні фондової біржі у вівторок.

Саудівська Аравія інвестує мільярди доларів у будівництво готелів, торгових центрів та іншої нерухомості в Мецці, щоб задовольнити очікуваний приплив паломників.

Очікується, що вони будуть приймати близько 4000 гостей в будь-який звичайний день і до 100000 відвідувачів в будь-який день під час сезонів хаджу та умри. 

 

Будівельні матеріали диктують попит 

Будівництво в США впало більше, ніж очікувалося через різке зростання цін на пиломатеріали та інші будматеріали, але як і раніше підтримується гострою нестачею будинків на ринку.

Минулого місяця кількість вводяться в експлуатацію нових будинків впало на 9,5% до 1,569 млн одиниць на рік з урахуванням сезонних коливань. Дані за березень були переглянуті в бік зниження до 1,733 мільйона одиниць. Економісти, опитані Reuters, прогнозували, що кількість запусків в квітні впаде до 1,710 мільйона одиниць.

 

Середа, 19 травня

 

Наглядова рада повернулася

Кабінет міністрів на засіданні в середу, 19 травня, прийняв рішення переобрати п'ять членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України" терміном до одного року.

Глава наглядової ради "Нафтогазу" Клер Споттісвуд під час свого виступу на засіданні уряду заявила, що п'ять членів наглядової ради компанії готові прийняти пропозицію Кабінету міністрів і Офісу президента і підписати контракти про роботу терміном ще на один рік.

При цьому вона підкреслила, що умовою продовження роботи стане виконання дорожньої карти розвитку "Нафтогазу", запропонованої наглядовою радою на минулому тижні, а також збереження поточного складу правління "Нафтогазу".

 

США відмовляться від санкцій "Північний потік 2"

Американські ЗМІ з посиланням на джерела в адміністрації президента США Джо Байдена повідомляють, що Штати можуть скасувати санкції проти компанії-оператора будівництва газопроводу Nord Stream 2 AG.

Джерелом послужив сайт Axios з посиланням на ще два джерела, які були проінформовані про Реда вирішенні.

Сайт повідомляє: Держдепартамент визнає, що юридична особа — Nord Stream 2 AG — і його генеральний директор, приятель Путіна і колишній офіцер східнонімецької розвідки Маттіас Варніг, беруть участь в діяльності, що підпадає під санкції.

Однак Держдеп відмовиться від санкцій, посилаючись на національні інтереси США. Джерела, близькі до ситуації, кажуть, що єдиний спосіб потенційно зупинити проект, який завершений на 95%, це накласти санкції на німецьких кінцевих споживачів газу. А адміністрація Байдена не бажає розривати відносини з Німеччиною через "Північного потоку — 2".

Також Держдеп планує ввести санкції проти кількох російських кораблів.

 

"Укрексімбанк" реструктуризував борг Ахметова 

Група "Метінвест" Ріната Ахметова і Вадима Новінського уклала угоду з державним "Укрексімбанком" про реструктуризацію і перевести заборгованість компанії "Донецьксталь" на суму понад 1,5 млрд грн на Шахтоуправління "Покровське", яке раніше виступало поручителем за зобов'язаннями "Донецьксталі".

Як повідомляє прес-служба "Метінвесту", "Покровське" входить до складу групи з березня 2021 року і є найбільшим в Україні виробником коксівного вугілля, яке використовується як паливо в металургійному виробництві. 

 

Європейські НУО хочуть заборонити паперові упаковки 

У звіті, опублікованому в середу, асоціації, що стежать за шкідливістю упаковок, визначили, що перфторовані хімікати "дуже широко" використовується в упаковці харчових продуктів і одноразовому посуді в Європі та закликають їх заборонити.

"Мушлі" для гамбургерів і пакети з картоплею фрі з нашого улюбленого ресторану швидкого харчування, пакети для сендвічів і кондитерських виробів від нашого пекаря, коробки на винос з ресторану або місцевого супермаркету, паперовий і картонний посуд містять PFAS. Це перфторовані хімічні речовини, які протягом тривалого часу залишаються в навколишньому середовищі, в нашому організмі та небезпечні для нашого здоров'я (рак, вплив на імунну, репродуктивну і гормональну системи, зниження реакції на вакцинацію і т. Д.).

Серед багатьох властивостей цих речовин (сімейство з більш ніж 4700 хімічних молекул) — це здатність відштовхувати воду, масло або жир, що може бути неоціненним в запобіганні протікання і плям. Але ступінь їх використання в цій упаковці не була визначена кількісно. Це те, що намагаються довести дев'ять європейських НУО, включаючи French Générations Futures, з безпрецедентним дослідженням, що дає "огляд" видів використання цих небезпечних інгредієнтів.

 

Vodafone оновить весь ЄС

У середу Vodafone заявила, що збільшує обсяг своїх інвестицій, щоб направити в ЄС 750 мільярдів євро грантів на відновлення і модернізацію цифрової інфраструктури континенту.

Генеральний директор Нік Рід сказав, що він консультував прем'єр-міністрів і президентів як поліпшити системи своїх країн, щоб вони були готові до 5G і мали найшвидші широкосмугові мережі.

Нині країнам ЄС надається близько 360 мільярдів євро позик і 310 мільярдів євро у вигляді грантів, 20% з яких призначені для поліпшення цифрових підключень і послуг.

Оголошуючи прибуток за рік до 31 березня, Нік Рід сказав, що інвестиції в мережі Vodafone збільшилися з 7,5 млрд євро минулого року до 7,9 млрд євро і в наступному році перевищать 8 млрд євро.

Vodafone — не єдиний оператор мобільного зв'язку ЄС, але націлений стати провідним монополістом.

 

Греція. Кодекс про банкрутство і виселення

З червня набуває чинності новий Кодекс уряду про банкрутство і країну накриє хвиля аукціонів з продажу нерухомості.

Суть зводиться про правила виселення боржників.

Згідно з положеннями нещодавно прийнятого закону, "заморожування" аукціонів було перенесено до 13 травня, особливо для тих, хто постраждав від пандемічного кризи.

Ті, хто вважається вразливим (дохід — 7000 — 21000 євро, нерухомість -120 000 — 180 000 євро, рухоме майно — 7 000 — 21 000 євро, в залежності від складу сім'ї і т. Д.), Можуть мати можливість залишатися вдома (якщо це основний будинок), але тепер будуть платити орендну плату приватний орган, в руки якого перейде будинок.

Термін оренди складе 12 років. Фактично, приватна особа може "викинути" орендаря, якщо останній затримає три орендних плати і не погасить прострочену заборгованість протягом місяця.

Після закінчення 12 років орендарю надається можливість викупити свій будинок за поточними комерційними цінами, але без вирахування суми погашення по кредиту і без вирахування орендної плати. Греція чекає нових протестів і демонстрацій.

 

Bayer платить за канцероген

Bayer виплатить 2 млрд дол. В найближчі 4 роки  як компенсації за майбутнім позовами про гербіциди Roundup, що провокують неходжкінські лімфоми у людей, які ним користувалися. Компанія успадкувала судовий процес від Monsanto, яку вона купила у 2018 році за 63 млрд дол.

Також туди будуть включені деякі пільги для людей, які зазнали впливу Roundup і у яких в майбутньому може бути виявлений рак.

За умовами угоди постраждалі можуть отримати до 200 тис. Дол. Сторони можуть домовитися про продовження терміну угоди.

Bayer погодилася на врегулювання близько 125 тис. Судових позовів, поданих щодо Roundup. Йшлося про суму 10,1-10,9 млрд дол., Які компанія обіцяла виплатити постраждалим.

Bayer також допоможе німецької CureVac зробити 160 млн доз вакцини проти COVID-19. Випуск препаратів планується у 2022 році, сам препарат повинен надійти на ринок до кінця цього року. Євросоюз замовив у CureVac 405 млн доз вакцини.

 

Amazon купить MGM за 9 млрд доларів

Студія MGM працює з 1924 року. Зараз вона належить нью-йоркської інвестиційній фірмі Anchorage Capital.

MGM шукала покупців починаючи з грудня 2020 року. Вартість студії становила 5,5 млрд доларів разом з боргами. Зараз компанія має намір знайти покупця, який буде готовий її купити за 9 млрд.

Раніше від її покупки відмовилися Apple і Comcast, зазначивши, що її ціна — максимум 6 млрд. Угода з Amazon може скласти від 7 млрд до 10 млрд доларів.

Для Amazon придбання MGM — це можливість значно посилити свій стрімінговий сервіс Prime Video. Тепер в Amazon понад 200 користувачів Prime. Бібліотека MGM налічує 4 тис. Фільмів і 17 тис. Епізодів телепередач.

Відзначається, що покупка MGM компанією Amazon істотно вплине на розстановку сил на медіаринку. Зараз великі компанії все більше конкурують в індустрії створення і стрімінгового контенту. 


Четвер, 20 травня

 

Старі автомобілі злетіли в ціні

Компанію Cazoo із продажу старих автомобілів, яку очолює лондонський технологічний магнат Алекс Честерман, оцінили на Уолл-стріт в приголомшливі 5 мільярдів фунтів стерлінгів. Це сталося протягом останніх 17 місяців, і означає, що 25% акцій Честермана коштує приблизно 1,5 мільярда фунтів стерлінгів.

Це одне з найшвидших накопичень багатства в історії цифрових технологій і інтернет продажів.

 

H & M просуває сталий розвиток 

H & M —  транснаціональний гігант роздрібної торгівлі одягом —  розвиває новий напрямок.

До 2040 року H & M прагне не тільки виправити свої підходи до роботи, але і привести індустрію моди в цілому до нової, більш стійкою екосистемі.

Тонни мікропластику потрапляють в океани, вивільняючи кожен раз, коли стирається наш одяг. Одне з рішень бренду — просвіта споживачів (щоб вони стирали одяг з використанням мішків для збору мікропластику) або пошук нових способів створення пряжі (щоб вона більше не обсипалася).

Серед обговорюваних зараз керівництвом компанії рішень — пластик, який поглинає вуглець, і бавовна, вирощений в лабораторіях. H & M підтримує дослідження цілого ряду матеріалів, включаючи шкіру, вирощену з клітин, а не "від корови чи вівці".

 

ЄС хоче свою армію

Франція, Німеччина та Іспанія заявили, що вони домовилися просуватися вперед в розробці нового винищувача. Це буде найбільший оборонний проект Європи, вартість якого оцінюється в 121,4 мільярда доларів.

Франція раніше заявила, що розробка власних винищувачів має вирішальне значення для збереження європейської автономії.

На наступному етапі проекту, що отримав назву Future Combat Air System (FCAS), три країни розділять початкові витрати в розмірі 4,25 мільярда доларів.

 

Coca-Cola не зайшла

Гігант газованих напоїв Coca-Cola вирішила прибрати свій енергетичний напій з полиць ринку в Північній Америці, всього через рік після його запуску в США, на користь більш прибуткових продуктів.

Хоча виробництво цього напою в США припинено, продукт, що містить екстракти гуарани, вітаміни групи B і більше кофеїну, залишиться на полицях в інших частинах світу.

Coca-Cola також залишається основним акціонером Monster Beverage, який входить в число провідних компаній з виробництва енергетичних напоїв в США.

 

В Ізраїлі підвищать тарифи на воду

Управління водних ресурсів Ізраїлю повідомило про те, що в липні буде збільшена ціна на воду для приватних споживачів.

Ціну на воду підвищать на 4,3% —  з 7,39 до 7,71 шекеля за кубометр.

Ціна при перевитраті початкового тарифу збільшиться на 2,44% —  з 13,46 шекеля за кубометр до 13,79 шекеля.

За розрахунками управління, середня сім'я з 4 осіб витрачає 15 кубометрів води на місяць, що сьогодні обходиться їй у 117 шекелів. Після підвищення тарифів витрати сім'ї на воду збільшаться на 5 шекелів на місяць.

 

Стоп Ілон

На ринку криптовалюти з'явився новий токен під назвою StopElon. Як повідомляє CNBC, його створили анонімні користувачі на знак протесту проти впливу твітів Ілона Маска на вартість біткоїну та інших ключових криптовалют.

У заяві анонімних творців токена StopElon йдеться, що "Ілон Маск сумно відомий тим, що безвідповідально маніпулює ринком криптовалюта за допомогою свого твіттера. Нещодавно він написав, що Tesla перестане приймати біткоїни  як оплату, що викликало масовий крах по всьому світу.

Токен StopElon запустили 15 травня. Через чотири дні монета торгується за 0,00004 доларів, а за останню добу курс виріс на 125%. Як свідчать дані торгів BoggedFinance, його ринкова капіталізація вже перевищила 22 мільйони доларів.

 

Fairfax скупила 10% акцій найбільшого виробника яєць в ЄС 

Міжнародна страхова група Fairfax Financial Holdings (Канада) 20 травня збільшила частку в капіталі компанії Ovostar Union з 5,35% до 10,39%.

Група компаній "Овостар Юніон" —  вертикально інтегрована публічна холдингова компанія, один з провідних виробників курячого яйця і яєчних продуктів в Європі. Виробник є сертифікованим експортером в країни ЄС з 2015 року.

 

Marks & Spencer "на дні" 

Marks & Spencer (MKS.L) повідомила про падіння річного прибутку на 90% після того, як пандемія COVID-19 вдарила по продажах одягу.

Аналітики в середньому очікували, що 137-річна компанія M & S, одне з найвідоміших імен у роздрібній торгівлі, повідомить про прибуток до вирахування податків в розмірі 43 мільйонів фунтів (61 млн доларів) за рік, що закінчився 3 квітня 2021 року, в порівнянні з 403 мільйонами фунтів у 2019-20.

Це перша втрата для цього ритейлера з моменту виходу на фондовий ринок в 1926 році.

 

П'ятниця, 21 травня

 

МВФ підготував план завершення пандемії

МВФ опублікував план завершення пандемії коронавірусу бюджетом в 50 млрд доларів. Про це повідомила прес-служба фонду в п'ятницю, 21 травня.

План передбачає забезпечення не менше 40% населення всіх країн світу до кінця 2021 року і не менше 60% населення до першої половини 2022 року, а також страхування від ризиків погіршення ситуації та гарантію повсюдного тестування на коронавірус.

Згідно з документом, 35 мільярдів дол. Підуть на грантове фінансування, а решта суми надійде від національних урядів.

 

Медіа-магнат Баррі Діллер назвав крипту "аферою"

Ветеран-інвестор Баррі Діллер заявив в п'ятницю, що не довіряє криптовалюта і вважає, що цифрові активи —  це "афера".

"Я спостерігаю за деякими людьми, які міркують і переживають: 40 000 доларів або, ой, —  вже 12 000 доларів. Я думаю, що це божевільні люди та розмови", — сказав Діллер в інтерв'ю"Squawk Box"CNBC. 

Баррі Діллер —  американський бізнесмен, голова ради директорів медіакорпорації InterActiveCorp, один із засновників телевізійної мережі FOX.У 1974-1984 роках —  голова ради директорів кіностудії ParamountPictures.У 1984-1992 роках —  голова ради директорів кіностудії 20th CenturyFox.Загальний капітал Баррі Діллера оцінюється майже в 3 мільярди доларів.

 

Apple Watch отримають управління жестами

Компанія Apple анонсувала функцію AssistiveTouch для своїх годинників Watch, які дозволяє управляти пристроєм без дотику екрану.

Для управління годинами будуть задіяні вбудовані датчики —  гіроскоп і акселерометр, оптичний датчик частоти серцевих скорочень — і машинне навчання. Комплекс технологій дозволить пристрою розпізнавати тонкі відмінності в русі м'язів і активність сухожиль, перетворюючи їх в керуючі дії.

Зокрема, за допомогою стискання і розтиснення кулака можна буде управляти курсором на екрані, приймати або відхиляти дзвінки, працювати з центром повідомлень і центром управління Apple Watch. Нові функції з'являться в годинах після виходу наступної версії операційної системи watchOS 8.

 

Apple і Google — за палестинців 

Мусульмани, що працюють в Apple розповсюдили лист, що закликає гендиректора компанії Тіма Кука зробити заяву на підтримку палестинського народу. Листи підписали майже 1000 працівників компанії.

Автори листа, що входять до складу офіційної групи співробітників "Apple Muslim Association", просять компанію визнати, що "мільйони палестинців нині страждають від незаконної окупації".

Лист "Apple Muslim Association" було опубліковано через два дні після того, як група єврейських співробітників в Google закликала компанію переглянути свої ділові контракти і переконатися, що вони не допускають порушень Ізраїлем правпалестинців,звернувши особливу увагу на договори з Цахалом.

Заклик опублікований групою працівників єврейського походження, яка сформувалася торік у відповідь на просіоністські настрої всередині "Jewglers" —  так називають членів офіційної єврейської асоціації Google. Члени групи стверджують, що в асоціації рішуче припиняються будь-які антиізраїльські висловлювання.

 

Tribune продався

Alden Global Capital повністю придбав американську газетну мережу Tribune Publishing. Ціна покупки Олдена склала 635 мільйонів доларів, або 17,25 долара за акцію.

Журналісти медіагрупи пручалися захоплення.

У п'ятницю акціонери газети прийняли пропозицію хедж-фонду, якому вже належить майже третина акцій одного з найбільших видавництв США. До них відносяться "Чикаго Трибюн" і "Балтімор Сан". Олден вже володіє Boston Herald, Denver Post і San Jose Mercury News через свою компанію Digital First Media.

Понад рік журналісти медіагрупи Tribune виступали проти поглинання Alden, яка має репутацію компанії, що сприяє збільшенню прибутку навіть в галузі, яка страждає від скорочення витрат і звільнень. Персонал проводив мітинги, намагаючись знайти місцевих покупців, щоб врятувати свої газети.

Це придбання є останнім з серії придбань газет фінансовими компаніями. Спад в друкованій рекламі через міграцію читачів на цифрові публікації потряс традиційний газетний бізнес. За останні 15 років видавці закрили понад 2000 газет. Половина робочих місць в редакціях зникла.

 

Вежа чекає

Відкриття Ейфелевої вежі заплановано на 16 липня. Її відвідини було призупинено 29 жовтня у зв'язку з обмеженнями, введеними на тлі поширення коронавірусною інфекції.

Пам'ятку зможуть відвідати не більше 10 тис. осіб на день. До пандемії Ейфелева вежа щодня приймала близько 25 тис.осіб.

Всі поверхи Ейфелевої вежі будуть доступні для туристів, за винятком декількох будівельних майданчиків, розташованих на другому поверсі, де був припинений проект фарбування.

Відзначається, що квитки на Ейфелеву вежу почнуть продавати з 1 червня.


Sunday Times назвала найбагатших

Газета The Sunday Times опублікувала топ-250 щорічного списку найбагатших людей Великобританії. За заявою самої газети, в ньому опинилися 15 уродженців СРСР.

Найбільш високо в рейтингу, на шостому місці, розташувався Алішер Усманов —  його статки, згідно з рейтингом Forbes Real-Time, оцінюються в 18,4 млрд доларів. Восьме місце в списку The Sunday Times посів власник лондонського "Челсі" Роман Абрамович (15,4 млрд доларів за Forbes Real-Time). У першій двадцятці опинилися також співвласники Альфа-банку Михайло Фрідман (11-е місце, 15,4 млрд доларів за Forbes Real-Time) і Герман Хан (20-е місце, 10 млрд доларів по Forbes Real-Time). Ще один третій співвласник Альфа-банку Олексій Кузьмічов зайняв 34-е місце (7,7 млрд доларів за Forbes Real-Time).

Список мільярдерів у Великобританії збільшився за рік на 24 людини. The Sunday Times відзначає, що за 33 роки, протягом яких газета складає рейтинг, це найзначніший приріст. Сумарний статок мільярдерів в списку за рік зросла майже на 22%.


Іспанія чекає на туристів без Супутника

Після 7 червня в Іспанію можуть поїхати тільки вакциновані туристи, заявив прем'єр-міністр Іспанії в Мадриді в п'ятницю.

За словами Педро Санчеса, рішення стосується вакцин, схвалених Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) та Європейським агентством з лікарських засобів (EMA).

Сюди входять вакцини від Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca і Janssen, а також від Sinopharm з Китаю, яка поки схвалена тільки ВООЗ. Поки що ні Всесвітня організація охорони здоров'я, ні EMA не дали зелене світло Sputnik V. Тому тим, хто отримає таку вакцину, ще не дозволено подорожувати до Іспанії.

З 24 травня в цю південноєвропейську країну буде повторно дозволений в'їзд з країн, з високим рівнем інфікування, наприклад з Великобританії, Японії або Ізраїлю.

Педро Санчес також повідомив про деталі Зеленої карти ЄС, яка набере чинності з 1 липня на Міжнародній туристичній виставці Fitur. За його словами, завдяки документу нинішнє літо буде "набагато краще", ніж торік.


G7 без вугілля

У п'ятницю група з семи країн —  США, Сполученого Королівства, Канади, Франції, Німеччини, Італії та Японії плюс Європейський Союз заявили у своїй заяві, що "міжнародні інвестиції в вугілля в необмеженій кількості повинні негайно припинитися, щоб покласти край прямої державної підтримки міжнародного виробництва міжнародного енергетичного вугілля до кінця 2021 року, у тому числі за допомогою офіційної допомоги з метою розвитку, фінансування експорту, інвестицій і фінансової підтримки, а також для розвитку торгівлі".

Голова кліматичного саміту COP26 Алок Шарма зробив припинення міжнародного фінансування вугілля "особистим пріоритетом", щоб допомогти покласти край світової залежності від викопного палива, закликавши до листопадового саміту ООН "залишити  вугілля в минулому".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини