Головна Статті Бізнес економіка Перспективи нафтового ринку: що буде впливати на ціну чорного золота у найближчі місяці
commentss Cтатті Всі новини

Перспективи нафтового ринку: що буде впливати на ціну чорного золота у найближчі місяці

Можна констатувати, що в 2024 році ціни на нафту можуть як різко зрости, так і суттєво впасти

23 жовтня 2023, 06:00
Поділіться публікацією:

Ціна чорного золота є не тільки економічним показником, та фактором, що впливає на розвиток країн світу та добробут їх громадян, але й політичним  важелем впливу. Особливо ціна нафти стала важливою на тлі російського вторгнення в Україну на початку 2022 року, коли були побоювання, що воєнні дії можуть різко підняти вартість всіх енергоресурсів на планеті. 

Перспективи нафтового ринку: що буде впливати на ціну чорного золота у найближчі місяці

Перспективи нафтового ринку у світі (колаж з відкритих джерел)

Наразі, ціна нафти марки Brent торгувалася на початку жовтня місяця 2023 року в межах цінового коридору 80-100 доларів за барель.

Коментарі розбиралися, які фактори будуть впливати на ціну нафту в найближчі місяці, та чи варто очікувати суттєвого зниження вартості чорного золота.

Санкції щодо російської нафти

 Санкції щодо російської нафти є серед найбільш обговорюваних новин на нафтовому ринку вже більше року. Заборона ЄС на морський імпорт російської нафти набула чинності в грудні 2022 року разом з обмеженням ціни на рівні 60 доларів за барель з боку ЄС, G7 та Австралії. Далі було введено ембарго на нафтопродукти в лютому 2023 року.

G7, ЄС та країни-партнери також заборонили надання морських послуг для поставок російської сирої нафти та російських нафтопродуктів, за винятком випадків, коли нафта купується за ціною, нижчою за встановлену.

Хоча санкції завдали шкоди російському морському експорту, його обсяги відновилися, оскільки Росія переорієнтувала свою торгівлю на країни Азії та Африки. Крім того, ціни на нафту демонстрували обмежену волатильність, незважаючи на санкції. Проте, на думку економістів ЄЦБ, вплив санкцій все ще може матеріалізуватися. Вони пояснили це у своєму бюлетені:

"Обмеження ціни на нафту може мати сильніший вплив на російський експорт нафти в найближчі місяці, оскільки партнери по санкціям прагнуть утримати рівень обмеження принаймні на 5% нижче ринкової ціни на російську нафту. Майбутні переоцінки рівня граничної ціни мають на меті посилити санкції так, як планувалося, особливо з огляду на те, що Росія офіційно заборонила експорт нафти до країн, які приєдналися до механізму обмеження, починаючи з лютого, а понад 60% потоків російської нафти з Балтійського та Чорного морів все ще застраховані країнами, що запровадили санкції".

Економісти також зазначили, що у відповідь на санкції Росія оголосила про скорочення видобутку нафти з березня 2023 року, що відповідає приблизно 0,5% світового постачання сирої нафти, і що понаднормове ембарго на нафтопродукти може створити додатковий тиск.

Наразі, через кілька місяців після введення обмежень щодо російської нафти, можна констатувати, що санкції мали тільки частковий ефект: російська економіка переорієнтувалася на східні ринки, а ціна на нафту навіть з суттєвими знижками, цілком задовольняє вимоги російського бюджету.

Скорочення видобутку ОПЕК+

 Ще одним фактором, який мав би суттєво вплинути на ціну чорного золота є зменшення видобутку нафти основними гравцями ринку, переважно представленими організацією ОПЕК+ (організація країн — експортерів нафти — картель, створений нафтовидобувними державами для стабілізації цін на нафту, — ред).

На початку квітня 2023 року виробники ОПЕК+ оголосили про неочікуване скорочення видобутку нафти приблизно на 1,6 млн барелів на добу. За оцінками Reuters, це мало б призвести до того, що сукупне скорочення видобутку нафти ОПЕК+, яка складається з ОПЕК, Росії та інших держав, досягнуло б 3,6 млн барелів на добу, що становить 3,7% від загального попиту.

Це несподіване рішення було прийнято на тлі побоювань щодо глобальної рецесії та зобов'язань ОПЕК+ підтримувати ціни на нафту, обмежуючи пропозицію. Це також могло бути спровоковано напруженістю у відносинах з Вашингтоном і вивільненням запасів нафти Міжнародним агентством з енергетики (МЕА) роком раніше.

Після цієї заяви ціна нафти марки Brent зросла більш ніж на 6%, сягнувши піку у 86,96 доларів за барель у середині квітня. Однак, далі крива котирування, дійшовши до психологічної межі в 100 доларів у вересні місяці, пішла вниз і стабілізувалася.

Прогнози аналітиків щодо ціни на нафту

 На тлі ведмежих настроїв ING (міжнародна нідерландська фінансова група, — ред) знизила прогноз цін на нафту марки Brent. 

У 2024 році голландський банк прогнозує ціну на нафту на рівні 89 доларів, а у 2025 році — 75 доларів. Уоррен Паттерсон, керівник сировинної стратегії, зазначив:

"Ринок нафти відіграв назад усі свої здобутки, отримані після останньої заяви ОПЕК+ про скорочення поставок. Натомість, саме макроекономічні новини продиктували цінову динаміку. Хоча в найближчій перспективі може бути трохи більше негативу, прогноз на друге півріччя залишається конструктивним на фоні більш жорстких фундаментальних факторів".

У своєму короткостроковому енергетичному прогнозі, Управління енергетичної інформації США (EIA) також знизило прогноз цін на нафту. Агентство прогнозує, що у 2024 році вартість чорного золота становитиме в середньому 74 долари.

Рейтингове агентство Fitch Solutions була єдиною компанією, яка надала прогноз цін на нафту на 2025 рік. Агентство прогнозує, що ціна нафти марки Brent впаде до 75 доларів у 2024 році, 65 доларів у 2025 році і 53 доларів у 2026 році.

 Прогнози цін на нафту на 2024 рік від ОПЕК та МЕА

 Що стосується прогнозів головних експертів нафтового ринку щодо зростання попиту на нафту в 2024 році, то тут спостерігаються серйозні розбіжності: 12 жовтня Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) повідомило, що очікує на різке уповільнення, в той час як група виробників ОПЕК дотримується очікувань щодо активного зростання вартості чорного золота, переважно завдяки Китаю.

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) і МЕА, яка представляє промислово розвинені країни, в останні роки конфліктували з таких питань, як довгострокові перспективи попиту на нафту і необхідність інвестицій в нові поставки.

У щомісячному звіті, опублікованому 12 жовтня, МЕА знизило прогноз зростання попиту на нафту в 2024 році до 880 000 барелів на добу з 1 млн барелів на добу, припускаючи, що більш суворі світові економічні умови і прогрес в області енергоефективності будуть впливати на споживання.

На противагу цьому, у своєму останньому звіті ОПЕК дотримується прогнозу, що попит зросте на 2,25 млн барелів на добу у 2024 році. Різниця між двома прогнозами — 1,37 млн б/д — еквівалентна більш ніж 1% щоденного світового споживання нафти.

Зростання попиту на нафту свідчить про ймовірну міцність нафтового ринку і може вплинути на ціни та вартість палива для споживачів і бізнесу. Це також є частиною передумов для прийняття рішень щодо політики поставок ОПЕК та її союзників, відомих як ОПЕК+.

"Очікується, що у 2024 році стійке глобальне економічне зростання на тлі подальшого поліпшення ситуації в Китаї сприятиме подальшому зростанню споживання нафти", — йдеться у щомісячному звіті ОПЕК.

Обидва прогнозисти приблизно однаково оцінюють попит цього року. МЕА підвищило свій прогноз зростання до 2,3 млн барелів на добу, наблизивши його до прогнозу ОПЕК у 2,44 млн барелів на добу, який вона залишила без змін в останньому звіті.

Зниження попиту на нафту

 У своєму звіті МЕА зазначає, що бачить ознаки падіння попиту через зростання цін і збільшення продажів електромобілів.

У вересні ціна на нафту зросла майже до 100 доларів за барель, а потім впала через економічні проблеми, але 9 жовтня знову підскочила через побоювання, що зіткнення між Ізраїлем і палестинським ісламістським угрупуванням ХАМАС можуть призвести до ескалації і перебоїв у постачанні.

"Є деякі свідчення масштабного падіння попиту, особливо в країнах з низьким рівнем доходу, таких як Нігерія, Пакистан і Єгипет, а також ознаки прискорення падіння на деяких ринках країн ОЕСР, включаючи США", — йдеться в повідомленні МЕА.

ОПЕК все ще очікує, що попит на нафту в країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) зросте у 2024 році, в той час як МЕА бачить, що він починає знижуватися, і ця тенденція, ймовірно, буде постійною.

За даними МЕА, очікується, що наступного року попит на бензин в країнах ОЕСР впаде на 250 000 барелів на добу. На зниження попиту впливають такі фактори, як підвищення енергоефективності та продаж електромобілів.

Загалом можна констатувати, що в 2024 році ціни на нафту можуть як різко зрости, так і суттєво впасти, оскільки на вартість чорного золота значною мірою буде впливати ситуація в світі, який увійшов у зону турбулентності з абсолютно непередбачуваними подіями.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини