Головна Статті Бізнес економіка Підсумки 2023 року: початок відновлення економіки України
commentss Cтатті Всі новини

Підсумки 2023 року: початок відновлення економіки України

2023 рік для української економіки став роком випробувань та структурних змін. Згадуємо найзнаковіші події в Україні та їх вплив на економіку.

1 січня 2024, 07:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

2023 рік був нелегким для нашої держави не тільки через продовження повномасштабної війни з Росією, але й через повну перебудову державних інституцій та налагодження роботи економіки у нових реаліях. Попри все, економічний розвиток країни не тільки не зупинився, але й почалося повільне зростання.

Підсумки 2023 року: початок відновлення економіки України

Найзнаковіші події в Україні у 2023 році та їх вплив на економіку. Фото з відкритих джерел

ВВП України у 2023 році зросте на 5 — 6%

На початку 2023 року навіть найбільші оптимісти давали економіці України максимум 3% зростання. Однак вже за місяць до завершення календарного року, можна констатувати, що економічний ріст нашої країни перевершив усі прогнози. Експерти інвесткомпанії Concorde Capital прогнозують збільшення ВВП України у 2023 році на 6%. НБУ дає більш стриманий прогноз у 4,9%.

Стрімке зростання економіки України у поточному році пояснюється дуже низькою базою, адже у 2022 році ВВП обвалився на 29,1%.

Швидкому відновленню економіки на неокупованих територіях сприяла насамперед потужна західна допомога: від початку повномасштабного нападу Росії, Україна залучила 60,2 млрд доларів у вигляді грантів і пільгових кредитів/гарантій. За даними американського Council on Foreign Relations, тільки США направили прямої фінансової та військової допомоги на 78 млрд доларів за останні 18 місяців.

Політика НБУ: скасування фіксованого курсу та приборкання інфляції

З початку повномасштабного вторгнення Росії НБУ зайняв жорстку позицію, зафіксувавши курс національної грошової одиниці. Така політика принесла свої плоди, знівелювавши інфляційні очікування та знизивши ажіотаж населення щодо іноземної валюти. Допустивши слабку девальвацію гривні, Нацбанку вдалося збалансувати попит-пропозицію на готівковому ринку.

2 жовтня 2023 року НБУ офіційно відмовився від політики інфляційного таргетування, запровадивши гнучкий курс національної валюти.

Галопуюча інфляція, що сягнула двозначних цифр у 2022 році та яку НБУ прогнозував на початку 2023  на рівні 10% у річному вимірі, різко знизилася у 2 півріччі. Таким чином, Україна входить в новий календарний рік з показником інфляції у 5%.

На тлі неочікувано низького показника інфляції, НБУ поступово знизив облікову ставку з 25% у липні до 16% у жовтні 2023 року. Це позитивно позначилося на вартості кредитів для споживачів та бізнесу.

Зерновий коридор

Зернова угода з Росією про транспортування українського збіжжя водними шляхами Чорного моря, посередниками якої виступали Туреччина та ООН, проіснувала менш як один рік. Проте це дало змогу Україні наростити експорт зерна традиційним шляхом через порти Причорномор’я, знявши напругу з західного кордону нашої держави.

І хоча Росія формально припинила дотримання угоди по зерновому коридору, проте нарощування ЗСУ сил на півдні країни та вдала протидія кораблям Чорноморського флоту поховали спробу країни-агресора продовжувати блокаду українських суден. Цьому сприяє і позиція Туреччини, яка не відмовилася від своїх гарантій по безпеці пересування українських кораблів з зерном.

Наразі, українським хліборобам у 2023 році вдалося зібрати 81,6 млн тонн зернових та олійних культур, що на 8 млн більше, ніж у 2022 році.

Блокування кордону

Підбиваючи підсумки 2023 року не можна не відзначити і таке негативне явище, як блокування західного кордону польськими перевізниками, до яких у кінці року долучилися частково і перевізники Словаччини.

Внаслідок надання українським транспортним компаніям прав по перевезенню вантажів на рівні з усіма іншими країнами ЄС (запровадження так званого транспортного безвізу), польські перевізники почали потерпати від несподіваної конкуренції і зажадали повернути дозволи для українського бізнесу. Ще одною додатковою вимогою польських транспортних компаній є створення на кордоні окремої електронної черги для порожніх фур, виїжджаючих з України. Блокада коштувала українському бізнесу мільйонних втрат, та забрала життя кількох водіїв.

З приходом до влади в Польщі нового уряду Дональда Туска, ситуація зрушила з мертвої точки, проте про повне розв’язання проблеми поки що говорити зарано,  а переговори з перевізниками тривають.

Зняття податкових пільг

В умовах повномасштабної війни з Росією у 2022 році буди запроваджені податкові пільги для бізнесу, щоб він міг втриматися на плаву у перші місяці вторгнення. Проте, українські підприємці, оговтавшись, змогли налагодити свою діяльність, при цьому не сплачуючи значні кошти у державний бюджет, що і так знаходиться з величезним дефіцитом, і тільки гроші донорів допомагають звести баланс української скарбниці.

З 1 серпня 2023 року на вимоги кредиторів були скасовані пільги для підприємців. Тепер 1 та 2 група ФОП знову повинна сплачувати щомісячно 268,4 грн та 1340 грн відповідно. Для 3  груп ФОП повернули ставку 5% від доходу замість пільгової 2%. Сплату ЄСВ для спрощенки лишили добровільною. Виключення зроблені тільки для підприємців, зареєстрованих в зоні бойових дій.

Також з 1 жовтня 2023 року повернулися податкові перевірки та штрафи за порушення законодавства при розрахункових операціях.

Окремо слід зазначити підвищення акцизного збору та ПДВ для операторів ринку пального: з 1 липня ПДВ зросло з 7% до 20%, а розмір акцизу  підвищили зі 100 до 213,5 євро за тисячу літрів.

Різке підвищення податків на не могло не відбитися на цінах, які миттєво поповзли вгору. Наразі за останні пів року вартість А95 зросла з 44,6 грн до 53,5 грн або майже на 20%.

Підвищення тарифів для населення

З 1 червня 2023 року український уряд зважився на підняття тарифів на електроенергію для населення. Тепер всі українські споживачі мають платити 2,64 грн за 1 кВт електроенергії замість 1,44 грн для тих, хто споживав до 250 кВт на місяць, та 1,68 грн для тих, хто використовував понад 250 кВт.

Тарифи на газ, гарячу воду та тепло поки що знаходяться під законодавчим мораторієм на підвищення.

Що стосується тарифів на воду та водовідведення, то уряд планував також їх підвищити з 1 липня, проте президент висловився проти, і підвищення відклали.

У планах на 2024 рік, уряд збирається повернутися до перегляду тарифів на електроенергію до поступового їх збільшення у бік обґрунтованої ринкової ціни на рівні 5,5-5,8 грн за кВт, а також запровадження  для населення третьої платіжки за газопостачання — техобслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Запуск ВПК України

До 2022 року військо-промисловому комплексу України не приділялось достатньо уваги, попри загрозу повномасштабного вторгнення збоку Росії. Після початку війни постала нагальна потреба в запуску ВПК на повну потужність, оскільки постачання зброї західними партнерами не завжди закривають дефіцит зброї ЗСУ.

Окрім запуску ряду підприємств по виробництву боєприпасів (зокрема налагодження власного виробництва 122 мм і 152 мм снарядів), справжнім проривом можна назвати укладання договору про спільне виробництво зброї зі США. Згідно з підписаним меморандумом про співробітництво щодо спільного виробництва зброї та обміну технічними даними, в Україні будуть розгорнуті виробничі потужності задля забезпечення ЗСУ необхідною зброєю, зокрема, у сферах протиповітряної оборони, виробництва критично важливих боєприпасів, а також ремонту й технічного обслуговування техніки.

2023 рік для української економіки став роком випробувань і структурних змін. Проте говорити про подолання кризи до закінчення війни поки що зарано.  Якщо інтенсивність бойових дій не припиниться, а допомога Заходу суттєво зменшиться, є велика ймовірність переходу всієї економіки Україні на воєнні рейки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини