Головна Статті Бізнес економіка Початок космічного туризму, повернення дирижаблів і опір вуглецевому податку
commentss Cтатті Всі новини

Початок космічного туризму, повернення дирижаблів і опір вуглецевому податку

Виходи бізнесу за межі обмежень у ділових підсумках тижня очима журналістів порталу "Коментарі"

29 травня 2021, 14:00 comments1251
Поділіться публікацією:

Так гладенько, як вирішили світові еліти —  не буде. Великий бізнес починає чинити опір обмеженням, драконівським правилам кліматичного податку і новими правилами відрахувань від своїх прибутків в розмірі 15%. Долучаться до них нові мільярдери, що збагатилися на виробництві та продажу вакцин, або гряде велика битва між Бігфарма, Світовим урядом і глобальними корпораціями за фінансовий ресурс? У будь-якому випадку наступають зміни, в яких людський ресурс знижується в ціні, але ще важливий як актив.

Початок космічного туризму, повернення дирижаблів і опір вуглецевому податку

Космічний літак VSS Unity компанії Virgin Galactic запускає свій ракетний двигун, щоб почати сходження до краю космосу (Фото з відкритих джерел)

Бо кому, як не людям говорить літати в навколокосмічний простір на екскурсії кораблями Virgin Galactic і переміщатися замість санкційних літаків на фантастичних дирижаблях?


Субота-Неділя 
(22-23 травня)


Virgin Galactic відкрила еру космічного туризму 

Virgin Galactic завершила свій перший космічний політ з екіпажем.

Космічний корабель VSS Unity досяг висоти понад 44 000 футів, перш ніж повернутися на Землю.

Авіаносець VMS Eve компанії Virgin був запущений з космодрому Америка в Нью-Мексико з космічним кораблем Unity на борту.

Запуск став останнім кроком на шляху Virgin Galactic до розвитку індустрії космічного туризму.

Компанія вже прийняла близько 600 замовлень на космічні польоти за ціною 250 000 доларів за місце для туристів.

Крім того, це був перший космічний політ з Нью-Мексико.

 

"Індійського штаму" немає

Міністерство зв'язку та інформаційних технологій Індії заявило, що використання терміну "індійський штам" безпідставно, і зажадало від соцмереж видалити будь-яку інформацію про індійський штам коронавірусу.

"Нам стало відомо, що в інтернеті поширюється помилкова заява, що має на увазі, що індійський варіант коронавірусу поширюється по країнах. Це чиста брехня. Всесвітня організація охорони здоров'я не пов'язувала термін "індійський варіант" зі штамом коронавірусу B.1.617 ні в одному зі своїх доповідей ", — йдеться в листі міністерства, на яке посилаються Reuters і Hindustan Times.

За словами джерела Reuters, в уряді Індії згадки "індійського варіанту" коронавірусу викликають нерозуміння і завдають шкоди іміджу країни.

Правильно називати даний штам B.1.617.

 

Іран відмиває гроші?

Генеральний прокурор Бахрейну Алі Аль Буайнайн заявив, що 12 банків Ірану, серед яких Центральний банк, Bank Melli Iran і Bank Saderat Iran, судитимуть за звинуваченням у відмиванні грошей.

За відомостями прокурора, іранські банки використовували Future Bank, щоб перевести 1,3 мільярда доларів альтернативним способом, в обхід санкцій. Повідомляється, що ця альтернативна система перекладу грошей не була ліцензована в Бахрейні.

 

Збитки економіці Німеччини —  300 мільярдів євро

Інститут німецької економіки в Кельні опублікував оцінку, згідно з якою збитки економіці Німеччини від коронавірусної кризи, що почалася навесні 2020 року, склали вже близько 300 мільярдів євро.

Для своїх розрахунків економісти порівняли фактичний і прогнозований ріст з так званим потенційним зростанням. Це демнострує, наскільки економіка Німеччини зросла б за останні шість кварталів, якби не було пандемії.

Причому тільки за останні три квартали (з четвертого кварталу 2020 року другий квартал 2021 роки) економіка Німеччини недоотримала майже 140 мільярдів євро. Приблизно третина цієї втрати доданої вартості пов'язана з відновленням карантинних заходів на тлі другої хвилі епідемії, яка тільки зараз йде на спад завдяки масовій вакцинації.

 

США гальмує криптовалюти

Після того як Народний банк Китаю обрушив криптовалюта повідомленням, що віртуальні валюти не можуть використовуватися як платіжний засіб, регулюючі органи США також заявили про потенційні ризики, які криптовалюти можуть становити для користувачів і більш широкої фінансової системи.

Глава Федеральної резервної системи США Джером Пауелл посилив побоювання навколо криптовалюта, сказавши, що вони представляють ризик для фінансової стабільності, і наголосивши на необхідності посилення регулювання. Міністерство фінансів США, тим часом висловило стурбованість тим, що багаті люди можуть використовувати значною мірою нерегульований сектор для відходу від податків, і повідомило, що хоче, щоб про великі перекази криптоактивів повідомлялося владі.

На цьому тлі ціна біткоіни залишається на рівні 40 тисяч доларів, ціна Etherium —  на рівні 2 700 доларів.

 

Хто збагатився на вірусі

З початку пандемії коронавірусу як мінімум дев'ять осіб у світі стали доларовими мільярдерами через зростання прибутку фармацевтичних компаній, які виробляють вакцини від COVID-19. Про це повідомляє рух "Оксфам" (Oxfam) —  організація по боротьбі з бідністю.

Найбільше заробили американська компанія "Модерну" і німецька "Біонтек". Стан глави "Модерн" Стефана Банселя оцінили у 4,3 млрд доларів, керівника німецької біотехнологічної компанії Угура Шахіна  —  у 4 млрд.

У список нових мільярдерів увійшли ще чотири людини, пов'язаних з "Модерній", —  імунолог і інвестор Тімоті Спрингер (2, 2 млрд), голова ради директорів компанії Нубар Афеян (1,9 млрд), вчений і інвестор Роберт Лангер (1,6 млрд) і керівник компанії, що виробляє упаковку для вакцини, Хуан Лопес-Бельмонте (1,8 млрд). Ще три нових мільярдери є співзасновниками китайської компанії, яка випускає вакцину "Конвідеція".

Сукупні статки "нуворишів" становить 19,3 млрд доларів. Як зазначає американський телеканал "Сі-Ен-Ен", цієї суми вистачило б для того, щоб вакцинувати близько 780 млн осіб в країнах третього світу. Однак нині ці країни отримали всього 0,2% від загальносвітового обсягу вакцин через дефіцит препаратів.

Компанія "Біонтек", що отримала від уряду Німеччини 325 млн євро на розробку вакцини, пообіцяла постачати свій препарат країнам з низьким рівнем доходу за собівартістю. "Ми розуміємо, що ніхто не буде в безпеці, поки все не будуть в безпеці", — заявили в компанії.

 

Маск може розширити виробництво Tesla в Росії 

Маск, якого запросив на захід офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков, провів 45 хвилин, обговорюючи програми Tesla в області штучного інтелекту і методи найму, а також відповідаючи на запитання студентів.

"Я думаю, що ми близькі до створення присутності Tesla в Росії, і вважаю, що це було б здорово", —  сказав Маск на заході. "З часом ми будемо шукати заводи в інших частинах світу, можливо, в якийсь момент —  в Росії".

Попри коментарі Маска, Росія здається незвичайним вибором для нового заводу Tesla, враховуючи, що торік в країні було закуплено всього 5300 старих і 700 нових електромобілів.

Як наголошується в повідомленні, менш як 0,2 відсотка легкових автомобілів в Росії є електричними. Однак веб-сайт Tesla вказує на те, що компанія бачить потенціал.

 

Бразильська кава під загрозою

У Бразилії, найбільшому у світі експортері кави, цукру та апельсинового соку, сезон дощів завершився практично без опадів.

Це означає, що урожай апельсинів і кави знаходиться під загрозою.

Згідно з повідомленням видання, грунту в центрально-південному (сільськогосподарському) регіоні країни зараз висушені, а рівень води в річках низький. 

Засуха настільки сильна, що фермери побоюються, що у них закінчаться запаси води, які могли б зберегти урожай протягом наступних декількох місяців.

 

 

Понеділок, 14 травня

 

Мінпромторг запросив Маска

Міністерство промисловості і торгівлі Російської Федерації повідомило у своєму Твіттері, що направило американському підприємцю Ілону Маску запрошення взяти участь в обговоренні будівництва заводі в Росії.

Раніше глава компаній SpaceX і Tesla Ілон Маск взяв участь по відеозв'язку в російському марафоні "Нове знання". Він заявив, що розглядає Росію як можливого місця розміщення заводу електромобілів.

 

Тігіпко купив три агрокомпанії

Антимонопольний комітет України схвалив продаж трьох агрокомпаній в Чернігівській області бізнесменові Сергію Тігіпку.

Про це свідчить розширена інформація, оприлюднена на сайті АМКУ.

Йдеться про СТОВ "Дружба", ПСП "Червоний маяк" і ТОВ "Полісся СЛ".

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, засновником всіх трьох компаній є ТОВ "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Укрмашінвест" (Краматорськ Донецької обл.).

Компанії займаються вирощуванням зернових, бобових, а також насіння олійних культур.

 

Great British Railways —  повернемо собі залізні дороги

Скасувавши раніше прийняті урядом рішення про приватизацію національних залізниць, уряд Джонсона запропонувало повернути національні залізниці у власність держави.

Нова компанія буде називатися Great British Railways. Вона володітиме всією залізничною інфраструктурою, встановлювати більшість тарифів і розкладів, продавати квитки та управляти веб-сайтом залізниці. Планується, що приватні компанії продовжать рух поїздів за контрактами з державою.

Прем'єр-міністр Борис Джонсон заявив, що його уряд покладе край "четвертьвіковій роздробленості", яка призвела до створення заплутаною і дорогої мережі приватних залізничних франшиз.

Приватна власність на британські рейки в останні роки призвела до високих цін, неефективності та дорогих помилок.

 

"Все в дім"

Міністерство фінансів Ізраїлю опублікувало подробиці контрактів на створення серверних ферм в рамках проекту Nimbus, підписаних з корпораціями Google та Amazon.

Зокрема, обидві корпорації повинні будуть створити зареєстровані в Ізраїлі дочірні підприємства, і всю роботу з будівництва та обслуговування ферм здійснювати тільки через них.

Корпорації зобов'язані будуть створити ізраїльські "регіони" своїх хмарних послуг, які дозволять урядовим структурам працювати навіть в разі збоїв в глобальних системах.

Договір містить механізм взаємозакупок, в рамках якого Google та Amazon зобов'язані будуть не менше 20% вартості замовлення витратити в Ізраїлі.

Згідно з оцінкою Мінфіну, корпорації вкладуть в проекти близько 4 мільярдів шекелів. У період будівництва об'єктів, на який виділено два роки, на них будуть зайняті тисячі працівників. По завершенні будівництва на них будуть працювати близько 3000 осіб.

 

Покоївки Парижа перемогли

Кінець переможного страйку співробітників клінінгових служб готелю Ibis Batignolles завершився в понеділок цього тижня.

Після двадцяти двох місяців боротьби, включаючи вісім страйків і чотирнадцять місяців часткової активності, "перемога" виявляється на стороні Сільві Кімісси, покоївки готелю Ibis Batignolles в Парижі, і десяти дев'яти її колег. Меморандум про взаєморозуміння, який буде завершений у вівторок, 25 травня, був укладений між CGT престижних і економічних готелів (CGT-HPE), AccorInvest —  компанією з нерухомості Accor, і STN —  субпідрядником з прибирання. Згідно CGT-HPE, регіональне управління економіки, зайнятості, праці та солідарності (Dreets), також підписала угоду, організувало в лютому посередництво на прохання профспілки.

13 покоївок оголосили страйк 17 липня 2019 року, засудивши нерівне звернення від субпідрядника. AccorInvest намір скоротити понад 700 робочих місць у Франції. Однак ці співробітники домоглися підвищення заробітної плати з 250 до 500 євро, підвищення кваліфікації для кар'єрного зростання, що досі залишалося незмінним, і планового розкладу робочого тижня.

Крім того, так звана "орієнтовна" норма роботи —  прибирання 3,5 кімнати на годину —  знижена до 3 кімнат. Два термінових контракти, які "незаконно розірвали під час страйку", були відновлені, а переклад 10 осіб під трудові обмеження "за медичними показаннями" був скасований.

 

Землю —  радам

Президент України Володимир Зеленський публічно в ході Всеукраїнського форуму "Україна 30" підписав законопроект №2194, який передбачає передачу землі державної власності за межами населених пунктів в комунальну власність сільських, селищних, міських рад.

Основні норми:

- встановлюється на законодавчому рівні організаційно простий і невитратний механізм порядку фіксування в Державний земельний кадастр меж територій територіальних громад;

- надається виконавчим органам сільських, селищних, міських рад повноваження щодо здійснення державного контролю за використанням та охороною земель;

- скасовуються численні узгодження землевпорядної документації органами виконавчої влади;

- встановлюються обмеження у використанні земель під і навколо об'єктів культурної спадщини, надається простий механізм фіксації таких обмежень у Державному земельному кадастрі.

У державній власності залишаються землі, що знаходяться в постійному користуванні органів державної влади; землі оборони; земельні ділянки природно-заповідного фонду загальнодержавного значення; земельні ділянки лісового фонду; землі зони відчуження та ін. 

 

Склади McDonald's заблокували

Прихильники групи Animal Rebellion в Британії намагалися зупинити поставки м'яса в 1300 ресторанів мережі по всій країні. Для цього вони заблокували в'їзди на склади за допомогою вантажівок і конструкцій з бамбука.

Активісти невипадково влаштували таку акцію на вихідних. Таким чином вони намагалися привести до значних збоїв у роботі McDonald's, оскільки мережа поповнює запаси в вихідні дні.

Animal Rebellion хоче, щоб McDonald's відмовився від м'яса і став повністю "рослинним" до 2025 року.

 

Блінкен вимагає допомоги для палестинців 

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що адміністрація Байдена попросить у Конгресу 75 мільйонів доларів додаткової допомоги палестинцям.

Блінкен каже, що 5,5 мільйона доларів будуть спрямовані на негайну допомогу в Газі після недавніх бойових дій між Ізраїлем і ХАМАСом. Держсекретар запевняє, що поінформував про це як президента Палестинської автономії Махмуда Аббаса, так і прем'єр-міністра Біньяміна Нетаніягу.

Також він заявив, що адміністрація Байдена буде працювати з міжнародним співтовариством, щоб надати палестинцям 1,5 мільйона щеплень від коронавірусу.

 

 Вівторок, 25 травня

 

Бізнес-групи проти підвищення податків 

Понад 25 бізнес-асоціацій об'єдналися в коаліцію, яка виступає проти запропонованого демократами "підвищення податків, який вбиває робочі місця".

Група, яка отримала назву America's Job Creators for a Strong Recovery, вважає, що підвищення податків на корпорації та інші компанії, завадить відновленню економіки США після пандемії коронавірусу. Альянс був утворений як пряму відповідь на пропозиції адміністрації Байдена. У число залучених 27 груп входять Американська асоціація готелів, Міжнародна асоціація франчайзингу та Американські оптові торговці вином і спиртними напоями.

 

"Укрпошта" -  "Белпочті"

"Укрпошта" продовжує доставляти відправлення в напрямку Білорусі з України. Доставка посилок буде відбуватися наземним автотранспортом. Про це йдеться в повідомленні компанії.

"Укрпошта" не використовуватиме авіатранспорт для доставки відправлень в Білорусь

"Укрпошта" також дозволить "Белпочта" відправляти посилки українським клієнтам. Щомісяця з України в Білорусь відправлялося до 10 тис. Посилок, дрібних пакетів, листів і майже така ж кількість відправлень надходило в Україну.

 

600 євро для своїх

Влада Мадридського регіону вирішили піти шляхом надання фінансової вигоди кожному іспанцеві, який вирішить у другій половині цього року побувати в столиці. Вони обіцяють видати ваучери на суму до 600 євро, щоб компенсувати до 50% вартості проживання та культурної програми в місті.

За допомогою цих ваучерів можна буде оплатити частину витрат на готель, екскурсії з гідом, спортивні заходи, оздоровчі послуги та навіть ресторани. Примітно, що їх можна запитувати неодноразово, але не частіше, ніж раз на місяць.

Влада регіону сподіваються, що за допомогою таких заходів вдасться не тільки підвищити туристичну привабливість Мадрида, а й підтримати безліч малих і середніх підприємств, саме вони надають більшість послуг.


Джек Ма піде з бізнес-школи

Китайський мільярдер Джек Ма піде з поста президента Hupan, елітної бізнес-школи, яку він заснував. Це передбачає подальший відхід від суспільного життя найвідомішого підприємця Пекіна через тиск уряду.

Посилаючись на анонімні джерела, Financial Times повідомила, що Ма більше не служитиме президентом провінції Хупань, яку він створив у 2015 році з метою перетворити її на "300-літнє підприємство", яке знайде всесвітнє ім'я в області підприємницької освіти.

Газета також повідомила, що Hupan реструктурує свою освітню програму. Школа в Ханчжоу вже прибрала слово "університет" зі своєї назви після того, як уряд заборонив діяльність навчальних закладів, які не мають ліцензії як університети, але претендують на цей статус.

Financial Times з посиланням на людину, близьку до школи, повідомила, що Ма не займатиме "якесь офіційне звання високого рівня" в організації після її реорганізації. Газета додала, що кілька людей заявили, що Ма хоче залишатися на зв'язку зі школою і може читати там лекції.

 

Цифрове схуднення

Додаток для схуднення Noom зібрало колосальні 540 мільйонів доларів в останньому раунді фінансування.

У 2020 році його виторг склав близько 400 мільйонів доларів, що майже вдвічі більше, ніж у 2019 році. Noom досягла рекордного числа реєстрацій протягом останнього новорічного сезону.

Провівши більше ніж десять років досліджень, компанія Noom розробила інноваційні продукти, включаючи платформу, орієнтовану на споживача, і флагманську програму управління вагою. Користувачі домоглися успіху, використовуючи поєднання технологій, тренерів і поведінкової науки компанії, щоб контролювати своє здоров'я.

 

Lyft приїхав до Києва 

Американський сервіс виклику таксі Lyft відкриває центр досліджень і розробки в Києві, що розширить їх технічне ком'юніті в Східній Європі, разом з Lyft Мінськ і Lyft Мюнхен.

Робота київського офісу буде зосереджена на картографуванні.

Перед київською командою стоятимуть завдання:

•        —  збору та обслуговування найбільш актуальних і точних картографічних даних;

•        —   розробки алгоритмів, моделей і послуг платформ для забезпечення бази для поточних і майбутніх пропозицій Lyft.

Зараз в Lyft Київ працює вже більш як 20 співробітників. Однак компанія сподівається, що скоро кількість співробітників досягне близько 100 осіб. Шукають фахівців: Data Science, дизайнерів, Product і Engeeniring менеджерів, Back-end і Mobile розробників.

Також в Києві з'явиться команда картографів (GIS-фахівців), які разом з інженерними командами працюватимуть над оптимізацією сервісів Lyft.

 

 

Середа, 26 травня


Dragon Capital купив правду 

Редактор-засновник інтернет-видання "Українська правда" Олена Притула і генеральний директор компанії Dragon Capital Томаш Фіала оголосили про укладення угоди, за умовами якого 100% корпоративних прав на видання і всі його активи переходять групі компаній Dragon Capital.

Про це йдеться в спільному релізі інвесткомпанії та видання.

Відзначається, що сторони також домовилися про те, що редакційна політика видання та підходи до роботи залишаться без змін.

Команда видання на чолі з головним редактором Севгіль Мусаєва продовжить працювати в тому ж форматі, що і раніше, в тісній співпраці з Притулою, яка і далі буде виконувати роль редактора-засновника.

Згідно з даними "Укрпатенту", торгова марка "Українська правда" оформлена на ТОВ "Сакура парк". 

 

Virgin Galactic відкрила еру космічного туризму 

Virgin Galactic завершила свій перший космічний політ з екіпажем.

Космічний корабель VSS Unity досяг висоти понад 44 000 футів, перш ніж повернутися на Землю.

Авіаносець VMS Eve компанії Virgin був запущений з космодрому Америка в Нью-Мексико з космічним кораблем Unity на борту.

Запуск став останнім кроком на шляху Virgin Galactic до розвитку індустрії космічного туризму.

Компанія вже прийняла близько 600 замовлень на космічні польоти за ціною 250 000 доларів за місце для туристів.

Крім того, це був перший космічний політ з Нью-Мексико.

 

Грецькі готельєри просять 6 дій 

Всегрецька федерація готельєрів (POX) направила лист мінфіну, в якому пропонує уряду вжити шість заходів, які допоможуть індустрії гостинності впоратися з низьким рівнем бронювання.

Серед іншого, готельєри пропонують зниження ПДВ на проживання до кінця 2021 року, продовження термін призупинення трудових договорів до 31-10-2021 для сезонних підприємств і до 31-12-2021 для безперервної роботи підприємств та продовження терміну погашення кредитів, виданих через ETEAN.

Серед пропозицій також  продовження програми звільнення готельного бізнесу від додаткових внесків та інші заходи. За даними POX, галузь знаходиться в скрутному становищі, оскільки кількість бронювань, за її твердженням, дорівнює нулю. 

 

У стрип-клуб — за вакциною

В клубі Hustler в Лас-Вегасі розмістили тимчасовий пункт вакцинації від коронавірусу, відвідувачам пропонують різні привілеї.

"Заклад надасть таким клієнтам спеціальну платинову членську карту, пляшку за рахунок закладу, танці "вакцинованого працівника індустрії розваг" та інші бонуси", —  повідомляє Insider.

Відповідно до прес-релізу клубу Hustler, біля входу в будівлю буде знаходитися пересувний пункт вакцинації "співробітників клубу і його відвідувачів від 21 року".

 

Водії Uber отримають визнання профспілок

До 70 000 водіїв по всій Великобританії зможуть на свій розсуд вибрати, щоб їх представляв профспілка GMB, що стало можливим після "новаторської" угоди між гігантом Кремнієвої долини й одним з найпотужніших бастіонів організованою робочої сили Великобританії.

Це сталося через два місяці після того, як додаток для виклику водія вирішило класифікувати своїх водіїв як "робочих", а не як індивідуальних підрядників, що дало їм право на такі пільги, як гарантована мінімальна заробітна плата, відпускні та пенсійний план.

Водіїв не будуть змушені до вступу до профспілки, але представникам GMB буде дозволено бути присутнім в центрах підтримки працівників Uber, щоб допомагати залучати нових членів. Області, в яких братиме участь GMB, включають ставки заробітної плати, а також такі пільги як пенсії, гарантії здоров'я і безпеки. 


Влада Ірану заборонила майнінг

Влада Ірану тимчасово заборонили майнінг криптовалюта, який регулярно призводить до відключень електрики в великих містах. Заборона, про який оголосив президент Хасан Роухані і який набирає чинності 26 травня, триватиме до 22 вересня.

Перебої з електроенергією почалися в Ірані в останні кілька років. Влада країни пов'язують це почасти зі зростанням популярності майнінг, для якого потрібен значний обсяг електрики. За оцінками аналітичної компанії Elliptic, на Іран припадає 4,5% світового обсягу майнінг, за оцінками влади, 85% майнінгу в країні ведеться без ліцензії.

Нечисленні майнери, що працюють за ліцензією, згідно з прийнятим у 2019 році законом, оплачують електроенергію за більш високим тарифом і здобуті біткоіни продають Центробанку Ірану.

 

Гібралтар відкриває сезон

Гібралтар готовий вітати круїзні лайнери, їх пасажирів та команди. Порт Гібралтару і Управління по туризму Гібралтару продовжували активно працювати під час пандемії, щоб підтримати круїзну індустрію.

Ці зусилля були відзначені MedCruise під час другого конкурсу нагород Асоціації, на якому Гібралтар був названий "портом MedCruise в Західному Середземномор'ї, що демонструє найбільшу прихильність під час пандемії".

Гібралтар пропонує безліч переваг для круїзних маршрутів з прекрасним портом і широким спектром можливостей для прибережних екскурсій. Близькість порту до центру міста є великою перевагою з мінімальним часом в дорозі для пасажирів.

Завдяки допомозі, запропонованої урядом Великобританії, населення Гібралтару повністю вакциновано, що робить його одним з найбезпечніших напрямків в Європі для подорожей. Крім багатьох фізичних протоколів, які залишаться в силі, якщо пасажири та члени екіпажу пройдуть дійсний тест PCR або бічній потік за 72 години до прибуття, вони зможуть висадитися і відвідати Гібралтар.

 

Дирижаблі повертаються 

Дирижаблі для міських перельотів можуть скоротити викиди CO2 при польотах на 90%. Виробник дирижаблів з Бедфорда представляє короткі маршрути, такі як Ліверпуль-Белфаст, які він сподівається обслуговувати до 2025 року. 

Компанія Hybrid Air Vehicles сподівається до 2025 року виробляти по 12 своїх дирижаблів Airlander 10 в рік. Кожен з них зможе перевозити 100 осіб на близькомагістральних рейсах. 

Для тих, хто мріє про поїздку з Ліверпуля в Белфаст або з Барселони на Балеарські острови, але стурбований вуглецевим слідом авіаперельотів, невелика компанія з Бедфорда пропонує дивовижне рішення: комерційні дирижаблі.

Компанія також розробить ряд маршрутів до 2025 року.

 

Amazon поглинає Голлівуд

У середу, 26 травня, стало відомо про те, що компанія Amazon придбала кіностудію Metro-Goldwyn-Mayer. Вартість операції оцінюється в 8,49 мільярда доларів. Це друге за величиною придбання корпорації після покупки мережі магазинів Whole Foods за 13,7 мільярда доларів у 2017 році.

Після оформлення угоди до Amazon перейдуть права на 4000 фільмів і більше ніж 17000 телешоу.


Четвер, 27 травня

 

Єгипет більше не потребує МВФ 

Єгипет отримає останній транш кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) в розмірі 1,6 мільярда доларів в червні, повідомив заступник керівника Центрального банку Рамі Абул Нага.

Він сказав телекомпанії Al Arabiya, що Єгипту навряд чи знадобиться нова угода про фінансування з МВФ після того, як він раніше виділив з фонду 8 мільярдів доларів.

Програма допомогла Єгипту створити резерв готівки, що перевищує вимоги міжнародних стандартів, і дозволила банкам відновити іноземні активи за кордоном.

Країна досягла самоокупності в багатьох секторах, і більше не схильна до коливань цін на газ і енергоносії.

Єгипет застрахований від коливань цін на нафту, що зміцнює його здатність витримувати зовнішні цінові шоки, які не підживлюючи інфляцію.

 

Eurostar врятували від банкрутства

Eurostar —  компанія, яка займається перевезенням пасажирів по тунелю під Ла-Маншем  —  домовилася зі своїми акціонерами і банками про рефінансування. Головний виконавчий директор французького Національного товариства залізниць, яким належать 55% акцій Eurostar, назвав угоду важливим кроком у забезпеченні стійкості компанії та подорожей між континентом і Великобританією.

Сума пакету рефінансування —  290 мільйонів в перерахунку на євро. Так, на 58 мільйонів будуть випущені нові акції. 178 мільйонів —  сума наданих кредитів під гарантію акціонерів. Ще 58 мільйонів —  кредити на реструктуризацію.

Через обмеження, введених на тлі пандемії коронавірусу, компанія Еurostar втратила практично всіх пасажирів. Зараз між Лондоном і Парижем, а так само Лондоном і Брюсселем курсують всього по одному поїзду в день.

Eurostar не вдалося заручитися допомогою ні уряду Франції, ні влади Сполученого Королівства. Лондон вважає компанію французької, а Париж —  частково британською, оскільки штаб-квартира перевізника розташована у Великобританії. 

 

ЄС розбереться з Facebook 

Єврокомісія підозрює Facebook в порушенні антимонопольного законодавства. За відомостями газети "Файненшл таймс", Брюссель готується почати розслідування діяльності компанії, зокрема  —  у сфері інтернет-продаж.

Як повідомляє видання, офіційні особи ЄС уже розіслали Facebook і його конкурентам відповідні анкети. Мета: з'ясувати, чи не чинить перешкод останнім американський гігант і дотримується правила розміщення бізнес-оголошень, безкоштовно просуваючи послуги своєї платформи Marketplace для двох мільярдів користувачів.

Поки що Facebook залишається єдиною великою американською технологічною компанією, щодо якої Євросоюз не вів антимонопольного розслідування. Брюссель вже перевіряв діяльність таких гігантів, Microsoft, Amazon, Apple et Google.

 

Електронні трактори —  з Індії

Стартап з виробництва електронних тракторів Cellestial був оцінений у 255 крор рупій і зібрав близько 3,65 крор в рамках збору коштів перед серіалом А торгів акціями.

У першому раунді фінансування взяли участь заможні люди з Канади, пов'язані з сільським господарством, комерційними банківськими операціями та управлінням капіталом.

Сіддхартха Дурайраджан, засновник і генеральний директор Cellestial, сказав, що унікальна торгова пропозиція електронного трактора — це доступні ціни, новаторські акумуляторні технології і те, що трактора дуже низькі експлуатаційні витрати.

Цього року Cellestial почне поставки пристроїв першим покупцям і дилерам в Індії, а потім —  на пілотні ринки Канади та Мексики. Портфель замовлень становить близько 1700 тракторів.

Запатентована технологія акумуляторів і глибоке розуміння оптимізації продуктивності електронного тягача роблять різницю в позиції ціна\якість. Трактори Cellestial пройшли 1000 годин строгих польових випробувань, "підтверджують готовність ринку.

 

Shell проти кліматичного тренду 

Нідерландський суд зобов'язав нафтогазового гіганта Shell знизити викиди до 2030 року до більш низького рівня, ніж він планував. Це рішення не тільки перше в такому ключі —  юристи не сумніваються, що воно прецедентне і породить хвилю кліматичних позовів по всьому світу.

Royal Dutch Shell має скоротити свої викиди вуглекислого газу (CO₂) на 45% до 2030 року в порівнянні з рівнем 2019 року. Йдеться про викиди не тільки від діяльності компанії, але і від енергетичних продуктів, які вона продає.

Суд порахував, що викиди Shell представляють "дуже серйозну загрозу" для жителів Нідерландів і що компанія несе "індивідуальну відповідальність" за їх скорочення. При цьому суддя постановив, що Shell має право сама вирішувати, як домогтися зниження викидів до зазначеної відмітки.

У вересні минулого року Shell оголосила про плани стати компанією з нульовим рівнем викидів до 2050 року. До кінця десятиліття компанія планувала знизити викиди CO₂ на 20% від рівня 2016 року, а до 2035 року —  на 45%.

Компанія оскаржуватиме рішення, яке стане для неї важким тягарем. Щоб досягти встановленої судом мети, Shell буде змушена, наприклад, скоротити видобуток нафти і газу на 3% в рік. Також їй доведеться до кінця десятиліття знизити продаж нафтопродуктів на 30%, підрахували аналітики. Як саме будуть контролюватися параметри зниження, поки що неясно, але механізм відповідальності за невиконання давно створений —  виконавча постанова суду і фінансові санкції. 

 

Польща теж проти кліматичного тренда 

На Польщу чекає ще одна серйозна бійка з ЄС після того, як верховний суд блоку видав забезпечувальну міру, щоб зупинити видобуток бурого вугілля на копальні Туров недалеко від кордону з Чехією. Польща заявляє, що не підкорятиметься через проблеми з енергетичною безпекою країни.

Видобуток в Турові повинна бути негайно припинена до тих пір, поки Суд ЄС (CJEU) не розгляне скаргу чехів на плани з розширення копальні, висунуті оператором, польською державною енергетичною компанією PGE.

На початку 2020 року Польща дозволила PGE продовжувати видобуток бурого вугілля, який живить сусідню електростанцію Туров, велику установку, що забезпечує до 7% польської електроенергії, до 2026 року.

Чехи подали позов до CJEU в лютому, стверджуючи, що Польща дозволила продовжити діяльність рудника без проведення оцінки впливу на навколишнє середовище. Польща ж говорить, що в оцінці не було необхідності. 

 

Більше не Безос або Маск. Найбагатший власник у світі —  Louis Vuitton

Француз Бернар Арно, власник холдингу Louis Vuitton Moët Hennessy, став найбагатшою людиною в світі в рейтингу журналу Forbes.

Француз Бернар Арно обігнав Джеффа Безоса, засновника Amazon, і Ілона Маска, президента Tesla. Стан Арно становило 186,3 мільярда доларів. Це на 300 мільйонів доларів більше стану Безоса. 

Стан Арно збільшилася під час пандемії на 110 мільярдів доларів з березня 2020 року. Котирування акцій LVMH в цей період виросли через відновлення попиту на предмети розкоші.

Арно дебютував в десятці найбагатших бізнесменів в 2005 році зі статком у 13 мільярдів доларів. У 2019 він був вже на третьому місці з 76 мільярдами доларів. 

 

 

П'ятниця, 28 травня

 

FlyDubai літає в Білорусь 

FlyDubai, єдина авіакомпанія, що виконує прямі рейси з Перської затоки в Білорусь, заявила, що її послуги тривають після того, як літак Ryanair був змушений приземлитися в Мінську, що викликало дипломатичний скандал з Європейським союзом.

"Flydubai виконує рейси до Мінська три рази в тиждень, і служба працює за розкладом", —  сказав представник flydubai.

Авіакомпанії Gulf, в тому числі Emirates, Etihad і Qatar Airways, пропонують польоти до Мінська через інші пункти призначення, такі як Стамбул.

 

Uber йде на поступки профспілкам

Компанія Uber уклала угоду з профспілкою GMB — одним з найбільших у Великобританії. Він буде представляти та відстоювати інтереси 70 тисяч британців, які співпрацюють з сервісом онлайн-замовлення таксі, і боротися за поліпшення їх умов праці — тепер уже на офіційному рівні.

Згідно з домовленостями, вони як і раніше зможуть вибирати режим і місце роботи. Членство в синдикаті автоматично не: необхідна реєстрація.

Тиск на американську компанію зі штаб-квартирою в Сан-Франциско останнім часом зростає по всій Європі. Від керівництва Uber вимагають реформувати бізнес-модель платформи. Головна претензія —  низька оплата праці водіїв при нестандартному графіку роботи.

 

Експортно/імпортна “отвєтка”

Білорусь вводить на шість місяців режим індивідуального ліцензування низки українських товарів: кондитерські вироби, шоколад, соки, пиво, плити ДСП і ДВП, шпалери, туалетний папір і упаковка, цегла, керамічна плитка, скляні ампули, сільгосптехніка для посіву, пральні машини та меблі. Це рішення затверджено постановою Ради міністрів Білорусі від 26 травня №292.

 

Списати африканські борги

Щорічний з'їзд представників найбільших світових приватних кредиторів (загальні збори HSBC) відбувся в Лондоні, в Центрі Саутбенк. Цього разу він відзначився тим, що перед стінами цього банку проходила масова демонстрація, з вимогою списати борги африканських країн.

Протест організували такі НУО (неурядові організації): Christian Aid, Cafod, Jubilee Debt Campaign і Global Justice Now. Майже 15000 осіб написали керівникам HSBC, UBS, JP Morgan і керуючої компанії BlackRock лист з вимогою списати африканський борг.

Адже пандемія завдала величезного удару по економіці країн, що розвиваються, в результаті чого близько 150 мільйонів людей опинилися в крайній убогості. Хоча приватники кампанії попереджають, що багато країн, особливо в Африці на південь від Сахари, не можуть задовольнити потреби свого населення частково через те, що вони обтяжені величезними виплатами по боргах.

Але приватні кредитори, такі як банки, хедж-фонди і компанії з управління активами, які в деяких випадках, як вважається, володіють понад 40% зовнішнього державного боргу африканських країн, досі пручалися закликам МВФ його анулювати. Структура G20, хоча і призначена для охоплення приватних кредиторів, не може змусити їх брати участь.

До HSBC, UBS і BlackRock звернулися за коментарями. У JP Morgan від коментарів відмовилися

 

Майже історичний мінімум 

Турецька ліра впала до рекордно низького рівня в 8,6 до долара в п'ятницю, оскільки вона постраждала від побоювань з приводу глобальної інфляції, очікувань того, що центральний банк скоро знизить процентні ставки, і побоювань з приводу можливих дострокових виборів.

Ліра —  безумовно, найслабший показник на ринках, що розвиваються в цьому році —  впала за листопадовий внутрішньоденний мінімум 8,58, що стало останнім кроком в багаторічному знеціненні, яке переслідувало провідну економіку Близького Сходу. 

 

Литовські банки проти Білорусі 

У Литві з 3 червня дев'ять білоруських компаній не зможуть здійснювати платіжні перекази через банки, що працюють в балтійській республіці. Як зазначає Литовська асоціація банків (LBA), це пов'язано з попаданням даних підприємств до списку санкцій США у квітні.

За даними LBA, зміни могли торкнутися близько 70 фірм, що працюють в країні та які співпрацюють зі згаданими білоруськими компаніями.

Зазначені санкції забороняють укладення нових угод, і вимагають до 3 червня 2021 року завершити існуючі угоди з зазначеними білоруськими компаніями. Серед них  —  "Белнефтехим", Belneftekhim USA, "Лакокраска", "Полоцьк-Скловолокно", "Білоруський нафтовий торговий дім", "Белшина", "Гродно Азот", "Гродно Хімволокно", "Нафтан". Санкції також поширюються на підприємства, в яких зазначені компанії володіють 50 або більше відсотками акцій. 

 

Співзасновник руху Black Lives Matter йде через корупцію

Співзасновниця руху Black Lives Matter Патрісс Хан-Каллорс йде з поста виконавчого директора організації після скандалу з покупкою нерухомості на суму понад 3,2 млн доларів.

Глава фонду захисту прав темношкірих володіє ранчо в штаті Джорджія, на території якого є свій аеродром і ангар для літаків. Його вартість оцінюється в 415 тисяч доларів. У власності у Хан-Каллорс —  житло на престижному курорті Олбані на Багамських островах, де знаходяться будинки Джастіна Тімберлейка і Тайгера Вудса. Нерухомість на курорті оцінюється від 5 до 20 млн євро. Всього в Каліфорнії у власності у Хан-Каллорс три будинки. Останній вона придбала в березні 2021 роки за 1,4 млн доларів недалеко від Малібу. Повідомлялося, що нерухомість Хан-Каллорс воліла купувати в престижних "білих" районах.

Опубліковані дані викликали скандал і невдоволення серед колег Хан-Каллорс, які зажадали з'ясувати, на що витрачаються гроші фонду BLM.

 

Хорватія та Іспанія відкриваються

Хорватія  — одна з перших європейських країн, що зняли більшість обмежень на в'їзд через коронавірусу для мандрівників. Готелі та ресторани вже приймають відвідувачів, які потягнулися на Адріатику.

Хорватія приймає туристів з США і більшості європейських країн з сертифікатом про вакцинацію, негативним тестом на COVID-19 або з підтвердженням одужання.

Розкриває обійми й Іспанія —  з понеділка громадяни Великобританії зможуть в'їжджати сюди без обмежень. Попри те, що Лондон вніс Іспанію в список "жовтих країн", які не рекомендують для подорожей, британських туристів на іспанських курортах, як очікується, буде багато.

Є надія, що із затвердженням паспорта вакцинації ситуація зміниться. А поки британським туристам, котрі побували в Іспанії, після повернення доведеться пройти карантин протягом 10 днів.

 

Мальдіви продаються 

Уряд Мальдівів виставляє на аукціон 16 з більш ніж 1000 в основному незаселених островів. За даними Міністерства туризму, той, хто виграє контракт, орендує острів на 50 років. Одна з умов —орендарі побудують на своєму острові готель не менш ніж на 100 місць в кожному. 

Острів площею 1,2 га можна придбати за ціною від 210 000 доларів (близько 173 000 євро), варіант з площею 10,4 га —  від 1,5 млн доларів (близько 1,2 млн євро). У своїх проектах орендарі чутливої екосистеми повинні дотримуватися екологічних вимог. Наприклад, велика частина електроенергії з поновлюваних джерел повинна використовуватися, а близько половини рослинності має бути збережено.

За допомогою аукціону Мальдіви хочуть допомогти своєму туризму після початку пандемії корони, сказав представник німецького агентства друку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини