Головна Статті Бізнес економіка Припинити локдаун або закрити бізнес - вибір сильних у підсумках минулого тижня
commentss Cтатті Всі новини

Припинити локдаун або закрити бізнес - вибір сильних у підсумках минулого тижня

Головні економічні новини світу очима журналістів "Коментарів"

8 березня 2021, 14:00 comments1746
Поділіться публікацією:

Неділя — Понеділок (28 лютого, 1 березня) 

Газ із апельсинів 

Апельсини збирають на вулицях Севільї. Вони гіркі, тому їх не їдять. 35 тонн апельсинів із загальної маси вже використовують для виробництва чистої енергії на міській станції очистки стічних вод EDAR Copero.

Припинити локдаун або закрити бізнес - вибір сильних у підсумках минулого тижня

Протестувальники біля Капітолію міста Сакраменто (штат Каліфорнія) закликають владу припинити локдаун (Фото з відкритих джерел)

"Апельсини роздрібнюють, виходить 50% соку і 50% відходів (шкірка і м'якоть). З цукру, що міститься в соку, виробляється газ з великим вмістом метану, його і використовують для виробництва енергії", —  розповів голова департаменту навколишнього середовища компанії Emasesa Бенігно Лопес. 

Муніципальна компанія з водопостачання Севільї EMASESA вирішила впровадити схему виробництва електроенергії із залишків знаменитих міських апельсинів. Випробування показали, що тонну апельсинів можна перевести у 50 кВтг електроенергії. Цього достатньо, щоб забезпечити електрикою п'ять будинків протягом одного дня.

48 тис. міських апельсинових дерев приносять щорічно 5,7 тис. тонн плодів, які опадають і лежать взимку на вулицях.

EMASESA планує, що станція очистки стічних вод EDAR Copero буде використовувати значно більше апельсинів і виробляти близько 1500 кВтг. Це дозволить забезпечити електроенергією 150 будинків. Щоб збільшити потужність, владі Севільї необхідно інвестувати в цю інновацію 250 тис. євро.

Якби всі апельсини в місті переробляли, то електроенергією можна було б забезпечити 73 тис. будинків. Поки ж велика частина вуличних апельсинів йде на корм худобі або на виробництво гіркого мармеладу в Великобританії.

"Очисні споруди виробляють енергію з органічних матеріалів, які містяться в самих стічних водах. Але при додаванні відходів сільськогосподарської продукції —  апельсинів, оливок, залишків їжі —  можна домогтися того, що очисні споруди, наприклад, очисна станція стічних вод Copero, де ми проводимо експеримент, будуть самодостатніми. Оливки, зокрема, ми використовуємо вже років п'ять. Це як величезний шлунок, який переварює і виробляє газ", —  пояснив представник EMASESA. 

А в Україні — Кернел 

Україна теж не відстає від альтернативного тепла.

Кернел вкладе  169 млн доларів у виробництво тепла та електроенергії з соняшникового лушпиння.

Світовий лідер у виробництві соняшникової олії реалізовує інвестпрограму з будівництва когенераційних установок на своїх шести олійноекстракційних заводах.

Згідно з піврічним звітом компанії "Кернел", c урахуванням цих коштів загальний обсяг інвестицій в програму з її початку у 2018 фінансовому році досяг  169 млн. дол. Три установки вже побудовані, і на них завершуються пуско-налагоджувальні роботи, а ще три будуть введені в експлуатацію у 2022 фінансовому році.

За даними компанії, агрохолдинг вже понад 50% енергії отримує з відновлюваних джерел, а їх вклад в EBITDA в першому половині 2021 ФГ склав  10 млн дол.

З Франції —  в Угорщину

Вранці в понеділок PSA (французька автомобілебудівна компанія) оголосила про перенесення виробництва бензинових двигунів з Дувра, Франція, на завод Opel в Угорщині. Для профспілок —  це знак запланованого закриття заводу Douvrin. Залишається тільки виробництво DV-R (дизельного двигуна), яке триватиме до 2022 року. 

Але все одно це звучить для Douvrin,  як похоронний дзвін, оскільки ці двигуни зараз займають лише три чверті всіх робочих місць на об'єкті. Робочі місця на заводах у Франції зараз більше спеціалізуються на "повністю електричному" виробництві.

Якщо навіть робочі місця і будуть ефективно збережені хоча б завдяки появі Асоціації з виробництва французьких акумуляторів ACC (Automotive Cells Company), це все одно не допоможе запобігти відмові від бензинових двигунів у виробництві. А припинення використання дизельного палива в будь-якому випадку означає кінець бензиновому машинобудуванню De la Française de Mécanique, якому вже виповнився 51 рік.

США будуть залежні від російської нафти

Виступаючи на вихідних на з'їзді руху американських консерваторів, екс-президент США Дональд Трамп обурився рішенням адміністрації свого наступника Джо Байдена повернути Штати в Паризьку хартію по клімату.

"Я домігся енергетичного домінування, зробивши Америку енергетичною наддержавою... Але повернення США в Паризьку хартію по клімату дає добро на викиди іншим країнам з більш низькими стандартами, таким як Росія, Індія і Китай і при цьому ускладнює викиди для самих США. В результаті цим країнам можна продовжувати традиційно вигідний видобуток і продаж нафти! Адже тільки через оголошення Байдена про повернення в Паризьку хартію ціни на бензин в Америці вже підскочили... Тепер ми будемо залежати від російської нафти", —  заявив він. 

Загроза німецької меблевої промисловості 

Ситуація в галузі погіршується, і дві третини виробників планують тільки короткострокову роботу в березні, пояснив в понеділок, 1 березня, керуючий директор меблевих асоціацій VDM і VHK Ян Курт.

Він послався на недавнє опитування асоціації. При цьому тільки половина виробників замовляла короткострокові роботи в лютому.

Закриття магазинів тепер загрожує "промисловому ядру німецької меблевої промисловості", виробники зафіксували "масові втрати замовлень", пояснив Курт. "Ланцюжки поставок розриваються, і робочі місця знаходяться під загрозою". Тому політики повинні "нарешті представити свою неодноразово анонсовану концепцію відкриття" вже в середу, 3 березня.

Асоціації підкреслили, що торгівля меблями може "гарантувати безпечне відкриття" завдяки великим торговим площам і ефективним концепціям гігієни. 

Федеральний уряд і уряди земель обговорять, як діяти у зв'язку з пандемією корони в середу. Ряд торгових асоціацій закликають до пом'якшення заходів ізоляції та посилаються на потреби галузей. Серед іншого, з середини грудня роздрібна торгівля в основному закрита.  

Чарлі Бейкер відкриває Массачусетс

З 1 березня ресторанам Массачусетса більше не доведеться обмежувати кількість посадочних місць. Однак за столик і раніше можна буде сідати не більш як шести клієнтам, а відвідувачі зможуть залишатися за своїми столами лише протягом 90 хвилин. Крім того, в ресторанах знову будуть дозволені музичні виступи.

Джерела в уряді повідомляють, що губернатор Чарлі Бейкер зробить оголошення про відкриття всього іншого бізнесу в четвер. Очікується, що Бейкер також дозволить відкривати стадіони, арени та виставкові зали з 22 березня. Однак для приміщень, що вміщають 5000 і більше осіб, будуть діяти обмеження —  заповненість людьми не повинна перевищувати 12%. А ось бари та нічні клуби будуть закриті.

Звіти Центрів по контролю за захворюваннями показують, що 16,1% населення Массачусетса вже вакциновані першою дозою вакцини проти COVID. Ті, хто отримав обидві дози, складають 5,9% населення штату. 

Боротьба з вірусом онлайн

Оман розпорядився про часткове відключення реклами з 4 по 20 березня на державному телебаченні. Також вся комерційна діяльність в Омані буде закрита з 20:00 до 5:00 за місцевим часом в період з 4 по 20 березня в рамках заходів з боротьби із розповсюдженням коронавірусу, повідомило Державне телебачення Оману в понеділок. 

Рекордний держборг Італії

Державний борг Італії через коронавірус виріс до 155,6% відсотка від валового внутрішнього продукту —  більш ніж на 20 процентних пунктів.

Як повідомило в понеділок італійське статистичне агентство Istat, минулого року борг збільшився до 155,6% валового внутрішнього продукту (ВВП). У 2019 м він все ще становив 134,6% ВВП.

За даними Istat, до кінця 2020 року Італія накопичила колосальний борг в розмірі 2,57 трильйона євро  —  на 160 мільярдів більше, ніж у попередньому році.

ВВП третьої за величиною економіки єврозони торік впав на 8,9%, що частково пов'язано зі жорсткими обмеженнями уряду у зв'язку з кризою корони.

Італія тепер сподівається на близько 200 мільярдів євро з фонду допомоги Європейського союзу, щоб знову встати на ноги після кризи. 

Вівторок, 2 березня 

AstraZeneca продала свою частку в американській Moderna 

Британо-шведська фармацевтична компанія AstraZeneca продала свою частку в американської фармацевтичної компанії Moderna приблизно за 1,2 млрд доларів. Обидві компанії займаються, серед іншого, виробництвом вакцини від коронавірусу.

AstraZeneca, яка була минулого року другим найбільшим інвестором Moderna, продала свій пакет на 7,7% акцій компанії. Коли, і протягом якого часу AstraZeneca продавала свою частку, не повідомляється. Продаж акцій в Moderna в момент зльоту їх вартості зміцнить фінансовий стан AstraZeneca, яка зараз займається придбанням американської фармкомпанії Alexion за 39 млрд доларів. 

Zoom збільшив прибуток в 30 разів завдяки пандемії 

Американська Zoom Video Communications, яка надає послуги віддаленого конференц-зв'язку, отримала  671,5 млн дол. чистого прибутку за підсумками фінансового року, що завершився 31 січня, тоді як роком раніше її прибуток склав  21,75 млн дол.

Згідно з даними звітності, річний виторг компанії збільшився  до $ 2,65 млрд з $ 622,7 млн.

У четвертому кварталі фінансового року на тлі злету попиту в умовах пандемії і самоізоляції компанія збільшила чистий прибуток в 17 разів. Чистий прибуток компанії за квартал, що завершився 31 січня, склала  260,39 млн дол., у порівнянні з  15,3 млн за аналогічний період роком раніше. При цьому виторг злетів у 4,7 раза й досяг  882,49 млн доларів проти  188,25 млн роком раніше.

Компанія, штат якої налічує всього лише більш як 10 співробітників, повідомила, що у неї тепер 467,1 тис. Клієнтів, це на 470% більше, ніж торік.

Zoom прогнозує в поточному фінроці виторг в діапазоні від  3,76 млрд доларів до  3,78 млрд дол.

Генеральний директор Zoom Ерік Юань під час телефонної конференції за підсумками кварталу і року зазначив, що хоча пандемія створила важкі умови для бізнесу, вона зробила Zoom "одним з найпопулярніших додатків року".

Крім того, у компанії також немає боргів.

Фінансовий директор Zoom Келлі Штекельберг зазначила, що компанія готова використовувати частину накопичених грошей для свого розширення.

Covantis —  блокчейн-платформа для зернотрейдерів

Ініціатива Covantis запустила свою революційну платформу, створену групою провідних світових агробізнесів з метою використання передових цифрових технологій для модернізації глобальних операцій з транспортування сільськогосподарських товарів.

Про це йдеться в повідомленні компанії Bunge, яка поряд з ADM, Cargill, COFCO, Louis Dreyfus Company і Glencore Agricole є засновником проекту.

Компанія Covantis, зареєстрована в березні 2020 року як незалежна юридична особа в Женеві вступила в партнерські відносини з провідними постачальниками технологій: ConsenSys, а також Microsoft Azure Cloud і Cognizant, використовуючи свої послуги для надання інноваційних рішень  —  кращої технологічної платформи для перетворення глобальних торгових операцій з сільськогосподарськими товарами.

Початковий обсяг платформи охоплює відвантаження і оформлення сипучих товарів, таких як кукурудза і соя, з Бразилії в будь-який пункт призначення по всьому світу, оптимізуючи процеси експортної торгівлі шляхом зв'язку між відправниками, трейдерами та фрахтівниками.

Уточнюється, що початковими користувачами платформи є члени-засновники Covantis —  ADM, Bunge, Cargill, COFCO, Louis Dreyfus Company і Viterra —  з сотнями користувачів з більш ніж 30 організацій по всьому світу, які пройшли навчання і були підключені віртуально. У найближчі місяці Covantis буде працювати над розширенням своєї мережі компаній-учасниць та залученням більшості гравців галузі, які беруть активну участь в цих потоках.

Запуск приурочений на березень, на початок бразильського відвантажувального сезону. 

Скарги онлайн 

Госпродпотребслужба України готуватися до впровадження проектів цифрової трансформації захисту споживачів ("Е-споживач") і цифрової трансформації безпеки харчових продуктів ("Е-продукти"). Вони є серед 94 проектів, які нещодавно презентував віце-прем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, і які планують реалізувати протягом найближчих трьох років.

У проекті "Е-продукти" передбачена можливість електронної реєстрації операторів потужностей ринку і проведення експертиз, видачі електронних сертифікатів і дозволів, створення і модернізації інформаційних систем автоматизації роботи фіто- і ветеринарних лабораторій, контролю за інфекціями, введення інтерактивної публічної системи з доступом до інформації про вимоги безпеки до харчових продуктів і доступ до зовнішніх ринків.

Проект "Е-споживач" надасть можливість споживачам подавати скарги онлайн всього за кілька кліків. Крім того, проектом передбачається створення відповідної підтримки споживачів. 

Російський гігант Wildberries влаштувався у Франції

Слідом за Німеччиною, Польщею та Словаччиною Wildberries, великий гравець електронної комерції в Росії, вирішує розширити свої європейські горизонти трохи далі на південь і підкорити Францію, Іспанію, Францію та Італію з офіційним запуском відповідних сайтів.

Зараз компанія присутня в 13 країнах, в основному на території колишнього СРСР. 

90 барів і ресторанів Нью-Йорка виграли суд по локдауну

Суд штату виніс тимчасове рішення, яке дозволяє 90 нью-йоркським барам і ресторанам залишатися відкритими після 23:00.

Повірений Стів Коен, який представляє бари та ресторани, стверджував, що ефективність введення пандемічної комендантської години не була підтверджена наукою.

"Ймовірно, це остання можливість для наших клієнтів вдихнути в них життя. Всі вони висіли на волоску, і суддя Уокер дав їм рятувальний круг", — сказав Коен.

На початку лютого юридична фірма Коена подала в суд на губернатора Нью-Йорка Ендрю Куомо, вимагаючи дані штату про статистику передачі вірусу COVID 19 від людини до людини.

У той час Коен сказав, що його клієнти хотіли ознайомитися з доказами штату, які підтверджують обмеження Нью-Йорка на ведення бізнесу. 

Голова Danone відсторонений від посади

Голова міжнародної продовольчої компанії Danone Еммануель Фабер був відсторонений від посади під тиском акціонерів. Протягом року група втратила чверть своєї ринкової вартості. Два інвестиційні фонди —  Artisan Partners і Bluebell Capital Partners звинувачують 57-річного чоловіка в безгосподарності під час коронакризи.

Згідно з рішенням, Фабер залишиться головою ради директорів групи до тих пір, поки не буде знайдений наступник, повідомила група Danone. Потім він перейде на невиконавчу роль в компанії. 

У 2020 році продажі Danone впали на 6,6% до 23,6 мільярда євро. Продаж бутильованої питної води впала навіть більш ніж на 20%.

Фабер був генеральним менеджером Danone з 2014 року і генеральним директором групи з 2017 року. Він же ініціював процес реструктуризації, який передбачає скорочення до 2000 робочих місць.  

Roche інвестує пів мільярда в німецькі підприємства

Під час пандемії, минулого року, швейцарський фармацевтичний гігант Roche інвестував 490 мільйонів євро в німецькі регіони.

Гроші йшли, серед іншого, на інфраструктуру форм заводів і виробничі потужності, особливо в Мангейм і Пенцберг у Верхній Баварії. 

Roche виробляє там продукти по боротьбі з коронавірусів і робить звідти поставки по всьому світу. Кількість працівників в Німеччині в цих двох офісах і, отже, по всій країні, збільшилася приблизно з 500 до 17 200 осіб.

Як сказав Клаус Хаберда, керуючий директор Roche Diagnostics GmbH, в Ґренц-Уілене, недалеко від Базеля, за останні п'ять років компанія Roche інвестувала 2,6 мільярда євро в німецькі підприємства. Група також присутня в Людвігсбурзі під Штутгартом, а також в Потсдамі та Берліні.

Загальний обсяг продажів в Німеччині у 2020 році був скоректований до 3,06 мільярда євро, що на 13% більше, ніж в попередньому році. За словами Хаберди, підрозділ діагностики зросла на 60% і поступово замінює старий портфель продуктів.

Крім того, Roche оголосила, що Федеральний інститут ліків і медичних пристроїв надав спеціальний дозвіл на тест на коронавірус, який можна провести самому. Експрес-тест на антиген Sars-CoV-2 може також використовуватися непрофесіоналами —  вдома, за допомогою мазка з носа.

Тест повинен бути доступний в аптеці та не вимагати рецепта. Перші поставки заплановані на цей тиждень. А по всьому світу можна постачати десятки мільйонів одиниць в місяць.  

Twitter розробив платну підписку 

Twitter Inc. оголосив про плани створення нової платіжної функції Super Follows, яка дасть змогу власникам акаунтів стягувати плату за передплатників за доступ до ексклюзивного контенту.

Нововведення полягає в створенні бонусних твітів, приєднання до товариства за інтересами або отриманні інформаційної email-розсилки, йдеться в повідомленні компанії.

Про свої плани керівництво Twitter розповіло на віртуальній зустрічі, організованої для інвесторів у вівторок.

Також тестується формат аудіочатів, який виявився популярним у нового конкурента  —  соцмережі Clubhouse. Представник Twitter повідомив, що Super Follow повинен бути запущений в цьому році.

Новина про нововведення викликала неоднозначну реакцію серед користувачів Twitter. Консультант по соціальних мережах Метт Наварра запитав своїх передплатників, чи готові вони платити премію за свої улюблені акаунти, і 85% відповіли, що ні. 

Соцмережа, яка була запущена у 200 році й зафіксувала свій перший річний прибуток у 2018-му, заявила, що сподівається подвоїти свою виручку у  2023-му. 

Рада ввела податкові пільги для великих інвесторів 

Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до розділу ХХ" Перехідні положення "Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями".

Шляхом внесення змін до Податкового кодексу Законом надаються до 2035 року податкові пільги для "інвесторів зі значними інвестиціями",

Зокрема, такі інвестори будуть звільнені від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України деяких товарів у митному режимі імпорту, а також від податку на прибуток підприємств протягом п'яти років (але не більше терміну дії спеціального інвестиційного договору). При цьому загальна сума вивільнених від оподаткування коштів не може перевищувати сукупного обсягу передбаченої спеціальним інвестиційним договором державної підтримки інвестиційного проекту.

Крім того, органам місцевого самоврядування надається право встановлювати ставки земельного податку та орендної плати за землі державної та комунальної власності в меншому розмірі або звільняти від сплати земельного податку. 

Середа, 3 березня

Розпочав роботу Рада з розвитку малого бізнесу при президенті 

Активний темп роботи Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва дасть можливість в найближчий місяць вийти на перший пакет затверджених пропозицій законодавчих змін для спрощення життя невеликого бізнесу.

Про це заявила заступниця керівника Офісу президента і глава Ради Юлія Свириденко.

На засіданні Ради 2 березня був затверджений проект пропозицій, напрацьований групою у напрямку спрощення регулювання спостереження за якістю непродовольчих товарів.

Як повідомив керівник цієї робочої групи, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, член Ради Ігор Дядюра, протягом двох тижнів підприємці сформулювали 13 проблем, які потрібно вирішити.

"Ми домовилися провести роботу з народними депутатами, зокрема з керівництвом Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку. Найшвидший шлях — внесення законопроектів від народних депутатів, які будуть узгоджені з профільним комітетом. Будемо також пропонувати, щоб Президент України визначив ці законопроекти як невідкладні", — сказала Свириденко. 

Exxon Mobil потрапив на 14,25 млн доларів 

Федеральний суддя наказав Exxon Mobil виплатити цивільний штраф в розмірі 14,25 мільйона доларів в судовому позові 11-річної давності. У ньому стверджувалося, що компанія протягом восьми років порушувала Закон про чисте повітря на своєму флагманському нафтопереробному заводі в Бейтаун, штат Техас.

Встановлюючи штраф, який надійде в Казначейство США, окружний суддя США Девід Хіттнер з Х'юстона зменшив суму, раніше визначену ним у 2017 році, майже на 20 мільйонів доларів. П'ятий окружний апеляційний суд США скасував це рішення по апеляції Exxon в липні минулого року і повернув справу Гіттнеру.

У своїй заяві представник Exxon Mobil Тодд Спітлер сказав, що компанія "в цей час переглядає рішення і розглядає наступні кроки". Люк Мецгер, виконавчий директор Environment Texas, некомерційної правозахисної групи, яка подала позов у 2010 році, сказав, що очікує подальших апеляцій. 

Найшвидший порт відвантаження

Порти Омана були визнані підрозділом ООН з торгівлі та розвитку першими у світі за швидкістю обробки контейнерів.

За даними Конференції Організації Об'єднаних Націй з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), контейнеровози залишаються в портах Султанату в середньому 12,5 години, включаючи всі операції входу, виходу, навантаження і розвантаження.

Султанат раніше оголосив про Національну логістичної стратегії до 2040 року, прагнучи стати глобальним логістичним центром.

План включає додавання нових морських маршрутів і розширення міжнародних партнерств для полегшення пересування товарів.

Оман разом з Польщею та сусідніми країнами Перської затоки ОАЕ зайняв перше місце в списку ЮНКТАД. 

Спрут. Новий сезон 

Тіньові підприємства, як і їхні законні колеги, постраждали під час економічної кризи, викликаного пандемією. Але італійська мафія вже заклала основу для відновлення. Італійська мафія націлена на Європейський фонд відновлення після кризи.

Торік, коли країни були охоплені карантином, мафія почала проникати в компанії, які відчувають нестачу грошових коштів. Таким чином злочинці намагалися вивести гроші з фонду відновлення Європейського союзу в розмірі 1,8 трильйона євро (2,2 трильйона доларів), які частково почнуть надходити в які відчувають труднощі мафіозні фірми. 

Мафіозі зазвичай прагнуть використовувати акціонерний капітал фірми, фінансувати знаходяться в скрутному становищі підприємства через лихварство або експлуатувати їх через прихованого партнера. Кількість підозрілих фінансових операцій, про які повідомив Банк Італії, збільшилася в порівнянні з минулим роком на 7%  — до 113 000. 

Злочинні угруповання, в тому числі Ндрангета на півдні Калабрії і Коза Ностра на Сіцілії, прагнули закріпитися в законних підприємствах, які першими отримають допомогу від ЄС, наприклад, в екологічному і цифровому секторах.

"Мафія вибирає компанії, які найкраще підходять для участі в тендерах по фондах відновлення, особливо в секторах охорони здоров'я та інфраструктури, де будуть витрачені великі гроші",  —  сказав Мауріціо Валлоні, головний слідчого Італії з розслідування організованої злочинності.

Валлоне Bloomberg у вівторок у своєму офісі в Римі. "Він постарається забрати все. Ми повинні переконатися, що вони не отримають жодного євро".

Мексиканська компанія прийде до Фастова 

Компанія "Bimbo QSR Україна", що входить до складу міжнародної хлібопекарської холдингової компанії Grupo Bimbo, розглядає можливість будівництва в Фастові Київської області заводу з виробництва продукції для однієї з найбільших світових мереж швидкого харчування.

Про це повідомила глава Управління з міжнародних відносин і комунікацій Ukraine Invest Олена Гітлянська на своїй сторінці в Facebook.

Вона зазначила, що Уряд Офіс Ukraine Invest допомагає мексиканському інвестору в пошуку ділянки для будівництва заводу.

"Цього разу сподіваємося, що "Bimbo QSR Україна" сподобаються ділянки в Фастові, адже Фастівська міська рада розуміє важливість інвестицій і 4 березня проведе конференцію" Індустріальна релокація: можливості для прискореного розвитку громад та регіонів".

Під час конференції також представлять інвестпроекти, які будуть реалізовуватися в поточному році в рамках промислово-логістичного кластера FastIV.

Компанія Grupo Bimbo представлена в 33 країнах і володіє 196 заводами. При цьому міжнародна мережа компанії налічує 3 млн точок продажів. Хлібопекарський холдинг випускає близько 13 тис. найменувань продуктів під брендом більш ніж 100 торгових марок. 

Польська фармацевтична компанія створить вакцину за лекалами Novavax 

Біотехнологічна компанія Mabion з Константинова-Лодзького планує створити вакцину проти коронавірусу. У неї вже є два контракти на передачу технології від американського виробника вакцин Novavax. Mabion уклала рамкову угоду з Novavax в середу (3 березня) 2021 року. На його основі в першій половині цього року Mabion отримає технологію, а потім випустить технічну серію активної речовини, що є основним інгредієнтом вакцини. 

Пробна серія вакцини буде виготовлена на заводі в Константинові-Лодзькому. Якщо все піде за планом, після отримання дозволів і погоджень Mabion і Novavax будуть шукати замовлення на серійне виробництво.

Крім того, Mabion уклав договір з Польським фондом розвитку про потенційні інвестиції у ПФР на суму до 40 мільйонів злотих. Це допоможе розширити виробничі потужності Mabion у зв'язку з потенційним виробництвом вакцини COVID-19 в комерційних масштабах. Угода на цей момент не є обов'язковою.

Mabion —  перша польська біотехнологічна компанія, яка розробляє моноклональні антитіла, основною метою якої є розробка, виробництво і продаж біоподобних препаратів на ряді регульованих ринків. Mabion був заснований у березні 2007 року чотирма вітчизняними фармацевтичними компаніями: Celon Pharma з Ломянок, Polfarmex з Кутно, IBSS Biomed з Кракова і Genexo з Варшави. Mabion також був створений двома організаціями, провідними наукові дослідження в галузі біотехнології: BioCentrum і Biotech Consulting. 

Четвер, 4 березня 

ООН закликала відмовитися від вугілля 

Генеральний секретар Організації об'єднаних націй (ООН) Антоніу Гутерріш закликав рішуче домагатися скорочення масштабів забруднення навколишнього середовища і утримати підвищення температури на рівні не вище 1,5 ° C.

"Прийшов час відмовитися від найбільш "брудного" викопного палива, яке до того ж стає все дорожче —  від вугілля", —  зазначив він.

Також голова ООН запропонував закривати вугільні шахти, але при цьому забезпечувати шахтарів і співробітників вугільних електростанцій роботою, зокрема, шляхом розвитку відновлюваних джерел енергії.

"Мова йде про те, щоб до 2030 року скоротити використання вугілля у виробництві електроенергії на 80% в порівнянні з рівнем 2010 року", —  підкреслив він, нагадавши, що забруднення повітря, пов'язане з викопним паливом, є причиною кожного п'ятого випадку смерті в усьому світі.

Голова ООН висловив надію, що члени "великої сімки" вже на своєму червневому саміті оголосять про свої плани поетапної відмови від вугільної залежності у сфері електроенергії. 

Victoria Secret продається

Ціна найбільшого бренду спідньої білизни виросла з 1 мільярда доларів на початку пандемії до 4 мільярдів доларів сьогодні.

Навесні 2020 року L Brands, власник Victoria Secret, був змушений вийти з угоди з фондом прямих інвестицій Sycamore Partners, в результаті чого 55-процентна частка компанії вже була продана за 525 мільйонів доларів. Перед закриттям Sycamore подала в суд, щоб запобігти продажу, коли стало відомо, що занадто багато магазинів Victoria's Secret по всьому світу перестали платити орендну плату через пандемію.

Наступного року Victoria's Secret проводила дуже агресивну політику економії та почала продавати свою легендарну спідню білизну різних розмірів оптом зі знижками. Надалі й ці знижки були анульовані, а 250 з 900 магазинів компанії були закриті. Також було проведено скорочення штату.  

Це дало результати. На цьому тижні L Brands оголосив, що прибуток Victoria's Secret за четвертий квартал до вирахування відсотків і податків збільшилася більш ніж удвічі в порівнянні з минулим роком.

Одним зі способів повернення компанії до прибутковості був тихий перехід від дисконтування до встановлення повної ціни на всі продукти.

Мартін Уотерс, виконавчий директор Victoria's Secret lingerie заявив про нову стратегію бренду: "Ми відходимо від того, що вважаємо сексуальним, аби підтримати жінку в тому, що, на її думку, їй дійсно потрібно на всіх етапах життя".

Власник Victoria's Secret —  L Brands звернувся до Goldman Sachs з проханням знайти покупця.

П'ять років тому бренд був оцінений в 15 мільярдів доларів. 

Huawei розробив альтернативу Google Play

Зіткнувшись з необхідністю відмовитися від додатків, які розповсюджуються через магазин Google Play на більшості нових смартфонів Huawei, китайський концерн послідовно розробляє свій власний сервіс під назвою AppGallery.

Хоча власний магазин Huawei з додатками —  AppGallery —  існує вже кілька років, тільки в останні місяці китайці зважилися на його динамічний розвиток у зв'язку з санкціями з боку США, які серйозно обмежують, використання служб Google, а також магазину Google Play.

Нині AppGallery має понад 530 мільйонів активних користувачів, а річний темп зростання людей, що використовують магазин, становить 83%.

До кінця 2020 років через цю послугу було виконано 384 мільярди завантажень додатків, а 2,3 мільйона розробників зробили свої позиції доступними, що на 0,77% більше, ніж у 2019 році. Своєю чергою, кількість доступних додатків тільки за один рік подвоїлася. 

Міссісіпі, Техас і Алабама відмовляться від масочного режиму

Губернатор Алабами Кей Айві оголосила в четвер, що продовжить термін дії масочного режиму в громадських місцях до 9 квітня, але скасує наказ після цієї дати. Це чіткий сигнал бізнесу підготуватися до відкриття.

"Дозвольте мені прояснити ситуацію: після 9 квітня я не буду підтримувати масковий режим", —  сказала Айві в четвер. Однак, губернатор закликала жителів продовжувати носити маски, навіть попри те, що штат більше цього не вимагає.

"Я особисто переконана в правильності масочного режиму, але також поважаю тих, хто заперечує і вважає, що це було занадто радикальним рішенням уряду США", —  сказала Айві.

Таке рішення штату дозволить ресторанам і барам працювати без обмежень за розміром вечірок, хоча столи повинні відповідати додатковим правилам санітарії та залишатися на відстані 6 футів один від одного.

Згідно з наказом по штату, центрам для людей похилого віку також буде дозволено відновити діяльність на вулиці, а лікарні та будинки престарілих зможуть приймати додаткових відвідувачів за один раз. 

Губернатор зазначила, що лікарні штату повідомили про зниження середнього щотижневої кількості щоденних ковідних пацієнтів (з моменту досягнення піка в середині січня) на 77%, це приблизно 686 осіб. Рішення про скасування масочного режиму послідувало майже відразу за аналогічним рішенням Техасу і Міссісіпі. Однак президент Байден і вищі посадові особи охорони здоров'я США назвали це рішення великою помилкою.  

Нова реклама

Ізраїльська компанія розробила додаток MyHeritage, яке за допомогою нейромереж дозволяє "оживляти" фотографії. Нову програму можна завантажити в магазинах Google Play і App Store, крім того, існує і web-версія сервісу.

Функція для "оживлення" фотографій називається Deep Nostalgia. Щоб використовувати її, потрібно завантажити в програму фотографію людини й почекати, поки алгоритми оброблять зображення. У підсумку вийде короткий ролик, герой якого рухає головою, моргає або посміхається.

Бізнес розцінює цю інновацію як новий прорив у вірусній рекламі. Коли компанії зможуть економити на своїх потокових рекламних роликах, залучаючи до участі фотокопії відомих людей і акторів. І не витрачатися більше на дорогий Deep Fake. Тим більше, що він не завжди потрібен у вірусній рекламі.

Нова форма підтримки для бізнесу

Франція представила комбінований план допомоги бізнесу, який складається з державних коштів і приватних інвестицій для запобігання хвилі банкрутств через негативного впливу пандемії COVID-19.

Ця модель надалі може бути використана в інших країнах Європейського союзу, зазначає агентство Bloomberg.

Обсяг ініціативи французького уряду становить 20 млрд євро, які будуть спрямовані на поліпшення фінансової ситуації в малому і середньому бізнесі (МСБ). Французькі банки надаватимуть кредити, але 90% коштів для них будуть виділятися зі спеціальних інвестиційних структур, що фінансуються приватними інвесторами. При цьому держава буде надавати часткові гарантії.

Представники МСБ зможуть спрямовувати отримані кошти тільки на інвестиції, а не на погашення існуючого боргу.

Банки будуть визначати розмір ставок за кредитами в кожному конкретному випадку. Однак уряд очікує, що вони будуть перебувати в діапазоні від 4% до 5% річних для самих дрібних компаній. 

МВФ закликає ЄС уникнути втрати 15 млн робочих місць

Європейським країнам необхідно допомогти бізнесу, інакше вони можуть зіткнутися з хвилею банкрутств і втратити в цілому близько 15 млн робочих місць, попереджають експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Великі вливання держав Європи в економіку в період пандемії COVID-19 допомогли зберегти 30 млн робочих місць, проте число банкрутств зросла, особливо серед невеликих компаній, відзначають в МВФ.

За оцінками експертів фонду, щоб європейський бізнес виявився поза небезпекою, потрібно державна і приватна допомога в загальній сумі від 2% до 3% ВВП держав.

Щоб уникнути підводних каменів, наприклад, витрати грошей на порятунок нежиттєздатних компаній або підтримку погано керованого бізнесу, необхідно залучати банки, зазначають в МВФ.

SpaceX попрацює з "Січ 2-1"

Американська компанія SpaceX дала згоду запустити на орбіту український супутник "Січ 2-1". Про це розповів голова парламентського комітету економічного розвитку Дмитро Наталуха на сторінці в Facebook.

Переговори на цю тему велися ще з грудня минулого року. І ось, компанія Ілона Маска погодилися запустити український супутник за 1 млн доларів.

"Зараз ми можемо говорити про те, що умови контракту попередньо узгоджені, і в України тепер є можливість підписати договір на пускові послуги з легендарною американською компанією. Ціна контракту —  1 млн доларів, що у вісім разів нижче, ніж планувалося спочатку", —  йдеться в повідомленні.

"Не дивлячись на всі перешкоди, скепсис і неможливість, на перший погляд, реалізувати в наступні терміни проект такого масштабу, як запуск супутника, сьогодні я дуже радий і гордий повідомити про те, що нам вдалося просунутися дуже далеко і ми, дійсно, за кілька кроків до його реалізації", —  зазначив Наталуха.

Січ 2-30 (2-1) —  супутник дистанційного зондування Землі. Космічний апарат практично готовий. Він вимагає аналізу і технічних перевірок готовності до запуску. Останній супутник Україна запустила 10 років тому.

Протести у Франції

Відразу кілька протестів розпочалися в четвер у Франції через економічну кризу, пов'язаного з пандемією. На площу Республіки вийшли працівники культури. Вони вимагають від влади відкрити культурні заклади, закриті у зв'язку з локдауном.

Галузі загрожує занепад, а бізнесам — зникнення, якщо терміново не відновити роботу музеїв, театрів, кінотеатрів, галерей і концертних залів. Протест зробили театралізованим, принесли плакати з гаслами та сатиричними малюнками. Частина учасників одягли костюми, які повинні були символізувати, що культура у Франції знаходиться під загрозою.

Театралізований протест провели й представники аграрного сектора. На одній з вулиць Парижа вони повісили на деревах манекени, які символізували фермерів, які вчинили самогубство через економічні труднощі, пов'язані з пандемією.

Представники профспілок кажуть, що за останній рік закрилося півтори тисячі ферм, і щодня серед фермерів фіксують в середньому два самогубства. 

Marlboro заперечує канцероген у нікотинових сигаретах

Marlboro просить Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (CNBC) допомогти поширити інформацію про те, що нікотин не викликає рак.

Компанія заявила, що цей крок допоможе традиційним курцям перейти на негорючі методи використання нікотину, які потенційно менш небезпечні, ніж продукти з димом.

У листі підкреслюється, що уряд помилився у дослідженнях про нікотин. Усунення таких помилок допоможе традиційним курцям перейти на прогресивні бездимні методи його використання.

Хоча переважна частина доходів Marlboro Altria надходить від продажу сигарет і сигар, вона також володіє часткою в вейпінгової компанії Juul і брендом нікотинових пакетів “On!”. А крім того продає IQOS —  тютюновий продукт для бездимного середовища, який нагріває тютюн, а не спалює його.

У сигаретному димі міститься не менше 60 канцерогенів, але ці нові продукти доставляють нікотин без диму, стверджує компанія.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів дозволило Marlboro Altria продавати IQOS, оскільки вони містять менше шкідливих хімікатів, ніж сигаретний дим.

Нікотин є інгредієнтом, що викликають звикання до тютюну, і він може мати негативні наслідки для здоров'я. У своєму звіті Bloomberg йдеться, що дослідження показали, що нікотин може впливати на розвиток мозку та наслідки пологів, а в великих дозах діє як сільськогосподарська отрута.

П'ятниця, 5 березня

Італія заблокувала AstraZeneca

Італійська влада заблокувала експорт в Австралію великої партії вакцини від коронавірусу, розробленої британсько-шведською фармкомпанією AstraZeneca спільно з Оксфордським університетом.

Йдеться про партію у 250 тис. доз, вироблених на заводі AstraZeneca в Італії. За даними FT, Рим повідомив Євросоюз про своє рішення на минулому тижні в рамках механізму контролю за експортом препаратів. Єврокомісія його підтримала.

Італія —  перша країна, яка заблокувала експорт вакцин за межі ЄС. При цьому, як заявив CNN офіційний представник Євросоюзу, з 30 січня по 1 березня Брюссель схвалив 174 запиту на постачання препарату.

Йдеться про експорт в Аргентину, Бахрейн, Канаду, Чилі, Китай, Мексику, Південну Корею, ПАР, США та інші країни.

Міністерство закордонних справ Італії заявило, що пішло на цей крок через тривалий дефіцит препаратів в Європі, а також  через затримки поставок AstraZeneca. На думку глави відомства, Австралія, в порівнянні з країнами ЄС, знаходиться в "невразливому" положенні. МЗС країни також вважає, що партія вакцини, призначена на експорт, набагато більша, ніж кількість доз препарату, поставлених в Італію та інші країни ЄС. 

Пластикова антивірусна карта

Як відомо, банкноти можуть бути рознощиками коронавірусу, тому, що їх часто передають з рук в руки. Набагато безпечніше користуватися пластиковими картами. Експериментально встановлено, що на пластикових поверхнях коронавірус може залишатися живим протягом 9 днів.

В Японії вже розроблена карта зі спеціального антивірусного пластику, яку в майбутньому зможуть використовувати банківські структури.

Так звану "антивірусну картку" створила японська компанія Toppan Printing. Унікальність продукції в тому, що антивірусний компонент, який здатний знижувати концентрацію вірусних частинок на поверхні на 99% і більше протягом 24 годин, наноситься не на поверхню пластикової картки, а як би упроваджується в процесі виготовлення самого матеріалу.

За запевненням компанії,  ці антивірусні карти в майбутньому можуть бути впроваджені в різні сфери життєдіяльності.

"Це включає в себе, зокрема, картки зі здвоєним інтерфейсом, як з контактним функціоналом, так і з безконтактним, в тому числі" розумні "кредитки. Ми маємо намір вивести їх на ринок для використання фінансовими інститутами, медичними установами, компаніями з харчової галузі та іншими як в Японії, так і за кордоном", —  відзначили представники Toppan Printing. 

Ціни на нафту піднялися до рекордних рівнів

В п'ятницю ціна на нафту марок Brent і WTI піднялися вище 68 доларів і 65 доларів за барель відповідно, що сталося вперше з січня минулого року. Нафта на світових ринках дорожчає після несподіваного рішення ОПЕК + продовжити обмеження видобутку.

Згідно з даними Bloomberg, ціна нафти Brent на біржі ICE з поставкою в травні досягла 68 доларів за барель в ході торгів у п'ятницю. Останній раз нафту марки Brent продавалася за ціною 68 доларів за барель на початку січня 2020 року.

Ціна нафти WTI піднімалася під час торгів до позначки 65 доларів за барель вперше з 8 січня 2020 року. 

Світові ціни на продовольство продовжують рости

У березневому звіті Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) відзначається, що зростання цін на важливі продовольчі товари триває вже дев'ятий місяць поспіль. 

Чергове зростання цін на продовольство зафіксований в кінці лютого 2021 р. Найзначніше виросли котирування цукру і рослинних олій.

У лютому середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО, який дозволяє щомісяця відслідковувати коливання світових цін на найбільш ходові продовольчі товари, склало 116,0 пункту, що на 2,4% вище за рівень минулого місяця.

Значення Індексу цін на цукор ФАО виросло на 6,4% в порівнянні з січнем через зниження обсягів виробництва в ключових країнах-виробниках і активного імпортного попиту з боку країн Азії. Однак подальше зростання цін стримувалося прогнозами відновлення обсягів виробництва в Таїланді та рекордного врожаю в Індії.

Індекс цін на рослинні олії ФАО виріс на 6,2% і досяг найвищого рівня з квітня 2012 року. Було зафіксовано зростання цін на пальмову, соєву, рапсову і соняшникову олії.

Значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО виросло на 1,7%, середнє значення Індексу цін на зернові ФАО виявилося на 1,2% вище січневих рівнів. Міжнародні ціни на кукурудзу, пшеницю і рис залишалися або стабільними, або трохи підвищилися.

Значення Індексу цін на м'ясо ФАО виросло на 0,6%, що обумовлено скороченням пропозиції яловичини та баранини в ключових регіонах-виробниках. 

Безкоштовна електрика на шосе 

Швидкісне шосе № 6 протяжністю близько 200 км стане першою магістраллю в Ізраїлі, обладнаної панелями сонячних батарей для виробництва електрики. Надалі це будуть комплекси уздовж проїжджої частини та на великих розв'язках, де є незабудовані ділянки землі.

Співробітники Мінтрансу і керуючої компанії "Хоце-Ісраель" розмітили в цілому 1450 дунамів землі, де можна встановити фотоелектричні панелі. За оцінками фахівців, система такого розміру зможе виробляти 100 мегаватів (МВт) електроенергії.

Для порівняння, найбільша сонячна електростанція Ізраїлю "Ашалім", побудована на півдні країни, виробляє 250 мегаватів електроенергії.

Передбачається, що батареї будуть розміщуватися на відкритих ділянках уздовж дорожніх розв'язок, на розділових бетонних загородженнях і акустичних стінах, огороджувальних проїжджу частину вздовж магістралі.

Аналогічний проект проходить опрацювання і в компанії "Нетів-Ісраель", що відповідає за експлуатацію більшості великих міжміських шосе в Ізраїлі. Уздовж кожної магістралі існує так звана зона відчуження, де заборонено зведення будь-яких об'єктів. Саме цю територію передбачається використовувати для встановлення сонячних батарей.

Перші ділянки "дорожньої електростанції" будуть запущені в експлуатацію вже у 2022 році. Надалі поряд з полями фотоелектричних панелей можуть бути обладнані заправні станції для електромобілів, де поповнення батарей буде можливо цілодобово завдяки системам накопичення електроенергії.

Перша заправка скрапленого газу

INOXCVA — індійська транснаціональна корпорація і один з провідних світових виробників обладнання та рішень для кріогенних технологій оголосила, що вона самостійно спроектувала, розробила і провела першу в Індії заправну колонку для зрідженого природного газу (СПГ).

Оскільки СПГ вводиться в якості автомобільного палива відповідно до Центральних правил руху транспортних засобів, створення цієї колонки компанією INOXCVA відіграє значну роль в просуванні використання стійкого і екологічно чистого СПГ для перевезення важких вантажів на далекі відстані.

Розробка такої заправної колонки відповідає стимулюючої та прогресивної політики уряду Індії з просування СПГ в якості палива для важких автомобілів в Індії. Оскільки СПГ готовий стати альтернативою дизельного палива для вантажних і пасажирських перевезень на далекі відстані.

У Франції закриють дві третини торгових центрів і супермаркетів

Уряд Франції оголосив про закриття торгових площ площею понад 10 000 квадратних метрів у 22 департаментах і понад 5 000 квадратних метрів в Па-де-Кале. Міра набирає чинності з "півночі вечора п'ятниці".

Це додасть 136 нових закритих центрів. В цілому дві третини центрів більше не будуть відкриті для французів.

США ввели санкції проти Ігоря Коломойського

У п'ятницю, 5 березня, США ввели санкції проти українського олігарха Ігоря Коломойського через звинувачення в корупції. Разом з самим бізнесменом під санкції потрапили його дружина, син і дочка. Їх внесли в чорний список і заборонили в'їзд на територію Штатів.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у своїй заяві звинуватив колишнього голову Дніпропетровської ОДА в причетності до масштабної корупції.

Причиною обмежень стала діяльність Коломойського на посаді голови Дніпропетровської ОДА в період з 2014 по 2015 рр., уточнив Блінкен.

У серпні минулого року Мін'юст США подав два позови до окружного суду Південної Флориди через придбання Коломойським і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов нерухомості в Кентуккі та Техасі на гроші, виведені з Приватбанку.

Bosch скорочується

Німецький постачальник автомобілів Bosch скоротить 750 робочих місць з 1250 на своєму заводі в Родезії (Аверон) до 2025 року. Це рішення пов'язане з падінням продажів автомобілів з дизельним двигуном, повідомила група в п'ятницю.

Найбільший приватний роботодавець в підрозділі Aveyron, завод Bosch в Родезії, виробляє форсунки та свічки запалювання для дизельних автомобілів, попит на які значно знизився через падіння продажів дизельних автомобілів. З 2021 року штат буде скорочений.

Німецька багатонаціональна компанія Bosch, що працює в автомобільній, електронній та енергетичній галузях, має дев'ять заводів у Франції й налічує 6600 співробітників в цій країні.

У грудні Bosch оголосила про закриття в кінці 2021 року виробничої лінії рульових колонок з електропідсилювачем, на якій працює 75 осіб на своєму підприємстві в Вандоме (Луар-і-Шер), де працює 500 осіб. 

Залізничники готуються до протестів

Профспілка залізничників і транспортних будівельників України готується до акцій протесту. Їх мета — привернути увагу до катастрофічної ситуації в "Укрзалізниці", яку вони пов'язують з непрофесійними і незаконними діями керівництва.

Вони повідомляють, що глава правління УЗ Володимир Жмак ігнорує колектив, а його рішення лише погіршують умови життя робітників української залізниці та їх сімей.

23 лютого президією Ради профспілки прийнято рішення про створення Центрального штабу з організації та проведення цілеспрямованих акцій протесту. Профспілка запропонувала об'єднати зусилля в боротьбі з неефективним менеджментом УЗ Вільній профспілці машиністів України та іншим репрезентативним профспілкам на залізничному транспорті.

Залізничники називають свої зарплати "геноцидом" і в профільних групах Facebook обмінюються враженнями від дій керівництва.

"У людей, які керують рухом поїздів по 12 годин на напрузі, і після нічних змін не можуть зняти головний біль —  мінімальна зарплата", — коментують учасники групи, порівнюючи свою зарплату з зарплатою глави правління "Укрзалізниці" Володимира Жмака в розмірі понад 600 тисяч гривень. 

Pfizer теж скорочується

Фармацевтична група Pfizer оголосила про намір звільнити 38 з 238 співробітників компанії в Завентеме. Керівництво хоче закрити службу планування поставок в Бельгії та перемістити її в Бухарест, Румунія.

Це здається дивним, адже група отримує значний прибуток і розподіляє дивіденди серед своїх акціонерів. 

У Pfizer 2500 співробітників в Бельгії й чотири компанії: в Андерлехті (Центр клінічних досліджень Pfizer), Іксель (адміністративна і комерційна штаб-квартира), Пуурс (виробничий майданчик) і Завентем (розподільний центр). 

Мільйони левів на безвідсоткові позики

Уряд Болгарії схвалив додаткові кошти в рамках програми безвідсоткового кредитування для підтримки людей, позбавлених роботи через пандемію COVID-19. Крім того, Рада міністрів вніс зміни до Програми портфельних гарантій для підтримки ліквідності мікро-, малих і середніх підприємств (МСП). Обидві програми державної підтримки реалізуються через Болгарський банк розвитку AD.

Бюджет в рамках Програми гарантування безвідсоткових кредитів для фізичних осіб збільшено з 200 мільйонів левів до 300 мільйонів левів. Додаткові 100 мільйонів левів перенаправляються з безкоштовного ресурсу в рамках Програми портфельних гарантій на підтримку ліквідності мікро-, малих і середніх підприємств, що постраждали від НС COVID-19.

Таким чином буде задоволений постійний активний попит на безвідсоткові кредити з боку фізичних осіб через комерційні банки-партнери BDB. У разі необхідності уряд доручив BDB перерозподілити кошти між бюджетами двох програм до загальної суми фінансового ресурсу в 700 мільйонів левів. 

Пісок закінчується 

У світі стрімко вичерпуються запаси одного з найбільш затребуваних після води ресурсів —  піску.

Зокрема, пісок є одним з основних ресурсів будівельної галузі, який використовується при будівництві доріг, мостів, високошвидкісного залізничного транспорту, скла, кремнієвих чіпів і інших предметів.

Дефіцит піску, за прогнозами експертів, стане однією з основних економічних проблем нинішнього століття. За словами кліматолога ООН Паскаля Педуцці, ознаки виснаження запасів піску вже спостерігаються в деяких місцях на планеті.

Тільки будівельна галузь щорічно споживає 40-50 млрд тонн піску. За останні 20 років попит на пісок у світі виріс в 3 рази, що значно перевищує темпи поповнення його природних запасів шляхом вивітрювання. 

Німеччина виплатить 2,4 млрд євро енергокомпаніям за відмову від атомної енергії

Уряд Німеччини погодився компенсувати енергетичним компаніям близько 2,4 мільярда євро збитків, понесених в результаті відмови країни від атомної енергетики.

Остання німецька атомна станція повинна бути виведена з експлуатації до кінця наступного року.

Згідно зі спільним заявою міністерств навколишнього середовища, фінансів і економіки, виплати будуть проводитися постачальникам ядерної енергії RWE, Vattenfall, Eon / PreussenElektra та Enb.

Відповідно до плану "перехідної енергетики" Німеччини, країна також має на меті замінити викопне паливо на поновлювані джерела енергії в найближчі десятиліття. Уряд погодився припинити виробництво електроенергії з вугільних станцій не пізніше 2038 року.

Поновлювані джерела енергії, такі як енергія вітру і сонячна енергія, забезпечили понад 47% електроенергії, спожитої з державної електромережі в Німеччині протягом перших шести місяців 2020 року. Ядерна енергія становила близько 13%. 

Розкрилися дані з форуму кіберзлочинців 

Один найстаріших тіньових форумів Maza був зламаний і в результаті дані понад 2 тис. елітних російськомовних хакерів виявилися у вільному доступі. Йдеться про співтовариство елітних кіберзлочинців і фінансових шахраїв, багато з яких почали кримінальну діяльність ще в середині 1990-х років. Зловмисники розмістили на форумі повідомлення про те, що майданчик зламана і дані користувачів витекли.

У базі містяться логіни, паролі, адреси електронної пошти користувачів і альтернативні способи зв'язку з ними, наприклад контакти в ICQ, Skype, Yahoo і Msn.

Повідомлення зломщиків переведені на російську мову за допомогою  онлайн-перекладача, відзначають в Flashpoint. Це, на думку, експертів, може свідчити про те, що форум був зламаний не російськомовними злочинцями. За зломом може стояти антихакерське  угруповання TeaMp0isoN. Що потрапила база містить дані понад 2 тис. Профільних кіберзлочинців. 

Bolt до 8-го березня

При замовленні поїздки 8 березня багато пасажири будуть приємно здивовані, отримавши подарунок від компанії Bolt. В цей день в авто спеціальної категорії від Visa будуть знаходитись невеликі презенти. Власники карток Visa від Альфа-Банку також отримають додаткову знижку до 30% на поїздки. 

Деяких пасажирів при замовленні авто Bolt чекатиме поїздка в компанії відомої блогерки Маші Базан. Разом з водієм, який співпрацює з платформою Bolt, Маша буде радувати пасажирів і вручати їм подарунки весь день. 

Сервіс Bolt доступний в Києві, Львові, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Полтаві, Кривому Розі, Чернігові, Сумах, Білій Церкві, Вінниці, Івано-Франківську та Одесі.

Субота, 6 березня 

Перша індійська вакцина

Нова індійська вакцина від Covid, вироблена компанією Bharat Biotech, виявилася ефективною на 81% в ході аналізу пізніх випробувань в Індії, про що і повідомила компанія. До публікації цих даних вакцина Bharat Biotech піддавалася критиці через відсутність доступної клінічної інформації.

Це перша вакцина проти Covid, вироблена в Індії. Bharat Biotech заявила, що інтерес до вакцини проявили 40 країн.

Голова Bharat Biotech Крішна Елла сказав:

"COVAXIN демонструє тенденцію до високої клінічної ефективності проти COVID-19, але також має значну імуногенність проти швидко з'являються варіантів".

Вакцина була схвалена в січні, але через відсутність даних про випробування її було вакциновано лише близько 11 відсотків з 10 мільйонів індіанців. 

На відміну від вакцин Pfizer і Moderna, індійську вакцину можна зберігати при звичайній температурі холодильника. Представники компанії заявили, що COVAXIN, як вважають, забезпечує захист від британського штаму коронавірусу.

Штаб-квартира Bharat Biotech розташована в місті Хайдарабад на півдні Індії, поруч з іншими виробниками ліків і вакцин. З моменту початку роботи в 1996 році компанія виробила понад 3 мільярди доз різних вакцин.

Bharat Biotech планує в цьому році провести близько 700 мільйонів доз COVAXIN. Бразилія недавно підписала угоду про закупівлю 20 мільйонів доз вакцини проти Covid у Bharat Biotech. 

Вітренко призначив терміни

Українська енергосистема відокремиться від російської та білоруської у 2022 році, заявив в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко в ході онлайн-зустрічі з міністром енергетики Литви Дайнюсом Крєйвісом в суботу.

Вітренко раніше відзначав, що виступає за розумні обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусії. Також він закликав від'єднатися від пов'язаної з двома сусідніми країнами енергосистеми, оскільки, на думку міністра, Києву необхідно об'єднуватися з європейською енергосистемою.

"Процес синхронізації виходить на фінішну пряму —  у 2022 році ОЕС (об'єднана енергетична система) України відокремиться від енергосистем Росії та Білорусії й перейде в ізольований режим роботи. Після цього, у 2023 році відбудеться повна синхронізація з ENTSO-E (європейською мережею системних операторів передачі електроенергії)", —  цитує Вітренко прес-служба кабміну України. 

Конопля на корм тваринам

У США вперше подали заявку на схвалення конопель як інгредієнта кормів для тварин. Це дозволить легально використовувати борошно з насіння конопель і макуха в якості комерційного корму для курей-несучок.

Заявка вже внесена на розгляд Асоціації американських чиновників з контролю кормів, Американської асоціації харчових продуктів і ліків, а також Центру ветеринарної медицини (FDA-CVM).

Шрот і борошно з насіння конопель в середньому складаються з приблизно 30% білка, 10% жиру і ряду вуглеводів, тобто мають високу харчову цінність.

"Наша мета — знайти застосування високопоживним побічних продуктів виробництва і переробки конопель", —  говорить виконавчий директор Коаліції по кормах з конопель Хантер Баффінгтон.

За його словами, як і більшість сільськогосподарських товарів, ці продукти мають цінність в якості інгредієнтів на ринках продуктів.

"Рохлік"розширюється завдяки COVID

Чеський інтернет-магазин продуктів харчування Rohlik Group отримав від інвесторів 190 млн євро, які він буде використовувати для підтримки свого розширення на поточних ринках, а також для інвестицій в технології та поліпшення своїх послуг.

"Рохлік", названий на честь найпопулярнішою чеської булочки, отримав величезну вигоду від прискореного переходу до онлайн-покупок під час пандемії COVID-19. 

Наприклад, британський рітейлер Marks and Spencer, який був змушений закрити всі свої магазини в Чеській Республіці через урядові обмеження, перемістив свої торгові операції на Rohlik.cz.

"Ми очікуємо, що наша діяльність дасть поштовх ринку і змусить всіх гравців роздрібної торгівлі прискоритися. Ми не націлені на дуже швидку доставку невеликого кошика, як інші фірми на ринку, ми націлені на задоволення реальних потреб сімей в Європі", —  сказав засновник і генеральний директор Rohlik Group Томас КУПР.  

Інвесторами є ЄБРР, фонд Partech, глобальна компанія Index Ventures, Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD), J & T Banka, незалежний глобальний інвестор Quadrille Capital, чеська сімейна інвестиційна компанія R2G і нинішній інвестор Enern. 

Очікується, що нові інвестиції збільшать кількість робочих місць. Компанія прагне розширити свою діяльність в Угорщині й вийти на румунський ринок. 

Rohlik Group вийшла на ринок Угорщини у 2019 році, на австрійський ринок —  в грудні минулого року, і в найближчі кілька місяців планує запустити онлайн-продажі в Німеччині під брендом Knuspr.de.

У 2020 році оборот Rohlik Group перевищив 300 млн євро, збільшившись більш ніж на 100%. 

Нові бізнес-міста 

Губернатор Невади Стів Сісолак запропонував дозволити технологічним компаніям, що спеціалізуються на технології блокчейн, розвивати "інноваційні зони" на приватній землі в пустелі. Вони можуть будувати свої власні приватні міста, в яких вони будуть здійснювати повноваження, аналогічні повноваженням місцевих органів влади.

За його словами, такі органи влади матимуть право вводити податки, створювати шкільні округи і навіть суди.

Оскільки приватні міста будуть повністю засновані на технології блокчейн, яка служить основою для транзакцій з криптовалютою, то жителі зможуть використовувати кібермонети для оплати рахунків, здійснення покупок, передачі прав власності й навіть для отримання шлюбних ліцензій. Згідно з пропозицією, тільки ті компанії, які володіють 50 000 акрів нежитлової землі й згодні інвестувати 1 мільярд доларів протягом 10 років, зможуть створювати "інноваційні зони".

Пропозиція, яку ще належить обговорити, надійшло в той час, коли штат Невада, орієнтований на туризм, постраждав від закриття цього бізнесу через пандемію COVID-19. Цей план передбачає взаємопов'язані інтелектуальні спільноти, які створюють робочі місця і комерцію на невикористовуваних землях, допоможе підняти економіку Невади. 

Якщо пропозиція буде прийнята, Blockchain LLC з Невади, яка раніше оголосила про плани створення міста на основі блокчейну і вже придбала майже 70000 акрів пустельних земель на схід від Ріно, недалеко від гігафабрики акумуляторів Tesla, стане одним з її перших бенефіціарів.

Стрімінговий гонорар

Позбавлені живих концертів та великих заробітків від гастролей, співаки перейшли в стрімінгове потокове відео на спеціалізованих сайтах.

Наприклад, за 1 мільйон відтворень пісні артисти отримують приблизно такі виплати від цих потокових сервісів: Amazon Music —  5 000 доларів, Apple Music —  від 5000 до 5500 доларів, Google Play —  12 000 доларів, Пандора 1400 доларів, YouTube —  1700 доларів.

Сайт Spotify, який займає більше ніж 36% частки концертного потокового ринку, налічує 286 мільйонів активних користувачів на місяць в першому кварталі 2020 року. На цій платформі 1 мільйон потоків принесе артисту в діапазоні від 3000 до 6000 доларів. Це в середньому —  4,5 цента за потік. Музиканти вкрай незадоволені, і 15 березня навіть планують протестувати бойкотом під назвою Justice at Spotify.

Більш того, метод, яким артистам платять в цих потокових сервісах, значною мірою схиляється на користь власників, а не музикантів.

Нову модель доходу представить і  платформа SoundCloud, що налічує 175 мільйонів користувачів. Її нова структура гонорарів, заснована на "фанатській" винагороді, яка спрямована на те, щоб зрівняти поле для інді-артистів, передаючи гроші, одержувані від сервісу, від слухачів безпосередньо музикантам, яких вони слухають. 

На відміну від традиційної моделі, коли гонорари від потоків надходять в пул, який виплачується музикантам на основі їх частки в загальному обсязі потоків, нова система буде виплачувати гроші на основі переваг фанатів кожного артиста. 

AirAsia Group запускає авіатаксі та доставку дронами

Малайзійська AirAsia Group Bhd планує запустити службу повітряного таксі й першу в країні службу доставки дронами —  заявив в суботу генеральний директор компанії.

"В аеротаксі буде пілот і чотири місця. На цей момент наша команда працює над цією майбутньою послугою AirAsia", —  сказав генеральний директор Тоні Фернандес на Молодіжному економічному форумі 2021. Про це повідомило державне інформаційне агентство Бернама в суботу.

За словами Фернандеса, служба повинна почати роботу приблизно через 18 місяців.

Він також оголосив, що логістичний підрозділ авіакомпанії Teleport, який зараз тестує службу доставки дронів в міста спільно з державною фірмою Malaysian Global Innovation and Creativity Center (MaGIC), здійснить свою першу комерційну поставку до кінця цього року.

Авіакомпанія, що нині постала перед труднощами, і повідомила про п'ятий квартальний збиток поспіль в листопаді, намагалася залучити 2,5 мільярда ринггітів (613,95 мільйона доларів) шляхом кредитів і інвесторів.

Минулого місяця компанія повідомила, що її 33-відсотковий японський підрозділ, який припинив свою діяльність в жовтні минулого року, почав процедуру банкрутства. 

Єврокомісія готує позов проти Apple

Антимонопольні органи ЄС мають намір офіційно висунути Apple звинувачення в недобросовісній конкуренції. Причина позову —  скарга Spotify. За попередньою інформацією, матеріали можуть бути відправлені виробникові iPhone до літа 2021 року.

За порушення антимонопольного законодавства Єврокомісія може накладати штраф в розмірі до 10% річного обороту, що в разі Apple одно 27,5 млрд доларів. Такий штраф (якщо він буде накладено) стане найбільшим як для Apple, так і в цілому в історії регулятора.

16 червня 2020 року Європейська комісія оголосила про два антимонопольних розслідування щодо Apple, одне з яких є відповіддю на скаргу Spotify від 2019 року через несправедливого розміру комісії та обмежень конкуруючих сервісів. 

Czech Airlines звільняє 430 співробітників

Так погано чеські авіалінії себе ще не відчували ніколи. За минулий рік у фірми накопичилися величезні борги, а на допомогу держави розраховувати не доводиться. Авіаперевізник вже послав повідомлення в управління праці про те, що звільнить 430 своїх співробітників. 

Попри відновлення польотів, компанії довелося продати пару машин, щоб розплатитися з боргами.

У лютому власнику Czech Airlines авіакомпанії Smartwings було відмовлено в державній допомозі на суму 42 млн євро. Smartwings очікувало від держави розробки програми допомоги, як і у випадках з іншими сильно потерпілими секторами економіки. Однак цього не сталося.

У чеських ЗМІ заговорили про те, що авіакомпанія, яка існує з 1929 року, може припинити своє існування. 

Selectel приходить в Україну

Російський провайдер хмарних сервісів і послуг дата-центрів Selectel планує вихід на український ринок. 

Це один з найбільших хмарників у Росії, оборот якого за 2020 рік понад 40 млн доларів, як весь український хмарний ринок.

Згідно з презентацією Selectel для інвесторів, в планах компанії — надання послуг хмарної платформи в сторонніх дата-центрах в Києві, а також ще в одній локації Європи.

Крім цього, у професійній соцмережі LinkedIn розміщена вакансія Business Development Manager Selectel в Києві. Хмарний оператор ТОВ "Селектел" зареєстровано у вересні 2008 року в Санкт-Петербурзі, співвласником і гендиректором є співзасновник "ВКонтакте" Лев Левієв. 

Ізраїль відкриває ресторани

Асоціація Ресторанів Ізраїлю пригрозила відкрити всі заклади громадського харчування, навіть якщо доведеться порушити карантинні обмеження.

За даними 13 каналу ізраїльського ТБ, про це йдеться в листі, направленому прем'єр-міністру Біньяміна Нетаніягу.

Асоціація ресторанів вимагає, щоб уряд дозволив встановлювати столики на відстані 1,5 метрів один від одного.

"Уряд ще не прийняв остаточне рішення про те, в яких умовах ресторани відкриються в найближчу неділю. В останні тижні ресторатори почали підготовку до відкриття і вклали для цього багато ресурсів", —  сказано в листі, направленому Нетаніягу.

Як очікується, голосування з приводу відкриття ресторанів відбудеться ввечері, 6 березня. Раніше також стало відомо, що за час пандемії коронавірусу COVID-19 в Ізраїлі назавжди закрилися 4000 ресторанів. Очікується, що 7 березня роботу відновлять лише близько 6000 закладів з більш ніж 14 тисяч. 

Техас приєднується!

Губернатор Техасу Грег Ебботт оголосив, що з наступного тижня більше не потрібно буде носити маски, і підприємства можуть відкритися без обмежень.

 "Прийшов час відкрити Техас на 100%", —  сказав Ебботт на прес-конференції та привітав весь вижив бізнес штату.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини