Головна Статті Бізнес економіка Прогноз ціни на золото на 2024 рік: чи варто очікувати різкого подорожчання
commentss Cтатті Всі новини

Прогноз ціни на золото на 2024 рік: чи варто очікувати різкого подорожчання

Спотова ціна на золото зараз наближається до свого історичного максимуму в $2 074,88 за унцію

2 листопада 2023, 00:45
Поділіться публікацією:

Ціна золота зросла до найвищого рівня за місяць на тлі сприятливих економічних умов і  геополітичної напруженості через ескалацію конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС. Зокрема, вартість жовтого металу збільшилась на 5% з моменту нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

 Прогноз ціни на золото на 2024 рік: чи варто очікувати різкого подорожчання

Ціни на золото у 2024 році (фото з відкритих джерел)

Наразі, абсолютна більшість прогнозів ціни на золото показують, що дорогоцінний метал буде тільки дорожчати. З початку року ціна на золото зросла майже на 20%, і багато аналітиків вважають, що вона тестує нові історичні максимуми, оскільки геополітичні події та поточні економічні тенденції спонукають інвесторів бігти до дорогоцінного металу.

Спотова ціна на золото зараз становить $1 981,22 за унцію і наближається до свого історичного максимуму в $2 074,88 за унцію. На думку більшості експертів, золото досягне нового піку до кінця року на тлі втечі інвесторів від більш ризикованих акцій. Один із відомих інвесторів у золото, Пітер Шифф, генеральний директор компанії з управління активами Euro Pacific Capital, прогнозує, що ціна на золото сягне $5 000 за унцію.

Morgan Stanley: зараз гарний час для інвесторів у золото

 Хоча більшість професійних інвесторів та аналітиків не мають "бичачі" очікування, як Шифф, консенсусна думка полягає в тому, що ціна на золото продовжить зростати в найближчій перспективі. У червні цього року, ще до початку конфлікту на Близькому Сході, інвестиційний банк Morgan Stanley (NYSE:MS) випустив для своїх клієнтів "бичачу" записку під назвою "Прийшов час золоту сяяти?".

У записці Morgan Stanley повідомив про золото, що "зараз може бути гарний час, щоб додати його до свого портфеля", зазначивши, що ослаблення долара США добре впливає на ціну дорогоцінного металу і що центральні банки по всьому світу скуповують золото, що також допомагає підштовхнути ціну вгору. Morgan Stanley зазначає, що "у 2022 році центральні банки купували золото найшвидшими темпами з 1967 року — близько 1 136 тонн. Цього року в першому кварталі закупівлі центробанків досягли 228 тонн, побивши рекорд першого кварталу, встановлений раніше в 2013 році".

Центральні банки нарощують запаси золота, щоб застрахуватися від інфляції, з якою продовжують боротися більшість країн, а також тому, що багато країн прагнуть диверсифікувати свої інвестиції від основних валют, які послаблюються, таких як долар США, євро і британський фунт. Все це створює сприятливі умови для дорогоцінного металу жовтого кольору. Очевидно, що Morgan Stanley має високі прогнози щодо цін на золото.

Bank of America прогнозує ціну золота на рівні $2 200

 Золото продовжує розглядатися інвесторами як безпечна гавань під час ринкового шторму. Ціна на золото досягла свого історичного максимуму в серпні 2020 року в розпал пандемії Covid-19 — ще одного шоку, який сколихнув фондові ринки по всьому світу. Однак зараз ціна на золото також отримує підтримку від зростаючих очікувань того, що ставка рефінансування в США, ймовірно, досягла свого піку і буде знижуватися в 2024 році.

19 жовтня голова Федеральної резервної системи США Джером Пауелл виступив з промовою в Економічному клубі Нью-Йорка. Після виступу Пауелла ф'ючерсні трейдери на Уолл-стріт заперечили будь-яку можливість підвищення ставки на будь-якому з двох засідань ФРС, що залишилися в цьому році — 1 листопада і 13 грудня. Ринки зараз роблять ставку на те, що наступним кроком центрального банку США буде зниження ключової ставки, причому перше зниження, ймовірно, відбудеться в середині наступного року.

Більшість трейдерів та інвесторів розглядають золото як довгостроковий актив, що робить його чутливим до зміни ставки рефінансування. Morgan Stanley зазначає, що протягом останніх 25 років ціна на золото зростала на 10% на кожен відсоток зниження процентних ставок. Оскільки очікується, що ФРС почне знижувати ставки у 2024 році, можна очікувати, що ціна на золото зросте ще більше.

Morgan Stanley — не єдина фірма на Уолл-стріт, яка має бичачий прогноз щодо золота. Ще у квітні цього року Bank of America (NYSE:BAC) прогнозував, що ціна на золото досягне нового історичного максимуму в $2 200 до грудня, і закликав інвесторів купувати біржові фонди (ETF), орієнтовані на золото.

Що далі буде з ціною золота: прогнози експертів

 Ситуація у світі явно працює на користь золота. Війна на Близькому Сході змушує інвесторів нервувати і шукати відносну безпеку в золоті, в той час як очікування зниження ставок рефінансування провідними країнами повинні ще більше підняти ціну на злитки. Додайте до цього, що центральні банки по всьому світу купують золото рекордними темпами, а долар США за останні місяці пом'якшився, і перспективи для золота дійсно виглядають дуже райдужно.

"Якби ви інвестували в золото у 2018 році, то ваші інвестиції зросли б більш ніж на 50%", — стверджує Коллін Плюм, генеральний директор американської інвестиційної компанії Noble Gold Investments. "Це означає, що якби ви вклали в золото $50 000 п'ять років тому, то зараз мали б $75 000".

Проте, ціна золота дещо знизилися з піку 2023 року (понад 2000 доларів за унцію в квітні). За словами Алекса Ебкаряна, співзасновника американського фонду Allegiance Gold, це падіння пов'язане зі "збільшенням прибутковості облігацій і зміцненням долара" і, швидше за все, не є тенденцією, яка буде продовжуватися.

Інші експерти поділяють думки Ебкаряна. Як зазначає Шон Кастерлайн, радник з питань багатства в інвестиційній компанії Delta Capital Management: "Багато аналітиків вважають, що останні кілька років були консолідацією перед черговим підйомом. Золото, як правило, добре поводиться в інфляційній або проблемній економіці. Це якнайкраще описує нашу нинішню економіку і може стати каталізатором для нового підйому".

Однак наскільки високо можуть зрости ціни на золото? Ебкарян каже, що багато факторів відіграватимуть роль, в тому числі інфляція, дії Федеральної резервної системи, геополітичний клімат і навіть майбутні президентські вибори в США.

"Напередодні виборів 2024 року, якщо буде вважатися, що обрана адміністрація має намір проводити експансивну фіскальну політику — збільшення державних витрат, зниження податків тощо — це може призвести до посилення інфляційного тиску, — каже Ебкарян. "Це може підвищити попит на золото як засіб хеджування від інфляції".

Державний і промисловий попит на золото також впливатиме на те, куди рухатимуться ціни, але в цілому експерти кажуть, що ціни, швидше за все, зростуть у 2024 році, а потім залишатимуться стабільними.

"Ми, швидше за все, побачимо, як золото перетне позначку в $2 000 до 2024 року і зупиниться там на рівні підтримки, — каже Плюм. "Воно також поб'є свій історичний максимум у $2 074 і, швидше за все, перевищить $2 100".

Чи зараз вдалий час для купівлі золота?

Питання про те, чи зараз вдалий час для купівлі золота, залежить від ситуації кожної конкретної людини та її мети, але в цілому, професіонали кажуть, що так.

"Зараз сприятливий час для інвестування в золото, оскільки цей дорогоцінний метал історично зростав у ціні з плином часу і розглядається як актив-притулок, який захищає багатство в умовах геополітичної нестабільності, — стверджує Алекс Ебкарян. "Це також допомагає інвесторам пережити інфляцію та високі процентні ставки".

Однак пам'ятайте, що, незважаючи на нещодавнє зростання ціни золота, воно зазвичай не вважається джерелом великих прибутків або гарною короткостроковою інвестицією.

"Хоча кожен інвестор прагне визначити вдалий час на ринку, коли можна купувати за низькою ціною і продавати за високою, оскільки фізичне золото є середньо- і довгостроковим активом, найкраще "купувати і чекати", а не "чекати і купувати", — запевняє Ебкарян. "На відміну від долара, золото не можна надрукувати за одну ніч, і воно має обмежену пропозицію".

Якщо ви вирішили інвестувати в золото, експерти рекомендують присвятити йому не більше 10% свого портфеля. Це гарантує, що у вас буде диверсифікований портфель, здатний витримати різноманітні потенційні катаклізми.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини