Головна Статті Бізнес економіка Прогноз росту економіки Євросоюзу на 2024 рік: як економічний спад у Європі вплине на економіку України
commentss Cтатті Всі новини

Прогноз росту економіки Євросоюзу на 2024 рік: як економічний спад у Європі вплине на економіку України

Згідно з останнім прогнозом Європейської комісії, економіка Європи зростатиме менше, ніж передбачалося раніше. Як це вплине на Україну.

5 грудня 2023, 23:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

За даними Єврокомісії, зростання економіки 20 країн-членів ЄС має скласти 0,8% цього року і 1,3% у 2024 році, у порівнянні з оцінками у травні, які складали 1,1% і 1,6% відповідно. Слабкий споживчий попит на тлі стабільно високої інфляції лежить в основі похмурого прогнозу економічного зростання, заявили в ЄК.

Прогноз росту економіки Євросоюзу на 2024 рік: як економічний спад у Європі вплине на економіку України

Як економічний спад у Європі вплине на економіку України. Фото з відкритих джерел

Але комісар з питань економіки Паоло Джентілоні заявив, що він з оптимізмом дивиться в майбутнє, особливо для домогосподарств.

"Протягом наступних двох років споживчий попит буде ключовим драйвером зростання, оскільки підвищення заробітної плати повинно випереджати інфляцію, підвищуючи купівельну спроможність домогосподарств", — повідомив Джентілоні журналістам у Брюсселі.

"Свій внесок також зробить сильний ринок праці. Відновлення споживчого попиту може бути ще відчутнішим за відсутності високих норм заощаджень, які, як очікується, збережуться протягом прогнозованого періоду".

"Високі споживчі ціни на більшість товарів і послуг, які продовжують зростати, завдають більшої шкоди, ніж передбачалося у весняному прогнозі", — йдеться в повідомленні Єврокомісії.

У серпні споживчі ціни в Єврозоні зросли на 5,3%, не знизившись порівняно з попереднім місяцем. Згідно з переглянутими даними, опублікованими на початку жовтня, економіка блоку зросла лише на 0,1% у квітні-червні, і багато економістів очікують, що в другій половині року Єврозона перебуватиме в стані стагнації.

Згідно з новими оцінками ЄК, економіка Німеччини — найбільша в блоці, може скоротитися. Валовий внутрішній продукт у 2023 році має знизитися на 0,4% порівняно з попередньою оцінкою незначного зростання. Це буде єдина з найбільших економік блоку, яка відкотиться назад, згідно з прогнозами, які передбачають дещо вищі темпи зростання для Франції та Іспанії, ніж передбачалося раніше.

Економічні прогнозисти, включаючи Німецький інститут економічних досліджень та Інститут IfW в Кілі, знизили свої власні очікування щодо зростання Німеччини, яке стримується слабшим промисловим виробництвом.

Марія Демерціс, старший науковий співробітник брюссельського економічного аналітичного центру Bruegel, каже, що у 2024 році все ще існують економічні перешкоди, яких слід остерігатися.

"Ті країни, які є більш енергозалежні або були енергозалежними від Росії і насправді мають дуже енергоємну економіку, найбільше втрачають", — повідомила Демерціс в інтерв'ю Euronews.

"І тут я думаю про Німеччину. Німеччина дійсно є двигуном Європейського Союзу, і якщо Німеччина не зростатиме, то решта Європи також відчує на собі вплив цього".

Вперше осінній економічний прогноз Комісії охопив Боснію і Герцеговину, Молдову та Україну, яким ЄС надав статус кандидатів минулого року.

Всі три країни опублікували багатообіцяючі цифри, причому українська економіка продемонструвала неабияку стійкість у 2023 році.

Тим часом очікується, що інфляція в Єврозоні становитиме 5,6% у 2023 році в цілому, що дещо нижче, ніж 5,8%, які раніше прогнозував ЄЦ. Однак наступного року інфляція буде меншою, ніж прогнозувалося раніше: за новими оцінками, ціни зростуть на 2,9%, а не на 2,8% в річному обчисленні.

Покращення прогнозу відбулося, попри зниження цін на енергоносії, які різко зросли минулого року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зазначили в Єврокомісії. Вищі ціни на нафту можуть завадити зниженню інфляції наступного року, але ціни на послуги та харчові продукти повинні стабільно знижуватися на тлі високих процентних ставок, нижчих цін на виробничі ресурси та налагодження ланцюжків поставок, зазначили в Комісії.

Однак, більш жорстка монетарна політика — з безпрецедентним циклом підвищення процентних ставок ЄЦБ з метою стримування інфляції — почала впливати на економіку в цілому, знижуючи промислове виробництво і попит, зазначили в ЄК. Промислове виробництво слабшає, а зростання сфери послуг сповільнюється, попри відродження туризму в багатьох країнах Єврозони.

За оцінками ЄК, млявість економіки продовжиться і в наступному році, а перспективи значного відновлення зростання є малоймовірними. Глобальний попит залишається слабким, оскільки китайська економіка зупиняється, а це означає, що ЕС не може покладатися на зовнішній попит, щоб компенсувати зниження внутрішнього споживання.

Проте, зниження інфляції, подальше зміцнення ринку праці і, як наслідок, зростання реальної заробітної плати створюють певні перспективи на наступний рік, зазначили в ЄК. Ринок праці в країнах блоку залишається надзвичайно сильним, з рекордно низьким рівнем безробіття та зростанням заробітних плат, йдеться в повідомленні.

"Жорсткість монетарної політики може вплинути на економічну активність сильніше, ніж очікувалося, але також може призвести до більш швидкого зниження інфляції, що прискорить відновлення реальних доходів", — йдеться в повідомленні.

Конфлікт між Росією та Україною продовжує накладати пелену невизначеності на перспективи, як і кліматична криза, яка призвела до катастрофічних лісових пожеж та повеней у багатьох частинах континенту влітку.

Наскільки економіка України залежна від країн Європи

Українська економіка завжди була відкритою. Зважаючи на географічне розташування нашої держави, а також торгово-економічні зв’язки, що склалися в останні десятиріччя, ситуація в Євросоюзі буде напряму впливати на економічне становище України.

За даними Держмитслужби у структурі зовнішньої торгівлі товарами у І півріччі 2023 року частка країн ЄС склала 62.1%, що свідчить про абсолютну орієнтацію української економіки на європейський ринок.

Українська енергетика також повністю синхронізована з європейською, і навіть у разі перебоїв та нестачі електроенергії у сусідів, може компенсувати їм необхідний дефіцит енергії, та навпаки, покрити свій дефіцит.

Той факт, що в Україні вже 2-й рік йде війна, не додає оптимізму потенційним іноземним інвесторам, але від початку широкомасштабного вторгнення сприйняття нашої держави сильно змінилося і вона вже не сприймається як європейський Афганістан, а скоріше як майбутня Південна Корея, навіть якщо частина території не буде повернута і лишиться під окупацією.

Те, що Україна буде в ЄС – лише питання часу, і це також розуміють інвестори, які очікують одержати великі дивіденди як на відбудові країни в цілому, так і на розгортанні виробничих потужностей, що обіцяє принести їм чималі прибутки, враховуючи непогану матеріальну базу та дешеву робочу силу.

Як економічний спад у Європі позначиться на українській економіці

Зараз, коли економічні проблеми української держави викликані передусім військовими діями на сході та півдні країни, можливий економічний спад у Європі не матиме вирішального впливу. Проте, після закінчення війни, економічне зростання в ЄС буде вкрай потрібне для її відновлення.

Наразі, у ЕС спостерігається дефіцит робочої сили, і вимушені мігранти з України сприяють заповненню вакансій у країнах, де їм надали притулок. Тільки у Німеччині, де кількість біженців з України сягнула за останні 2 роки 1,1 мільйона, 300 тисяч уже знайшли постійну роботу.

Можлива рецесія у наступному році в ЄС призведе до скорочення робочих місць, що негативно відіб’ється на працевлаштуванні українських мігрантів. З іншого боку, скорочення економіки може зменшити попит на українські товари та сировину, що негативно вплине на економічний розвиток країни. Наразі, за підсумками 2023 року, очікується зростання української економіки на 5%, що краще ніж прогнозувалося рік тому.

Попри все, майбутнє України в ЄС, тому потрібно звикати, що всі економічні негаразди на європейському континенті автоматично будуть відбиватися і на нашій державі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини