Головна Статті Бізнес економіка Ринок какао у світі: чому ціни на шоколад б’ють рекорди
commentss Cтатті Всі новини

Ринок какао у світі: чому ціни на шоколад б’ють рекорди

Які фактори впливають на вартість какао-бобів та як зміниться ціна на шоколад.

12 квітня 2024, 07:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Справжнє  занепокоєння серед шанувальників шоколаду викликає стрімке зростання цін на цей делікатес по всьому світу, і Україна, на жаль, не виняток з цієї сумної статистики.

Ринок какао у світі: чому ціни на шоколад б’ють рекорди

Чому ростуть ціни на шоколад та какао. Фото з відкритих джерел

З нового 2024 року ми спостерігаємо, як ціни на какао-боби летять угору, подвоївшись порівняно з попереднім періодом. Винуватцями цього явища є неврожаї в Гані та Кот-д'Івуарі – основних постачальниках какао, які відчувають на собі наслідки жорстоких погодних умов та епідемій серед рослин. В Гані очікується найнижчий урожай за останні 22 роки, а Кот-д'Івуар страждає від посухи, що негативно впливає на виробництво какао.

Світовий ринок какао вражений несподіваним стрибком цін

Постійний дефіцит какао вже став нормою для світового ринку, але цьогорічний дефіцит обіцяє бути особливо великим. Низькі заробітки фермерів, які вирощують какао-боби, лише погіршують ситуацію, збільшуючи вартість продукту, якого і так бракує.

Згідно з прогнозами Міжнародної організації з виробництва какао (ICCO), світ стоїть на порозі рекордного дефіциту продукту – очікується, що він зросте до 374 тисяч тонн., що в 4 рази перевищує показник минулого року, коли дефіцит становив 74 000 тонн. Ця невідповідність між попитом і пропозицією несе в собі ризики подальшого подорожчання шоколаду, що бентежить як українських ласунів, так і весь світ.

Окрім того, фінансовий тиск посилюється через стрибки цін на ф'ючерси какао, які нещодавно досягли позначки в 10 080 доларів за тонну в Нью-Йорку, що є черговим рекордом. Після цього вони трохи впали до 9 622 доларів, але загальна тенденція до зростання цін залишається неухильною.

За даними Bloomberg, причиною такого стрімкого злету стала низка проблем з урожаями в ключових країнах західної Африки. Це призвело до третього поспіль річного дефіциту пропозиції какао на світовому ринку.

Також тиск на ринку відчувається через дії трейдерів, які продають ф'ючерси як страхування від коливань фізичних поставок. Фінансові труднощі в Гані, яка є другим за величиною світовим виробником какао, лише підвищують ціну на ф'ючерси, оскільки країна ризикує втратити доступ до ключових фінансових механізмів через кризу врожаю.

Цікаво, що зараз ціни на какао перевищують вартість металевої міді. В Кот-д'Івуарі та Гані, основних африканських центрах виробництва какао, багато заводів вже зупинили або скоротили переробку какао-бобів, оскільки не можуть собі дозволити придбання дорогих бобів.

Нові правила Євросоюзу, що забороняють імпорт какао з територій, де раніше були ліси, вносять свої корективи в вартість. Виробникам доводиться вкладати кошти в моніторинг ланцюгів постачання, що неодмінно позначається на кінцевій ціні продукції.

Обсяг ринку шоколаду до 2031 року досягне 118 млрд доларів

Шоколадні ласощі не тільки радують нас своїм смаком, а й продовжують утримувати стабільні позиції на світовому ринку. Згідно з прогнозами аналітиків з Allied Analytics LLP, до 2031 року обсяг ринку шоколадних кондитерських виробів може досягти захмарної суми у 118 млрд доларів, що значно перевищує 77,6 млрд доларів, зафіксованих у 2021 році.

Шоколад, що виготовляється з органічних, екзотичних та функціональних інгредієнтів, з кожним роком знаходить усе більше прихильників. Зростання попиту на такі продукти є одним з ключових каталізаторів ринкового росту. Економічне відновлення після пандемічних потрясінь, збільшення рівня доходів населення та бурхливий розвиток електронної комерції також вносять свій вклад у розвиток цього сегмента.

Наразі Європа володіє левовою часткою світового шоколадного ринку, але очікується, що до 2031 року Азійсько-Тихоокеанський регіон продемонструє найвищі темпи росту споживання. Інноваційні шоколадні кондитерські вироби, які відповідають зміні смаків та уподобань споживачів, стануть найбільш затребуваними на цих ринках.

Шоколадна дилема: як зміняться ціни та що чекає українських ласунів

Українські виробники шоколаду та представники торгівлі прийшли до невтішного висновку: нашим співгромадянам, які не уявляють свого життя без шоколадки, доведеться обмежити свої апетити.

Олександр Балдинюк, президент асоціації "Укркондпром" стверджує: вже на початку цього року ціни на какао-боби вразили своїм стрімким підйомом. Вартість цієї сировини за пару місяців зросла вдвічі, що не може не позначитися на цінниках шоколадних виробів.

"Якщо взяти для порівняння вересень 2022 року, то вартість какао була на рівні 2500 доларів за тонну, а сьогодні ми бачимо цифру понад 9000 доларів, і це ще не межа", — зазначив Балдинюк.

В Україні офіційно встановлено, що частка какао у шоколаді має складати не менше 35%. Відповідно до цього, зростання цін на какао дуже чутливо впливає на вартість шоколаду, де какао є ключовим інгредієнтом.

"Коли головна складова в собівартості продукції стає дорожчою вдвічі, це суттєво впливає на ціноутворення в цілому сегменті", — підкреслив президент "Укркондпрому".

Балдинюк зазначив, що вже зараз спостерігається значне зростання цін на какао-боби, і це лише питання часу, коли таке здорожчання відчутно вплине на український ринок.

"Ціни на шоколад у нас зростають, але цей процес інертний. Хоча виробництво і тримається на попередніх запасах і договорах, неминуче приходить час оновлення цінників, і тоді шоколад стане ще дорожчим", — стверджує Балдинюк.

Підтвердженням цих слів є інформація від представників торгівельних мереж. Тетяна Волчкова, керівниця управління закупівель VARUS, повідомила, що з лютого ціни на какао та шоколадні вироби вже зросли більш ніж на 10%, і це не межа. 

Пресслужба мережі АТБ також відзначає зростання цін на шоколад: за перший квартал 2024 року шоколадні вироби подорожчали на 17-24%, залежно від вмісту какао.

У торгівельній мережі NOVUS вже відбулася переоцінка закупівельної ціни шоколаду, і виробники налаштовані на подальше зростання цін. В українських виробників це зростання становить близько 15%, тоді як імпортери говорять про 20-40%.

"До кінця року ціни будуть підвищуватися. Ми намагаємося не піднімати їх занадто часто, але точного відсотка наступного підвищення нам невідомо", — коментують у прес-службі NOVUS.

Не виключено, що виробники вдаються до використання альтернативних інгредієнтів для збереження цінової доступності продукції. Це може призвести до зростання кількості шоколаду з додаванням пальмової олії на полицях магазинів.

Менеджер VARUS Тетяна Волчкова відзначає, що мінімальна вартість шоколадки масою 80 грамів може зрости з 35 грн до 50 грн до літа цього року.

Ситуація з цінами на шоколад в Україні наразі залишається непрогнозованою. Наталія Дубова, співзасновниця Львівської майстерні шоколаду, не дає конкретних цифр, але впевнена, що тенденція до зростання цін буде тривати щонайменше рік-півтора. Альтернативні джерела какао-бобів, такі як Бразилія та Еквадор, наразі не можуть повністю задовольнити потреби ринку у сировині.

Таким чином, українським любителям варто готуватися до нових економічних реалій, де за бажання побалувати себе шоколадом доведеться платити все більше і більше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини