Головна Статті Бізнес економіка Розкриття нових офшорів в Люксембурзі і безкоштовна роздача криптовалюти: ділові підсумки тижня
commentss Cтатті Всі новини

Розкриття нових офшорів в Люксембурзі і безкоштовна роздача криптовалюти: ділові підсумки тижня

Головні ділові новини світу очима журналістів порталу «Коментарі»

15 лютого 2021, 01:52 comments1552
Поділіться публікацією:

Пандемія коронавірусу продовжує чинити ключовий вплив на діловий світ. Уряд, дрібний та середній бізнес і навіть райони жебраків фавел Бразилії ламають голову, де брати гроші. Відповіддю стає цифровізація національних валют, податок на прибуткові фірми, безкоштовна роздача доларів в криптовалюті і самоорганізація банків народної взаємодопомоги. Детальніше — в першій частині огляду ділових подій тижня від порталу "Коментарі".

Розкриття нових офшорів в Люксембурзі і безкоштовна роздача криптовалюти: ділові підсумки тижня

Офшори. Фото із відкритих джерел

Неділя, 7 лютого

Крафтове польське пиво

У 2020 році крафтова пивоварня PINTA зварила рекордну кількість пива — більше 21 тис. гектолітрів за всю свою історію, що означає збільшення на 14% в порівнянні з 2019 роком. У 2021 році, коли PINTA відзначає своє 10-річчя, виробничі потужності пивоварні повинні збільшитися до 30 тис. гектолітрів у високий сезон, щоб повністю задовольнити зростаючий попит на крафтового пиво із Wieprz.

Два карантина, що вразили польську гастрономію, не завадили PINTA зберегти виробництво пива в бочках на рівні 2019 року. Цікаво, що кількість закладів, що беруть участь в пивній кампанії PINTA Miesiąca збільшилася з 113 в 2019 році до 140 в 2020 році. Загальний обсяг продажів пивоварні з Вепрца в значній мірі був зумовлений новинками, яких в 2020 році було 65 штук.

У попередні роки було зварено всього 28 сортів пива. Для охмеління PINTA використовувала майже 16 тонн хмелю з Європи, США, Австралії та Нової Зеландії. Флагманським пивом PINTY, на частку якого припадає п'ята частка продажів пивоварні, як і раніше залишається інтенсивно охмелене "Atak Chmielu" — перше пиво пивної революції в Польщі. Майже 80% виробництва склало пиво з сімейства Ельовіт (верхове бродіння), 13% — лагер (низове бродіння), і майже 8% — кисле пиво, яке постійно набирає популярності. Ці пропорції збережуться і в 2021 році.

Примірювальна на ізоляції

Новий тренд інтернет-магазинів набирає популярність в Європі. Кур'єр, стукає в двері клієнта, простягає йому дюжину нарядів на замовлення і каже, що є 40 хвилин, щоб приміряти їх і повернути те, що не підійшло й клієнт не збирається купувати.

Це розкішна служба доставки, яка стверджує, що знімає стрес при здійсненні покупок в інтернеті, зокрема, необхідність повертати посилки, що часто пов'язано з постановкою в довгу чергу в місцевому поштовому відділенні.

За допомогою цієї нової послуги кур'єр просто чекає у своєму фургоні на вулиці, пропонує модні поради, якщо вони вам потрібні, і забирає назад ті речі, які вам не потрібні. Оплата стягується тільки після того, як покупець приміряв одяг і вирішив, що він хоче залишити, і дозволив зробити замовлення.

Станіслав Чіліх буде стежити за вугільною трансформацією в Україні

Німеччина прийняла рішення про створення Секретаріату енергетичного партнерства з Україною і призначила спеціальним уповноваженим Федерального уряду ФРН по трансформації вугільних регіонів України Станіслава Тіліха — колишнього прем'єр-міністра землі Саксонія.

Уряд України співпрацюватиме з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) над проектом по трансформації вугільних регіонів, який буде впроваджуватися за підтримки уряду Німеччини.

В. о. міністра енергетики Юрій Вітренко під час зустрічі звернув увагу учасників на збитковість вугільної галузі України, її аварійний стан, неефективність і високу неекологічність теплової генерації, яка працює на вугіллі.

Податок для тих, хто нажився

Британія планує обкласти податком роздрібних торговців і технологічні компанії, чиї прибутки різко зросли під час пандемії COVID-19.

Уряд закликав компанії обговорити, як буде працювати онлайн-податок з продажів, а також розробляються плани одноразового "податку на надприбуток". Ці податки з'являться в другій половині року.

Шотландський поїзд для супербагатих

Найбагатші сім'ї, які до сих пір ніколи не проводили літні канікули, не виїжджаючи за кордон, тепер мають можливість подорожувати по країні.

Туристична фірма Abercrombie & Kent пропонує тур по Шотландії на борту приватного розкішного поїзда Belmond Royal Scotsman, що складається з дев'яти вагонів з ванними кімнатами і спа. Екскурсії включають місця в королівській ложі в Единбурзі; шанс "стикнутися з королевою" на Braemar Gathering і VIP-доступ до майданчиків для гольфу, включаючи Carnoustie і St Andrews Old Course.

Для супербагатих прийнятна вартість відпустки включаючи двотижневе перебування за попереднім замовленням, яке коштує 600 тис. фунтів стерлінгів для сім'ї з чотирьох осіб.

Нове аргентинське танго з МВФ

Глава МВФ Крісталіна Георгієва заявляє, що фонд працює над досягненням угоди про нову кредитну угоду з Аргентиною, і наступний раунд зустрічей буде присвячений деталям. Однак, за її словами, "для танго потрібні двоє", тому обидві сторони повинні внести свій внесок і знайти шлях до угоди, а ми ще не досягли навіть цієї точки".

Команда кризового кредитора проведе новий раунд віртуальних переговорів з офіційними особами з Буенос-Айреса в найближчі тижні і буде прагнути виконати поставлену урядом мету — укласти угоду до травня.

Криза з коронавірусом посилила і без того високий рівень безробіття і бідності, 1 уряд президента Альберто Фернандеса має намір переглянути умови виплати кредиту в розмірі 44 млрд дол., отриманого від МВФ в 2018 році.

З того року Аргентина знаходиться в рецесії, а раніше протягом майже десяти років перебувала в стані стагфляції.

Іспанія націлена на лідерство в трансплантації волосся

У міру того, як туризм по естетиці волосся набирає вагу, іспанські спеціалізовані центри також прокладають шлях до лідерства в цьому бізнесі. Поки вони не стали новим світовим еталоном для мікротрансплантатов волосся. Але, поєднання більш якісних результатів і загального падіння цін закріпило бум подібних клінік в Іспанії.

У порівнянні з пакетами з фіксованою ціною на операцію в Туреччині (включаючи поїздку), яка варіюється від 1700 до 2000 євро, Іспанія значно знизила витрати на цей вид втручання. Зокрема, з майже 10 тис. євро, які можна було заплатити трохи більше п'яти років тому, зараз ця цифра коливається від 2 700 до 3 000 євро, за даними опитаних клінік.

Понеділок, 8 лютого

Люксембург у центрі нового податкового скандалу

"Le Monde" і міжнародний консорціум з шістнадцяти ЗМІ опублікували в понеділок нову інформацію про фінансовий центр Люксембурга, відомому звільненням від податків і оптимізацією найбільших статків у світі.

Після викриттів дослідження LuxLeax у 2014 році, ця нова операція, націлена на Велике Герцогство, відома як OpenLux. Розслідування проводилися міжнародним консорціумом журналістів.

Для цього шістнадцять партнерських ЗМІ, включаючи Süddeutsche Zeitung в Німеччині, Le Soir в Бельгії, McClatchy в США, Woxx в Люксембурзі, IrpiMedia в Італії і консорціум журналістів-розслідувачів OCCRP, об'єднали свої зусилля.

Зі свого боку, відділ даних французької щоденної газети Les Décodeurs зміг створити велику базу даних з власників 140 000 організацій, зареєстрованих в Люксембурзі, тобто компаній і фондів.

У цьому новому розслідуванні йдеться про 55 тис. офшорних компаній, активи яких складають жахливу суму в 6,5 трлн. євро. За даними Le Monde, майже 90% з 64 458 бенефіціарів цих організацій не є люксембуржцями. Невелика територія в 2586 кв. км привертає найбільші багатства і фактично концентрує більшу частину світових багатств. Не дивно, що ці обертаються в порожнечі холдингові компанії створені великими мільярдерами, транснаціональними корпораціями або різними представниками засобів масової інформації, які хочуть примножити фінансові активи або нерухомість, таємно і без сплати податків.

Серед 157 національностей, представлених в цьому величезному списку бенефіціарів, французи і навіть Парижани займають провідне місце. Більше 17 тис. Компаній — це 37 французьких з 50 найбагатших сімей, в тому числі Бернар Арно, Герран-Ермес або Мюлье. Тут також зареєстровані деякі перлини французької економіки, такі як Yves Rocher, Hermès, JCDecaux або Decathlon. Тут з'являються навіть деякі скарби французького спадщини в області нерухомості: наприклад, замок Іль-де-Франс, що належить саудівському принцу, знаменитий виноградник Вар колишньої пари Анджеліни Джолі-Бред Пітт або безліч вілл на Кот-д "Азур".

Україна приєдналася до КВПБ

Українська делегація, очолювана заступником міністра економіки Тарас Качка, 8 січня приєдналася до 47 сесії Комітету з всесвітньої продовольчої безпеки (КВПБ), де буде представлений звіт групи експертів зі створення концепції глобальної продовольчої безпеки та харчування до 2030 року.

Україна робить значний внесок в досягнення SDG 2 (ліквідація голоду, забезпечення продовольчої безпеки і поліпшення харчування — одна з 17 цілей в сфері сталого розвитку, встановлених ООН в 2015 році) як на національному рівні, так і глобально.

Згідно з даними на сайті Мінекономіки, КВПБ заснований в 1974 році, його Секретаріат розміщений в штаб-квартирі Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Римі. У комітеті на глобальному рівні обговорюються питання продовольчої безпеки і харчування, крім того, відомство розробляє вказівки і рекомендації, які можуть ставати керівництвом до дій для країн в їх роботі по забезпеченню продовольчої безпеки.

Згідно з даними на сайті комітету, КВПБ в рівних частках фінансується Продовольчою і сільськогосподарською організацією (ФАО), Міжнародним фондом сільськогосподарського розвитку (МФСР) і Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП).

Dogecoin б'є рекорди після твітів Маска і Снуп Догга

Dogecoin — криптовалюта із зображенням собаки Сіба-іну в якості талісмана — досягла рекордної позначки 8 лютого після того, як мільярдер Ілон Маск, репер Снуп Догг і басист Kiss Джин Сіммонс написали про це в Twitter.

Вартість токена піднялася до піку в розмірі 8,2 цента за ринковою капіталізацією в 10,5 млрд доларів. Монета увійшла в десятку криптовалюта за ринковою вартістю.

Маск, найбагатша людина на планеті, останнім часом кілька разів писав у Твіттері про Dogecoin. Snoop Dogg прикріпив твіт зі словом "Snoop Doge". Сіммонс, учасник американського рок-гурту Kiss, розповів, скільки люди могли б заробити, якби купили Dogecoin раніше.

Е-гривня

Нацбанк України розглядає можливість випуску власної цифрової валюти — e-гривні. Про це повідомив глава НБУ Кирило Шевченко в Facebook.

"Національний банк України також продовжує вивчати можливість випуску власної цифрової валюти — е-гривні, досліджує її можливі сфери використання і потенційний попит на е-гривню", — заявив Шевченко.

За словами глави НБУ, в 2016 році Україна однією з перших у світі розпочала вивчення можливості випуску цифрової валюти центрального банку (CBDC).

"У 2018 році було проведено пілотний проект з випуску е-гривні для роздрібних платежів на платформі блокчейн. В результаті "пілоту" ми отримали багато як цікавих висновків, так і нових відкритих питань. І це цілком нормально, враховуючи інноваційну природу CBDC. Ці питання поки досліджуємо не тільки ми, а й інші центробанки ", — додав Шевченко.

Глава Нацбанку відзначив, що в кінці минулого року НБУ почав опитування учасників фінансового ринку для отримання експертних думок щодо перспектив впровадження е-гривні в Україні.

Франція вимагає від МЕРКОСУР гарантій "екологічних і санітарних стандартів"

Підписання торгового угоди між МЕРКОСУР і Європейським союзом відкладено через вимоги Франції про гарантії, які називаються "екологічними і санітарними стандартами", від країн-членів американського блоку.

Міністр зовнішньої торгівлі Франції Франк Рістер заявив, що Париж не підпише угоду, але, за його словами, це не означає виходу з нього. Крім того, він заявляє, що країна буде задоволена тільки політичною заявою про екологічні зобов'язання чотирьох країн-учасниць (Аргентини, Бразилії, Уругваю і Парагваю, що займе чимало часу.

До невирішених питань відносяться технічні аспекти, такі як списки географічних зазначень, охоплення товарів із зазначенням походження, а також питання, що мають велике політичне значення, такі як екологічні проблеми, які ставилися під сумнів європейськими країнами, такими як Франція.

Однак договір може набути чинності в односторонньому порядку між Європою і кожною країною МЕРКОСУР, яка схвалить текст угоди.

Членство Бразилії в ОЕСР заблоковано екологічною політикою Болсонару

Комітет ОЕСР з екологічної політики скасував заплановане на цьому тижні обговорення підвищення статусу Бразилії в групі

Цей крок є потенційною невдачею для уряду президента Жаіра Болсонару, яке зробило вступ в Організацію економічного співробітництва та розвитку своїм пріоритетом, щоб підвищити довіру до країни і залучити більше інвестицій.

Питання про Бразилію був знятий з порядку денного засідання протягом 9 лютого після того, як члени комітету отримали лист від американської організації Human Rights Watch з питаннями про екологічну політику Болсонару

Франція очолює опозицію, стверджуючи, що участь Бразилії може підірвати довіру до Комітету з питань довкілля групи. Замість цього зустріч буде присвячена Болгарії — ще одній країні, яка намагається приєднатися до паризької групи.

Міністерство закордонних справ Бразилії заявило, що очікує відповіді від комітету з екологічної політики ОЕСР. В ОЕСР відмовилися від коментарів.

НБУ відновлює стрес-тестування банків

Рішення Нацбанку №39-рш про відновлення стрес-тестування банків вступило в силу 8 лютого, передає прес-служба регулятора.

Згідно з документом, оцінка стійкості банків буде проведена станом на 1 січня 2021 року. Вона передбачає оцінку якості активів (asset quality review — AQR) для всіх банків та додатково стрес-тестування для окремо визначеного переліку фінустанов.

Стрес-тестування, додатково до оцінки якості активів, в цьому році будуть проходити 30 банків, на які припадає понад 90% активів банківської системи. Зокрема, це "ПриватБанк", "Ощадбанк", "Укрексімбанк", "Укргазбанк", "Альфа-Банк", "Райффайзен банк Аваль", "Сбербанк России", "Укрсиббанк", "ОТП банк", "Креді Агріколь банк "," ПроКредит банк "," Кредобанк "," Ідея банк "," Правекс-банк ", банк" Форвард ", ПУМБ, банк" Південний "," ТАСкомбанк "," Універсал банк ", банк" Кредит Дніпро ", банк "Схід", "Мегабанк", "А-банк", "МТБ банк", "Індустріалбанк", "банк інвестицій та заощаджень", банк "Альянс", банк "Львів", банк "Глобус", "Акордбанк".

Подробиці макроекономічних сценаріїв і підходів до стрес-тестування в 2021 році будуть оприлюднені пізніше на сайті Національного банку.

За результатами оцінки стійкості для банків буде визначено необхідний рівень нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) і нормативу достатності капіталу (Н3), уточнили в НБУ.

Вівторок, 9 лютого

Перша жінка-керівник СОТ

Вперше в історії африканська жінка виявиться на вершині міжнародної торгівлі. Завдяки широкій підтримці з боку країн-членів, в тому числі Європейського Союзу, Китаю, Японії і Австралії — Нгозі Оконджо-Івеала з Нігерії керуватиме Світовою організацією торгівлі (СОТ).

Два терміни вона займала пост міністра фінансів Нігерії (2003-2006 і 2011-2015 роки) і стала першою жінкою, що зайняла цей пост. Протягом короткого часу в 2006 році вона була міністром закордонних справ. Сьогодні вона входить до ради директорів таких важливих міжнародних організацій, як Twitter, Standard Chartered Bank і Global Alliance for Vaccines and Immunization.

Призначення в Оконджо-Івеала знаменує собою дуже важливий поворотний момент у всьому світі, тому що він родом з одного з небагатьох регіонів світу, де спостерігається підйом вільної торгівлі.

1 січня цього року набула чинності угода про створення Африканської континентальної зони вільної торгівлі (Afcfta), підписану 53 з 54 країн. Завдяки цій ініціативі Африка стає найбільшою зоною вільної торгівлі на планеті: 1,2 мільярда людей і загальний ВВП 2,5 трильйона доларів — справжній поворотний момент для африканського континенту.

В інтерв'ю CNN в серпні минулого року після відставки Азеведо, Нгозі Оконджо-Івеала запевнила, що торгівля буде відігравати важливу роль у відновленні після пандемії коронавируса. І додала: "СОТ потрібен лідер: нове обличчя, здатне проводити реформи і працювати з усіма членами, щоб забезпечити вихід організації з часткового паралічу, в якому вона опинилася". Нове обличчя тепер є. І вперше в історії ця особа африканської жінки.

Криптовалюти оновлюють рекорди

Криптовалюта під назву Ефір досягла нового рекордного максимуму, вперше перевищивши позначку в 1700 дол.

Згідно з даними CoinDesk, ефір, який є другою за величиною цифровий монетою в світі за ринковою вартістю, піднявся на 11,2% до 1743 долара приблизно о 10:30 ранку за східним часом.

Ефір стабільно зростає на цьому тижні, оскільки інвестори чекають довгоочікуваного запуску ф'ючерсних контрактів на ефір на Чиказькій товарній біржі на наступному тижні.

Deutsche Bahn більше не буде продавати паперові квитки на потяги

З наступного року клієнти Deutsche Bahn більше не зможуть купувати паперові квитки на поїзди далекого прямування. Компанія оголосила у вівторок, що з 1 січня 2022 року таку можливість більше не діє. Замість цього, починаючи з квітня, мандрівники і раніше зможуть бронювати електронний квиток через додаток або на веб-сайті поїзда протягом десяти хвилин після відправлення. Додаткова плата за харчування не стягується.

Профспілка залізничників і транспорту не підтримує рішення.

Deutsche Bahn говорить про розширення онлайн-квитків і підкреслює, що спонтанні мандрівники, які подорожують на далекі відстані, як і раніше будуть мати можливість купувати квиток на поїзд.

За даними Deutsche Bahn, за останні роки на потяги було продано менше одного відсотка квитків. Доплата за харчування тепер становить 19 євро. У місцевому транспорті і на міській залізниці квитки завжди потрібно купувати перед поїздкою. Профспілка закликає до широкої інформаційної кампанії про зміну.

Банк бразильської солідарності

Зіткнувшись з кризою в сферах економіки і охорони здоров'я, представники десяти фавел Бразилії відкрили банк солідарності, що пропонує мікропозики підприємствам і банківські послуги для жителів.

З капіталом в 1,8 мільйона реалів (280 тис. Євро), наданим "анонімними інвесторами", "Банк G10" планує надати доступ до кредитів за низькими ставками для підприємців, а також надати резидентам базові банківські послуги, такі як доступ до платіжної картки . Заклад буде направляти третину свого прибутку на фінансування соціальних програм.

Згідно зі звітом Міжнародного валютного фонду, зіткнувшись з економічною кризою, бразильські МСП збільшили кількість звернень за кредитами на 20% в період з серпня 2019 року по серпень 2020 року. Але в фавелах, де економіка в основному неформальна, доступ до традиційних кредитами зазвичай майже неможливий. Отже, під час епідемії люди не володіють своїми будинками, вони не можуть довести джерело свого доходу, а у банку немає документів для оцінки їх кредитоспроможності. Тому — "Банк G10", кращий вихід і гідний приклад.

Тюрми на продаж

Міністерство юстиції України планує виставити на продаж 35 законсервованих в'язниць. Підготовка йде спільно з Фондом державного майна.

"Кожне з цих закладів вже припинило свою профільну діяльність. Утримувати закриті установи, які не виконують своєї функції, невигідно для держави, оскільки це мільйони гривень витрат щорічно ", — додала Висоцька.

Хакерські атаки

Невідомі хакери зламали комп'ютерні мережі компанії, яка займається водопостачанням в США і отримали доступ до управління критично важливими системами. Також вони намагалися вчинити масове отруєння. Як стало відомо у вівторок, 9 лютого, злочинці дистанційно запустили процес підвищення рівня гідроксиду натрію у питній воді.

Вторгнення в комп'ютерну систему і запуск небезпечного процесу були виявлені до того, як зловмисники змогли завдати якої-небудь шкоди. Повідомляється, що метою нападу хакерів став невелике місто Олдсмар (Oldsmar) з населенням 15 тис. Чоловік в американському штаті Флорида.

Як заявив на прес-конференції шериф Боб Гуальтьері, дистанційний перехоплення управління виявив оператор служби водопостачання. Він екстрено відключив процес і запобіг отруєння води.

Зміст гідроксиду натрію, одного з компонентів системи водоочищення, було на короткий час серйозно підвищено. Якби вода з таким рівнем хімікатів досягла будинків місцевих жителів, наслідки могли бути катастрофічними, пояснили експерти.

Відразу після інциденту влада Олдсмар відключили систему віддаленого доступу до комп'ютерів водопостачання, були також зроблені інші запобіжні заходи, щоб запобігти потраплянню хімікатів в водопровід.

Середа, 10 лютого

Економісти ЄС вимагають списати борги

Близько 150 економістів з 13 країн Європейського Союзу звернулися із закликом списати борги країн єврозони в Європейського центрального банку (ЄЦБ), який купив облігації цих країн за обіцянки інвестувати в екологію і виділити кошти на соціальні програми.

Експерти відзначили, що державам замість позик для інвестицій доведеться знову брати позики для погашення існуючих боргів.

На думку авторів звернення, тільки таке рішення допоможе країнам оговтатися "після страшного кризи".

Польський сейм для поляків

Сейм прийняв рекордну індексацію пенсій, завдяки якій вже навесні нинішнього року пенсіонери отримуватимуть вищі допомоги від ZUS. Підвищення пенсій, підтверджене урядом, складе 4,24%. Також буде відшкодована вартість ліків в розмірі 600 злотих. Допомога доступна людям з обмеженими можливостями. Також на допомогу зможуть розраховувати родичі інвалідів: дружина, батько, батько чоловіка, брати і сестри, власні та прийомні діти, діти, прийняті на виховання, прийомні діти, невістка, зять, мачуха та вітчим. Протягом року, якщо припустити, що на ліки щомісяця витрачається 150 злотих, розмір компенсації складе 600 злотих. Якщо витрати були менше 100 злотих, наприклад, заплатили за ліки 90 злотих протягом місяця, пільга не надається.

Disney закривається

Компанія Уолта Діснея закриває свою "Blue Sky Studios, яка займалася виробництвом анімації, де створені серіали" Льодовиковий період "," Ріо "та багатьох інших знакових фільмів.

Рішення було прийнято після того, як Disney зіткнулася з економічною кризою через пандемію COVID-19. Через фінансових втрат компанія також закрила свої тематичні парки і круїзні лінії.

Однак майбутній проект серії "Льодовиковий період" з бібліотеки студії буде вести сам Disney.

Серіал "Льодовиковий період" для Діснея, про який вперше було оголошено на зборах фінансових спонсорів рік тому, все ще знаходиться в стадії розробки. "Пригоди Бака Уайлда в льодовиковий період", присвячені голосу Саймона Пегга, повинні з'явитися на початку 2022 року.

Останній робочий день для студії Blue Sky буде в квітні. Компанія звільнить 450 співробітників студії. Disney буде працювати з співробітниками студії в Грінвічі, штат Коннектикут.

Найвище споживання електроенергії за останні 6 років

В Україні зафіксували рекордне споживання електроенергії за останні 6 років. Про це повідомив голова парламентського комітету енергетики та ЖКГ Андрій Герус в своєму Telegram-каналі в середу.

"У ці дні лютого спостерігається найвища споживання електроенергії за останні 6 років. Основна причина — морози. Як наслідок, ранкові та вечірні піки споживання електроенергії практично перетворилися в один довгий пік, який триває з 7 ранку до 23 вечора ", — написав Герус.

За його словами, щоб покрити цей пік, особливу роль виконують гідроакумулюючі електростанції "Укргідроенерго", які вночі закачують воду, а протягом дня її використовують для виробництва електроенергії.

Також на 07: 00-23: 00 припадають основні обсяги імпорту електроенергії, що допомагає розтягнути використання води на ГАЕС до пізнього вечора.

Дедпул рятує англійський футбол

Голлівудський актор Райан Рейнольдс разом з ще одним актором і сценаристом Робом МакЕлхенні стали власниками футбольного клубу "Рексхем" — одного з найстаріших футбольних клубів в світі.

Відразу після того, як 100% клубу перейшли у власність Рейнольдса і МакЕлхенні, вони вклали в нього 2 млн фунтів стерлінгів.

Ці гроші повинні піти на підтримку діяльності головної команди. У тому числі і на літні трансфери, жіночу команду і ще частина — на волонтерські проекти, пов'язані з клубом.

Рейнольдс і МакЕлхенні отримали клуб від уболівальників, які до цього утримували його.

Зараз "Рексхем" виступає в Національній конференції чемпіонату Англії — п'ятому за силою дивізіоні Англії. Тому одне із завдань, яке поставлено перед новими власниками — підняти клуб у вищий дивізіон.

Греція скорочує допомогу

Допомога по безробіттю, а також підтримка при працевлаштуванні в розмірі 534 євро переглядаються Міністерством праці. Мета — скоротити їх до 400 євро на місяць, а разом з Міністерством фінансів вони розглядають можливість обмеження призупинення трудових договорів при одночасному скороченні як допомоги, так і кількості компаній, які сьогодні отримують підтримку.

Допомога по безробіттю зменшиться для переважної більшості працівників, і Міністерство праці негайно приступить до реалізації пропозицій звіту Піссарідіса, який в основному передбачає: нестабільність і прив'язку до мінімальної заробітної плати як такої, але при колишній заробітної плати безробітного і термін субсидії безробітному скорочується до 6 місяців.

Четвер, 11 лютого

Саудівська Аравія розширює розгортання 5G

Послуги 5G в Саудівській Аравії збільшилися в четвертому кварталі 2020 року і охоплять ще сім міст і провінцій, заявив в середу Комісія по зв'язку та інформаційних технологій (CITC).

У звіті зафіксована середня швидкість завантаження 315,55 Мбіт в секунду для п'ятого покоління в королівстві, а Saudi Telecom Company (STC) зафіксувала найвищу середню швидкість завантаження для мобільного Інтернету для служби 5G зі швидкістю до 342,35 Мбіт / с, за якою слідує компанія Zain із середньою швидкістю 338,12, і Mobily із середньою швидкістю завантаження 220,86 Мбіт / с, займають друге і третє місця відповідно.

У звіті Meqyas також говориться, що Zain очолює діяльність постачальників телекомунікаційних послуг з розгортання послуг 5G в усіх регіонах Королівства, за винятком регіону Мекка, в якому Mobily зафіксувала найкращі показники в останньому кварталі 2020 року.

Електросамокати на старті

Компанії з виробництва електросамокатів шикуються в чергу, щоб запустити сервіси в ірландських містах. По крайней мере, три пункти прокату будуть пропонувати послуги, коли уряд узаконить їх використання.

Dott, компанія з оренди електросамокатів, яка управляє 30 тис. Електросамокатів в 16 європейських містах, заявляє, що має намір вийти на ірландський ринок в Дубліні, Лімерику, Корку і Голуеї.

База даних українських позичальників продана ісландцям

Антимонопольний комітет (АМКУ) дозволив Creditinfo Group hf. (Рейк'явік, Ісландія) придбати понад 50% акцій ПрАТ "Міжнародне бюро кредитних історій" (МБКІ).

Відповідне рішення АМКУ прийняв на засіданні в четвер, 11 лютого, повідомляє прес-служба Комітету.

МБКІ було засновано в 2006 році і входить до групи Creditinfo. До червня 2019 року його власниками були кредитна спілка "Перше кредитне товариство", "Кредитінфо Груп ХФ", "Кредитінфо Інтернейшнл ГМБХ" і "Анонфорд Інвестментс Лімітед".

Зараз кінцевим бенефіціаром в держреєстрі зазначений Рейнір Фіндал Гретарссон — засновник і голова ради директорів Creditinfo Group.

Згідно з інформацією на її сайті, Creditinfo Group hf була заснована в 1997 році.

Компанія поставляє послуги з надання кредитної інформації і рішень з управління ризиками, керуючи більше 25 кредитних бюро на зрілих ринках, що розвиваються у всьому світі.

Бізнес у спадок

Новим головним виконавчим директором компанії ArcelorMittal стане Адітья Міттал — син засновника найбільшого виробника сталі світу Лакшмі Міттала.

На посту CEO ArcelorMittal Адітья Міттал змінить свого батька. Зараз Міттал-молодший займає посади президента і фінансового директора ArcelorMittal, а також головного виконавчого директора ArcelorMittal Europe.

У повідомленні компанії говориться, що Лакшмі Міттал, який заснував ArcelorMittal в 1976 році і крім посади головного виконавчого директора займає пост голови ради директорів, стане виконавчим головою компанії. Він продовжить очолювати раду директорів і працювати спільно з CEO і командою керівництва.

Новим фінансовим директором ArcelorMittal стане Женуіну Христину, який працює в компанії з 2003 року і зараз очолює фінансовий відділ.

ArcelorMittal — найбільша металургійна компанія в світі, зареєстрована в Люксембурзі. Підприємство має виробничі потужності в 18 країнах на 4 континентах, продукція реалізується в 160 країнах. Компанія створена в 2006 році шляхом злиття люксембурзької компанії Arcelor та індійської Mittal Steel, що належить індійському бізнесменові Лакшмі Мітталу.

Нагадаємо, ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" і поруч малих компаній, зокрема ПАТ "ArcelorMittal Берислав".

Зимовий ремонт — кращий ремонт

У аварійний ремонт виведений блок №6 на Добротвірської ТЕС, яка входить до групи компаній ДТЕК Ріната Ахметова.

В цілому станом на 16:00 четверга, 11 лютого, в аварійному ремонті перебувають 13 блоків теплових електростанцій, з них 12 блоків на ТЕС "ДТЕК Енерго".

Як повідомлялося, днем раніше, 10 лютого, в аварійний ремонт були виведені блок №3 на Запорізькій ТЕС і №4 на Курахівській ТЕС, які також входять до групи компаній ДТЕК. Також ДТЕК обмежив поставки вугілля державної компанії "Центренерго", що призвело до виведення з роботи частини її блоків через відсутність палива. Крім того, це призвело до зростання цін на електроенергію більш ніж на 15%.

Французька переробка відходів.

100% відходів агропромислового комплексу, що збираються у Франції, повинні бути перероблені до 2030 року, заявила організація Adivalor 11 лютого 2021 року.

Сектор переробки сільськогосподарських відходів у Франції — один з найефективніших в світі. Сьогодні 300 тис. Фермерів сортують плівки, струни, іригаційні канали, упаковку для насіння, добрив, пестицидів, засобів гігієни на своїх фермах.

Ці відходи сортуються на 7000 пунктів збору спільно з 1300 дистриб'юторами. 350 виробників вносять свій внесок у фінансування, включаючи вартість в кінці терміну служби в закупівельну ціну продукту за допомогою екологічного вкладу.

У Франції було зібрано, відсортовано і перероблено 85 000 тон сільськогосподарських відходів (5000 тонн за рік).

Німецький бізнес підтримав СП-2

У Східному комітеті німецької економіки підтримали позицію уряду ФРН в питанні будівництва "Північного потоку — 2". Про це 11 лютого заявив виконавчий директор комітету Міхаель Хармс.

Він зазначив, що проект варто розглядати в контексті глобального партнерства не тільки в області енергетики, але в сфері навколишнього середовища. За його словами, бізнесмени впевнені в завершенні будівництва газопроводу.

Mastercard перейде на криптовалюта

Американська компанія Mastercard заявила про намір в 2021 році почати проводити операції з декількома криптовалюта в рамках своєї платіжної системи з однойменною назвою. Про це повідомляє прес-служба фінансової корпорації.

Відзначається, що Mastercard готова проводити операції тільки з декількома криптовалюта. Йдеться, наприклад, про стейблкоінах, які забезпечені реальними активами. У корпорації вважають, що важливо підтримувати стабільність цифровий валюти, щоб люди могли платити такі гроші і в повсякденному житті.

Крім того, Mastercard зараз активно співпрацює з кількома центральними банками по всьому світу. Так, в майбутньому можливо, що саме вони будуть запускати нові цифрові валюти під назвою CBDC (цифрова валюта Центрального банку).

Ріанна і LVMH припиняють модну лінію Fenty

Французький гігант предметів розкоші заявив в черверг, що власник Louis Vuitton LVMH і Ріанна погодилися призупинити виробництво своєї модної лінії Fenty менш ніж через два роки після її запуску.

У заяві L VMH йдеться, що діяльність Fenty з виробництва готового одягу, що базується в Парижі, буде "припинена" в очікуванні поліпшення умов — рідкісна невдача для люксової групи, яка пережила кризу з коронавірусів краще, ніж більшість конкурентів.

LVMH запустили модний бренд Fenty в травні 2019 року, всього лише другий раз, коли французька група створила лейбл з нуля, прагнучи задовольнити зростаючий попит на співпрацю зі знаменитостями класу люкс.

Фінансовий директор LVMH Жан-Жак Гіоня назвав Fenty "незавершеної роботою" ще в жовтні минулого року.

Іспанські профспілки проти

Профспілки Іспанії -UGT, провели акцію протесту в четвер перед виконавчою владою Педро Санчеса. Після декількох місяців кризи UGT попередили уряд, що вони не можуть більше відкладати відновлення переговорів з найважливіших питань, таким як скасування трудової реформи і скасування в закону пенміонной реформи, підвищення мінімального професійного рівня заробітної плати. "Мобілізація тільки почалася. Обидві організації зібрали представників профспілок в п'ятдесяти містах по всій Іспанії під гаслом "Тепер пора".

П'ятниця, 13 лютого

Драгі представив новий кабмін

Маріо Драгі погодився стати наступним прем'єр-міністром Італії, назвавши своїх міністрів.

73-річний колишній глава ЄЦБ очолить новий уряд національної єдності, яке замінить лівоцентристську коаліцію Джузеппе Конте, яка звалилася місяць назад, залишивши країну без керма в безпрецедентному кризі.

Старший заступник керуючого Банку Італії Даніеле Франко був призначений новим міністром економіки, а Роберто Сперанца залишився міністром охорони здоров'я. За даними Bloomberg, "Франко, генеральний директор центрального банку, буде грати ключову роль в управлінні часткою Італії в розмірі 209 мільярдів євро (253 мільярдів доларів) в пакеті ЄС з відновлення, а також у вживанні заходів, які допоможуть сім'ям та підприємствам впоратися з труднощами . рецесія, спричинена пандемією і обмеженнями ".

Луїджі Ді Майо залишиться міністром закордонних справ, а нова адміністрація має намір відвести Італії велику роль. Роберто Чінголані, виконавчий директор Leonardo SpA, очолить нове міністерство екологічних перетворень. Він буде відповідати за управління витратами на зелені проекти в рамках пакета відновлення Європейського Союзу.

Серед інших міністрів — міністр економічного розвитку Джанкарло Джорджетти, який, будучи ветераном вищого законодавчого органу Ліги Маттео Сальвини, наполягав на тому, щоб партія зайняла більш проєвропейську позицію. Драгі вже сказав законодавцям, що він наполягатиме на єдиному бюджеті єврозони, і щоб Італія стала головою Групи 20 країн.

Драгі буде доручено відновити економіку в країні, де понад 93000 чоловік з коронавірусів померли з тих пір, як вона стала першою європейською країною, яка зіткнулася з повною силою пандемії рік тому, і число жертв і раніше росте на сотні кожен день.

м'ясна біопечать

Ізраїльська компанія Aleph Farms Ltd. створила перший в світі стейк без забою, використовуючи тривимірну "біопечать" і справжні клітини корови.

Алеф об'єдналася з біомедичними дослідниками з Ізраїльського технологічного інституту Техніона, щоб надрукувати вирощені в лабораторії рібайі, призначені для вживання в їжу людьми, не вбиваючи тварин.

Технологія Алеф унікальна, вона друкує "справжні живі клітини, які потім инкубируются для зростання, диференціації та взаємодії, щоб отримати текстуру і якості справжнього стейка.

Дідьє Тубіа, співзасновник і генеральний директор Aleph Farms, назвав 3D-друк м'яса "проривом". Він додав: "Ця віха для мене знаменує собою великий стрибок в реалізації нашого бачення переходу глобальної продовольчої системи до більш стійкого, справедливого і безпечного світу".

У той час як вирощене в лабораторії м'ясо знаходиться в зародковому стані, компанії буде потрібно небагато часу, щоб просунути технологію і довести виробництво до рівня комерційної доступності.

Чехи купили Кольт

Чеська компанія CZG купила в п'ятницю легендарний американський збройовий бренд Colt за 220 мільйонів доларів.

CZG, в якій працює близько 1650 чоловік в Чехії, США (в Канзас-Сіті) і Німеччини, виробляє зброю для поліції та армії, а також спортивну і мисливську зброю під брендом CZ.

Відомий американський бренд, створений в 1847 році Семюелем Кольтом зазнавав труднощів з 2015 року. Потім оголосив про банкрутство.

Британці бідніють

Управління з фінансового регулювання і нагляду Британії (FCA) опублікувало в п'ятницю тривожний звіт, в якому розкривається, наскільки пандемія вдарила по сімейним фінансів.

30% з 22 000 опитаних дорослих заявили дослідникам, що вони очікують, що їх сімейний дохід впаде протягом наступних шести місяців, а 25% визнали, що їм доведеться щосили зводити кінці з кінцями.

Понад 16% очікували, що візьмуть на себе більше боргів, а приголомшливі 11% заявили, що вони, ймовірно, скористаються продовольчим банком.

Це сталося після того, як рівень безробіття у Великобританії виріс до 5%, або 1,7 мільйона осіб, за три місяці до кінця листопада.

Зроблено в Єгипті

Уряд Єгипту підписало угоду з корейською технологічною компанією Samsung про виробництво в країні навчальних планшетів, що є частиною урядової стратегії по локалізації технологічного сектора.

Samsung раніше пропонувала створити фабрику з виробництва планшетів в Єгипті з інвестиціями в розмірі близько 30 мільйонів доларів, які, за словами джерел, є передбачуваними інвестиціями компанії в фабрику, яка буде створена для виробництва пристроїв в рамках угоди. Технічні характеристики пристрою і його відпускна ціна буде узгоджено пізніше.

Раніше в цьому році Міністерство зв'язку та інформаційних технологій провело переговори з міжнародними компаніями, щоб визначити найкращі пропозиції з виробництва планшетів на місцевому рівні в Єгипті.

Канадський регулятор схвалив запуск першого в світі біткойн-ETF

Головний регулятор цінних паперів Канади схвалив запуск першого в світі фонду, торгуемого на біржі біткойнов, сказав в п'ятницю інвестиційний менеджер, надавши інвесторам більш широкий доступ до криптовалюта, що викликало вибух інтересу до торгівлі.

Комісія з цінних паперів Онтаріо схвалила запуск Purpose Bitcoin ETF, йдеться в заяві компанії з управління активами Purpose Investments Inc. з Торонто.

"ETF буде першим в світі, хто буде інвестувати безпосередньо в фізично розміщені біткойни, а не в похідні інструменти, що дозволить інвесторам простий і ефективний доступ до розвивається класу активів криптовалюта", — заявили в Purpose Investments.

Інвестори отримали можливість торгувати біткойнов, використовуючи ф'ючерсні контракти на біржі похідних фінансових інструментів CME. Вони також можуть купувати закриті інвестиційні фонди, такі як біткойнов-фонд на фондовій біржі Торонто.

ETF може запропонувати інвесторам деякі переваги, такі як більш низькі комісії.

Біткойн в п'ятницю досяг рекордного рівня в 48 975 долларов. У цьому році він зріс приблизно на 63%, а з середини березня 2020 року — приблизно на 1 130%.

За словами Тодда Розенблута, директора з досліджень ETF і пайових інвестиційних фондів в CFRA в Нью-Йорку, вісім фірм з 2013 року безуспішно намагалися створити біткойн-ETF в Сполучених Штатах.

Найбільший економічна криза в Норвегії

Міністр фінансів Норвегії Ян Туре Саннер повідомив в п'ятницю в інтерв'ю норвезькій телерадіокомпанії NRK, що пандемія коронавирусной інфекції призвела до найбільшого економічної кризи в Норвегії з часів Другої Світової війни. За даними статистичного бюро Норвегії, опублікованими в п'ятницю, падіння ВВП на материковій частині країни склало 2,5% в 2020 році.

Opel звільнить пенсію

Виробник автомобілів хоче скоротити дохідну пенсію Opel. В майбутньому співробітники повинні самі фінансувати пенсійні накопичення.

Нинішня пенсія Opel, на жаль, є "вагомим фактором витрат" і, зважаючи на коронакрізіса і структурних змін, повинна бути скорочена до ринкового рівня.

Менеджер на кілька місяців залишив відкритим питання про те, як саме Вангеманн хоче "модернізувати" корпоративну пенсію в Opel. Однак нещодавно представники співробітників вперше познайомилися з концепцією, яку керівництво Opel розробило зовнішніми консультантами.

Ірландський повітря в Америці

Ірландська компанія по чистому повітрю WellAir оголосила про придбання американської фірми з виробництва портативних дезінфекційних пристроїв UV Innovators.

Дублінська компанія WellAir, чиї бренди Novaerus і Plasma Air використовуються в лікарнях, на робочих місцях і інших комерційних об'єктах в 60 країнах, також оголосила, що має котирування — торгівлю акціями на суму більше 20 мільйонів євро, останній з яких в минулому році закрив додатковий раунд на 7 мільйонів євро.

Комбінація портативного пристрою для дезінфекції поверхонь UVI з кращого в своєму класі платформою очищення повітря WellAir створює унікальне, широке і добре масштабується, — створити безпечні, здорові і продуктивні місця для всіх, особливо під час коронавируса в лікарнях і офісах.

Coca-Cola виправиться

Coca-Cola починає випуск продукції в пляшках нового розміру, і вони будуть зроблені з на 100% переробленого пластикового матеріалу. За словами представника компанії, її новий напрямок — важливий крок у боротьбі з пластиковими відходами, які забивають водні шляхи світу.

Нова пляшка буде об'ємом 390 мл і з'явиться на полицях в США вже в найближчі дні. А до 2025 року компанія планує повністю перейти на упаковку, яка переробляється.

За даними компанії, нові перероблені пляшки з-під Coca-Cola скоротять використання компанією нового пластика більш ніж на 20%.

До кінця 2022 року компанія також переводить Sprite на повністю прозору упаковку, щоб спростити переробку пляшок.

У 2020 році екологічний рух Break Free From Plastic назвав Coca-Cola одним з основних забруднювачів світу пластиком разом з Nestle і PepsiCo. Логотипи компанії були виявлені на 13834 пластикові відходи в 51 країні.

Instagram — знахідка для шпигуна

Як з'ясувала прокуратура, група грабіжників в Мілані, відома як "злодії-акробати", стежила за багатими і відомими сторінками в Instagram, щоб грабувати їх вдома.

За даними BBC, грабіжники вивчили фотографії знаменитостей, щоб знайти точки входу, а по поміченим місцях з'ясувати, де вони живуть і коли їх не буде.

Опубліковані матеріали показують, що грабіжники забираються в житлові будинки. Серед постраждалих — телеведуча Ділетта Леоте і футболіст Ахраф Хакимі.

Грабіжників називали "злодіями-акробатами" через вміння лазити по будівлях. Поліція вважає, що крім використання геолокаційні даних з повідомлень в Instagram, вони також переглянули фотографії, щоб дізнатися, які вікна були у цілей для планування пограбувань.

Італійський космічний флот

Укладено найбільший контракт в історії італійського аерокосмічного сектора: 3 мільярди доларів від канадської Telesat для Thales Alenia Space, одного з лідерів долини Тібуртіна, на створення флоту 298 супутників.

Угода еквівалентно річному обороту італійського аерокосмічного сектора, який налічує 600 компаній і 7000 співробітників.

Йдеться про створення 298 супутників нового покоління з терміном експлуатації 12 років, розміщених на низькій орбіті, на висоті від 1000 до 1300 кілометрів (МКС рухається на висоті близько 400 кілометрів). Отже, вище, ніж інші максі-угруповання. Інноваційна гнучкість дозволить їх перенастроювати на орбіті відповідно до кожного технологічним прогресом (наприклад, 5G і 6G) або потребами клієнтів. Вони будуть мати оптичну зв'язок (лазер) між собою, і це забезпечить дуже низьку затримку в супутниково-супутникових з'єднаннях і з Землею, тому що все змагаються за швидкість передачі сигналу. Можна буде передати з неба швидкість і якість передачі, які в даний час гарантують оптичне волокно на землі, але яке з очевидних причин ніколи не досягне всіх куточків планети.

Субота, 13 лютого

Переговори з МВФ завершилися безрезультатно

Віртуальна місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні з питань першого перегляду програми для України в форматі stand-by завершилася без ухвалення позитивного результату про такий перегляд.

Про це повідомив глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Люнгман нагадав, що місія працювала в період з 21 по 23 грудня і з 11 січня по 12 лютого і обговорила з представниками влади України прогрес у впровадженні заходів і реформ, які є частиною підтриманої угодою stand-by програми дій влади.

Знайомства на мільярд

Bumble Inc., додаток для знайомств, яке дозволяє тільки жінкам зробити перший крок, піднялася на 64% в своєму торговому дебюті після того, як його первинне публічне розміщення було розширено до 2,15 млрд доларів.

Акції компанії, які виросли на 85% від ціни пропозиції, закрилися на рівні 70,31 долара, а вартість Bumble склала близько 14 мільярдів доларів, включаючи борг.

Головний виконавчий директор Уїтні Вулф Херд, якій 31 рік, є наймолодшою жінкою-генеральним директором, стала наймолодшим мелліонером — жінкою.

Додаток Bumble було запущено в 2014 році Вульфом Хёрдом, який раніше був співзасновником додатки для знайомств Tinder.

Росія розширила "чорний список" українських компаній

Під санкції потрапили три компанії і два дочірніх підприємства з Одеси, дві компанії з Дніпра, а також юридичні особи, зареєстровані в Полтаві і в Панамі.

У розширеному списку вказані 84 компанії, в минулій версії їх було 75. В останню версію списку потрапили в тому числі одеські ТОВ Донмар і Краншип, постачальник металів Максима Метал Сервіс (Дніпро), Полтавський агроагрегатний завод, ТОВ Солар Стальконструкція (Дніпро), Трансшип і дочірні компанії Трансшип Балк і Трансшип-сервіс (Одеса). Також до переліку увійшла компанія Kirgan Holding SA, зареєстрована в Панамі.

Ізраїльський стимул вакцинації

Мінекономіки просуває видачу вакцинованих дебетових карт для перерахування пільг і дотацій. З новою ініціативою виступив міністр економіки Амір Перец.

Згідно з повідомленням, Перець веде переговори з трьома великими компаніями кредитних карт про емісію для тих, хто вже вакцинувалася, дебетових карт, на які держава зможе зараховувати пільги в рамках домовленостей з комерційними структурами і державні дотації. Докладний план повинен бути представлений на розгляд уряду в найближчі дні.

Universal Music виходить на біржу

Музичний конгломерат Universal Music заявляє, що готовий вивчити розподіл 60% капіталу музичної компанії номер один в світі.

Це був неодноразовий запит великих інституційних акціонерів Vivendi. Протягом декількох років останні закликали до розділу чи розподілу Universal Music Group (UMG), щоб "зменшити знижку для конгломерату Vivendi". Цієї суботи група заявляє, що готова здатися. Universal Music оголосив про свій намір вивчити розподіл акціонерам Vivendi 60% капіталу UMG і провести IPO до кінця року.

Позачергові загальні збори акціонерів Vivendi, намічене на 29 березня, має буде внести поправки в статут, щоб дозволити такий розподіл.

Група, контрольована сім'єю Боллоре, також оголошує про свій намір запропонувати звичайні дивіденди в розмірі 0,60 євро на акцію за 2020 рік на загальних зборах, яке прийме рішення по річної звітності Vivendi 22 червня.

Нагадаємо, в МВФ заявили, що Україні не вистачає прогресу для того, щоб фонд міг завершити перший перегляд програми.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини