Головна Статті Бізнес економіка Середній клас йде, блокчейн і золото залишаються
commentss Cтатті Всі новини

Середній клас йде, блокчейн і золото залишаються

Ділові підсумки тижня очима журналістів порталу "Коментарі"

24 квітня 2021, 14:00
Поділіться публікацією:

Все помітніше, як економічний світ ділитися по декількох розломах: ставлення до криптовалюти, рішення в області інновацій у банківських платежах, ставка на золото, ставка на землю — як інструмент продовольчої безпеки. А також по ставленню  до середнього класу. Це теж цінність, яку можуть помітити надто пізно...

Середній клас йде, блокчейн і золото залишаються

Склади Brooks Brothers в Коннектикуті після банкрутства (Фото з відкритих джерел)

Які ціннісні пріоритети вибирає кожна країна — в ділових підсумках тижня.

Субота, Неділя
(17-18 квітня)

 

Ердоган роздає їжу 

Міністерство сільського і лісового господарства Туреччини згідно з особистим розпорядженням глави Реджепа Тайїпа Ердогана закупило картоплю і цибулю у фермерів і почало роздавати їх нужденним. Схожі сцени можна було спостерігати і вдень раніше, 17 квітня, в районі Ейюб південно-східній провінції Шанліурфа, де сталася тиснява, коли люди намагалися пробитися до безкоштовно розподіляється овочам.

18 квітня безкоштовну картоплю та інші овочі роздавали за розпорядженням президента Реджепа Тайїпа Ердогана в південно-східній провінції Діярбакир, де переважає курдське населення. Ажіотаж, з яким люди накинулися на "соціальне продовольство", свідчить про те, що значна частина населення країни гостро потребує основних харчових продуктів, пише в понеділок турецька інформаційно-аналітичний портал Duvar.

Відносне зростання цін на нафту і добрива, а також посушлива погода в країні, наслідки якої змусили президента Туреччини Ердогана звернутися раніше із закликом до громадян економно споживати прісну воду, стали одними з причин зростання продовольчої інфляції.

 

Середній клас йде

Відповідно до недавньої оцінки Pew Research Center, світовий середній клас (в дослідженні до нього ставиться населення, що одержує від 10 до 50 доларів в день) скоротився минулого року вперше з 1990-х. Близько 150 млн осіб —  число, що дорівнює населенню Великобританії і Німеччині, разом узятих, —  різко спустилися  соціально-економічними сходами. Наприклад, в Індії середній клас скоротився на третину (32%), в країнах Південної Азії — на 25%, в африканських країнах нижче Сахари — на 11%, на Близькому Сході —  на 10%. У Китаї середній клас зменшився на 4%, а європейських країнах і Центральної Азії —  на 3%.

В цілому за час пандемії по всьому світу скотилося по соціальних сходах близько 150 млн людей. Особливо сильно спад добробуту торкнувся неблагополучні країни Південно-Східної Азії та півдня Африки.

 

У Бразилії впав попит на м'ясо

Близько 45% потужностей боєнь країни зараз простоюють через те, що споживачі стали їсти менше м'яса.

Зростання експорту м'яса в Китай призводить до зростання цін на худобу. Водночас на тлі практично рекордного безробіття бійні не можуть повністю перекласти більш високі витрати на споживачів. 

Дані сільськогосподарського агентства Conab показують, що у 2020 р. споживання яловичини на душу населення в країні, відомій своїми стейками, впало на 5%, до 29,3 кг (64,6 фунта). Це є найнижчим рівнем з 1996 року.

При цьому в березні поставки бразильської яловичини в Китай, в порівнянні з минулим роком, зросли на 33%.

 

Голосова соціальна мережа Clubhouse зібрала 4 млрд дол.

Основним інвестором стала венчурна компанія Andreessen Horowitz, йдеться в прес-релізі Clubhouse. У раунді також брали участь фонд Юрія Мільнера DST Global, американська інвестиційна компанія Tiger Global і венчурний інвестор і підприємець із Кремнієвої долини Елад Гіла. Всього за час існування Clubhouse в компанію вклалися в сукупності 200 інвесторів.

Залучені кошти дозволять Clubhouse розширити команду, інвестувати в локалізацію і доступність функцій, запускати нові програми і поліпшити пошук кімнат, йдеться в повідомленні компанії.

 

Tesla розбилася і впала на 5 мільярдів доларів

У неділю американські ЗМІ повідомили, що двоє чоловіків загинули в аварії в Техасі, коли їхали в автомобілі Tesla, який, за словами поліції, був на автопілоті.

Автомобіль їхав на високій швидкості пізно ввечері в суботу на північ від Х'юстона, врізався в дерево і загорівся, повідомляє Wall Street Journal з посиланням на шерифа округу Харріс Марка Хермана.

Коли прибула поліція, один з двох постраждалих сидів на передньому пасажирському сидінні, а інший —  на задньому.

Після публікації про цей інцидент, і що настане після неї падіння вартості акцій, засновник компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск за останню добу втратив понад 5 мільярдів доларів.

 

Понеділок, 19 квітня


Лондон покинули 440 компаній

Дослідницька організація New Financial підрахувала, що через "Брексіта" 440 компаній покинули Лондон або перевели звідти в ЄС істотну частину своїх операцій.

Найбільше компаній —  135, або 25% від загального числа — перемістилося в Дублін, на другому місці знаходиться Париж —  102 компанії, або 19%, на третьому —  Люксембург — 95 компаній, або 17%. У число популярних міст для переїзду з Лондона також увійшли Франкфурт (63 компанії), Амстердам (48), Мадрид (18), Брюссель (15) і Стокгольм (чотири).

Найчастіше на переїзд вирішувалися компанії, що працюють в сфері управління активами та приватним капіталом, а також банки та інвестбанки, диверсифіковані фінансові компанії та страховики. За підрахунками New Financial, банки перевели або переводять з Великобританії в ЄС операції з управління активами на суму понад 900 млрд фунтів стерлінгів, а страховики і керуючі компанії —  на суму понад 100 млрд. Фунтів стерлінгів.

 

Виходимо на "Простір"

Національна платіжна система "Простір" може стати конкурентом платіжних систем Visa і Mastercard в Україні, повідомив глава Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, "Простір" сьогодні приймають 98% POS-терміналів, а після кобейджінга з міжнародною платіжною системою UnionPay ця платіжна система перестала бути тільки локальної.

НБУ працює над підвищенням безпеки розрахунків картками "Простір", зокрема над реалізацією технології багатофакторної аутентифікації платежів в Інтернеті (3D Secure), над додаванням карт системи в смартфон, і вивчає можливість застосування технологічної платформи системи для створення в Україні системи швидких платежів (account to account).

За словами Шевченка, за 2020 год до системи "Простір" підключилося п'ять нових учасників, і сьогодні учасниками системи є 56 фінустанов. Він додав, що майже половина українських банків (37) здійснюють емісію або еквайринг карт "Простір".

 

Дим сигарет з ментолом...

Адміністрація Байдена розглядає можливість обмеження рівня нікотину в сигаретах. У звіті з посиланням на людей, знайомих з цим питанням, в понеділок акції тютюнових компаній різко впали.

У звіті також говориться, що чиновники наближаються до крайнього терміну, коли їм необхідно повідомити, чи будуть вони переслідувати заборона на сигарети з ментолом. Згідно зі звітом, обмеження нікотину може здійснюватися окремо або в поєднанні із забороною на ментол.

Адміністрація Байдена намагається визначити, чи слід знижувати рівень нікотину у зв'язку з забороною ментолу або проводити це  як окрему політику, повідомили The Journal.

Нікотин не викликає рак, але викликає звикання. Мета зниження рівня нікотину — зробити так, щоб сигарети викликали менше звикання, в надії переконати курців кинути палити або перейти на інші продукти, які вважаються більш безпечними.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів, що контролює тютюн, відмовилося коментувати звіт.

 

Кожна четверта фірма у світі може збанкрутувати після Covid

Відповідно до огляду ЕБЦ, чверть дрібніших фірм може зазнати краху в міру розвитку пандемії.

Згідно з дослідженням, проведеним спільно з Інститутом економічних і соціальних досліджень, найбільш постраждали від кризи готелі і ресторани, в той час, як сектори оптової торгівлі та бізнес-послуг зазнали найменше.

В середньому 40% компаній скорочують витрати на боротьбу з пандемією. При цьому витрати впали на 8,5%. Понад 30% підприємств зазнали збитків, а ще 30% залишилися беззбитковими.

Дослідження було представлено на конференції в понеділок.

Згідно з опитуванням, 5,4% малих і середніх підприємств були збитковими у 2019 році і все ще "боролися" у 2020 році. А 19%, які зазнавали труднощів у 2020-му, у 2019-му виходили на рівень беззбитковості.

Ще 42% малих і середніх підприємств, які були прибутковими у 2019 році і зазнавали труднощів у 2020-му, повинні мати "кращі перспективи відновлення життєздатності торгівлі", як тільки економіка знову відкриється.

Дослідження показало, що близько 61% малих і середніх підприємств отримували субсидії на заробітну плату під час пандемії, 20% компаній використовували податкові склади, а менш як 6% фірм — ініціативи по кредитуванню.

 

Exxon буде ловити вуглець 

Exxon Mobil (XOM.N) в понеділок оголосила про пропозицію державно-приватного проекту по зберіганню вуглецю. Згідно з ним, викиди вуглекислого газу, що викликають потепління на планеті, будуть збирати з нафтохімічних заводів США і закопувати глибоко під Мексиканською затокою.

План зажадає "100 мільярдів доларів або більше" від компаній і державних установ. Це дасть можливість зберігати 50 мільйонів метричних тонн CO2 до 2030 року, а до 2040 року подвоїти потужність, сказав в понеділок Джо Бломмарт, президент підрозділу Exxon по низьковуглецевим рішенням.


Вівторок, 20 квітня

 

Британська крипта 

Глава мінфіну Великобританії Ріші Сунак повідомив про початок розробки власної криптовалюти країни, яка отримає назву бріткойн.

Питання про розробку бріткоїна або підтримки іншої електронної валюти знаходиться на розгляді Банку Англії.

Електронний аналог фунта стерлінгів дасть підприємствам можливість мати свої рахунки в Банку Англії і виключати посередників при проведенні розрахунків і програмах кредитування.

В цей момент світовим лідером по впровадженню національної електронної валюти є Китай.

 

Рахунки українців динамлять

Українські вкладники почали скаржитися на те, що іноземні банки закривають їх рахунки без пояснення причин. Зокрема, мова йде про вкладників французьких банків, і навіть вкладників, у яких є посвідка на проживання.

Нескладно здогадатися, що така ситуація торкнулася далеко не бідних людей. При цьому в інших французьких банках українців теж "динаміт".

 

Безпілотники поза конкуренцією

Китайський гігант доставки Meituan, яка займається доставкою продуктів харчування, залучає 10 мільярдів доларів для безпілотних літальних апаратів і безпілотних автомобілів.

Підтримувана Tencent фірма з ринковою оцінкою у 220 мільярдів доларів заявила, що планує використовувати свою нову стратегію для інвестування в автономні засоби доставки, дрони і інші передові технології.

Щонайменше, 300 інвесторів розмістили замовлення на покупку акцій. При цьому на 20 найбільших замовлень припадає близько двох третин пропозицій, повідомило обізнане джерело.

За словами джерела, найбільший попит виходив від глобальних фондів, призначених тільки для довгих позицій, хедж-фондів і китайських інвесторів, оскільки подробиці угоди не розголошувалися. Meituan відмовилася від коментарів.


США схвалила законопроект про банки канабісу

Палата представників США прийняла закон, який дозволить банкам надавати послуги компаніям, які займаються канабісом, в штатах, де це законно. У законопроекті уточнюється, що доходи від законного бізнесу з виробництва канабісу не вважатимуться незаконними, і пропонується федеральним регулюючим органам розробити правила, що визначають, як вони будуть контролювати таку банківську діяльність.

Банки, як правило, не бажали вести справи з компаніями, які продають марихуану або супутні товари, побоюючись, що вони можуть порушити федеральні закони. Це залишило компаніям, що працюють в індустрії марихуани, невеликий вибір, в тому числі з опорою на кілька невеликих фінансових установ або ведення бізнесу за готівковий розрахунок.

Паралельно американська асоціація банкірів активно лобіювала законопроект "Про безпечну банківську діяльність". За даними Національної конференції законодавчих зборів штатів, 36 штатів легалізували медичний канабіс, а в 17 штатах дозволено вживання його дорослими.


Датагруп поглинає “Волю” 

Компанія "Датагруп", яка є одним з провідних провайдерів волоконно-оптичної інфраструктури та цифрових послуг в Україні, купує провідного українського провайдера послуг платного телебачення і кабельного швидкісного інтернет-доступу в роздрібному сегменті компанію "Воля". Фінансування для цієї угоди забезпечує Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).

ЄБРР надає кредит у розмірі 65 млн доларів в гривневому еквіваленті компанії "Датагруп", мажоритарним власником якої є фонд під управлінням компанії "Horizon Capital". Кредитні кошти будуть в першу чергу використані для придбання компанії "Воля", яке дозволить створити більш потужного і конкурентоспроможного телекомунікаційного оператора з кращою якістю послуг і більш широким їх набором.

В рамках співпраці з ЄБРР "Датагруп" також взяла на себе зобов'язання розширити свою програму стажувань і пропонувати більше можливостей для навчання та працевлаштування української молоді.

 

Середа, 21 квітня


Не народна земля...

Кабмін схвалив законопроект про внесення змін до закону про консолідацію земель сільгосппризначення "Про особисте селянське господарство", в якому пропонують прибрати частину ст.5 про те, що для ведення особистого сільського господарства використовуються передані у власність 2 га землі. 

Це ті безкоштовні 2 гектари, на які відповідно до законодавства мають право всі українці. Рішення ще має підтримати Верховна Рада.

Крім цього, в законопроекті йдеться про підстави, способи та порядок проведення консолідації земель.

У зв'язку з введенням в Україні з 1 липня 2021 року ринкового обороту земель с / г призначення виникає необхідність встановлення правила про примусову консолідацію на основі права власності.

У країнах Європи з розвиненими правовими системами і чинним принципом верховенства права є багатий досвід правового регулювання цих відносин: консолідація здійснюється в багатьох випадках за рішенням суду або квазісудових органів на підставі спеціальних проектів.

 

Європа хоче тепла

Європа встановила новий рекорд за тривалістю опалювального сезону. В кінці квітня відбір газу зі сховищ країн ЄС як і раніше перевищує закачування. В результаті запаси впали до мінімального рівня березня. "Газпром" попереджає, що сезон закачування буде ще більш жорстким, ніж планувалося раніше. Тим часом ціни на газ в Європі виросли майже до 260 доларів за тисячу кубометрів. Не допомагають навіть рекордні поставки СПГ.

 

Перший цифровий ісламський банк

АЕ стануть домівкою для першого в світі цифрового банку, повністю відповідного ісламському шаріату, що і було оголошено в середу.

Створений новий кредитор Zurich Capital Funds Group під брендом RIZQ / BARAKA, надаватиме все банківські послуги відповідно до ісламського законодавства.

Він буде керувати всіма послугами цифрового банкінгу через мобільні телефони і комп'ютери, а його додаток можна буде завантажити через Apple Store, Google Play (магазини Android), а також на багатьох комунікаційних сайтах і в соціальних мережах.

RIZQ / BARAKA запускається з ОАЕ, але націлений на клієнтів на Близькому Сході та в Північній Африці.

 

Найбільший ритейл мобілок закривається 

Carphone Warehouse закриває свій бізнес в Ірландії. 486 осіб можуть втратити роботу. The Carphone Warehouse Group PLC, відома як The Carphone Warehouse — найбільший європейський роздрібний продавець мобільних телефонів, який має 1700 салонів в Європі. Магазини мережі розташовані в Сполученому Королівстві. За межами Великобританії і Ірландії мережу має назву The Phone House.

У компанії 69 автономних і 12 дочірніх магазинів в Ірландії. Все закрилося в середу. Материнська компанія Dixons Carphone назвала цей крок "важким, але необхідним".

Цей крок послідував за рішенням компанії закрити всі автономні магазини Carphone Warehouse в Великобританії ще у 2020 році.

 "За останній рік Carphone Warehouse Ireland продемонструвала зниження відвідуваності з початку року більш ніж на 40%", — говориться в заяві компанії. "Клієнти змінюють спосіб покупки мобільних пристроїв і можливостей підключення, рідше змінюючи самі телефони і купуючи їх окремо або в складі більш гнучких пакетів".

Компанія заявляє, що буде "повністю підтримувати" весь задіяний персонал: "Dixons Carphone вийде далеко за рамки своїх зобов'язань з надання фінансової та іншої підтримки всім постраждалим колегам".

 

Хтось дуже багато їсть

Напередодні Дня Землі ізраїльська організація з порятунку харчових продуктів Leket Israel опублікувала свій п'ятий щорічний звіт у співпраці з Міністерством з охорони навколишнього середовища. Зі звіту випливає, що ізраїльтяни за рік викидають харчових відходів на суму 3,2 мільярда шекелів. Це становить 32% від обсягу всіх міських відходів.

 

Повітря заважає індійському бізнесу

Забруднення повітря обходиться індійському бізнесу приблизно в 95 мільярдів доларів (близько 7 тисяч крор рупій) кожен фінансовий рік, що становить близько 3% від загального ВВП Індії, як показує великий дослідницький звіт Dalberg Advisors в партнерстві з Фондом чистого повітря і Конфедерацією індійської промисловості (CII).

Вартість такого "податку" становить 50% всіх податків, що збираються щорічно, або 150 відсотків бюджету охорони здоров'я Індії.

За оцінкою Далберг, індійські робітники сукупно беруть 1,3 мільярда вихідних в рік через несприятливого впливу забруднення повітря на їхнє здоров'я, що становить 6 мільярдів доларів втраченого доходу країни.


Блокчейн-дорогметали

Dubai Multi Commodities Center (DMCC), орган вільної зони в еміраті, завершив угоду, в рамках якої було заплановано будівництво першого в регіоні заводу з переробки та зберігання дорогоцінних металів з використанням технології блокчейн.

Об'єкт буде очищати і зберігати дорогоцінні метали, включаючи золото, срібло, платину, паладій і родій, які токенізують на goldexchange.com, безпечній торговій платформі, йдеться в заяві компанії.

"Технологія блокчейн може забезпечити більш прозоре і точне відстеження дорогоцінних металів, гарантуючи відсутність "брудного золота" у зверненні і незаконної торгівлі", —  сказав генеральний директор REIT Development Майк Де Фріс.

REIT Development придбала промислові землі в Jumeirah Lake Towers DMCC, де буде побудований об'єкт площею 100 000 квадратних футів, який, як очікується, відкриється в останньому кварталі 2022 року. Об'єкт буде вести децентралізований облік всіх транзакцій, що дозволить відстежувати всі цінні метали, які очищаються і продаються в більш ніж 150 країн світу.


Четвер, 22 квітня

 

Єврокомісія подасть до суду на AstraZeneca 

Європейська комісія (ЄК) має намір подати в суд на шведсько-британську лабораторію AstraZeneca, чиї поставки вакцини проти Covid-19 набагато нижче, ніж контрактний обсяг. Лабораторія не виконала свої зобов'язання за контрактом, підписаним з Союзом.

У першому кварталі лабораторія доставила тільки 30 зі 120 мільйонів доз вакцини, передбачених контрактом. У другому кварталі планує доставити 70 з 180 мільйонів доз.

Затримки з доставкою вакцини AstraZeneca-Oxford викликали тертя між ЄС і Сполученим Королівством, а також між ЄС та фармацевтичною лабораторією.

 

План на 221,5 млрд дол.

30 квітня — крайній термін для подання Італією в Комісію ЄС Національного плану відновлення і стійкості (Pnrr), який необхідний для доступу до засобів, наданими Брюсселем через Фонд відновлення і стійкості (RRF).

Італія є першим бенефіціаром цього фонду з першим траншем в 191,5 мільярдами доларів.

 

 

Білий дім пропонує пільги для вакцинації 

Адміністрація намагається подолати падіння попиту на щеплення від COVID-19, пропонуючи підприємствам податкові пільги для надання співробітникам оплачуваної відпустки для вакцинації. Цей крок пов'язаний з тим, що Сполучені Штати мають намір досягти мети щодо введення 200 мільйонів доз вакцин від коронавірусу за перші 100 днів Байдена при владі.

Оскільки понад 50% дорослого населення, принаймні, частково вакциновано, і з огляду на факт, що щотижня доставляється приблизно 28 мільйонів доз вакцини, попит перевищив пропозицію  як стримуючого фактора для вакцинації на більшій частині країни.

 

Uber і Lyft підвищують зарплату водіїв 

Компанії за викликом таксі Uber і Lyft підвищують зарплату водіям, відчайдушно намагаючись задовольнити зростаючий попит на свої послуги в міру ослаблення пандемії.

У деяких великих містах, включаючи Денвер і Філадельфію, водії Lyft заробляють 44 і 43 доларів на годину відповідно. Водночас водії Uber заробляють в середньому 38 доларів на годину в Нью-Йорку і Філадельфії, не рахуючи чайових і витрат.

Заробітна плата водіїв зараз майже вдвічі більше, ніж до пандемії.

Деяке збільшення зарплати також може бути пов'язано з більш високими тарифами, оскільки Uber і Lyft стягують плату з пасажирів на основі алгоритмів попиту і пропозиції. Жодна з компаній не пояснила, як ці стимули або бонуси підвищують оплату праці водіїв.

 

Ізраїль вирішив врятувати свою моду 

22 квітня міністр фінансів Ісраель Кац видав ордер про скасування мита на імпорт тисяч товарів, необхідних для текстильної промисловості, —  таких, як гумки, ремені, блискавки, прикраси, мережива, блискітки, гудзики тощо. Ордер чинний до кінця 2021 року.

До цього часу розмір мита на ввезення таких товарів до Ізраїлю становив від 8% до 12%.

Ордер вступить в дію найближчими днями —  судячи з усього, вже на початку травня, —  і буде чинний до кінця поточного року.

Скасування мита скоротить витрати на виробництво текстильної продукції в Ізраїлі.

Кац пояснив своє рішення прагненням підтримати ізраїльську індустрію моди, яка постраждала під час епідемії коронавірусу.

 

1410 компаній Румунії збанкрутували в першому кварталі 2021 року

Згідно з даними, опублікованими на веб-сайті Національного управління торгового реєстру, кількість неплатоспроможних компаній і уповноважених фізичних осіб збільшилася на 6,82% в першому кварталі цього року в порівнянні з тим же періодом 2020 року. При цьому було зареєстровано 1410 випадків неспроможності.

Найбільша кількість банкрутств зафіксовано в оптовій і роздрібній торгівлі, у сфері ремонту автомобілів і мотоциклів —  424 (плюс 19,1%), в будівництві —  231 (плюс 4,52%) і в обробній промисловості —  169 (мінус 5,06%).

У березні 2021 року було зареєстровано 623 банкрутства, більшість з них в Бухаресті (130), а також в округах Клуж (52) і Тіміш (41).

 

Турецька біржа криптовалюта закрилася, гендиректор втік з країни

Турецька криптовалютна біржа Thodex, що працює з 2017 року, зупинила торги, викликавши тривогу у численних користувачів. Понад 390 тисяч активних клієнтів біржі втратили доступ до своїх гаманців. Згідно з оцінками, обсяг залишилися на Thodex коштів становить 2-10 млрд доларів.

Цілком можливо, що мова йде про заздалегідь продуманий екзит-скам (шахрайська практика, в рамках якої проект збирає гроші, а потім його команда зникає).Тим більше, що, як з'ясувалося, з 15 березня протягом місяця біржа проводила кампанію по винагороді нових клієнтів 150 монетами Dogecoin. За повідомленнями, це привернуло тисячі користувачів, що й посприяло встановленню нового рекорду за обсягами торгів. За даними CoinGecko, минулої п'ятниці обсяги торгів Thodex перевищили 1,2 млрд доларів, потроївшись в порівнянні зі значеннями попереднього тижня.

При цьому користувачі стверджують, що з 14 квітня Dogecoin торгувався на Thodex за фіксованою ціною в 0,1145750 доларів, в той час, як на світових біржах його ціна піднімалася вище 0,40 доларів. Придбану таким чином криптовалюту біржа виводити не дозволяла, посилаючись на технічне обслуговування гаманця, що дуже схоже на тактику залучення додаткових інвестицій перед екзит-скамом.

 

П'ятниця, 23 квітня


Купуй українське

Міністр з питань сільського господарства і продовольства Франції Жюльєн Денорманді обурився тим, що в меню шкільних їдалень, а також ресторанів переважає імпортне м'ясо курки, в тому числі з України, а не курятина французького виробництва.

Міністр назвав абсурдною ситуацію, коли переважну частку м'яса в меню складає імпорт з-за меж ЄС, в тому числі й з України.

За його словами, необхідно, щоб у всіх їдальнях і ресторанах вказували походження м'яса, в тому числі птиці. Чиновник упевнений, що впровадити такі зміни можна буде вже влітку 2021 року.

"Батьки повинні знати, звідки походять продукти, які їдять їхні діти", — зазначив міністр.

 

Полуничні роботи в Україні

Вчені з компанії Winstar Technology вже другий рік працюють над створенням робота Soil Bot для збору полуниці. Планується, що MVP версія буде готова до кінця 2021 року, а ще через рік можливо буде запустити серійне виробництво машин.

Команда розробників вважала, що світовий обсяг ринку полуниці становить 10 млн т ягід в рік, а це —  10 млрд доларів.

У компанії відзначають, що розглядають кілька модифікацій платформи: для господарств, які збирають 50 т ягоди в рік, 100 т і 150 т. Продуктивність машини планується на рівні 40 кг/год, що набагато ефективніше людини.

Орієнтовна вартість в залежності від розміру становитиме від 120 до 200 тис. доларів.

 

Уряд Білорусі заборонив ввезення в країну продукції Skoda, Liqui Moly і Beiersdorf

"До переліку заборонених товарів внесені товари груп компаній Liqui Moly, Skoda Auto і Beiersdorf (торгові марки Nivea, Eucerin, La Prairie, Labello, Hansaplast, Florena, 8x4, Skin Stories, Gammon, Tesa, Chaul, Coppertone, Hidrofugal, Stop The Water While Using Me) ", — йдеться в повідомленні прес-служби уряду в зв'язку з прийняттям постанови №240.

Постанова прийнята "для забезпечення захисту національних інтересів з урахуванням недружніх дій щодо білоруського народу".

Заборона набуває чинності через 10 днів після офіційного опублікування постанови і дійсний протягом 6 місяців.

 

Жінкам бізнесу

Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) в Україні спільно з Міжнародною організацією праці (МОП) представили новий спільний пілотний проект "Розширення економічних можливостей жінок як відповідь на кризу COVID-19 в Україні", повідомляє відділ комунікації ПРООН в Україні.

Проект буде впроваджуватися у двох цільових регіонах — Рівненській та Сумській областях.

Відкриваючи презентацію спільного пілотного проекту, постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Герчева зазначила, що він націлений на усунення прогалин, які виявила пандемія, а також на підтримку вразливих груп.

В рамках проекту сто жінок в цільових областях зможуть пройти тренінги для поглиблення своїх підприємницьких навичок, в тому числі використовуючи практики найбільших міжнародних програм з розвитку підприємництва.

Згодом 25 жінок-підприємниць зможуть отримати менторську підтримку для реалізації своїх бізнес-планів. Крім того, в пілотних регіонах було відібрано 25 мікро, малих і середніх бізнесів, які пройдуть тренінги для освоєння інструментів Інтернет-торгівлі.

 

 

Розплатитися годинником

Компанія Garmin представила нову лінійку розумних годинників Venu 2 Series, яка підтримує понад 25 видів спортивних активностей, під час яких записуються показники організму. Крім того, на пристрій можна завантажувати створені за допомогою фірмового додатка тренувальні плани або користуватися встановленими анімованими інструкціями для різних видів спорту. У разі екстрених ситуацій за допомогою годинника можна відправити заздалегідь обраним контактам повідомлення про подію з координатами місця. 

Платіжний сервіс Garmin Pay дозволяє здійснювати покупки за допомогою спортивних годин без фізичної присутності банківської карти або телефону. Оплата можлива на всіх терміналах, які підтримують технологію NFC.

Вартість моделей Venu 2 і Venu 2S —  399,9 долара незалежно від версії і колірного виконання.

Сервіс був запущений в Ізраїлі завдяки співпраці між Garmin і Mastercard, і для того, щоб ним скористатися, необхідно бути володарем як спортивних годин Garmin, так і кредитної картки Mastercard.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини