Головна Статті Бізнес економіка Скандал навколо "Фрунзе 69": роль Масі Найєма у діяльності Річарда і Юрая Душки в Україні
commentss Cтатті Всі новини

Скандал навколо "Фрунзе 69": роль Масі Найєма у діяльності Річарда і Юрая Душки в Україні

«Коментарі» розбиралися, чому бізнес-конфлікт зі словацькими інвесторами в Україні намагаються роздути ледве не до рівня міжнародного скандалу

28 травня 2021, 10:44 comments1713
Поділіться публікацією:

З осені минулого року навколо однієї з офісних будівель в Подільському районі столиці панують неабиякі пристрасті, в яких знайшлося місце і судам, і взаємним звинуваченням у шахрайстві, втручанню поліції, посла іноземної держави, і загрозам прострелити ногу журналістам. Такі "шекспірівські справи" кояться навколо офісного центру за адресою вулиця Кирилівська, 69, площею 5761 квадратний метр.

Скандал навколо "Фрунзе 69": роль Масі Найєма у діяльності Річарда і Юрая Душки в Україні

Яке відношення Масі Найєм має до братів Річарда та Юрая Душки

З чого почалася боротьба за будівлю на Кирилівській, 69

Виниклий в 1992 році "Український професійний банк" став однією з численних жертв "банкопаду" 2014-2015 років, коли десятки вітчизняних банків перетворилися в банкрутів. Однак за версією СБУ, що займається розслідуваннями кримінального провадження №42015100000000795, причиною неплатоспроможності фінустанови стали не ринкові причини, а розкрадання банківських активів на фірми ряду фізичних осіб, що були власниками банку.

Однією з таких фірм була ВАТ "Банкомзв'язок", яка належить ексбенефіціару банку Анатолію Юркевичу, яке в якості застави по кредиту надала то сама будівля вулиця Кирилівська, 69, площею 5761 квадратний метр, в якому власне фірма і розташовувалася. Кредит так і не було повернуто, а й будівлю в свою власність "Український професійний банк" так і не отримав, що до пори до часу всіх влаштовувало.

У 2018 році СБУ прийшло до висновку, що винен в розкраданнях в банку і. о. голови фінустанови Олексій Каргаполов, а Анатолій Юркевич зосередився на іншому своєму бізнесі — молочної компанії "Мілкіленд", правда і тут зазнає збитків. Продовжує роботу і ВАТ "Банкомзв'язок". на чолі якої стоїть менеджер Анатолія Юркевича — Микола Місяковскій.

А тим часом за спадок компанії, вартістю в 3 млн дол. Зчепилися словацькі бізнесмени, племінники віцемера столиці Словаччини Братислава, що покликали на допомогу брата нардепа Мустафи Найєма, власника юридичної фірми "Міллер", Масі-Мустафи Найєма — з одного боку і фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" — з іншого.

При цьому обидві сторони намагаються залучити і дипломатів в особі посла Словацької республіки в Україні Марека Шафіна.

27 січня в пресцентрі "Українські новини" відбулася пресконференція "Посольство Словацької Республіки просить Україну захистити іноземні інвестиції в розмірі 100 млн гривень". Таку гучну назву пояснювалося тим фактом, що, на думку організаторів в особі юридичної фірми "Міллер", об'єкт спору — бізнес-центр на вулиці Кирилівській оцінений в 3,1 млн дол. Або 85 млн грн — це майже 100 мільйонів і йому загрожує небезпека.

Що стосується словацьких інвесторів, то в їх ролі виступали брати Річард і Юрай Душка, власники ТОВ "Фрунзе-69", якому належить цей будинок, що стало "натхненням" для назви фірми, адже до перейменування в 2015 році, вулиця   Кирилівська була вулицею Фрунзе.

За версією, озвученою Масі-Мустафою Найємом як представником фірми "Міллер", захисника братів Душка в українських судах, в жовтні 2020 року фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" незаконно заволоділа майном словацьких інвесторів, тобто — бізнес-центром.

"Ми подали скаргу в Антирейдерську Колегію Міністерства юстиції України. Як результат — скарга була задоволена, і об'єкт повернули законному власнику", — повідомив Найєм.

За словами адвоката, через 2 місяці об'єкт був повернутий, за допомогою Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань захисту інвесторів, яка взяла ситуацію під свій контроль.

Однак вже 23 січня нібито пройшов повторний рейдерське захоплення. Цього разу, за словами адвоката, майно було перереєстровано за допомогою приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Володимира Бригіди.

Як "важка артилерія" на пресконференції були керівниця парламентської комісії з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко та Посол Словаччини в Україні Марек Шафін.

Посол подякував українську владу і парламент за реакцію щодо захисту прав словацьких інвесторів, очевидно маючи на увазі події жовтня-грудня, і звернувся до них з проханням захистити права словацьких інвесторів в Україні. В іншому випадку натякнув Марек Шафін, це може налякати словацьких інвесторів і позбавити країну інвестицій з Республіки Словаччина.

Рейдерське захоплення чи законна покупка майнового комплексу на Кирилівській, 69

Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" явно не належить до числа "боязкого десятка", і вже не раз ставала об'єктом гучних звинувачень і інформаційних атак, і тому як реагувати в компанії знали давно.

Скандал навколо ”Фрунзе 69”: роль Масі Найєма у діяльності Річарда і Юрая Душки в Україні - фото 2

Через два дні після пресконференції пресслужба компанії випустила прес-реліз, в якому роз'яснила власну позицію по бізнес-конфлікту.

У компанії пояснили, що в березні 2020 року на відкритих публічних торгах, які організував Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" придбала борги ВАТ "Банкомзв'язок", яка заклала по кредиту "Укрпрофбанку" спірний бізнес-центр.

"За підсумками аудиту боргу ВАТ" Банкомзв'язок "було встановлено, що у 2015 році, за день до введення в Укрпрофбанку тимчасової адміністрації, із згаданої застави незаконно зняли обтяження, і будівлю передали до статутного капіталу ТОВ" Фрунзе 69", кінцевими власниками якого є громадяни Словацької Республіки Душка Річард і Душка Юрай", — наголошувала повідомлення прес-служби ФК" Інвестохіллс Веста", фактично звинуватила словацьких бізнесменів в покупці краденого у банку майна.

Як підкреслили в пресслужбі, вони запропонували братам Душкам зустрітися і обговорити шляхи виходу з ситуації, також звернулися за допомогою до Посла Словацької Республіки в Україні Мареку Шафіну, направляла звернення до ВР і МЗС, проте жодної відповіді так і не отримало.

Згідно з даними "Інвестохіллс Веста", дізнавшись про незаконність покупки фактично вкраденого у "Українського професійного банку" будівлі, брати Душки залучили до вирішення проблеми адвокатську фірму Масі-Мустафи Найєма і склали фіктивний договір позики 3,4 млн дол. Юрая Душки у Річарда Душки. В якості застави по боргу одного брата іншому і виступив бізнес-центр по Кирилівській, 69, щоб не допустити арешту будівлі по заборгованості перед "Інвестохіллс Веста". У підсумку, посол Словаччини отримує неправдиву інформацію про юридичний статус об'єкта інвестиції Річарда і Юрая Душок, заявляє компанія.

Дії ж, звані опонентами "рейдерським захопленням" в жовтні і січні, в компанії назвали реалізацією законних прав позичальника на майно боржника, придбаного ТОВ "Фрунзе-69". Так, 23 січня приватний нотаріус Бригида зареєстрував права власності на бізнес-центр за "Інвестохіллс Веста", він виконував ухвалу Господарського суду Києва від 21 січня, яким були зупинені реєстраційні дії реєстратора Мін'юсту від 11 грудня 2020 року про скасування права власності ФК "Інвестохіллс Веста "на майновий комплекс.

Чий бізнес-центр "Фрунзе 69"

Є дві версії обох сторін конфлікту, при найближчому розгляді яких слова фінансової компанії "Інвестохіллс Веста" знаходять більше підтверджень.

Так, роблячи акцент на багатомільйонні інвестиції словацьких бізнесменів в столицю, ні вони самі, ні їхні захисники в особі Масі-Мустафи Найєма чомусь не говорять, коли і яким чином був придбаний бізнес-центр. На запит підтвердити документально факт позики і пояснити походження коштів Душки вважали за краще не відповідати.

Сам Масі-Мустафа Найєм заявляє про рейдерську атаку і дякує правоохоронцям за допомогу, але за що? Дійсно, 5 листопада 2020 року Подільське управління поліції ГУ НП в місті Києві зареєструвало кримінальне провадження № 12020100070003138 за статтею "шахрайство" відносно ФК "Інвестохіллс Веста", в рамках якого Київська місцева прокуратура №7 і саме ТОВ "Фрунзе-69" клопочуть про арешт спірного бізнес-центру.

"Як зазначено слідчим суддею, доводи прокурора фактично зводяться до доказу необґрунтованості вчинення нотаріусом 5 жовтня 2020 нотаріальних дій, в результаті яких право власності на майно перереєстровано на ТОВ" Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста", що само по собі не свідчить про наявність ознак шахрайства. Крім того, враховані відомості, що містяться в клопотанні представника ТОВ "Фрунзе 69" від 28 грудня 2020 року про накладення арешту, яким визнається наявність спору з ТОВ "Інвестохіллс Веста", — говорить рішення Київського Апеляційного суду, визнаючи тим самим фактично відсутність складу злочину в діях "Інвестохіллс Веста", і відмовляючись заарештовувати спірне майно, що не дозволить, за задумом ТОВ "Фрунзе-69" оформити на себе будинок опонентові.

Таким чином виходить, що заява про злочинний характер дій ФК "Інвестохіллс Веста", м'яко кажучи, неправдиві?

Однак 6 травня на своїй сторінці в соцмережі Facebook юридична компанія "Міллер" стверджує, що будівля бізнес-центру знову намагалися захопити, причому цей захоплення триває з 21 квітня.

Тим часом за день до цього, 20 квітня, на іншій сторінці в Facebook можна знайти відео, на якому молода людина, що йшла до цього поруч з Масі-Мустафою Найємом, підходить до з обох журналістів, які знімають і погрожує "прострелити ноги, якщо той буде його знімати".

Тобто замість порожніх слів адвоката, який до липня 2020 програв 14 справ з 16, про "рейдерську атаку" вже спростованої судом, є цілком реальне відео свавілля його охорони або знайомих. Дивні "адвокатські методи" використовує ЮК "Міллер" враховуючи до всього вищеперерахованого історію з погрозами співробітникам ФК "Інвестохіллс Веста" у вигляді дзвінків і смс з прямими обіцянками побити адвоката або його сім'ю, в разі якщо не буде прийнято "правильне" рішення по ТОВ "Фрунзе 69" на користь нібито справжніх словацьких власників. На цій підставі відкрито кримінальну справу ЕГРДР №12020105060001028 від 18.11.2020 та встановлено, що одним з тих, що дзвонили є якийсь громадянин Словаччини Карашчак Роберт.

Що відомо в Словаччині про Річарда і Юрая Душок

Цікаво, що після гучної заяви 27 січня посол Словаччини в Україні Марек Шафін мовчить. Більше того, його позиція навіть не була озвучена, наприклад, на офіційній сторінці посольства в Facebook. Та й взагалі, таке відчуття, що посол усунувся від даної ситуації, щоб уникнути репутаційних втрат, можливо, і для себе особисто.

У зв'язку з цим дивує або навпаки, не дивує, той факт, що в самій Словаччині, схоже, ніякої проблеми в ситуації з братами Душками та в їх конфлікті в Києві, зовсім не бачать, хоча бізнесмени є племінниками віце-мера Братислави.

Досить подивитися кілька популярних сайтів Словаччини і ввести в якості пошукового запиту імена і прізвище братів Душка, наприклад, одного з найбільш відвідуваних сайтів, що спеціалізується на економічній тематиці з 1993 року як виявиться, що ніде такі бізнесмени навіть не згадуються.

Що досить дивно для великих бізнесменів, як їх малює Масі-Мустафа Найєм, адже якщо людина здатна вкласти мільйони доларів у економіку чужої країни, то ще більше він може або повинен вкласти у власну. Однак нічого цього немає навіть в самому найближчому розгляді.

Таким чином ми бачимо спробу з боку адвоката Масі Найєма, в кращому випадку надути "мильна бульбашка захисту іноземних інвесторів" і спробу вплинути на майбутні судові засідання, які заплановані на 8-9 червня у спорі з "Інвестохіллс Веста".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини