Головна Статті Бізнес економіка «Струджені та обтяжені»: ЄС - в подвійній рецесії, Латинська Америка - на пляжах і в храмах
commentss Cтатті Всі новини

«Струджені та обтяжені»: ЄС - в подвійній рецесії, Латинська Америка - на пляжах і в храмах

Ділові підсумки світу в огляді журналістів порталу «Коментарі»

1 травня 2021, 14:00
Поділіться публікацією:

Пандемія оголює не тільки реальні економічні проблеми країн, а й демонструє їх, не менш реальні, можливості. У підсумку — країни Східної Європи та Латинської Америки виявляються найбільш здоровими економічно і тому привабливими для інвестицій. Навіть попри відносну бідність їх населення. У той час як благополучні ЄС і США занурюються в рецесію. Який же вихід? Читайте у ділових підсумках тижня.

«Струджені та обтяжені»: ЄС - в подвійній рецесії, Латинська Америка - на пляжах і в храмах

Дезинфекція біля пам"ятника Спасителю у Ріо-де-Жанейро (Фото з інтернета)

Субота-Неділя
(24-25 квітня)

Годинники з перероблених матеріалів

Данський бренд аксесуарів Skagen є частиною Fossil group  —  американської модної групи, заснованої в 1984 році та базується в Техасі. Її чиї бренди також включають Fossil, Relic, Michele Watch, Misfit, WSI і Zodiac Watches. Вчора бренд Skagen оголосив про випуск екологічно чистих годин на честь Дня Землі з лінією Aaren Naturals.

Skagen заявляє на своєму веб-сайті, присвяченому екологічним годинникам: "Корпус і ремінець всіх годинників виготовлені з екологічно чистих матеріалів, в тому числі з нержавіючої сталі з вмістом вторинної сировини не менше 50% і альтернативної шкіри, виготовленої з кори тутового дерева, пробки і яблука ".

До 2025 року ринок веганської шкіри повинен вирости до 89,6 млрд доларів, а в прогнозованому періоді (2019-2025 роки) сукупний річний темп зростання складе 49,9%.

 

Лос-Анджелес відновлює кіновиробництво 

З лютого по березень кількість запитів на дозвіл зйомок зросла на 45%.

Регулююча організація Голлівуду — FilmLA отримала в цілому 6 585 заявок на отримання дозволу на зйомку в рамках 4 421 проекту.

Серед підкатегорій — телепроекти і реаліті-шоу. Саме вони продемонстрували найбільше зростання — 96% в порівнянні з першим кварталом 2020 року. Телесеріали також значно "виросли", збільшившись на 64%. В цілому 25% знімальних днів телесеріалів припадають на проекти, відібрані для участі в каліфорнійській програмі заохочення фільмів. 5% знімальних днів відведено для телекомедії.

Виробництво художніх фільмів в першому кварталі скоротилося майже на 14% в порівнянні з 2020 роком (до 575 знімальних днів). 

 

На врученні Оскара розпродавали рекламний час 

На церемонії вручення премії Оскар було розпродано ... рекламний час на телебаченні. Disney, Warner Bros. і Apple входять в число рекламодавців, чиї зірки представляли трейлери до майбутніх для виходу в прокат, фільмів.

Walt Disney Co. Зайняла лідируючу позицію за фактом розпродажі рекламного часу, яке їй належить займати.

"Оскар" залишається однією з найбільш переглядаються прямих трансляцій на телебаченні, що робить телечас привабливим для маркетологів. Багато з них готові платити великі гроші за рекламні хвилини для своєї продукції. Минулого року трансляцію в середньому подивилися 23,6 мільйона осіб. 

 

Понеділок, 26 квітня

 

Байден — профспілкам 

Байден заявив, що створює робочу групу по просуванню профспілок.

У понеділок був підписаний указ про створення в Білому домі нової цільової групи по просуванню профспілок, яку очолить віце-президент Харріс.

Розпорядження, текст якого ще не опублікований, вкаже нової цільової групи протягом 180 днів дати рекомендації про те, як можна використовувати вже існуючі стратегії та програми, щоб допомогти працівникам організувати та вести колективні переговори в федеральному уряді.

Серед цілей цієї групи —  прагнення розширити використання профспілок в областях з обмежувальним трудовим законодавством, а також права і можливості працюючих жінок і кольорових громадян. Також вона орієнтована на збільшення членства в профспілках по всій країні, в тому числі шляхом сприяння об'єднанню робітників і ведення колективних переговорів в рамках федерального уряду.

Байден також висловився на підтримку закону PRO, законопроекту, який внесе зміни в національне трудове законодавство (саме його профспілки вважають своїм головним політичним пріоритетом). Цей захід застопорилася в Сенаті після того, як в березні була прийнята Палатою представників, контрольованої демократами.

 

Zeppelin в Україні

Німецький промисловий концерн Zeppelin інвестує EUR10 млн у будівництво нового головного офісу і сервісного центру свого українського представництва — компанії "Цеппелін Україна" в м Вишневе Київської області.

Компанія "Цеппелін Україна" з головним офісом у Києві працює в країні з 1996 року і є єдиним офіційним дилером Caterpillar на території України. Вона має 12 філій, де працює понад 600 співробітників.

Компанія пропонує понад 650 найменувань машин виробництва світових лідерів (Caterpillar, Fendt, Valtra, GregoireBesson, Bourgault і ін.), А також оригінальні запасні частини з 800 тис. Найменувань на 22 складах, розташованих по всій території України, а також має у своєму розпорядженні близько 300 сервісних автомобілів для обслуговування клієнтів в полях.

У 2020 році ТОВ "Цеппелін Україна" отримало 266,42 млн грн чистого прибутку (на 11,7% більше, ніж роком раніше) і незначно наростила чистий дохід — до 3,56 млрд грн.

Група компаній Zeppelin веде діяльність у 220 філіях по всьому світу зі штатом співробітників понад 10 тис. осіб і досягнутим обсягом продажів EUR3,27 млрд у 2020 фінансовому році, що стало найвищим показником за 70-річну історію.

 

Аннік Жірардін роздасть мільйони

100 мільйонів євро буде виділено в рамках плану підтримки рибної промисловості після Брексіту.

Морський міністр Франції Аннік Жірардін також оголосила про 21 нової ліцензії, що дозволяє французьким судам ловити рибу в британських водах.


"Нестле" поглине вітаміни 

Група "Нестле" хоче поглинути американську компанію "Баунтіфул Компані", виробника вітамінних таблеток. Це буде наступна інвестиція на багатомільярдний ринок харчових добавок.

Нині ведуться переговори про часткове або повне поглинання американської компанії, повідомила Nestlé. Сума угоди може скласти приблизно однозначний мільярд, про що буде оголошено на цьому тижні.

"Нестле" не надала ніяких додаткових відомостей. Крім вітамінів, The Bountiful Company також виробляє і продає мінерали та інші харчові добавки. У компанії, заснованої в 1971 році, працює понад 4500 осіб. Її штаб-квартира знаходиться на Лонг-Айленді, недалеко від Нью-Йорка. Крім США компанія працює в Канаді та Великобританії. Її оборот становить два мільярди доларів. 

 

Фінансові проблеми італійців

У кожного п'ятого італійця проблеми з іпотекою і рахунками. Про це свідчить останній звіт Istat про поведінку громадян під час другої фази пандемії. Зокрема, Інститут статистики вказує, що 13,4% респондентів мали проблеми з оплатою комунальних рахунків (11,8% були змушені відкласти оплату, 9,1% їх не сплатили), 16,5% були змушені відмовитися від відпустки, 13, 9% не змогли впоратися з непередбаченими витратами, 6,3% не змогли оплатити внески по іпотеці / позикою або витрати, необхідні на харчування, а 6,7% не змогли оплатити орендну плату. Понад 11 млн осіб (22,2%) знаходяться в скрутному становищі. Тому не дивно, що більш ніж половина опитаних впевнені, що економічне становище країни погіршиться.

 

 

Промислове виробництво в Польщі підскочило 

Як показали невідкоректовані дані статистичного управління GUS, зростання промислового виробництва в Польщі в березні різко збільшився на 18,9% г / г у порівнянних цінах після зростання на 2,7% г / г у попередньому місяці. В цілому в березні виробництво збільшилося у 27 з 34 промислових сегментів в річному вираженні. У лютому рік до року збільшився в 17 сегментах. 

 

Amtrak звільняє понад 2000 робітників через COVID-19

Це американське пасажирське залізничне агентство планує скоротити 1950 робочих зі своїх профспілок і майже 100 керівних посад. Скорочення становлять близько 10% робочої сили Amtrak і почнуться до жовтня.

Рішення Amtrak про звільнення тисяч своїх співробітників викликали опір з боку федеральних законодавців, особливо після того, як агентство отримало допомогу на суму понад 1 мільярд доларів в рамках Закону про допомогу у зв'язку з коронавірусів, надзвичайної допомоги і економічної безпеки(CARES), який Конгрес прийняв у березні. 

Попри це, генеральний директор Amtrak Вільям Флінн запросив додаткові 1,4 мільярда доларів на надзвичайну допомогу, оскільки з березня кількість пасажирів скоротилося більш ніж на 90%, а прогнозована виручка на 2021 рік впала на 50%. Однак законодавці заперечують проти цієї вимоги, оскільки Amtrak отримала федеральні кошти від закону CARES і запросила свій звичайний бюджетний запит в розмірі 2 мільярдів доларів на наступний фінансовий рік.

 

В Австралії модернізують ланка поставок

Західноавстралійський вантажний оператор Arc Infrastructure проводить модернізацію залізничної лінії Midland Line, по якій доставляється значна частина врожаю зерна Західної Австралії в порти Джералдтон і Квінана.

Перший етап реалізації проекту компанії CBH Group, найбільшого аграрного кооперативу Австралії і лідера австралійської зернової промисловості, почався у 2020 році. Роботи другого етапу триватимуть протягом 2021 року на двох ділянках лінії колії 1067 мм.

Другий етап проекту буде коштувати 17 млн австралійських доларів (13,1 млн доларів США), а загальна вартість семирічної модернізації складе 54 млн австралійських доларів (всього близько 42 млн доларів США).

Згідно з проектом, планується замінити 38,2 тис. Дерев'яних шпал на посилені сталеві шпали, і приблизно 28 тис. Т баласту, а також заміну 8600 сталевих шпал.

 

В один дотик 

Amazon запускає технологію оплати через долоню в продуктовому магазині Whole Foods поруч зі своєю штаб-квартирою в Сіетлі. Це дозволить покупців здійснювати покупки, навіть не вибравши свій спосіб оплати.

За допомогою цієї технології покупці можуть завантажити скан долоні своєї руки і підключити його до кредитної карті або свого облікового запису Amazon. Після цього вони можуть сканувати свої руки та проводити оплату замість фізичного платежу.

Amazon вперше запустила свою технологію Amazon One, яка дозволяє оплачувати покупки вручну, минулого року. Тоді ця технологія використовувалася тільки в деяких магазинах без касира.

Експерти висловили стурбованість з приводу конфіденційності технологій, які використовують сканування особи або долоні, зазначивши, що існує ризик злому і крадіжки даних. Amazon відреагував на ці побоювання, заявивши, що зображення надійно зберігаються в його хмарі, і користувачі мають можливість в будь-який момент зажадати видалити свою інформацію.


Вівторок, 27 квітня

 

Криптовалюта в Ірані 

Іран знаходиться під жорсткими санкціями з боку міжнародного співтовариства. Іранський центральний банк був відключений від міжбанківської системи SWIFT, що унеможливило проведення міжнародних фінансових операцій за допомогою американського долара. Як наслідок, інтерес до криптовалюти в цій країні різко зріс. Центральний банк Ірану (CBI) дозволив ліцензованим фінансовим установам використовувати криптовалюта для оплати імпорту.

Влада також дала дозвіл електростанціям працювати з центрами для майнінгу, якщо ті мають ліцензію на роботу. Примітно, що більшість з таких центрів знаходяться у власності у китайських компаній, які намагаються приховати свою присутність в Ірані.

 
JPMorgan запустив біткойн-фонд для заможних 

JPMorgan Chase & Co., американський інвестиційний банк і холдингова компанія фінансових послуг з активами на суму понад 3 трильйонів доларів, став одним з мегабанків США, які взяли криптовалюта як класу активів.

Біткойн-фонд JPMorgan стане доступним для клієнтів вже цього літа, а інституційний магазин біткоіни NYDIG буде виконувати функції депозитарного провайдера.

Останній крок банку різко контрастує з поглядом генерального директора на криптовалюту кілька років тому. Наприкінці 2017 року Джеймі Даймон назвав біткоіни небезпечним фондом і пригрозив звільнити будь-якого з трейдерів банку, який торгує криптовалюта.

Відомий американський економіст Нассім Талеб приєднався до критиків криптовалюта BitCoin. Один з творців теорії "чорних лебедів" назвав проект "фінансовою пірамідою".

 

Facebook і Gucci проти контрафакту 

Соціальна мережа Facebook і підрозділ італійського бренду Gucci America вперше об'єднали зусилля в боротьбі з розповсюдженням контрафактних товарів, що продаються через соціальні мережі. Ними було подано спільний позов в окружний суд США по Північному окрузі штату Каліфорнія проти виробника контрафактної продукції.

Як компенсацію збитку Gucci вимагає по 2 млн доларів за кожен контрафактний товар, проданий сайтами-відповідачами. Дані інтернет-магазини зареєстровані в США і за кордоном і управляються невідомими компаніями. У 2017 році в аналогічній ситуації Gucci вдалося відсудити 9 млн доларів у 89 китайських сайтів — кожен з них повинен був виплатити штраф у розмірі 100 тисяч доларів, а кілька продавців також відшкодувати збиток за використання назви бренду в доменному імені на загальну суму 110 тисяч доларів.

 
H & M пропонує безкоштовний прокат костюма для співбесід

Поки що новий сервіс діє тільки у Великобританії, але вже з 13 травня, найбільша в Європі роздрібна мережа з торгівлі одягом планує поширити послугу на США. Мережа пропонує прокат чоловічих костюмів для співбесід, причому послуга надається безкоштовно, якщо клієнт поверне костюм протягом 24 годин. Більш того, клієнтові не доведеться платити, навіть якщо в процесі оренди з'явилися плями і дрібні розриви. Заплатити за одяг доведеться тільки в разі, якщо він буде сильно пошкоджений.

"Перше враження відкриває двері. Ідіть на наступне співбесіду в костюмі, який можна взяти в H & M напрокат безкоштовно на 24 години ", — сказано на сайті рітейлера.

 

Середа, 28 квітня

 

Ми хочемо працювати

Сьогодні, 28 квітня, 2021 року стартувала всеукраїнська акція "Ми хочемо працювати!" щодо захисту інтересів працюючих в умовах карантину. Оперативний штаб створено 22 квітня 2021 року представниками сфер економіки, які найбільше страждають від локдаунів.

Ініціатори —  Федерація роботодавців України (ФРУ), Союз українських підприємців (СУП), Асоціація "Укрлегпром", Українська асоціація кераміки (УАК) Асоціація рітейлерів України, Українська рада торгових центрів (УСТЦ), Українська ресторанна асоціація (УРА), Асоціація Меблевиків України, Національна Ресторанна Асоціація України (НРАУ), Асоціація Виробників Електротехніки, Асоціація "Парфуми та Косметика України".

Мета об'єднання — дати можливість під час локдауна працювати на рівних умовах усім суб'єктам підприємницької діяльності, які належним чином дотримуються санітарні та епідемічних норми, незалежно від виду діяльності.

До штабу вже приєдналися торгово-виробничі підприємства, роздрібні мережі, фітнес-клуби і кінотеатри, представники сфери HoReCa та культурно-розважальної галузі. Серед учасників нового об'єднання такі компанії: торгово-виробнича компанія "Агромат", торгово-виробнича компанія "Текстиль-Контакт", мережа магазинів Intertop, мережа спортивних клубів SportLife, мережа кінотеатрів "Планета Кіно", мережа кінотеатрів "Мультиплекс", група компаній "Венето", торгово-виробнича компанія" Ярослав ", і мережа магазинів Goldi," Льонокомбінат ", театр" Чорний Квадрат ", театр" Особистості "та інші.


Коболєва на Вітренко

Уряд України на засіданні в середу вирішив звільнити голову правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва і тимчасово — терміном на рік — призначити керівником компанії Юрія Вітренка, який зараз виконує обов'язки міністра енергетики, а раніше був виконавчим директором "Нафтогазу".

Згідно зі статутом "Нафтогазу" призначення та звільнення з посади голови правління здійснюється відповідно до пропозицій наглядової ради, які подаються на підставі рішень наглядової ради про обрання та припинення повноважень голови правління. За даними агентства "Інтерфакс-Україна", наглядову раду подібних кадрових рекомендацій не давав.

Своєю чергою Коболєв заявив, що довідався про своє "звільнення" з ЗМІ та відповідної заяви не писав.

 

Microsoft отримала рекордний прибуток в період пандемії 

Microsoft оголосила про 19-відсоткове збільшення виторгу в третьому кварталі (41,7 мільярда доларів) в порівнянні з минулим роком.

Ще більш вражаючим є те, що прибуток компанії підскочила на 44 відсотки й досягла 15,5 мільярда доларів. За даними Yahoo Finance, Microsoft мало не перевершила очікування аналітиків Уолл-стріт, які прогнозували, що протягом кварталу виторг компанії складе 41,05 млрд доларів.

 

Німеччина, Франція, Італія та Іспанія: кому більше всіх треба

Чотири основні європейські країни запросили в середу якнайшвидше схвалення і запуск Фонду відновлення в 750 мільярдів євро, узгоджені в липні минулого року. Німеччина, Франція, Італія і Іспанія спільно оголосили на цьому тижні про презентацію своїх планів відновлення в короткому відеозв'язку. 

Німеччина і Франція закликали інші держави-члени якомога швидше надіслати свої плани та ратифікувати фонд у своїх національних парламентах. А чотири найбільші країни Союзу закликали ЄС затвердити фонд не пізніше липня. Єврокомісія відповіла, що їй необхідно точно оцінити плани. "Ми не збираємося втрачати ні хвилини, але нам потрібно трохи часу", —  сказав чільний представник Європейської комісії Ерік Мамер.

 

Дісней переходить на сонячну енергію

Тематичний парк "Світ Діснея" оголосив про модернізацію інфраструктури, з отриманням 40% своєї енергії від сонячної енергії.

У своєму блозі Disney Parks повідомила, що в Disney World у Флориді встановлюються два нових масиви сонячних панелей. Сонячні системи розробляються спільно з місцевими комунальними підприємствами в центральній Флориді.

Нинішній масив сонячних панелей виконаний у формі Міккі Мауса.

Дісней також анонсував проекти сонячної енергії для Діснейленду в Парижі і їх острова Кастава-Кей, який повинен отримувати 70 відсотків своєї енергії через сонячне світло. Castaway Cay —  приватний острів, що належить Disney Cruise Line.

У паризькому Діснейленді будуть встановлені сонячні навіси, які забезпечать покриття приблизно 9 500 автомобілів на гостьових парковках.

 

Ключовий закон земельної реформи 

Верховна Рада на засіданні 28 квітня в другому читанні та в цілому ухвалила закон №2194 про проведення земельної децентралізації. Він є ключовим для проведення земельної реформи.

Документ підтримали 284 депутати.

Законопроект №2194 регулює передачу земель "на місця" громадам. Він повинен виправити юридичні колізії роботи ринку землі, а також врегулювати реалізацію переважного права орендаря на покупку і електронні земельні торги.

Законопроект 2194 "є одним з умов отримання 700 млн доларів дуже дешевою кредитної підтримки від Світового банку". Крім того, при повній реалізації земельної реформи, Міжнародна фінансова корпорація (IFC), що входить до групи Світового банку, планує інвестувати в економіку України близько 3 мільярдів доларів до 2024 року.

Даний документ містить безліч ключових змін і протиріч, які дають неоднозначне трактування права власності, що вже викликає суперечки між фахівцями в даній сфері.


Четвер, 29 квітня

 

Захист французького бізнесу в Росії

Росія готова надавати допомогу французьким компаніям, заявив Володимир Путін 29 квітня під час відеоконференції з представниками французького бізнес-співтовариства.

Понад 500 компаній з французькою участю активно працюють в різних секторах російської економіки. Франція особливо присутній в області палива та енергії, автомобільної промисловості та харчової промисловості.

 

Рада дозволила фізособам-підприємцям займатися готельним бізнесом

Ухвалення відповідного законопроекту №2673 про внесення змін до закону України "Про туризм" щодо розширення кола суб'єктів надання готельних послуг в другому читанні підтримали 256 народних депутатів.

Основною метою законопроекту є створення сприятливих умов для розвитку готельної інфраструктури та сфери туризму шляхом розширення кола суб'єктів надання готельних послуг.

Цей закон набирає чинності з 1 січня 2023 року і починає діяти через три місяці.

 

Якщо Майні — то в Аргентині

Канадський біткойн-майнер Bitfarms оголосив про свої плани почати роботу в Аргентині на початку 2022 року, маючи в цілому 55000 машин. Країна виявилася логічним вибором для вкладень через її відносно низьких витрат в місцевих песо, в той час, як весь прибуток приходить в біткоїнах.

У числовому вираженні 210 МВт досить для установки 55 000 майнінгових машин і отримання доходу в розмірі близько 650 мільйонів доларів США або 11 774 біткоіни, виходячи з "поточних рівнів складності" і ціни криптовалюта в розмірі 55 000 доларів США за одиницю.

Одна з основних причин, по якій Bitfarms вибрала Аргентину — це ціна на енергоносії. У канадському місті Квебек вартість видобутку одного біткоіни приблизно 7500 доларів США в порівнянні з 4 125 доларами США в Аргентині, що становить 45% економії.

 

Парагвай хвалиться

У четвер, у держзвіті повідомлялося, що Парагвай експортував на нові ринки в регіоні та Європі в першому кварталі 2021 року м'яса, пластика і алюмінію на суму 426 223 доларів США.

Країна вперше експортувала цільні алюмінієві труби в Чилі, на додаток до мітел і щіток, які відправлялися в Бразилію.

 

Франція попереджає

Як заявив у четвер антимонопольний орган Франції, цифрові платіжні сервіси, розроблені американськими технологічними гігантами, такими як Apple (AAPL.O) і Google Alphabet (GOOGL.O), підсилюють свою ринкову владу, що дає їм більший вплив на дані споживачів.

 

Газове весілля 

Оператори газотранспортних систем Польщі та Литви (компанії Gaz-System і Amber Grid) мають намір укласти договір про об'єднання газотранспортної інфраструктури.

Як повідомили в прес-службі компанії Gaz-System, угода стосується міжсистемного з'єднання SANTAKA, яке після закінчення будівництва нового транскордонного газопроводу об'єднає системи транспортування природного газу Польщі та Литви.

 

Інвестуй або плати 

Рекордна чистий прибуток російських підприємців після закінчення лише одного кварталу надихнула керівництво країни розробити гібридний варіант податкової надбудови в законодавстві. В результаті отримані дивіденди будуть не виводитися, а інвестуватися в економіку.

Найбільше розбагатів банківський сектор, який показав в березні рекордну з 2012 року для цього місяця прибуток у 205 млрд рублів (плюс 7,8% до березня 2020 року і 22% до лютого). Хоча розподіляється цей прибуток, як зазвичай, вкрай нерівномірно  — більш ніж половина (103,3 млрд рублів) передбачувано дісталося Ощадбанку.

Згідно з останньою оцінкою Мінекономрозвитку РФ, в суто формальних показниках ВВП це станеться вже до початку наступного року. У поточному році очікується, що російський ВВП збільшиться на 2,9% проти торішнього падіння на 3%.

Основним механізмом підтримки цих темпів зростання влада розглядає збільшення обсягу інвестицій, перш за все з прибутку компаній.

 

Боснійський IT прорив

Базована в Манчестері компанія SQA Consulting, яка займається розробкою програмного забезпечення для боротьби з відмиванням грошей і ABC TECH Group —  постачальник Фінтех-рішень з офісами в Боснії та Герцеговині, Хорватії, Словенії та Косово —  знаходиться в Люксембурзі, створили спільне підприємство SQA Consulting SEE в Боснії. Це дасть можливість створити 175 нових робочих місць і залучить понад 3 млн євро інвестицій в найближчі два роки.

Ця організація стане центром передового досвіду в області розробки програмного забезпечення та об'єднає підрозділ ABC TECH по розробці програмного забезпечення в Боснії, а також його центри в Косово і Хорватії, в яких працює понад 50 фахівців у сфері технологій.

У сукупності присутність SQA на міжнародному ринку і можливості ABC TECH по розробці програмного забезпечення в регіоні будуть стимулювати набір понад 100 інженерів на Балканах і 75 інженерів з кібербезпеки, а також інженерів з міграції в хмару, фахівців з інтелектуальної автоматизації бізнес-процесів і керівних посад в його штаб-квартирі компанії в Манчестері. 

 

П'ятниця, 30 квітня

 

ЄС в подвійній рецесії

У перші три місяці 2021 року єврозона знову занурилася в рецесію.

Згідно з даними Євростату, ВВП 19 країн, що використовують євро, в період з січня по березень скоротився на 0,6% в порівнянні з попереднім кварталом.

Зниження відбулося після падіння на 0,7% в четвертому кварталі 2020 року, коли літнє падіння змінилося невеликим зростанням в третьому кварталі на 12,5%. Але успіх відразу був знівельований, коли нова хвиля Covid-19 вразила Європу.

Це означає, що єврозона знаходиться в технічну рецесію, яка визначається як два послідовних квартали економічного спаду. З початку пандемії так звана подвійна рецесія відбувається вже вдруге. Великобританія ще не відзвітувала про ВВП за перший квартал; він скоротився в січні, але виріс в лютому. У США зростання склало 1,6%, а в Китаї —  0,6%.

Три з найбільших економік єврозони —  в занепаді. Основним негативним сюрпризом стала Німеччина, яка скоротила ВВП на 1,7%, в той час, як Іспанія —  на 0,5%, а ВВП Італії впав на 0,4%, що привело італійську економіку до технічного спаду. Франція виросла на 0,4%, відклавши блокування до кінця березня, коли сплеск інфекцій змусив президента Еммануеля Макрона діяти, і це знову знизило економічні успіхи Франції.

 

Цирк du Soleil повертається

Циркова трупа націлена на повернення культових шоу, таких як "O" і "Mystere" в Лас-Вегасі, починаючи з кінця червня.

У Cirque du Soleil Entertainment Group антракт закінчено. Всесвітньо відома канадська циркова компанія оголосила про перший повторне відкриття своїх знакових шоу, після більш ніж року бездіяльності в умовах пандемії.

"Минуло майже 400 днів з того часу, як нам довелося взяти тимчасова перерва, і ми з нетерпінням чекали нашого повернення на сцену. Я так пишаюся стійкістю наших артистів і співробітників, які вистояли в найскладніші часи локдаунів, коли арени цирків були темні та закриті. Я просто не можу дочекатися, коли знову загориться світло", —  йдеться в заяві Даніеля Ламарра, президента і генерального директора Cirque du Soleil Entertainment Group.

 

Америка ставить на ПТУ

Громадські коледжі, що пропонують програми професійного учнівства, отримають підтримку на 12 мільярдів доларів в рамках плану інфраструктури президента Джо Байдена.

Члени обох партій в Конгресі висловили підтримку виділенню коштів на програми учнівства на базі місцевих коледжів, які зазвичай використовуються для навчання робітників на робочому місці. Це дозволяє людині отримувати заробітну плату, одночасно відвідуючи курси.

Тейлор Уайт. Національний директор Партнерства з просування учнівства молоді в некомерційній групі New America сказав, що учнівство тепер —  не тільки для людей, зайнятих в будівництві, але і для тих, хто хоче працювати у сфері кібербезпеки, бізнесу або охорони здоров'я.

Початкова оплата за роботу, доступну для тих, хто пройшов стажування, на 15-20 доларів на годину більше, ніж мінімальна заробітна плата таких робочих по всій Америці. 

 

Угорщина відмовляється від кредиту ЄС 

Угорщина в останній момент вирішила не брати ніяких позик в рамках Фонду відновлення і стійкості ЄС (RRF). Це означає, що їй довелося переглянути свої плани фонду відновлення, офіційний крайній термін для яких —  30 квітня.

Країна скористається весь обсяг гранту, доступною їй в рамках від цього Фонду, але приверне кредитну лінію РФС тільки для проектного фінансування на індивідуальній основі, заявив голова кабінету міністрів Гергей Гуляс.

В рамках Фонду відновлення Угорщина може отримати 2,5 трлн форинтів (6,9 млрд євро) у вигляді грантів і 3,4 трлн форинтів (9,4 млрд євро) у вигляді кредитів. 


Пляжі Ріо відкриваються

Пляжам Ріо-де-Жанейро дозволили знову почати приймати відвідувачів. Суддя Регіна Чукер з VI Суду Ріо заявила, що "навіть дуже серйозна пандемія, подібна до тієї, з якою ми стикаємося, що не санкціонує обмеження індивідуальних прав каріокас (жителів Ріо-де-Жанейро)".

Згідно з новою постановою, люди можуть відпочивати на пляжах, працюватимуть шоу і нічні клуби, а бари можуть повернутися до своїх звичайних годин роботи.

Храми також відкриваються для богослужінь і туристів.

Також в рамках проекту "Covid sem fome" (Ковід без голоду) безліч добровольців було направлено в несприятливі райони Ріо-де-Жанейро, щоб допомогти бездомним, що страждають через пандемію від нестачі коштів на харчування. Сьогоднішнє число бенефіціарів значно менше, ніж рік тому, коли було доставлено близько 1000 щоденних порцій рису, бобів, м'яса і салатів.

У Бразилії проживає понад 210 мільйонів осіб. З них більше ніж 14 мільйонів інфіковані й близько 380 000 померли. Ріо-де-Жанейро —  третій за чисельністю жителів місто країни з населенням близько 7 мільйонів осіб. Тут зафіксовано 22 714 смертей і понад 247 000 інфікованих.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини