Головна Статті Бізнес економіка Світовий капітал: кому належать найбагатші компанії світу
commentss Cтатті Всі новини

Світовий капітал: кому належать найбагатші компанії світу

Вже другий рік поспіль кількість мільярдерів у світі скорочується - турбулентні часи вразили як держави, так і окремі компанії

22 жовтня 2023, 06:01 comments1531
Поділіться публікацією:

На сьогоднішній день, 1% людей світу володіють половиною світового багатства, що підкреслює зростаючий розрив між багатіями та рештою населення.

Світовий капітал: кому належать найбагатші компанії світу

Найбагатшою людиною у 2023 році визнано Ілона Маска

Згідно з опублікованим звітом швейцарського фінансового конгломерата Credit Suisse, на вершині того, що вони називають "глобальною пірамідою багатства", знаходяться 59,4 мільйонів людей зі статком не менше 1 мільйона доларів, сукупне багатство яких становить $128,7 трлн.  Понад 40% світових мільйонерів живуть у США, за ними йдуть Японія з 7% і Великобританія з 6%.

Згідно із звітом Міжнародної консалтингової компанії Global Wealth Report, загальні статки долларових мільйонерів у 2023 році склали $454,4 трлн.

Найдорожчі компанії світу

Apple є найдорожчою компанією у світі з оцінкою у $2,7 трлн.

Незважаючи на технологічний спад останніх 2 років, спричинений зростанням процентних ставок та уповільненням продажів, Apple зберегла своє перше місце. Значною мірою це сталося завдяки рекордним доходам і здоровому споживчому попиту на iPhone, які приносять близько половини загального доходу компанії.

Слідом за Apple йде Microsoft. На відміну від Apple, Microsoft зіткнулася з повільнішим зростанням прибутків протягом року через нижчий попит на персональні комп'ютери та виснажливий вплив сильного долара США. Загалом, близько 50% своєї продукції  компанія продає закордоном.

У 2023 році, згідно з котируванням на фондових біржах у жовтені місяці, в клубі компаній з ринковою капіталізацією в трильйон доларів залишилось лише 6 компаній.

Топ 10 компаній за найбільшою капіталізацією у 2023 році

1. Apple $2,7 трлн (США)

2. Microsoft $2,3 трлн (США)

3. Saudi Aramco $2,2 трлн (Саудівська Аравія)

4. Alphabet $1,6 трлн (США)

5. Amazon $1,3 трлн (США)

6. Nvidia $1,0 трлн (США)

7. Berkshire Hathaway $803 млрд (США)

8. HSBC Holdings plc $778 мрд (США)

9. Tesla $775 млрд (США)

10. Meta $765 млрд (США)

Нафтовий гігант Saudi Aramco є третьою найбільшою публічною компанією у світі з капіталізацією $2,2 трлн. Це також єдина неамериканська компанія в топ-10.

У травні 2023 року державна компанія Саудівської Аравії на короткий час стала найдорожчою компанією на планеті, оскільки стрімке зростання цін на енергоносії сприяло збільшенню прибутків. Саудівська Аравія є найбільшим експортером нафти у світі, а економіка країни зросла на 7,6% у 2022 році — це один з найшвидших темпів у світі.

Загалом, 62 компанії зі 100 найбільших у світі мають штаб-квартири в США, 11 — у Китаї, а 5 — у Франції.

Найбільші компанії світу за галузями

Навіть попри падіння ринкової вартості усіх публічних компаній за останні 18 місяців, технологічний сектор залишається домінуючою галуззю світової економіки.

Серед найбільших світових компаній 20 належать саме до технологічного сектору, а їхня сукупна ринкова вартість становить 9,2 трильйона доларів. А це близько 31% ринкової вартості 100 найбільших компаній світу.

Сектори споживчих товарів та охорони здоров'я йдуть наступними, серед них такі великі гравці, як Amazon та Johnson & Johnson.

На іншому кінці вибірки — комунальні послуги, найменший сектор загалом, принаймні у порівнянні зі списком найбільших компаній. Єдина комунальна компанія в рейтингу — NextEra Energy — є одним з найбільших у світі розробників вітрової та сонячної енергії. Протягом наступних трьох років вона планує інвестувати до 95 мільярдів доларів в екологізацію своїх енергетичних операцій.

Не дивно, що багато найбільших компаній світу є давніми гравцями на світових ринках.

Проте, в межах рейтингу серед тих, хто помітно зріс з 2022 року, є UnitedHealth Group, яка піднялася з 19 місця у 2021 році на 11 цього року, та NVIDIA, яка стала 6-ю найбільшою компанією у світі з минулого року.

На противагу цьому, одними з найбільших "невдах" можна назвати Meta (материнська компанія Facebook). Meta  знову опустилася в рейтингу з 9 у 2022 році на 10 місце у 2023 році. Тим часом Alibaba, яка колись була 9-ою за величиною у світі, перебуває далеко за Топ 20, займаючи 29-те місце. Обидві компанії втратили значну частину своєї ринкової капіталізації — приблизно 66% і 28% відповідно за останні 2 роки, на тлі падіння прибутків.

Найбагатші люди світу у 2023 році

Найбагатшою людиною у 2023 році визнано Ілона Маска, американського власника компаній Tesla, Space. Його статки оцінюються у $253,2 млрд. долл. Маск втратив перше місце у рейтингах завдяки твітам: акції Tesla впали майже на 50% після того, як він оголосив про поглинання Twitter за 44 мільярди доларів у квітні минулого року, що спричинило падіння технологічного індексу Nasdaq на 18%. Наразі, статки Маска на 39 мільярдів доларів менше, ніж рік тому.

Статки французького магната Бернара Арно, що займається виробництвом предметів розкоші, складають 173 млрд. Його сім’я володіє компаніями LVMH, в яку входять Louis Vuitton, Christian Dior, Tiffany & Co. тощо. Доходи, прибуток та акції LVMH досягли рекордних максимумів, додавши $53 мільярди до статків Арно за останні 12 місяців, що є найбільшим приростом серед капіталів мільярдерів.

Громадянин США Джефф Безос, який володіє компаніє Amazon, зайняв третє місце в 2023 році серед найбагатших людей планети зі статками $152,6 млрд. За останній рік Безос втратив 57 мільярдів доларів через падіння акцій Amazon на 38%, що стала найбільшою втратою серед мільярдерів.

На 4-ому місці знаходиться власник Oracle Ларрі Еллісон. Американець піднявся за рік на 4 сходинки в рейтингу, коли акції Oracle зросли на 10% завдяки високим прибуткам і зосередженню на безпеці. Наразі його статки оцінюють в $137,6 млрд.

5 та 6 місця серед найбагатших людей планети зайняли також американці: Уоррен Баффет, що володіє компанією Berkshire Hathaway зі $115,4 млрд капіталу та Ларрі Пейдж, власник компанії Google зі статками $115.1 млрд.

Наступні сходинки в рейтингу світових багатіїв зайняли:

7. Марк Цукерберг (США) — $111,6 млрд

8. Сергей Брин (США) — $110,7 млрд

9. Билл Гейтс (США) — $109,3 млрд

10. Стів Балмер (США) — $99,9 млрд

Загалом, найбільше мільярдерів проживають на території Сполучених Штатів — 735 осіб. Після США йде Китай (495), Індія (169) і Німеччина (126).

Статки 2640 мільярдерів планети становлять 12,2 трильйона доларів.

Але вже другий рік поспіль кількість мільярдерів у світі скорочується — з 2 668 у 2022 році до 2 640 цьогоріч — і загальний статок мільярдерів також зменшився — на 500 мільярдів доларів, до 12,2 трильйона доларів, — оскільки турбулентні часи вразили як держави, так і окремі компанії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини