Головна Статті Бізнес економіка Талони на харчування у Франції, євро проти долара і пластикові гроші: ділові підсумки тижня (Частина 1)
commentss Cтатті Всі новини

Талони на харчування у Франції, євро проти долара і пластикові гроші: ділові підсумки тижня (Частина 1)

«Коментарі» виділили ділові новини, які описували важливі події тижня, що минає

24 січня 2021, 19:17 comments1977
Поділіться публікацією:

Серйозність наслідків пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 для економіки найяскравіше позначається на машинобудуванні. Це стосується всіх країн, де розміщуються заводи провідних світових концернів. Але проблеми комунальних платежів стосувалися і Франції нарівні з Україною викликає подив. Про ці та інші важливі події тижня, що минає — в огляді ділових підсумків тижня від порталу "Коментарі".

Талони на харчування у Франції, євро проти долара і пластикові гроші: ділові підсумки тижня (Частина 1)

Євро, долар. Фото: kyiveuromarathon

Неділя, 17 січня

Eurostar просить допомоги

Представники ряду великих британських компаній і університетські викладачі, що входять в виробниче об'єднання London First, опублікували відкритий лист на адресу британського уряду, закликавши надати допомогу залізничному операторові Eurostar. У листі повідомляється, що компанія опинилася в складній ситуації, викликаній об'єднанням таких факторів, як пандемія COVID-19 і "Брексит", які помітно знизили пасажиропотік між континентом і Великобританією. Відзначається, що на Eurostar в Великобританії зараз працює близько 1200 осіб, ще 1500 робочих місць в країні забезпечує логістичний ланцюжок компанії.

Серед авторів листа — топ-менеджери таких британських компаній, як Fortnum and Mason, Siemens Mobility Limited, Turner & Townsend, Pinsent Mason, Clyde & Co LLP, а також викладачі університетів Лондона і Мідлсекса.

Зараз 55% Eurostar належить французькій державної залізничної компанії SNCF, а британський уряд продав свою частку приватним компаніям у 2015 році.

Економіка буде швидшою завдяки коронавірус

Німецькі економісти роблять висновок, що вірус прискорив появу цифрових технологій, квантових комп'ютерів, інтернету з космосу. 2021 рік має дати новий ріст альтернативній продуктивності і 17 нових технологічних тенденцій.

Бекхеми виплатили собі дивіденди

Девід і Вікторія Бекхем виплатили собі 14,5 млн фунтів стерлінгів від своєї бізнес-імперії вже в 2021 році. У 2020 році були оголошені і виплачені дивіденди на загальну суму 7,1 млн фунтів стерлінгів.

Дивіденди в розмірі 14,5 млн фунтів стерлінгів, зазначені в результатах за 2019 року, отримані незважаючи на зниження прибутку в одній з їхніх компаній і однойменного лейблу розкішної моди Вікторії Бекхем, який повідомив, що встановлені законом збитки збільшилися до 16,6 млн фунтів стерлінгів. При цьому, бізнес Вікторії ніколи не приносив прибуток.

Спортивні лінійки Девіда — теж не блищать доходами. Beckham Brand Holdings відзначився "значним поліпшенням фінансових показників", в той час як Девід Бекхем підписав нові партнерські відносини, в тому числі з виробником сонцезахисних окулярів Safilo. За словами представника компанії, цей рік Beckham Brand Holdings закінчує "в дуже сильній позиції" і з потенціалом для подальшого зростання.

Ворожнеча в Кремнієвій долині

Понад чотири роки Ілон Маск і Марк Цукерберг вступають в запеклі суперечки щодо таких тема, як штучний інтелект і ракети.

Два магнати, один з яких очолює Tesla і SpaceX, а інший — Facebook, не тримають своє суперництво в секреті. Коли в 2016 році в результаті вибуху ракети SpaceX був знищений супутник Facebook, Цукерберг виступив з гарячю заявою, в якій заявив, що він "глибоко розчарований" невдачею SpaceX.

А коли Facebook опинився втягнутим в скандал з Cambridge Analytica, Маск публічно видалив сторінки своїх компаній в Facebook, написавши в Twitter, що компанія викликає у нього "нервозність".

Потім, після заворушень в Капітолії США на початку цього місяця, Маск використовував Twitter, щоб поділитися мемами, що зв'язують заворушення з Facebook. Увечері Маск написав у Twitter: "Це називається ефектом доміно", маючи на увазі масовий вихід підписників з Facebook і перехід на альтернативні сайти і соцмережі.

Нагадаємо, що син Трампа звернувся до Маска щодо створення альтернативного хоста і соцмережі, для того, щоб там могли обмінюватися думками люди, які не підтримують ліберальний мейнстрім американської політики демократів, після того, як хмарні сервіси закрили доступ до альтернативної мережі Parler.

Маск заявляє, що у нього немає теплих відносин також і з Гейтсом, і з Безос (з яким у нього патентна ворожнеча), і з іншими бізнесами, які "вдарилися" в практику монополії диктатури над свободою слова.

Нафтовики натиснуть на Байдена

Представники постачальників палива до Венесуели, імпортерів венесуельської нафти і правозахисні групи заявили в цьому місяці, що вони планують чинити тиск на нову адміністрацію обраного президента США Джо Байдена, щоб вона скасувала заборону на обмін нафти на дизельне паливо.

Адміністрація Трампа з останнього кварталу 2020 року заборонила компаніям відправляти до Венесуели дизельне паливо в обмін на нафту. Ці угоди були звільнені більш ніж на рік від санкцій проти державної нафтової компанії Petroleos de Venezuela SA, спрямованих на повалення президента Ніколаса Мадуро.

Компанії, які брали участь в обмінах з дозволу уряду США, включають індійську Reliance Industries Ltd, іспанську Repsol SA і італійську Eni SpA. Дозволи дозволяли компаніям переробляти венесуельську нафту в обмін на дизельне паливо навіть в умовах санкцій.

Представник Байдена, який вступив на посаду 20 січня, відмовився від коментарів. Байден назвав Мадуро диктатором, і радники заявили, що він, ймовірно, збереже деякі санкції, прагнучи до досягнення консенсусу серед союзників США щодо того, як їх застосовувати.

Понеділок, 18 січня

Допомога не закінчиться

Джанет Йєллен, кандидат від обраного президента США Джо Байдена, позитивно оцінює пропонований пакет допомоги, який включає 415 млрд дол. Для підтримки реакції США на вірус і розгортання вакцин проти COVID-19, близько 1 трлн дол. У вигляді прямої допомоги домашнім господарствам і приблизно 440 млрд дол. для малих підприємств і спільнот, які особливо сильно постраждали від пандемії.

Багато американців отримають стимулюючі виплати в розмірі 1400 дол., понад чеків на 600 дол., затверджених в законопроекті про боротьбу з пандемією, прийнятому Конгресом минулого місяця. Додаткове страхування по безробіттю також збільшиться до 400 дол. на тиждень з нинішніх 300 дол. на тиждень і буде продовжено до вересня.

Туристична криза Іспанії

Минулий рік став найгіршим для туристичної галузі Іспанії за останні півстоліття — країну відвідали менше 20 мільйонів іноземних гостей, а доходи сектора впали на 75%.

Дохід туристичної галузі в 2020 році склав 46 млрд євро, що на 110 млрд менше, ніж роком раніше. Цей показник відповідає рівню 1995 року, хоча через інфляцію реальний прибуток навіть нижчий.

"Туризм Іспанії переживає найбільшу кризу в історії. Внесок сектора у ВВП знизився з 12,4% в 2019 році до трохи більше 4%", — цитує газета міністра промисловості, торгівлі і туризму Іспанії Марію Рейес Марото.

Ціни на газ в Україні

За дорученням президента України Кабінет міністрів затвердив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на позачерговому засіданні Кабінету міністрів у понеділок.

За словами прем'єр-міністра, така ціна буде діяти до завершення опалювального сезону або до завершення карантину і вище, ніж 6,99 грн за кубометр, постачальники газу ціну піднімати не зможуть.

"Це рішення дозволить знизити ціну на газ для українців, в середньому, на 30%. Підкреслю, що встановлена урядом ціна нижче на 1,5 гривні за кубометр тієї, яка була в 2018-2019 роках. У зимові місяці тих років платіжки в середньому становили 2,5-3 тис. Грн, або 75% мінімальної зарплати на той час. Встановлена нами ціна (6,99 грн / куб.) Означає, що при такому ж споживанні середня платіжка буде приблизно на 500 грн менше, і складе приблизно 40% мінімальної зарплати", — пояснив Денис Шмигаль.

Також Кабінет міністрів розробив і найближчим часом затвердить механізм, який передбачає виплати особам, у яких встановлено електроопалення, в якості компенсації за підвищення тарифів на електроенергію, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на позачерговому засіданні Кабінету міністрів у понеділок.

Корупція в Кореї

Високий суд Сеула Південної Кореї засудив віце-голови Samsung Electronics Джея Лі до двох з половиною років тюремного ув'язнення, повідомив суд в понеділок.

52-річний Лі був визнаний винним в дачі хабара партнеру колишнього президента Пак Кін Хе і поміщений у в'язницю в 2017 році, але вирок був пом'якшений і припинений за апеляцією. Потім Верховний суд відправив справу назад до Високого суду Сеула, який виніс рішення у понеділок.

Amazon розширюється в Італії

Цьогоріч Amazon відкриє два нових логістичних центри в Італії, інвестувавши понад 230 млн євро (278 млн дол.), повідомив у понеділок найбільший в світі інтернет-магазин.

З двома новими центрами — розподільчим центром в північно-західному місті Новара і центром виконання замовлень недалеко від міста Модена — Amazon створить 1100 нових робочих місць в найближчі три роки.

Amazon вже інвестував 5,8 млрд євро в Італію з моменту початку своєї діяльності 10 років тому. У ньому працює 8500 осіб по країні.

Вівторок, 19 січня

Україну закликали уважно вивчити вугільні субсидії

Секретаріат Енергетичного співтовариства направив листи національним органам державної допомоги Боснії і Герцеговини, Косово, Чорногорії, Північної Македонії, Сербії та України, закликаючи до подальшої оцінки заходів, пов'язаних з їх сумісністю із законодавством ЄС про державну допомогу.

У дослідженні були виявлені прямі і приховані субсидії, що направляються у вугільний сектор договірними сторонами Договору про Енергетичне співтовариство. Він показав, що п'ять західно-балканських країн плюс Україна надали вугільні субсидії на суму понад 2 млрд євро за п'ятирічний період з 2015 по 2019 рік. Це включає понад 900 млн євро на вугільні субсидії в 2018 і 2019 роках. У дослідженні також зазначалося, що субсидії часто надавалися збитковим і неефективним ТЕС і вугільним шахтам.

Водночас Європейська комісія у співпраці з секретаріатом почне підготовчі роботи по розробці дорожньої карти декарбонізації Енергетичного співтовариства до 2030 року і далі.

10 грудня Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) оголосив, що він об'єднав зусилля для фінансової підтримки переходу від вугілля до низьковуглецевої майбутньому в країнах Західних Балкан та Україні.

Ключова мета Енергетичного співтовариства — поширити правила і принципи внутрішнього енергетичного ринку ЄС на країни Південно-Східної Європи, Чорноморського регіону і за його межами на основі юридично обов'язкових рамок.

Ibis відкриється у Львові

Міжнародний готельний оператор Accor (Франція) планує відкрити другу готель Ibis у Львові в 2021 році. Готель розміститься в центрі міста. Об'єкт стане четвертим в мережі Ibis в Україні і другим готелем оператора AccorHotels у Львові.

За даними видання, висоту будівлі підвищувати не будуть, а на технічному п'ятому поверсі облаштують офісні приміщення.

Як повідомлялося, Accor також підписав договір управління готелем Swissotel Living по вул. Лютеранській, 13, у Печерському районі Києві, відкриття якої заплановане на 2021-2022 роки.

Група Accor — один з провідних готельних операторів у світі — відкрила перший готель під брендом Novotel в Ліллі (Франція) в 1967 році.

Євро проти долара

Європейський союз у вівторок оприлюднить план зміцнення міжнародної позиції євро, прагнучи послабити вплив американського долара і захиститися від фінансових ризиків, включаючи санкції США.

У плані Єврокомісії буде викладено, як блок може посилити свою економічну і фінансову стійкість за рахунок зміцнення євро, а також за допомогою зростаючих ринків. Це випливає з чернетки документа, з яким ознайомилося агентство Bloomberg у вівторок.

Заклики до зміцнення автономності блоку наростають протягом кількох років і стали особливо активними після того, як США ввели санкції відносно Ірану, які поширюються на європейські банки і компанії, а також на громадян ЄС, які співпрацюють з ісламською республікою.

Можливість США розширити міжнародні санкції через вплив долара "серйозно зачіпає здатність ЄС і держав-членів блоку просуватися в реалізації цілей в галузі міжнародної політики", випливає з чернетки.

Ініціативу щодо зміцнення позиції євро вперше висунув колишній голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, який закликав вжити заходів для захисту економік і валюти блоку від волатильності в інших регіонах світу.

Французи проти дорогої електрики

Керуючий директор брокерської компанії Opera Énergie Жюльєн Тедді попереджає, що споживачі повинні очікувати кілька збільшень своїх рахунків за електроенергію протягом наступних дванадцяти місяців. По-перше, підвищення на 1,6% має відбутися на початку лютого, що було запропоновано Комісією з регулювання енергетики (CRE) уряду, яке має наслідувати її рекомендації. Це в середньому є щорічне збільшення на 15 євро середнього рахунку домашнього господарства у Франції (близько 4500 кіловат-годин споживання на рік).

"Ця цифра відображає основні зусилля з боку гравців і дозволяє нам підтримувати нашу електроенергетичну систему без шкоди для суспільства", — захищається президент CRE Жан-Франсуа Каренко.

І це стосується не тільки електрики. Ряд одноразових чинників в комунальних платежах, в поєднанні з основними тенденціями в 2021 і 2022 роках призведе до збільшення щорічних рахунків для домашніх господарств.

Талони на харчування у Франції

Міністр економіки повідомив, що купони, видані протягом 2020 року, будуть продовжені. За його словами, вони будуть діяти "до 1 вересня 2021 року" незалежно від місяця випуску. Отже, немає необхідності запитувати їх обмін. Це рішення не стосується карт, для яких продовження з одного року на інший відбувається автоматично.

Крім того, для більш швидкого використання накопичених коштів Bercy підтримує подвоєння денного максимуму, який виріс з 19 до 38 євро. Спочатку цей захід повинен був закінчитися 31 грудня 2020 року. Вона також буде продовжена до вересня. Зворотною стороною є те, що не менше половини суми потрібно використовувати в ресторані. Тому витратити все це в супермаркетах неможливо.

Ці маски тепер необхідно носити при покупках

У Німеччині будуть суворіші вимоги до масок в автобусах, поїздах і супермаркетах.

Увечері минулого вівторка федеральний уряд зобов'язав надягати більш надійні захисні маски в громадському транспорті і в магазинах. Проводиться розмежування. Хірургічні маски називаються медичними масками або масками стандартів KN95 / N95 або FFP2.

Це медичні маски для обличчя відомі з лікарень або кабінетів лікарів. Вони виготовлені зі спеціального пластику, мають прямокутну форму зі складками і зазвичай зеленого або синього кольору спереду (зовні). Спинка (всередині) біла. У них є заушники і насадки для мундштука з дроту або металевих стрічок.

На відміну від повсякденних масок, вони завжди складаються з багатошарового пластику з певними властивостями і містять спеціальний фільтруючий фліс ( "видувний з розплаву фліс"), укладений між двома шарами іншого матеріалу.

Повсякденні маски, які схожі на медичні маски, але не є ними, мають маркування "Покриття для особи від спільноти, рівень CWA 70%" або "Покриття для особи від спільноти, рівень CWA 90%".

L'Oreal виділяє стипендії для жінок

Йдеться про стипендії для жінок-вчених у розмірі 120 тисяч євро.

"L'Oréal Італія для жінок і науки" — програма, що просувається L'Oréal у співпраці з Національною комісією Італії у справах ЮНЕСКО, яка на сьогоднішній день нагородила 94 гідних дослідника, які змогли продовжити своє навчання в Італії.

У примітці йдеться, що буде надано шість стипендій, кожна в розмірі 20 тис. Євро, в областях наук про життя і матерії, включаючи інженерію, математику і інформатику.

Середа, 20 січня

Mercedes-Benz Manufacturing в Угорщині зупинить виробництво

Компанія Mercedes-Benz Manufacturing в Угорщині зупинить виробництво на своєму заводі в Угорщині на 10 днів, починаючи з середи, через глобальну нестачу комп'ютерних чіпів, повідомила компанія 19 січня.

Зупинка сталася всього через три дні після відновлення виробництва на заводі в Кечкеметі після місячної зимової зупинки. Daimler також призупинив виробництво в Угорщині навесні на місяць через пандемію.

У заяві Daimler йдеться, що він має намір все ж продовжити перехід до виробництва електромобілів. Незадовго до зимових канікул компанія оголосила про інвестиції в розмірі 50 млрд орінтів (139 млн євро) для додавання повністю електричних транспортних засобів у виробничу палітру. Новий пресовий цех почне працювати в наступному році.

Daimler — не єдиний угорський автовиробник, який постраждав від дефіциту ланцюжка поставок. Audi Hungaria скорочує виробництво до однієї зміни, починаючи поточного тижня. Тимчасове скорочення змін може торкнутися всі заводи, але Volkswagen, материнська компанія Audi, докладає всіх зусиль, щоб вирішити цю проблему якомога швидше, повідомив угорським ЗМІ директор з комунікацій компанії.

Procter & Gamble підвищила свій річний прогноз продажів

Procter & Gamble підвищила свій річний прогноз продажів вдруге в середу, оскільки він виграв від стійкого попиту на засоби для чищення, викликаного коронавірусом, а також попередив, що темпи продажів можуть сповільнитися в міру розгортання вакцин.

Конгломерат з Цинциннаті повідомив про 8% зростання чистих продажів у другому кварталі, що менше, ніж 9% зростання в першому кварталі, але показує, що бум покупок товарів для прибирання будинку триває.

P&G заявила, що американці очищають і дезінфікують на 30 відсотків більше, ніж до пандемії. Цикли посудомийних машин були збільшені на 15%, освіжувачі повітря розпилювали на 20% частіше, в той час як використання паперових рушників в домашніх умовах збільшилася на 15%.

Акції P&G, які спочатку виросли на 2,5%, втратили весь свій приріст після того, як керівники попередили, що розгортання вакцин може послабити ці тенденції.

Названі призери книжкової бізнес-премії

Кожен з трьох фіналістів премії Economics Book Prize 2020 по-своєму відкриває вікно в цифрове суспільство, в яке ми вступаємо, і його крайності. Соціолог Вінсент Шабо хвалить магазин і його соціальну роль як оплот проти амазонізаціі; економіст Жоель Толедано аналізує моделі Google, Apple, Facebook і Amazon і пропонує нову форму регулювання, щоб уникнути їх смертоносної гегемонії. Зі свого боку, журналісти Вінсент Кокваз і Ісмаель Халіссат розшифровують безумство рейтингів і зірок, яке захопило Інтернет і прагне класифікувати світ і людей, щоб краще контролювати їх.

Єгипет переходить на пластикові гроші

Центральний банк Єгипту почне друкувати пластикові гроші в червні.

Халед Фарук, заступник керуючого Центрального банку Єгипту, сказав, що в даний час проводяться експлуатаційні випробування нової друкарської машини для підготовки до випуску полімерних банкнот.

Він додав, що пластикова версія єгипетської банкноти номіналом 10 фунтів буде першою з друку, і банк буде відслідковувати реакцію громадян на новий формат.

Пластикові гроші схожі на паперові, але міцніші, менш швидкопсувні і їх важче підробити. Вони також виготовлені з екологічно чистих матеріалів, які з меншою ймовірністю сприяють поширенню вірусів.

Фарук сказав, що нові полімерні банкноти не замінять паперові гроші, що знаходяться в даний час в обігу, і що вони будуть продаватися разом.

Нагадаємо, Національний банк України оцінює шанси перегляду програми з Міжнародним валютним фондом як високі, зараз йдуть переговори. Про це заявив глава НБУ Кирило Шевченко. "Коментарі" розбиралися разом з експертами, чи отримає Україна черговий транш, коли його можуть направити і на яких умовах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини