Головна Статті Бізнес економіка ТОП 10 міст із найдорожчою нерухомістю у світі
commentss Cтатті Всі новини

ТОП 10 міст із найдорожчою нерухомістю у світі

Після тривалої невизначеності останніх кількох років, ринки житлової нерухомості світу зараз набирають обертів, а ціни на них перевершують прогнози.

1 листопада 2023, 23:30
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Як і очікувалося, є регіони, які не можуть похитнути навіть глобальна пандемія чи політичні заворушення: згідно з нещодавнім звітом компанії Savills, Монако залишається на вершині списку найдорожчих місць для купівлі нерухомості, значною мірою завдяки великій кількості заможних мешканців.

ТОП 10 міст із найдорожчою нерухомістю у світі

Найдорожчі міста світу за нерухомістю. Фото з відкритих джерел

Монако, Європа — 92,610 доларів за кв. м

Монако очолює список найдорожчих ринків нерухомості у світі, і це не повинно дивувати, адже французьке князівство здавна вважається ігровим майданчиком для світової еліти.

Але що саме робить ринок нерухомості Монако таким дорогим. По-перше, його розмір: розкинувшись на мізерних 2 квадратних кілометрах (що робить його меншим за Центральний парк Нью-Йорка), Монако поступається лише Ватикану в боротьбі за звання найменшої країни світу, що зумовлює високий попит на першокласну нерухомість.

Ультра-ексклюзивний стиль життя, який дає власність у Монако, є ще одним важливим фактором, що впливає на вартість покупки в цьому бажаному місці. Князівство переповнене вишуканими ресторанами і дизайнерськими бутиками, а також низкою розкішних яхт-клубів, не кажучи вже про насичений спортивний календар. Якщо десь на землі і є місце, створене спеціально для заможних людей, то це Монако. Сонячне світло цілий рік, сприятливі для заможних верств населення податки та чудове розташування на Лазурному узбережжі сприяють його величезній привабливості.

Гонконг, Азія — 25,130 доларів за кв. м

Згідно з інформацією Globalpropertyguide Гонконг є другим найдорожчим ринком житлової нерухомості (і найдорожчим містом) у світі. 

Попри повільне зниження цін, у Гонконзі середня вартість житла складає 25,130 доларів за кв. м. Однак, в той час як ринки нерухомості в інших містах зростатимуть, ринки Китаю та Гонконгу, ймовірно, продовжать падіння через нестабільну політичну ситуацію та триваючі прикордонні обмеження.

Щільність населення є ключовим фактором, який робить Гонконг таким дорогим: понад 7,5 млн осіб проживають на площі менш як 1113 кв. км. І, попри попит, нових об'єктів нерухомості не вистачає, оскільки місто намагається зберегти свої обмежені зелені зони.

Сінгапур, Азія — 18,630 доларів за кв. м

Як не дивно, ціни на житлову нерухомість у Сінгапурі продовжують стрімко зростати, незважаючи на падіння попиту. У першому кварталі 2023 року індекс приватної житлової нерухомості зріс на 11,44% порівняно з попереднім роком, згідно з даними опублікованими Управлінням міського розвитку (URA). Ця тенденція продовжилася і у другій половині поточного року. На відміну від схожого ринку Гонконгу, де ціни припинили ріст, у Сінгапурі все ще зростає попит на житлову нерухомість, незважаючи на економічні проблеми регіону.

Цюріх, Европа — 17,700 доларів за кв. м

Уряд Швейцарії вжив заходів для регулювання ринку житла в країні, прийнявши правила, що забороняють нерезидентам купувати житло в районах, які не є "курортними зонами". 

Столиця Швейцарії Цюріх має власний прибутковий ринок нерухомості, займаючи 4 місце у світі за дорожнечею із середньою ціною 17 700 доларів за квадратний метр. Цюріх не тільки може похвалитися легким доступом до гірськолижних курортів світового класу у вигляді Альп і Юрських гір, а й виступає в ролі світового центру дипломатії та фінансів.

В цілому, ринок житла Швейцарії залишається більш-менш стабільним, незважаючи на стрімке зростання процентних ставок, збільшення вартості будівництва та уповільнення економіки. Згідно з даними Швейцарського національного банку (SNB), загальнонаціональний індекс цін на житлову нерухомість зріс на 3,9% у 2 кварталі 2023 року порівняно з попереднім періодом. Однак з поправкою на інфляцію ціни зросли на мізерні 0,68% за той самий період.

Ізраїль, Близький Схід — 14,740 доларів за кв. м

Ціни на житло в Ізраїлі продовжують стрімко зростати, незважаючи на падіння кількості угод з житловою нерухомістю. Цього року попит залишається слабким: у 2 кварталі 2023 року кількість угод скоротилася майже вдвічі порівняно з попереднім роком.

Конгломерація Тель-Авіва, як центру ділового життя країни є однією з найдорожчих у світі з ціною 14,740 доларів за кв. м. житла згідно з даними Центрального бюро статистики

Середня ціна на житлову нерухомість в Ізраїлі зросла на 9,34% до 1 531 933 доларів США у 2 кварталі 2023 року порівняно з попереднім роком, що є одинадцятим кварталом зростання у річному обчисленні поспіль. З поправкою на інфляцію ціни фактично зросли на 3,95% за той самий період.

Париж, Європа — 10,960 доларів за кв. м

У 2023 році ціни на житло по всій Франції продовжують зростати, але в центрах міст ситуація інакша. Останніми роками багато парижан переїжджають до тихих, менш людних передмість, які пропонують дешевшу, але просторішу житлову нерухомість.

За даними Національного інституту статистичних та економічних досліджень (INSEE), індекс цін на вторинне житло у Франції зріс на 6,44% (з поправкою на інфляцію 0,6%) протягом року до 3 кварталу 2023 року.

Люксембург, Європа – 9,390 доларів за кв. м

Ціни на житлову нерухомість у Люксембурзі почали знижуватися на тлі падіння попиту, спричиненого зростанням відсоткових ставок.

За даними національного статистичного агентства Люксембургу STATEC Luxembourg, середня ціна продажу житла знизилася на 1,93% до 8 548 євро (9 393 доларів США) за квадратний метр  протягом року до 2 кварталу 2023 року. Це різке зниження порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли ціна зросла на 8,07%, і перше зниження з третього кварталу 2014 року.

Копенгаген, Європа — 8,400 за доларів кв. м

Ринок  нерухомості Данії у 2023 році помітно охолоджується разом із падінням попиту. Активність у житловому будівництві залишається незначною. Зростання цін на житло сповільнюється.

Індекс цін на односімейні будинки в Данії зріс на 5,5% у 2 кварталі 2023 року, згідно з даними, опублікованими Статистичним управлінням Данії. З поправкою на інфляцію ціни на житло зросли на мізерні 0,6%.

Копенгаген, як столиця Данії та найбільше місто країни, все ще приваблює мешканців провінцій та іноземців, що робить його одним з найдорожчих європейських міст. 

Амстердам, Європа — 8,020 доларів за кв. м

Бум цін на житло в Нідерландах, схоже, закінчився на тлі падіння попиту, спричиненого зростанням відсоткових ставок, і зниження купівельної спроможності споживачів через стрімку інфляцію.

За даними Статистичного управління Нідерландів (CBS), у першому кварталі 2023 року в Амстердамі, столиці країни, ціни на наявне житло впали на 5,7% порівняно з попереднім роком (-11,5% з урахуванням інфляції.

Осло, Європа — 7,020 доларів за кв. м

Норвезький ринок житла зараз охолоджується на тлі швидкого зростання процентних ставок, високої інфляції та уповільнення економічного зростання.

У другому кварталі 2023 року загальнонаціональний індекс цін на житло дещо знизився на 0,14% порівняно з аналогічним періодом минулого року згідно з даними Статистичного управління Норвегії. Це був другий квартал поспіль падіння в річному обчисленні і найгірший показник з 1 кварталу 2018 року. З поправкою на інфляцію ціни на житло в Норвегії впали на 6,25% за той самий період.

В Осло, включаючи Берум, індекс цін на житло знизився на 0,68% (-6,75% з урахуванням інфляції. Проте, столиця Норвегії поки що залишається містом, де нерухомість одна з найдорожчих у світі.

Отже, як бачимо, найвищі ціни на нерухомість все ще залишаються у західній Європі та Південно-Східній Азії. Проте, з часом ця тенденція може змінитися, все буде залежати від соціально-економічного розвитку регіонів та політичної ситуації у світі в цілому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Sofiia_s

3 листопада 2023, 14:09

Ціни на нерухомість закордоном були завжди дорожчими, ніж в Україні. Для себе я це пояснюю зовсім іншим рівнем доходів і високим податком на житло. В нас купити квартиру у Луцьку (з допомогою https://kvartiri.com.ua/prodazha-kvartiri/lutsk) буде у кілька разів дешевше. А професіонали можуть допомогти ще знайти вигідну пропозицію, то взагалі можна заощадити.


Новини