Головна Статті Бізнес економіка Тотальна роботизація, імпортозаміщення і страйк профспілок
commentss Cтатті Всі новини

Тотальна роботизація, імпортозаміщення і страйк профспілок

Ділові підсумки тижня очима журналістів порталу "Коментарі"

10 липня 2021, 14:00 comments1101
Поділіться публікацією:

Поки ділові еліти зайняті польотами в космос, корпоративними та екологічними податками, практичний середній бізнес роботизується у всьому — від сировини до безконтактного банківського обслуговування.

Тотальна роботизація, імпортозаміщення і страйк профспілок

Роботизована піца (Фото з відкритих джерел)

Рітейл переходить на безкасові розрахунки і змінює профільну діяльність на будівництво і прокат — замість продажів... Це відбувається в економічно розвинених країнах. У країнах же поза форматом ЄС зайнялися економічним націоналізмом, інноваціями та імпортозаміщенням.

І тільки наймані робітники залишаються "поза справами" ділового прогресу. Їм залишаються тільки старі добрі страйки. І це працює.

Субота, неділя
(3-4 липня) 

 

Google видалив 9 популярних додатків 

Якщо ви встигли їх скачати, слід терміново змінити коди доступу в Facebook, щоб переглянути свої онлайн-рахунки. 

Корпорація Google видалила зі свого інтернет-магазину Play Store (на базі Android) дев'ять додатків, через які шахраї крали особисті дані користувачів, —  зокрема, паролі доступу до соціальної мережі Facebook. До видалення ці додатки встигли завантажити мільйони людей з усього світу.

Викрити злий умисел, прихований в 9 аплікаціях, вдалося російської компанії кіберзахисту Dr. Web, яка оприлюднила цю інформацію у своєму офіційному блозі.

У повідомленні компанії говориться, що "троянські коні користувалися спеціальним механізмом для обману користувачів".

Механізм був такий: спочатку треба було переконати користувачів завантажити додаток. Для цього пропонувалися поширені послуги —  такі, як редагування фотографій, спортивні тренінги, щоденні гороскопи та оптимізація сховища в телефоні.

Потім користувачеві пропонували скасувати опцію отримання повідомлень через додаток. Для цього йому "всього лише" треба було підключитися до своєї сторінки в Facebook.

При виборі цієї опції відкривалася сторінка, де користувачеві пропонувалося ввести ім'я та пароль для соцмережі.

Однак звідти дані насправді надходили в хакерську базу даних.

Додаткова небезпека полягала в тому, що таким же чином хакери могли отримати доступ і до інших інтернет-сервісів на телефонах користувачів.

Список віддалених додатків:

• PIP Photo (його скачали понад 5,8 млн осіб по всьому світу);

• Processing Phot (його скачали близько півмільйона чоловік);

• Rubbish Cleaner (його скачали близько 100.000 чоловік);

• Inwell Fitness (його скачали близько 100.000 чоловік);

• Horoscope Daily (його скачали близько 100.000 чоловік);

• App Lock Keep (його скачали більше 50.000 чоловік);

• Lockit Master;

• Horoscope Pi;

• App Lock Manager.

Якщо ви встигли завантажити одну з цих аплікацій, слід негайно змінити дані підключення до Facebook і перевірити, чи не було скоєно на ваших онлайн-рахунках будь-яких підозрілих дій. 

 
Європейська комісія встановить податок на забруднююча авіаційне паливо

Виконавча влада ЄС працює над переглядом оподаткування енергоносіїв в ЄС в рамках законодавства, яке буде встановлене 14 липня для досягнення мети по скороченню викидів парникових газів як мінімум на 55% до 2030 року в порівнянні з базовим рівнем 1990 року. Ця амбітна мета зажадає більш швидкого скорочення викидів в усіх секторах, від сільського господарства до важкої промисловості.


Проект пропозиції ЄС стосується авіації, де паливні податки ЄС не застосовуються

Пропозиція передбачає введення мінімального рівня оподаткування на рівні Співтовариства для енергетичних продуктів, що поставляються для використання як авіаційне паливо для польотів в межах ЄС.

З 2023 року мінімальний податок на паливо для літаків буде починатися з нуля і буде поступово збільшуватися протягом десяти років, поки не буде введений повністю. У проекті не вказується рівень податку, який буде в підсумку.

Для екологічно безпечних видів палива, таких як водень з поновлюваних джерел енергії та передове біопаливо, мінімальна ставка податку протягом десяти років не застосовується.


Ціни на морські контейнери досягли рекордного рівня

Балтійський індекс Freightos (FBX), еталон вартості перевезення контейнера з товарами за основними морськими маршрутами, потроївся за рік до 7000 доларів (5900 євро) за поїздку з Китаю на західне узбережжя в США. Вартість поїздки в Європу склала понад 10 000 доларів у порівнянні з 1600 доларами за аналогічний період минулого року.

Пандемія COVID-19, яка з самого початку практично паралізувала світове судноплавство, викликала "безпрецедентне падіння попиту" в судноплавної галузі. Ця тенденція посилилася перебоями в вантажно-розвантажувальних операціях, обмеженнями, накладеними COVID, і непередбаченими подіями, такими як блокада Суецького каналу в березні.

Одним із наслідків такого розвитку подій є те, що судновласники отримують рекордні прибутки. Наприклад, французька судноплавна компанія CMA CGM повідомила про чистий прибуток в розмірі понад два мільярди доларів у першому кварталі цього року, що в 40 разів більше, ніж за той же період 2020 року.

Їх данський конкурент AP Moller-Maersk, своєю чергою, повідомив про ще більш високий чистий прибуток в розмірі 2,7 млрд доларів за перші три місяці року.


140 келихів на годину без чайових

Американська компанія Hop Robotics до літнього сезону створила робота, який розливає і подає пиво.

Робот на прізвисько Уолтер має шарнірну руку, якою захоплює склянки, ставить їх на місце розливу і потім переносить ближче до відвідувача.

Роботизована рука прикріплена до кегератора з чотирма дозаторами. Уолтер може прийняти замовлення, приготувати і подати напій приблизно за 25 секунд. Його продуктивність — 140 келихів пива на годину.

Як пояснив засновник стартапу Hop Robotics Грейсон Доусон, його компанія все ще перебуває на ранньому етапі розвитку. Створений робот —  це попередній комерційний прототип.

Поки Уолтер не прив'язаний до платіжної системи, тому бармену знадобитися вручну приймати оплату за напій і вводить замовлення в автомат. 

У компанії очікують, що інновація в нинішній час стане як ніколи актуальною. Вакцинованих людей стає все більше, відкриваються спортивні заходи, ярмарки та концерти, а споживачі хочуть задовольнити попит на масові розваги. 

 
На українських полях полуницю збиратимуть роботи

Вчені з компанії Winstar Technology вже другий рік працюють над створенням робота Soil Bot для збору полуниці. Планується, що MVP версія буде готова до кінця 2021 року, а ще через рік можливо буде запустити серійне виробництво машин.

У США є величезні та дорогі прототипи для промислових полів, але вони не підходять маленьким і середнім українським ягідним господарствам.

У компанії відзначають, що розглядають кілька модифікацій платформи: для господарств, які збирають 50 т ягоди в рік, 100 т і 150 т. Продуктивність машини планується на рівні 40 кг/год, що набагато ефективніше за людину.

 

Касові збори в Європі впали на 70% 

За даними Європейської аудіовізуальної обсерваторії, закриття кінотеатрів і заходи з ізоляцій від коронавірусу привели до зниження валових касових зборів в ЄС і Великобританії на 6 мільярдів доларів.

Згідно з даними, опублікованими в четвер Європейської аудіовізуальної обсерваторії, європейські касові збори впали на 70,4 відсотка минулого року, знизившись на 6,04 мільярда доларів (5,1 мільярда євро) з 8,5 мільярда (7,2 мільярда євро) у 2019 році до 2,5 мільярда доларів (2,1 мільярда євро) торік.

Кінотеатри по всій Європі були закриті в березні 2020 року через пандемію коронавірусу. Їх дозволили відкритися тільки з обмеженням пропускної спроможності та іншими суворими обмеженнями з початку літа до початку другої хвилі COVID в Європі, яка виникла пізньої осені.

Але навіть після цього багато кінотеатрів страждали від хронічного браку нових фільмів. 


Багаті та бідні

Згідно з аналізом даних центрального банку країни, датські домогосподарства є найбагатшими в Європейському союзі. 

Середнє домашнє господарство в Данії за станом на четвертий квартал 2020 року мало 1,88 мільйона датських крон (300000 доларів США). 

Ці дані були витягнутий з розкриття Європейського центрального банку фінансових рахунків для 27 країн-членів ЄС. 

Цифри показали, що у данців, як правило, також були й значніші борги —  560 000 датських крон, в порівнянні з Люксембургом, де у людей зазвичай було 660 000 датських крон в зобов'язаннях. 

Однак Danmarks Nationalbank вказав, що велика частина зобов'язань датчан була пов'язана з банківською та іпотечною заборгованістю "під заставу нерухомості (приблизно 86 відсотків)". 

"Таким чином, борг датчан значною мірою компенсується вартістю житлового добробуту, яке не включається в фінансовий добробут", —  пояснив центральний банк. 

В цілому чисте фінансовий стан датчан становило 1,32 мільйона датських крон, що майже в три рази перевищує середній показник по ЄС в 450 000 датських крон. 

Центральний банк Данії також підкреслив, що, хоча це багатство було середнім, між людьми була значна різниця. 

Аналіз центрального банку показав, що багатство датчан в першому кварталі цього року зросла ще більше, в середньому до 24 000 датських крон на людину. 

Домогосподарства в Нідерландах займають друге місце за величиною фінансових активів —  1,58 мільйона датських крон, за ними слідують Люксембург (1,59 мільйона датських крон) і Швеція (1,51 датська крона). 

Тим часом домогосподарства в Румунії виявилися найбіднішими в ЄС, маючи всього 80 000 датських крон у фінансових активах. 

 

Понеділок, 5 липня

 

Великий нафтовий розлом 

Дубай. Важлива зустріч міністрів енергетики країн ОПЕК + була скасована в понеділок, оскільки ОАЕ наполягали на умовах, неприйнятних для інших 22 членів альянсу виробників нафти на чолі з Саудівською Аравією і Росією.

Скасування зустрічі, відновленої минулого тижня, залишила на світових нафтових ринках невизначеність щодо того, як виробники будуть задовольняти зростаючий попит в міру того, як відновлення пандемії набирає обертів.

Нафта марки Brent, світовий еталон, після скасування акції зберегла трирічний максимум —  близько 77 доларів за барель.

Мохаммед Баркіндо, генеральний секретар Організації країн-експортерів нафти, сказав міністрам: "Після консультацій з принцом Абдул Азізом бен Салманом, міністром енергетики Саудівської Аравії, і Олександром Новаком, заступником прем'єр-міністра Російської Федерації —  головою і співголовою, "ОПЕК +" —  скликане 18-е засідання, скасовано.

"Дата наступної зустрічі буде визначена в належний час, і ми проінформуємо вас про це. Від імені голови та співголови перепрошуємо за завдані незручності".

 

Політекономія в секторі Газа 

Найбільший пенсійний фонд Норвегії KLP, керуючий заощадженнями в розмірі 95 мільярдів доларів, оголосив про виведення інвестицій з 16 ізраїльських компаній, що діють в населених пунктах Іудеї і Самарії.

Відповідно до опублікованого фондом заявою, "ці компанії ризикують виявитися причетними до порушення міжнародного законодавства в окупованій Палестині".

У число компаній, від цінних паперів яких позбудеться KLP — компанії зв'язку "Безек", "Селком", "Партнер", "Моторола", які "підвищують якість життя в Юдеї та Самарії, роблячи її привабливою для проживання", а також всі п'ять ізраїльських банківських груп, "фінансують будівництво житла в поселеннях юдеї та Самарії".

У виборі компаній фонд орієнтувався на "чорний список" зі 112 ізраїльських компаній, що діють в Юдеї та Самарії, який у 2020 році опублікував Рада з прав людини в ООН.

 

Навіть Греція платить гроші

Уряд Греції вирішило запропонувати вакцинованих молодим людям у віці від 18 до 25 років передплачену карту на 150 євро для посилення вакцинації проти COVID-19. На сьогодні близько 47% населення Греції були вакциновані принаймні однієї дозою і більше ніж 36% —  за повною схемою.

Водночас уряд не може зробити вакцинацію обов'язковою. "Але кожен повинен взяти на себе відповідальність. Країна не закриється знову, щоб захистити невелику кількість нещеплених людей ", — сказав прем'єр-міністр Греції.

Глава Центрального банку Янніс Стоурнарас також недавно прогнозував, що економіка країни зросте на 4,8% у 2022 році після прогнозованого зростання на 4,2% у 2021 році.

У найближчі роки Афіни отримають 19,40 млрд євро у вигляді грантів і 12,70 млрд євро у вигляді позик під низький відсоток, що еквівалентно приблизно 16% ВВП країни. 

 

Monobank планує випуск карти в біткоінах

Про це повідомив співзасновник проекту Олег Горохівський в Telegram.

За його словами, випуск карти запланований на липень. На цю мить очікується узгодження з Національним банком.

Крім того, Горохівський повідомив про завершення інтеграції з мобільним оператором. Запуск програми e-sim очікують в серпні.

Також на осінь 2021 запланована інтеграція з провідним американським майданчиком з торгівлі цінними паперами.

Monobank заснували в січні 2017 року колишні топ-менеджери "Приватбанку" Олег Гороховський, Дмитро Дубілет і Михайло Рогальський. Станом на кінець червня 2021 року користувачами віртуального банку є майже 3,8 млн осіб.

 
"Балканський потік" підключився в обхід України

Як повідомляє сербський телеканал N1 Info, державне підприємство Srbijagas і угорська компанія FGSZ 4 липня оголосили про з'єднання трубопроводу на кордоні з Угорщиною. 

Відзначається, що перші партії газу через Сербію в Центральну Європу почнуть надходити з 1 жовтня.

Генеральний директор Srbijagas Душан Баятович сказав, що вони нарешті закінчили довгострокову роботу, щоб Сербія нарешті розв'язала питання отримання іншого маршруту постачання газу, а не тільки з України.

"У Сербії ніхто більше не замерзне, і ціна на газ для домогосподарств також не зміниться з осені", —  сказав Баятович.

Газопровід "Балканський потік" є продовженням "Турецького потоку". Президент Сербії Олександр Вучич дав старт пуску газу по "Балканському потоку" на початку року. Раніше газ в країну з Росії надходив через Україну та Угорщину.

 

Французькі виробники шампанських вин обурені 

Французька група виробників шампанського в понеділок виступила з критикою нового російського закону, який змушує іноземних виробників додавати згадка "ігристе вино" у свої пляшки шампанського, і закликала припинити експорт ігристого напою в Росію.

Закон, підписаний президентом Росії Володимиром Путіним у п'ятницю, вимагає, щоб всі іноземні виробники ігристого вина описували свій продукт як такої на зворотному боці пляшки, але не на передній стороні пляшки, в той час, як виробники російського "шампанського" можуть продовжувати використовувати цю перевагу.

Французька група виробників шампанського закликала своїх членів тимчасово припинити поставки в Росію і заявила, що назва "Шампанське", яке належить до регіону Франції, звідки цей напій, має юридичний захист в 120 країнах.

Однак Moet Hennessy, французький виробник шампанських вин Veuve Clicquot і Dom Perignon, що належить LVMH, заявив у неділю, що почне додавати позначення "ігристе вино" на зворотний бік пляшок, призначених для Росії відповідно до закону.

Акції LVMH впали приблизно на 0,2% в понеділок у другій половині дня, поступившись Паризької фондової біржі, яка виросла на 0,34%.

Акції російського виробника ігристого вина Abrau-Durso виросли більш ніж на 3% після зростання на 7,77% на початку торгів.

 

Тарантіно купує театр 

Квентін Тарантіно зараз є щасливим власником двох кінотеатрів у Лос-Анджелесі.

У понеділок в подкасті Armchair Expert, організованому Дакс Шепард і Монікою Падман, лауреат Оскара сценарист і режисер повідомив, що він купив історичний театр Vista на бульварі Сансет. Він також сказав, що одноекранні кінотеатр, ймовірно, відкриється пізніше в цьому році. Він був закритий через пандемію.

Знаменитий Нью-Беверлі був куплений Тарантіно у 2007 році. У ньому демонструються виключно 35- і 16-міліметрові фільми, більшість з яких з особистої колекції Тарантіно.  

 
Вівторок, 6 липня 

 
Легендарні інвестори прогнозують обвал на фінансових ринках

Американський інвестор Майкл Бьюррі, який передбачив фінансову кризу 2008 року і став прототипом одного з персонажів фільму "Гра на пониження" (The Big Short), пророкує грандіозний крах ринку. Подібної думки дотримуються легендарні інвестори-мільярдери Джеремі Гренте, Леон Куперман, Стенлі Дракенміллер і інші.

Майкл Бьюррі назвав стан ринків в червні "найбільшим спекулятивним міхуром всіх часів і народів" і попередив, що роздрібні інвестори купують на хайп акції-меми та криптовалюта напередодні грандіозного обвалу. Він вказує на Tesla, GameStop, біткойн, dogecoin, Robinhood і ринок житла в США як на ознаки спекулятивної перекупленості.

Джеремі Грентем, зі свого боку, назвав ринок "повноцінногю епічною бульбашкою" ще в січні.

 "Можливо, нам доведеться зіткнутися з найбільшою втратою цінності активів, яку ми коли-небудь бачили", —  сказав легендарний інвестор.

Цілий ряд інвесторів попереджають, що нестримні спекуляції, підживлює програмами державного стимулювання, не можуть вічно підтримувати ціни на активи.

Про пришестя обвалу інвестори дізнаються вже безпосередньо під час обвалу. Як не раз показувала практика, інвестори завжди можуть аргументовано пояснити, чому біржа впала, але ось передбачити, коли саме почнеться обвал, практично нереально.

 

Влада Лівану закликали негайно надати їй допомогу

З таким закликом у вівторок, 6 липня, звернувся виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Лівану Хасан Діабі до глав іноземних дипломатичних місій, передає Deutsche Welle.

Глава ліванського уряду закликав іноземних донорів виділити фінансову допомогу його країні без виконання умови про формування постійного уряду.

"Прив'язка допомоги Лівану до формування уряду стала загрожувати життю ліванців", —  сказав Діабі на зустрічі з іноземними послами.

Глава ліванського уряду визнав, що зараз його країна проходить через "дуже темний тунель", а страждання населення досягли рівня "трагедії".

Крім того, Діабі застеріг, що відмова від фінансової підтримки його країни поставить під загрозу життя ліванців і єдність Лівану, що позначиться на світовому економічному і політичному балансі.

 
Пентагон скасовує мега-контракт на хмарні сервіси

У вівторок міністерство оборони США оголосило про скасування мегаконтракту на "хмарні" послуги (взаємопов'язані сервери) вартістю 10 мільярдів доларів, який вона надала у 2019 році Microsoft, і яке було оскаржене Amazon.

Пентагон пояснює в заяві, що контракт "більше не відповідає його потребам", зокрема, через "мінливих вимог" і "прогресу в цьому секторі".

Міноборони планує ініціювати нову процедуру прийому на роботу різних компаній, що спеціалізуються на "хмарних" послугах.

Цей важливий контракт, розрахований на 10 років, був направлений на модернізацію всіх комп'ютерних систем американських збройних сил в систему, керовану штучним інтелектом.

Відразу після завершення аукціону восени 2019 року компанія Amazon, спочатку вважалася фаворитом, оскаржила вибір Пентагону.

Гігант онлайн-торгівлі, який став експертом в області хмарних обчислень, звинуватив колишнього президента США Дональда Трампа в тому, що він стояв за виборами в Пентагон, через його неприязні до засновника Amazon Джефф Безос.

 

Воднева економіка

Британо-голландська нафтова компанія Shell і дюссельдорфська енергетична компанія Uniper підписали у вівторок лист про наміри щодо прискорення розвитку водневої економіки в Європі.

З цією метою дві компанії хочуть просувати спільні проекти, в тому числі в Німеччині, Нідерландах та інших європейських країнах. 

"Подібна співпраця необхідно для прискорення переходу до використання водню як на транспорті, так і в промисловості", — сказав Пол Богерс з водневого підрозділу Shell "Shell Hydrogen". 

Обидві групи сподіваються на синергізм, особливо коли мова йде про інфраструктуру. Транспортування водню з портів Роттердама і Вільгельмсхафена в Північний Рейн-Вестфалії буде в центрі заявленої співпраці.

 

Страйки в Deutsche Bahn

Профспілка машиністів поїздів GDL відхилив нову пропозицію керівництва Німецької залізниці через конфлікт в питаннях по заробітній платі як обман і продовжує підготовку до страйку.

Спочатку GDL вимагала підвищення заробітної плати на 4,8%, але змінила вимога, заявивши, що бажає угоди, подібного до того, що було укладено для працівників державного сектора.

Однак державна Deutsche Bahn заявляє, що загальний запит GDL набагато більше, ніж той, що був узгоджений з державним сектором.

Deutsche Bahn вже домовився з великим залізничним і транспортним союзом про підвищення заробітної плати на 1,5% з початку 2022 без збільшення в цьому році, і хоче отримати подібну угоду з GDL.

Але це нова пропозиція від директора по персоналу Bahn Мартіна Зайлера не виходить за рамки попереднього і все ще нижче того, що рекомендувалося арбітражем минулого року. GDL вимагає підвищення оплати на 4,8% і вже оголосила, що з серпня оголосить страйк. 

 
Без каси та готівки 

У найближчий рік в Ізраїлі відкриються 100 супермаркетів, що працюють без касирів і готівки. Як стало відомо у вівторок, 6 липня, економічному виданню Calcalist, нова мережа отримає назву Q.

Відомий підприємець Рамі Леві, який володіє однією з найбільших торгових мереж Ізраїлю, інвестував кошти в новий проект і придбав 50% акцій створюваної системи магазинів самообслуговування.

Два перші філії мережі Q вже відкрилися. Один з них в Тель-Авіві на вулиці Ротшильд, 27, інший в селищі Лехавім на півдні Ізраїлю.

Концепція стартапу схожа з тією, що використовується в магазинах мережі Amazon Go в Сполучених Штатах. В її основі ідентифікація зареєстрованого покупця і проведення автоматичного платежу по завершенні покупки без участі персоналу.

Для того, щоб купувати в супермаркетах Q, клієнтам необхідно пройти коротку реєстрацію за допомогою кредитної картки та відбитка пальця.

В процесі наповнення кошика товарами комп'ютерна система автоматично поповнює віртуальний рахунок. Коли покупець набрав необхідні продукти, він просто залишає магазин без необхідності стояти біля каси, пробивати покупку і здійснювати платіж. Сума автоматично знімається з кредитної картки.

За словами засновника проекту підприємця Аві Каца, сумарна інвестиція становить близько 15 млн доларів, для обробки торгового процесу використовується розробка ізраїльської компанії CybOrg.

За задумом власників мережі, в найближчі півтора року в Тель-Авіві буде запущений аналогічний магазин, що торгує товарами для домашніх тварин.

 

Чотириденка виправдалася

Ісландська асоціація за сталий розвиток і демократію і британська науково-дослідний центр Autonomy опублікували результати найбільшого у світі експерименту щодо переведення працівників на чотириденний робочий тиждень без зменшення зарплати.

У дослідженні, що проводилося муніципалітетом Рейк'явіка і урядом Ісландії у 2015-2019 роках взяли участь кілька десятків організацій із загальним штатом 2500 осіб, що становить 1% від ринку робочої сили.

При переході на чотириденний робочий тиждень кількість робочих годин скоротилося з 40 до 35-36 годин.

Автори дослідження називають його успіх приголомшливим, підкреслюючи, що у всіх організаціях рівень продуктивності як мінімум не зменшився, а в частині з них —  збільшився. При цьому якість життя працівників значно покращилася, а показники стресу і вигорання істотно знизилися.

Раніше схожі експерименти ставилися окремими компаніями в Японії й в Новій Зеландії, проте в менших масштабах. В обох випадках було досягнуто зростання продуктивності при поліпшенні якості життя працівників.

 

Роботизована тканина 

Інженери з Єльського університету створили тканину, яка змінює свою жорсткість і форму в залежності від умов навколишнього середовища.

Вчені придумали тканину, яка змінює властивості в залежності від умов навколишнього середовища. Такий пристрій можна використовувати як матеріал для високотехнологічного одягу або створення м'яких, але багатофункціональних роботів або пристроїв, які будуть використовуватися туристами під час подорожей.

Тканина, при нагріванні, стає м'якою, а при охолодженні — жорсткої, що дозволяє фіксувати її в певній формі. При цьому, розроблена робототканина —  міцна. Вона утримує вагу до 50 кілограмів. Зміни в навколишньому середовищі фіксують спеціальні датчики, які передають сигнал і змушують тканину приймати ту чи іншу форму, або щільність.

При цьому, тканина піддається програмуванню. Їй можна вселити запам'ятовування певної форми, щоб, при нормальних умовах, вона завжди в неї поверталася.

Нас чекає новий напрямок не тільки в пошитті одягу — але і створення спец місткостей для зберігання продуктів і сировини в світовій логістиці та ланцюжку поставок.

 

Дозріти на складі 

Діловий форум Пакистану (PBF) у вівторок наголосив на необхідності прийняття ефективних заходів для максимального охоплення світового ринку фруктів, для чого створення центрів дозрівання в країні допоможе збільшити експорт швидкопсувних продуктів.

Центри дозрівання допоможуть задовольнити потреби складних міжнародних ринків манго, бананів та інших фруктів. Він запропонував Міністерству торгівлі розробити політику і дозволити нульове процентне мито на імпорт необхідного обладнання шляхом видачі дозволів на їх відкриття.

Створення центрів дозрівання з належною обробкою пакистанських манго і бананів принесе подвійний прибуток, крім збільшення обсягів експорту. Аналогічним чином, п'ятирічні податкові канікули повинні бути надані відповідним фірмам, які будуть експлуатувати об'єкт, оскільки це буде стимулювати приватний сектор інвестувати в цей бізнес. 


Середа, 7 липня

 

Пекін заблокує сховища даних

Пекін погрожує заблокувати доступ США до величезних сховищ китайських даних —  джерела життєвої сили багатьох додатків, керованих штучним інтелектом.

Це відповідь на економічну війну США. В онлайн-зверненні до дружніх політичних партій по всьому світу Сі заявив: "Ми повинні спільно протистояти будь-якому, хто бере участь у технологічній блокаді, технологічному поділі та роз'єднанні розвитку".

Він додав, що жодна країна не має права "перешкоджати розвитку інших країн і завдавати шкоди життю свого народу шляхом політичних маніпуляцій".

Адміністрація Трампа заборонила американським інвесторам володіти акціями 35 китайських компаній, які, за словами Вашингтона, пов'язані з китайськими військовими. Адміністрація Байдена розширила список до 59, від яких американці повинні позбутися до 2 серпня.

Звернення Сі "чітко встановлює позицію, при якій Китай не відчуває себе гірше США", —  сказав Asia Times гуру напівпровідникової промисловості Хендель Джонс. Джонс —  генеральний директор консалтингової фірми International Business Strategies, яка консультує провідні світові технологічні компанії.

У зв'язку з цим уряд Китаю оголосив про суворий контроль над експортом китайських даних, критично важливих ресурсів для додатків штучного інтелекту в декількох галузях, включаючи фармацевтичну. 

 

Аргентина проти іноземних нафтових компаній 

У середу міністерства закордонних справ і енергетики Аргентини оголосила про накладення санкцій на три компанії за незаконну діяльність в Південній Атлантиці.

За даними влади Аргентини, компанії займалися розвідкою і розробкою вуглеводнів на континентальному шельфі Аргентини в басейні північних Фолклендських островів.

Дві з компаній — британські, а ще одна —  ізраїльська. Британські компанії Chrysaor Holdings Limited і Harbour Energy Plc. і ізраїльської Navitas Petroleum LP були вручені повідомлення про порушення аргентинських законів про вуглеводні, прийнятих у 2011 і 2013 роках, які вимагають, щоб компанії, що працюють на континентальному шельфі, мали явний дозвіл від уряду Аргентини.

Санкції варіюються від дискваліфікації на термін від 5 до 20 років до роботи в Аргентині, а також штрафів, які можуть спричинити превентивні ембарго.

 

ЄС оштрафував BMW і Volkswagen за картельну змову

Комісія ЄС дійшла висновку, що концерни Daimler, BMW і Volkswagen (Volkswagen, Audi та Porsche) порушили антимонопольні правила, вступивши в змову щодо технологічних розробок для очищення вихлопних газів, що виділяються новими дизельними автомобілями. За це він наклав штраф в розмірі 875,189 мільйона євро. Всі компанії визнали свою причетність. BMW оштрафували на 372,827 мільйона; Volkswagen за 502,362 мільйона (зниження на 45% після співпраці). Daimler, яка розкрила існування картелю, користувалася повним імунітетом від необхідного штрафу в розмірі близько 727 мільйонів євро.

 

Інфляція в Туреччині

Інфляція в Туреччині досягла дворічного максимуму, перевершивши й без того песимістичні очікування аналітиків, досягнувши 17,53% в червні, тобто на один процентний пункт більше, ніж в попередньому місяці, і на підлогу пункту в порівнянні з прогнозами.

І без того загострилася ситуацію погіршує курс фунта, який впав до 8,66 долара. 

Хоча Туреччина послабила ізоляцію, вважаючи, що це поліпшить споживчий клімат і збільшить споживання, даних заходів виявилося недостатньо. З огляду на девальвацію фунта стерлінгів і високу інфляцію, споживачі відчувають надзвичайно дикий ефект стиснення.

 

В Україні запустять електронну гривню 

Верховна Рада України може прийняти законопроект 373637, який передбачає запуск національної цифрової валюти. Вона буде називатися просто "електронна гривня".

Новий закон передбачає створення нового розділу в Цивільному кодексі, який буде регулювати віртуальні активи. Крім того, автори закону пропонують відмовитися від терміна "звернення з віртуальними активами" і замінити його на "оборот віртуальних активів".

 

20 тисяч доларів на кібербезпеку 

Підписано грантову угоду між Державним концерном "Укроборонпром" і Фондом цивільних досліджень та розвитку США (ФЦДР, CRDF Foundation). Про це у вівторок, 6 липня, повідомляє прес-служба компанії.

Сума гранту становить 20 000 доларів. Кошти будуть спрямовані на підвищення рівня кіберзахисту Концерну. 

Відзначається, що це перша перемога Концерну в міжнародному науково-технічному конкурсі, а також перший грант саме на підвищення інноваційної складової безпеки оборонного виробництва.

Як відзначили в "Укроборонпрому", за I півріччя 2021 року інформаційно-телекомунікаційні системи (ІТС) Концерну піддалися 12415 кібератак. Більшість з них було завчасно заблоковано. 

 

Кубинське імпортозаміщення  

Кубинська хімічна промисловість зробила понад 20 інвестицій в пріоритетні та стратегічні сектори на суму понад 150 мільйонів доларів з метою реалізації процесу поступового розвитку і трансформації до 2030 року.

Як пояснив Пренсі Латина директор з технічних питань і розвитку Центру хімічної інженерії і досліджень (CIIQ) Ноель Вільяр, в основному це були вливання капіталу в заводи з виробництва хлору, добрива NPK і лотки для яєць.

Серед основних досягнень центру він виділив реєстрацію нових складів пестицидів і добрив для їх впровадження в країні, що дозволяє максимально використовувати встановлені потужності і знизити витрати на 25-30 відсотків.

Газова кубинська компанія розробила екологічну фарбу, а також спеціальний продукт для для лікування гігантськоих африканських равликів на равликових фермах. У цьому продукті  використовується остаацитилен, який є залишковою сировиною  виробництва ацетилену.

Компанія Rubber Company проводить дослідження по цементу і подушці для гарячого повторного вихлопу, а також за іншими 38 типам технічних виробів.

 

Французькі мільярдери потирають руки 

Їх багатство збільшилася на 30% за рік, відповідно до класифікації, опублікованій журналом "Challenges". Це найсильніший прогрес за всю історію.

За даними журналу, який в період з червня 2020 року по червень 2021 року виробляв розрахунок на основі професійних активів особистостей, сума стану 500 найбагатших людей країни "зараз наближається до 1 трильйона євро".

П'ятий рік поспіль у рейтингу заможних людей домінує Бернар Арно, глава LVMH, найбільшої за ринковою капіталізацією в Європі.

Як і щороку, починаючи з 2017-го, коли він обганяв спадкоємицю L'Oréal Ліліан Бетанкур, Бернар Арно і його сім'я лідирують, зі станом понад 157 мільярдів євро. Зростання на 57% в порівнянні з червнем 2020 року. Генеральний директор LVMH в травні навіть на кілька годин був найбагатшою людиною у світі, випередивши американця Джеффа Безоса.

На четвертому і п'ятому місці —  сім'ї Алена і Жерара Вертхаймер, спадкоємці Шанель, і Франсуа Піно, засновник Kering, яким сьогодні керує його син Франсуа-Анрі. Засновник EBay П'єр Омідьяр —  восьмий, він подвоїв свої статки в період з 2020 по 2021 рік, оскільки обмеження призвели до зростання онлайн-торгівлі уживаними товарами.

 

Четвер, 8 липня

 
Угорщина шукає працівників

Угорщина дозволить наймання тимчасових працівників з країн, що не входять в ЄС, що може зменшити дефіцит робочої сили і допомогти економіці відновитися.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто сказав, що деяким агентствам з працевлаштування буде дозволено ввозити кваліфіковану робочу силу відповідно до жорстких правил.

За словами міністра, нове законодавство, в тому числі про тимчасових працівниках, має на меті "допомогти швидкому перезапуску економіки, щоб він був найшвидшим в Європі".

Нові правила дозволяють агентствам залучати тимчасових працівників з країн, що не є сусідами з Угорщиною і не входять в ЄС. Правила для працівників з України та Сербії були пом'якшені у 2017 році.

Інші заходи, про які оголосив Сийярто, включають пом'якшення бюрократичного тягаря для малих і середніх підприємств, а також дешеві позики, щоб допомогти угорським компаніям розширитися за кордон або інвестувати в зелені проекти.

 

Мода на прокат

Один з найвідоміших універмагів у світі, Harrods, запускає свою першу послугу прокату модного одягу. 

Оренда модного одягу була запропонована як одне з багатьох рішень кризи стійкості галузі. Коли стара одяг на суму близько 140 мільйонів фунтів стерлінгів щорічно відправляється на звалища в Великобританії, оренда може продовжити термін служби одягу. 

 

Рітейл займеться будівництвом

Компанія John Lewis планує вийти на ринок житлової нерухомості, побудувавши 10 тис. Будинків для подальшої здачі в оренду. Офіційний представник John Lewis заявив, що ритейлер хоче вирішити проблему нестачі житла у Великобританії і підтримати місцеві громади. Створення орендних будинків, своєю чергою, принесе компанії стабільний дохід і надасть людям нові можливості для працевлаштування.

У орендарів буде вибір: меблювати житло з використанням продукції John Lewis або заселитися зі своїми меблями. Деякі будинки можуть бути побудовані на автостоянках універмагів над супермаркетами Waitrose. У всіх житлових комплексах буде цілодобовий консьєрж-сервіс.

З початку пандемії ритейлер John Lewis зазнає труднощів з продажами. Компанія закрила близько третини універмагів, залишивши всього 35.

 

Спірний пластик

Заборона на одноразові пластикові вироби в Європейському союзі викликав критику як з боку захисників навколишнього середовища, які заявляють, що нових заходів недостатньо, так і з боку виробників пластика, стурбованих тим, що нові правила можуть з часом створити інші стандарти.

Згідно з наявною інформацією, тільки вісім держав-членів поінформували Європейську комісію про те, що вони вжили заходів по транспонування Директиви в національне законодавство. Багато держав-членів адаптували тільки "мінімальні вимоги" або не приймають деякі з необхідних заходів. Крім того, в інших державах-членах, таких, як Польща і Болгарія, процес перенесення Директиви в національне законодавство все ще триває або навіть не почався.

В результаті деяким виробникам пластмас доведеться пропонувати різні продукти для різних країн, що було б економічно невигідно.

У прес-релізі Plastics Europe, організація, що представляє виробників пластика, закликала Європейську комісію забезпечити, щоб керівні принципи не піддавалися різним інтерпретації, щоб держави-члени не приймали інші правила. 

 

Кібератака у Швеції  

Шведська мережа продуктових магазинів Coop закрила свої 800 магазинів після того, як атака програми-здирника на американського ІТ-менеджера не дозволила їй відслідковувати продажу на своїх касових апаратах.

В ході атаки вимагача було конфісковано програмне забезпечення для управління технологіями від Kaseya з Майамі.

За словами офіційних осіб Coop, платежі не могли бути прийняті після того, як атака торкнулася інструмент, який використовується для віддаленого поновлення касових зборів.

Збої у Швеції також торкнулися залізничні перевезення і мережу аптек.

Міністр оборони Пітер Хултквіст заявив шведському телебаченню, що напад було "дуже небезпечним", і вказав, що бізнес і державні установи повинні бути краще підготовлені до майбутніх атак.


Замінити літаки екологічними дирижаблями

Британський стартап під назвою Hybrid Air Vehicles представив новий концептуальний дизайн дирижаблів на 100 пасажирів.

Стартап з Великобританії під назвою Hybrid Air Vehicles збирається почати виробництво екологічно чистих дирижаблів, який викидатимуть куди менше вуглецю, ніж літаки.


П'ятниця, 9 липня

 

Європейська платіжна система EPI ціною в понад 4 мільярди євро

Плановане створення власної європейської платіжної системи стане фінансовим подвигом для банків. Інститути, які беруть участь в Європейській платіжної ініціативи (EPI), підрахували, що витрати на проект складуть до 4,2 мільярда євро.

За оцінками фінансових кіл, німецькі фінансові інститути несуть до чверті загальних витрат, тобто до мільярда євро. Зараз EPI має 31 фінансову установу і дві платіжні компанії. 

Мета полягає в тому, щоб протистояти американським компаніям, які домінують в європейських платежах. На думку фінансових кіл, тимчасова компанія EPI повинна розробити бізнес-план до початку серпня і розіслати його зацікавленим сторонам.

До кінця вересня інститути повинні вирішити, чи робити необхідні інвестиції. 

 
Глобальний податок на транснаціональні корпорації очікує схвалення G20 

На зустрічі у Венеції в п'ятницю і суботу міністри фінансів G20 схвалять реформу міжнародного оподаткування.

Мінімальна податкова ставка —  це перерозподіл виняткового прибутку, який буде обкладатися податком великими компаніями. Угода про реформу міжнародного оподаткування покликане якщо не викорінити, то хоча б обмежити множинні ухилення від сплати податків, які з радісним ентузіазмом практикують транснаціональні корпорації. Це питання включено до порядку денного зустрічі міністрів фінансів Великої двадцятки (G20), яка проходить у Венеції під головуванням Італії. 

На початку квітня Сполучені Штати прискорили міжнародні дискусії щодо реформи глобального оподаткування, що проводяться під егідою ОЕСР, які застрягли на чотири роки через опір адміністрації Трампа.  

 

Deutsche Bank знову скорочується

Deutsche Bank оголосив про плани скоротити до 450 посад на повну ставку і підрядників у своєму офісі в Дубліні.

Німецький банк заявив, що планує перемістити трохи менше ніж 250 робочих місць з Дубліна в інші його центри по всьому світу.

Deutsche Bank також заявив, що скоротить штат підрядників в Ірландії протягом року після природного завершення ряду проектів. Тут працює близько 200 контрактників.

Зміни є частиною глобальної стратегії банку. Про неї вперше було оголошено у 2019 році, по консолідації аналогічних інфраструктурних функцій в меншій кількості місць, щоб спростити банківські операції та скоротити витрати.

Представник банку сказав, що робочі місця, в тому числі допоміжні служби скорочуються в основному у сфері технологічних операцій.

 

FGTB оголошує про "національної демонстрації" 24 вересня 

Після міжпрофесійної угоди, укладеної в рамках "великої десятки" (асоціації та профспілки), три профспілки попередили: необхідно переглянути закон 1996 року. FGTB (загальна федерація праці Бельгії) почне свою кампанію з першої акції у вівторок, 13 липня, об 11 годині ранку перед Центральним вокзалом Брюсселя. 24 вересня також буде організована національна демонстрація. Про це в п'ятницю повідомив соціалістичний союз.

Закон про стандарти заробітної плати, відомий як закон 96-го року, накладає справжню гамівну сорочку на заробітну плату. Цей закон забороняє профспілкам вести переговори про законну частку заробітної плати робітників. 

 

За допомогою відбитка пальця або зображення особи

При здійсненні покупок за допомогою карти в інтернеті з метою додаткової безпеки клієнти "Swedbank" направляються в інтернет-банк, де необхідно підтвердити покупку за допомогою обраного засобу аутентифікації. Тепер ці кошти включають біометричні дані, відбиток пальця або зображення особи, що використовується на інтелектуальному пристрої.

Додаткове підтвердження покупки забезпечує подвійну перевірку і запобігає несанкціоноване використання даних карти.

Щоб використовувати карту "Swedbank" для покупок в інтернеті, клієнт повинен спочатку активувати можливість здійснення покупок в Мережі за допомогою цієї карти в інтернет-банку або в мобільному додатку. Потім при здійсненні онлайн-покупки клієнтові пропонується метод підтвердження, який використовується останнім. Наприклад, якщо клієнт використовував біометричні дані при вході в додаток Swedbank в останній раз, він буде автоматично запропонований як підтвердження онлайн-покупки. Однак покупець також може вибрати другий метод, якщо він не хоче або не може використовувати раніше використаний момент.

Уряд Білорусі дозволив Нацбанку конфіскувати валюту в разі загрози економічній безпеці

У п'ятницю, 9 липня, набрав чинності указ президента Білорусії Олександра Лукашенко, який дозволяє Нацбанку в разі загрози економічній безпеці почати конфіскацію валюти, а також вводити різні валютні обмеження.

Під загрозою національній безпеці мається на увазі критичне зниження золотовалютних резервів і різкі коливання курсу національної валюти.

Зокрема, починаючи з нинішнього дня, Національний банк має право повністю забороняти покупку валюти, а також встановлювати межа за кількістю і термінами обмінних операцій з нею і вводити їх дозвільний порядок.

Конфіскація буде проводитися під виглядом примусового обміну за офіційним курсом валюти на рахунках юридичних осіб на білоруські рублі.

 

Великобританія зобов'язана 

Європейський Союз заявив, що Великобританія повинна виплатити ЄС 47,5 млрд євро (56,2 млрд доларів) в рамках фінансового врегулювання після Брексіта.

У зведеному звіті про бюджет ЄС на 2020 рік йдеться, що гроші належать по ряду статей, з якими обидві сторони погодилися в рамках угоди про вихід з Брексіта.

Однак Казначейство Великобританії наполягало на тому, що врегулювання розлучень по Brexit залишалося в межах попереднього центрального діапазону від 40,74 млрд євро до 45,40 млрд євро, повідомила Financial Times ввечері в четвер. Казначейство не відразу відповіло на запит Reuters про коментарі.

Сума в 47,5 мільярда євро значно вища, ніж очікувалося. Управління по бюджетній відповідальності Великобританії (OBR) передбачило у своєму звіті про економічні та фінансові перспективи за березень 2018 року, що сума рахунку складе 41,4 мільярда євро.

Напруженість зросла через торгових угод для Північної Ірландії, особливо щодо охолодженого м'яса, тому що відкритий кордон провінції з Ірландією, членом ЄС, є єдиною сухопутним кордоном Великобританії з ЄС і його великим єдиним ринком.

 

Нехай щастить… 

Virgin Galactic оголосила, що вона має намір провести свій наступний випробувальний політ ракети із засновником компанії Річардом Бренсоном на борту. Запуск запланований на 11 липня. Бренсон прагне випередити свого колегу-мільярдера Джеффа Безоса, який також планує побувати в космосі. Blue Origin планує відправити Безоса в космос 20 липня.

Поки що Virgin Galactic конкурує тільки з Blue Origin Джеффа Безоса у сфері суборбітального космічного туризму. Крім самого Джеффа Безоса в політ відправляться його брат і переможець публічного аукціону, легендарний піонер аерокосмічної промисловості Уоллі Фанк.

Звичайно, це все непогано й обіцяє прибуток не тільки космічного туризму. Однак, в цей самий час в Америці стоїть аномальна спека, яка загрожує врожаям і сільгосппромисловості країни. Це і можна буде побачити з космосу. Але чому б, замість польотів в безповітряний простір не звернути капітали на розробку штучних дощів для свого земної батьківщини, які вже успішно застосовуються в інших країнах?


Роботизована піцерія 

В паризькому районі Бобур відкрилася роботизована піцерія Pazzi, повідомляє Euronews. Зробивши замовлення в терміналі самообслуговування, клієнти можуть спостерігати, як роботи розкладають свіже тісто, додають томатний соус, овочі, сир і інші начинки, а потім відправляють піцу в духовку.

На створення інноваційної технології пішло близько восьми років. Ціна піци варіюється від 7 до 13,5 євро. 

У засновників піцерії — далекосяжні плани: в березні-квітні 2022 року ці фірми мають намір відкрити ще один ресторан, вже у Швейцарії. Про це каналу France24 повідомив керуючий директор Pazzi Філіпе Голдман.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини