Головна Статті Бізнес економіка В Україні знизились ціни на б/в автомобілі: причини та прогнози експертів
commentss Cтатті Всі новини

В Україні знизились ціни на б/в автомобілі: причини та прогнози експертів

За словами Павла Лемчука, ціни на б/в авто в порівнянні з літом минулого року впали щонайменше на 8-10%

21 липня 2024, 09:05 comments1241
Поділіться публікацією:
















В Україні протягом поточного року спостерігається чітка тенденція на зниження попиту та вартості вживаних автомобілів. "Коментарі" спробували розібратися про причини цього явища, та дізналися, чого очікувати українським автолюбителям в найближчі місяці.

В Україні знизились ціни на б/в автомобілі: причини та прогнози експертів

Зниження цін на вживані автомобілі в Україні: аналіз причин

Як змінилися ціни на б/в автомобілі в Україні: огляд ринку
 

2024 рік на думку багатьох аналітиків став не найкращим для українського ринку автомобілів з пробігом. І щоби переконатися в цьому достатньо відвідати будь-який авторинок в одному з міст України.

 

Павло Лемчук, ведучий популярного блогу "Авторинок CAR MARKET", доводить на прикладі житомирського авторинку, що справи у продавців б/в автомобілів у липні 2024 року йдуть не найкращим чином. Попит значно знизився і як наслідок – більшість популярних марок авто суттєво впали у ціні.

 

Зокрема, на авторинку у середині липня можна було придбати автомобілі з наступними характеристиками та цінами:

 

- Ford Fusion 2008 року випуску з пробігом 122 000 км, оснащений 1,6-літровим бензиновим двигуном та автоматичною коробкою передач, за ціною $6 500;

 

- Skoda Fabia 2012 року, з пробігом 211 000 км, оснащена 1,4-літровим бензиновим двигуном і механічною коробкою передач, вартістю $6 150;

 

- Deo Alphion 2012 року, з пробігом 341 000 км, оснащений 3,0-літровим бензиновим двигуном і автоматичною коробкою передач, вартістю $9 000;

 

- Mazda X7 2008 року, з пробігом 225 000 км, оснащена 2,3-літровим бензиновим двигуном, автоматичною коробкою передач і повним приводом, вартістю $7800;

 

- BMW 328 2011 року випуску з пробігом 270 000 км, що має 3,0-літровий бензиновий двигун, автоматичну коробку передач і повний привід, за ціною $12 500;

 

- Audi 2014 року, з пробігом 145 000 км, з 3,0-літровим дизельним двигуном, автоматичною коробкою передач та повним приводом, вартістю $18 500;

 

- Volkswagen Passat B5 2001 року випуску, з пробігом 220 000 км, з бензиновим двигуном 1,6 л та механічною коробкою передач, за ціною думку відомого українського автоблогера Дмитра Ряниці, нові мобілізаційні закони, прийняті у травні 2024 року, включають положення, що стосуються безпосередньо власників транспортних засобів, на тлі більш широкої економічної невизначеності.

Зараз, приблизно кожен 8-10 автовласник в Україні володіє двома або більше транспортними засобами, що потенційно може призвести до конфіскації багатьох з них згідно з новими законами. Тому очікується значний приплив автомобілів на ринок за зниженими цінами, оскільки власники прагнуть швидко продати їх, щоби уникнути конфіскації.

Крім того, через довгі черги на реєстрацію складно швидко переоформити право власності на транспортний засіб, що ускладнює дотримання нових законів.

За словами автоблогера, наразі ринок транспортних засобів перебуває в стані стагнації з невеликою кількістю продажів через невизначеність, що призводить до зниження цін і зменшення кількості покупців.

На тлі припливу дешевших автомобілів, зумовленого кон'юнктурою ринку, імпорт транспортних засобів (так званих "битків") із США теж стає менш привабливим.

Дмитро Ряниця очікує, що тенденція продажу автомобілів, щоб уникнути потенційної конфіскації через нові закони, ймовірно, збережеться протягом усього 2024 року.

Падіння цін на даними індексу цін AUTO1 Group, у червні цього року вартість вживаних авто трохи підскочила – з 137,9 до 138,2. Це зростання склало всього 0,2%. Проте, порівняно з минулим роком, ціни знизилися на 9,2% — з 152,2 до 138,2. З початку року індекс показав спад на 2,7% — з 142,0 до 138,2.

 

Цікаво, що попри це зниження, вартість авто все ще на 16,6% вища, ніж до початку пандемії. Індекс у червні 2019 року був на рівні 118,7.

 

Моріц Люк з AUTO1 Group підкреслив, що ринкова ситуація відповідає очікуванням, а ціни на дизельні авто залишаються стабільними протягом першого півріччя.

 

Як наслідок, на українському авторинку також спостерігається падіння цін на б/в, авто, хоча вартість нових імпортованих авто залишається без змін через їх початкову вартість.

 

Індекс AUTO1 Group, що ґрунтується на аналізі понад 3,6 мільйона угод купівлі-продажу по всій Європі, слугує важливим показником для відстеження цінових тенденцій. Базовий показник 100 був встановлений у січні 2015 року, дозволяючи аналізувати динаміку цін з часом.

Експерти прогнозують подорожчання б/в авто у найближчі роки

Проте не всі аналітики поділяють думку про подальше зниження вартості автомобілів з пробігом в Україні.

 

З огляду на рішення Європейського Союзу про підняття акцизів на автомобілі китайського виробництва, очікується, що вартість вживаних авто на європейському ринку зросте. Такий розвиток подій не обійде стороною й Україну, оскільки значна частина автомобілів на українському ринку походить саме з країн ЄС і США. Про це заявив Станіслав Бучацький, голова Інституту досліджень авторинку.

 

Щомісячно Україна імпортує близько 20 тисяч вживаних автомобілів, у той час як продажі нових машин становлять близько 5 тисяч одиниць. Таким чином, основним джерелом оновлення автопарку є саме імпортовані вживані авто.

 

Втім, наразі в Україні фіксують зниження цін на вживані автомобілі через економічні труднощі та наслідки війни. Попит на електромобілі також знижується через перебої з електропостачанням.

 

Збільшення акцизів у ЄС на китайські авто може призвести до подорожчання вживаних автомобілів у європейських країнах, і, як наслідок, в Україні.

 

З 2030 року всі нові автомобілі в ЄС повинні будуть відповідати екологічному стандарту Євро-7, що призведе до збільшення вартості нових машин через необхідність впровадження нових технологій. Це, в свою чергу, може спричинити подорожчання і вживаних автомобілів, оскільки вартість нових авто, згідно з прогнозами Єврокомісії, зросте на 304 євро в середньому.

Наразі, український авторинок завмер в очікуванні потенційних соціально -політичних змін у нашій країні, тому для бажаючих придбати авто з пробігом, це непогана можливість придбати авто за привабливою ціною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Новини