Головна Статті Бізнес економіка Великий переділ: камалономіка, ланцюжки поставок і зростання секонд-хенду
commentss Cтатті Всі новини

Великий переділ: камалономіка, ланцюжки поставок і зростання секонд-хенду

Підсумки ділового світу очима журналістів порталу "Коментарі"

5 червня 2021, 14:00 comments1379
Поділіться публікацією:

Великий економічний і навіть логістичний переділ набуває виразних рис прискорення. Країни, не оглядаючись на "політичні зобов'язання", вибирають нових економічних партнерів. Інвестори вважають за краще нову Британію без ЄС, Іспанія — МЕРКОСУР замість ЄС, Британія націлена на Транстихоокеанське партнерство, а Ердоган будує новий канал "Стамбул" замість зношеного Босфору. Навіть вічні військові суперники Іран і Ірак з'єднують залізничне сполучення, заради взаємозабезпечення продовольством, а фонди добробуту успішних країн констатують наближення продовольчої катастрофи.  

Великий переділ: камалономіка, ланцюжки поставок і зростання секонд-хенду

Міністри фінансів і керівники центральних банків Групи семи (G7) в Шантійї, біля Парижа (Фото з Інтернета)

Тому в тренді — зміна пріоритетів. Люди вибирають секонд-хенд — від машин до одягу, Камала Харріс ратує за держпідтримку мікробізнесу без кредитів, а група G7 готова схвалити новий корпоративний податок в 15%. 

 Що ж Україна? Україна почала виплату по варантах “реструктуризації Яресько”.



Субота-Неділя
 (29-30 травня)


Великий екран повернувся

Три основні мережі кінотеатрів в США —  AMC Entertainment, Cinemark і Regal Cinemas — скасували вимоги носити маски для глядачів, які були повністю вакциновані від коронавірусу.

Кіноглядачі, які не пройшли повну вакцинацію, повинні продовжувати носити маски, якщо вони не будуть активно насолоджуватися їжею або напоями.

Відповідно до нових інструкцій, опублікованими трьома мережами кінотеатрів на своїх сайтах, заходи соціального дистанціювання і протоколи прибирання будуть як і раніше застосовуватися.

Щоб спонукати кіноглядачів повернутися в кінозали, кіностудії та мережі кінотеатрів запустили компанію "Великий екран повернувся", заохочуючи повернення в кінотеатри останньої частини франшизи "Форсаж" разом з фільмом про супергероїв "Чорна вдова".

Кіностудії також готуються відстежувати відгук на два основних фільму, які вийдуть в ці вихідні —  "Круелла" і "Тихе місце, частина II".

 

Іран за ринок криптовалюти

Парламент очікує, що уряд якомога швидше внесе законопроект про торгівлю криптовалюта. Про це в неділю заявив спікер Мохаммад Бакер Калібаф.

"У нас є план дій з управління ринком криптовалюта. Однак ми вважаємо, що уряд повинен представити свої [власні] плани з цього питання або, по крайней мере, прояснити свою позицію щодо торгівлі криптовалюта. Центральний банк Ірану буде відповідати за регулювання ринку, якщо криптовалюти будуть визначені як грошові одиниці. А Міністерство економіки — нести відповідальність за визначення криптовалюта як цифрових активів ", —  цитує слова Калібафа національне видання ICANA. 

 

JPMorgan і Citigroup сумніваються в корпоративному податку Байдена

Генеральний директор JPMorgan Джеймі Даймон стверджує, що план з підвищення податкової ставки, яку компанії США платять з іноземного прибутку до 21%, може з часом підштовхнути компанії до перенесення бізнесу за кордон.

Адміністрація президента Джо Байдена хоче оподаткувати іноземний прибуток американських компаній в розмірі 21%, а їх внутрішній прибуток —  в розмірі 28%.

Генеральний директор JPMorgan Chase Джеймі Даймон і голова Citigroup Джейн Фрейзер висловили стурбованість з приводу зусиль президента Джо Байдена щодо збільшення суми податків, які компанії платять на іноземну прибуток, і одночасної мети встановити глобальну мінімальну ставку корпоративного податку.

Фрейзер, новий генеральний директор Citigroup, погодився, додавши, що "це може поставити США в менш конкурентоспроможне становище в усьому світі".

Коментар від двох провідних банкірів країни пішов, коли адміністрація Байдена продовжила шукати міжнародну підтримку щодо глобальної мінімальної ставки корпоративного податку в розмірі 15% для всіх країн.

 

Ветеринарка розширюється 

Дубай. Інвестиційна компанія Mubadala з Абу-Дабі інвестувала 350 мільйонів фунтів стерлінгів (496,7 мільйона доларів) в IVC Evidensia, найбільшого постачальника ветеринарних послуг в Європі, яка управляє мережею з більш ніж 1500 ветеринарних клінік і лікарень в 13 країнах Європи, обслуговуючи понад 4 мільйони домашніх тварин.

Компанія широко відома своїм децентралізованим підходом до просування інновацій у своїй мережі й новаторськими клінічними стандартами в регіоні.

Інвестиція є новим доповненням до зростаючого портфелю глобальних споживчих підприємств компанії, включаючи індійську Reliance Retail Ventures Limited, південнокорейську Coupang і американську Truck Hero.

Мубадала підтримав мета Абу-Дабі по залученню не пов'язаних з нафтою інвестицій і модернізації економіки Емірату в рамках національної програми ОАЕ щодо зниження залежності від нафти.

 

Ердоган побудує "Стамбул" 

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган оголосив 29 травня, що церемонія початку будівництва каналу "Стамбул" в обхід протоки Босфор намічена на кінець червня 2021 року. Про це повідомило агентство Anadolu.

За словами президента Туреччини, будівництво каналу підвищить геостратегічну значущість Стамбула. Президент також додав, що на правому і лівому берегах каналу будуть побудовані два міста.

Проект каналу "Стамбул" був анонсований Ердоганом у 2011 році. Канал покликаний стати новою судноплавною артерією в західній частині Стамбула, що з'єднує Чорне та Мармурове моря. У грудні 2019 року президент Туреччини заявив, що морське сполучення через канал не буде підпадати під дію конвенції Монтре.

Конвенція, прийнята в 1936 році на конференції в місті Монтре (Швейцарія), зберегла свободу проходу через протоки тільки за торговими судами. Режим проходу для військових кораблів чорноморських і нечорноморських держав різниться. Так, за умови попереднього повідомлення влади Туреччини чорноморські держави можуть проводити через протоки в мирний час свої військові кораблі будь-якого класу. Для військових кораблів нечорноморських держав введені істотні обмеження за класом і тоннажу. 

 

Іран і Ірак з'єднають залізниці

Будівництво короткого залізничного сполучення між південним портовим містом Іраку Басрой і іранським містом Шаламче наближається до завершення.

Хоча лінія протяжністю всього 30 км і буде коштувати близько 150 мільйонів доларів, тепер —  це єдине залізничне сполучення між двома країнами. Воно значно поліпшить комунікацію в ширшому регіоні, з'єднавши китайську мережу Пояси з Іраком і наблизивши Іран до Сирії.

Фінансування проекту, який був схвалений кабінетом міністрів Іраку у квітні, надійде з іранського фонду Mostazafan Foundation.

Про це вперше було оголошено в листопаді 2018 року, коли Залізниці Ісламської Республіки Іран оголосили, що сподіваються побудувати лінію між двома містами.

 

Група сенату США висунула новий податковий кредит на електромобілі в розмірі 12500 доларів

Сенат США просуває пропозицію збільшити податкові пільги для електромобілів до 12 500 доларів з нинішніх 7500 доларів.

Фінансовий комітет Сенату дав своє початкове схвалення закону в середу. Однак податкові пільги будуть зарезервовані для електромобілів, які були зібрані профспілковими працівниками в Сполучених Штатах.

Пропонований закон обмежує податкові пільги для автомобілів з ціною нижче 80 000 доларів.

І General Motors, і Tesla продали понад 200 000 автомобілів і більше не мають права на податкову пільгу в розмірі 7500 доларів.

Нова пропозиція, назване "Чиста енергія для Америки", було просунути Фінансовим комітетом Сенату.

Згідно з оцінкою Конгресу, податкові пільги для електромобілів до 2031 року оцінюються в 31,6 мільярда доларів.

Слід зазначити, що в законопроекті також пропонується 30-відсоткова податкова знижка виробникам автомобілів для переобладнання своїх заводів або будівництва нових потужностей, оскільки уряд докладає зусиль для сприяння розвитку передових енергетичних технологій, в тому числі акумуляторів.

Крім того, адміністрація Байдена запропонувала 174 мільярди доларів на розробку електромобілів і будівництво зарядних станцій, включаючи 100 мільярдів доларів на знижки для споживачів.

Однак деякі республіканці розкритикували те, що вони вважають боротьбою за відмову від використання нафти і газу в Сполучених Штатах.

"Це пряма атака на мій штат, ідеологічний джихад проти статус-кво ... при якому багато робочих місць в нашій країні залежать від нафтогазового сектора", — сказав сенатор-республіканець Джон Корнин з Техасу.


Понеділок, 31 травня

 

Варранти спливли 

31 травня Україна вперше зробила виплати за державними варранти, що стало результатом реструктуризації держборгу 2015 часів Яресько. 

Розмір виплати — 40, 75 млн дол (1,12 млрд. Грн). Скоро це стане складним зобов'язанням, оскільки буде результатом скорочення виплат лікарям, вчителям та військовим.

 

Роботодавці Польщі проти "польського порядку" 

Організації роботодавців висловили вотум недовіри флагманської ідеї United Right щодо підвищення податків під назвою "Польський порядок". Вони вимагають віддати пропоновані нові податки на поліпшення життя працюючих на цих підприємствах, а не передбачуваним пенсіонерам.

Це звернення дев'яти найбільших організацій підприємців, які об'єднують найбільші та найменші компанії країни під так званою “Радою підприємців”. Сюди входять  Конфедерація Левіатан, ABSL, Федерація польських підприємців, KIG, Польський ділова рада, Польські роботодавці, Польська банківська асоціація, BCC і Польська асоціація ремісників.

Підприємці стверджують, що рішення, включені в "польський порядок", викликають багато серйозних застережень. Замість вкладень в розвиток економіки — підвищення податків. Замість вкладень в інновації —  розподіл і перерозподіл.

 

Всесвітній банк — малому та середньому бізнесу в Україні

У Світовому банку затвердили виділення додаткових коштів в розмірі 100 млн доларів для проекту "Доступ до довгострокового фінансування в рамках боротьби України з наслідками пандемії COVID-19".

Про це повідомляє прес-служба Світового банку.

Український державний АТ "Укрексімбанк" є позичальником і виконавцем чинного проекту банку. Виділені додаткові кошти Укрексімбанк використовує для надання позик експортно-орієнтованим малим і середнім підприємствам (МСП), які постраждали від пандемії COVID-19.

Проект зосереджений на наданні субкредитів з більш тривалим терміном погашення, ніж ті, які зараз пропонуються на ринку.

Проект "Доступ до довгострокового фінансування" на загальну суму в 150 мільйонів доларів США впроваджується з літа 2018 року і вже забезпечив істотний позитивний вплив на сектор малого та середнього підприємництва. За проектом профінансовано понад 50 МСП підприємств з усієї України.

Більшість бізнесів, які підтримує проект, здійснюють свою діяльність в секторах сільського господарства та харчової промисловості, де в українських експортерів є суттєва конкурентна перевага, і де МСП традиційно відіграють провідну роль.

В рамках проекту також надані позики фірмам, що здійснюють діяльність в різних виробничих галузях: виробництво гірського устаткування і холодильних установок, стоматологічного та електричного обладнання, пластикової упаковки, деревообробки, ткацтва килимів і Т.Л. Проект допоміг цим МСП поліпшити конкурентні переваги в порівнянні з великими підприємствами. 

 

"Піду собі в садочок, наїмся черв'ячків" 

Кувейтський бізнесмен Джассем Буаббас протягом багатьох років розводив "супергервей" для корму тваринам, і тепер сподівається, що ці істоти знайдуть своє місце в раціоні жителів Перської затоки.

У маленькій темній кімнаті за межами Кувейту Буаббас поміщає червоподібних личинок чернотілки, відомих своїм високим вмістом білка, в прозору коробку на підстилці з висівок і кукурудзяного крохмалю. В іншого —  ставить дорослих жуків для спарювання.

"Я прагну до того, щоб черв'яки стали успішною альтернативою їжі для людей", —  сказав він AFP.

Комахи широко вживаються в їжу по всьому світу: близько 1000 видів з'являються на тарілках приблизно два мільярди осіб в Африці, Азії та Латинській Америці.

Але крім традиційних дієт, паста з крикету і смузі з борошняних черв'яків стали останньою тенденцією в області харчування в деяких столицях світу, а їстівні комахи просуваються як стійка альтернатива звичайним джерел білка.

Хоча супергервіки, що мають попит серед власників птахів, риб, земноводних і рептилій, ще не схвалені для вживання в їжу людиною в Кувейті, Буаббас сподівається, що люди захочуть їх спробувати.  Хоча... навряд чи... 

 

Італійська фірма відновить залізничні станції в Абхазії

Представники італійської компанії GLOBAL ARREDI прибули до Абхазії для попереднього огляду залізничних станцій і вокзалів, які потребують реставрації. Мета візиту італійської компанії в Абхазію — реставрація і реконструкція залізничних станцій і вокзалів. У Гагрі два таких об'єкти — залізнична станція "Павільйон" і центральний міський вокзал.

Дивишся, і вагони скоро з Італії почнуть продавати.

 

Секонд-хенд зростає 

Шведський онлайн-магазин уживаних товарів Sellpy, контрольний пакет акцій якого належить гігантові моди H & M (HMb.ST), заявив в понеділок, що він відкривається ще у 20 європейських країнах, оскільки попит на екологічну моду буде продовжувати рости.

Стартап бере на себе весь процес продажів —  від отримання товарів у продавців до фотографування, продажу та доставки. Розширення збільшить кількість ринків до 24 після першого запуску у 2014 році у Швеції. Секонд-хенд є одним з найбільш швидкозростаючих сегментів ринку в індустрії моди.

"За кожною придбаною одяг з уживаних економить ресурси для нашої планети. Попит на наших нових ринках швидко зростає", —  сказав глава відділу розвитку Густав Вессман.

Група H & M, яка сподівається на додаткові потоки доходів після декількох важких років з уповільненням продажів в багатьох магазинах H & M, купила свою першу частку в Sellpy у 2015 році. H & M інвестувала понад 20 мільйонів євро (24,38 мільйона доларів) в Sellpy і володіє близько 70% компанії. Sellpy сказав, що всього на його платформі було продано понад дев'ять мільйонів предметів одягу.


...а Marks & Spencer закриває магазини 

Британська роздрібна мережа Marks & Spencer (M & S) представила звітність за 2020/21 фінансовий рік, що завершився на початку квітня. Збиток за цей період склав 285,1 млн. Дол. Проти прибутку 27,4 млн роком раніше. Виторг компанії в цілому знизилася за рік на 11,9%, до 13 млрд дол, при тому виторг британського підрозділу з продажу одягу і товарів для будинку впала на 31,5%.

M & S також повідомила про намір продовжити реструктуризацію і скорочення числа магазинів — 30 магазинів у Великобританії будуть закриті в найближчі десять років, ще понад сто магазинів будуть або об'єднані, або в них збережеться тільки торгівля продуктами харчування. В цілому компанія збирається скоротити число магазинів повного асортименту (торгують і одягом, і товарами для дому, і продуктами харчування) у Великобританії з нинішніх 254 до 180. Минулого року M & S вже закрила понад 80 магазинів і скоротила 7 тис. Робочих місць.

 

Чеські компанії повинні розкрити своїх справжніх власників  

З 1 червня компанії повинні будуть вказувати, хто є справжнім власником. В іншому випадку їм загрожують штрафи і виключення з державних закупівель.

Для чеських компаній, які тримали в секреті своїх реальних власників, період закінчується, коли вони безкарно користуються європейськими субсидіями або конкурують за державні контракти. Відповідно до закону про реєстрацію бенефіціарів власників, який набрає чинності з 1 червня, їм доведеться розкривати особистості своїх власників. Це відноситься, наприклад, до кіпрської інвестиційної групи, яка повинна належати інтернет-магазину Alza.cz, або до того, хто разом з Даніелем Кржетінскім і Патріком Ткачем володіє шістьма відсотками холдингу Energy and Industrial Holding.

 

Nestle стане екологічною 

Nestle (NESN.S) заявила в понеділок, що працює над оновленням своєї стратегії харчування і здоров'я після того, як Financial Times повідомила, що у внутрішньому документі харчового гіганта велика частина його продуктів харчування і напоїв описана як нездорова.

Газета повідомила, що на початку цього року серед топ-менеджерів була поширена внутрішня презентація, в якій говорилося, що понад 60% основного портфеля продуктів харчування і напоїв Nestle не можуть вважатися здоровими відповідно до "визнаним визначенням здоров'я".

Компанія заявила, що за останні сім років знизила вміст цукру і натрію в своїх продуктах приблизно на 14-15% і буде продовжувати робити свої продукти більш корисними для здоров'я.


Норвезький добробут не потягне 

За словами генерального директора, Норвезький фонд добробуту навряд чи зможе забезпечити таку ж високу прибутковість як до пандемії. 

За словами його виконавчого директора Миколи танго, суверенний фонд Норвегії з бюджетом в 1,3 трильйона доларів в найближчі десятиліття навряд чи забезпечить таку ж високу прибутковість, як за останні 25 років.


Вівторок, 1 червня

 

Італія без громадського харчування

Ресторани та бари знову відкриваються, але співробітників немає —  багато хто виїхав за кордон. Бракує 150 000 кухарів, барменів та офіціантів. Надходить запит з готельного інституту: заклади громадського харчування запрошують на роботу студентів, які зможуть поєднувати роботу і навчання, правда всього за 300 євро на місяць.

 

Чорногорія на межі банкрутства

Автомагістраль довжиною 130 км, мала з'єднати чорногорський порт Бар з сербським кордоном через монументальні тунелі та віадуки. Чорногорія витратила 1 мільярд доларів за шість років, але на цей момент побудовано всього 41 км дороги. 

Робота фінансувалася коштом кредиту китайського банку, а будівництво доручено Китайської дорожньо-мостової корпорації. Тепер ця незавершена робота загрожує дефолтом невеликого балканської держави. 

Фактично до липня країна повинна виплатити Пекіну частина кредиту, але у нього немає грошей. Звернення до Європейського союзу залишилося без уваги, і є навіть побоювання, що в разі банкрутства Китай може вимагати у Чорногорії частина своєї національної території, як це вже траплялося в інших ситуаціях. 

 

Etsy купує Depop 

Бруклінський сайт декоративно-прикладного мистецтва повідомив Etsy, що купує додаток для соціальних мереж Depop, яке має репутацію продавця вінтажного одягу, гідної TikTok, за 1,63 мільярда доларів готівкою.

Лондонська компанія Depop, заснована у 2011 році, повідомляє, що близько 90 відсотків з 30 мільйонів її користувачів в 150 країнах знаходяться у віці до 26 років. Etsy, навпаки, має репутацію постачальника найбільш привабливих вантажних предметів і товарів для будинку, найпопулярніших у мілленіалів і старшого покоління. Середній користувач Etsy становить 39.

У міру того як під час пандемії кількість особистих покупок сповільнювався, бізнес Depop процвітав. Виторг компанії збільшилася більш ніж удвічі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року у 2020 році до 70 мільйонів доларів. Він також може похвалитися співпрацею з такими брендами, як Ralph Lauren і Adidas.

 

Білоруський самохід

Білоруський тракторний завод МТЗ відзначив свій 75-річний ювілей демонстрацією інноваційної дослідної розробки —  безпілотного трактора Belarus 3523i, який призначений для виконання польових робіт без участі водія.

Автономний трактор оснащений системами точного землеробства, що дозволяють працювати на поле в режимі автопілота. У порівнянні з моделями з механічною передачею тяги мінімум на 7% скорочено споживання палива, а викиди шкідливих речовин —  на 10%.

Трактор Belarus 3523i управляється одним з двох способом: електронною системою через супутник або ж виконує завдання з носія інформації (флешки). Як заявляють представники МТЗ, машина може працювати в безпілотному режимі як днем, так і вночі, що підвищує економічну ефективність подібної техніки. До того ж один оператор може управляти декількома такими машинами.

При цьому виконуватися можуть різнопланові завдання: наприклад, під час демонстраційного заїзду трактор агрегатуватися з косаркою і з 8-корпусним плугом (робота з ним —  це одна з найскладніших сільськогосподарських операцій).

 

Середа, 2 червня


Домовилися про рибу

Європейська комісія заявила, що в середу ЄС і Великобританія досягли принципової угоди про вилов їх рибальськими судами спільно керованих рибних запасів на 2021 рік.

Угода гарантує права рибальства флотів ЄС і Великобританії в водах ЄС і Великобританії до кінця 2021 року. Воно встановлює загальний допустимий вилов (ОДУ) для 75 загальних рибних запасів на 2021 рік, а також для деяких глибоководних запасів на 2021 рік. і 2022 рік, повідомила Європейська комісія. У ньому також уточнюються обмеження доступу для видів поза квотами. Підписання угоди очікується найближчими днями. Це також дозволить обом сторонам торгувати квотами.

Риболовля була найскладнішою частиною переговорів по торговій угоді після Брексіту між ЄС і Великобританією. Улови рибалок ЄС у водах Великобританії щорічно складають близько 650 мільйонів євро. 

Знайдений компроміс залишається джерелом напруженості. Європейським флотам довелося відмовитися від 25% своїх уловів в британських водах після перехідного періоду, який триватиме до червня 2026 року. Цей доступ потім буде переглядатися щорічно.

 

Виробники черешні втратять від 80% врожаю

Потенційна втрата врожаю черешні через проливні дощі нині знаходиться на рівні 80%.

В цьому році сильно відтягнули період вегетації черешні, він змістився десь на 2-2,5 тижні, можливо навіть три. Захистити сади будь-якими засобами в поточних умовах неможливо. Аналогічна ситуація —  зі сливами та абрикосами. Перебуваючи в стані стресу, вони також скидають плоди. Про яблуні говорити поки рано.

 

SpaceX відправить в космос блокчейн

Пристрій з другим за величиною блокчейном Ethereum вперше опиниться в космосі й буде забезпечувати безпечну роботу системи. 

Заснована Ілона Маском компанія SpaceX 3 червня запускає вузол блокчейну Ethereum для установки на Міжнародну космічну станцію. Вперше в історії пристрій, підключений до системи другий за величиною криптовалюта, виявиться в космосі. Устаткування доставлять на орбіту ракетою Falcon 9, завдяки контракту SpaceX і SpaceChain. Вузол буде встановлений на МКС за підтримки проекту Nexus Inc.

 

Amazon дозволила користувачам подавати на неї в суд

Раніше претензії споживачів розглядалися в арбітражі, через що витрати компанії на врегулювання суперечок швидко росли.

Компанія Amazon недавно змінила умови обслуговування, давши дозвіл своїм клієнтам подавати позови в суд замість того, щоб проходити арбітражний процес.

Зміни були внесені після того, як близько 75 тис. користувачів аудіоколонок Echo організувалися для подачі індивідуальних арбітражних справ, ведення яких обійшлося б Amazon в мільйони доларів.

 

Huawei представила Harmony 2.0 

Китайська телекомунікаційна компанія Huawei в середу офіційно представила власну операційну систему (ОС) Harmony 2.0, що працює на смартфонах. Пряма трансляція презентації пройшла на сайті розробника.

Раніше створена китайської технологічною компанією операційна система використовувалася в розумних телевізорах і гаджетах-аксесуарах. 

Повідомляється, що всі додатки для Android, які раніше працювали в EMUI 11, також доступні в HarmonyOS 2.0. Крім того, в HarmonyOS 2.0 є і власні програми, недоступні в EMUI 11.

 

Десятки тисяч робочих місць зникли назавжди

Дослідження, проведене TheMarker, показує, що в різних сферах вирішено було скоротити робочі місця на 10 відсотків, а то і більше. Таким чином, десятки тисяч знаходяться в неоплачуваній відпустці можуть не знайти роботу, коли їм це знадобиться. Крім того, посилиться конкуренція за кожне робоче місце, і ті чи інші співробітники можуть несподівано залишитися без роботи.

 

Іспанія націлена на МЕРКОСУР

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес в середу заявив, що його країна має намір мати більшу присутність на ринках Латинської Америки й для цього готова інвестувати туди понад 4,5 мільярда євро (майже 5,5 мільярда доларів США).

Іспанія прагне зробити Латинську Америку головною метою свого нового плану інтернаціоналізації економіки країни. Для Санчеса іноземний сектор Іспанії стикається з невирішеними проблемами, які включають експорт товарів з високою доданою вартістю і технологічним змістом.

Прем'єр-міністр повинен відвідати Аргентину і Коста-Ріку з 8 по 11 червня, щоб засвідчити відданість Іспанії латиноамериканському регіону і "відмінні" двосторонні торговельні відносини.


Наступні...

Тепер тариф ЄС на викиди вуглецю буде спрямований на сталь, цемент і електроенергію. Вугілля мало. ЄС планує ввести податки на викиди вуглецю для імпорту товарів, включаючи сталь, цемент і електрику, повідомило Bloomberg News пізно в середу. 

 

Четвер, 3 червня

 

Земля "в смартфоні" 

Верховна рада розблокувала підписання закону про онлайн-торги землею. Йдеться про законопроект № 2195.

У парламент внесли сім проектів постанов про скасування результатів голосування за законопроект, проте народні депутати не підтримали жоден з них.

Таким чином закон тепер може підписати голова парламенту Дмитро Разумков і передати його на підпис президенту Володимиру Зеленському. 

 

Бекхем в мейнстрімі 

Девід Бекхем купує частку в британській компанії з виробництва електромобілів Lunaz. Він придбав 10% акцій Lunaz, британської компанії по ремонту та електрифікації автомобілів, оскільки колишній капітан збірної Англії створює репертуар інвестицій в стартапи, пов'язані з кіберспорту, канабісом, а тепер і автомобілями. 

 

Казино Франції перекваліфіковуються 

Французька група супермаркетів Casino (CASP.PA) і американський гігант електронної комерції Amazon заявили в четвер, що вони розширюють співробітництво з доставки продуктів на онлайн-ринку роздрібної торгівлі продуктами харчування, який стає все більш конкурентним. 

 

Австралія — перша в СПГ 

Згідно зі звітом Міжнародного газового союзу (МГС), світові обсяги торгівлі зрідженим природним газом (ЗПГ) минулого року досягли рекордного рівня, в першу чергу завдяки Азії, хоча зростання було незначним, оскільки попит був обмежений коронавірусом.

Загальний обсяг торгівлі ЗПГ збільшився до 356,1 мільйона тонн минулого року, що на 1,4 мільйона тонн або приблизно 0,4 відсотка більше, ніж у 2019 році, в основному шляхом збільшення експорту з США та Австралії, говориться в річному звіті групи, опублікованому в четвер.

Це менше, ніж зростання на 40,9 мільйона тонн, або 11,5 відсотка, у 2019 році, говориться в повідомленні IGU (МГС).

Таким чином, Австралія випередила Катар з експорту скрапленого газу. 

 

Блокада ливарного заводу Бретані

Блокади, ініційовані страйкуючими ще з 27 квітня, повинні бути припинені протягом 48 годин. Такий вирок виніс суд у справі блокування заводу стали в Брітані (група Renault), у Франції.

Але страйкуючі сповнені рішучості продовжити блокування.

Понад 240 співробітників зібралися в четвер на генеральну асамблею, щоб відновити страйк. Причина —  майбутні скорочення виробництва аж до закриття заводу. 

 

Податкові органи Болгарії почали перевірку компаній з великими грошовими запасами 

Національне агентство по доходах (NRA) перевіряє 13 704 компанії на предмет нелогічно високих грошових потоків. У своїй річній фінансовій звітності за 2019 рік вони заявили, що у них більш як 100000 левів готівкою.

Податкові інспектори вже проводять виїзні перевірки у 2116 компаніях, оскільки кошти, наявні в касах, підраховуються, описуються і порівнюються з зазначеними у фінансовій звітності.

Очікується, що, з огляду на запити міністра фінансів Асена Василева, необхідно з'ясувати, чому у компаній такі високі залишки грошових коштів і чи не є деякі з них одержувачами державних закупівель. У телеінтерв'ю кілька днів тому він оголосив, що це компанії з готівкою понад 100 000 левів, а компанія з найбільшими касовими апаратами займається нерухомістю і має понад 32 мільйонів левів готівкою. Це сигнал корупції, неоплачувані податки, виплата заробітної плати готівкою, невиплата податку на дивіденди.

Крім цих перевірок на місцях, в цілому 11 588 ризикових компаній отримають електронні листи або дзвінки з Інформаційного центру NRA. Вони будуть добровільно запрошені для поповнення своїх рахунків і внесення коригувань в річні фінансові звіти в разі, якщо не всі суми фактично доступні в їх скарбниці.

 

Бідність працюючих — ще 100 мільйонів 

У своєму щорічному звіті Міжнародна організація праці попереджає про соціальні наслідки пандемії Covid-19.

У середу ООН повідомила, що 17-місячна пандемія Covid-19 занурила в бідність понад 100 мільйонів робітників з-за скорочення робочого часу і зникнення хороших робочих місць. Криза ще далека від завершення, і очікується, що зайнятість не повернеться до свого допандемічного рівня до 2023 року.

До кінця 2021 року у світі буде на 75 мільйонів робочих місць менше, ніж якби пандемія, що почалася в Китаї, не відбулася. І навіть в кінці 2022 року затримка відновлення не буде заповнена, оскільки робочих місць буде на 23 мільйони менше, ніж при відсутності кризи в галузі охорони здоров'я, який вже забрав життя понад 3,5 мільйона людей. 

Звіт МОП показує —  у 2022 році очікується, що близько 205 млн осіб будуть безробітними, що набагато більше, ніж 187 мільйонів у 2019 році. Але ця офіційна статистика приховує набагато більш похмуру реальність, оскільки кількість відпрацьованих годин скоротилося. У 2020 році випарувалося 8,8% всіх відпрацьованих годин у порівнянні з останнім кварталом 2019 року, що еквівалентно 255 мільйонам робочих місць з повною зайнятістю.

 

П'ятниця, 4 червня

 

Камаланоміка

Камала Харіс, американський віце-президент, пропонує запустити нову економіку, давши можливість розвиватися інклюзивної підприємництву, а також виділяти кредити і допомога від держави на відкриття мікро-бізнесів.

"У цей складний для всіх момент ми повинні не стільки відновлювати, скільки заново створювати. І після виділення 60 мільярдів доларів як допомогу малому бізнесу ми повинні працювати над розширенням доступу до капіталу та усуненням інших перешкод на шляху до успіху для підприємців по всій країні", —  заявляє віце-президент.

 

Добробут без долара 

Росія за місяць повністю відмовиться від долара США в структурі Фонду національного добробуту, розповів журналістам глава Мінфіну Антон Силуанов в кулуарах Петербурзького міжнародного економічного форуму.

За його словами, відомство, як і Центробанк, вирішило зменшити вкладення коштів ФНБ в доларові активи. 

"Сьогодні у нас по структурі близько 35% —  вкладення ФНБ в долари. Ми прийняли рішення про те, щоб вийти з доларових активів повністю", —  наводить слова міністра ТАРС.

Силуанов уточнив, що в результаті в євро буде вкладено 40%, в юані — 30%, в золото —  20%, а в британські фунти і японські ієни —  по 5%. Вкладення в долари будуть заміщені збільшенням на 5% вкладень в євро, золото і юань, пояснив глава Мінфіну.

 

Байден знову заборонив китайське

Громадянам США заборонили купувати акції 59 китайських компаній. Відповідний указ підписав у п'ятницю президент Джо Байден.

У прес-службі Білого дому повідомили, що указ зачіпає компанії, пов'язані з оборонною галуззю Китаю. У список потрапили 59 компаній, в тому числі підприємства авіаційного і космічного секторів Китаю, які, на думку США, підривають безпеку або демократичні цінності Америки і її союзників.

 

Нафтова Венесуела без бензину і дизеля 

Танкер Bueno з дизельним паливом прибув у венесуельський порт Амуай під прапором Джібуті. Це, як зазначає Reuter, перша поставка дизеля в Боліваріанської Республіки з листопада 2020 року.

Bueno доставив майже 500 тис. барелів палива. Повідомляється, що у квітні танкер вийшов з Фуджейра в Об'єднаних Арабських Еміратах. Проблеми з поставками бензину і дизельного палива почалися в Венесуелі з введенням санкцій США. Нагадаємо, що в самій Венесуелі видобувається т. з. важка нафта.

 

Албанія вийшла на свій Рубікон 

Албанська Фінтех-компанія Rubicon оголосила про закриття попереднього етапу залучення інвестицій на загальну суму 55 млн євро. 

Фінансування буде використано для прискорення реалізації бізнес-плану Rubicon в Албанії, де компанія надає фінансові рішення і розвиває мережу обробки платежів. Велика частина жителів Албанії не мають банківських рахунків і національні онлайн-платежі будуть для них дуже актуальні.

Фінансування було отримано від групи місцевих бізнес-ангелів, американської венчурної компанії Navy Yard Capital LLC і APC Integrated.

Після схвалення заявки на ліцензію Pago отримає ліцензію Банку Албанії як установи, що займається електронними грошима, йдеться в повідомленні компанії.

 

Британія йде в TPP11

Члени Всеохоплюючого та прогресивного Транстихоокеанського партнерства (CPTPP) домовилися дозволити Великобританії почати процес вступу в зону вільної торгівлі.

CPTPP при включенні Великобританії буде порівнянна з Євросоюзом за сумою обсягів економік. Великобританія подала офіційну заяву на приєднання до угоди в лютому після остаточного виходу з ЄС.

Зона вільної торгівлі, також відома як TPP11, була створена Австралією, Брунеєм, В'єтнамом, Канадою, Малайзією, Мексикою, Новою Зеландією, Перу, Сінгапуром, Чилі та Японією. Початковий проект Транстихоокеанського партнерства передбачав участь США, проте у 2017 році тодішній президент США Дональд Трамп вивів країну з угоди.

 

Візи інвесторів у Великобританії

У четвертому кварталі 2020 року Великобританія опрацювала 64 заяви на візи Tier 1 Investor, які дозволяють отримати посвідку на проживання в Сполученому Королівстві. Більшість заявок —  з Гонконгу. Жителі цього міста подали 10 заяв на інвесторські візи, і всі вони були задоволені. 

На другому місці йде Китай з 9 задоволеними заявами на візи інвесторів. Громадяни США отримали 6 віз, на четвертому місці — Росія з 5 виданими візами. Четвертий квартал 2020 року відзначився зниженням кількості заявок на інвесторські візи в порівнянні з рекордним третім кварталом, коли британська влада обробила 102 заявки.

З офіційної статистики випливає висновок, що всі заяви росіян на інвесторські візи були задоволені. Найвищий показник по відмовах —  в Індії. Відразу шість заявників з цієї країни не змогли отримати візи інвесторів з тих чи інших причин. 

 

Стартап-наглядач 

Чеський стартап Spaceti набирає популярності серед роботодавців.

Він поєднує платформу для обміну вакансіями, і головне — стежить за чистотою повітря в приміщенні. Крім того —  відстежує переміщення і дистанцію між співробітниками. Дані відправляють в додаток, яке оцінює їх, і адміністратори потім можуть управляти об'єктом з меншими витратами.

На цей час платформа привернула інвестиції на суму близько 130 мільйонів крон і зуміла вирости навіть під час пандемії. Багато компаній після свого досвіду поширення Covid-19 хочуть більшого контролю над заповнюваністю своїх офісів, щоб можна було забезпечити безперебійну роботу і впровадити її нові гібридні режими. Однак допомога з цією технологією ще не так широко поширена в Чеській Республіці, як в більш розвинених країнах, тому більша частина бізнесу Spaceti ведеться за кордоном. Звідти стартап також очікує подальших інвестицій.

 

Виселяти пора

Група американських орендодавців звернулася до Верховного суду з проханням скасувати загальнонаціональну заборону на виселення, щоб власники нерухомості могли приступити до виселення з будинків знаходяться в скрутному фінансовому становищі орендарів.

Запит про надання надзвичайної допомоги надійшов на наступний день після того, як федеральний апеляційний суд у Вашингтоні, округ Колумбія, відхилив пропозицію групи про скасування мораторію Центрів по контролю і профілактиці захворювань (CDC) на виселення. 

Орендодавці втрачають понад 13 мільярдів доларів щомісяця через мораторій на виселення. Якщо це триватиме ще рік, то сума втрат складе близько 200 мільярдів доларів.

 

Інновація від Lidl 

Lidl (німецька мережа супермаркетів) буде однією з перших в Ірландії, якщо не взагалі —  першою, хто запропонує співробітникам оплачувана відпустка у зв'язку з тяжкою втратою. 

У п'ятницю було оголошено, що Lidl запропонує оплачувану відпустку співробітницям, які перенесли викидень або переривання вагітності (оплачувана відпустка у зв'язку з втратою вагітності або викиднем не є законом в Ірландії).

Компанія надасть цілодобовий доступ до підтримки психічного здоров'я в рамках програми допомоги співробітникам і до п'яти сеансів з консультантом.

 

Світові ціни на продовольство показали максимальне зростання за 10 років

Світові ціни на продовольство в травні виросли на найзначнішу величину за більш ніж 10 років, і це не дивлячись на те, що світове виробництво зернових може досягти нового безпрецедентно високого рівня.

Про це йдеться у звіті Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО).

Так, середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО в останньому місяці весни склало 127,1 пункту, що на 4,8% вище квітневого показника і на 39,7% вище показника травня 2020 року.

 

15%

Міністри фінансів Групи семи (G-7) близькі до угоди про просування міжнародних податкових переговорів про глобальне мінімальному податок в розмірі не менше 15 відсотків.

В G-7 входять США, Великобританія, Канада, Франція, Німеччина, Італія та Японія.

Поки не ясно, чи буде в заяві вказана конкретна ставка. Зустріч G-7 в п'ятницю проходить в той час, коли Група 20 (G-20) і Організація економічного співробітництва і розвитку, дві ширші групи країн, обговорюють питання міжнародного оподаткування, включаючи глобальний мінімальний податок. G-20 сподівається досягти політичної угоди в липні. 

 

Мукеш Амбані отримав нульову зарплату 

Найбагатша людина Індії Мукеш Амбані повідомив, що відмовляється від своєї зарплати на час пандемії коронавірусу нового типу.

Амбані оголосив про своє рішення, оскільки очолюваний ним Reliance Industries —  найбільший холдинг Індії, який володіє підприємствами, що займаються енергетикою, нефтехимией, текстилем, природними ресурсами, роздрібною торгівлею і телекомунікаціями —  повідомив про значне скорочення доходів.

З січня по березень чистий прибуток холдингу скоротилася більш ніж на 37% до  850 доларів у порівнянні з 2019 роком.

За даними Forbes, статки Амбані —  53,4 мільярда доларів. Компанія вказала, що після фінансової кризи 2008 року зарплата Амбані обмежувалася двома мільйонами.

"Тепер він відмовляється від своєї зарплати доти, поки холдинг і всі підприємства повністю не повернуться до своїх потенційних доходів", —  йдеться в повідомленні компанії.

Bloomberg повідомив, що компанія також скоротить заробітну плату на 10% для всіх співробітників, які заробляють понад 20 тисяч доларів на рік.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини