Головна Статті Бізнес економіка "Вертолітні гроші" повертаються, але їх доведеться заробити
commentss Cтатті Всі новини

"Вертолітні гроші" повертаються, але їх доведеться заробити

Ділові підсумки тижня очима журнілістів порталу "Коментарі"

19 червня 2021, 14:00 comments1053
Поділіться публікацією:

Вже не тільки бізнес чи зубожілі громадяни провідних економік, але й втомлені  кризою уряди успішних країн розуміють —  з пандемією потрібно закінчувати. Саме так звучав підсумок зустрічі G7: побороти пандемію у 2022 році й продовжувати стимулювати економіки класичним методом розігріву друкарських верстатів. Це не зупинить навіть галопуюча світова інфляція і подорожчання найнеобхідніших для життя продуктів —  як в ЄС так, і в Америці. Навіть більше —  до біржових торгів і акційних котирувань на законодавчому рівні починають залучати підлітків.

"Вертолітні гроші" повертаються, але їх доведеться заробити

Свіжі купюри Федеральної резервної системи США ( фото з інтернета)

А дорослих... терміново змусять працювати.

У хід йде навіть послаблення масочного режиму і необов'язковість звіту про вакцинацію.

Але чи захочуть тепер люди працювати так, як розраховують влади? Адже за час пандемії вони навчилися домагатися своїх умов в ділових відносинах. 



Субота, неділя
12-13 червня
 

Квиток в космос за 28 млн доларів

Космічна компанія Blue Origin мільярдера Джеффа Безоса в ході аукціону продала квиток на космічний корабель New Shepard за 28 млн доларів. Трансляція торгів велася на сайті компанії. Ім'я переможця буде публічно оголошено протягом декількох тижнів. Він відправиться в космос 20 липня разом з самим Безос і його братом Марком, а також ще одним пасажиром, ім'я якого поки також невідомо. Blue Origin почав торги за квиток в травні. Для участі в них зареєструвалися майже 7600 осіб зі 159 країн.

Корабель New Shepard розроблений для суборбітальних польотів космічних туристів на висоту понад 100 км. Корабель Blue Origin кілька хвилин проводить в невагомості, потім повертається на землю. Пасажири New Shepard почнуть проходити підготовку до польоту за два дні до пуску. В ході польоту вони перетнуть лінію Кармана (100 км над рівнем моря). Потім їм дозволять розстебнути ремені й протягом приблизно трьох хвилин літати в невагомості. Після цього вони приземляться назад на Землю.

 

Китай і США обговорили розбіжності

На тлі розбіжностей високопоставлені представники торгівлі США і Китаю погодилися сприяти здорової торгівлі, і співпрацювати з метою уникнення розбіжностей. Обидві країни визнають важливість ділових обмінів і будуть підтримувати контакти відкритими, йдеться в заяві Китаю після того, як міністр торгівлі Ван ВЕНТАНА поговорив з міністром торгівлі США Джиною Раймондо.

Джо Байден відкликав кілька указів часів Трампа, які прагнули заборонити нові завантаження популярних китайських WeChat і TikTok, і попросив міністерство торгівлі розглянути проблеми безпеки, пов'язані з цими додатками.


Канабіс — 1600 доларів з метра

Вирощування канабісу в закритому грунті приносить виробникам 1600 дол. Доходу на квадратний метр або приблизно стільки ж на кілограм врожаю.

Про це йдеться у звіті компанії Artemis, яка проаналізувала останні тенденції вирощування сільгоспкультур закритого грунту в регіоні Північної Америки.

Аналітики відзначають, що врожайність канабісу в порівнянні з іншими культурами —  значно нижча. Однак за рівнем доходу канабіс явно виграє.

77% опитаних Artemis респондентів планують розширення своїх потужностей з вирощування канабісу протягом наступних 5 років. На це передбачається витратити як мінімум 82 млн.

Також експерти відзначають, що 33% ферм з виробництва канабісу закладають майбутній урожай згідно з раніше обговореним контрактами. Цього вимагають суворі правила культивування марихуани.

 

Підводний кабель Google в Латинській Америці

Google будує підводний кабель, який буде прокладений від східного узбережжя США до Лас-Тонінас, Аргентина, з додатковими сполуками в Прайя-Гранде, Бразилія, і Пунта-дель-Есте, Уругвай, для поліпшення можливості підключення до Інтернету на півдні Америки.

Кабель Firmina, названий на честь Марії Фірміні дос Рейс, бразильської аболіціоністки й письменниці, буде найдовшим кабелем у світі й зможе працювати повністю від одного джерела живлення на одному кінці, йдеться в повідомленні Google в блозі.

З 12 оптоволоконними парами кабель буде швидко і безпечно передавати трафік між Північною і Південною Америкою, надаючи користувачам швидкий доступ з малою затримкою до продуктів Google, таким як Пошук, Gmail. і YouTube, а також сервіси Google Cloud.

Цей крок Google відбувається на тлі сплеску попиту на інтернет і хмарні сервіси через пандемію коронавірусу, яка змушує все більше людей виходити в Інтернет для роботи, покупок і розваг.

Компанія Firmina стане 16-й інвестицією Google в підводні кабелі, включаючи кабель Кюрі, що з'єднує США і Чилі, і кабель Грейс Хоппер, що з'єднує Великобританію та Іспанію.

 

Банк Ірану заборонив штрафи за кредитами

У неділю Центральний банк Ірану поінформував кредиторів про рішення, прийняті цільовою групою для стримування руйнувань, викликаних коронавірусів. Компанії, які не змогли виплатити свої відсотки по кредитах протягом перших чотирьох місяців поточного фінансового року (почався 20 березня 2021 року), тепер можуть зробити це в кінці встановленого періоду погашення без штрафних санкцій.

Цей захід включає тільки позики, виплачені в рамках урядового плану допомоги Covid, і одержувачі позичок не повинні мати невиплачених внесків станом на 21 лютого, щоб мати право на мораторій.

В цілому 92,120 млрд ріалів (382 млн доларів США) знаходяться в скрутному становищі підприємствам було виплачено у вигляді пакету заходів з надання допомоги у зв'язку з коронавірусів.

Відповідно до державної програми, підприємства, які безпосередньо постраждали й були змушені закритися, отримають 160 мільйонів ріалів (663 долари) за кожного працівника. А ті, які не закрилися, мають право на 120 мільйонів ріалів (497 доларів) за кожного робітника. Ставка по кредиту складає 12%.

Список секторів бізнесу, які мають право на отримання вірусних кредитів, а саме: постачальників продуктів харчування, ресторани, транспортні компанії, виробників і дистриб'юторів одягу, тренажерні зали й розважальні центри, освітні та культурні центри, ремісничі майстерні та ремісничі майстерні.

 

YouTube і мораль

YouTube, оголосив, що з понеділка забороняє рекламу політики, алкоголю, ліків, що відпускаються за рецептом, і азартних ігор на головній сторінці.

Рекламодавці будуть мати новий набір обмежень на типи реклами, яку вони можуть розміщувати в "найбільш помітному" місці на головній сторінці YouTube. 

Реклама, яка зображує або відноситься до алкоголю, рецептурних ліків і азартних ігор, на головній сторінці розміщена не буде. Політична реклама, що підтримує кандидата на посаду, також буде повністю заборонена, але інші, пов'язані з політичними питаннями, будуть розглядатися в індивідуальному порядку, згідно Axios, яка першою повідомила цю новину.

Нові обмеження, оголошені в понеділок, будуть застосовуватися тільки до головної сторінки. А це означає, що відхилені оголошення, пов'язані з цими темами, можуть як і раніше з'являтися в інших місцях на YouTube або на інших ресурсах, що належать Google.

 

 

Понеділок, 14 червня

 

Санкції США щодо суверенного боргу Росії набрали чинності 

У понеділок набув чинності заборона на покупку суверенного боргу Росії американськими інвесторами, введений Вашингтоном раніше в цьому році.

Нові обмеження забороняють американським інвесторам безпосередньо купувати російські боргові зобов'язання, які будуть випущені Центральним банком Росії, Фондом національного добробуту або Міністерством фінансів з 14 червня.

Найперше розміщення випуску облігацій, в якому не будуть допущені американські інвестори, намічено на 16 червня, оскільки Мінфін Росії традиційно проводить процедуру щосереди.

Оскільки економіка поступово почала виходити зі сплячки, пов'язаної з пандемією, Мінфін Росії схвалив новий випуск карбованцевих облігацій на суму 500 млрд рублів (6,8 млрд доларів) з терміном погашення в березні 2029 року, липні 2031 року і травні 2041 року.

 

Tesla може почати приймати зелені біткоїни 

Генеральний директор Tesla Ілон Маск заявив, що його компанія з виробництва електромобілів почне приймати платежі в біткоіни (BTC) як тільки з'явиться підтвердження того, що майнери використовують чисту енергію. Це дає надію на те, що ведмежий ринок, навколишній цифрові активи, незабаром може вщухнути.

Маск відповів на твіт Cointelegraph про недавні звинувачення генерального директора Sygnia Магди Вежіцької, яка закликала Комісію з цінних паперів і бірж США провести розслідування щодо мільярдера за звинуваченням в маніпулюванні ціною біткоіни.

За словами Вежіцької, Маск свідомо накачував ціну біткоіни тільки для того, щоб продати "більшу частину своїх активів на піку".

 

Раптовий нічний страйк в аеропорту ім. Бен-Гуріона

Трудовий комітет працівників прикордонних контрольно-пропускних пунктів в міжнародному аеропорту раптово повідомив про намір влаштувати страйк з 22:00  понеділка до 6:00 вівторка. Її причина визначена як "постійну шкоду, що наноситься керівництвом співробітникам по ряду питань".

Протест торкнеться 2500 пасажирів, які повинні були вилетіти 20 рейсами до 06:00, і 2200 пасажирів на 20 прибувають рейсах. Вони повинні приземлитися в найближчі кілька годин, не знаючи, що їх чекає в аеропорту.

Як очікується, пасажири, що  прибули, покинуть літаки й чекатимуть в терміналі до закінчення страйку.

Трудовий комітет поінформував співробітників, що порушення їх прав виражається в неодноразових погрози продовжити роботу без нічних розвозок (в такому випадку працівники аеропорту змушені в вихідні дні ночувати в аеропорту), використання співробітників всупереч їхнім посадовими обов'язками та багато іншого. Також трудовий комітет звинувачує Управління з питань народонаселення та імміграції в публікації тендерів, в яких вперше потрібно академічний ступінь на посадах, де раніше цього не було потрібно.

 

Куба зупинила використання долара в країні 

Куба попросила туристів не брати з собою долари на Карибський острів, оскільки американська валюта більше не буде прийматися в країні, за словами першого віце-президента Центрального банку Франсіско Майобре Ленс. 

Туристам буде дозволено використовувати карти для оплати, а також знімати готівку в інших валютах.

Раніше уряд Куби оголосив, що банки країни тимчасово припинять прийом готівки вкладів в доларах, пояснивши це  суворими санкціями США, які не дозволяють країні використовувати долар за кордоном.

Обидві заходи набудуть чинності 21 червня, і, за даними банку, термін їх дії залежить від скасування санкцій США.

 

"Укрзалізниця" скоротить управлінців

Компанія провела оцінку управлінського персоналу, і прийняла рішення оптимізувати штат працівників апарату управління компанії. Кількість персоналу структурних підрозділів планується скоротити на 30%.

Про це повідомив в.о. голови правління АТ "Укрзалізниця" Іван Юрик, передає прес-служба компанії.

За словами керівника "Укрзалізниці", на цей час наглядовою радою товариства вже узгоджена нова структура центрального апарату компанії, скорочення третини працівників відбудеться в рамках її реформування —  воно повинно відповідати стратегії, завданням і обсягам роботи.



Вівторок, 15 червня

 

День правосуддя для двірників 

День справедливості для двірників знаменує рух, який почався в Лос-Анджелесі в 1990 році, коли робітники-страйкарі були побиті поліцією і спровокували створення профспілок по всій країні. Близько 2000 працівників сфери послуг Міжнародного союзу (SEIU) готуються до укладення нових трудових контрактів.

Поточний контракт з прибиральниками закінчується 31 липня. Керуючі компанії забезпечує захист, але у Гонсалес є колеги, які заразилися COVID-19, що підкреслює ризики, навіть з дотриманням заходів безпеки.

Нові вимоги —  підвищити зарплати й посилити заходи особистої безпеки та страховки у випадку хвороби.

 

Рада ратифікувала кредит від Німеччини на 250 мільйонів євро 

Депутати Верховної Ради підтримали проект Закону "Про ратифікацію Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво (асигнування 2012-2019 років)".

Як повідомляє прес-служба Міністерства фінансів, угода була підписана ще в грудні 2020 року.

Документ має рамковий характер і повинен прискорити процедури укладення окремих договорів і угод з Кредитною установою для відбудови (KfW) за проектами, попередні домовленості за якими були досягнуті під час міжурядових переговорів.

Угодою також визначено узагальнений перелік інвестиційних проектів у сфері енергетики, інфраструктури, підприємництва, а також грантів для супроводу інвестпроектів і окремих грантів, які направляться на фінансування проектів у сфері освіти та розвитку місцевого самоврядування.

Відзначається, що кредитні ресурси будуть залучатися на 30 років (пільговий період —  10 років), процентна ставка —  2% річних.

 

Пакистан на межі

Обтяжений боргами Пакистан звернувся до свого союзника Китаю з проханням про те, що йому потрібен ще один рік, щоб виплатити мільярд доларів, які Ісламабад зайняв у Пекіна у 2020-му. Раніше боргові проблеми збанкрутілого Пакистану загострилися, коли Китай відмовився реструктурувати свої зобов'язання на 3 мільярди доларів.

Банки, в тому числі Китайський банк розвитку та Експортно-імпортний банк Китаю, не були готові переглядати будь-які пункти угоди, досягнутої раніше з урядом, заявив Пекін у відповідь на запит про перегляд умов.

Пакистан вже увійшов в "зону небезпеки" суверенного боргу з сукупними зобов'язаннями і боргами в розмірі 294 млрд доларів США, що становить 109 відсотків у відсотках від ВВП станом на 30 грудня 2020 року.

Загальний борг і зобов'язання країни зросли до 45,470 трильйона рупій до кінця березня 2021 року що згідно з даними Державного банку Пакистану (SBP) на 2,666 трильйона рупій або 6,2 відсотка більше, ніж рік раніше. Тим часом заборгованість уряду перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) виросла до 1,164 трильйона рупій. (ANI)

 

Нова торгова угода Британії

Великобританія уклала з Австралією угоду про вільну торгівлю, яка, за її словами, знаменує собою "новий світанок" в її відносинах з країною.

Угода, відома як Угода про вільну торгівлю або FTA, означає, що для британських підприємств буде дешевше продавати в Австралії такі товари, як автомобілі, кондитерські вироби і шотландський віскі, повідомило у вівторок уряд Великобританії.

Цей крок сприятиме розвитку британських галузей, в яких зайнято 3,5 мільйона осіб по всій країні.

 

Всі в офіс!

Генеральний директор Morgan Stanley Джеймс Горман закликає робітників повернутися в офіс:

"Якщо ви хочете, щоб вам платили за ставками в Нью-Йорку, ви повинні працювати в Нью-Йорку. Якщо ви можете піти в ресторан в Нью-Йорку, ви можете прийти в офіс. І ми хочемо, щоб ви були в офісі", —  сказав Джеймс Горман.

Горман зазначив, що до кінця літа більшості співробітників Morgan Stanley доведеться знову відправитися в штаб-квартиру інвестиційного банку на Таймс-сквер, а політика роботи на місці буде застосовуватися в індивідуальному порядку, оскільки у компанії є офіси по всьому світу.

 

Влада Києва підвищать тарифи на парковку в центрі міста 

Київська міська держадміністрація планує підвищити тарифи на парковку в центрі міста. Відповідний проект розпорядження для публічного обговорення опублікований на сайті КМДА.

Проектом розпорядження пропонується підвищити тариф на паркування в центральній частині міста до 35 грн/год, на прилеглих до центру територіях — до 25 грн/год, а в спальних районах залишити вартість парковки без змін — в розмірі 5 грн/ год.

Безплатною буде парковка вночі, у вихідні та святкові дні.

При цьому будуть діяти значні знижки: на денний абонемент —  28% від повної вартості; на місячний абонемент в центрі —  50%. У прилеглих до центру територіях і спальних районах знижки на місячні абонементи складуть 60% і 40% відповідно.

За даними КМДА, у 2020 роки від плати за денну парковку в бюджет міста Києва надійшло всього близько 22 млн грн.

 

Аеротаксі вийшло на IPO

Британець Стівен Фітцпатрік, засновник стартапу повітряного електротаксі Vertical Aerospace Group Ltd і енергетичної компанії OVO Energy, став мільярдером. Його Vertical Aerospace оголосила про вихід на відкритий ринок шляхом злиття з SPAC. Очікується, що операція буде закрита в другій половині 2021 року, а вартість компанії складе 2,2 млрд доларів.  

Фітцпатрік запустив Vertical Aerospace у 2016 році, набравши в команду розробників Airbus і Boeing. Головною ідеєю стартапу було створення повітряного таксі з вертикальним зльотом і посадкою (eVTOL), яке буде використовуватися для перельотів на короткі та великі відстані. Літальний апарат здатний підняти в повітря пілота з чотирма пасажирами, а заряду акумулятора вистачить, щоб пролетіти 193 кілометрів, кажуть розробники.

Фітцпатрік називають британським Ілона Маском, однак розмістити свої акції він вирішив на американській фондовій біржі.

 "У мене не було вибору. Британські ринки капіталу в цей час не підтримують подібний бізнес", —  заявив він.

Єдине виробництво Vertical Aerospace розташовується в Брістолі, однак Фітцпатрік планує побудувати ще один завод —  можливо, за межами Великобританії.

 

Отруйні продукти 

7000 найменувань продуктів харчування, на які поширюється дія "відкликання" з реалізації та виробництва опубліковано в прес-релізі Головного управління по конкуренції, справах споживачів і боротьбі з шахрайством (DGCCRF) у вівторок (15 червня). Вони містять оксид етилену —  елемент, що класифікується як канцерогенний і заборонений в Європейському Союзі з 2011 року.

 

 

Середа, 16 червня

 

"Вертолітні гроші" повернулися

Рада економічного аналізу рекомендує Європейському центральному банку (ЄЦБ) пряму роздачу грошей громадянам або "вертолітні гроші" в разі можливої кризи. І виписати чек на 800 євро кожному громадянину.

Європейському центральному банку (ЄЦБ) вдалося пом'якшити наслідки кризи Covid, вклавши в економіку близько 2 000 мільярдів євро шляхом викупу боргів у держав і компаній. Якщо це безпрецедентне дію дозволило уникнути великого фінансової кризи, воно, з іншого боку, не дозволило досягти мети, поставленої центральним банком: стимулювати інфляцію до рівня, близького до 2%, що є ознакою динамічної економічної активності. За загальним визнанням, підвищення цін в травні досягло цього порога, але, на думку ЄЦБ, це буде лише тимчасове явище, пов'язане з відновленням роботи закритих послуг. Це прогнозує тільки 1,5% інфляції у 2022 році в зоні євро і 1,4% в наступному році.

 

Нічого політичного —  тільки кібербезпека бізнесу

В ході міжнародної зустрічі Байден, він запропонував Путіну список з 16 секторів ділової та бізнес-інфраструктури, проти яких будуть заборонені кібератаки. За словами американського президента, він торкнувся теми, наприклад, атаки на американський трубопровід. Йдеться про хакерську атаку на трубопровід Colonial Pipeline, яка сталася 6 травня. В результаті компанія змушена була зупинити роботу трубопроводу.

Стверджувалося, що в ході кібератаки зловмисники викрали великий обсяг даних, а також заблокували мережі компанії. Вони пригрозили злити в інтернет внутрішню інформацію компанії й залишити систему заблокованою, якщо Colonial Pipeline не заплатить викуп. Пізніше агентство Bloomberg повідомило, що американська компанія перерахувала хакерам близько 5 млн дол в криптовалюті.

Ряд американських ЗМІ повідомили, що хакери "походили з Росії", однак при цьому уточнили, що немає даних про те, що кіберзлочинців курирували російська влада.

Президент Росії Володимир Путін в ході прес-конференції заявив, що, за даними американських джерел, найбільше кібератак у світі йде з території США.

 

Українські хакери на 500 мільйонів доларів 

В ході спільної міжнародної спецоперації правоохоронці Кореї, США та України викрили групу хакерів, яка поширювала вірус-шифровщики й завдала іноземним компаніям збитки на загальну суму близько 500 млн доларів.

Про це повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора.

За даними слідства, група осіб, яка діє в Україні, атакувала у 2019 році вірусом-шифровщиком Clop чотири корейські компанії, в результаті чого було заблоковано 810 внутрішніх серверів і персональних комп'ютерів працівників.

У 2021 році угрупування зробила атаку і зашифрував персональні дані співробітників і фінансові звіти Медичної школи університету Стенфорда, Університету Меріленда та Університету Каліфорнії в США.

За дешифрування інформації хакери отримували викуп в криптовалюті, а в разі несплати —  погрожували опублікувати конфіденційні дані потерпілих.

Під час 24 обшуків в Києві та області по місцях проживання шести членів групи правоохоронці виявили та вилучили комп'ютерну техніку, 8 автомобілів, близько  58 тис. доларів, 3 тис. євро, понад 1,5 млн грн готівкою, а також документацію з доказами протиправної діяльності. 

 

Грецькі профспілки проти реформи трудового законодавства

Друга хвиля демонстрацій відбулася в середу після 24 години суцільних страйків громадського транспорту і поромів. Це реакція на питання про вельми спірне трудове законодавство.

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакі зіткнувся з серйозним опором з боку профспілок та опозиційних партій.

Закон про працю, за який виступає виконавча влада, спрямований на реформу системи, яку уряд вважає застарілою і непридатною. 

Але його недоброзичливці, і зокрема, генеральний секретар Комуністичної партії Дімітріс Кутсумбас, бачать це по-іншому, звинувачуючи його в легалізації свого роду"джунглів"на робочому місці, де співробітники будуть"абсолютно беззахисні".

Конкретно, цей трудовий закон спрямований на адаптацію до останніх подій, які змінюють світ праці й роблять країну більш конкурентоспроможною. Серед основних статей цієї пропозиції —  дозвіл на 10-годинний робочий день, що дозволяє працівникам адаптувати свою тиждень по своєму смаку. Однак трактувати збільшення робочого часу можна на розсуд роботодавця.

 

Профспілки Німеччини перемогли  Amazon

Amazon оголосила, що співробітники на її складських площах в Німеччині отримають підвищення погодинної оплати до 12 євро для посад початкового рівня.

Підвищення зарплати відбувається на тлі затяжної боротьби з профспілками. У Німеччині профспілка Верді продовжував тиснути на Amazon, проводячи регулярні демонстрації протягом останніх восьми років.

Німеччина є провідним ринком для світового гіганта роздрібної торгівлі, на другому місці —  США.

Підвищення заробітної плати набере чинності з наступного місяця. Amazon, яка повідомила про прибуток за перший квартал в розмірі 8,1 мільярда доларів, що більш ніж в три рази більше в порівнянні з 2,5 мільярдами доларів за відповідний період 2020 року, також зазнала критики з боку профспілок за умови та заробітну плату в усьому світі.

Заробітна плата Amazon перевищила поточну мінімальну погодинну оплату в Німеччині, складову 9,50 євро. Представник компанії з Німеччини повідомив, що найближчим часом планується додаткове підвищення.

 

Англосакси проти Вітренка 

Глава наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд ініціювала відсторонення голови правління Юрія Вітренка через припис Національної агенції з питань запобігання корупції (НАПКА).

Про це йдеться в заяві голови наглядової ради, передає прес-служба "Нафтогазу".

"Я скликала позачергове засідання наглядової ради, щоб обговорити відсторонення голови правління. З метою забезпечення дотримання високих стандартів належного корпоративного управління, я вважаю, що таке відсторонення відповідає інтересам" Нафтогазу "і України", —  заявила Споттісвуд.

Глава наглядової ради зазначила, що вже обговорила ситуацію, що склалася з прем'єр-міністром і міністром юстиції й очікує від уряду, як акціонера "Нафтогазу", остаточного рішення найближчим часом.

"Прем'єр-міністр зобов'язався прийняти остаточне рішення, в тому числі вирішити питання про припинення терміну дії контракту з Юрієм Вітренко, як потрібно, протягом 10 робочих днів з 15 червня", —  додала Споттісвуд.

Водночас голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що наглядова рада інформацію про розпорядження НАПКА з ним не обговорював. 

 

Роналду обвалив Кока-Колу

Португальський гравець заявив на прес-конференції, що надає перевагу чистій воді, а не газованій. За кілька годин ринкова капіталізація бренду впала на 4 мільярди євро.

 

Перетворення офісів на житло 

Колишня французька штаб-квартира Burberry, розташована поруч з площею Мадлен, в самому серці центрального ділового району Парижа, скоро буде перетворена в житловий будинок. Інвестиційна компанія Novaxia, що спеціалізується на переробці відходів в містах, купила його у британської компанії для проведення цієї операції. 

За даними влади Парижа, з 2001 року в столиці було переобладнано близько 600 000 м² офісних приміщень, що дозволяє створювати від 400 до 500 одиниць житла щороку. Це крапля води в порівнянні із загальною кількістю паризьких житлових одиниць (1,4 мільйона) і офісних площ (16,9 мільйона м 2).

Однак ситуація може змінитися через пандемію і викликаного нею зростання віддаленої роботи.   

 

Ось і все про вірус

Державні службовці США не будуть зобов'язані проходити вакцинацію від COVID-19 перед поверненням на роботу. Від них також не буде потрібно розкривати свій прищеплювальний статус.

У 20-сторінковій записці, підготовленій керівниками трьох агентств, контролюючих федеральну робочу силу, вони закликали агентства США дозволити більш гнучкі умови роботи для деяких співробітників, включно з постійним віддалену роботу неповний робочий день і роботу в неробочий час.

Федеральний уряд —  найбільший роботодавець в Сполучених Штатах, в якому працює понад 4 мільйони осіб. Офіційні особи заявили, що майже 60% федеральних службовців працювали віддалено під час пандемії, в порівнянні з приблизно 3% до пандемії.

Меморандум був підписаний виконуючим обов'язки керівників Управління та бюджету (OMB), Управління кадрів та Управління загальних служб.

Офіційні особи заявили, що "можливе робочий стан агентств після пандемії може істотно відрізнятися від (їх) робочого стану до пандемії". Також вони додали, що агентствам, можливо, також доведеться вести переговори з профспілками, перш ніж проводити певні політики, включаючи зміни графіків роботи і протоколів безпеки.

Близько 30% федеральних працівників представлені профспілками.

 

Четвер, 17 червня

 

Податок на техгігантів по-російськи

У четвер російські законодавці прийняли закон, який зобов'яже американських технологічних гігантів відкрити офіси в Росії до січня 2022 року. В іншому випадку вони зіткнуться з каральними заходами, що є частиною зусиль Росії по зміцненню того, що вона називає “інтернет-суверенітетом”.

Новий закон, який пройшов третє й остаточне читання у нижній палаті парламенту, вимагає, щоб іноземні сайти з більш ніж півмільйоном щоденних користувачів в Росії відкрили місцеве відділення або російське юридична особа.

Веб-сайти, які не відповідають вимогам, будуть відзначені пошуковими системами як невідповідні, можуть бути виключені з результатів пошуку і заборонені для реклами в Росії й для росіян, йдеться в повідомленні парламенту на своєму веб-сайті.


Найгірший рік для вишні

З самого початку року котирування по раннім сортам цієї ягоди на світових ринках були низькими. У сонячній Італії дрібна вишня навіть не береться до уваги трейдерами — відправляти її на переробку нерентабельно. Дорожче виходить зібрати вишню і доставити її на переробні підприємства.

Дрібні виробники знаходяться у владі дюжини великих торговців, які диктують ціни. Ціна на європейську вишню Ferrovia становить 2,00 євро/ г. В цей час дрібні виробники в Апулії заробляють лише половину цієї суми.  

Британський уряд прийняв рішення продовжити мораторій на виселення з комерційних приміщень до 25 березня 2022 року. Про це оголосив головний секретар Казначейства Стів Барклі. Дія заборони закінчується 30 червня 2021 року. 

Через пандемію коронавірусу власники малого та середнього бізнесу другий рік поспіль зазнають збитків. Згідно з офіційними даними, загальна заборгованість власників компаній роздрібної торгівлі, громадського харчування та готельного бізнесу перед власниками комерційної нерухомості досягла 5,3 млрд фунтів. Продовження терміну дії мораторію та створення нового прозорого арбітражного механізму допоможе їм врегулювати питання заборгованості з власниками, заявили в уряді.

 

Яких ще вам реформ не вистачає?

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" розрахувала ціну в рамках тарифного плану "Місячний" в червні на рівні 11,94 грн / куб.м, що на 50% вище за ціну газу в рамках річного тарифного плану "Фіксований" (7,96 грн/куб. м).

Як повідомила група в четвер, місячне цінова пропозиція відображає загальну тенденцію зростання цін на газ як на українському, так і на глобальному ринках, і є індикативним.

 

Малолітні трейдери

Компанія Fidelity Investments, світовий лідер з управління активами, запустила торгові рахунки для підлітків у віці від 13 до 17 років. Тінейджери можуть відкрити рахунок для внесення депозитів, використання дебетової картки або торгівлі акціями, пайовими інвестиційними фондами та більшістю біржових інвестиційних фондів (Exchange Traded Funds, ETF). Процедура реєстрації максимально спрощена. 

Для початку юним трейдерам потрібно, щоб в одного з їхніх батьків був рахунок у Fidelity. При цьому батько підлітка зможе лише спостерігати за його транзакціями: на відміну від інших подібних продуктів, вже існуючих на ринку, доступ до блокування рахунку є тільки у неповнолітнього власника. Популярності трейдингу у молодих людей сприяє, в тому числі й всілякий контент на тему інвестицій в соціальних мережах включаючи TikTok.

 

Абсолютна бідність в Італії

Статистика, опублікована в опитуванні ISTAT, показує: понад два мільйони італійських сімей, порушених абсолютною бідністю, становить 7,7% від загального числа інших рівнів добробуту.

Відносна бідність сімей, що живуть нижче мінімального порогу, становить трохи більше ніж 2,6 мільйона осіб (10,1% проти 11,4% у 2019 році).

Всього "критичних" сімей в Італії 21,0%.

 

3000 банкірів в Лівані втратили роботу 

Банки Лівану, які колись приводили економіку в дію, втягуючи мільярди доларів депозитів з-за кордону, скорочують штат, спостерігають за скороченням позичкових портфелів і женуться за ліквідністю, щоб залишитися на плаву.

Близько 3000 банкірів (або понад 10 відсотків співробітників банківського сектора) звільнилися або втратили роботу з того часу, як в кінці 2019 року вибухнув фінансову кризу. І це число продовжує зростати.

"Сектор мертвий. Він не позичає, він не приносить прибутку ", — сказав один з банкірів, який побажав залишитися неназваним.

Згідно зі звітом уряду за минулий рік, через цієї кризи галузь втратила 83 мільярди доларів, що значно перевершує економічний результат Лівану у 2019 році, що становив 55 мільярдів доларів.

"Криза в Лівані — це, перш за все, крах банківської системи", — сказав Туфік Гаспар, економіст, який працював радником в МВФ і радником колишнього міністра фінансів.

 

"Наш час прийшов"

Модельєр Стелла Маккартні представила свою колекцію Осінь-2021, в якій представлені її найбільш екологічні моделі. Запуск супроводжується кампанією, яка закликає до припинення використання хутра. Це серйозне протистояння двох трендів у світі бізнесу модної індустрії: шкіряно-хутряної та альтернативно-екологічної.

За словами Маккартні, 80% матеріалів, які використовуються в новій колекції, є екологічно чистими. В їх число входять деревина бука з екологічно чистих джерел, регенерований нейлон, перероблені старі тканини та штучне хутро KOBA, частково виготовлений на біологічній основі. У колекції представлені такі речі як сукні з принтом, чоботи і яскрава верхній одяг.

Поряд з колекцією модний будинок запустив кампанію під назвою "Наш час прийшов" у співпраці з The Humane Society International (HSI). У ньому представлені фотографії й відео моделей з головами тварин в мультяшному стилі в поєднанні з малюнками Маккартні. Відео озвучує комік Девід Уолліамс, і знято воно в стилі документального фільму про природу, в якому описуються "тварини", що блукають Лондоном.


П'ятниця, 18 червня

 

Без МВФ 

Україна може спробувати відмовитися від співпраці з Міжнародним валютним фондом під час виборчого циклу 2023-2024 років. Про це йдеться у звіті BofA Global Research.

Як повідомляється, аналітики очікують продовження поточної програми МВФ до 2022 року "за умови обмеженого прогресу".

"Однак ми також думаємо, що українська влада може спробувати" вийти "з залежності від фінансування МВФ під час наступного виборчого циклу в другому півріччі 2023 року — першому кварталі 2024-го", —  йдеться у звіті.

Також там йдеться про те, що влада може повернутися до ідеї нової програми після виборів в рамках більш широкого співробітництва з Заходом, але в ході виборчого процесу все ж можуть віддати перевагу же не бути пов'язаними умовами МВФ.

 

Без грошей 

Нове місто, який будується в Східній провінції Саудівської Аравії, за словами генерального директора Riyad Bank Тарека Аль-Сахдана буде "безготівковим".

 Енергетичний парк імені короля Салмана (СПАРК), розташований між Даммама та Аль-Ахса, будується на площі 50 квадратних кілометрів і буде містити спеціальну логістичну зону і сухий порт. У березні СПАРК оголосила, що 80 відсотків першої фази проекту офіційно завершено.

Нова угода, підписана між Riyad Bank і King Salman Energy City (SPARK), направлено на повне перетворення проекту в повністю цифрове місто, сказав Аль-Сахдан Al Arabiya.

"Ми прагнемо, щоб Spark City був повністю цифровим, оскільки це нове місто, в якому не використовуються готівкові. У ньому будуть використовуватися платіжні рішення, а також спеціальні пропускні карти, які застосовуються в магазинах і послуги", —  сказав він Al Arabiya.

Угода, яке включає десять ініціатив, направлено на підтримку рейтингу Королівства по простоті ведення бізнесу і цифрову економіку.

 

Без масок

На курорті Діснейленд більше не будуть вимагати, щоб в тематичному парку повністю вакциновані відвідувачі носили маски. А гості, які відвідують пункт призначення в Південній Каліфорнії, не повинні будуть подавати докази  вакцинації.

Оголошення було озвучено у вівторок. Саме в цей день штат має намір повністю відновити свою економіку після більш ніж року простою або обмежень підприємств через пандемію.  Але, тим не менш, 18 червня, коли відкриється автостоянка "Історія іграшок" всі гості під час перебування в автобусі, що курсує від стоянки до парків, повинні будуть одягнути маски, незалежно від статусу вакцинації, —  йдеться в оголошенні тематичного парку.

Починаючи з вівторка, тематичний парк знову буде приймати гостей з інших штатів. У парку відзначили, що система бронювання залишиться в силі. 

 

Без допомоги

На нараді з керівництвом Мінфіну, новий міністр фінансів Ізраїлю Ліберман заявив, що виплати допомоги з безробіття людям у віці до 45 років, які перебувають в неоплачуваній відпустці (халат) будуть припинені в кінці червня. За словами міністра, "відчувається гостра нестача робочих рук, і у людей немає причин отримувати допомогу по безробіттю і не виходити на роботу".

"Я маю намір приймати правильні та непопулярні рішення. Безробіття —  це не вічне свято, —  заявив Ліберман.

На даному етапі невідомо, чи будуть продовжені виплати людям старше 45 років, які перебувають в неоплачуваній відпустці, і на Яких це буде зроблено умовах, Згідно з раніше запропонованим міністерством фінансів плану, цій групі безробітних планувалося надати додаткові 88 днів допомоги по безробіттю.

 

...але з цифровим багатством

Дубайська компанія з управління активами Shuaa Capital в рамках підготовки до запуску нової платформи цифрового багатства призначила директора з цифрових технологій. 

Колишній виконавчий директор Visa і Google Хаді Раад очолить цифрову трансформацію компанії, розвиваючи фінансові технології з використанням штучного інтелекту і машинного навчання.

Грунтуючись на дослідженні Knight Frank, що базується в Дубаї компанія заявила, що хоче орієнтуватися на сегмент інвесторів-мілленіалів, який, як вважається, недостатньо обслуговується.

"Намір запустити нову платформу цифрового багатства відповідає нашого зростаючого увазі до технологій, які, як ми раніше вказували, будуть одним з головних пріоритетів Shuaa в майбутньому", —  сказав генеральний директор групи Джассим Альседдікі.

Новий директор з цифрових технологій буде стимулювати інновації та розвиток продуктів компанії, а також налагоджувати партнерські відносини у сфері фінансових технологій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

GROUP LOAN

19 червня 2021, 23:36

ТЕРМІНОВА КРЕДИТНА ПРОПОЗИЦІЯ Створіть свій бізнес та своє багатство за допомогою наших послуг грант на позику від 5000 до 1750 000 доларів. Ми пропонуємо це позику, щоб дозволити кожному, хто перебуває у матеріальному становищі складно і тим, хто хоче створити власний бізнес, жити щасливо. Позики між особами існують, тому не витрачайте час. надішліть нам електронного листа за адресою: {[email protected]}, щоб розпочати ..

GROUP LOAN

19 червня 2021, 22:24

ТЕРМІНОВА КРЕДИТНА ПРОПОЗИЦІЯ Створіть свій бізнес та своє багатство за допомогою наших послуг грант на позику від 5000 до 1750 000 доларів. Ми пропонуємо це позику, щоб дозволити кожному, хто перебуває у матеріальному становищі складно і тим, хто хоче створити власний бізнес, жити щасливо. Позики між особами існують, тому не витрачайте час. надішліть нам електронного листа за адресою: {[email protected]}, щоб розпочати ..


Новини