Головна Статті Бізнес економіка Як коронавірус впливає на бізнес у передноворічний період: ділові підсумки тижня (Частина 1)
commentss Cтатті Всі новини

Як коронавірус впливає на бізнес у передноворічний період: ділові підсумки тижня (Частина 1)

Головні події тижня, що минає, які можуть змінити майбутнє, зібрали "Коментарі"

30 листопада 2020, 02:49
Поділіться публікацією:

Остання тиждень листопада позначилася в багатьох країнах як репетиція передноворічних очікувань в економіці і торгівлі. Незворотним стає процес скорочень великих підприємств, і, в той же час, програми по переходу на екологічну економіку знаходять гроші, не дивлячись на корорнавірусние удари по економіці.

Як коронавірус впливає на бізнес у передноворічний період: ділові підсумки тижня (Частина 1)

Чим запам'яталася йде тижня в світі економіки — в першій частині огляді порталу "Коментарі".

Неділя, 22 листопада

США офіційно вийшли з Договору з відкритого неба за участю 34 країн

Шість місяців тому президент США Дональд Трамп прийняв рішення вийти з договору, посилаючись на те, що Росія не дотримується умов договору. Вихід США набрав чинності 22 листопада 2020 року.

У договір входять 33 країни, включаючи Великобританію, Канаду, Росію, Туреччину, а також такі європейські країни, як Франція, Німеччина, Португалія, Бельгія, Греція, Італія, Туреччина, Норвегія, Іспанія, Польща, Нідерланди, Фінляндія та Швеція.

Угода, яка набрала чинності 1 січня 2002 року, дозволяє країнам здійснювати військові розвідувальні польоти над територією один одного.

Хеврат-Шехмаль платить за вихід на пенсію

Ізраїльська електрична компанія пропонує 1,4 млн шекелів за достроковий вихід на пенсію. Це відбувається в рамках нової реформи, про реалізацію якої було оголошено ще в 2018 році, планується відправити на дострокову пенсію близько 2500 чоловік, щоб скоротити штат постійних співробітників.

Про нові виплати стало відомо в неділю, 22 листопада.

За даними компанії, в 2018 році на дострокову пенсію було відправлено 460 чоловік, в 2019-м — 350, а з початку 2020 го — 170. Сама ж реформа має завершитися до 2025 року. Тоді штат компанії повинен бути зменшений майже вдвічі — до 6800 співробітників. Листи з пропозиціями доплати вже розіслані співробітникам компанії.

Всім обіцяна надбавка в розмірі 1700 шекелів на місяць до базової пенсії. Сама пенсія теж буде чималою, враховуючи, що середня зарплата в компанії складає 25 500 шекелів на місяць.

Працівники, які погодяться піти на пенсію в 62 роки, отримають компенсацію в 120% за кожен пророблений в компанії рік.

В середньому вихід на дострокову пенсію одного співробітника обійдеться державній компанії в 1,3-1,5 млн шекелів.

Понеділок, 23 листопада

Зелений водень стартує в Німеччині

Нафтогазовий концерн British Petroleum (bp) і електроенергетична компанія Ørsted підписали протокол про наміри з приводу спільної роботи над проектом промислового виробництва зеленого водню.

Компанії мають намір побудувати перший електролізер потужністю 50 мегават (МВт) і відповідну інфраструктуру на нафтопереробному заводі Лінген на північному заході Німеччини.

Він буде працювати на відновлюваної енергії, що виробляється морської вітрової електростанцією Ørsted в Північному морі, а вироблений водень буде використовуватися на НПЗ.

Компанії очікують, що проект буде запущений до 2024 року.

Нейтральний вуглець в ПАР

Державна енергетична компанія ПАР — Eskom заявила що, планує стати вуглецево-нейтральної до 2050 року. Комплексний план скорочення викидів Eskom був завершений і схвалений Департаментом з питань навколишнього середовища, лісового господарства і рибальства ПАР.

Eskom — це майже 90% встановленої потужності ПАР і приблизно 95% електроенергії, що виробляється. Крім того, компанії належать активи в передачі і розподілі електроенергії. Тому мова йде про трансформацію практично всього електричного сектора країни.

Український текстиль в Литві

Власник компанії "Текстиль-Контакт" Олександр Соколовський заявив, що його компанія з виробництва і реалізації домашнього текстилю в структурі торгово-виробничої групи "Текстиль-Контакт", уклала перший значний контракт на поставку продукції в Литву на 200 тис. Євро.

Перша партія матраців, подушок і ковдр вже відвантажена для великої оптової компанії з Литви, щільно працює як з литовськими державними структурами, так і з провідними готелями і ресторанами. У першій половині 2021 року планується виконати всю поставку і укласти новий контракт вже на більшу суму.

В ОАЕ знайшли величезні запаси нетрадиційної нафти

В Об'єднаних Арабських Еміратах виявили запаси нетрадиційної нафти. Про знахідку повідомив вищий нафтової рада Об'єднаних Арабських Еміратів (SPC). Басейн нафти знайдений в Абу-Дабі і його обсяг, за попередніми підрахунками, становить 22 мільярди барелів на рік.

Danone скорочується

Виробник продуктів харчування і напоїв Danone оголосив про плани скоротити витрати на 1 млрд євро до 2023 року і скоротити штат. Компанія вирішила скоротити від 1500 до 2000 робочих місць в глобальних і місцевих офісах. Компанія оцінює разові витрати на організаційні ініціативи в 2021-2023 роках в 1,4 млрд євро. Зекономлені кошти будуть частково реінвестовані для забезпечення зростання.

Акції Danone в понеділок подешевшали на 0,3%.

General Motoros відкличе автомобілі

Корпорація General Motoros відкличе 5,9 млн своїх автомобілів через встановлені в них подушок безпеки компанії Takata. Використання подушок виявилося вибухонебезпечне. Таке розпорядження GM отримав від Національного управління безпеки дорожнього руху США. Компанія повинна відкликати вантажівки і позашляховики 2007-2014 року випуску. Стосується це автомобілів Cadillac Escalade, Chevrolet Silverado, Chevrolet Suburban, Chevrolet Tahoe, GMC Sierra і GMC Yukon.

Кредитна програма Brexit для допомоги ірландському бізнесу

У понеділок ірландський уряд відкрило нову схему допомоги малим підприємствам в підготовці до виходу Великобританії з єдиного ринку і митного союзу.

Новий бізнес-кредит Microfinance Ireland (MFI) Brexit Business Loan надасть до 25000 євро підприємствам, чий оборот вже впав або може впасти на 15% або більше, або якщо у бізнесу виникне короткострокова потреба в грошових потоках в результаті Brexit. Позики будуть надаватися на термін від шести місяців до трьох років.

Громадянин Білорусі купує акції БТА Банку (Київ)

Станом на 1 жовтня 2020 року БТА Банк займав 71-е місце з 74 в Україні з показником 385,612 млн. Грн.

Прізвище громадянина Білорусі, з яким буде належати більш ніж половина акцій фінансової організації, не розголошується.

Відзначимо, головний офіс БТА Банку знаходиться в Казахстані. Міжнародні представництва фінансової організації розташовані в Росії, Великобританії та Китаї. В банківську мережу БТА входять філії в Білорусі, Україні, Киргизії, Вірменії, Грузії та Туреччини.

Dragon Capital купить більше 50% акцій компанії Treeum Holdings Limited

Компанії Treeum Holdings Limited належать видання Finance.ua, Minfin.com.ua, а також компанії Finline, Bank Online і "Мульті.Юа".

Dragon Capital, в свою чергу, є однією з найбільших інвесткомпаній України. Працює в сфері прямих інвестицій і фінансових послуг, надає повний спектр інвестиційно-банківських і брокерських послуг для корпоративних і приватних клієнтів. Кінцевим бенефіціаром в держреєстрі зазначений громадянин Чехії, президент Європейської бізнес-асоціації Томаш Фіала.

Крім того Томаш Фіала є власником медіахолдингу "НВ", куди входять однойменні журнал, портал і радіо.

Microsoft побудує новий інженерний центр вартістю 27 млн євро в столиці Ірландії

Microsoft Ireland створює 200 інженерних посад, щоб зміцнити існуючу команду з більш ніж 600 інженерів в Дубліні.

Компанія також представила детальну інформацію про свій новий інженерному центрі вартістю 27 млн євро в зростаючому кампусі в Леопардстауне, Дублін.

Оголошення, зроблене в понеділок, являє собою ще одну значну інвестицію компанії в Ірландії. По завершенні поточного етапу набору в компанію буде працевлаштовано понад 2700 осіб в Ірландії в кампусі Леопардстаун і в рамках операцій центру обробки даних.

Вівторок, 24 листопада

Western Union закриває офіси на Кубі через санкції

Закриття 407 офісів Western Union на Кубі вступило в силу після того, як адміністрація президента США Дональда Трампа заборонила американським компаніям відправляти грошові перекази через компанії, контрольовані військовими, в число яких входить головний кубинський партнер Western Union.

За словами Джона Кавулич, президента Торгово-економічної ради США і Куби, в минулому році грошові перекази з США через Western Union оцінювалися більш ніж в 1 мільярд доларів, велика частина яких була відправлена з Флориди.

Французькі новобудови без газу

Оприлюднивши у вівторок, 24 листопада, основні напрямки нових правил будівництва нових будівель, уряд Франції обрало радикальний варіант: зникнення в середньостроковій перспективі газового опалення в новобудовах.

Використання природного газу безпосередньо сприяє глобальному потеплінню. Відзначається, що будівлі викидають 18% викидів парникових газів у Франції, а на опалення припадає 75% цих викидів.

Конкретно, встановлення дуже низького порога викидів CO2 робить практично неможливим установку газового котла в приватних будинках з літа 2021 року. Для колективного житла цей захід буде застосовуватися поступово, але з 2024 року встановити газове опалення стане дуже складно.

"Лукойл" йде в прибуток

Російський виробник нафти "Лукойл" заявив у вівторок, що він змінив збиток на прибуток в розмірі 50,4 мільярда рублів (664 млн доларів) в третьому кварталі завдяки зростанню цін на нафту, в той час як він збільшив видобуток нафти в Росії та Іраку.

Лукойл заявив у вівторок, що почав нарощувати видобуток на родовищі Західна Курна-2 в Іраку з середини жовтня десь на 30 тис. Барелів на день (барелів на добу) після скорочення приблизно на 70 тис. Барелів на добу з 1 травня і на 50 тис . барелів на добу з середини червня.

Іспанські готелі роблять знижки

Готелі запускають знижки до 60% на весь 2021 рік на Чорну п'ятницю.

Дані про ночівлі в готелях протягом жовтня показують падіння на 83,3% в порівнянні з минулим роком, в той час як в накопичених за рік даних зниження становить 72,2%, з різницею більше 200 мільйонів ночівель. Крім того, друга хвиля коронавируса і закінчення літньої кампанії призвели до того, що в десятому місяці цього 2020 року була майже на 2000 відкритих закладів менше, ніж у вересні.

Обмеження на пересування в Іспанії і зобов'язання проводити негативний ПЛР, а не тест на антиген для всіх іноземних мандрівників, що прибувають в нашу країну, не сприяють поліпшенню ситуації в готельному секторі в останньому кварталі. З цієї причини мережі пропонують знижки до 60% при проживанні до грудня 2021 року.

Середа, 25 листопада

Літаючі дрони Goldman Sachs

Банкіри Goldman Sachs використовують літаючі дрони для укладення угод M & A на мільярд доларів. Коронавірус поклав кінець особистими зустрічами і частим поїздкам в рамках процесу комплексної перевірки при злиттях і поглинаннях, змусивши використовувати дрони для віртуальних відвідувань сайтів і інструментів телеконференцій, включаючи Zoom, BlueJeans, Cisco Webex і Microsoft Teams.

За словами Стефана Фельдгойза, глобального співкерівника компанії по злиттю і поглинанням, Goldman Sachs використовує безпілотні технології, щоб дати своїм клієнтам можливість поглянути з висоти пташиного польоту на компанії, на які вони роблять ставки.

Єгипетський робот Cira-03 тестує на COVID-19

Єгиптянин Махмуд ель-Комі розробив робота під назвою Cira-03, який може допомогти обмежити схильність до зараження і запобігти передачі вірусу. Його творіння з людським обличчям і головою і роботизованими руками в приватній лікарні на північ від Каїра, може робити аналізи крові, виконувати Ехокардіограма і рентгенівські знімки і відображати результати пацієнтам на екрані, прикріпленому до грудей, вимірювати температуру пацієнтів і попереджати їх, якщо вони не носять маски.

Розробник впевнений, що отримає інвестиції на масове виробництво заради запобігання контактів між людьми в лікарнях.

Facebook Inc оштрафували на 6,06 млн доларів

У середу Південнокорейське агентство із захисту особистої інформації оштрафувало Facebook Inc. на 6,7 млрд вон (6,06 млн доларів) і зажадало кримінального розслідування за надання особистої інформації користувачів іншим операторам без згоди.

Розслідування показало, що особиста інформація не менше 3,3 мільйона з 18 мільйонів користувачів Facebook в Кореї була надана іншим операторам, крім Facebook, без їх відома, з травня 2012 року по червень 2018 року.

Комісія заявила, що коли хтось використовує послуги іншого оператора через вхід в систему Facebook, особиста інформація друзів користувача в Facebook була надана іншим операторам без їх згоди.

Фінансова комісія проти Benetton

Італійський антимонопольний орган заявив в середу, що перевіряє роздрібного продавця одягу Benetton на предмет можливих зловживань в двох його франчайзингових контрактах з незалежними роздрібними торговцями.

Влада додали, що у вівторок разом з фінансовою поліцією Італії вони провели перевірки в деяких офісах Benetton, на предмет використання бази торговців заради порушення конкурентоспроможності ринку, пропонуючи їм специфічні незаконні умови контрактів в умовах карантину.

декарбонізація Іспанії

Рада міністрів Іспанії затвердив довгострокову стратегію декарбонізації країни до 2050 року. Іспанія планує побудувати 60 ГВт ВДЕ електростанцій до 2030 року. Стратегія передбачає підвищення частки ВДЕ в кінцевому споживанні енергії до 97% до 2050 року.

Раніше іспанська влада затвердили закон, за яким вся електроенергія в країні до 2050 року буде відновлюваної, але вже до 2040 року частка ВДЕ досягне 97% (а до 2030 р — 74%).

Іспанія не планує розвивати атомну енергетику і припинить її експлуатацію в другій половині 2030 х років.

Нафтогазу — все

Кабінет міністрів дозволив передати НАК "Нафтогаз України" без проведення аукціону дозволу на видобуток газу на шельфі України строком на 30 років. Рішення прийнято на засіданні Кабінету міністрів у середу, 25 листопада. Як уточнив глава правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв, сейсмічні дослідження на шельфі можуть початися вже в 2021 році.

Іспанія скорочує 13 пенсію

Фонд соцзабезпечення Іспанії зазвичай виплачує 13 пенсію перед Різдвяними та Новорічними святами в кінці року. Того разу така доплата приблизно 75 тисячам пенсіонерам буде скасована. Про це в середу, в сенаті повідомив міністр соціального забезпечення Хосе Луїс Ескріва.

Ілон Маск анонсував запуск найбільшого в світі виробництва батарей для електромобілів

Американський бізнесмен Ілон Маск збирається створити на заводі Tesla під Берліном наймасштабніше в світі виробництво акумуляторних батарей для електромобілів. Про це він заявив, виступаючи по відеозв'язку на Європейській конференції виробників батарей (European Conference on Batteries), передає Deutsche Welle.

Renault переводить французький автоскладальний завод "на переробку"

Renault припинить збірку нових автомобілів на своєму заводі під Флінс за межами Парижа і до 2024 року перетворить майданчик в центр досліджень, переробки та ремонту, щоб зберегти штатні робочі місця на заводі, повідомила компанія в середу.

Збитковий автовиробник заявив, що має намір найняти 3000 осіб на реконструйованому об'єкті до 2030 року, і оголосив реконструкцію способом врятувати об'єкт, який в іншому випадку міг би опинитися під загрозою, оскільки група звужує свою увагу на прибуткових моделях автомобілів і скорочує витрати.

Renault, яка боролася з падінням прибутковості і продажів до пандемії коронавируса, в цьому році оголосила про скорочення 4600 робочих місць у Франції в рамках плану економії на 2 мільярди євро (2,4 мільярда доларів).

Exxon скорочує до 300 робочих місць в Канаді

Найбільша нафтова компанія США Exxon Mobil Corp заявила в середу, що планує скоротити до 300 позицій в Канаді в рамках поточного плану скорочення витрат через падіння цін на нафту, викликаного коронавірусів.

Скорочення торкнуться позицій в Imperial Oil Ltd, ExxonMobil Canada Ltd і ExxonMobil Business Center Canada ULC, повідомили в компанії.

Найбільша нафтова компанія США раніше намітила скорочення бюджету на суму понад 10 мільярдів доларів в цьому році.

Suncor Energy, друга за величиною нафтова компанія Канади, заявила минулого місяця, що скоротить штат до 15% протягом наступних півтора років.

Китай схвалив ірландський віскі

Китай надав обом продуктам особливий статус відповідно до угоди, досягнутої з Європейським союзом. Ірландський віскі та ірландські вершки отримали визнання завдяки своєму особливому позначенню одним з найбільших імпортерів цієї пари.

З 1 січня 2021 року, між Ізраїлем і Україною запрацює зона вільної торгівлі.

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаніягу прокоментував угоду про ЗВТ з Україною

"Хороші новини для нашої економіки: на початку наступного року увійде в силу договір про вільну економічну зону між нами і Україною. Це призведе до збільшення торгового обороту і розширенню співробітництва в сільському господарстві і в сфері високих технологій, а також до додаткових інвестицій. Це важливий крок, від якого виграють усі громадяни Ізраїлю ", — заявив прем'єр-міністр.

Siemens і Deutsche Bahn створять працює на водні поїзд до 2024 року

Німецька компанія Siemens і оператор залізниць країни Deutsche Bahn (DB) розроблять діючий на водні екологічний регіональний поїзд.

Безпосереднє завдання проекту — відпрацювати механізм заміни дизельних локомотивів, що використовуються в Німеччині на неелектрифікованих залізничних ділянках і викидають в атмосферу значні обсяги CO2, на більш екологічно чисті водневі поїзда.

Водневий поїзд Siemens буде створений на платформі Mireo. Це нове покоління електропоїздів, перші екземпляри були здані в експлуатацію влітку 2020 року. Mireo — новітній поїзд, повністю націлений на енергоефективність і низьку вартість життєвого циклу, пробігом 600 кілометрів. Його водневий варіант, який отримає приставку Plus H, буде відрізнятися високим ККД і зможе розвивати швидкість до 160 км / ч. Інноваційна технологія дозволить заправлятися всього за 15 хвилин, приблизно стільки ж потрібно і дизельному тепловозу.

Забезпечувати заправку, а також виробництво водню буде DB. "Цим проектом ми в черговий раз доводимо, що Deutsche Bahn займається не тільки мобільністю, але є і технологічним концерном", — заявила в середу член правління компанії Сабіна Йешке.

Раніше "Коментарі" писали, що 28 листопада, в Мережі з'явилися фото і відео нових протестів у Франції , на яких видно, як люди виривають дорожні знаки з землі в ході протестів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини