Головна Статті Бізнес економіка Як вплине на економіку України повернення Криму
commentss Cтатті Всі новини

Як вплине на економіку України повернення Криму

Звільнення Криму від російської окупації та реінтеграція Автономної республіки одночасно допоможе оздоровленню постраждалої від війни української економіці та зруйнує багато міфів

20 вересня 2022, 07:30 comments1534
Поділіться публікацією:

Воз'єднання Кримського півострову з материковою Україною створить нові ринки для українського бізнесу й стане потужним двигуном для розвитку економіки у цілому.

Як вплине на економіку України повернення Криму

Зміни в економіці України після повернення Криму

Енергетика та ресурси в структурі української економіки

Останні 30 років наша країна де-факто не мала економічної самостійності – економіка дуже сильно залежала від цін на російські нафту та газ. Взагалі, у так звані Харківські угоди окрім питання перебування окупаційного Чорноморського флоту РФ у Криму, був вкладений механізм розрахунків за російський газ між Україною та РФ.

У самому Криму та на його шельфі є великі запаси нафти та газу – за скромними розрахунками це 230 млн тон нафти та 1165 млрд кубометрів газу. У минулому вуглеводні на півострові не видобувалися у великих обсягах в тому числі тому, що Кремль усіма способами намагався зберегти тотальну залежність України від російських енергоносіїв. Тому навіть такі проекти як видобуток нафти компанією Vanco Prykerchenska, де головну роль на початку 2010-х грали Рінат Ахметов та його російські партнери, не були реалізовані. Росіяни прагнули самотужки видобувати кримські нафту та газ, без будь-якої участі України. Тому дуже символічно, що саме 18 березня 2014 року – у "день складання угоди про прийняття у склад РФ Криму та Севастополю" на головному російському галузевому сайті Naftogaz.ru з’явилося повідомлення про включення до російських реєстрів Індоло-Кубанської нафтогазоносної області та перспективи її розробки.

 Як вплине на економіку України повернення Криму - фото 2

Істотних результатів РФ не досягла в тому числі тому, що завдяки західним санкціям не отримала технологій та пристроїв, необхідних для розробки родовищ.

Відновлення українського суверенітету над Кримом дозволить Україні розробляти кримські нафтові та газові родовища з перспективою ще й імпортувати у інші країни.

В умовах тренду на зелену енергетику Крим дає можливість Україні збільшити потужності власних вітряних електростанцій. Пілотні проекти на півострові почали реалізовувати за кілька років до окупації. Ця інфраструктура була потім частково пошкоджена росіянам, які негативно ставляться до всього, що заважає їм отримувати прибутки з торгівлю нафтою та газом.

Кліматичні властивості Криму також відкривають широкі можливості для розвитку у регіоні сонячних електростанцій.

Сукупно, повернення Криму дає української економіці отримати самостійність у енергетичній сфері.

Окрім того, Крим – це ринок з 2 мільйонами населення. Після звільнення півострову буде зруйновано так званий енергетичний міст, по якому зараз на півострів потрапляє електроенергія з Ростовської області та Краснодарського краю. Замість цього в Крим, як й до окупації буде поставлятися електроенергія, яку будуть виробляти українські АЕС та інші виробники електроенергії. Тобто українська енергетична галузь повертає собі 2 мільйона клієнтів. За російськими даними за 2021 рік на півострові в умовах окупації всього на рік вживали 8,761 млрд кВт.ч. З огляду на те, що Крим потребує багато роботи по відновленню після окупації, українські енергетичні компанії отримають більший за обсягом ринок, ніж мали на півострові до початку російської окупації.

Окрім вуглеводнів, у Кримському шельфі є значні запаси м'якого золота, метану, цілої низкі будівельних матеріалів, молібдену та літію тощо.

Зміни у фінансовій сфері після повернення півострову Крим Україні

Перед повномасштабним вторгненням РФ до України, у 2020-2021 роках під виглядом рефінансування банків Нацбанк України здійснив емісію гривни, яка оцінюється у 131 млрд. грівень. Вже під час сучасного етапу війни, Нацбанк виконав дуже велику емісію гривни – 225 мільярдів гривень станом на 22 липня 2022 року, крім того, всього за ІІ півріччя 2022 року планується здійснити додаткову емісію у розмірі 180 млрд гривень. Створення великих обсягів готівкової та безготівкової гривни несе ризик початку відчутної інфляції. Але звільнення Криму це також й ліквідація російського рубля з півострову та відновлення обігу гривни в регіоні. Збільшиться кількість користувачів української національної валюти та площа територій, де гривна вільно працює як головний платіжний засіб.

Ось наприклад США та Євросоюз мають можливість достатньо довгий термін робити емісію доларів та євро, та при цьому практично не ризикують, що така емісія спричинить інфляцію. Тому що долар та євро вважаються світовими резервними валютами, їх використовують багато людей та юридичних осіб по всьому світу. Це істотно пом’якшує ситуацію з інфляцією – вона так би мовити гаситься через велике охоплення мільярдів людей та структур повсякденними операціями з цими валютами.

За аналогією, коли завдяки звільненню Криму збільшиться гривнева зона та кількість користувачів гривни, це допоможе значно понизити можливий рівень інфляції, загрозу якої створено останніми емісіями Нацбанку України. Або взагалі уникнути її.

За підрахунками українського уряду 2019 року, російська окупація Криму та Донбасу призвела до втрати Україною 17% власного ВВП. Конкретно Крим – 7% ВВП. Тобто відновлення 7% ВВП через звільнення Криму з потенціалом росту – це теж фактор, який допомагає запобігти інфляції.

Інші експерти підрахували, що станом на липень 2021 року, окупація Криму завдала Україні шкоди на 135 мільярдів доларів – звільнення Криму дозволить українській економіці поступово подолати наслідки російського вторгнення на півостров.

До 2014 року у Криму працювало понад 70 банків, основні міжнародні платіжні системи. Протягом 8 років окупації в регіоні не має легальних банків, банківських сервісів, міжнародних платіжних систем. Звільнення Криму означає повернення українських фінансових установ, які отримають нових клієнтів та ринок обсягом два мільйона людей та тисячі юридичних осіб, які відновлять роботу у Криму.

Зміни на ринку споживчих товарів після реінтеграції Криму

Коли біля ялтинського овочевого ринка з’являлися люди з сумками з українськими сирами, ковбасами, цукерками – вже через 5 хвилин їх товар був повністю розпроданий. До 2015 року у Криму ще були залишки українських продуктів харчування, що дозволило окупантам достатньо м’яко та повільно перевести кримчан на низькоякісну російську продукцію. Потім у Криму стали продавати переважно російську їжу, яка не тільки не смачна та неякісна, але й несе загрозу для здоров’я людей через великий вміст шкідливих речовин.

За російськими даними, оборот роздрібної торгівлі у 2015 році склав 195 млрд рублів - це за актуальним курсом на грудень2015 року – 66,1 млрд гривень. З огляду на те, що навіть росіяни офіційно визнають, що 35% економіки Криму перебувало у тіні, ці цифри можна множити мінімум на 3, щоб розуміти обсяг сегменту ринку, який повернеться українським виробникам, працівникам торгівельної та суміжних галузей. Більш того, навіть за умов нюансів перших часів після повернення Криму в Україну, з усього цього будуть надходити податки у держбюджет України.

Звільнення Криму дозволить українським виробникам прискорити відновлення після шоків та втрат війни – завдяки поверненню кримського ринку. Відновлення логістичних ланцюжків по забезпеченню Криму українськими продуктами харчування також позитивно відобразиться на суміжних галузях. Особливо актуально це для суттєво постраждалої від російської окупації Херсонської області, з якої до 2014 року великий обсяг сільгосппродукції поставлявся саме у Крим.

Те саме вірно й про споживчі товари, одяг і інше. Під час окупації у Криму ця група товарів була представлена низькоякісним китайським ширвжитком з вкрапленнями турецької контрабанди. Цей сегмент ринку у Криму після звільнення повертається українським виробникам, а також, відкривається для якісних європейських товарів, доставка та продаж яких також дозволить заробити українським підприємцям та державі.

Більш того, до 2014 року, 85% питної води Крим отримував з інших регіонів України. Відновлення водопостачання дозволить відновити кримське сільське господарство – у 2013 році кримські аграрії виробляли продукції на 6,6 млрд гривень з рентабельністю 12%, офіційно у цієї галузі було 25000 робочих місць

Туризм та відновлення економіки України після деокупації Криму

Після повернення Криму в Україну до регіону очікується підвищений інтерес у всьому світі.

Якщо у 2013 році Крим відвідало 5 млн. 890 тисяч туристів, то після звільнення півострову можна очікувати постійного зростання туристичного потоку в регіон. У заможних туристів з розвинутих країн виникне бажання подивитися на Крим.

Якщо за часів, коли у Криму серед відпочиваючих переважав умовно середній клас у бюджети туризм приніс офіційно 542 млн. гривень при курсі до долару 1 к 8, то очікуване збільшення кількості забезпечених туристів з розвинутих країн заходу принесе українській економіці набагато більш грошей. Більш того, окрім офіційних платежів туристи будуть витрачати гроші на повсякденні витрати що також буде внеском у економіку України та дозволить вперше за 8 років гарно заробити кримчанам, які після звільнення півострову знов стануть учасниками української економіки. 

Це вікно можливостей для перетворення півострову у цілорічний курорт та туристичний центр. І це буде потребувати відновлення інфраструктури після російської руйнації, комплексу заходів з відновлення природи та екосистем Криму. Це все нові робочі місця як у Криму так й у інших регіонах України.

Джерела фінансування та міфи про Крим

Однією з головних "скрєп" російської міфології про Крим є "Україна грабувала Крим, а Росія інвестує мільярди". У 2013 році Крим отримав з держбюджету України 5,72 мільярдів гривень, у зворотному напрямку Крим сплатив у держбюджет податків 1,94 мільярдів гривень. Окрім того, з 2004 по 2014 рокі Україна вклала у розвиток Криму 750 мільйонів доларів інвестицій.


Як вплине на економіку України повернення Криму - фото 3

 Тобто, Крим отримував з Києва більш, ніж віддавав. З цього створено ще один корисний Кремлю міф – нібито Крим дотаційний регіон з нелояльним населенням, годувати та утримувати якій в Україні немає грошей. Де-факто, місцева влада та більшість держслужбовців середньої ланки у Криму у 1991-2014 були пов’язані з російськими спецслужбами та місцевим проросійським криміналом. Тому усі реальні живі гроші рухалися на користь ділків під дахом Москви та взагалі не перетиналися з легальною українською економікою.

 Зачистка Криму від російського криміналітету, їх схем, які не працюють вже зараз – дозволить Україні в швидкий термін отримати регіон який буде багато давати державі, підсилить українську економіку. Це буде на користь й звичайним кримчанам, які у більшості підтримують Україну та бажають нормально працювати за зрозумілими правилами, а не бути кріпосними у фсбшників та злодіїв.

Як підрахував колишній голова Кримської торгово-промислової палати Олександр Басов, у 2013 році у Криму було зареєстровано 50000 підприємств малого та середнього бізнесу та 120000 приватних підприємців – станом на 2019 рік у Криму залишилось 1345 підприємств малого та середнього бізнесу, кількість приватних підприємців скоротилась у 6 разів. Відновлення легального бізнесу та очищення регіону від різноманітної російської злочинності дозволить мешканцям Криму самостійно заробляти та менш залежати від субвенцій з державного бюджету України.

Де взяти гроші на відновлення Криму та його інтеграцію в економіку України з користю для держави? Варто пам’ятати, що гроші у чистому вигляді не можна з’їсти, або випити. Вони мають цінність у русі. Саме тому саме реалізація багатьох великих програм по відновленню звільненого Криму й є фактором, який сам по собі буде генерувати гроші для української економіки та сприяти її відновленню після шоків війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини