Головна Статті Бізнес економіка Закритися, мігрувати, страйкувати чи піти в DarkNet - дилеми бізнес-виживання
commentss Cтатті Всі новини

Закритися, мігрувати, страйкувати чи піти в DarkNet - дилеми бізнес-виживання

Ділові новини світу в підсумках тижня, що минає, очима журналістів порталу "Коментарі"

27 березня 2021, 14:00 comments1043
Поділіться публікацією:

В економіках пандемічного світу чітко простежуються три напрямки: 1) відмова однієї категорії влади від патронату своїх громадян і бізнесу; 2) абсолютна відповідальність невеликого числа урядів за наслідки поточної економічної кризи і 3) протистояння між профспілками і владою заради виживання не тільки простих найманих робітників, а окремих економічних галузей.

Закритися, мігрувати, страйкувати чи піти в DarkNet - дилеми бізнес-виживання

Кафе в Римі: в очікувані комендантської години (Фото з відкритих джерел)

Як результат цієї природної ринкової ситуації — одні бізнеси йдуть в тінь або назавжди закриваються, другі трансформуються з власників в одержувача допомоги. І тільки найбільш незахищені продовжують протистояти оптимізації сучасного економічного тоталітаризму.

Хто сьогодні найсміливіший і результативний в практиці виживання — в огляді ділових новин тижня, що минає.

 Субота-Неділя (20-21 березня) 

Перший в Україні безкоштовний простір для стартапів

У інноваційному парку UNIT.City відкрився простір для стартапів — NEST Hub. Це майданчик для молодих підприємців, створена за методикою кращих освітніх хабів США. На цьому просторі стартапи можуть безкоштовно приєднатися до екосистеми інноваційного парку: для зустрічей з менторами і експертами, участі в локальних івентах і спілкування з резидентами.

Головні цілі програми:

● допомогти зі створенням нових технологічних продуктів і сервісів, які є цінними на місцевому та світовому ринку;

●сприяти співпраці між учасниками та інвесторами, локальними і міжнародними бізнес-спільнотами, технологічними підприємцями та приватними компаніями України;

● об'єднати стартапи з кращими наставниками і менторами для підтримки бізнесу.

Згідно з останнім дослідженням Українські стартапи залучили рекордні $ 571 млн інвестицій у 2020 році. 

Трамп запустить власну соцмережу 

Колишній президент США Дональд Трамп, чий акаунт назавжди забанив Twitter, повернеться в соціальні мережі через 2-3 місяці зі своєю власною платформою.

Про це в неділю сказав телеканалу Fox News радник Трампа Джейсон Міллер.

Він зазначив, що зараз не може розповісти більше деталей, але, за його словами, Трамп проводив на своєму курорті в Мар-а-Лаго з цього питання "важливі зустрічі" з різними командами, і що "численні компанії" звернулися до Трампа.

"Ця нова платформа буде великий", —   сказав Міллер, прогнозуючи, що Трамп приверне "десятки мільйонів людей".

Однак, це не тільки політичний проект. Це, перш за все бізнес, який у Трампа багато в чому постраждав, через його протистояння результатами виборів. 

Шпигунська Tesla

Китайські військові заборонили в'їзд Tesla на територію житлових комплексів для військовослужбовців через камери, встановлених в автомобілі.

Наказ зобов'язує власників Tesla паркувати автомобілі за межами військових житлових комплексів. Також уряд КНР обмежило використання автомобілів Tesla для військових, працівників держпідприємств в стратегічних галузях і відомствах. У КНР вважають, що електрокари можуть бути джерелом витоків інформації, важливої для нацбезпеки.

Заборони та обмеження пов'язані з результатами держперевірки автомобілів Tesla. Камери і датчики електрокара можуть вести постійну відеозйомку, отримувати дані про те, коли, як і де використовується автомобіль. А також мають доступ до списку контактів, синхронізованих з автомобілем.

Суд ліквідував Креатив Груп

Господарський суд м.Києва ухвалив ліквідаційний баланс компанії і вирішив ліквідувати цю компанію як юридична особа у зв'язку з банкрутством. Згідно з судовими матеріалами, загальна кредиторська заборгованість "Креатив Груп" — 6,96 млрд грн.

Як зазначається, від продажу майна боржника надійшли кошти на суму 33,7 тис. Грн.

"Креатив Груп" — інтегрована компанія, яка спеціалізувалася на переробці сільськогосподарської продукції, виробництві кормової продукції для тваринництва і птахівництва, а також продуктів харчування і біопалива.

Мухи в електроніці

Insectta, перша міська ферма комах в Сінгапурі, яка розводить личинок чорних мух-солдатів для вилучення біоматеріалів для використання у фармацевтиці та електроніці.

Компанія Insectta повідомила, що у співпраці з Сінгапурським агентством з науки, технологій та досліджень використовує запатентований і екологічно безпечний процес для вилучення з личинок таких прибуткових речовин, як хітозан, меланін і пробіотики.

Речовини, які стоять кілька сотень доларів за грам, продаються на переробку іншим компаніям.

Меланін проводить електрику і може використовуватися в напівпровідниках, суперконденсаторах або батареях, в той час, як хітозан має протизапальні властивості і використовується у виробництві косметики і фармацевтичних препаратів.

Хотіли як краще 

Адміністрація аеропорту Німеччини у Франкфурті-на-Майні відкладає відкриття нового Терміналу 3 на 2026 рік і скорочує 4 тисячі робочих місць.

Термінал 3 розрахований на обслуговування 25 млн пасажирів на рік і будувався з метою розвантаження вже існуючих терміналів. Однак зараз через низький попит не працює навіть Термінал 2.

У 2021 році аеропорт очікує обслужити 20 — 25 млн пасажирів. Минулого року Франкфурт обслужив 19 млн пасажирів — це був мінімум за останні 36 років.

Як повідомив глава правління компанії-оператора аеропорту Fraport Штафан Шульте, до рівня 70 млн пасажирів, обслужених до пандемії коронавірусу, повітряна гавань повернеться не раніше, ніж через п'ять років. Найближчим часом кількість персоналу аеропорту скоротиться на 4000 осіб. У Fraport кажуть, що деякі люди підуть добровільно, інші — вийдуть на пенсію раніше терміну, ще частина буде звільнено. 

Apple отримала штраф за продаж смартфонів без зарядок 

Коли був анонсований 12-й iPhone, в компанії Apple заявили, що більше не будуть класти в коробки зі смартфонами зарядні пристрої. У компанії пояснили це рішення тим, що на цей момент зарядки є практично у всіх споживачів, і заради екології від частини комплекту при покупці нового смартфона можна відмовитися.

Але у регуляторів виявилося інша думка з цього приводу. Управління із захисту прав споживачів бразильського Сан-Паулу оштрафувало компанію за продаж смартфонів без зарядних пристроїв. Сума штрафу склала 10,5 мільйона реалом. В еквіваленті американської валюти це близько 1,9 мільйона доларів.

Річ у тому, що Apple в гарантійної документації відмовляється ремонтувати смартфони, якщо при їх зарядці використовувалися неоригінальні пристрою, або пристрою від "айфонів" попереднього покоління. 

У ніч на суботу

Стан підприємців зі списку найбагатших людей планети за добу знизилася на 23,5 млрд доларів.

Відзначається, що істотні фінансові втрати були викликані масштабним розпродажем акцій найбільших світових компаній. Про це повідомляє Forbes Real-Time.

Зокрема, найбільші втрати поніс підприємець Ілон Маск, який за добу втратив 9,9 млрд доларів.

Зараз стан глави Tesla і SpaceX оцінюється в 162,1 млрд дол. — він стоїть на третьому місці в списку найбагатших людей планети.

Втрати підприємця-мільярдера і глави Louis Vuitton Бернара Арно склали 525 млн доларів. Він займає друге місце в списку найбагатших людей планети, а розмір його стану оцінюється в 162,6 млрд.

Не менш 5,7 млрд доларів втратив і засновник і глава Amazon Джефф Безос. Він — на першому місці в списку найбагатших людей світу (стан оцінюється наразі в 178,1 млрд доларів).

Четверте місце займає засновник Microsoft, підприємець Білл Гейтс, який втратив за добу 287 млн доларів.

Не менш 1,09 млрд втратив засновник Facebook Марк Цукерберг.

При цьому єдиним, хто зміг збільшити свій статок виявився бізнесмен Уоррен Баффет, який заробив за добу 505 млн доларів. Він знаходиться на шостому місці в списку.

У десятку найбагатших людей планети також увійшли Ларрі Еллісон, Ларрі Пейдж, Сергій Брін і Амансіо Ортега. 

Понеділок, 22 березня

Біткоїн-банкомати розширюються

Кількість біткоїн-банкоматів зростає по всій території Сполучених Штатів. Вони встановлені в продуктових магазинах, на станціях технічного обслуговування і навіть в прибудинкових магазинах, що сприяє продажу криптовалюта і навіть зняття готівки.

Coin Cloud і CoinFlip входять в число діючих боксів, які встановили кілька тисяч машин і шукають місця, ще не помічені конкурентами.

Аналітичний сайт howmanybitcoinatms.com повідомив, що станом на січень в США було розміщено 28 185 машин, з них приблизно 10 000 — за останні п'ять місяців.

Громадськість вважає за краще банкомати онлайн-транзакцій з багатьох причин. Головні — це те, що можна отримати готівку, не маючи банківського рахунку і відправляти грошові перекази анонімно. 

Акції виробника електронних браслетів злетіли на 50%

Акції ізраїльської компанії SuperCom, що надає електронні браслети для стеження за дотриманням режиму самоізоляції повертаються з-за кордону громадянами, підскочили на 54,5%.

Що примітно, браслет може відстежувати лише місцезнаходження громадян. Будь-які інші дані про його власника дізнатися неможливо. 

Компанія завершила успішний пілотний проект в аеропорту Бен-Гуріон, де понад 91% мандрівників обрали носіння пристрою замість тривалого розміщення в готелях ізоляції під час коронавірусу.

Такий успіх приніс проекту SuperCom щомісячний дохід в розмірі 3 мільйонів доларів. Для порівняння: вся виручка компанії за перше півріччя 2020 року склала 6,8 мільйона доларів. 

Нагадаємо, 17 березня Кнесет схвалив носіння електронних браслетів по прибуттю до Ізраїлю. 

8 млн євро на переробку CO2 у корм 

Британська компанія Deep Branch буде створювати білок, який замінить використання сої. Компанія залучила 8 мільйонів євро (6,8 мільйона фунтів стерлінгів) в якості фінансування.

За пропонована система заснована на захопленні вуглецю з повітря і переробки його в синтезований білок.

Стартап вже отримав підтримку від провідних компаній з виробництва кормів для тварин в Європі, BioMar і AB Agri, і близький до угоди про будівництво свого першого комерційного виробничого підприємства в Норвегії, де він сподівається забезпечувати аквакультурний сектор країни. Норвегія є провідним світовим експортером лосося і розробляє ряд проектів з уловлення та зберігання вуглецю.

"Ми не повинні використовувати дорогоцінну землю і прісну воду для вирощування сільськогосподарських культур на корм для тварин, коли її можна використовувати для вирощування сільськогосподарських культур для продуктів харчування", — вважають в компанії. 

Вимоги до неупакованої їжі

Коли клієнт споживає їжу в болгарському ресторані або замовляє її додому, ресторан повинен надати йому інформацію про закінчення терміну придатності, відомості про компанії, матеріалах, що викликають алергію, або інші потенційно проблемні інгредієнти, такі як кофеїн, підсолоджувачі і т. д. Магазини Болгарії матимуть однакові зобов'язання щодо всіх продуктів, не упакованих на заводі.

Ці правила наберуть чинності після того, як уряд прийме постанову про надання інформації споживачам про продукти харчування. Штрафи за недотримання вимог варіюються від 2 000 до 6 000 левів. 

Страйк Amazon по всій Італії 

Майже 9 500 складських співробітників і 15 000 водіїв не братимуть участі в ланцюжку поставок, яка переводить клік мишкою на екрані комп'ютера в посилку, доставлену додому, менш ніж за 24 години. Сьогодні співробітники Amazon страйкують по всій Італії, що стало історичним кроком у відносинах між профспілками і гігантом електронної комерції. Ініціатива, проголошена профспілками Filt Cgil, Fit Cisl і Uiltrasporti, йде рука об руку з закликом до споживачів: "Поважайте працю, не вимагайте доставки за 24 години".

Робітники вимагають перегляду робочого навантаження і змін, правильної професійної класифікації персоналу, скорочення робочого часу для кур'єрів, талонів на харчування, стабілізацію фіксованого часу і чітких правил для тимчасових працівників.

Вівторок, 23 березня 

Фінал німецьких таксі 

Федеральна асоціація таксі та прокатних автомобілів очікує, що до кінця цього року третина машин більше на дорогах не з'являться. Залишиться близько 24 000 таксі (до пандемії їх було близько 36 000).

За даними асоціації, галузі довелося впоратися з падінням продажів на 43% в 2020 році. Доходи всіх таксі в Німеччині впали з 5,4 млрд євро в 2019 році до 3,1 млрд євро.

Патріотичний бізнес-ультиматум

Королівство Саудівської Аравії припинить підписувати контракти з іноземними компаніями з 2024 роки, якщо їх регіональні штаб-квартири не будуть знаходитися на місцевому рівні.

Після цього оголошення 24 компанії вже підтвердили свій намір відкрити штаб-квартиру в Ер-Ріяді. 

Huawei — найдорожча в Китаї

Науково-дослідна та інвестиційна організація бізнесу Hurun опублікувала рейтинг найбагатших підприємств Китаю, названий дві тисячі двадцять одна Shuyun · Hurun Top 100 Consumer Private Enterprises in Chin.

Згідно з цим рейтингом, Huawei є провідною приватною комерційною компанією з більшістю споживачів. Її загальна ринкова вартість становить близько 170 мільярдів доларів. Друге місце займає провідний постачальник інтелектуальної побутової техніки компанія Midea з ринковою вартістю 90 мільярдів доларів. Третє місце з приблизно однаковою ринковою вартістю (75 мільярдів доларів) займає Haitian International.

BYD (Build your Dreams) знаходиться на четвертому місці. Потім слід виробник електроніки Xiaomi з більш ніж 70 мільярдами доларів.

Weilai, Nongfu Spring, Gree, Great Wall і Anta Sports також входять в топ-10 приватних підприємств Китаю.

На перші три підприємства: Huawei, Midea і Haitian International, припадає понад 50% від загальної ринкової вартості. 

Каталонський рекорд медичних інвестицій 

Згідно зі звітом Bioregió de Catalunya 2020 року, отримане фінансування каталонських стартапів склало 226 млн євро, що на 61% більше, ніж у 2019 році, коли ця цифра становила 140 мільйонів.

У дослідження включені стартапи з біофармацевтичного сектору, технологічної медицини (medtec), цифрової охорони здоров'я, послуг НДДКР, наук про життя, а також компаній, що надають інженерні та професійні послуги. Інвестування включає раунди венчурного капіталу, грантів, IPO і краудфінансування. 

Унікальний захист співробітників

Регулюючий орган в галузі медичного страхування Саудівської Аравії заявив, що всі компанії приватного сектора зобов'язані надавати мінімальні пільги своїм співробітникам і всім членам сім'ї.

Медичне страхування починається з першого робочого дня працівника і поширюється на всіх членів сім'ї, включаючи дружин і дітей до 25 років, повідомляє SPA з посиланням на Генеральний секретаріат Ради спільного медичного страхування Саудівської Аравії (SCCH).

Регулятор підкреслив, що, коли співробітник переходить в іншу компанію, новий роботодавець несе відповідальність за його страхування з першого дня роботи.

Якщо обоє з подружжя працюють в приватному секторі, то діти мають право на страхування тільки від працівника-чоловіка.

За словами регулюючого органу, працівники приватного сектора не повинні оплачувати власне медичне страхування або медичне страхування будь-якого члена своєї сім'ї, охопленого системою. 

Реанімація туристичної галузі

У найближчі роки в Ізраїлі з'являться ще 900 готельних номерів. У міністерстві заявляють, що не дивлячись на пережитий туристичною галуззю найсерйознішої кризи за всю історію, навіть в цей період інвестори високо оцінюють потенціал галузі, прагнуть будувати нові і розширювати вже існуючі готелі. Крім того — переобладнати в готелі будівлі, спочатку побудовані для інших цілей, і відновлювати діяльність раніше закритих готелів.

Відповідно до Закону про заохочення капітальних вкладень міністерське Управління інвестиціями схвалив гранти на загальну суму майже на 74 млн шекелів.

Міністр туризму Ізраїлю заявив: "Саме в такий важкий період ми раді підтримати підприємців туристичної галузі, відродження якої стане локомотивом для всієї економіки Ізраїлю". 

Податкова амністія Драгі

Амністія, що міститься в так званому указі про "підтримку" для боржників Італії, привела до скасування податкових рахунків, виставлених в період 2000-2010 років на суму менш як 5 тисяч євро, і для платників податків з доходом менш як 30 тисяч євро. Цей захід, як стверджував Драгі, є незначним з урахуванням обмеженого числа бенефіціарів. Загальна сума податкової заборгованості перед різними державними кредиторами величезна: за станом на 30 червня минулого року вона становила 987 мільярдів доларів. 

Pfizer почала тестувати на людях таблетки від коронавірусу

Передбачається, що на ранній стадії хвороби препарат буде здатний перешкоджати розмноженню вірусу. Нові ліки зв'язується з ферментом, протеазою, щоб запобігти розмноженню вірусу. Препарати, що пригнічують протеазу, яка успішно застосовується при лікуванні ВІЛ і гепатиту С.

"З огляду на те, як мутує SARS-CoV-2 (вірус, що викликає COVID-19), і тривалий вплив COVID-19 на весь світ, найімовірніше, мати доступ до терапевтичних засобів і зараз, і після пандемії буде вкрай важливо ", — говорить президент компанії з міжнародних досліджень, розробок і медицині Мікаел Долстен.

Він підкреслив, що боротьба з пандемією вимагає як профілактики за допомогою вакцин, так і створення ліків для тих, хто заразився. За словами Мікаела Долстена, якщо випробування пройдуть успішно, таблетку можна буде використовувати при перших ознаках інфекції, до госпіталізації. 

Болгарський тютюн

Цілі села в Східних Родопах відмовляються від традиційно вирощується в регіоні тютюну. Одна з причин — низькі закупівельні ціни. Місцеві сільськогосподарські служби відзначають виключно слабкий інтерес до закладки нового врожаю.

На цей момент подано всього 96 заяв про реєстрацію виробників тютюну з усієї області Кирджалі. Це всього 11% від кількості поданих в 2020 р.  Вирощування традиційної сільгоспкультури замінили заробітками за кордоном. 

Місцеві жителі вважають, що виробництво тютюну може відродитися, якщо підвищаться закупівельні ціни на сировину. 

Середа, 24 березня 

Новий сухий порт

23 березня в Клевані Рівненської області розпочав роботу новий вантажний хаб площею 10 га. Про це йдеться в повідомленні Рівненської обласної державної адміністрації.

Новий Мультимодальний термінал — другий в Україні. Тут будуть розвантажувати, перевантажувати і зберігати різні товари, які в подальшому відправлять залізницею.

Відзначається, що всього тут можуть одночасно завантажуватися 50 вагонів. Потужності "порту" планується збільшити до навантаження 2 тис. Контейнерів на місяць. З цього терміналу будуть відвантажуватися зернові культури, пиломатеріали, добрива та інше важлива сировина. 

43 нових мільярдера

Американська правозахисна організація Americans for Tax Fairness (ATF), яка виступає за податкову реформу і більш жорстке оподаткування заможних громадян, а також Інститут політичних досліджень (IPS) представили доповідь, в якій говориться, що за останні 12 місяців, тобто з початку пандемії COVID-19, в США американські мільярдери в цілому збільшили свої статки на 1,3 трлн доларів, або на 44,6% в порівнянні з допандемічним рівнем.

За підрахунками ATF і IPS, за час пандемії в США утворилося 43 нових мільярдерів — тепер їх 657. Серед причин автори доповіді називають, в тому числі первинні розміщення (IPO) таких компаній, як Airbnb, DoorDash і Snowflake, засновники і співвласники яких добре заробили на продажу акцій.

При цьому в доповіді наголошується, що за той же час — з 21 березня 2020 року по 20 лютого 2021-го — втратили роботу майже 80 млн осіб. А станом на 27 лютого 18 млн осіб отримували допомогу по безробіттю. 

 3,8  трильйона доларів інвестицій — у викопне паливо

3,8 трлн доларів надали 60 найбільших світових банків компаніям, що працюють на викопному паливі з моменту укладення Паризького угоди по клімату у 2015 році. Такі дані дослідження, опублікованого групою некомерційних організацій.

На першому місці серед банків, найбільше які фінансували забруднюють атмосферу компанії, варто JPMorgan Chase, на другому — Citi Bank. Великі вкладення зробили також Wells Fargo, Bank of America, Королівський банк Канади, японський MUFG, британський Barclay's і Банк Китаю.

Пандемія COVID-19 у 2020 привела до рекордного падіння парникових викидів у світі, інвестиції в викопні джерела енергії також скоротилися на 9%.

"Але фінансування вугільних і нафтогазових компаній у 2020 році все одно перевищило показники 2016 і 2017 року", — констатують автори доповіді, відзначаючи, що, попри численні попередження, світова економіка як і раніше рухається в напрямку, протилежному тому, яке зазначено для подолання кліматичної кризи. 

Rozetka.ua створить власну платіжну систему

"Ми створюємо платіжну систему. Наша мета — щоб вам було зручніше в один клік оплачувати замовлення, як, наприклад, оплачують в Amazon. Наша мета — щоб це для вас було дешевше. Ми намагаємося знайти способи, яким чином знизити для покупця ціну цієї транзакції, ну і, зрозуміло віддати це покупцеві ", — повідомив засновник і співвласник компанії" Розетка.Уа "Владислав Чечоткін.

За словами Чечоткін, до теперішнього часу компанія чекає видачі ліцензії на здійснення таких операцій. Rozetka заснована у 2005 році в Києві як онлайн-магазин електроніки та побутової техніки. В наступні роки компанія трансформувалася в мультікатегорійний онлайн-маркетплейс. 

Skoda в Україні — 40 мільйонів збитку

АТ "Єврокар", що випускає автомобілі Skoda в Закарпатській області, за попередніми даними завершило 2020 рік, зі збитком 40,6 млн грн, тоді як в 2019 році його чистий прибуток становив 213,3 млн грн.

За 2020 рік "Єврокар" скоротив поточні зобов'язання майже втричі — до 202,6 млн грн, але наростив довгострокові на 44% — до 1,33 млрд грн.

Сумарна дебіторська заборгованість склала 662,47 млн грн, збільшившись за рік на 51%, а активи в цілому скоротилися незначно — до 1,87 млрд грн.

Власний капітал "Єврокару" до початку 2021 року склав 346,36 млн грн, в тому числі статутний не змінився — 234,48 млн грн.

"Єврокар" у 2020 році знизив випуск автомобілів Skoda на 46%. 

МВФ виділить  650 мільярдів доларів для світової економіки 

Міжнародний валютний фонд має намір створити додаткові резервні активи загальним обсягом 650 млрд дол. З метою полегшення виходу світової економіки з рецесії, пов'язаної з пандемією COVID-19.

Передбачається, що в разі схвалення пакет додасть істотний прямий приріст ліквідності для національних економік без зростання боргового тягаря. Це також дозволить звільнити вкрай необхідні ресурси для країн-членів з метою допомоги в боротьбі з пандемією, включаючи підтримку програм вакцинації та інших невідкладних заходів. 

Принц Гаррі знайшов роботу

Розташований в Сан-Франциско стартап BetterUp, що спеціалізується на питаннях коучингу, психологічної підтримки та навчання методом занурення, повідомив про прийом на роботу принца Гаррі. Назва його поста — "відповідальний за вплив" — звучить не менш переконливо, ніж "герцог Сассекський".

"Я впевнений, що концентруючись на питаннях психічного здоров'я, ми допомагаємо розкрити потенціал, про існування якого навіть не здогадувалися. Як кажуть морські командос — "це образ думок". Під час служби в армії я переконався, що психологічна стійкість не менш важлива, ніж фізична підготовка", — повідомив герцог.

У минулому принц Гаррі заснував Invictus Games, які допомагали пораненим військовослужбовцям відновити психічне здоров'я за допомогою спорту, а також благодійний фонд Sentebale, який надає психологічне здоров'я ВІЛ-інфікованої молоді в Лесото і Ботсвані.

Це його перша формальна посада в Америці з того часу, як близько року тому він перестав бути працюючим членом королівської сім'ї Великобританії. Крім того Гаррі і його дружина, актриса Меган Маркл, підписали договір про співпрацю з компаніями Netflix і Spotify.

Четвер, 25 березня

Центробанк Нігерії оголошує війну криптовалюті

Зіткнувшись з важкою економічною ситуацією і девальвацією найри, нігерійці віддають перевагу віртуальним валютам — біткоїнам.

Як повідомляє Центральний банк Нігерії (CBN), зараз біткойн лідирує в найбільш густонаселеній країні Африки). На початку лютого уряд нагадало, що використання біткоіни було незаконним. Це заборона, вже сформульований у 2017 році. Тепер влада попросила комерційні банки "ідентифікувати людей та організації" за допомогою криптовалютних рахунків, щоб "негайно їх закрити". 

Фантазії про збитки

Контейнеровоз-20-тисячник "Ever Green", що належить компанії Evergreen, продовжує блокувати рух по каналу.

У новинних виданнях множаться захмарні суми в доларах і євро, в які обходиться день простою і блокування. 

Чіткої статистики ніхто не веде. За суми збитку можуть відповідати тільки конкретні постачальники, які не можуть пройти по каналу. Причому кожен у своїй галузі та у конкретному випадку.

Адміністрація каналу задіяла кілька буксирів, щоб зняти судно з мілини. 

Тьюринг назавжди

Банк Англії представив дизайн нової банкноти номіналом 50 фунтів стерлінгів, на якій буде зображений англійський математик і криптограф Алан Тьюринг.

Банкнота надійде в обіг 23 червня — в день народження Тьюринга.

Тьюринг відомий як творець методу, який дозволив дешифрувати повідомлення німецької шифрувальної машини "Енігма" (Enigma) під час Другої світової війни. 

Польський Harbour для українців

Більше тисячі українців торік відкрили бізнес в Польщі. Як пише польське видання "Rzeczpospolita", станом на кінець 2020 року в Установі соціального страхування (ZUS) в Польщі було зареєстровано 5,9 тис. Українських громадян, які мають свій бізнес. За рік їх кількість зросла більш ніж на 20%, передає Польське радіо.

В цілому на кінець минулого року в Польщі було зареєстровано понад 21,5 тис. Іноземців, які займається підприємництвом, що на 11% більше, ніж роком раніше. Найбільше серед них було підприємців з України.

У цьому їм допомогла запущена влітку минулого року урядова програма Poland Business Harbour, що полегшує відкриття бізнесу. 

Китай оголошує бойкот Nike, H & M і Burberry

Справжня PR-війна розгортається в Китаї проти західних брендів, які виступили з критикою переслідування уйгурів в Сіньцзяні й, зокрема, заявили про відмову від бавовни місцевого виробництва. Nike і H & M оголошений бойкот. Товари шведської компанії зникли з декількох онлайн-платформ. Повідомляється про розірвання гігантом Tencent Games угоди про створення образів для гри Honor of Kings з Burberry.

Заяви Nike і H & M були опубліковані на сайтах компаній ще минулого року, але виявилися в центрі уваги після того, як Великобританія, ЄС, Канада і США ввели санкції відносно ряду чиновників КНР, яких вважали причетними до порушень прав людини. За даними ООН, через політичні мотиви в виправних таборах в Сіньцзяні можуть протизаконно міститися до одного мільйона етнічних уйгурів.

Водночас перераховані вище західні модні бренди та компанії відомі своїми проблемами перевиробництва. Це коли з-за високих цін їх товари не розпродаються та власники змушені спалювати абсолютно новий товар, замість того щоб роздати нужденним. 

Який бізнес назавжди закрився у Британії?

За весь 2020 рік в умовах пандемії в Великобританії повністю згорнули свою діяльність 11 319 магазинів. Такі дані наводяться в доповіді британської дослідницької компанії Local Data Company (LDC) про стан ринку роздрібної торгівлі у 2020 році. Як відзначають автори доповіді, це рекордна кількість за весь час обліку таких даних (з 2013 року).

Найбільше було закрито магазинів, які торгують повсякденному і модним одягом, букмекерських контор, агентств нерухомості та салонів мобільного зв'язку. Найчастіше відкривалися і розширювалися перукарні та салони краси, закусочні швидкого харчування і манікюрні салони. Закриття спричинили скорочення майже 110 тис. Робочих місць. Це на 47% більше, ніж показник за той же період 2008 року під час світової фінансової кризи.

Тим часом експерти вважають, що показники закриття магазинів у 2021 році будуть ще гірше, ніж у 2020-му, оскільки припиниться програма державної підтримки. І близько 18 тис. Магазинів можуть закритися назавжди, за оцінками LDC. 

Мікросхеми — як повітря

Уряду усього світу субсидують будівництво заводів з виробництва напівпровідників. Адже брак мікросхем заважає автомобільної і електронної промисловості і підкреслює виняткову залежність світу від Тайваню в плані поставок цих життєво важливих матеріалів.

Уряду Сполучених Штатів, Європейського Союзу та Японії планують витратити десятки мільярдів доларів на передові "фабрики" або заводи з виробництва мікросхем, оскільки більше двох третин сучасних комп'ютерних чіпів проводиться на Тайвані. 

Даркнет запалює

Практично всі вакцини проти коронавірусу доступні в неконтрольованому Інтернеті (Даркнет), не кажучи вже про підроблені ідентифікатори вакцини.

1000 доларів — за вакцину, 200 доларів — за ідентифікатор вакцини. Негативний тест — 25 доларів. Купи два, третій — безкоштовно! Так рекламується негативний тест на Covid в неконтрольованої всесвітній павутині.

Згідно з недавнім звітом компанії Check Point Software, що займається кібербезпекою, реклама вакцин в "темної Мережі" збільшилася на 300 відсотків. Представник сказав, що неможливо визначити, чи були вакцини підробленими, але виглядали вони законними. Карти ідентифікаційні обов'язково є підробками, оскільки покупець сам надає свої дані, на основі яких створюється документ, аналогічний оригіналу. 

П'ятниця, 26 березня

Рекордний держборг Франції

Державний борг Франції досяг найвищого рівня з 1949 року. За даними INSEE, це 115,7% ВВП. Державні фінанси постраждали від наслідків кризи охорони здоров'я та заходів щодо підтримки економіки, але все-таки менше, ніж очікував уряд. Таким чином, борг становить 2650,1 мільярда євро, а дефіцит — 211,5 мільярда євро. 

Водіїв Amazon звільнили за відмову встановити камери в своєму автомобілі

У Сполучених Штатах Amazon тепер вимагає, щоб водії-перевізники мали в своїх автомобілях камери. Кілька співробітників, які заявили про порушення своєї конфіденційності, вже покинули компанію. Тих, хто відмовляється підписувати новий контракт з умовою наявності камери, звільняють.

Камери також можуть виявляти, коли водій позіхає, коли він здається абстрактним, коли використовує смартфон під час водіння або перевищує дозволену швидкість на дорозі. Ці нові положення торкнуться близько 75 000 водіїв доставки, в основному найнятих субпідрядниками Amazon.

Вибрані посадові особи Сенату США підняли питання про захист приватного життя водіїв, направивши лист в фірму Джеффа Безоса. 

Суд онлайн 

Європейський банк реконструкції та розвитку починає пілотний проект з надання допомоги в створенні онлайн-судів для позовів до 10 тисяч євро, і першою країною стане Україна.

17% представників МСП (малих і середніх підприємств) вважають суди "основним" або "дуже серйозним" перешкодою для їх діяльності.

Згідно з дослідженням ЄБРР, онлайн-суди, введені в Канаді, Великобританії та США, показали хороші результати. Проект ЄБРР буде працювати на базі досвіду цих країн, щоб поширити онлайн-суди в країнах Західних Балкан, Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії.

Проект розпочнеться з Києва для справ від 5 тисяч до 10 тисяч євро. У випадку з малими сумами непропорційні судові витрати і затримки в розгляді спору є несправедливими перешкодами, які може усунути онлайн-суд.

За даними Світового банку, вартість вирішення комерційної суперечки через місцевий суд першої інстанції в Україні становить 46,3% вартості позову. 

Xiaomi буде виробляти свої електрокари 

Китайський виробник смартфонів Xiaomi планує виробляти під власним брендом електромобілі на заводі найбільшого в Китаї виробника вантажівок Great Wall.

Відзначається, що в Xiaomi відмовився коментувати інформацію, а в Great Wall заявили, що не обговорювали таке партнерство з Xiaomi.

Однак, за словами джерела, обидві компанії планують оголосити про партнерство вже на початку наступного тижня. 

Пити будемо по домівках?

Борис Джонсон запропонував дозволити власникам пабів питати у відвідувачів довідку про вакцинацію або про недавнє негативному тесті на коронавірус. Передбачається, що такий захід дозволить пабах відмовитися від заходів соціального дистанціювання і швидше повернутися до звичного режиму роботи.

Також в пабах, де може бути введена ця практика, люди будуть відчувати себе в безпеці, стверджує Джонсон.

Але він обмовився, що вводити цей захід можна тільки в тому випадку, коли вакцина буде запропонована всім жителям Великобританії. Передбачається, що можливість обмеження на похід в паб змусить британців охочіше вакцинуватися.

Однак британські споживачі заперечили, що відмова пускати людей без довідки про вакцинацію — це порушення їхніх прав. Через можливу алергічної реакції або інших супутніх захворювань вакцина показана не всім. Також не рекомендують вакцинуватися вагітним жінкам, оскільки препарат на цій групі населення не тестувався. Також варто враховувати той факт, що вакцинація проходить нерівномірно по всій країні, і в якихось районах вона йде менш ефективно, ніж в інших.

Індія "закрила" вакцини

Індія, найбільший у світі виробник вакцин, заявила в п'ятницю, що зробить внутрішні щеплення від COVID-19 пріоритетом у зв'язку з ростом числа інфекцій, і повідомила міжнародним покупцям про своє рішення.

Організація по спільному використанню вакцин COVAX повідомила всі порушені країни про потенційних затримках експорту Індійським інститутом сироватки (SII).

Індія направляє більше поставок з СІ на вакцинацію вдома. Інший виробник вакцин, Bharat Biotech, щосили намагається збільшити виробництво.

Всі люди старше 45 років в Індії мають право на вакцинацію з 1 квітня, і уряд розглядає можливість включення більшої кількості людей після того, як в цьому місяці число нових інфекцій збільшилася майже в чотири рази.

Податкові пільги на медвитрати

У п'ятницю Податкове управління США оголосило, що американці можуть отримати податкові пільги в цьому сезоні на маски, дезінфікуючий засіб для рук, дезінфікуючі серветки та інші засоби індивідуального захисту для запобігання поширенню Covid-19.

Податковий кодекс дозволяє платникам податків щорічно віднімати медичні витрати, що перевищують 7,5% їх скоригованого валового доходу.

Пільга також поширюється на медичні ощадні рахунки та інші заощадження. Наприклад, люди з доходом в 100000 доларів у 2020 році можуть відняти медичні витрати на суму понад 7500 доларів зі свого податкового рахунку. Щоб скористатися цим, необхідно вказати свої податки.

Витрати на ці засоби захисту можуть бути оплачені або відшкодовані на певних медичних рахунках з пільговим оподаткуванням.

Вони містять медичні ощадні рахунки, рахунки з гнучкими медичними витратами, медичні ощадні рахунки Archer і механізми компенсації медичних витрат. У платників податків зазвичай є 2½ місяці після закінчення року, щоб витратити гроші на невикористані кошти. Грудневий закон про пільги дозволяє роботодавцям продовжувати пільговий період до 12 місяців. 

Транспортники Бельгії оголосили про страйк

Національний день дій, оголошений транспортними профспілками і запланований на понеділок, зробить значний вплив на рух автобусів, трамваїв і метро. У п'ятницю вони попередили про це брюссельську компанію громадського транспорту.

До страйку приєднався незалежна профспілка працівників залізниці (SIC, Бельгія) і оголосив на своїй сторінці в соцмережі Facebook про 24-годинний страйк 28 березня 2021 року. Оголошення про страйк було після тривалих і важких переговорів з приводу зарплати і умов праці в приватному секторі, які тривають з січня 2021 року. Дві найбільших організації профспілок Бельгії — Конфедерація християнських профспілок (CSC) і Загальна федерація праці Бельгії (FGTB) — оголосили про те, що посилять тиск на протилежну сторону переговорів і закликали до дня дій, включаючи страйки, 29 березня. Головні вимоги профспілки в переговорах за галузевою угодою зосереджені на значному підвищенні мінімальної зарплати і низьких окладах працівників, поліпшення пенсійних умов і внесення змін в закон про стандарти заробітної плати. 

Багет — то багет...

У п'ятницю Міністерство культури Франції оголосило, що воно вибрало улюблене французьке блюдо випічки — багет, щоб подати заявку на отримання нематеріальної культурної спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури.

Багету надали перевагу перед цинковими дахами Парижа і фестивалем вина в Арбуа (Юра). Міністерство повинно було подати позов до 31 березня. Остаточне рішення залишиться за ЮНЕСКО, яка вже включила французькі гастрономічні страви в свій пантеон. Вердикт багета винесуть восени 2022 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини