Головна Статті Бізнес фінанси Банківська таємниця: як Укргазбанк повертає проблемні кредити
commentss Cтатті Всі новини

Банківська таємниця: як Укргазбанк повертає проблемні кредити

2008 рік. Криза ледь не призвела до банкрутства тоді ще приватний Укргазбанк. Рятувати його довелося державі - у 2009 році він був націоналізований, а в наступні 2 роки банк отримав від уряду 7,4 млрд грн на докапіталізацію. Починаючи з 2010 року, вже державний Укргазбанк уклав цілий ряд нетипових договорів з юрфірмами, за якими перевів близько 200 млн грн

29 жовтня 2020, 18:05 comments1857
Поділіться публікацією:








Банки можуть залучати сторонні юридичні фірми для консультування або представлення своїх інтересів в судах. Це звична практика, особливо для невеликих банків. Що стосується Укргазбанку, то він четвертий в країні, а його юридичний департамент свого часу був визнаний кращим у банківському секторі.

Банківська таємниця: як Укргазбанк повертає проблемні кредити

Відділення "Укргазбанку"

Попри широкий штат власних юристів, банк сплачує мільйони приватникам за послуги, факт надання яких практично неможливо перевірити. Ці послуги стосуються стягнення боргів за кредитами, які Укргазбанк роздавав в минулому. Серед тих, хто допомагає банку повернути борги знайшлися фірми з сумнівною репутацією. Аналіз договорів з шістьма такими юрфірмами дозволяє допускати нецільові розтрати та виведення грошей з держбанку. У цьому матеріалі ми розглянемо лише одного з таких "партнерів", з яким Укргазбанк працює з 2010 року, — ПАТ "Інюрполіс".

Фірма знаходиться в Харкові. Її керівникиТетяна Гавриш і Сергій Сьомочкін. Перший договір з ними Укргазбанк уклав в листопаді 2010 року. Фірма повинна була супроводжувати справи за позовом банку щодо боржників і майнових поручителів.

Банківська таємниця: як Укргазбанк повертає проблемні кредити - фото 2

Договір пролонгували мінімум тричі: у 2013, 2014 і 2015 роках. Співпрацю продовжували попри те, що сам "Інюрполіс" послуги Укргазбанку безпосередньо не надавав. День в день з укладенням чергового договору з банком, юрфірма передавала контракт субпідряднику — ТОВ "Компанія Лактонія". Наприклад, так було у квітні 2013 і 2014 років.

Банківська таємниця: як Укргазбанк повертає проблемні кредити - фото 3
Банківська таємниця: як Укргазбанк повертає проблемні кредити - фото 4

Компанію "Лактонія" заснував громадянин Молдови Штефан Лазар. Правова діяльність — другорядна спеціалізація цієї фірми поряд з прибиранням будинків, переплетеній діяльністю і дослідженням кон'юнктури ринку. Офіційно основний профіль "Лактонія" — неспеціалізована оптова торгівля.

Перекази на рахунки "Лактонія"

Згідно з рішенням Господарського суду Харківської області, за "правове роз'яснення" "Інюрполіс" тільки за три місяці 2014 роки (травень, липень, серпень) перерахував "Лактонія" 12,6 млн грн. Факт оплати підтверджують платіжні доручення. Найбільша частина цієї суми була переведена в травні: "Лактонія" чи не щодня отримувала більше 1 млн грн. За тодішнім курсом фірмі в цілому перерахували більше 1 млн дол.

Банківська таємниця: як Укргазбанк повертає проблемні кредити - фото 5

Відзначимо, що офіс "Лактонія" знаходиться в Одесі, відповідно, можна припустити, що через віддаленість співробітники навряд чи постійно присутні на що проходили в Києві судових засіданнях за позовами Укргазбанку. Також ця фірма фігурувала в кримінальній справі , де її підозрювали в причетності до роботи "конвертаційного центру". З його допомогою в бюджет не доплатили 3,6 млн грн податків.



Банківська таємниця: як Укргазбанк повертає проблемні кредити - фото 6

Подібні операції, коли послуги оплачуються маловідомим юридичним фірмам, проводять в банку і по сей день. Наприклад, з ПАТ "Інюрполіс" співпраця триває протягом 10 років. Тільки за один день, 24 лютого 2015 року, банк перерахував йому більше 160 тисяч гривень.

Роль Василя Горбаля

З середини 1990-х і до націоналізації в 2009 році Укргазбанк контролював нинішній член Ради Нацбанку України Василь Горбаль. Він входив в пул Януковича, обирався народним депутатом від "Партії регіонів", недовгий час керував Львівською облдержадміністрацією. Початківець на той момент банкір Горбаль став спочатку заступником голови правління, потім отримав частину акцій, далі — і зовсім весь банк.

Нагадаємо, що Горбаль свого часу фігурував в "касетному скандалі" Мельниченко. Згідно з опублікованими записами, власники Укргазбанку перевели на рахунки офшорних фірм 42 млн дол за поставлений природний газ при розрахунках між "Нафтогазом" і нафтогазовою компанією "ІTERA International Energy LLC". У 2005 році главу правління Укргазбанку Вадима Ляшка запідозрили в розкраданні 300 млн грн "Укрзалізниці". Ще 39 млн грн витратили на оренду приміщень, в яких повинні були відкритися відділення банку, але так і не відкрилися. Приблизно з 2005 року банк став накопичувати проблемні кредити. Українські ЗМІ повідомляли, що від 60 до 80% проблемних кредитів банку були видані структурам Горбаля і його бізнес-партнерам. Це близько 7 млрд грн.

Наприклад, кредити отримував підконтрольний Горбалю ТОВ "Плисецкий гранітний кар'єр". Підприємство є позичальником Укргазбанку з 2005 року. До теперішнього моменту сума боргу за всіма зобов'язаннями перевищила 92 млн грн. Незважаючи на те, що боржник не погасив жодної заборгованості, 15 років банк йшов назустріч і укладав з ним мирні угоди. Останнє добровільне погашення відбулося в грудні 2018 року в сумі 200 тисяч грн.

Укргазбанк став найбільшим кредитором ще дня одного підприємства пов'язаного з Горбалем — тресту "Київміськбуд-1 ім. Загороднього", який забудовував столичну Воздвиженці. Згідно з документами, які опинилися в нашому розпорядженні, трест отримав від Укргазбанку щонайменше 167,4 млн грн.


Банківська таємниця: як Укргазбанк повертає проблемні кредити - фото 7


Банківська таємниця: як Укргазбанк повертає проблемні кредити - фото 8


Проект обіцяв великі гроші — дорогі квадратні метри і кредит, який, як виявилося, можна не віддавати. Фінансова криза обвалила ринок нерухомості і Воздвиженці так і не добудували. Після цього Горбаль вийшов зі складу акціонерів. Київміськбуд-1 збанкрутував, а Укргазбанку замість виплати боргів по кредиту дістався неліквід — 10% акцій знищеного підприємства.

На цьому історія не закінчилася. Борги кар'єра і тресту необхідно було хоча б спробувати стягнути. Допомогти Укргазбанку в цьому повинна була вищезгадана юрфірма "Інюрполіс". Гроші за усні консультації банк перерахував, а незабаром звернувся до суду з вимогою визнати укладений з фірмою договір недійсним і відшкодувати вартість оплачених за нього послуг. Суд позов відхилив. Сторони пішли на мирову, а до багатомільйонних боргах фірм, пов'язаних свого часу з Горбалем, додалися ще кілька мільйонів за юридичні послуги.


Банківська таємниця: як Укргазбанк повертає проблемні кредити - фото 9


У якийсь момент сума проблемних кредитів в Укргазбанку досягла критичної позначки. В цей же час Горбаль спробував продати його іноземним інвесторам. Але угода зірвалася: проблемний актив нікому так і не знадобився. Потім в 2008 році трапився світова фінансова криза. Укргазбанк довелося націоналізувати, а разом з ним — все борги. Через неповернення великих позик в балансі виникла діра на 6 млрд грн. На докапіталізацію націоналізованого Укргазбанку з держбюджету було спрямовано понад 7 млрд грн.

Банк з проблемною кредитною історією — до сих пір представляє якусь проблему. У 2019 Міжнародна фінансова корпорація (IFC) заявила про готовність вкладати кошти в банк і провела комплексну перевірку . З'ясувалося, що інвестувати в нього не можна: надто багато проблемних кредитів і кримінальних справ, пов'язаних з потенційним відмиванням грошей.

Горбаля до відповідальності не притягнули. А 16 вересня 2020 року Верховна Рада більшістю голосів втретє призначила його членом Ради Нацбанку. Тепер екс-регіонал має безпосередній вплив на політику і керівництво Нацбанку України.

Сам він балотувався в народні депутати, збирався йти на вибори мера Києва в 2014 році, але передумав: після втечі Януковича політичні позиції Горбаля похитнулися. Але вже з 2016 року екс-власник Укргазбанку став з'являтися в ефірі телеканалів холдингу Козака-Медведчука. В ефірі 112 і Zik його називали експертом з "колосальним управлінським і політичним досвідом" і запрошували коментувати все: від політики Кабміну до обвалу акцій на світових ринках.

А поки політична кар'єра Горбаля бере новий виток, держава продовжує "боротися" з Укргазбанком. Борги і раніше висять мертвим вантажем, а стягнути їх банк не може ні власними силами, ні за допомогою підрядників. І якщо раніше банківськими грошима безоплатно кредитували свої ж фірми, то тепер їх мільйони освоюють якісь юридичні контори за нібито надані послуги зі стягнення раніше розданих боргів.

У той же час, поки ні правоохоронні органи, ні народні депутати не проявляють зацікавленість до того, чиї нтерес Горбаль відстоює в Раді НБУ, якими наслідками це загрожує Нацбанку і, відповідно, курсової і економічної ситуації в країні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини