Головна Статті Бізнес фінанси Біткоїн у 2024 році може встановити новий рекорд: прогнози експертів
commentss Cтатті Всі новини

Біткоїн у 2024 році може встановити новий рекорд: прогнози експертів

Поведінка біткоїна у 2024 році залежить від цілої низки потенційних каалізаторів

9 січня 2024, 23:55
Поділіться публікацією:

З моменту свого створення у 2009 році біткоїн, найстаріша криптовалюта у світі, привертає увагу шанувальників, інвесторів, шахраїв, а віднедавна і регуляторів.

Біткоїн у 2024 році може встановити новий рекорд: прогнози експертів

Біткоїн. Фото: із відкритих джерел

Для багатьох прихильників біткоїна це не просто нова форма валюти, а революційна технологія, яка познайомила світ з концепцією децентралізованих валют і заклала основу для абсолютно нового типу економіки — ринку криптовалют. Для інших це був спосіб швидкого заробітку, і хоча деяким з цих перших інвесторів вдалося приєднатися до когорти біткоїн-мільйонерів, багато хто втратив сотні і навіть тисячі доларів, намагаючись передбачити рух цін на біткоїн.

Біткоїн став предметом багатьох цінових прогнозів, деякі з них занадто екстремальні. Зокрема, Кеті Вуд, генеральний директор інвестиційної компанії Ark Invest, передбачає, що до 2030 року біткоїн може досягти вражаючої позначки в 1,48 мільйона доларів США. Старший аналітик Ніколас Скіберрас з Collective Shift (дослідницька платформа, покликана допомогти інвесторам орієнтуватися у світі криптовалют) зазначає, що цей прогноз відображає загальне здивування стрімким зростанням біткоїна.

Біткоїн пройшов довгий шлях з моменту своєї першої зафіксованої ціни, яка становила менше одного цента. Станом на 5 січня 2024 року один біткоїн коштував приблизно 43 000 доларів США.

Однак, хоча великі максимуми можливі в мабутньому для найстарішої криптовалюти, також можливі і катастрофічні мінімуми.

Як буде поводитись біткоїн у 2024 році

Поведінка біткоїна у 2024 році залежить від цілої низки потенційних каалізаторів. Численні фактори, такі як державне регулювання, халвінг (подія, коли нагорода за майнінг одного блоку монет зменшується вдвічі) та макроекономічні тенденції впливатимуть на ціну біткоїна у 2024 році.

Протягом 2023 року криптоіндустрію сколихнула низка законодавчих заходів, які похитнули довіру до сектору.  Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами США (CFTC) подала цивільний позов проти криптобіржі Binance та її засновника і генерального директора Чанпенг Чжао.

Однак у листопаді Binance уклала мирову угоду з Міністерством фінансів та Міністерством юстиції США, а Чанпенг Чжао погодився піти у відставку і передати кермо влади в рамках цієї угоди.

Скіберрас зазначає, що найважливіше те, що Binance не було звинувачено у зловживанні коштами клієнтів, і що на біржі не відбулося різкого обвалу.

"Це був один з найкращих результатів, на який міг сподіватися ринок, і в результаті ціни на криптовалюту зросли, — стверджує Скіберрас.

Крім того, голова Федеральної резервної системи США Джером Пауелл зазначив, що центральний банк, можливо, досяг піку свого циклу підвищення ставок, що, на думку Скіберраса, може стати каталізатором ралі біткоїна у 2024 році.

Коли процентні ставки стабілізуються або знизяться, криптовалюти, такі як біткоїн, можуть стати привабливим місцем для інвестування капіталу через їхнє сприйняття як хеджування від традиційних фінансових систем і зростаючого дефіциту.

"Аналітики прогнозують три етапи зниження ставки на 25 базисних пунктів у 2024 році, що є більш агресивним прогнозом, ніж раніше", — говорить Скіберрас.

Зацікавленість таких установ, як BlackRock (одна з найбільших міжнародних інвестиційних компаній світу), у створенні BTC ETF також є величезним потенційним благом для біткоїна.

Зараз в SEC (комісія з цінних паперів та бірж США) подано майже 10 заявок, і є обмежена кількість часу, перш ніж буде прийнято рішення про їх схвалення або відхилення. 10 січня 2024 року вказано як дата прийняття рішення по заявці BlackRock.

Біткоїн може досягти $150 000 до 2025 року, прогнозує Bernstein

Ціна біткоїна може зрости до $150 000 до 2025 року, заявили в Bernstein (міжнародна інвестиційна компанія) наприкінці 2023 року, висловлюючи оптимізм щодо цієї криптовалюти.

Аналітик Bernstein Гаутам Чхугані заявив, що компанія очікує від Комісії з цінних паперів і бірж США схвалення біткоїн-біржового фонду у першому кварталі 2024 року.

Бичача оцінка приблизно в 4 рази перевищує поточну ціну близько 44 000 доларів і більш ніж 2 рази перевищує історичний максимум біткоїна в понад 67 000 доларів, встановлений у листопаді 2021 року.

Bernstein також очікує, що схвалення ETF змістить до 10% циркулюючої пропозиції біткоїна в біржові фонди. Схвалення дозволить звичайним інвесторам отримати доступ до біткоїна безпосередньо зі своїх інвестиційних портфелів. Єдиним подібним продуктом є Bitcoin Trust від Grayscale або GBTC, який наразі володіє близько 3% біткоїнів, що знаходяться в обігу.

"Можливо, вам не подобається біткоїн так само, як нам, але безпристрасний погляд на біткоїн як на товар свідчить про зміну циклу", — написав Чхугані. "Хороша ідея настільки хороша, наскільки вдалий час для її реалізації — схвалення SEC біржових фондів від провідних інвестиційних компаній (BlackRock, Fidelity та ін.), здається, неминуче".

По словам Чхугані, коли винагорода за видобуток криптовалюти зменшиться вдвічі в квітні 2024 року в рамках запланованої і повторюваної події, закладеної в базовий код валюти – багато майнерів покинуть видобуток, що відкриє шлях до великих прибутків тим, хто залишився.

Наприкінці року ціна біткоїна сягнула 45 000 доларів — найвищого рівня з травня 2022 року. Інвестори заявили, що вони все ще сподіваються на зелене світло для ETF після того, як SEC відмовилася оскаржувати ключове рішення суду у справі Grayscale за позовом Grayscale проти нього.

Однак, рішення суду не гарантує, що SEC схвалить біткоїн ETF. Голова SEC Гері Генслер вже давно критикує криптоіндустрію як таку, що кишить "шахраями та аферистами", тож чи буде регулятор продовжувати боротьбу з криптовалютними ETF — питання відкрите.

Нещодавно криптоіндустрія зіткнулася з боротьбою, в тому числі з позовом SEC проти Binance за порушення правил торгівлі цінними паперами за порушення законодавства про цінні папери на початку цього року. Минулого року криптовалютна біржа FTX подала заяву про банкрутство, а її колишній генеральний директор Сем Бенкман-Фрід наразі перебуває під судом за звинуваченням у шахрайстві.

Чи варто інвестувати в біткоїн

Інвестиції в біткоїн мають свої переваги та ризики, і розуміння цих ризиків є ключовим для прийняття обґрунтованого рішення.

Скіберрас з Collective Shift оптимістично налаштований щодо майбутнього біткоїна.

"Дивлячись на 2024 рік і далі, я особисто налаштований на довгострокову перспективу", — стверджує він, посилаючись на макроекономічний фон, майбутнє падіння курсу вдвічі в травні, покращення масштабованості в мережі Lightning і потенційний BTC ETF.

Однак майбутнє біткоїна не позбавлене потенційних перешкод.

"Якщо біткоїн і надалі залишатиметься мішенню для урядів, а його енергоспоживання буде ще більше політизоване, це може чинити тиск на довгострокову стійкість біткоїна", — каже Скіберрас.

Однією з важливих довгострокових проблем для біткоїна є його безпека в умовах зменшення винагороди за блок.

"Якщо попит на біткоїн будуть недостатніми, або дохід від комісії буде недостатнім, щоб стимулювати майнерів оновлювати своє обладнання та видобувати нові біткоїни, безпека може знизитися і поставити під загрозу мережу", — підсумував він.

Підсумок

Хоча біткоїн має значний потенціал, він також пов'язаний зі значними ризиками. Інвесторам слід ретельно зважити свою готовність до ризику і інвестиційні цілі, перш ніж занурюватися в світ біткоїна. Як і у випадку з будь-якими іншими інвестиціями, розумно провести власне дослідження і, якщо можливо, проконсультуватися з фінансовим консультантом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини