Головна Статті Бізнес фінанси Бізнес на обміні валют: кому належать мережі обмінних пунктів
commentss Cтатті Всі новини

Бізнес на обміні валют: кому належать мережі обмінних пунктів

Зростання доходу в 10 разів завдяки війні – хто з власників обмінників валют в Україні зміг отримати надприбутки.

7 грудня 2023, 00:30
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Відкрита озброєна агресія Росії проти України завдала величезних фінансових збитків української економіці, але і є ті, хто, завдяки їй, став заробляти у 10 разів більше, ніж у 2021-му році. Мова йде про власників обмінних пунктів, причому тих, які належать не банкам, а фінансовим компаніям.

Бізнес на обміні валют: кому належать мережі обмінних пунктів

Кому належать мережі обмінних пунктів в Україні

"Коментарі" розбиралися, хто ж серед щасливців, які змогли заробити у воєнний час на ажіотажі навколо валюти.

Майже 4 тисячі обмінників по всій Україні

Російське вторгнення значно посилило кризові явища в економіці та українському суспільстві, що позначилося на адміністративному регулюванні валютного ринку, та його обмеження НБУ – логічне рішення під час війни. Підсумком цього стало різке зростання попиту на валюту, особливо готівкову, на чому, власне, і спеціалізуються валютні обмінники.

Додала прибутковості валютному бізнесу різниця між курсом валют довоєнного часу – з 27 грн до 24 лютого 2022 року та до 36,56 грн офіційного курсу НБУ.

Так, за даними НБУ, фізособи в Україні в листопаді 2023 року купили 2 млрд 220 млн дол, а продали 1 млрд 599 млн дол. Таким чином, лише за один місяць оборот бізнесу на обміні валют склав понад 140 млрд. гривень при середньому курсі в 37 гривень за долар США.

Не дивно, що за 11 місяців існування Реєстру пунктів обміну іноземної валюти їхня кількість зросла з 3745 у січні 2023 року до 3990 за підсумками листопада. До цього реєстру входять усі пункти обміну валют, зокрема банківські. Але поговоримо про ті, що належать небанківським фінансовим структурам, для котрих обмін валют є основним бізнесом.

ТОВ "Фінод": 10-кратний зліт і провал темної конячки ринку обміну валют Олексія Штевніна

Найбільшим гравцем на ринку обміну валюти (432 пункти та 14,2 млрд грн. на обміні валюти в 1-му півріччі 2022 року) виступило ТОВ "Фінод".

Судячи з даних аналітичного сервісу YouControl, "Фінод" вдалося практично неможливе — з виручки в 505 млн грн у 2021 році компанія наростила дохід у 2022-му до 5,4 млрд грн, тобто приблизно в 10,7 раза.

Щоправда, діяльність ТОВ "Фінод" була подібна до комети — яскравою і недовгою. Так, уже у лютому 2023 року НБУ оштрафував компанію на 2 мільйони гривень та доручив виправити виявлені порушення. У серпні ліцензія "Фінод" була анульована, оскільки дані порушення (невідомо, які саме) не були виправлені. А у вересні компанія була виключена з Держреєстру фінансових установ.

Як писала свого часу "Ліга.Нет", ТОВ "Фінод" далеко не новачок на валютному ринку і раніше вже був лідером, так само як і позбавлявся ліцензії. Але цікаво те, що попри роки роботи у фінансовому секторі та лідерство компанії, про її власників відомо напрочуд мало.

Так, основний власник компанії (85% статутного фонду) — Олексій Штевнін на диво непублічна людина, про нього відомо лише, що він живе в Одесі і крім "Фіноду", як ФОП займається оптовою торгівлею чаєм та прянощами.

Але найдивовижніше, Фонд держмайна в Одеській та Миколаївській областях виставив претензії до приватного підприємця Штевніна у несплаті орендної плати у 15 тисяч гривень за кімнату площею 9 квадратних метрів. При цьому він сам стверджує, що все сплатив. У будь-якому разі судова баталія за 15 тисяч гривень боргу виглядає дуже дивно для людини, чия компанія за минулий рік отримала 5,4 млрд грн. Звичайно, якщо він справді є її основним бенефіціаром.

Партнер Олексія Штевніна – Максим Ткаленко володіє 15% "Фінод", що залишилися, і в 2006-му році "засвітився" як кандидат у народні депутати за списками партії "Держава – трудовий союз". Партію було організовано екс-генпрокурором України (2003-2004 роки) Геннадієм Васильєвим.

"Альфа-Інвест Груп" — мільярди гривень, можливо, на користь екс-глави МВС Віталія Захарченка

За даними Forbes-Україна, на другому місці за підсумками 1-го півріччя 2022 року на ринку обміну валюти (13 млрд грн обміну в 425 пунктах) було ТОВ "ФК "Альфа-Інвест Груп".

Компанією володіють три фізичні особи — Володимир Січовий, Світлана Дмитрук та Денис Дмитрук. "Обличчям" компанії виступає саме останній, який володіє 33,89% компанії. Про себе Денис Дмитрук називає себе "мінялом" зі стажем.

При цьому дуже цікава фігура Володимира Січового, який володіє майже 39% "Альфа-Інвест Груп". Свого часу він був головою банку "Ринкові технології", який у 2014 році міг бути причетним до відмивання грошей та зв'язувався з екс-міністром внутрішніх справ України Віталієм Захарченком. Пізніше, ця установа була перейменована на "Смартбанк", але в результаті у 2016 році ліквідована.

Цікаво, що і зараз до "Альфа-Інвест Груп" у правоохоронців є питання щодо відмивання грошей та шахрайства, які розглядаються в рамках кримінального провадження №12023000000001398 від 28 липня 2023 року. За версією правоохоронців, у своїх обмінниках компанія змінює великі суми валют без перевірки особистостей клієнтів та джерел походження грошей.

Наприклад, за описом в одному з обмінників компанії було вилучено понад 3 млн грн., 160 тисяч доларів та близько 45 тисяч євро.

Цікаво, що даних про фінансову діяльність "Альфа- інвест Груп" у відкритому доступі немає.

ТОВ "ФК "Магнат" та ТОВ "ФК "Октава фінанс" — обмінники для Олександра Турчинова

450 обмінників та 7,4 млрд грн за січень-червень 2022 року, такий результат роботи ТОВ "Фінансова компанія "Магнат", яка за даними YouControl належить до групи екс-секретаря РНБО України Олександра Турчинова.

Ще у 2016-му році Олександр Турчинов потрапив у гучний скандал, коли журналісти знайшли зв'язок між ним і найбільшою на той момент (1220 обмінників) мережею обміну валюти через ТОВ "ФК "Абсолют фінанс". Через рік ліцензію у компанії НБУ відібрав, а сам секретар РНБО доводив свою непричетність до обміну валют у судах ще 2 роки, щоправда, без успіху.

Тепер на ринку обміну валют сімейство Олександра Турчинова представлене лише ТОВ "ФК "Магнат", яке, за даними OpenDataBot, принесло понад 7 млн грн чистого прибутку.

Своєю чергою ТОВ "ФК "Октава фінанс" зареєстровано за однією адресою з "Магнат" — вулиця Євгена Коновальця 36-В у Києві та ще 2017-го року журналісти вказували головним бенефіціаром її діяльності саме Олександра Турчинова.

Фінансова компанія "Валта груп" на межі банкрутства

Приблизно 75 обмінників і 2,3 млрд грн обмінної валюти — ТОВ "ФК "Валта груп". А тим часом, компанія звітувала про дохід за 2022-й рік у 932 млн грн, правда які були показники в 2021-му, невідомо, так що й порівнювати нема з чим, але на тлі звітності інших компаній ці цифри виглядають вражаюче.

Власниками "Валта груп" є жителі Одеси Станіслав Касьян (91%) та Світлана Лагода (9%). Про обох власників відомо небагато. Станіславу Касьяну належить ще 20% агентства працевлаштування в Одесі, а Світлані Лагоді – 100% у фінансовій компанії "Фінком груп".

Втім, у вересні 2023 року власники "Валта груп" заявили про плани ліквідувати компанію. Не виключено, що підставою для цього стало кримінальне провадження № 12023000000001398 по яеому фірма проходить разом з "Альфа-Інвест груп".

Як неважко помітити, попри визначні показники ТОВ "Фінод", справи у багатьох компаній-власників обмінників в Україні офіційно йдуть не найкращим чином — до них раз у раз приходять правоохоронці. Втім, валютний ринок у країні справді слабко регулюється, а судячи з того, що кожна друга фірма підозрюється у відмиванні грошей, фінансові кошти на ринку крутяться чималі. Ось тільки прозвітувати про них, не кажучи вже про те, щоб сплатити з них податки, власники українських обмінок явно не поспішають.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини