Головна Статті Бізнес фінанси Фондовий ринок: чи повернуться світові технологічні компанії до рівня 2020 року
commentss Cтатті Всі новини

Фондовий ринок: чи повернуться світові технологічні компанії до рівня 2020 року

Світовий фондовий ринок досяг свого піку в лютому 2020 року перед початком пандемії Covid-19, але потім просто рухнув. Яка ситуація зараз.

13 жовтня 2023, 22:43
Поділіться публікацією:

У перші дні пандемії, технологічні гіганти почували себе впевнено, а індекс Nasdaq Composite (фондовий індекс, що складається зі звичайних акцій і подібних фінансових інструментів усіх компаній, що торгуються на біржі Nasdaq) знаходився на рекордній позначці, подвоївшись за 1 рік. Компанії активно наймали персонал, а працівники IT-сфери спостерігали за зростанням зарплат, користуючись високою вартістю своїх опціонів на акції.

Фондовий ринок: чи повернуться світові технологічні компанії до рівня 2020 року

Чи зростатиме ціна акцій IT-гігантів

Зіткнувшись з  небувалою за своїми масштабами пандемією COVID-19, уряди та центральні банки по всьому світу вжили заходів для підтримки власних економік, у тому числі шляхом впровадження масштабних пакетів стимулів (надання бізнесу безвідсоткових кредитів, стимулювання населення купувати товари національних виробників), і ціни на акції почали відновлюватися. Індекс S&P 500 (фондовий індекс, у кошик якого включено 500 акціонерних компаній США, що мають найбільшу капіталізацію) зрештою повернув значну частину втрачених позицій, і до кінця 2020 року він досяг нових історичних максимумів.

Але 12 місяців потому ситуація помітно змінилась. Жодна з 15 найдорожчих технологічних компаній США не отримала прибутку в 2021 році.

Microsoft втратила близько 700 мільярдів доларів ринкової капіталізації. Ринкова капіталізація Meta скоротилася більш ніж на 70% від своїх максимумів, "схуднувши" на 600 мільярдів доларів протягом року.

Загалом інвестори втратили приблизно $7,4 трлн, виходячи з 12-місячного падіння індексу Nasdaq.

Підвищення ключової ставки ФРС перекрило доступ до дешевих кредитів, а стрімке зростання інфляції зробило всі ті компанії, які обіцяли майбутні прибутки, набагато менш привабливими. Акції різко впали разом із криптовалютами.

Вперше за майже два десятиліття Nasdaq опинився на межі "програшу" S&P 500. Востаннє таке траплялося, коли індекс Nasdaq, насичений технологічними компаніями, перебував у хвості тривалого низхідного тренду, який почався після бульбашки доткомів, що лопнула.

Наступні 1,5 роки не принесли суттєвих змін для технологічних компаній, які марно намагалися відновити свої позиції на світових фондових біржах.

Період розквіту IT-сектора змінився періодом повільної стагнації. Сплеск Covid-19 насправді не змінив назавжди спосіб життя людей: те, як вони працюють, роблять покупки, навчаються та відпочивають. Наймати та інвестувати так, ніби пандемія ніколи не закінчиться, було, як виявилося, поганою ідеєю.

Компанія Мета

2022 рік мав стати роком Мета. До зміни назви наприкінці 2021 року Facebook стабільно приносив інвесторам абсолютний прибуток, перевершуючи прогнози по зростанню капіталізації.

Компанія вже одного разу успішно здійснила поворот, встановивши домінуючу присутність на мобільних платформах. Навіть на тлі пандемії і руйнівних звинувачень викривачів щодо  захисту конфіденційності, акції компанії зросли більш ніж на 20% у 2021 році.

Але Цукерберг бачив майбутнє не так, як його інвестори. Його плани витрачати мільярди доларів на рік на метапростір спантеличили Уолл-стріт, яка просто очікувала, щоб компанія міцно стала на ноги за допомогою онлайн-реклами.

Падіння акцій компанії на дві третини, та зниження доходів декілька кварталів поспіль, змусило Meta звільнити 13% робітників, або 11 000 співробітників, що стало першим масштабним скороченням в її історії.

"Я помилився, і я беру на себе відповідальність за це", — заявив тоді Цукерберг.

Непомірні витрати на персонал стали Ахіллесовою п’ятою технологічних компаній

Величезні витрати на персонал не є чимось новим для Кремнієвої долини. Інженери-програмісти вже давно можуть розраховувати на величезні компенсаційні пакети від великих компаній на чолі з Google

Роботодавці в Amazon здатні запропонувати кваліфікованому менеджеру проектів понад $700 000. За даними Levels fyi, в ігровій компанії Roblox інженер найвищого рівня може заробити 1,2 мільйона доларів. Фірма з розробки програмного забезпечення для підвищення продуктивності Asana, яка дебютувала на фондовому ринку у 2020 році, ніколи не отримувала прибутку, але пропонувала інженерам стартову зарплату до $198 000, згідно з даними візової програми H1-B.

Наразі, станом на 2023 рік, Meta, Amazon та Twitter загалом скоротили майже 29 000 працівників. По всій технологічній індустрії скорочення склали понад 130 000 працівників. HP оголосила, що ліквідує від 4 000 до 6 000 робочих місць протягом наступних трьох років.

"У Кремнієвій долині не тримають у секреті, що компанії від Google до Meta, від Twitter до Uber можуть досягти аналогічних рівнів доходів з набагато меншою кількістю людей", — написав Бред Герстнер, технологічний інвестор з Altimeter Capital.

А що з Twitter

Найбагатша людина світу, Ілон Маск, незважаючи на поради експертів, здійснив ребрендинг компанії, звільнивши при цьому половину працівників Twitter, а потім привітав колишнього президента Дональда Трампа, який повернувся на платформу після проведення неофіційного опитування. З цієї причини платформу покинуло багато рекламодавців.

Зараз Ілон Маск постійно впроваджує нові "покращення" в соцмережу на зразок плати за верифікацію акаунта та прибирання в постах користувачів заголовків. Проте, вартість акцій компанії "Twitter" продовжує залишатися на рівні початку 2022 року.

А що на азійських фондових ринках

Поки світ бореться з новими побоюваннями глобальної рецесії, аналітики стверджують, що Азія виділяється як регіон, за яким варто спостерігати, і який може випередити глобальний ринок.

На перший погляд, азійські акції в цілому поки що демонструють скромніший ріст у цьому році порівняно з американськими та європейськими аналогами. Міжнародний композитний Азіатсько-Тихоокеанський фондовий індекс MSCI International (фондовий індекс ринкової капіталізації акцій компаній, метою якого є вимірювання продуктивності ринку цінних паперів розвинених країн) виріс лише на 4,71% порівняно з широким фондовим індексом S&P 500 та загальноєвропейським Euro Stoxx 600, які зросли на 13,25% та 6,65% відповідно.

Але Азія є більш економічно різноманітною, ніж Європа і США, і в регіоні все ще є потенціал для значного зростання, особливо в Японії і Південній Кореї.

Коли більшість країн Азії оговталася від пандемії, ринки Японії стали лідерами зростання: з початку 2023 року Nikkei 225 (один з найважливіших фондових індексів Японії) зріс майже на 25%, а широкий фондовий індекс Topix (другий по важливості фондовий індекс Японії) — приблизно на 21,5%.

Фондовий ринок Китаю теж показав гарний старт у 2023 р.: індекс Гонконгської біржі Hang Seng зріс на 11,4%. Зі своїх пікових значень лютого 2021 р. до кінця жовтня 2022 р. бенчмарк упав майже на 53%, але від початку листопада почав зростати і до кінця року піднявся на 34,7%. Тенденція зберіглася і в 2023р.

Morgan Stanley очікує бурхливого зростання ринку акцій Китаю завдяки подальшому пом'якшенню коронавірусних обмежень і відновленню ділової активності в країні — банк прогнозує зростання індексу Hang Seng до кінця 2023 року на 13%.

Штучний інтелект — головний рушій відновлення ділової активності

Технологічний розвиток — ще одна причина для оптимізму в Азії. З появою генеративного штучного інтелекту, такого як ChatGPT від OpenAI, Google Bard від Google та Baidu Ernie Bot, увага інвесторів прикута до апаратного забезпечення, що живить ці інструменти ШІ, тобто напівпровідників.

Країни вкладають величезні субсидії в будівництво заводів з виробництва мікросхем і напівпровідників. Наприклад, Закон США про мікросхеми, який забезпечить 280 мільярдів доларів субсидій протягом наступного десятиліття.

Старший аналітик незалежної банківської групи Lombard Odier Марко Баррезі стверджує, що Японія, Південна Корея та Тайвань також надають податкові пільги та субсидії.

Крім того, незважаючи на обмеження для Китаю з боку США щодо отримання передових технологій виробництва мікросхем, Китай працює над підтримкою своєї напівпровідникової промисловості, що може скласти приблизно 143 мільярди доларів субсидій протягом 5 років.

Баррезі додає, що ШІ створить нове покоління технологічних стартапів і додатків, подібно до того, як поява iPhone стимулювала розвиток цілої індустрії навколо мобільних додатків, а розвиток хмарних обчислень створив новий сектор компаній-розробників програмного забезпечення. Майже третина світового доходу від напівпровідників у 2022 році припадала на найсучасніші комп'ютерні чіпи, а їх більша частина виробляється саме азіатськими фірмами.

Дві азіатські компанії домінують у виробництві цих передових чіпів, а саме: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co і південнокорейська Samsung Electronics.

Невдачі, які спіткали світові технологічні компанії протягом останніх 2 років не додають оптимізму інвесторам в акції технологічного сектору. До топ-менеджерів цифрових гігантів прийшов час прозріння, який дав змогу оптимізувати витрати, та сподіватися на одужання бізнесу с перспективами подальшого розвитку. Тому, в найближчій перспективі не варто очікувати різкого підвищення капіталізації компаній та одержання надприбутків від їх цінних паперів. Повернення до рівня 2020 року у найближчі кілька років теж малоймовірне.

З огляду на кризові явища в американських та європейських компаніях, варто звернути увагу більш прискіпливо на південно-азійський ринок, де спостерігається пожвавлення та є великий потенціал зростання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини