Головна Статті Бізнес фінанси Коливання курсу: коли вигідно купувати і продавати долари в Україні
commentss Cтатті Всі новини

Коливання курсу: коли вигідно купувати і продавати долари в Україні

«Коментарі» разом з експертами розбиралися, чи схильні коливання валютного курсу певним закономірностям

31 березня 2021, 20:59 comments3555
Поділіться публікацією:

Питання "що буде з курсом?" хвилює дуже багатьох, а ось відповідь на нього не знає ніхто. У цьому, власне, і полягає суть валютних спекуляцій і джерело заробітку гравців валютного ринку: абсолютно незрозуміло, коли краще купувати долари, а коли продавати.

Коливання курсу: коли вигідно купувати і продавати долари в Україні

Справа в тому, що на формування курсу впливає безліч факторів, і передбачити, як вони будуть між собою взаємодіяти, і який з них в результаті переважить, практично нереально. Проте, певні закономірності на валютному ринку все ж простежуються, і про них ми поговоримо в цьому матеріалі.

Влітку долар дешевше

Більшість економістів вважають, що коливання курсу долара мають певну сезонність: таблички в обмінниках в загальному випадку знижуються і ростуть в один і той же час року, а інші чинники посилюють або послаблюють ці тренди.

На думку економіста Бориса Кушнірука, курс долара дійсно залежить від сезонності, але не тільки.

"Наприклад, восени йде виручка від продажу аграрної продукції, відповідно, пропозиція валюти буде більше і гривня зміцнюється, — пояснює економіст. — У листопаді, коли імпортери закуповують товари для свят, валюти стає менше, і долар йде вгору. Крім того, валютний курс залежить від виплат за державними зобов'язаннями, які можуть провокувати як падіння, так і подорожчання гривні. Скажімо, після погашення зобов'язань нерезиденти виводять гроші, для чого купують валюту, відповідно, курс долара зростає. А, наприклад, в 2019-м, коли прибутковість наших облігацій досягала 20-25% річних, нерезиденти активно заходили на ринок, і гривня тоді серйозно зміцнилася ".

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко теж не заперечує фактор сезонності, але при цьому погоджується: стежити за графіком погашення зовнішніх боргів або надходженням експортної виручки буде зовсім не зайвим.

"Правда, прямої залежності на кшталт" якщо через три тижні термін погашення боргу, то через два тижні зросте курс "тут немає, оскільки працює безліч інших факторів, — продовжує Охріменко. — Наприклад, для погашення боргу можуть взяти валюту з резервів, а можуть і не брати. Мінфін може продати валюту, але ж може і не продавати. Навіть банківські брокери з точністю не можуть прогнозувати, як буде розвиватися ситуація, тому і грають кожен день ".

При цьому аналітик компанії Alpari Максим Пархоменко дотримується іншої думки, відзначаючи, що курс долара все менше залежить від сезонності.

"Такі коливання можуть виникати, через наявність системних і повторюваних чинників, — зазначив експерт в бесіді з" Коментарями ". — Прихід зими викликає відтік доларів на покупку газу, аграрії навесні витрачають гроші на покупку палива та інше. Але ці закономірності вкрай слабкі і можливі тільки на регульованих і маленьких ринках. Наш ринок поступово зростає і розвивається. "Нафтогаз" контрактує поставки газу на кілька кварталів вперед, а аграрії наперед укладають контракти на паливо і в різний час. А чим більше розвинений ринок, чим більше можливостей у учасників, тим менше він буде підтверджений сезонності ".

В останні роки вплив "Нафтогазу" на ринок не так істотно. Але на графіку можна побачити, що може зробити монополіст з ринком, якщо вирішить одноразово купувати валюту. В середині серпня 2016- го тодішній комерційний директор компанії Юрій Вітренко повідомив, що "Нафтогаз" купив валюти на 22 млрд грн для закачування газу в ПСГ. Це цілком логічно привело до виникнення дефіциту валюти на міжбанку і, як наслідок, подорожчання долара. Тоді всього за півтора тижні долар підскочив більш ніж на 5%.

Іноді курсу валют не до сезонності

Так в чиїх же словах більше правоти? Якщо подивитися на першу частину інфографіки, то стає зрозуміло, що по-своєму мають рацію і ті, і інші.

Коливання курсу: коли вигідно купувати і продавати долари в Україні - фото 2

З одного боку, сезонність дійсно простежується. Максимальних точок долар досягає взимку, а влітку прагне до мінімуму. Так що за інших рівних умов, кращий курс для купівлі — в кінці весни і влітку. Восени починаються чергові коливання, але тренд однозначний: знову вгору, до зимових піків. В середині осені може спостерігатися невелике зниження курсу, але ближче до Нового року долар знову міцно стоїть на ногах.

З іншого боку, не обходиться без сюрпризів. Наприклад, за два місяці, які в теорії повинні були бути відносно спокійні — січень і лютий 2016- го — курс підскочив з 24 до 27 грн, тобто майже на 13%. І, звичайно, сезонність тут зовсім ні при чому.

Нагадаємо, що п'ять років тому, коли валютний ринок лихоманило, а гривня ставила один антирекорд за іншим, тодішній міністр фінансів Наталія Яресько тільки підігріла ситуацію, заявивши, що в Україні за курс гривні не відповідає ніхто. Феєричне падіння української національної валюти відзначили в агентстві Bloomberg і навіть назвали причини — недостатність експортної виручки і чергова невизначеність з траншами МВФ.

Вітчизняні експерти дивилися на ситуацію ширше і називали з десяток факторів, які відіграли свою роль в обвалі гривні: від дефіциту валюти на готівковому ринку до підвищення ставки Федеральної резервної системи США, яка веде до зміцнення долара. Особливо економісти виділяли роль НБУ, констатуючи, що з одного боку, Нацбанк фактично заблокував покупку валюти на міжбанку, змушуючи імпортерів йти на чорний ринок, а з іншого — сам регулятор не виходив на ринок, через що у учасників не було впевненості в тому , що НБУ буде утримувати коридор.

Ситуацію також розхитували чутки про швидку відставку Яценюка, і, не дивлячись на те, що йому тоді все ж таки вдалося втриматися в прем'єрському кріслі, політична криза в країні тільки загострилася.

Не будемо забувати і про те, що 17 лютого 2016 року російський мінфін подав судовий позов проти України до Високого суду Лондона з метою стягнення заборгованості по облігаціях номінальною вартістю 3 мільярди доларів і відшкодування судових витрат РФ. Очікування з цього приводу були більш ніж песимістичні, що також не додавало гривні впевненості в завтрашньому дні.

І, нарешті, свою роль зіграла паніка. Українці, навчені гірким досвідом, фізично не можуть дивитися на девальвацію спокійно, не без підстав підозрюючи, що "завтра буде ще гірше". Щоб заспокоїтися, вони біжать в обмінники за доларами, тим самим ще більше стимулюючи курс, і в підсумку він йде в небеса.

Очевидно, що в круговерті таких подій валютному ринку взагалі і національній валюті зокрема зовсім не до сезонності. Але оскільки цей "комплект неприємностей" зазвичай більше розтягнуто в часі, часто валютна сезонність все ж дотримується.

А в 2016-м переломний момент настав у середині березня і курс почав приходити в себе. Втім, і учасники ринку, і експерти тоді поставилися до такої зміни курсу досить обережно. Багато хто вважав, що це не нова тенденція, а валютні гойдалки, причиною яких є так званий "тонкий ринок". Коли обсяги торгів невеликі, будь перевага продавців або покупців призводить до різкої зміни курсу.

Ще одним нетиповим злетом стало зростання курсу влітку 2018 року — за два місяці з 1 липня по 1 вересня долар піднявся на 8%. Тодішній сплеск змусив навіть виступити з заявою НБУ. На початку серпня в регуляторі пояснили: курсові коливання викликані активним проведенням компаніями операцій по перерахуванню дивідендів за кордон (з початку липня з цією метою було куплено майже 300 млн доларів) і вихід нерезидентів з ОВДП (за місяць ОВДП у портфелях нерезидентів скоротилися майже на 1, 3 млрд грн). Однак коли протягом серпня гривня продовжила падіння, в Нацбанку повідомили, що причини криються не тільки в сезонних і ситуативних, але і в психологічних факторах. Іншими словами — учасники ринку, не цілком розуміючи, що відбувається, почали панікувати і накрутили курс.

По неділях долар продавати не треба

Сезонність — це, звичайно, добре, але що робити, якщо купити або продати долари потрібно зараз, не чекаючи сприятливого сезону? Особливо уважні громадяни підмітили, що протягом тижня в поведінці долара також спостерігаються певні закономірності. Вони, звичайно, не так яскраво виражені, як сезонні, але все ж можуть допомогти заощадити.

У другій частині опублікованій вище інфографіки представлений офіційний курс за останні 8 тижнів, і можна переконатися — в загальному випадку курс долара, наприклад, в середу нижче, ніж в понеділок. Що стосується вихідних, то, як відомо, по п'ятницях НБУ встановлює однаковий курс на вихідні, але обмінки вільні "малювати" будь-які таблички на власний розсуд.

"Початок і завершення тижня у нас часто відзначені непривабливим курсом — на цьому банки заробляють, — говорить керівник компанії Perfomance Management Сергій Сароян. — Тобто, об'єктивних причин для того, щоб курс був невигідним, немає. Курсоутворення в Україні не передбачає якихось форс-мажорів вихідного дня, від яких можуть страхувати себе в тій же Європі. Якщо в Європі відбувається форс-мажорна обставина на вихідних, це позначається різким падінням курсу євро на відкритті торгів у понеділок, але у нас такого немає. І, тим не менш, курс на початку і в кінці тижня систематично менш вигідний, ніж серед тижня. Аналогічна ситуація з курсом валюти спостерігається перед довгими банківськими вихідними — наприклад, травневими святами або Новим роком. Розуміючи підвищений попит, банки змінюють курс в невигідну сторону для бізнесу і населення сторону і розширюють спред ".

Продавати валюту Сергій Сароян радить в розпал сезон відпусток або відразу після нього: вважається, що всі, кому потрібно, вже поміняли валюту, і банки повертають курс в нормальний стан, звужуючи спред. А ось купувати долари експерт рекомендує серед тижня і через якийсь час після довгих свят. Додатково потрібно враховувати вербальні потрясіння: внутрішньо політичні, зовнішні, економічні. Зрозуміло, що при появі ризиків для економіки гривня починає слабшати.

Серед тижня гіршими днями для продажу доларів експерти одностайно називають вихідні, однак не поспішайте на цій підставі робити висновок про те, що в суботу та неділю валюту слід купувати: тут все зовсім неоднозначно.

За словами Бориса Кушнірука, передбачити, наскільки вигідний курс виставлять обмінки у вихідні, практично нереально. Почнемо з того, що число працюючих точок обміну в вихідні незрівнянно менше, ніж в робочі дні. До того ж банки самі поняття не мають, як почнеться тиждень, тому виставляють велику різницю між купівлею і продажем.

"У загальному випадку можна говорити про те, що в той час як курс продажу доларів буде більш-менш наближений до реальності, курс покупки буде сильно занижений, — вважає Кушнірук. — Але ж у вихідні валюту, в основному, саме продають, і це з великою часткою ймовірності буде невигідною для клієнта операцією ".

Максим Пархоменко дає таку пораду: долари краще купувати при низькій амплітуді зміни курсу протягом тижня.

"В середньому курс змінюється в тиждень на 30-40 копійок, і все, що нижче, — хороший період для покупки, — говорить експерт. — Тобто, чим слабкіша зростає або падає курс, тим краще будуть умови для покупки. Відповідно, з продажем доларів зворотна ситуація: якщо курс виріс більш, ніж на 70 копійок за тиждень, це хороші умови для продажу доларів, але вже на наступному тижні ".

Прогнози курсу долара на майбутнє

Сергій Сароян впевнений, що гривня падатиме через відсутність кредитування МВФ і відсутності економічного зростання в країні, а також внаслідок підготовки до великих виплат за держборгом в цьому році. Національна валюта буде впевнено йти до рівня 30 грн за долар, при цьому внутрішній попит населення на курсі не позначиться, оскільки в українців просто немає грошей.

Борис Кушнірук вважає, що загальні тенденції для гривні цілком сприятливі, і якщо ніяких форс-мажорів, в першу чергу, політичних, не станеться, то гривня має всі шанси в цьому році зміцнитися.

"Не дивлячись на те, що торговий баланс буде як і раніше негативним, платіжний баланс за рахунок грошей трудових мігрантів, кредитів і інвестицій буде позитивним, — пояснив експерт свою думку. — Відповідно, валюти буде більше, і головним ризиком цього року є поведінка регулятора: важливо, щоб НБУ не взявся істотно зміцнювати гривню. Я є прихильником трохи недооціненою гривні, оскільки це робить виробництво всередині країни більш конкурентоспроможними. Нацбанк же бореться зі спокусою за рахунок зміцнення курсу зменшити темпи інфляції ".

У нас перехідна економіка, і довгострокову стабільність національної валюти все одно отримати не вдасться, резюмував Кушнірук. У будь-якому випадку доведеться вибирати, що важливіше: підтримка інфляційної стабільності в короткостроковій перспективі або забезпечення економічного зростання в довгостроковій. Думка експерта однозначно: перспективи економічного зростання важливіше, так що Нацбанку непогано було б взяти себе в руки і дозволити гривні бути трохи недооціненою.

Якщо говорити про динаміку по місяцях, то наш "міні-консенсус-прогноз" виглядає наступним чином.

У квітні при відсутності форс-мажорів курс гривні буде перебувати в діапазоні 27,60-28,10 за долар.

У травні сезонне зміцнення гривні продовжиться, і курс буде перебувати в коридорі 27,10-27,50 грн за долар.

Влітку курс збереже позиції пізньої весни і, найімовірніше, за кордон 27,50-27,60 грн за долар не вийде. Хоча, деякі експерти не виключають і курс 28. З точки зору Максима Пархоменка, долар цілком може залишитися до літа на поточному рівні, оскільки ні позитивних, ні негативних факторів, які могли б змінити ситуацію, на сьогодні немає.

У вересні курс цілком можливо може підскочити до 29 грн. За словами Олександра Охріменка, на початку осені нам потрібно буде погасити майже 4 млрд доларів зовнішніх боргів. Правда, уточнює експерт, якщо в цей час розмістити нові єврооблігації, зростання курсу можна буде уникнути.

У жовтні долар тимчасово відкотиться назад все до того ж рубежу, навколо якого курс коливається весь 2021 рік — 28 грн.

У листопаді долар почне зміцнюватися (до 28,5 грн) і в грудні досягне позначки 28,8-29 грн за долар.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" писали, як пандемія коронавируса відбилася на гаманцях українців і на чому стали економити жителі нашої країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kiska

31 березня 2021, 20:34

Мнoго жeнщин хoтят сeксa на одну нoчь. Все они собраны на одном сайте и ждут члeнa для жосткого тpаxа. Все анoнимнo и конфидeнциaльно, peгистpиpуйся пока беcплaнo ----- http://srt.vg/trax


Новини