Головна Статті Бізнес фінанси "Королі відсотка" - кому належать ломбарди в Україні
commentss Cтатті Всі новини

"Королі відсотка" - кому належать ломбарди в Україні

Хто володіє найбільшими мережами ломбардів в Україні та які доходи отримує від такої діяльності.

16 листопада 2023, 23:55 comments4574
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Крім класичних банків існує маса фінансових організацій, в яких нужденний може взяти кредит, часто без особливої бюрократичної тяганини, але під набагато більші відсотки. Зазвичай такі позики надають мікрофінансові кредитні організації та ломбарди.

"Королі відсотка" - кому належать ломбарди в Україні

Хто є власниками ломбардів в Україні

"Коментарі" вирішили розібратися, хто володіє основними ломбардами України, скільки грошей їм це приносить, і як, власне, війна вплинула на ринкову ситуацію в даному сегменті фінансового ринку.

Ломбарди, позики та війна

Зрозуміло, в умовах війни у 2022-му році українцям було не до кредитів, а якщо їх і доводилося брати, то з поверненням справи були гіршими. Втім, остання обставина не надто небезпечна для ломбардів, адже суть їхньої роботи полягає у видачі кредитів під заставу цінного майна, найчастіше ювелірних виробів, рідше техніки, а іноді – авто, нерухомості та іншого рухомого майна.

За даними сервісу OpenDataBot, в 2023 році ринок небанківського кредитування пішов вгору, і, наприклад, мікропозик у мікрофінансових організацій (МФО) українці в січні-березні взяли на 39% більше, ніж за той же період 2022 року. В результаті фізичні особи заборгували МФО 8,7 млрд грн, втім, на піку — у жовтні 2021 року українці мали за мікропозиками 15,1 млрд грн.

На відміну від МФО, ломбарди ведуть свій бізнес дещо інакше. Установи також видають необхідну клієнту суму в борг на короткий період, зазвичай від 15 днів до 1 місяця, але при цьому на умовах застави майна, вартість якого перевищує обсяг позики. Сам відсоток позики коливається в залежності від суми, оцінки, терміну та інших факторів, але зазвичай це від 0,5 до 1,3% на добу.

"Найчастіше клієнти беруть у борг на строк до 30 днів, і тому ломбарди на цей період виставляють найвищі відсотки", — розповіло "Коментарі" джерело серед власників ломбардів в Україні.

Загалом, за даними статистики НБУ, на 30 червня ломбарди видали українцям кредитів на 3,7 млрд грн, при цьому застави, отримані ними, покривають суму боргу на 111%, а самі застави на 73% складаються з коштовностей, 26% з побутової. техніки. При цьому чистий прибуток ломбардів за підсумками жовтня-грудня 2022 року склав 26,7 млн грн, за підсумками жовтня-грудня 2021 року це були 10,2 млн грн.

Найкращим же періодом сектору став 3 квартал 2021 року з його чистим прибутком у 67,4 млн грн, а у розпал війни, квітень-червень 2022 року ломбарди зазнали збитків у 123,9 млн грн.

Загалом станом на жовтень в Україні було зареєстровано 156 ломбардів, які мали свої філії та відділення.

Отже, хто вони – власники найбільших ломбардів країни.

Ломбарди "Скарбниця" — "бідні королі відсотка" Андрій Хрісін, Євген Білаш та Олександр Титоренко

За даними "Економічної правди" до 24 лютого 2022 року лідерами ломбардного бізнесу в Україні були ломбарди, що діяли під ТМ "Скарбниця" і належали трьом партнерам – столичним бізнесменам Андрію Хрісіну, Євгену Білашу та Олександру Титаренко. До мережі "Скарбниця" входило 400 відділень по всій Україні.

Дійсно, в аналітичній системі YouControl містяться дані про приблизно 20 компаній, що належать партнерам і які явно займаються діяльністю з видачі кредитів через ломбарди. Це "Заставне товариство "Скарбниця-Ломбард", "Ломбард "Гроші тут", ТОВ "Ай ломбард", повне товариство "Ломбард фінанс", повне товариство "Ломбард "Свіжа копійка", ТОВ "Ломбард "Кредит Юкрейн" та інші.

Привертає увагу, що практично всі ці ломбарди звітують про виручку буквально в кілька сотень тисяч гривень за рік, причому якщо за 2022-й рік — це зрозуміло, то ось за попередні видається незрозумілим.

Наприклад повне товариство "Ломбард "Свіжа копійка" відзвітував про виручку в 2020-му році в 441 тис. грн, в 2021-му 900 тис. грн і 2022-му в 524 тис. грн. І таких звітів щодо фірм Андрія Хрісіна, Євгена Білаша та Олександра Титаренка – повно.

Єдиний виняток "Заставне товариство "Скарбниця-Ломбард", у якого виручка з 25,7 млн грн у 2020 році впала до 6,6 млн грн за підсумками 2022-го.

Цікаво, що крім близько 20 фірм, так чи інакше пов'язаних з ломбардами, партнери володіють компаніями, які займаються торгівлею вживаними товарами у спеціалізованих магазинах. Це ТОВ "Прикраси світу", ТОВ "Топ трейд ЛТД", ТОВ "Сторидж лімітед" та інші.

Можна припустити, що в цих магазинах продаються застави, які позичальники не змогли викупити в ломбардах і тут суми виручки набагато вищі. Наприклад, ТОВ "Топ трейд ЛТД", ТОВ "Сторидж лімітед" відзвітували про виручку понад 2 млн грн кожен за 2022-й рік, а в кращі для них роки це були по 6-12 млн грн.

"При здачі в ломбард коштовностей їх завжди оцінюють за ціною брухту — золотого або срібного, і на руки позичальник отримає максимум 90% його вартості. Невикуплені вироби з дорогоцінних металів у ломбарду викуповує держава за ціною брухту, тобто за заставу 90% вартості брухту, власник отримує потім від держави 100% і ніби нічого не втрачає. Але є й інший варіант — продавати невикуплені застави саме як коштовності через власні магазини, тут можна отримати більше", — пояснює "Коментарі" один із власників ломбардів.

Ломбарди "Благо" — Родіон Бутко

Достатньо відома мережа ломбардів належить столичному бізнесменові Родіону Бутко, який очолює раду директорів Bredley Holding, що займається фінансовими проєктами.

Ломбардний бізнес представляє у компанії повне товариство "Ломбард "Донкредит", яке на 100% належить Родіону Бутку через ТОВ "Фінансова компанія "Фінмар". За даними аналітичної системи YouControl у 2022-му році "Ломбард "Донкредит" отримав виручку в 251,4 млн грн. А за підсумками 2021 року виторг компанії був 377,8 млн грн.

Втім, куди відоміша інша компанія Родіона Бутко — "Мілоан", яка займається видачею мікропозик, яка за даними ЗМІ, видає позики під 360%, нібито, не завжди законно.

Свого часу Родіон Бутко навіть намагався зайнятися політикою, виступивши кандидатом у народні депутати України на виборах у 2006-му році, щоправда, невдало.

Ломбард-Капітал – Петро Клімчук чи Олена Приходько

Ще один серйозний гравець на ринку ломбардів в Україні, повне товариство "Ломбард капітал" протягом багатьох років приносило дохід бізнесменові Петру Климчуку. І прибутки явно немаленькі, принаймні у 2021 році компанія отримала 371,3 млн грн виторгу. Війна, що почалася, радикально змінила ситуацію для компанії і справа не тільки в тому, що її виручка за підсумками 2022 року впала вдвічі — до 181 млн грн. "Ломбард капітал" змінив власника, причому не вперше.

Створена у 2004 році компанія спочатку належала запорізьким бізнесменам Івану Попову, його сину Дмитру – 52% на двох, та їх партнеру Петру Клімчуку. Однак у травні батько та син Попови продали свою частку Петру Клімчуку, а зовсім недавно, у вересні 2023 року, вже останній продав компанію якійсь Олені Приходько з Запоріжжя. Остання є власником та співзасновником низки комерційних структур у Запоріжжі — ТОВ "Еос" та ТОВ "Бізнес-центр Палладіум".

Ломбард "Перший" — родина Петренко

Ще одна велика мережа ломбардів в Україні належить повному товариству "Ломбард "Перший", яким володіють Роман та Тарас Петренко, до бізнес-групи яких входять близько 40 компаній. "Ломбард "Перший" приніс власникам у 2022-му році 227,5 млн грн, а роком раніше це були 272,9 млн грн.

Як і багато інших власників ломбардів, сім'я Петренко займається і ювелірним бізнесом, пов'язаним із мережею "Золоте століття".

Звичайно ж, є багато власників ломбардів, які через свої значно скромніші масштаби не привертають особливої уваги, але є й винятки, адже ломбардним бізнесом в Україні часто займаються навіть політики.

Зокрема, йдеться про повне товариство "Ломбард "Про100кредит", хоча офіційно він належить Дмитру Тележинському. ЗМІ називали його помічником-консультантом екс-спікера ВР України Дмитра Разумкова. А у 2020-му році "Про100кредит" належав дружині політика Юлії Чайці.

Втім, навіть у найкращі для ломбарду 2019-й рік його виручка офіційно не перевищувала 1,7 млн грн, за підсумками ж 2022-го взагалі впала до 650 тисяч гривень.

Ще один політик, який "засвітився" у ломбардному бізнесі – Юлія Тимошенко, чий чоловік Олександр вказав у декларації за 2016 рік майже 2,4 млн грн доходу від компанії Diafox Consulting Limited зареєстрованої на Кіпрі. Як писали тоді ЗМІ, компанія володіла мережею ломбардів "Дешева готівка" у Києві та області (20 відділень). Причому юридична адреса фірми знаходилася у тому ж будинку, що й Київське обласне відділення Батьківщини та приймальня народного депутата від політсили Сергія Власенка.

Ломбарди "Дешева готівка" продовжують свою роботу, правда тепер Diafox Consulting Limited належать лише 50% повного товариства "Ломбард "Дешева готівка", ще половиною володіє інша кіпрська фірма.

Хоча у свої найкращі роки, той самий 2016-й, коли Олександр Тимошенко отримав від Diafox Consulting Limited майже 2,4 млн грн, виручка "Дешової готівки" становила всього 6 млн грн, щоправда, потім їх справи пішли гірше. Принаймні 2020-го виручка компанії склала 4,6 млн грн.

Як видно, ломбардний бізнес в Україні є досить вигідним для того, щоб їм не соромилися займатися навіть деякі публічно значущі особи, хоча офіційні доходи вітчизняних ломбардів дуже скромні. Ймовірно, що звітність даного сегмента бізнесу відбивають не всю реальність.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини