Головна Статті Бізнес фінанси Коли купувати валюту: прогнози щодо курсу долара на літо-2020
commentss Cтатті Всі новини

Коли купувати валюту: прогнози щодо курсу долара на літо-2020

Досягнення консенсусу з МВФ і низький попит на валюту вберегли гривню від падіння, але питання в тому, чи надовго. Журналісти "Коментарів" розібралися і сформували свій прогноз по курсу долара влітку 2020 року

15 червня 2020, 14:49 comments7252
Поділіться публікацією:

Песимістичні прогнози, в яких вітчизняні експерти ще зовсім недавно передрікали падіння гривні і ганьбу, не виправдалися. Три місяці тому багато хто з економістів говорили про те, що національна валюта не витримає навіть двох карантинних місяців, але валютний ринок вибрав інший сценарій. Разом з експертами ми проаналізували ситуацію на ринку і спробували передбачити, чого чекати від гривні влітку 2020 року.

Коли купувати валюту: прогнози щодо курсу долара на літо-2020

Курс долара влітку 2020: політ нормальний

У столичних обмінниках у п'ятницю, 12 червня, долар купували в середньому по 26,57 грн, а продавали по 26,81 грн. Офіційний курс склав 26,60 грн за долар.

Беручи до уваги, що на 12 березня (початок карантину) курс НБУ становив 25,62 грн, отримуємо, що за три карантинних місяці долар підріс на 3,8%. Що, загалом, відносно небагато, якщо згадати, що на початку весни навіть економісти-оптимісти не очікували, що до літа курс виявиться нижче 28 грн за долар. До речі, саме цей курс багато експертів називають економічно обґрунтованим і сьогодні.

Що стосується негативних сценаріїв, то, згідно з ним, долар міг взагалі піти "в небеса". Хоча, справедливості заради треба сказати, що цьому повинні були передувати певні умови: поглиблення кризи, відмова від співробітництва з боку МВФ, паніка, потужна емісія.

Всього цього не сталося. Переговори з МВФ йшли досить рівно і, що називається, "за планом". Спокійною і стабільною залишалася ситуація і на готівковому ринку, значною мірою через падіння доходів українців, яким стало не до купівлі доларів і євро. Що стосується емісії, то після оприлюднення меморандуму стає зрозуміло, що її не буде. Згідно з документом, політика інфляційного таргетування (режим грошово-кредитної політики, метою якого є цінова стабільність, – авт.) закріпить інфляційні очікування, які дозволять регулятору згладити економічні цикли і запобігти кризі ліквідності. Нацбанку доведеться стримувати інфляцію в цільовому діапазоні 5% плюс-мінус 1%, а в разі виходу з цих рамок передбачено консультації з менеджментом МВФ. Якщо ж відхилення від цільового діапазону перевищить 3 процентних пункти, будуть прийняті заходи аж до можливості виходу з програми.

Курс долара влітку 2020: з траншем в кишені

Але не будемо про сумне. На сьогодні гривня відчуває себе цілком стерпно, і в Національному банку рапортують про її зміцнення. Зокрема, причини стійкості національної валюти на брифінгу озвучив глава НБУ Яків Смолій.

За його словами, сьогодні ситуація на валютному ринку, від якої суттєво залежить вартість споживчого кошика, є сприятливою для низької інфляції.

"З початку квітня пропозиція валюти на міжбанківському ринку перевищує попит. Обсяги імпорту майже по всім категоріям товарів залишаються менше докризового рівня, в той же час експорт скорочується менш істотно. Внаслідок цього гривня зміцнилася", – констатував Смолій і додав: регулятор, користуючись сприятливою ситуацією, з початку квітня викупив у міжнародні резерви близько 1,8 млрд доларів.

На руку національній валюті піде і транш МВФ в 2,1 млрд доларів, який Україна отримала 12 червня. Про це Яків Смолій докладно розповів у соцмережі.

"Офіційно: Україна тільки що повністю отримала 2,1 млрд доларів першого траншу від МВФ. Чи Знали ви, що кошти надходять не безпосередньо від МВФ, а від країн-членів Фонду? Відучора гроші надходили частинами в доларах, євро, ієнах, фунтах і юанях – валютах, що входять в SDR. Зараз процес завершено", – повідомив глава Нацбанку у своєму мікроблозі в Twitter.

У цілому після отримання грошей кредитора в НБУ налаштовані цілком оптимістично, нагадуючи: це відкриває для нас доступ до грошей Світового банку та Євросоюзу, перші 500 млн євро від якого вже надійшли на рахунок уряду.

Очікується, що загальний обсяг офіційного фінансування в цьому році складе понад 5 млрд доларів, причому більше половини – від МВФ. Ці гроші не тільки дадуть можливість профінансувати бюджетні витрати на подолання негативних наслідків пандемії коронавіруса і карантинних заходів, але і забезпечать зростання міжнародних резервів. До речі, після отримання траншу вони склали 27 млрд доларів.

Курс долара влітку 2020: що буде далі

Втім, якщо вірити не главі НБУ, а, як говорилося в популярному анекдоті, "своїми безсоромними очам", поточна ситуація виглядає не настільки однозначно і райдужно. На міжбанку 11-12 червня гривня здавала свої позиції. Експерти кажуть, що поки це вигідно експортерам, яким наступного тижня доведеться розраховуватися з бюджетом, так і уряду, оскільки зростання офіційного курсу призводить до збільшення надходжень у бюджет від прив'язаних до курсу митних зборів. Крім того, отриманий транш МВФ збільшить наші резерви в гривневому еквіваленті, що дозволить залатати більше бюджетних дірок.

І тим не менш, експерти дивляться в майбутнє з певним позитивом, та і в Нацбанку вважають, що пік кризи вже пройдено. Це дає гривні певні надії на світле майбутнє і надалі. Експерти, опитані "Коментарями", прогнозують відносно стабільну гривню, принаймні, в першій половині літа, головним чином, саме завдяки грошам МВФ.

"Як мінімум півтора-два літніх місяці гривня буде коливатися в коридорі 26,5-27,5 грн за долар, а найбільш сприятливим для покупки валюти курс буде в найближчі пару тижнів на тлі позитиву від отримання траншу", – зазначив у бесіді з "Коментарями" економіст Андрій Мартинюк.

Глава аналітичного департаменту Forex Club Андрій Шевчишин додає: кредит МВФ зняв довгострокові ризики і дозволить відносно спокійно пройти пікові виплати восени.

"Але при цьому девальваційні очікування все ж залишилися, – попереджає експерт. – Оскільки ринок поки низьколіквідний, то рух буде формуватися в досить вузькому діапазоні: Національний банк буде намагатися стримувати курс в межах 26,5-27 гривень за долар. Однак, якщо карантинні заходи будуть зняті, і імпортери відновлять свою активність, тиск зростатиме. Тому в прогнозах на літо ми схиляємося до руху в діапазон 26,5 — 27,5 грн. При цьому не виключено, що в серпні курс подолає верхню межу і зрушиться в зону близько 28 грн за долар".

Ще більш оптимістично налаштований президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Експерт упевнений, що цього літа на нас чекає ревальвація національної валюти, але кредит МВФ тут зовсім ні при чому.

"Справа в тому, що попит на валюту сьогодні досить сильно впав з боку імпортерів: покупців зараз небагата й немає великого сенсу заводити в країну імпорт, – пояснює Олександр Охріменко свою думку. – Крім того, заробітчани, які приїхали в Україну перечекати карантин, продовжать міняти валюту на гривню, тобто і на готівковому ринку валюти буде в надлишку".

Тому, резюмував експерт, чекаємо влітку 25 грн. за долар, і кредит для цього нам був абсолютно не потрібен.

Раніше "Коментарі" розбиралися, чому український бізнес став заручником податкових ігор влади.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини