Головна Статті Бізнес фінанси Telegram в Україні – хто володіє топ-каналами країни та скільки заробляють на телеграм-каналах
commentss Cтатті Всі новини

Telegram в Україні – хто володіє топ-каналами країни та скільки заробляють на телеграм-каналах

Быльшысть найпопулярніших в Україні Telegram-каналів є анонімними

10 травня 2024, 06:45
Поділіться публікацією:

Хоча цього року Telegram відзначить 11-річчя, лише після російської агресії в Україну дітище росіянина Павла Дурова, можна сказати, "завоювало" увагу українців. До кінця 2023 року понад 70% жителів України саме цей сервіс називали основним джерелом отримання інформації про те, що відбувається в країні та світі.

Telegram в Україні – хто володіє топ-каналами країни та скільки заробляють на телеграм-каналах

Telegram-канали в Україні (фото з відкритих джерел)

Подібний стрибок не на жарт злякав вітчизняна влада, яка заявила про можливу заборону сервісу на території України. Про небезпеку месенджера говорили не лише політики, а й спецслужби, зокрема, голова ГУР МО України Кирило Буданов. Нещодавно чат-боти українських спецслужби навіть виявилися заблокованими майже на добу, після чого розмови про заборону пішли з порядку денного.

Але держоргани таки склали список Telegram-каналів, які українцям краще не читати через їхню проросійську спрямованість, тим самим визнавши, що сервіс несе певну загрозу національній безпеці.

 

ТОП-10 Telegram-каналів , що читаються в Україні
Telegram в Україні – хто володіє топ-каналами країни та скільки заробляють на телеграм-каналах - фото 2


Згідно з офіційною статистикою Telegram , не всі канали, що читаються в Україні, можна назвати українськими як за їхньою позицією, так і навіть за географічним принципом, адже деякі з них ведуть з Європи та Росії.

 

Назва

Число передплатників

Власник

Місце знаходження

Світ сьогодні з Юрієм Подоляком

3 млн 873 тисячі

Юрій Подоляка

Росія

Труха Україна

2 млн 590 тисяч

Максим Лавриненко 

Україна

Миколаївський Ванек

2 млн 372 тисячі

Невідомо

Україна

Україна Зараз: новини, війна, росія

1 млн 580 тисяч

Вадим Інгеров

Україна

Лачен пише

1 млн 490 тисяч

Ігор Лаченков

Україна

Times of Ukraine

 

1 млн 431 тисяча

Невідомо

Україна

Реальна війна Україна Новини

1 млн 366 тисяч

Невідомо

Україна

Інсайдер UA

1 млн 330 тисяч

Невідомо

Україна

Реальний Київ

1 млн 177 тисяч

Невідомо

Україна

Анатолій Шарій

1 млн 175 тисяч

Анатолій Шарій

Іспанія

 

Як неважко зауважити, половина найпопулярніших в Україні Telegram-каналів є анонімними, про які невідомі не лише дані адмінів, які виставляють новини, а й дані власників. А перше та останнє місця у ТОП-10 переваг українців займають відверто проросійські Telegram-канали, на чию частку припадає аудиторія у 5 млн передплатників. У той же час на частку 8 каналів з уловно проукраїнською позицією ("умовно" — оскільки неможливо встановити власників, а отже і їхні реальні інтереси, — ред) припадає близько 13,5 млн. передплатників.

Втім, кількість передплатників ще необов'язково говорить про популярність того чи іншого Telegram-каналу, оскільки також враховуються такі показники, як охоплення – середня кількість передплатників, які прочитали пост, або цитованість – скільки разів на вас послалися.

Наприклад, за охопленням лідирує Юрій Подоляка, чий пост у Telegram-каналі в середньому прочитує до 1,6 млн осіб, правда в цитованості він програє Трусі, а та у свою чергу має прочитань 1 поста менше, ніж Миколаївський Ванек.

Скільки при цьому передплатників саме з України – також серйозне питання, на яке може дати аналіз трафіку. Так, фахівці Інституту масової інформації вже ловили формального лідера Telegram в Україні Юрія Подоляку на банальній накрутці аудиторії. За їхніми даними на заходи з IP-адрес України припадає лише 12%, 26% — РФ і 34,5% — США, що виглядає саме як накрутка переглядів за допомогою авторизованих програм, адже навіщо жителям Америки цікавитися каналом місцевого експерта.

При цьому аналіз трафіку Анатолія Шарія за даними журналістів каже, що його аудиторія більш українізована – 35%, трохи менше – 31% припадає на Росію та 20% на Німеччину. Останнє теж виглядає трохи дивно, але все ж таки не так, як 45% інтерес зі США до Юрія Подоляки за період з квітня 2023 по квітень 2024 років.


Від Трухи до Лачен пише – хто має душі українців в українських Telegram-каналах


"Коментарі" вирішили дізнатися, які ж Telegram-канали, що належать українцям чи працюють у проукраїнському інформаційному полі, є лідерами в країні, і що відомо про їхніх власників.

 

Назва

Число передплатників

Власник

Труха

2 млн 590 тисяч

Максим Лавриненко 

Миколаївський Ванек

2 млн 372 тисячі

Невідомо

Україна Зараз: новини, війна, росія

1 млн 580 тисяч

Вадим Інгеров

Лачен пише

1 млн 490 тисяч

Ігор Лаченков

Times of Ukraine

1 млн 431 тисяча

Невідомо

Реальна війна Україна Новини

1 млн 366 тисяч

Невідомо

Інсайдер UA

1 млн 330 тисяч

Невідомо

Реальний Київ

1 млн 177 тисяч

Невідомо

Україна Онлайн Новини Політика

1 млн 166 тисяч

Невідомо

Всевидюче око

1 млн 152 тисячі

Невідомо

 

№1 Труха-Україна – найбільший та відкритий. Максим Лавриненко чи Аваков


Telegram-канал "Труха" є найбільшим в Україні за кількістю передплатників , які дотримуються проукраїнської позиції, що правда, постійно критикується за розміщення недостовірної інформації. Втім, на відміну більшості інших подібних каналів, "Труха" не є анонімним – його власник Максим Лавриненко не ховаючись стверджує, що саме він є власником бренду. Втім, у цьому питанні існує багато сумнівів.

Так, до появи у 2019 році в Харкові Telegram-каналу "Тру Харків" Максим Лавриненко був відомий як актор та танцівник . При цьому, за даними судових реєстрів сервісу YouControl, Харківська тепломережа судилася з майбутнім власником "Трухи" та його батьками за борг у 2000 гривень. Тобто фінансові справи майбутнього власника найуспішнішого Telegram-каналу України були плачевними.

Втім, сам Максим Лавриненко визнає, що гроші на розкрутку йому дав друг з IT-бізнесу, але не називає його імені. Восени 2023 року в інтернеті з'явилася інформація , що цим інвестором міг бути харківський бізнесмен Володимир Литвин. Зв'язок простежувався через підприємницю, на рахунки якої перераховувалася оплата за онлайн-курси про заробітки в Telegram , а остання працювала у бізнесмена.

Оскільки свого часу Володимир Литвин фігурував у справі "рюкзаків Авакова" – угоди щодо закупівлі рюкзаків для Нацгвардії, якою проходив син тоді ще міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, підприємця порахували людиною міністра. Його фірма "Турбосео Україна" продала рюкзаки. Але головне — Володимир Литвин тоді взяв провину на себе, зобов'язався виплатити збитки у 4,8 млн грн і був звільнений від покарання 2020 року.

Втім, як стверджують журналісти, вже у 2023-му році вплив Володимира Литвина ослабнув – згадок про екс-главу МВС на каналі фактично немає.

 

№2 Миколаївський Ванек – не Віталій Кім


Telegram-канал "Миколаївський Ванек", мабуть, найвідоміший і найуспішніший продукт, адже якщо до 24 лютого 2022 року та сама "Труха" мала 190 тисяч передплатників, "Ванька" по суті не було.

Сьогодні ж це не лише майже 2,4 млн передплатників, а й частина сучасної культури, автор численних мемів, і найбільша довіра, яка користується в українців, особливо під час ракетних і дронових атак.

Але при цьому хто є власником каналу – загадка, не розгадана досі. Адмін Telegram-каналу дав перше інтерв'ю лише 2024-го року на умовах анонімності. Проте журналісти "підозрюють" у авторстві каналу губернатора Миколаївської області Віталія Кіма, чия манера спілкування та почуття гумору дуже нагадують такі у "Миколаївського Ванька".

Сам губернатор у своїх інтерв'ю стверджує, що співпрацює з автором, і очевидно, знає його, але це не Віталій Кім.

 

№3 Україна зараз — Вадим Інгеров


Telegram-канал "Україна зараз" — №3 у нашому ТОП-10 належить уродженцю Дніпра Вадиму Інгерову, який, окрім інших каналів, володіє і звичайними інформаційними сайтами, і серед них, наприклад, "Інформатор". Саме останньому Інгеров вважає за краще давати інтерв'ю, в яких закликає великих гравців ринку Telegram-каналів в Україні " виходити з тіні".

Щоправда, сам він послухався цієї поради лише кілька місяців тому. Наприклад, у згаданому вище дослідженні Інституту масової інформації у квітні 2023 року "Україна зараз" було названо анонімним каналом. Понад те, тоді передбачалося, що може бути пов'язані з Рінатом Ахметовим.

Про себе Вадим Інгеров розповідає небагато – у 2011 році прийшов у журналістику, пізніше зайнявся рекламним бізнесом, був співзасновником ТОВ "Дніпроглобалдизайн", володіє часткою (10%) у ТОВ "Шторм діджитал" і зареєстрований як ФОП. Втім, не виключено, що насправді бізнес-інтереси Інгерова значно ширші. Як підкреслює сервіс YouControl, у власника "Україна Зараз" номер контактного телефону збігається ще з 13 ФОПами, фірмами та різними організаціями.

 

№4 Лачен пише – активіст Ігор Лаченков


З №4 серед Telegram-канал все просто – його автором є блогер Ігор Лаченков, волонтер, який спільно з Сергієм Притулою виступив ініціатором проекту "Народний Байрактар". Як пояснює в інтерв'ю сам блогер, Telegram-канал створений і використовується для збору коштів на потреби ЗСУ, про що регулярно автор звітує за допомогою платформи. Займається він також розвитком своїх облікових записів і на інших платформах і соцмережах.

За рештою номерів ТОП-10 українських Telegram-канал немає ніякої ясності – всі вони залишаються анонімними, що найімовірніше пов'язано з іншою стороною Telegram в Україні, а саме доходами.

 

Гроші для власників Telegram-каналів – реклама, чорно-білий піар та несплата податків
Telegram в Україні – хто володіє топ-каналами країни та скільки заробляють на телеграм-каналах - фото 3


Основне джерело доходів Telegram-каналів — доходи на рекламі, піарі або навпаки, антирекламі, тобто чорному піарі. При цьому офіційну монетизацію у вигляді виплати 50% від рекламних надходжень запровадили для каналів з не менше ніж 1000 передплатників лише в березні 2024 року.

Наприклад, найбільший Telegram-канал України "Труха" заробляє на рекламі. У цьому легко переконатися на сервісі пошуку роботи Ворк УА, на якому шукають менеджера з реклами із зарплатою від 22 до 35 тисяч гривень, або ставка плюс % від реклами.

Судячи з наявних відкритих даних сервісу Telegator.biz, що пропонує замовити рекламу в Telegram :

- "Труха" обійдеться від 78 до 162 тисяч гривень (максимальну суму доведеться віддати за рекламу онлайн-казино);

- "Україна Зараз" – від 66 до 114 тисяч гривень (максимальну суму з вас візьмуть за закріплення рекламного посту на 24 години);

- "Інсайдер" попросить 92 тисячі гривень;

- "Україна Онлайн" коштуватиме 88 тисяч гривень.

Згідно з іншими даними, ціна реклами на порядок нижча. Наприклад, для того ж каналу "Україна зараз" вона стартує від 14 тисяч гривень за посаду, щоправда, політичні замовники будуть зобов'язані домовлятися окремо.

Окрім класичних варіантів заробітку, є ще арбітраж трафіку. За цим незрозумілим терміном ховається залучення лідів на конкретний майданчик. У цьому ресурс отримує відсоток угод на майданчику реципієнта. В основному такий механізм використовується для залучення гравців на сайти онлайн-казино.

У порівнянні зі звичною та грубою рекламою у вигляді постів, арбітраж трафіку виглядає більш ненав'язливим варіантом і тому набирає все більшої популярності у роботодавців. Та й вигоди для телеграм-каналу більші.

Але яким чином при цьому оформляється оплата рекламних послуг не зрозуміло. Той самий Максим Лавриненко є приватним підприємцем та власником ТОВ "Труха Україна". Однак ФОП він став у квітні 2023-го, а ТОВ з'явилося і лише у грудні , тобто або до цього часу "Труха Україна" не надавала платних рекламних послуг, або платежі за ці послуги не оформлялися офіційно.

Ситуація з власником каналу "Україна Зараз" Вадимом Інгеровим дещо інша – свій ФОП він зареєстрував у вересні 2018 року, тому може приймати оплату за рекламні послуги цілком офіційно вже давно.

Водночас не всі власники каналів-мільйоників у Telegram у принципі заробляють на них. Той самий Ігор Лаченков зізнався , що вклав у канал 1500 доларів, а зарплата трьом членам команди сплачується з донатів читачів. Немає реклами і на каналі "Миколаївський Ванек".

В цілому, через анонімність і закритість даного сегменту ринку про доходи власників Telegram-каналів можна міркувати тільки дуже приблизно. Як стверджував той самий Максим Лавриненко, за продаж "Трухи" йому пропонували 5 млн дол, але він відмовився, тобто можна зробити висновок, що такі гроші його не зацікавили і з каналу він заробляє більше. Втім, як стверджував бізнесмен, на каналі він майже не заробляє, бо вкладає доходи у розвиток чи допомогу ЗСУ.

 

Анонімні канали в Telegram


З іншого боку, не так важливо, як давно відкрив ТзОВ "Труха Україна" Максим Лавриненко, або скільки бере за свої послуги Вадим Інгеров. Набагато важливіше, що з ТОП-10 Telegram-каналів відразу 6 продовжують залишатися анонімними.

Подібна анонімність шкодить країні, що проявляється у:

1)     несплата податків – власне, це перше що спадає на думку у зв'язку з анонімними Telegram-каналами , які явно беруть плату за свої рекламні та піар-послуги. При цьому встановити базу оподаткування та платників неможливо.

2)     анонімність веде до безкарності. Так, рекламуючи неякісний товар, послуги або поширюючи неперевірені дані, а то й займаючись чорним піаром, ні Telegram-канал , ні його анонімні власники, по суті, нічим не ризикують, оскільки судовий позов пред'явити нема кому. До того ж, Telegram-канали недаремно стали одними з найпомітніших гравців на ринку реклами онлайн-казино або цигарок, адже будучи поза законодавчим полем, вони і не підкоряються юридичним обмеженням, що накладаються на ці види реклами законодавством.

3)     анонімність може призвести до зради. "Умовно" проукраїнські анонімні Telegram-канали напрацьовують аудиторію передплатників, маніпулюють їх довірою. Але що буде, якщо одного "прекрасного" дня ці канали виступлять з антиукраїнською риторикою та порядком денним. Адже вони могли бути створені тими самими російськими спецслужбами і просто "сплять" до потрібного моменту, набираючи популярності та репутації.

Враховуючи, що телеграм-канали стали основним джерелом отримання інформації, то врегулювання їхньої діяльності, особливо у воєнний час, перетворюється на питання національної безпеки та виживання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини