Головна Статті Бізнес фінанси Юань проти Євро: як китайська валюта вийшла на друге місце у світі та дихає в спину долару США
commentss Cтатті Всі новини

Юань проти Євро: як китайська валюта вийшла на друге місце у світі та дихає в спину долару США

За даними Swift, у жовтні китайська валюта посіла дванадцяте місце за обсягом транзакцій у глобальній платіжній системі

28 листопада 2023, 06:00
Поділіться публікацією:

Китайський юань обігнав євро і став другою найбільш використовуваною валютою у фінансуванні світової торгівлі після долара в 2023 році, згідно з даними Товариства всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

 Юань проти Євро: як китайська валюта вийшла на друге місце у світі та дихає в спину долару США

Юань вийшов на 2 місце у світі (фото з відкритих джерел)

У жовтні на цю валюту припадало 8,66% акредитивів та інкасо у порівнянні з 6,64% для євро, йдеться у повідомленні Swift. За даними бельгійської платформи фінансових повідомлень, Китай, Гонконг, Сінгапур, Німеччина і Австралія були найбільшими користувачами юаня при фінансуванні торгівлі.

У січні 2012 року юань посідав четверте місце у глобальному торговому фінансуванні з часткою 1,89%, тоді як євро був другим за величиною — 7,87%, повідомив Свіфт.

"Це правда, що закордонні експортери все частіше використовують юань як валюту контракту, щоб підвищити привабливість і конкурентоспроможність товарів або послуг, що продаються в Китай", — стверджує Синтія Вонг, керівник відділу торгівлі на ринках, що розвиваються, в Сінгапурі та Гонконгу в Societe Generale SA, що базується в Гонконзі.

Долар США лідирував серед усіх валют з часткою 81,08% акредитивів та інкасо в жовтні 2023 року, в порівнянні з 84,96% у січні 2012 року, згідно з даними Swift. За той же період ієна опустилася з третьої найбільш використовуваної світової валюти на четверту, знизивши свою частку з 1,94% до 1,36%.

Депозити в юанях

 Китай прагне підвищити роль своєї валюти у світовій торгівлі та інвестиціях, оскільки держава послаблює контроль над обмінним курсом і вартістю запозичень у другій за величиною економіці світу. Заступник голови Народного банку Китаю І Ган заявив 20 листопада, що продовження нарощування валютних резервів, які на кінець вересня становили рекордні $3,66 трлн, більше не відповідає інтересам країни.

Депозити в юанях у Гонконгу, найбільшому пулі за межами Китаю, зросли найбільше з квітня 2011 року до рекордних 782 мільярдів юанів (128 мільярдів доларів) у жовтні. Цього кварталу було оголошено про домовленості щодо початку прямої торгівлі юанем з британським фунтом і сінгапурським доларом.

"Юань, безумовно, є провідною валютою для торгового фінансування в усьому світі, а тим більше в Азії", — повідомив Франк де Претер, керівник відділу платежів і торгових ринків в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні Swift, що базується в Сінгапурі.

За даними Swift, у жовтні китайська валюта посіла 12-е місце за обсягом транзакцій у глобальній платіжній системі, не змінившись порівняно з попереднім місяцем. Вартість платежів у цій валюті зросла на 1,5% в тому місяці, що менше, ніж 4,6% зростання для всіх валют, згідно з даними Swift. В результаті частка юаня на ринку впала до 0,84% з 0,86% у вересні.

Обсяг торгів китайською валютою

 Згідно з вересневим звітом Банку міжнародних розрахунків у Базелі (Швейцарія), щоденні операції з юанем зросли до 120 мільярдів доларів у квітні з 34 мільярдів доларів у 2010 році, що зробило його 9-ою валютою у світі за обсягом торгівлі.

За даними агентства Bloomberg, цього року юань подорожчав на 2,3% по відношенню до долара США, що є найкращим показником в Азії. Наразі курс китайської валюти коливається  в межах 6,09 — 6.10 за долар, мало змінившись  за останні тижні.

За даними Swift, у жовтні на Китай припадало 59% торгового фінансування, деномінованого в юанях, а частка Гонконгу становила 21%. На Сінгапур припало 12%, на Німеччину і Австралію — по 2%.

"Я не здивований, оскільки транскордонна торгівля між Китаєм і Гонконгом досить часто деномінована в юанях", — стверджує Реймонд Йонг, старший економіст Australia & New Zealand Banking Group Ltd., що базується в Гонконзі. "Торгівля юанем зазвичай зростає, коли існують сильні очікування щодо підвищення курсу юаня".

Юань все ширше використовується

 Міжнародне використання юаня зростає, оскільки Китай відкриває свої ринки капіталу. За перші 9 місяців цього року, за даними Deutsche Bank AG, близько 17% світової торгівлі Китаю було розраховано в цій валюті, порівняно з менш ніж 1% у 2009 році.

Китай і Великобританія почнуть пряму торгівлю між юанем і британським фунтом, заявив 15 жовтня канцлер казначейства Джордж Осборн. Китай також затвердив квоту на 80 мільярдів юанів, що дозволяє інвесторам у Лондоні купувати наземні активи. Сінгапур уклав аналогічну угоду з Китаєм тижнем пізніше. Пряма торгівля між валютами Японії та Австралії почалася в останні 2 роки.

Європейський центральний банк і Народний банк Китаю домовилися про створення двосторонньої валютної своп-лінії на суму 350 мільярдів юанів, повідомив у жовтні центральний банк у Франкфурті-на-Майні.

Торговельні обмеження

 Китайський центральний банк обмежує щоденні коливання спот-курсу юаня до 1% в обидва боки від фіксованого курсу, який він встановлює щодня. Торгівельний коридор був розширений у квітні 2012 року. Юань на валютній біржі в Шанхаї торгується на 0,7% дорожче ніж в середньому в цьому кварталі, згідно з даними агентства Bloomberg.

Народний банк Китаю переважно не використовуватиме звичайні інтервенції на валютному ринку і розширить щоденний торговий ліміт юаня, написав губернатор Чжоу Сяочуань у статті в путівнику, що пояснює реформи, намічені після засідання Комуністичної партії, яке закінчилося 12 листопада.

Масштаби китайської економіки та її стрімке зростання вражають

 Понад чверть століття Китай зберігає одні з найвищих темпів економічного зростання у світі, що допомогло вирватися з бідності понад 800 мільйонам людей всього за кілька десятиліть. Країна є найбільшим експортером у світі і найважливішим торговельним партнером Японії, Німеччини, Бразилії та багатьох інших країн. Вона має другу за величиною економіку після США, виходячи з ринкового обмінного курсу, і найбільшу за купівельною спроможністю.

І все ж юань все ще відстає від основної світової валюти – долара США. Війна в Україні, яка розпочалася в лютому 2022 року, може це змінити. Цей геополітичний конфлікт може вивести китайську валюту на наступний етап її шляху до глобальної валюти — і прискорити початок занепаду американського долара з його нинішнього домінування.

Китай давно хотів зробити юань глобальною силою і доклав для цього значних зусиль в останні роки.

Наприклад, у 2015 році уряд Китаю запустив Систему транскордонних міжбанківських платежів (CIPS), щоб полегшити транскордонні платежі в юанях. Три роки по тому, у 2018 році, він запустив перші у світі ф'ючерсні контракти на сиру нафту, деноміновані в юанях, щоб дозволити експортерам продавати нафту в юанях.

Китай також став чи не найбільшим кредитором у світі: уряд і державні підприємства надають кредити десяткам країн, що розвиваються. І Китай розробляє цифровий юань як одну з перших у світі цифрових валют центрального банку. Нещодавно навіть години торгівлі юанем були продовжені на материковій частині країни.

Домінування долара США під питанням

 Долар США десятиліттями панував як основна світова валюта, і занепокоєння щодо того, яку користь це приносить США та потенційно шкодить ринкам, що розвиваються, не є новиною.

Вартість долара США значно зросла по відношенню до більшості інших валют у 2022 році, коли Федеральний резерв підвищив ставку рефінансування. Це мало негативні наслідки для жителів практично будь-якої країни, які беруть позики в доларах, оплачують імпорт у доларах або купують пшеницю, нафту чи інші товари, ціни на які визначаються в доларах, оскільки всі вони стали дорожчими.

Після вторгнення Росії в Україну на початку 2022 року США та їхні західні союзники запровадили санкції проти Росії, в тому числі обмежили доступ Росії до глобальної системи доларових платежів, відомої як Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій, або SWIFT. Це наочно продемонструвало, як долар може бути використаний як зброя.

Оскільки Росія була значною мірою відрізана від міжнародних фінансових ринків, вона активізувала свою торгівлю з Китаєм. Росія почала отримувати платежі за вугілля і газ в юанях, і Москва збільшила частку юанів у своїх валютних резервах. Російські компанії, такі як "Роснефть", випустили облігації, деноміновані в юанях. За даними Bloomberg, юань зараз є найбільш валютою торгівлі в Росії.

Інші країни звернули увагу на те, що Росія все частіше використовує юань, і побачили в цьому можливість зменшити власну залежність від долара.

Бангладеш зараз платить Росії в юанях за будівництво атомної електростанції. Франція приймає оплату в юанях за скраплений природний газ, куплений у китайської державної нафтової компанії. Бразильський банк, контрольований китайським державним банком, стає першим латиноамериканським банком, який бере безпосередню участь у китайській платіжній системі CIPS. Ірак хоче платити за імпорт з Китаю в юанях, і навіть британський ритейлер Tesco запропонував платити за свої китайські імпортні товари в юанях.

Сукупна доларова сума цих транзакцій все ще відносно невелика, але перехід на юань є значним.

Китай жорстко контролює грошові потоки, що надходять в країну і виходять з неї. Такий контроль за рухом капіталу та обмежена прозорість китайських фінансових ринків означає, що Китаю все ще бракує глибоких і вільних фінансових ринків, необхідних для перетворення юаня на основну світову валюту.

Для того, щоб юань став справді глобальною валютою, він має бути вільно доступним для транскордонних інвестицій, а не лише слугувати платіжним засобом для забезпечення торгівлі.

Але війна в Україні, можливо, якраз і зробила можливим для юаня вийти на рівень долара та євро — навіть якщо це ще не відбулося в повному обсязі. І будь-які політичні рішення США, які послаблюють репутацію і силу американських інститутів — такі як нещодавня драма з підвищенням допустимої величини держборгу, яка поставила уряд на межу дефолту, — прискорять зростання юаня і падіння долара.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини