Головна Статті Бізнес промисловість Ушаста примара. Хто і навіщо блокує конкурс на управителя "Вінницяпобутхім"?
commentss Cтатті Всі новини

Ушаста примара. Хто і навіщо блокує конкурс на управителя "Вінницяпобутхім"?

Компанію "Вінницяпобутхім", яка належала російським бізнесменам, отримало у розпорядження держагентство АРМА. Воно має знайти нового власника, однак стикається з затягуванням та блокуванням конкурсу.

9 травня 2023, 17:15 comments1564
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Санкційний порошок 

Ушаста примара. Хто і навіщо блокує конкурс на управителя "Вінницяпобутхім"?

Блокують конкурс на управителя "Вінницяпобутхім"

У вересні 2022 року стало відомо про передачу компанії "Вінницяпобутхім", що виготовляє відомий мийний засіб "Ушастий нянь", держагентству АРМА. Підприємство належало російському ВАТ "Невская Косметика" рублевого мільярдера Володимира Плесовських. Незабаром після арешту українського активу він помер, і компанію очолив інший акціонер Віктор Кононов. 

Тим часом АРМА почало шукати управителя вінницьким заводом, аби держава не зазнавала втрат через актив, що не працює, а мала дохід від його роботи. У грудні 2022 року переможцем конкурсу стало ТОВ "Крайтекс-Сервіс". Бенефіціарами фірми значаться Руслан Шостак та Валерій Кіптик. Їхні мережі Eva та Varus входять у перелік найбільших 35 компаній країни за рівнем доходу. 

Згодом дивним чином у підприємства, що майже рік не працювало, почали виникати проблеми. 

З початку у січні 2023 року АТ "Вінницяобленерго" припинило постачання електроенергії на об’єкти арештованого виробництва через його зв'язки з росіянами, що на той момент вже були давно заблоковані. Начебто про акціонерів з країни-агресора енергетики не знали раніше. 

У результаті склади заводу із сировиною та готовою продукцією залишилися без опалення. АРМА довелося шукати вихід. 

Проте кумедність ситуації полягає в тому, що обленерго само має відношення до російсько-українського бізнесмена Костянтина Григоришина та входить в його групу "Енергетичний стандарт". 

До речі, у листопаді 2022 року ПрАТ "Запоріжтрансформатор" цього ж бізнесмена держава вилучила через військову необхідність. 

Після історії зі світлом рішення АРМА щодо управителя оскаржив у суді один з учасників відбору — ТОВ "М Д М". Фірма просить скасувати конкурс і її дискваліфікацію. 

Київський окружний адміністративний суд у березні відкрив спрощене провадження в адміністративній справі. На прийняття рішення дається 60 діб. На цей строк діяльність підприємства, що отримало шанс на відновлення виробництва, заблокована. 

Залишається сподіватися на об'єктивність суду, а поки розберемося з ображеним претендентом на управління "Вінницяпобутхім". 

На три літери

За даними АРМА, агентство не допустило "М Д М" до відбору з декількох причин. Учасник не зміг довести відповідність кваліфікаційним критеріям. Він не підтвердив наявність необхідної матеріально-технічної бази та персоналу. Пропозиція щодо виплат в бюджет від доходу виявилась замалою. Тому фірму й зняли з перегонів. 

Сервіс YouControl рекомендує звернути увагу на "М Д М". По-перше, насторожує невеликий уставний фонд — лише 7 тис. грн. З таким здобутком хочуть керувати активом зі статутним капіталом 26,7 млн грн. 

По-друге, директор "товки" може укладати угоди вартістю до 20 тис. дол. Скільки коштує договір на управління заводом з виторгом у декілька десятків мільйонів доларів на рік? Напевно, більше цього порогу. Теж непряме свідчення, що ця компанія знаходиться не в тій ваговій категорії у бізнесі. 

Нарешті, маємо три кримінальні справи за участю "М Д М", в тому числі за ухилення від сплати податків. Ще два провадження стосувалися введення в обіг на ринок небезпечної продукції та незаконного використання торговельної марки. Мова йде про 2020-2021 роки. 

Серед "свіженького": у 2022 році суд оштрафував директора фірми за заниження податку на прибуток за 3 квартал 2021 року. Керівник "помилився" майже на 0,5 млн грн, за що сплатив ... 85 грн штрафу і ще 500 грн судового збору. 

Компанія утворена у 2013 році. Виробляє засоби для дезінфекції, побутову хімію під брендом "Чистолайн", зубочистки. Під час коронавірусу справи йшли чудово на масках та антисептиках. Наразі ситуація, здається, кепська. Згідно з відкритими даними, збиток за 2022 рік ТОВ становив 18 млн грн. Чистий дохід компанії оцінюється у 40 млн грн у 2022 році та 132 млн у 2021 році. 

Для "Вінницяпобутхім" дані є за 2021 рік — 853 млн грн доходу. Тобто бізнес потенційного "управителя" у 6,5 раза менший, ніж компанії, що нею він планує керувати.

У фірмі працюють 63 співробітники, або приблизно в 10 разів менше, ніж на вінницькому заводі. То звідки ж така наполегливість й впевненість в успіху проєкту? Якщо за 10 років підприємство залишається у "середняках", то чи дасть воно раду лідеру ринку? 

Спробуємо дізнатися, хто ж стоїть за маленькою фірмою з великими амбіціями.

Непорочні зв'язки 

Директором ТОВ "М Д М" є Сергій Григорович Блоцький. З ним пов'язана "контора" "Ніка Лтд", що її відносили до сфери інтересів ексзаступника міністра регіонального розвитку та будівництва Дмитра Ісаєнка, звільненого через скандал з отриманням статусу учасника АТО. У цій компанії за останні 3 роки 20 кримінальних справ, включно з ухиленням від податків. 

Бенефіціарами "М Д М" є Наталія Володимирівна Кокошко з Тростянця (51%) та Юрій Вікторович Шинкарук з Нововолинська (49%). 

Останній виявився китаєзнавцем. З ним пов'язані компанії "Укр-Китай-Логістика", "Укр-Китай Коммуникейшин", "Укр-Китай Інвестмент". Через них виходимо на відомого експерта українсько-китайських відносин національного масштабу — В'ячеслава Лисенка. 

У Wikipedia він згадується, як засновник двох з цих трьох фірм:"Укр-Китай-Логістика" (2017 рік) та "Укр-Китай Коммуникейшин" (2004 рік). 

Міноритарним партнером в "Укр-Китай-Логістика" є адвокат Андрій Попов, який має відношення до двох десятків організацій. Найцікавішою з них виглядає адвокатська фірма "Бізнес-Право", що її заснував нинішній міністр юстиції Денис Малюська, а керував нею його перший заступник Євгеній Горовець.  

Крім того, у 2017 році Лисенко створив компанію Meest China, що є лідером на ринку перевезень між Китаєм й Україною та входить до потужної міжнародної групи Meest українця Ростислава Кісіля з Канади, який, як пишуть, не був простим спостерігачем у лихих 90-х. 

Як бачимо, "М Д М" має широке коло потенційних знайомств серед впливових людей. Та чи допоможе це у "вирішенні" питання навколо управління "Вінницяпобутхім" в суді? І які цілі переслідує позивач?  

Cuo prodest (кому вигідно)? 

Зрозуміло, що пригоди навколо конкурсу невигідні, перш за все, державі. Замість того, щоб отримувати податки, забезпечити роботою понад 600 людей, завантажувати власні потужності, а не підтримувати закордонних виробників через імпорт, доводиться розв'язувати питання енергопостачання, аби не завдати шкоди екології та здоров'ю людей, та готуватися до судів. 

Паралельно активізувалися й кредитори підприємства. У квітні Господарський суд Вінницької області наказав стягнути з ПрАТ "Вінницяпобутхім" на користь ТОВ "Тара-Пак" 4,7 млн грн заборгованості за пакування. Видавничий дім "Укрпол" (м. Стрий) вимагає від компанії 1,7 млн, Київський картонно-паперовий комбінат (Обухів) — 1,6 млн грн. 

До банкрутства, звичайно, ще далеко. Але не можна виключати, що підприємство, що простоює, можуть спробувати розібрати на шматки за борги. Кращий запобіжник для цього — запуск виробництва.  

Навіщо ж "М Д М" блокувати роботу хімічного велетня?

Найпростіша версія — відсторонення конкурента. Фірма випускає схожу продукцію з "Вінницяпобутхім". Й чим довше відсутній суперник на ринку — тим більшу частку споживачів можна відібрати. 

Суди можуть йти рік й більше, тому така стратегія вигідна всім гравцям, що виробляють чи реалізують побутову хімію. 

За даними експертів, лише у 2021 році частка вінницького заводу у продажах скоротилася вдвічі — до 5%. Зрозуміло, що прихід стратегічного управителя дозволить підприємству відновити свої позиції й, не виключено, посилити їх. Напевно, багато хто у цьому не зацікавлений, тому і можуть використовувати "М Д М" як гальмо для ринкового руху небезпечного конкурента.      

Друге припущення -  бажання скористатися періодом "націоналізації", аби суттєво збільшити свій бізнес. Але тут зв'язки у судах сильно не допоможуть. Органи влади не можуть переймати компетенцію один одного, тому суд не має права виконувати роль АРМА та обрати переможця конкурсу, а "М Д М" нічим відповісти на доводи агентства.

Нарешті, є сенс розглянути російський слід. На користь цієї версії говорить енергетичний демарш "Вінницяобленерго" з ризикованими минулими зв'язками власника. Чи могла "Невская Косметика" запропонувати "М Д М" затягнути запуск підприємства через суд для цілей, що відомі лише їй? Ймовірно. 

Але український актив купували у свій час, аби покращити стан справ російської компанії саме через вихід на ринок України. Зрозуміло, що зараз він втрачений, тому великого сенсу щось вигадувати, на перший погляд, немає.

Отже, рішення суду у травні щодо конкурсу стане лакмусовою смужкою для прогнозу подальшого розвитку подій. Якщо все буде говорити на користь затягування розв'язання проблеми, то, можливо, державним органам доведеться звертатися до впливових знайомих "М Д М", аби з'ясувати позицію фірми. Адже у країні, яка воює та отримує фінансову допомогу провідних країн, знищення підприємства, що працює й поповнює бюджет, можна розглядати як злочин.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини