Головна Статті Бізнес інфраструктура Хто володіє найбільшими ринками України
commentss Cтатті Всі новини

Хто володіє найбільшими ринками України

Боротьба за контроль над найбільшими ринками країни нерідко закінчується смертями

1 січня 2024, 22:00 comments3876
Поділіться публікацією:

Ринки завжди вважалися одними з найбільш вигідних вкладень капіталу — товари, що продаються на них, потрібні всім і кожному, а великий оборот готівки часто дозволяє приховувати доходи. Щоправда, останнє десятиліття супермаркети та торгові центри потіснили ринки, але останні продовжують залишатися настільки ласим шматком, що за контроль над ними навіть убивають.

Хто володіє найбільшими ринками України

Хто володіє найбільшими ринками України

"Коментарі" розбиралися, хто володіє найбільшими ринками країни і чому через це іноді гинуть люди.

Промтоварний ринок (7 кілометр) – сірий кардинал Одеси Володимир Галантерник

Близько 15 тисяч торгових та складських об'єктів, вісім автомобільних парковок, автостанції, банк, пожежна частина, три медпункти, відділення поліції, комплекс з реалізації продовольчих товарів, мережі кафе та ресторанів та багато іншого. Так можна описати найбільший ринок України та один із найбільших у Східній Європі під назвою "Промтоварний ринок" або як він більш відомий у країні – "7 кілометр", оскільки виник близько 7-го кілометра дороги з Одеси до Ізмаїла поряд з однойменним покажчиком.

Першим засновником ринку став директор радгоспу "Авангард", на землях яких власне і виникли торгові ряди, Віктор Добрянський. Саме він у 1989-му році зміг досягти дозволу відкрити ринок "Авангард".

Згодом ринок не раз міняв господарів, у свій час його власником навіть називали одіозного нардепа Юрія Іванющенка, він же "Юра Єнакіївський", один із найбільш наближених людей до екс-президента Віктора Януковича.

На даний момент приблизно 50% ринку "7 кілометр", а також найвідомішим одеським ринком "Привоз" та ще рядом об'єктів володіє одеський бізнесмен Володимир Галантерник, якого ЗМІ часто називали "сірим кардиналом" Південної Пальміри.

Самого бізнесмена ЗМІ називали вихідцем із угруповання Олександра Ангерта, на прізвисько Ангел. До неї ж, як зазначено у звіті італійської поліції у справі про контрабанду наркотиків та зброї, опублікованому у 1998 році, входив і Геннадій Труханов, нинішній мер Одеси.

Восени 2021 року Труханов та Галантерник проходили у справі про створення злочинної організації та у справі про розкрадання громадської землі в Одесі та заподіяння шкоди громаді на суму 689 млн грн. У серпні 2023 року НАБУ заявило про закінчення слідства у цій справі, але сам бізнесмен давно мешкає за межами України.

Ринок Барабашово – народний депутат Олександр Фельдман

Приблизно 75 га та близько 15 тисяч торгових та складських приміщень – все це робить ринок "Барабашово" у Харкові другим за розмірами після "7 кілометра", але при цьому максимально не схожим на одеський.

Так, якщо "7 кілометр" спочатку створювався організовано, то "Барабашово" виникло стихійно і лише 1995 року було зареєстровано офіційно. Також не було інтриги і з його власником – давно відомо, що ринок належить "Концерну АВЕК", яким володіє народний депутат України 4-9 скликань Олександр Фельдман, хоча офіційно він ним і не керує.

Олександр Фельдман — особистість для Харкова часів незалежності знакова – 1991-го року зайнявся бізнесом, став одним із найбільших підприємців міста, та одним із найвпливовіших. З 2002-го не розлучався з мандатом народного депутата, хіба що змінював партії – БЮТ, ПР, ОПЗЖ, різні парламентські групи. Треба сказати, що у бізнесі йому це допомагає: власність за будь-якої влади залишалася завжди з ним.

А ось від російських окупантів власник "Барабашово" захистити ринок не зміг і вже в березні 2022 через обстріл ЗС РФ ринок пережив масштабну пожежу. У серпні 2022 року Олександр Фельдман пообіцяв реконструювати ринок, щоправда у Харківській мерії вважають, що краще збудувати новий інноваційний міський район.

Калинівський ринок (Калинка) – територіальна громада Чернівців

Досить несподівано конкуренцію містам-мільйонникам за розміром ринку склало місто Чернівці з його приблизно 250 тисячами мешканців. Місцевий Калинівський ринок або "Калинка" також вважається одним із найбільших в Україні та Східній Європі зі своїми приблизно 10 000 торгових та складських місць.

Виник ринок наприкінці 1980-х, як і "Барабашово", стихійно, але вже 1990-го був легалізований, а 1997-го став комунальним, тобто належати територіальній громаді Чернівців. Юридично це оформлено як КП "Міський торговельний комплекс "Калинівський ринок".

Справи у КП на ринку йдуть добре, виручка постійно зростає: так за 2022 рік вдалося отримати 155 млн грн, що на 30 мільйонів більше, ніж у довоєнний 2021, а за 9 місяців 2023 КП "Міський торговий комплекс "Калинівський ринок" виручило вже 169,5 млн грн. При цьому з 1 січня 2024 року послуги ринку подорожчають.

Бессарабський ринок – міська громада Києва

Один із найбільших столичних ринків, що знаходиться в центрі міста у будівлі, якій приблизно 110 років, належить територіальній громаді столиці та керується КП "Бессарабський ринок" Київміськради. Судячи зі звітів, справи ринку йдуть не надто добре – у 2022-му році КП виручило 9 млн грн, що майже вдвічі менше, ніж у 2021-му (16,2 млн грн).

Взагалі, комунальні ринки столиці ведуть господарську діяльність не найкращим чином. Наприклад, частина Житнього ринку була здана в оренду восени 2022-го за 1,2 млн грн, але орендар заборгував понад 3,7 млн грн орендної плати та понад 600 тисяч штрафів.

Водночас приватний ринок "Виноградар", що належить Надії Пересецькій, дружині померлого у 2012-му році кримінального авторитета В'ячеслава Пересецького на прізвисько "Фашист", виручив у 2022-му році 8,2 млн грн.

Ще один столичний ринок, розквіт якого прийшов на епоху криміналу у Києві – ринок "Троєщина". Його створення пов'язують з ім'ям кримінального авторитета Валерія Прищика, убитого у 2003 році. Зараз, за даними ЗМІ, ринок належить зведеному брату авторитета Ігорю Цешковському.

Ринок Озерка – група "Приват" та Олександр Петровський, він же "Нарік"

Найбільший ринок Дніпра – "Озерка" неодноразово ставав об'єктом конфліктів, рейдерських захоплень і навіть вбивств. "Коментарі" докладно писали, як у середині 2000-х за контроль над ним зійшлися група "Приват" та "Лужниківська група" Євгенія Гіннера (нині президент ФК ЦСКА), Олександра Бабакова (нині віце-спікер Держдуми РФ) та Михайла Воєводіна, "злодій у законі" на прізвисько "Міша Лужнєцкий".

Зараз же за даними дніпровських ЗМІ, "Озерку" контролює дніпровський бізнесмен Олександр Петровський, якого в деяких колах називають на прізвисько "Нарік".

Юридично ринок оформлений на ТОВ "Дніпропетровський центральний ринок "Озерка", яке належить Вікторії Перебійніс (50% ринку через ТОВ "Вікторія", є директором ринку, – ред) та громадянці Греції Інні Самоургканіду (50% через "Сайніл інветсмент лімітед", зареєстрованою в офшорній зоні Белізу).

Даних про Вікторію Перебійніс небагато. Так, у 2006-му році вона балотувалася до міськради тоді ще Дніпропетровська від "Батьківщини", а у 2020-му році була обрана депутатом Дніпровської райради як член партії "Слуга народу".

Втім, сама Вікторія Перебійніс є директором та міноритарним (12,5%) співвласником ТОВ "КП "Центральний ринок", який входить до складу групи "Приват" Геннадія Боголюбова та Ігоря Коломойського (останній з вересня перебуває в СІЗО) так що найімовірніше "Озерка" таки контролюються саме "Приватом". Олександр Петровський може бути молодшим партнером "приватівців".

У 2022-му році ТОВ "КП "Центральний ринок" отримав дохід 31,1 млн грн, що на 12 млн грн менше, ніж у 2021-му.

Краківський ринок Львова – сімейство Щадило

У Львові також чимало ринків, найбільшим з яких, мабуть, є Краківський, який юридично належить ТОВ "Краківський ринок", власниками якого виступають Наталія Щадило (39,5%), та екс-консул Казахстану у Львові Володимир Кожан разом із сином Юрієм (44,5%).

За даними львівських ЗМІ, Наталія Щадило та її чоловік Ігор – бізнес-партнери відомого львівського підприємця Володимира Дідуха, якого також називають кримінальним авторитетом на прізвисько "Морда".

Цікаво, що у 1990-х роках у Львові діяв кримінальний авторитет Роман Щадило на прізвисько "Калека", інвалідом він курував "роботу" банд автовикрадачів у регіоні, але у 1998-му році був убитий. Був він родичем подружжя Щадило чи просто однофамільцем – невідомо.

Загалом про цінність, яку представляють сьогодні ринки для деяких регіонів України, говорить історія Центрального ринку Івано-Франківська із 1300 торговими точками. За 1,5 роки – з лютого 2022 по червень 2023 року були вбиті два місцеві кримінальні авторитети – Ігор Дутко на прізвисько "Сухий" та Ігор Климович він же "Храмою". Ще на одного замах було попереджено випадковим затриманням кілерів.

Вбивства могли бути викликані розбірками навколо ринку, який орендує ТОВ "Торговий сервіс". Власником компанії називають депутата Івано-Франківської міськради Ігоря Халаменда, якого також вважали кримінальним авторитетом на прізвисько "Бура".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини