Головна Статті Бізнес інфраструктура Хто володіє найкращими готелями України
commentss Cтатті Всі новини

Хто володіє найкращими готелями України

Леонід Юрушев, санкційні російські бізнесмени та Коломойський – основні метрдотелі України.

7 грудня 2023, 23:55 comments1013
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Готельний бізнес, безсумнівно, один з найбільш постраждалих від повномасштабного вторгнення Росії в Україну, адже іноземні туристи не поїдуть у воюючу країну, та й внутрішніх туристів стане в рази менше. І це підтверджується статистикою готельного сектора, який за даними Forbes працює на 3% від своїх можливостей у грошовому еквіваленті (на 5% на півдні та на 10-15% у столиці).

Хто володіє найкращими готелями України

Хто власники кращих готелів України

При цьому податкові надходження від галузі за даними Державного агентства розвитку туризму за 9 місяців 2023 року зросли в порівнянні з аналогічним періодом минулого року в 17 регіонах. Причому Львівська та Київська області заплатили податків навіть більше, ніж у довоєнному 2021 році.

Словом, не скрізь ситуація настільки погана, як можна було б подумати, а отже й власники найдорожчих, 5-зіркових готелів продовжують отримувати доходи. І "Коментарі" вирішили розібратися, хто ж володіє найдорожчими та найкращими готелями України.

"Готельний король" Леонід Юрушев

Безсумнівно, якщо й не найбільшим, то найвідомішим власником готелів в Україні є бізнесмен Леонід Юрушев. Йому належать елітні готелі "InterContinental Kyiv", "Fairmont Grand Hotel Kyiv", "Riviera House", "Alfavito", правда два останні трохи гірше, але всі вони розташовані в столиці.

У свої найкращі готелі "InterContinental Kyiv" та "Fairmont Grand Hotel Kyiv" за даними ЗМІ, бізнесмен вклав по 200 млн дол, але інакше було не можна, так як обидва вони належать до всесвітньо відомих готельних мереж, де планка якості та інвестиції стоять високо. Формальним власником готельного бізнесу підприємця є девелоперська компанія ТОВ "Ярославів вал" та ПАТ "Венчурний недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Укрбудінвест".

Про самого Леоніда Юрушева досить багато суперечливої інформації, відповідно до якої він починав у Донецьку і навіть нібито мав відношення до місцевої організованої злочинності, виступаючи в ролі валютника та фінансиста. Пізніше Леонід Юрушев переїхав до столиці, зайнявся банківським бізнесом, заводом з ремонту залізничних вагонів, будівництвом та нерухомістю у Києві.

Безпосереднім керуючим готельного бізнесу Леоніда Юрушева є його донька Єлизавета, а зятем — український актор і шоумен, який у 2019-му році став нардепом від "Слуги народу", а потім губернатором Черкаської області (до березня 2022 року) Олександр Скічко. За часів локдауну у 2021-му році журналісти помічали, як "слуги народу" використовували готелі Юрушева для святкувань та особистих зустрічей.

Щодо безпосередніх доходів готельного бізнесу Леоніда Юрушева, то офіційно вони звичайно "просіли". Так, ТОВ "Гранд менеджмент" виручило у 2022-му році 82,6 млн грн, тоді як роком раніше це були 269,3 млн, у ТОВ "Епоха" падіння сталося з 74,4 млн грн до 9 млн. Добре йшли справи хіба що у ТОВ "Готель менеджмент", яке заробило у 2022-му році майже 491 млн грн (362,6 млн грн у 2021-му). До речі, саме у готелі цієї компанії проводив свою прес-конференцію, присвячену 1-й річниці російського вторгнення в Україну, президент України Володимир Зеленський. Тоді вартість послуг з оренди залу та ресторанне обслуговування заходу становила 90 тисяч гривень.

"Прем'єр-палас" для російського віце-спікера Держдуми та "злодія в законі"

Більше 10 готелів мережі "Premier Hotels&Resorts", серед яких "Прем'єр Палас" — флагман-готель на перетині бульвару Шевченка та вулиці Чикаленко. Цією мережею, а також готелями "Славутич", "Ореанда", "Русь" з початку 2000-х володіють бізнесмен та власник ФК "ЦСКА" Євген Гінер, віце-спікер Держдуми РФ Олександр Бабаков, та "авторитетний бізнесмен" Михайло Воєводін, яких також називають представниками "Лужнмківської групи".

"Коментарі" докладно розповідали про історію бізнесу "лужниківських" в Україні, яким належать чималі активи в енергосекторі країни, а їхній шлях супроводжувався скандалами, рейдерськими захопленнями та вбивствами.

Хоча мережа "Premier Hotels&Resorts" заарештована судом ще в грудні 2022 року, як стверджує "Українська правда" у київському "Прем'єр Паласі" спокійно місяцями проживав бізнесмен Леонід Ашкеназі, якого пов'язують із "Лужниківським" організованим злочинним угрупуванням.

Щодо доходів, то за 2022 рік ТОВ "Готель прем'єр палас" звітував про майже 144 млн грн доходу проти 248,8 млн 20221-го. У готелі "Русь" ці показники становили 48,1 млн і 131,4 млн грн відповідно.

"Хілтон" для Бориса Фуксмана та Олександра Роднянського

Готель, що працює під ТМ ще однієї всесвітньо відомої готельної мережі Hilton у Києві, знаходиться на бульварі Тараса Шевченка і належить двоюрідним братам — Олександру Роднянському, що стояв біля джерел телеканалу "1+1", і Борису Фуксману, німецькому бізнесмену родом з України.

У будівництво готелю з нуля бізнесмени вклали 150 млн дол, а працювати він почав у 2010-му році. У 2019-му році у готелю почалися проблеми, тому його частину навіть було закрито за рішенням суду, а в 2020-му році колишнього юридичного власника готелю – ТОВ "Компанія з розвитку готельного бізнесу" було ліквідовано.

На цей момент власником Hilton у Києві є ТОВ "Міжнародно-діловий центр", що належить кузенам. За 2022 рік компанія звітувала про дохід у 181,2 млн грн проти 378,7 млн грн у 2021-му.

Сам Олександр Роднянський, хоч і прожив у Росії 20 років, у березні 2022 року залишив РФ, а в травні 2023-го був звинувачений у поширенні "фейків" про російську армію.

Hyatt Regency для Ігоря Кривицького

Готель, що працює під ще однією світовою торговою маркою Hyatt, був побудований в столиці у 2007-му році і належав спочатку компанії "Індустріальний союз Донбасу" Сергія Тарути та Віталія Гайдука. Але у 2014 році Тарута продав готель, і за однією з версій покупцем став бізнесмен Ігор Кривецький, якого називають головним спонсором партії "Свобода" Олега Тягнибока.

Ріксос-Прикарпаття для "слуг народу" — з донецькими корінням

Готель "Rixos-Прикарпаття" у Трускавці прогримів на всю Україну у 2019-му році, адже саме в ньому влітку новообрані народні депутати від партії "Слуга народу" проходили свій "тренінг". А за 2 роки вже сам президент Володимир Зеленський проводив у готелі засідання фракції політичної партії.

Щодо власників, то юридично готель записаний на ТОВ "Діагностичний лікувально-реабілітаційний комплекс "Ріксос-Прикарпаття" і в рівній мірі, по 50%, належить компанії "Інвестиції та розвиток" донецького мільйонера Ігоря Гуменюка та ТОВ "Спецпроект-Перспектива".

Ігор Гуменюк – донецький бізнесмен, який у 90-х роках стояв біля витоків компанії "АРС", був нардепом від Партії регіонів, займався вугільним бізнесом і вважався близьким до Олександра Януковича, сина колишнього президента України Віктора Януковича.

ТОВ "Спецпроект-Перспектива" за даними аналітичного сервісу YouControl, входить до групи компаній покійного нардепа Ігоря Єремеєва "Континіум", що займається також нафтовим та молочним бізнесом.

"Ріксос -Прикарпаття" принесло своїм власникам 205,8 млн грн у 2022 році, проти 291 млн грн 2021-го року.

Radisson Blu Resort у Буковелі – Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов

На іншому відомому українському курорті, тепер гірськолижному — Буковелі, знаходиться готель ще однієї всесвітньо відомої готельної мережі Radisson, який належить бізнесменові Ігорю Коломойському, який перебуває в СІЗО, і його партнеру по групі "Приват" Геннадію Боголюбову.

Готельний бізнес у Буковелі оформлений на ТОВ "Зірка Буковелі", яка на 99,66% належить кіпрській "Ачілла Менеджмент Лімітед". За даними ЗМІ, Ігор Коломойський вийшов зі складу бенефіціарів гірськолижного курорту, але на фінансових показниках діяльності готелю це не вплинуло. У всякому разі "Зірка Буковеля" змогла заробити у 2022-му році 378 млн грн, що на 2 мільйони більше, ніж у 2021-му. Ще більше грошей готель Ігоря Коломойського в Буковелі може принести, якщо вдасться побудувати заплановані влітку 8 км автодороги від селища міського типу Ясіня до села Чорна Тиса, що зробило б трансфер до готелю швидким та комфортним.

Щоправда після скандалу у ЗМІ, коли з'ясувалося, що найбільшу вигоду від цього тендеру отримає ТОВ "Буковель", що належить родині Ігоря Палиці, найближчого бізнес-партнера Ігоря Коломойського, тендер було скасовано.

Тим не менш, Буковель залишається найперспективнішим українським курортом і може приносити власникам готелів солідні прибутки.

Гранд-готель у Львові Григорія Козловського

Також перспективний готельний бізнес у "тиловому" Львові. У місті працюють готелі, яким понад 100 років, що надає їм особливого шарму. Одним із таких готелів є "Гранд-готель", збудований у 1893-му році. На початку 1990-х він був викуплений українкою американського походження Мартою Федоров, але пізніше права власності вона втратила, а кузен бізнес-вумен, який керував готелем, був убитий.

Наразі відкритим після реконструкції у 2018 році готелем володіє львівський бізнесмен Григорій Козловський. Юридично все оформлено на ТОВ "Холдинг "Гранд-готель", правда про прибуток останнього нічого невідомо. Остання відкрита звітність компанії датується 2019 роком, тоді компанія заробила близько 80 млн грн.

Сам бізнесмен тим часом активно відомий своєю меценатською діяльністю під час війни.

Як можна помітити, більшість власників українських готелів звітує про погіршення матеріального стану, що в умовах війни є абсолютно логічним. Але що далі від передової і ближче до місць відпочинку сучасної еліти, то більший заробіток отримують метрдотелі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Партия 5.10

8 грудня 2023, 00:47

Все тебе бандюганы у власти и при своих капитала, даже война ничему не учит это идиотское население, так и подохнет оно в рабстве


Новини