Головна Статті Бізнес інфраструктура Українці зможуть продавати один одному електроенергію – чи буде революція на енергоринку України
commentss Cтатті Всі новини

Українці зможуть продавати один одному електроенергію – чи буде революція на енергоринку України

Чи зможуть звичайні українці стати повноцінними учасниками ринку електроенергії та заробити на її продажу.

10 травня 2023, 16:26
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Своїм рішенням від 9 травня Національна комісія з державного регулювання енергетичного ринку та комунальних послуг може здійснити революцію на ринку електроенергії України.

Українці зможуть продавати один одному електроенергію – чи буде революція на енергоринку України

Українці зможуть продати електроенергію. Фото з відкритих джерел

У чому ця революція, і чому вона може не статися, розбиралися "Коментарі Україна".

Торгувати електроенергією тепер зможуть усі

9 травня 2023 року НКРЕКП ухвалила рішення про надання всім споживачам електричної енергії (як побутовим, так і непобутовим) прав на продаж виробленою генеруючою установкою та/або установкою зберігання енергії такого споживача електричної енергії будь-якому постачальнику за вільним договором та за договірною ціною.

"Таке рішення сприятиме розширенню конкуренції на роздрібному ринку електричної енергії та спрямоване на розвиток розподіленої генерації та проведення зеленої трансформації енергетики", — повідомляє сайт Нацрегулятора.

За коротким повідомленням Нацкомісії стоїть революційна норма про вільний продаж усім виробникам "зеленої" електроенергії виробленої ними енергії за прямими договорами.

Інакше кажучи, якщо на даху вашого будинку стоїть сонячна панель або вітрова батарея, які висвітлюють ваш будинок, і у вас залишаються запаси електроенергії, ви можете укласти договір і продає її будь-кому, хто захоче купити.

Тепер це можливо завдяки внесення змін до розділу 5 Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Держава завжди повинна

Ухвалене 9 травня НКРЕКП рішення радикально змінює правила гри на ринку "зеленої" електроенергії, адже досі її могла купувати лише держава в особі ДП "Гарантований покупець". Ціну держава пропонує добру – не менше 14 євроцентів або 5,5 грн за 1 кВт/год.

Але є проблема – "Гарантований покупець" завжди винен виробникам "зеленої" електроенергії і не повністю оплачує свої покупки. Приміром, у квітні ДП мало постачальникам "зеленої енергії" 15,3 млрд грн, причому за минулий рік він розплатився на 53,3%, а 2023-го року платить 63,4% від необхідного.

Щоб повернути ці борги, виникла навіть ідея спрямовувати до 50% доходу від експорту електроенергії на погашення цих боргів.

Таким чином, можливість виробникам "зеленої" електроенергії вийти на вільний ринок зі своїм ресурсом і продаючи його отримувати "живі" гроші замість накопичення боргів державою, може допомогти продавцям.

Щоправда, в даному випадку йтиметься швидше про великих виробників електроенергії, першим з яких є "ДТЕК ВДЕ" найбагатшого українця Ріната Ахметова.

Проте, оскільки у рішенні НКРЕКП право продажу надається всім виробникам "зеленої електроенергії", заробити на екологічно чистій енергії теоретично можуть і українці.

Бізнес на зеленій електроенергії – чи це вигідно?

Припустимо, ви вирішили зайнятися бізнесом із продажу "зеленої" електроенергії. Для цього знадобиться купити електрогенеруючі потужності, або сонячну панель для будинку.

Як показує практика, найкраще купувати сонячну електростанцію продуктивністю 30 кВт/год, чия вартість починається приблизно з 600 тисяч гривень. У середньому за рік подібна електростанція зможе згенерувати близько 32 МВт і тут можливі два варіанти:

1) ви продасте електроенергію державі за цим приблизно 5,5 грн. за кВт/год, щоправда, з ризиком затримки платежу, і виручите близько 175 тисяч гривень, тобто термін окупності бізнесу складе 3,5-4 роки;

2) ви продасте свою електроенергію на вільному ринку будь-якому покупцеві, вже користуючись дозволом НКРЕКП від 9 травня, але в цьому випадку ціна енергії буде явно не 5,5 грн за той же кіловат.

Нічого не зміниться – чому експерти думають, що заробити на ринку простим українцям не вдасться

Водночас опитані "Коментарями" експерти вважають, що навряд чи звичайні українці стануть повноцінними учасниками ринку електроенергії, надто їх мало й незрозумілі правила гри.

"Думаю на ринок це рішення НКРЕКП практично ніяк не вплине, адже частка домогосподарств, що володіють генерацією електроенергії, менше 1% і принципово не може вплинути на ринок і на тарифоутворення. Це полегшить певною мірою проблеми держави з розрахунками з інвесторами, які вклали гроші у домашню генерацію. Тепер вони зможуть самостійно її продати, не чекаючи від держави грошей", — вважає голова правління у Спілці споживачів комунальних послуг України Олег Попенко.

З цією точкою зору погоджується економічний експерт Борис Кушнірук, проте бачить деякі позитивні моменти у вирішенні НКРЕКП.

"Припустимо власник якогось підприємства захоче поставити сонячну панель або вітрову турбіну на даху для потреб свого підприємства. Але за результатами підрахунків зрозуміє, що це занадто дорого і відмовиться від цього. Тепер, отримавши можливість продавати надлишки, він може вважати для себе це вигідним", — каже експерт.

До того ж за словами співрозмовника "Коментарів", виробники можуть уникнути "Гарантованого покупця" з його вічними боргами та корупційними ризиками, коли за можливість отримати від держави гроші доведеться заплатити чиновникам.

Водночас, до ідеї участі на енергетичному ринку рядових українців експерт ставиться скептично, а в дечому навіть шкідливий.

"Теоретично можна буде продавати надлишки енергії домогосподарствами, але неминуче виникне проблема дисбалансу. Так, на ринок вийдуть тисячі виробників зеленої енергії, яка носить нерегулярний характер. Наприклад, сонячна енергія виробляється вдень, отже в цей час в енергосистемі можливі перевантаження. Треба буде балансувати потужність, що зараз роблять великі виробники, в основному за рахунок теплових електростанцій. Але як це зробити у разі появи тисяч нових постачальників?", — запитує експерт.

На думку співрозмовника "Коментарів", розумніше взяти міжнародний досвід, де у більшості країн діє інша модель "зеленої" енергетики.

"Скажімо в Німеччині держава дає податкові пільги тим, хто купує вітро- або сонячну електростанцію, що робить її купівлю більш вигідною і швидкоокупною, але права на продаж електроенергії немає. Вона використовується тільки для побутових потреб, але податкові пільги роблять її економічно вигідною" , – говорить про світовий досвід Борис Кушнірук.

Таким чином, експерти сумніваються, що рішення НКРЕКП радикально змінить ситуацію на ринку, але цілком може змінити матеріальне становище тих продавців, які все ж таки ризикнуть вкластися в купівлю домашніх електростанцій на сонячній або вітровій енергії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини