Головна Статті Бізнес держсектор Корбан, брати Дубинські та інші – хто виграє тендери у Дніпрі
commentss Cтатті Всі новини

Корбан, брати Дубинські та інші – хто виграє тендери у Дніпрі

На тендерах у Дніпрі лише дві компанії заробили понад 30 млрд гривень. Хто за ними стоїть

9 жовтня 2023, 23:50
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:








Так склалася ситуація в країні, що на місцях вільних грошей виявилося більше, ніж у центральному бюджеті, і ці кошти треба встигнути освоїти до кінця року. Звідси й тендери на барабани та мільярди, закатані в асфальт.

Корбан, брати Дубинські та інші – хто виграє тендери у Дніпрі

Хто виграє тендери у Дніпрі. Фото з відкритих джерел

"Коментарі" вирішили розібратися, як витрачаються кошти місцевих громад найбільших міст України, і сьогодні йтиметься про Дніпро, який має давню історію корупційних скандалів.

6000 договорів та 30 мільярдів гривень

Закупівлі бюджетним коштом – це завжди чудовий спосіб вивести гроші на "свої" фірми чи просто отримати "відкат" для недобросовісних українських чиновників. І найчастіше це роблять через департаменти та управління виконавчого комітету будь-якої міськради, які мають право оголошувати власні тендери.

Для Дніпра це дві основні структури, які з 2016 року на двох закупили коштом міськбюджету послуг на 30 мільярдів гривень:

  • Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради – 2200 тендерів на 25,97 млрд грн;
  • Департамент житлового господарства Дніпровської міськради – 4048 тендерів на 4,5 млрд грн.
  • Разом на двох виходить 30,5 млрд грн або приблизно два міські бюджети Дніпра, який на 2023 рік був затверджений у 15,5 млрд грн.

Основними одержувачами коштів від тендерів Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради стала низка приватних фірм та комунальних підприємств Дніпровської міськради. А ось Департамент житлового господарства Дніпровської міськради укладав договори лише з приватними комерційними структурами.

Корбан, КП "Міськсвітло" та бізнес-партнер Ростислава Шурми – переможці тендерів у Дніпрі

За даними Clarity Project, приблизно 12% від суми всіх тендерів, проведених Департаментом благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради – 2,65 млрд грн з 26 млрд грн, припадають на ТОВ "Будівельно-виробнича фірма "Елітпроект".

Цікаво, що фірма, яка оперує такими сумами, за даними аналітичного сервісу YouControl, має статутний фонд лише 500 гривень, а її власником є дніпровський адвокат Олеся Бондаренко.

Втім, ще 2020-го року "Наші гроші" звернули увагу на те, що "Елітпроект" зареєстровано у Дніпрі на вулиці Січеславська набережна 53 за тією ж адресою, що й ТОВ "Депозитарно-фондова компанія "Славутич-Капітал" із групи дніпровського бізнесмена Геннадія Корбана.

Саме цим зв'язком, точніше приналежністю "Елітпроекту" до групи Геннадія Корбана журналісти й пояснювали такі феноменальні успіхи на держтендерах компанії, яка, створена у 2019-му році, вже тоді змогла виграти замовлень на 600 млн грн.

Останнім виграним наразі "Елітпроектом" тендером Дніпровської міськради є поточний ремонт автошляхів у Дніпрі на 395,6 млн грн від 12 липня. Зауважимо, що "Елітпроект" була єдиним учасником процедури держзакупівлі, що є порушенням, але скасування результату не було.

Ще 1 млрд 20 млн грн виграла ТОВ "Тракція Інфра", яку ЗМІ також пов'язують із Геннадієм Корбаном. Саме у неї фаворит чиновників мерії Дніпра ТОВ "Будівельно-виробнича фірма "Елітпроект" орендувала техніку для своїх робіт, адже звідки взятися компанії з 500 гривнями статутного фонду.

На другому місці у списку переможців із 2,6 млрд грн – комунальне підприємство Дніпровської міськради "Міськсвітло", тобто гроші формально залишилися у місті. Однак, це не зовсім так.

Так, вигравши у Департаменту благоустрою та інфраструктури тендерів на 2,6 млрд грн, "Міськсвітло" своєю чергою витратило 1,4 млрд грн на власні тендери. Переможцем 45 з них на суму 469 млн грн виявилася фірма "Монтажно-будівельна компанія "Синергія".

Її власниками є Володимир Кошель, Любов Сердюк і Батир Азимов. Але набагато цікавіше те, що у розслідуваннях ЗМІ вона фігурувала як компанія, близька до одного з основних власників сонячних електростанцій (СЕС) в Україні Руслана Божка. Принаймні, всі роботи на СЕС останнього виконувала саме ця фірма.

А вже у серпні прізвище Божко лунало у скандалі, пов'язаному з виплатою з держбюджету України 320 млн грн за "зелену електроенергію" фірмам на окупованій території, власником яких є Олег Шурма – брат заступника голови Офісу президента Ростислава Шурми. Саме Божко може бути близькою до Ростислава Шурми людиною. Тобто партнер Ростислава Шурми міг опосередковано взяти участь в отриманні доходу від тендерів Дніпроміськради.

340 мільйонів гривень від "Міськсвітла" отримало ТОВ "Нью стрім енерджі", причому, як звернули увагу "Наші гроші", ціна електроенергії в порівнянні з минулим тендером зросла на 45%, і це було ще до війни. Володіє фірмою Сергій Цюкало.

"Бронза" серед переможців тендерів Департаменту благоустрою та інфраструктури ще в одного КП Дніпроміськради – "Міськзеленбуд" з 2,11 млрд грн.

Брати Дубинські – королі тендерів у Дніпрі

Трохи більш як 1,7 млрд грн заробила на держтендерах Департаменту благоустрою та інфраструктури ТОВ "Автомагістраль 2016". Компанія спеціалізується на прибиранні вулиць, будівельно-монтажних роботах та інше. При цьому саму компанію пов'язують із бізнесменами з Каменського братами Володимиром та Леонідом Дубинським. Сама ж фірма регулярно згадується в різних кримінальних провадженнях, наприклад, за №12021041650000333 від 19 травня 2021 року. Слідство вважає, що фірма, виконуючи договір про ремонт на вулиці Набережній Перемоги, брала з території полігону Правобережну землю, глину та пісок, якими і посипала вулицю. Тим самим фірма економила на їх купівлі, ще й, можливо, завдаючи шкоди здоров'ю городянам, адже полігон використовувався, у тому числі й для зберігання відходів.

Також братам Дубинським належить ТОВ "Група "Капітал-буд", яка перемогла у 53 тендерах Департаменту житлового господарства Дніпровської міськради на суму 1,84 млрд грн із загальної суми у 4,5 млрд грн.

Зв'язок із Дубинськими "Наші гроші" відстежують за формальним власником компанії – Іриною Рум'янцевою, яка раніше керувала іншою фірмою братів – ТОВ "Міськбуд".

Ще 740 мільйонів гривень від Департаменту житлового господарства Дніпровської міськради одержало ТОВ "Теллор-груп", яке, за даними дніпровських ЗМІ, також належить братам.

Також 1,06 млрд грн від Департаменту благоустрою та інфраструктури отримало ТОВ "Екологія-Д", що пов'язується з братами Дубинськими.

Нехитрий підрахунок показує, що фірми Геннадія Корбана на "щедротах" мерії заробили близько 3,67 млрд грн, тоді як за компанії з оточення братів Дубинських близько 5,4 млрд грн.

Втім, такий "дерибан" міського бюджету через Департамент благоустрою та інфраструктури та Департамент житлового господарства міськради Дніпра не продовжуватиметься вічно.

Так, Національна поліція розслідує кримінальне провадження №32020100000000324 за фактом розкрадання 1,5 млрд грн із коштів міського бюджету. За версією слідства у 2020-2022 роках посадові особи мерії Дніпра виділяли із держбюджету кошти на поповнення статутного фонду комунальних підприємств. Проте насправді бюджетні гроші були спрямовані на поточні та капітальні ремонти житлового фонду Дніпра через підконтрольні комерційні структури та викрадені.

Якщо слідство зможе довести свою версію подій, у Департаменті благоустрою та інфраструктури та Департаменті житлового господарства міськради Дніпра неминучі кадрові перестановки – зі своїх постів підуть багато людей, завдяки яким перемагають нинішні фаворити мерії міста.

Втім, не факт, що цим вдасться зупинити схему виведення з міського бюджету коштів на певні фірми, можливо, лише зміняться назви компаній. Але все ж таки мільярди та десятки мільярдів гривень зі скарбниці Дніпра – це надто великий куш, щоб відмовлятися від нього, тож прізвища власників фірм, які стоять за переможцями тендеру, схоже, зміняться лише разом зі зміною складу міської влади Дніпра.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини