Головна Статті Бізнес держсектор Вирубка лісів, криптовалюта, дороги на сотні мільйонів гривень – що відбувається у ДП "Ліси України" і до чого тут його голова Юрій Болоховець
commentss Cтатті Всі новини

Вирубка лісів, криптовалюта, дороги на сотні мільйонів гривень – що відбувається у ДП "Ліси України" і до чого тут його голова Юрій Болоховець

Що відбувається у лісовій галузі України та як із нею пов'язаний голова ДП "Ліси України" Юрій Болоховець.

5 грудня 2023, 00:30
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Лісова галузь української економіки нечасто буває на слуху, і то найчастіше через різні порушення, на кшталт браконьєрської вирубки та контрабанди лісу для подальшого вивезення до Європи. Навіть державна монополія на вирубання лісу та війна не змогли змінити цієї тенденції, хоча буквально восени 2022 року галузь пережила чергову реформу.

Вирубка лісів, криптовалюта, дороги на сотні мільйонів гривень – що відбувається у ДП "Ліси України" і до чого тут його голова Юрій Болоховець

Що відбувається у ДП "Ліси України"

"Коментарі" розбиралися, що відбувається в лісовій галузі України, і хто може бути винен у ситуації, коли керівники галузі тільки в одній області мають статки, що обчислюються мільйонами доларів.

Від лісгоспів до ДП "Ліси України"

До вересня 2022 року лісова галузь України була представлена 158 лісовими господарствами (лісгоспами), до завдань яких входило вирубання лісу, висадження нового замість вирубаного та інше. Всі ці підприємства належали державі, що мала монополію на вирубання дерев, та вели самостійну господарську діяльність.

Подібний спосіб господарювання постійно піддавався критиці і восени 2022 року галузь чекала на чергову реформу – всі лісгоспи об'єднали в єдине державне спеціалізоване підприємство "Ліси України". А замість 24 управлінь утворили 9 регіональних офісів лісового та мисливського господарства.

26 жовтня нове ДП було офіційно зареєстровано зі статутним фондом у 1000 гривень та першим директором – Ігорем Лицуром. Втім, на посаді директора керівник підприємства пробув трохи більше півроку, оскільки 4 травня 2023 року його місце посів екс-глава Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, який став "жертвою" боротьби Тимчасової слідчої комісії (ТСК) ВР з питань розслідування дій агентства.

Створена 18 жовтня 2022 року ТСК на чолі з неоднозначним народним депутатом Миколою Тищенком, у квітні 2023 року у своєму звіті розкритикувала Держлісагентство. За висновками нардепів, галузь могла б заробляти на рік до 881 млрд грн замість 23,3 млрд зароблених у 2022-му році. Підсумком звіту стало звільнення Юрія Болохівця з посади голови Державного агентства лісових ресурсів України та призначення на ДП "Ліси України".

Формально, таке кадрове рішення для Юрія Болоховця означає пониження, адже ДП "Ліси України" підпорядковуються Держлісагентству України, зате на цій посаді можна займатися господарською діяльністю. І треба сказати, що до цього Болохівцю не звикати.

15 років у галузі, дружина бізнесмен та мільйони гривень – хто такий Юрій Болоховець

Уродженець села Івангород у Чернігівській області Юрій Болоховець у 2005-му році закінчив Національний аграрний університет за спеціальністю інженера лісового господарства та почав працювати у лісовому господарстві. Вже до 2011 року він виріс до директора одного з лісгоспів, через рік був переведений керівником в інше лісове господарство і пропрацював у цій якості до 2020 року.

У тому ж році Юрій Болоховець обійняв посаду заступника голови Державного агентства лісових ресурсів України, а в лютому 2021-го очолив Держлісагентство України, доки не був звільнений звідти стараннями Миколи Тищенка 28 квітня 2023-го.

Згідно з деклараціями Юрія Болоховця, він має міцний фінансовий тил в особі дружини Людмили, яка займається бізнесом. Так, у 2020 році вона принесла до бюджету сім'ї 381 тисячу гривень зарплати та дивідендів, а також 285 тисяч гривень кредиту. Доходи Юрія Болоховця за той рік становили 340 тисяч гривень. У вигляді готівки подружжя тоді мало 20 тисяч доларів та 1,86 млн грн.

З того часу добробут сімейства не мав погіршитися, адже Людмилі, як і раніше, належать 33% агропідприємства ТОВ "Івангородське" у рідному селі голови ДП "Ліси України". А за даними аналітичного сервісу YouControl, дохід підприємства у 2022-му році становив 53,7 млн грн, що більше, ніж у 2020-му, щоправда, на 20 млн грн менше, ніж 2021-го.

Втім, за версією експерта Аналітичного центру "Українська фабрика думки" Юрія Гаврилечка, куди більші суми Юрій Болоховець "заробляв" у Держлісагентстві України. Так, за версією експерта, у грудні 2021 року в офісах агентства проводили обшук через викрадення лісу у Житомирському, Чернігівському та Сумському обласних управлінь лісового та мисливського господарства. Тамтешні чиновники заробляли на продажі лісу за заниженими цінами.

Але є й інші схеми, наприклад, незаконне вивезення цінних порід та нелегальна заготівля деревини, або фабрикування "лівих" сертифікатів походження – для експорту нелегального лісу, абсолютно незаконно спиляного і, по суті, вкраденого у держави.

Втім, все це виглядає справжніми "дитячими витівками" порівняно з фактами, які почали з'являтися у 2023 році.

Незаконні вирубки та криптоферми – як заробляють у ДП "Ліси України"

У 2023-му році Державне бюро розслідувань України перевіряло діяльність суб'єктів лісової галузі та виявило цілу низку злочинів, які дозволяли заробляти мільйони.

Так, у Київській області під виглядом "санітарної" вирубки лісу незаконно зрубали 2500 дерев для їх продажу (збитки 17 млн грн), на Вінниччині за схожою схемою було вирубано 7000 дерев на 14 гектарах (збитки 53 млн грн).

А у філії "Рава-Руського лісового господарства" ДП "Ліси України", примудрилися створити підпільну криптоферму з майнінгу криптовалюти прямо у службових приміщеннях. Заробітки організаторів склали близько 4 млн грн.

Втім, все це не дає повного розуміння доходів організаторів цих схем. Ті ж самі співробітники Державного бюро розслідувань України 25 листопада повідомили про затримання депутата Рівненської облради, заступника голови Поліського лісового офісу ДП "Ліси України". До лютого він керував Рівненським обласним управлінням лісового та мисливського господарства. У ході обшуків лише готівкою було виявлено понад 4 млн доларів, а також 3 елітні легкові авто, коштовності, золоті монети та злитки, зброю та боєприпаси, а також документи на землю, яку забудовував котеджами.

І цього чиновника не можна віднести до ТОП-керівників ДП "Ліси України", що дозволяє судити про масштаби корупції та незаконного збагачення на підприємстві.

Тендери на мільярди гривень – від будівництва доріг до палива та шин на авто

Керівництво підприємства має можливість "заробляти" на державних закупівлях, на які ДП "Ліси України" спрямовують мільярди гривень.

Так, ще у липні народний депутат України Ярослав Железняк нарахував понад 150 млн грн, які "Ліси України" готові були витратити на будівництво чи капітальний ремонт лісових автошляхів. І з того часу ці суми лише зростають. Наприклад, 57,3 млн грн. хочуть витратити на будівництво лісової дороги в Лугинському лісгоспі, 30,8 млн грн у Макарівському лісгоспі, 26,9 млн грн у Берегівському лісгоспі, 24 млн грн у Славутському лісгоспі та 19,6 млн грн у Литвицькому лісгоспі.

Як стверджує сам Юрій Болоховець, будівництво лісових автошляхів дозволяє полегшити доступ до лісу, його вирубання та вивезення, а тому 1 млн грн інвестицій у дорогу повертається до бюджету менш ніж за рік.

У жовтні "Ліси України" перейнялися автотранспортом, наприклад, оголосили купівлю 46 авто на 56 млн грн. Причому основним постачальником легкових авто для ДП стало ТОВ "Форвард авто груп" – на 109,5 млн грн, співвласником якого за даними ЗМІ є Катерина Машковська – дружина колишнього губернатора Житомирської області 2014-2016 років Сергія Машковського.

Втім, все це дрібниці порівняно з основним товаром, який закуповує ДП "Ліси України" — бензин та дизельне пальне, якого лише за жовтень було закуплено на загальну суму 1,13 млрд грн. Причому основним постачальником палива – на суму 463,8 млн грн виступило "Лекскорп".

Зауважимо, що це підприємство ще у 2020-му році проходило у кримінальному провадженні про ухилення від податків. За версією слідства, ціла група фіктивних підприємств нібито "продавала" паливо для "Лекскорпу" та інших ТОВ, що входять до мережі АЗС "Барс". Фіктивна купівля дозволяла "Лекскорпу" та іншим підприємствам звітувати про високі витрати та за рахунок цього ухилятися від сплати податків.

Втім, рішення суду з цього провадження досі немає, тож поки що це залишається лише версією слідства.

Загалом за даними Clarity-project ДП "Ліси України" провели 312 тендерів на загальну суму 3,12 млрд грн, і саме "Лекскорп" є найбільшим постачальником товарів для держпідприємства.

Звільнення Болохівця не планується

Здавалося б, така кількість порушень, криптоферма в лісгоспі, наявність доларового мільйонера на держпідприємстві, все це свідчить про те, що керівництво ДП не справляється і треба його міняти. Але зважаючи на все, Юрій Болоховець не побоюється за свою кар'єру.

Хоча прямих свідчень тому немає, але "Коментарі" виявили низку цікавих збігів у біографії Юрія Болоховця та міністра екології та природних ресурсів Руслана Стрільця:

1) до Держлісагентства України Юрій Болоховець потрапив у липні 2020 року, рівно того самого місяця, коли заступником міністра екології та природних ресурсів став Руслан Стрілець;

2) саме Міністерство екології та природних ресурсів, яке у 2021-му році очолив Руслан Стрілець, було ініціатором створення ДП "Ліси України" та реформи в лісовій галузі України та є тим органом, який займається роботою галузі разом з Держлісагентством України;

3) після звіту ТСК ВР під керівництвом Миколи Тищенка, Юрія Болоховця чомусь було переведено на господарську посаду, хоча саме його вважали винним за порушення в галузі.

Усі ці збіги, у світлі численних питань до Юрія Болоховця, виглядають цікавими, адже, попри питання правоохоронців до діяльності держпідприємства, останнє продовжує витрачати мільярди бюджетних гривень. Все це мимоволі змушує подумати про наявність у Юрія Болохівця високого покровителя.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини