Головна Статті Бізнес історії успіху Не тільки стандарт ISO 9001: про товари та послуги у Всесвітній день якості
commentss Cтатті Всі новини

Не тільки стандарт ISO 9001: про товари та послуги у Всесвітній день якості

Чим українці сьогодні можуть пишатися і що в нас краще, ніж у Європі

9 листопада 2023, 22:30
Поділіться публікацією:

Не тільки стандарт ISO 9001: про товари та послуги у Всесвітній день якості

Європейська якість української продукції. Фото з відкритих джерел.

Всі ми, незалежно від соціального та сімейного статусу, матеріального достатку, роду занять та місця проживання, належимо до одного величезного класу – споживачів. Тому дати оцінку певному товару або наданим послугам має право кожен українець. Дуже часто ця оцінка залежить від наших порівнянь із Європою.

Ось уже 34 роки Європейська організація якості за підтримки ООН відзначає у другий четвер листопада Всесвітній день якості. Ціль World Quality Day – привернути увагу суспільства до проблем якості. Сучасне поняття якості безпосередньо пов’язано із тим, що ми звикли називати благами цивілізації. Саме існуючі на ринку численні товари та послуги забезпечують якістю життя, до якого ми прагнемо або звикли. Якщо за радянських часів гарантією якості був п'ятикутний значок із "галочками" всередині, то сьогодні багато українців звертають увагу на ДСТУ (державні стандарти) та ISO 9001 – один із міжнародних стандартів якості. Такі букви та цифри є на багатьох популярних товарах від відомих українських брендів, яким ми довіряємо.

Не тільки стандарт ISO 9001: про товари та послуги у Всесвітній день якості - фото 2

Ми цілком можемо пишатися нашими продуктами харчування, адже вони не лише насичують внутрішній ринок, а й успішно конкурують на ринку зовнішньому. Смачні та якісні локальні продукти – це своєрідна візитна картка України, наші гастрономічні амбасадори на світовій арені. Наприклад, українські сири увійшли 2022-го та 2023 року до сотні найкращих у світі за версією World Cheese Awards – найпрестижнішого сирного конкурсу Європи. Більше того, на українські сири "накинули оком" баєри найбільших торгових мереж Європи, що є найкращим доказом високого експортного потенціалу цього крафтового продукту.

Не тільки стандарт ISO 9001: про товари та послуги у Всесвітній день якості - фото 3

А скільки міжнародних нагород здобули марочні, ординарні столові, а також ігристі та десертні вина відомих вітчизняних марок! Наприклад, у 2022 році золоту медаль Decanter World Wine Award – головного експертного видання Британії та світу – отримало українське вино Шардоне Резерв від виноробні Бейкуш. Крім того, найкращі українські вина найвищої якості вже представлені у легендарному La Cit du Vin – світовому музеї винної культури, який знаходиться в Бордо. Цікаво, що честі бути представленими на полицях "винного Лувру" у столиці найвідомішого у Франції регіону виноробства удостоїлася 21 зразок, тобто пляшка вина від 12 українських виробників. Відбирала найкращих спеціальна дегустаційна комісія, яка складалася з досвідчених експертів Українського інституту вина, технологів галузі, а також вітчизняних виноробів та компетентних сомельє. "Щиро радію, — зазначив в одному з інтерв'ю генеральний директор Укрвінпрому Володимир Кучеренко, — що українське вино, маючи споконвічні історичні традиції, тепер на постійній основі займатиме своє справедливе помітне місце у спільноті найкращих вин світу".

Втім, Україна цікава не лише технологічною продукцією "з доданою вартістю", а й свіжими екодарами природи, які можна зустріти як на полицях супермаркетів, так і на базарах. Наші сезонні ягоди, фрукти, овочі, як помічали іноземні туристи та українці, які побували в Європі, набагато смачніші й ароматніші за закордонні. Багато споживачів кажуть, що відкушуючи "там" ідеальне на вигляд яблуко або грушу, начебто жуєш папір без смаку і запаху. Як вважають експерти аграрного ринку, такий "ефект" дає застосування добрив, модних систем вирощування без землі та інших технологій, що полегшують не лише життя виробника, а й смак продукції, що стає "пластиковим".

Не тільки стандарт ISO 9001: про товари та послуги у Всесвітній день якості - фото 4

Ще одна перевага України, яку ми не зустрінемо в такому вигляді та обсязі за кордоном – величезна кількість фермерських (не плутати зі стихійними) ринків. Такі базари існують у кожному місті, містечку чи селищі. Причому на ринку представлено не лише те, що потрапляє на наш стіл із приватного городу чи поля, а й чудова м'ясна продукція. Вибір тут набагато більший, ніж у супермаркеті, та й ціни на порядок нижчі, до того ж завжди можна поторгуватися. Тому за різноманітність фермерських послуг можна поставити нашим виробникам натурпродуктів тверду десятку. Тоді як подібні сільськогосподарські ринки в Європі працюють не щодня, а лише у вихідні. До того ж ціни на органіку там дуже високі і перевищують ті, що можна побачити в супермаркетах.

Зі смачних локальних продуктів виходить чудова їжа, причому не тільки у господинь, а й у професійних кухарів. Не дарма ж до списку відомого гіда 50 Best Discovery потрапили п'ять українських закладів — два столичні ресторани та три київські бари. Так, звичайно це не Le Guide Michelin, але все ж таки 50 Best Discovery — світовий гід премії The World's 50 Best Bars. Починаючи з 2019 року, експерти вносять до нього найкращі ресторани та бари у всіх країнах світу, які вони рекомендують відвідати. Взагалі сфера ресторанного обслуговування у нас на досить високому рівні. Тут смачно нагодують за відносно невеликі за європейськими мірками гроші. Хоча у важкий воєнний час ціни в особливо модних закладах все ж таки зросли. Проте ресторани не закриваються на денну сієсту, на відміну від тієї ж Італії, Португалії та інших "втомлених сонцем" країн Європи. Українські заклади працюють з ранку до пізнього вечора і до останнього клієнта.

Не тільки стандарт ISO 9001: про товари та послуги у Всесвітній день якості - фото 5

Дбають про своїх гостей і господарі кав'ярень, де можна скуштувати або взяти навинос ароматну каву свіжого помелу, нерідко навіть з авторською випічкою. Смачна та недорога за європейськими мірками кава – ще одна якісна фішка України. Ті, хто часто буває за кордоном, напевно, знає: вибір вуличної кави там невеликий, та й хороша якість напою, як в Україні, зустрічається вкрай рідко. "Україна сьогодні випереджає багато країн Східної та Центральної Європи, – вважає ресторанний експерт Ольга Насонова, – за якістю та доступністю кави у невеликих вуличних закладах. Хоча з Італією чи Францією вона поки що змагатися не може. Проте за кількістю кавових точок Україна є точно number one. Величезний плюс у тому, що у нас дозволені малі архітектурні форми, тому каву часто продають прямо з коліс. У Франції такого не зустрінеш".

Не зустрінеш за кордоном і такої кількості красивих та доглянутих дівчат, як в Україні. А все тому, що у нас розвинена якісна та дешевша порівняно з Європою сфера beauty послуг. За прийнятну суму в Україні можна зробити модний манікюр та стильну стрижку, пофарбувати волосся та брови, наростити вії та нігті. І звичайно ж вколоти губи, вилиці, стати свіжішими, підтягнутішими і молодшими. Тому що українська косметологія – це, як правило, історія про якість та професіоналізм. У Європі жінки нерідко економлять на красі, навіть якщо достатньо заробляють, там не настільки поширена культура відвідин салонів.

Не тільки стандарт ISO 9001: про товари та послуги у Всесвітній день якості - фото 6

Слідом за косметологією бадьоро крокує вітчизняна стоматологія, якість послуг якої досить висока і, навіть попри подорожчання, дешевша, ніж у ЄС. Приватних клінік, де можна вилікувати зуби, в Україні майже так само, як і кав'ярень. Величезна конкуренція та боротьба за клієнта стимулює стоматологів підвищувати свій професійний рівень та йти в ногу з передовими технологіями.

Замикає перелік якісних послуг наша безкоштовна державна медицина. Так, до неї ще багато питань і претензій, але все ж таки в жодній країні світу ви не потрапите "з вулиці" на консультацію до сімейного лікаря, не запишіться так швидко на прийом до профільного фахівця. Не кажучи вже про безкоштовні аналізи, діагностику та термінові операції – пацієнтам, яких привезла швидка допомога, їх роблять безкоштовно, не питаючи, як у багатьох країнах, страховку та не виставляючи космічний рахунок. І який би невтішний діагноз ми не ставили б НСЗУ, саме вона гарантує українцям право покращити якість свого здоров'я та життя. Життя в країні, де є найсмачніші фрукти, овочі та сири, найзапашніша кава, п'янке вино, а також висококласні фахівці у багатьох сферах, які окрім якісних послуг дарують нам частинку своєї душі та крапельку щастя…



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини